Как да изберете най-добрия трейдинг симулатор?

Борис Петров

Изборът на точната стратегия за търговия може да е от ключово значение за успеха на един трейдър на финансовите пазари. Но как да изберете точната за Вас стратегия? Именно тук се появява ролята на трейдинг симулаторът, който ще Ви помогне да тествате Вашите търговски стратегии преди да рискувате реални средства. Искате да разберете повече за трейдинг симулаторите? Тогава сте на правилното място!

 

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е трейдинг симулатор?

Да започнем с една дефиниция за трейдинг симулатор

Трейдинг симулатор е софтуер, който "симулира" реални пазарни условия. Това позволява на трейдърите да да търгуват и практикуват своите стратегии с виртуални пари, преди започнат търговия с реални средства

Някои симулатори използват прост алгоритъм, за да имитират широка пазарна активност, докато други са платформи за търговия, които отразяват пазарните данни в реално време. Вторият тип симулатори предлагат далеч по-реалистичен пазарен опит.

Въпреки че и двата вида трейдинг симулатори могат да от полза на търгуващите на финансовите пазари, то последния придава много повече стойност на трейдърите и инвеститорите.

Характеристики на трейдинг симулаторите

Да видим кои са основните характеристики на Форекс симулаторите:

  • Реална симулация и актуални пазарни условия
  • Демо сметка за търговия без риск. Научете повече как да използвате демо сметка.
  • Всички функции и характеристики на търговията
  • Възможност за тест на всяка Форекс стратегия

Повечето търговски симулатори предлагат виртуален баланс на стойност от 5000 до 100 000 евро. Оттам трейдърите могат да търгуват с редица финансови пазари, включително акции, облигации, Форекс, суровини, индекси и криптовалути.

Често симулаторите са кръстени на активът, с който ви позволяват да търгувате, като симулатори на фондовия пазар (акции), симулатори за Форекс трейдинг, симулатори за търговия с бинарни опции и т.н. 

Освен това може да има различни видове трейдинг симулатори в зависимост от това какво устройство или операционна система използвате като трейдинг симулатор за персонален компютър (PC) или iPhone симулатор за търговия. Но името не е най-важното.

Функционалността на всеки трейдинг симулатор трябва да бъде същата като на всяка реална търговска сметка, включително как да отваряте, променяте и затваряте сделки. Това включва таксите, които биха били начислени в реална сметка, като комисионни, спредове, суапове и т.н.

Тествайте търговията с един от най-популярните симулатори в света без да рискувате собствен капитал - демо сметката. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Предимства и недостатъци на търговските симулатори

Независимо от това какво търгувате, дали Форекс, акции, индекси, суровини или криптовалути, практиката ключът към успеха. Всички знаем, че практиката ни прави по-добри и сме чували как трябва да отделите 10 000 часа, за да усвоите дадено умение.

Търговията на финансовите пазари не се различава и броят часове, които един трейдър влага е това, което отличава начинаещите от професионалистите в индустрията. Именно затова практиката в търговията е по-важна дори от теоретичните познания.

Добрите новини са, че един трейдинг симулатор за онлайн търговия може да Ви помогне. Тъй като едва ли искате да губите пари, докато трупате необходимите практически умения, използването на трейдинг софтуер на демо сметка Ви позволява да научите някои специфики, без да подлагате на риск трудно спечелените от Вас средства.

За да намерите най-подходящия симулатор за търговия на финансовите пазари е важно да знаете предимствата и недостатъците от употребата им. И така, какви са плюсовете и минусите на използването на симулатори:

Само някои от предимствата включват:

  • Можете да се научите как да използвате платформата за търговия и да избегнете обичайните грешки като поставянето на поръчки погрешка
  • Можете да тествате стратегии за търговия без да подлагате на риск реални средства. Ако една стратегия се провали на демо сметка, не сте загубили нищо. Ако работи, ще имате стратегия, която можете да използвате за реална търговия.
  • Реалният симулатор на пазара на акции Ви позволява да разберете по-добре финансовите пазари и инструментите, в които искате да инвестирате.
  • Симулаторът Ви позволява да тествате роботи за търговия, преди да поверите Вашите пари на определена автоматизирана търговска система.

Основният недостатък на употребата на безплатен трейдинг симулатор е, че той по никакъв начин не може да бъде заместител на реалния пазарен опит. Когато търгувате с реални пари има множество фактори, които могат да повлияят на Вашите търговски и инвестиционни решения:

  • Напрежението да рискувате реални пари
  • Вашата толерантност към риск и инвеститорски профил
  • Вашия първоначален капитал
  • Инвестиционният Ви хоризонт
  • Данъчното облагане във Вашата страна

Това кара трейдърите (особено начинаещите от тях) да вземат различни решения, когато търгуват на демо сметка и с реални пари. Например, открихме, че при безплатни трейдинг надпревари трейдърите предприемат неоправдани рискове, за да постигнат най-добро представяне и да спечелят наградата. Но те не биха предприели подобни рискове ако търгуваха с реални средства.

Препоръчваме Ви да работите със симулаторите така, както бихте го направили на реалния пазар.

Започнете търговия с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, която включва и симулатор. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 от Admrials още сега като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да изберете най-добрия трейдинг симулатор?

Ако сте готови да опитате Форекс симулатор, за да започнете да практикувате има няколко неща, които трябва да вземете предвид, когато избирате най-добрия за Вас софтуер за тестване на стратегии.

1. Отразява ли симулаторът реалната пазарна среда?

Идеалната платформа за научаване как да търгувате онлайн на финансовите пазари трябва да Ви предоставя пазарни данни, така че да можете да следите пазарните движения. С данните в реално време можете да видите колко дълго остават налични възможностите за търговия.

  1. Ако търгувате в рамките на няколко дни можете да видите разликата, която ще направи оставянето на позиция отворена за допълнителен ден или два.
  2. Ако сте трейдър в рамките на деня или скалпър, можете да видите разликата за няколко часа или дори минути.

Симуалторите за Форекс търговия или търговия с акции също могат да Ви покажат как би се представила дадена сделка ако е на реална сметка, тъй като пазарните движения в софтуера за симулация са абсолютно същите като тези на реалния пазар. Единствената разлика е, че търгувате с виртуални средства.

Най-просто казано търговията с реални пазарни данни е единствения начин за Вас да прогресирате и да се учите да търгувате. В противен случай Вашите търговски решения няма да бъдат базирани на реалното поведение на пазарите и колкото и да практикувате вероятно няма да подобрите уменията си в търговията.

Не забравяйте, че целта на този софтуер е да Ви подготви да търгувате и печелите с реални пари. Следователно най-добрите симулатори са тези, които доставят пазарни данни в реално време.

2. Предоставя ли симулаторът гъвкава сума за депозит?

Много симулатори за безплатна търговия предлагат виртуални депозити от 5000 до 100 000 евро. Въпреки че това може да звучи като чудесна възможност да получите много търговски практики, истината е, че ако не планирате да депозирате тези суми в реална сметка, няма да симулирате истинските условия за търговия, които ще имате.

Помислете за това:

  • Ако имате 100 000 евро на демо сметка, можете да направите много сделки на загуба и все още да имате достатъчно виртуални пари в сметката си, за да продължите да практикувате
  • Ако обаче отворите реална сметка с депозит от 1000 евро, ще трябва да управлявате тези пари много по-различно, защото имате по-малко възможности за загуби

За съжаление, тъй като сте тренирали с много по-голям баланс по сметката, няма да научите управление на риска, управление на парите и стратегии за търговия, които са подходящи за по-малкия баланс, който имате в реалната си сметка.

Ето защо е много важно да започнете да симулирате търговия със сума, която е близка до очакваният от Вас депозит, след като решите да започнете да търгувате на реална сметка. Например, ако планирате да търгувате с 10 000 евро, трябва да започнете да търгувате и с виртуален капитал от 10 000 евро.

3. Кои инструменти и функции предлага трейдинг симулаторът?

Има доста налични трейдинг симулатори за онлайн търговия и много от тях предлагат много различни функции и характеристики. Ако се фокусирате върху най-опростената или базова платформа може да се наложи да повишите възможностите на по-късен етап, поради липсващи функции.

С други думи, по-добре е да изберете по-напреднала и сложна платформа, за да имате добра основа за бъдещата си търговия. Забравете симулаторите за търговия с бинарни опции, които Ви обещават бързи печалби. Бинарните опции са инструмент, който е предмет на рестрикции от много регулаторни органи по света (включително и Европа) и се предлагат основно от нерегулирани брокери.

Ето защо стартирането с усъвършенствана платформа, като MetaTrader Supreme Edition може да Ви спести време в дългосрочен план. Може да имате предвид следните насоки:

  • Платформата, която предлага повече възможности наистина е необходима, само ако планирате да сте Форекс трейдър в рамките на деня
  • Ако сте дългосрочен трейдър и не се нуждаете от подробни анализи всеки ден може да изберете най-достъпната за Вас платформа.

Една специфична особеност, която трябва да се търси при сравняване на симулатори за онлайн търговия, е възможността да тествате ръчно своите стратегии за търговия въз основа на исторически данни - това е известно като бектестинг.

Ползата от този подход е, че можете да намерите определени пазарни събития, за да тествате определени стратегии за търговия, вместо да чакате подобно събитие да се случи в реално време и да загубите ценно време за практика. Затова не забравяйте да търсите популярни търговски стратегии и да ги изпробвате. Никога не знаете колко ефективни ще бъдат тези стратегии, докато не ги изпробвате.

4. Предлаган ли е симулаторът от надежден Форекс брокер?

Повечето симулатори за Форекс и търговия с акции се предлагат от различни онлайн брокери. Поради тази причина е важно да се уверите, че брокерът, който сте избрали е достатъчно надежден, тъй като вероятно това ще бъде Вашия избор за платформа, след като натрупате достатъчно търговски опит на демо сметка.

Онлайн брокерите са разнообразни и предлагат различни платформи, различни налични инструменти, различни разходи за търговия и различна поддръжка. Някои от нещата, които трябва да имате предвид при избор на инвестиционен посредник, включват:

  • Регулиран ли е брокерът?
  • Разделя ли клиентските средства от собствените?
  • Каква гама от инструменти за търговия предлага? Само Форекс? Само акции? Или микс от различни видове финансови инструменти и деривати?
  • Каква платформа и какви добавки към нея предлага?
  • Има ли местно обслужване на клиенти? Как можете да се свържете с тях?

Научете повече за избора на брокер в статията:

Кой е най-добрият Форекс симулатор?

След като вече знаете какво е трейдинг симулатор за търговия на финансовите пазари, ползите от използването на такъв симулатор и какво точно да търсите, може би се чудите кой симулатор ще Ви препоръчаме?

Въпреки че има игри за търговия на финансовите пазари, които са забавен начин да започнете търговия и инвестиции, най-добрият вариант е да започнете да използвате софтуер, който евентуално ще ползвате и когато започнете да търгувате на реална сметка.

В Admirals смятаме, че платформите за търговия MetaTrader - професионален софтуер за търговия са едни от най-добрите налични трейдинг симулатори. Това са и най-популярните платформи за търговия в света, с голяма общност за поддръжка и най-модерната функционалност за онлайн валутна търговия и договори за разлика (ДЗР).

Така MetaTrader 4 и MetaTrader 5 са най-добрия вариант за някой, който иска да започне да търгува с безплатен симулатор за онлайн търговия. Открийте повече за MT5 в статията:

В допълнение към всичко това Admirals предлага и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition, което е безплатна за всички търгуващи на Admirals. MTSE включва набор от разширени функции, които помагат на клиентите да постигнат най-добрите търговски резултати, включително:

  • Тестер на стратегии за търговия, който Ви позволява да тествате различни стратегии спрямо исторически данни за цените
  • Симулатор за търговия в рамките на деня, който специално тества стратегии за подобен вид трейдинг
  • Съвременни инструменти за технически анализ и представени идеи за търговия, предоставени от Trading Central.
  • Обширен пакет от индикатори с над 16 индикатора за подобряване на търговията на клиентите.
  • Приставка за глобалното мнение, за да помогне на клиентите да преценят пазарните настроения.
  • Приставки Мини Терминал и Търговски Терминал за по-ефективно от всякога управление на сделките.
  • Tick Chart Trader, за да улесняване на клиентите да следят движенията по графиката и да намерят най-точната точка за вход и изход от сделка.
  • Пазарни новини в реално време, така че клиентите никога да не изпускат възможности за търговия.
  • Трейдинг симулатор, така че клиентите да могат да изпробват нови стратегии за търговия.
  • Мини графики, които позволяват на клиентите да виждат множество времеви рамки и видове графики наведнъж.

Получете над 60 допълнителни функции към стандартния пакет на платформата MetaTrader 5 с изключителната приставка MetaTrader 5 Supreme Edition. Изтеглете вашата приставка още сега, напълно безплатно, като кликнете на следващия банер:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Софтуер за тестване на стратегии

В миналото трейдърите и инвеститорите са правили своите покупки и продажби на базата на фундаментален и технически анализ и след това са описвали ръчно, с много обяснения, своите решения, мотиви и резултати. Това е било изключително трудоемък и отнемащ време процес.

Трябва да знаете, че на трейдърите преди 30 години им отнемало месеци или дори години, за да тестват една стратегия и да проверят това, което в днешно време може да се направи са минути.

Днес имате достъп до софтуер за бектестове на стратегии, който представлява програма, която използва исторически данни, за да пресъздаде поведението, реакцията и резултатите на определена стратегия за търговия.

Резултатите се използват, за измерване и оптимизиране на ефективността на стратегии за търговия, преди да бъдат приложени в реални условия. Познатият бектестинг работи на база на възприятието, че сделките и стратегиите, които са се представяли добре в миналото, ще работят по същия начин и в бъдеще.

Преди да започнете бектестване на Форекс стратегии трябва:

  • Да определите ресурсите, които бихте заделили за трейдинг
  • Да определите личните си финансовите цели
  • Да откриете персоналната си толерантност към риск

По този начин Вие ще придобиете очаквания към резултатите от различните бектестове на стратегии, което ще Ви помогне и да определите план за действие.

Всички данни, които са Ви нужни за бектестове на стратегии може да получите от платформите MetaTrader или от приставката MetaTrader Supreme Edition. Една от функциите на MTSE, която може да Ви предостави подобна информация е Admiral Symbol Info. Тя дава възможност за бърз преглед на настоящата ситуация, при който и да е избран инструмент.

Този инструмент Ви помага да вземате информирани решения, като ви предоставя данни за диапазона, промяната и индикаторите за всяка времева рамка. Когато съчетаете тази информация, с тази в портала Premium Analytics може да поемете по пътя на успеха в трейдинга.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

От трейдинг симулатор към реална търговия

Докато симулаторите на Форекс и търговия с акции предлагат чудесна възможност да практикувате Вашата търговия, най-добре е да не правите твърде много демо операции в симулатор за търговия. Защо?

Просто защото може да бъде лесно да третирате демо сметка като патерица - такава, която Ви пречи да натрупате опит да търгувате на пазарите на реалните пазари с реални пари. Това е една от причините много брокери да имат срок на годност на своите симулатори - обикновено 30 дни след откриване на демо сметка.

След като изберете Вашия трейдинг симулатор и практикувате известно време може би е дошло време за преминаване към реална сметка. Ето и някои стъпки, които може да следвате в този преход:

  1. Поставете си цели. Какво искате да постигнете на демо сметка преди да преминете на реална търговия? Например може да искате просто да се запознаете с платформата за търговия, да постигнете определена процентна възвръщаемост или определена сума пари.
  2. Не се страхувайте от провал. Трейдърите и инвеститорите често претърпяват загуби, особено в началото на своите кариери. Има много случаи на трейдъри, които се провалят в даден момент, но в крайна сметка правят значителни печалби.
  3. Практикувайте активно управление на риска и капитала, така че да не излагате цялата или голяма част от сметката си на сериозни рискове.
  4. Не спирайте да се учите и да практикувате на пазарите. Дори може да започнете да практикувате наученото в тази статия.
  5. Изградете собствена стратегия. Много търговци трудно започват да търгуват с реална търговска сметка, тъй като им е трудно и рисковано да се занимават с търговия без стратегия за търговия.

Нека да дадем един пример с популярния трейдър Джеси Ливърмор. Ливърмор е станал известен като е направил богатството си чрез къси позиции на фондовата борса през 1929 година.

Въпреки това Ливърмор е преживял, както огромни успехи, така и грандиозни провали по време на своите начинания, след като фалира три пъти се превръща в легенда на Уол Стрийт и събира богатство от над 100 милиона долара чрез спекулативни сделки.

Не всяка трейдърска история е толкова драматична и вълнуваща, колкото тази на Джеси Ливърмор. Добрата новина е, че ако не се страхувате от неуспех, можете да натрупате опит и увереност, като използвате безрисков софтуер за симулация на Форекс и търговия с акции.

Преди да търгувате професионално на финансовите пазари е задължително да натрупате опит като загубите възможно най-малко пари по време на този процес.

Особено важно е да не се притеснявате от загуби, когато използвате симулатор за търговия на финансовите пазари. Ние сме забелязали, че някои трейдъри и инвеститори отварят позиции и ако инкасират загуби отварят друга демо сметка, за да възстановят първоначалния си баланс.

Може обаче да нямате възможност да правите това постоянно, когато търгуват на реална сметка. По този начин показвате, че не сте готов да се сблъскате с неизбежните загуби, до които идват с търговията и инвестициите на финансовите пазари.

Научете повече за търговията и инвестициите на финансовите пазари от нашите безплатни уебинари на живо. Регистрирайте се още сега и запазете вашето място като кликнете на банера отдолу:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Как да започнете търговия с трейдинг симулатор?

След като вече знаете какво е трейдинг симулатор, какви са неговите предимства и недостатъци и как да изберете най-добрия Форекс трейдинг симулатор е настъпил момента да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да започнете търговия със симулатор.

Можете да започнете търговия само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия.
  2. Изтеглете Вашата платформа за търговия.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка

Вижте следващото кратко видео, за да разберете повече подробности затова как да отворите реална сметка за търговия с Admirals:

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admirals. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals AS (Admirals) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
MetaTrader 5: Ръководство за употреба на платформата
Един от най-използваните инструменти от всеки трейдър и инвеститор е платформата за търговия. Независимо дали вече сте опитен трейдър или все още сте начинаещ, който иска да разбере и овладее търговската платформа MetaTrader 5 (MT5 или МетаТрейдър 5), Вие имате нужда от ръководство и ние Ви го предо...
Най-добрите платформи за търговия на финансовите пазари [2024]
За всички трейдъри и инвеститори избраните от тях платформи за търговия са най-често употребяваните инструменти, тъй като именно тези трейдинг платформи осигуряват така нужния им достъп им до финансовите пазари. Така изборът на платформа за онлайн търговия се превръща в ключов за бъдещите резултати...
Как да инсталирате MetaTrader 5 на Mac?
Софтуерът за търговия, който използвате може да има сериозен ефект върху успеха Ви на финансовите пазари, затова е добре да изберете доказан и широко разпространен доставчик на търговски платформи като компанията MetaQuotes. Когато става въпрос за Форекс и ДЗР търговия една от водещите платформи, ко...
Виж Всички