MetaTrader 5: Ръководство за употреба на платформата

Борис Петров

Един от най-използваните инструменти от всеки трейдър и инвеститор е платформата за търговия. Независимо дали вече сте опитен трейдър или все още сте начинаещ, който иска да разбере и овладее търговската платформа MetaTrader 5 (MT5 или МетаТрейдър 5), Вие имате нужда от ръководство и ние Ви го предоставяме.

Да не губим повече време и да започваме!

Как да изтеглите MetaTrader 5?

  1. Отидете на страницата за сваляне на MetaTrader 5.
  2. Попълнете формата за вход.
  3. Изтеглянето ще започне автоматично.

В зависимост дали теглите платформата за компютър с работен плот (desktop) или мобилно устройство, тази страница ще Ви предложи версията, от която имате нужда: Android, Apple iOS, Mac, or Windows.

Как да инсталирате MetaTrader 5?

Как да инсталирате MetaTrader 5 на Windows?

След като изтеглянето е завършено, можете да намерите файла или в лентата за изтегляне в долната част на прозореца на браузъра, или в директорията за изтеглени файлове.

  1. Кликнете изтегления файл mt5setup.exe.
  2. Следвайте инструкциите на Windows за инсталация.
  3. Изберете инсталационна директория.
  4. Кликнете Finish, когато е готово.

Веднъж, когато инсталацията е завършена, можете да кликнете иконата на MetaTrader 5, която е току-що създадена на Вашия работен плот и да заредите търговска платформа MetaTrader 5.

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да инсталирате MetaTrader 5 на Linux?

За да настроите MetaTrader 5 на Ubuntu, имате нужда от Wine. Wine е абсолютно безплатно и служи като междинен софтуер, който позволява приложения, предназначени за Windows системи, да се използват в Linux системи.

Запомнете обаче:

  • Wine не е абсолютно стабилна система. Това означава, че някои функции на приложенията, работещи на Wine, може да не работят правилно или да спрат да работят напълно.
  • Силно препоръчително е да получите най-новата версия на Wine и Ubuntu. Това ще гарантира най-високото ниво на стабилност за вашето MT5 приложение.

За да инсталирате Wine, просто въведете следната команда в командния ред (в Ubuntu това се нарича "Терминал"): sudo apt-get install wine-stable.

С въвеждането на тази команда ще инсталирате най-новата, стабилна версия на Wine. Преди да въведете тази команда във вашия терминал, проверете отново дали това е най-новата команда. Тъй като се пускат нови версии на Ubuntu и разработчиците актуализират своите приложения, командите често се променят и с течение на времето. След това изтеглете платформата MT5 и я инсталирайте през Wine.

Как да инсталирате MetaTrader 5 на Mac?

С най-новата версия на Mac OS, Catalina, Apple премахнаха възможността за използване на 32-битови приложения. Това засегна много приложения, включително платформите за търговия MetaTrader, които в момента не работят на Catalina OS. 

Parallels Desktop е приложение, което ви позволява да стартирате виртуална машина на вашия Mac. Виртуалната машина емулира компютър и ви позволява да стартирате друга операционна система, като Windows, която по същество действа като друг компютър на хост машината. 

Като клиент на Admirals, вие ще получите три месеца Parallels Pro абсолютно безплатно, при условие че отговаряте на изискванията за допустимост, които ще уточним по-късно. С Parallels можете да използвате MetaTrader 5, като инсталирате:

  • Windows 10; или
  • Mac OS Mojave

Използването на Windows означава, че можете да използвате не само MetaTrader 5, но и всякакви други Windows приложения и програми направо на вашия Mac! 

Въпреки това, като потребител на Mac, ще трябва да закупите лиценз, за ​​да спазвате лицензионните условия на Windows . Като собственик на Mac е възможно да стартирате отделна Mac OS чрез виртуална машина на вашия Mac. 

Моля, имайте предвид, че това е предмет на съответните правила и условия на ОС , които трябва да прочетете, за да гарантирате пълното си съответствие. Тук ще ви преведем през процеса и за двата метода, които започват еднакво.

Отворете сметка в Admirals

Първо, трябва да отворите сметка в Admirals. За да отговаряте на условията за безплатно използване на Parallels Pro в продължение на три месеца, трябва да имате баланс по сметката от най-малко 3000 евро.

  • Поискайте Вашия лиценз

Отидете на тази страница и попълнете своите данни, за да се регистрирате за Parallels. След като направите заявката и нашият екип провери дали отговаряте на условията, ще получите имейл с лицензния си ключ, за да започнете да използвате Parallels Pro.

  • Изтеглете Parallels за Mac

След това ще трябва да изтеглите Parallels за Mac от техния уебсайт. След като файлът приключи изтеглянето, отворете го и следвайте инструкциите на екрана за инсталиране. 

След като изтеглите Parallels за Mac и въведете лицензния си ключ, трябва да инсталирате виртуална машина. Ето къде инсталацията ще се различава в зависимост от това дали искате да използвате Windows 10 или Mac OS Mojave.

Инсталирайте Windows 10 с помощта на ParallelsАко предпочитате да използвате Windows 10, процесът на инсталиране е невероятно лесен! За да инсталирате виртуална машина, ще видите екрана по-долу. Просто kliknte върху иконата с надпис „Вземете Windows 10 от Microsoft“ от лявата страна.

Източник: Parallels Windows 10

На следващия екран ще бъдете подканени да закупите Windows 10 от Microsoft Store. Ако вече имате лицензен ключ, ще можете да изтеглите Windows 10 и да активирате Windows с лицензния си ключ, след като бъде изтеглен. Докато инсталацията се извършва, може да ви бъдат зададени някои въпроси за настройка, подобно на това, когато включвате нов компютър за първи път. 

Процесът може да отнеме доста дълго време, в зависимост от възможностите на вашия Mac. И това е всичко! 

След като виртуалната машина е създадена, отворете интернет браузъра във виртуалната машина, отидете на тази страница и следвайте инструкциите за изтегляне на MetaTrader 5 за Windows! 

Инсталирайте Mac OS Mojave с помощта на Parallels. За съжаление инсталирането на Mojave с помощта на Parallels е малко по-сложно. Не е възможно да го изтеглите директно от Parallels, както при Windows 10. Но не се притеснявайте, ние ще ви преведем през всяка стъпка! 

  1. Отидете на тази страница , която ще поиска разрешението ви да отворите вашия Apple App Store на страницата за изтегляне на Mojave. Моля, имайте предвид, че няма да можете да намерите Mojave в App Store без тази връзка.
  2. Кликнете върху бутона "GET", за да започнете изтеглянето. Ще бъдете попитани дали сте сигурни, че искате да изтеглите Mac OS Mojave, кликнете върху „Изтегляне“. Не се притеснявайте, той няма да инсталира автоматично Mojave на вашия компютър, а вместо това изтеглете програмата за инсталиране.

  3. Изтеглянето може да отнеме известно време поради големия размер на файла. След като Mojave приключи изтеглянето, той не би трябвало да може да работи автоматично. Въпреки това, ако се случи, всичко, което трябва да направите, е да излезете от инсталатора. Сега отидете на Parallels и създайте нова виртуална машина (ще видите екран подобен на горното изображение).

  4. Кликнете върху средната икона "Инсталиране на Windows или друга ОС от DVD или файл с изображение". Parallels трябва да може автоматично да намира инсталатора на Mojave.

  5. Ако Parallels не го намери автоматично, изберете „Изберете ръчно“ и на следващия екран „Изберете файл“. Инсталаторът на Mojave ще бъде във вашата папка Applications. Уверете се, че сте избрали „Всички файлове“ от падащото меню в противен случай няма да можете да изберете инсталатора. 

  6. След като изберете, натиснете Продължи. Parallels ще трябва да конвертира файла в образ на диск, за да го използва за създаване на виртуална машина. След като бъде конвертиран, Parallels ще ви помоли да наименувате виртуалната машина и след това инсталацията ще започне

Ще преминете през различни опции за настройка, както бихте направили, когато стартирате чисто нов компютър. Този процес може да отнеме доста дълго време, в зависимост от възможностите на вашия Mac. След като всичко приключи, отворете интернет браузър чрез вашата виртуална машина, отидете на тази страница и следвайте инструкциите за изтегляне на MetaTrader 5 за Macs, които не са Catalina!

Платформа MetaTrader 5 за Android

  1. Изтеглете приложението MetaTrader 5 от Google Play
  2. Отворете приложението и влезте като използвате данни за вход в сметка Trade.MT5 или Invest.MT5.
  3. Кликнете иконката "+" в десния ъгъл на MT5.
  4. Изберете желаният от Вас инструмент за търговия.
  5. Изберете размера на поръчката (в лотове).
  6. Задайте желаният от Вас стоп лос (по желание) като въведете ценово ниво.
  7. Задайте желаният от Вас тейк профит (по- желание) като въведете ценово ниво.
  8. Влезте в къса позиция като натиснете "Продажба на пазар" (червен бутон).
  9. Влезте в дълга позиция като натиснете "Покупка на пазар" ( син бутон).

За да заемете позиция на пазара, трябва само да попълните всеки един от тези критерии и да натиснете бутона за продажба или покупка. Тази проста и интуитивна навигация прави MetaTrader 5 водещо мобилно приложение за търговия.

Платформа MetaTrader 5 на iPhone

  1. Изтеглете приложението MetaTrader 5 от App store.
  2. Отворете приложението и влезте като използвате данни за вход в сметка Trade.MT5 или Invest.MT5.
  3. Кликнете иконката "+" в десния ъгъл на MT5.
  4. Изберете инструмента, с който искате да търгувате от падащия списък.
  5. Изберете обема на поръчката (в лотове).
  6. Задайте желания от Вас от стоп лос.
  7. Задайте желания от Вас тейк профит.
  8. Влезте в къса позиция като натиснете бутона "Продажба на пазар".
  9. Влезте в къса позиция като натиснете бутона "Покупка на пазар".

За да заемете позиция на пазара, трябва само да попълните всеки един от тези критерии и да натиснете бутона за продажба или покупка.

Как да отворите сметка в MetaTrader 5 и да започнете търговия?

  1. Отидете на страница Dashboard и въведете данните си за вход.
  2. След като сте влезли, отидете на раздел "Dashboard"
  3. Кликнете върху "Отворете сметка" или "Отворете демо сметка" с MetaTrader 5.
  4. Търговските условия и предложения са различни за непрофесионални и професионални клиенти. Научете повече за тези видове сметки.
  5. Различните видове сметки предлагат достъп до различни инструменти. Trade.MT5 за широк спектър от CFD MetaTrader 5 инструменти или Invest.MT5 за инвестиции в акции и ETF-и.
  6. Изберете и следете валутите на Вашата сметка.
  7. Изберете ливъридж, който искате да използвате.

За да активирате сметката си ще получите имейл за потвърждение със следващите стъпки нужни за верификация на сметката и употребата и.

Как да добавите средства във Вашата MetaTrader 5 сметка?

В раздела за транзакции във Вашия Dashboard на уебсайта на Admirals можете да видите опциите за прехвърляне на средства от Вашата банка към Вашата търговска сметка.

След като Вашата сметка е верифицирана и сте прехвърлили средства, вие сте готови да започнете да търгувате! Вие сте готови да търгувате на работната платформа MetaTrader или в браузъра си с WebTrader.

Как да се свържете с MT5?

  1. Заредете платформа MT5.
  2. Кликнете върху падащото меню Файл горе вляво.
  3. Изберете опцията "Вход в сметка" .
  4. Въведете Вашите номер на сметка и парола, когато бъдете подканени.
  5. Изберете сървъра посочен в имейла за потвърждение.
  6. Кликнете ОК.
Източник: Admirals MetaTrader 5

Затваряне на MetaTrader 5

За да затворите Вашата платформа MetaTrader 5 може да влезете отново в падащото меню Файл и след това да изберете Изход.

Ако не искате MT5 да запази Вашите данни за вход убедете се, че сте премахнали отметката в полето "Запази парола".

Защо да изберете MetaTrader 5 от Admirals?

Admirals е един от малкото и най-добри Форекс и ДЗР брокери, които предлагат търговска платформа MetaTrader 5 за персонален компютър или Mac OS.

Насладете се на тези предимства, когато търгувате с Admirals:

  • Насладете се на тесни спредове на всички основни инструменти: 0,6 пипса на валутна двойка EUR/USD; или 0,8 пипса на DAX CFD и CAC40 CFD.
  • Гарантиран достъп до ливъридж до 1:500 за клиенти, които са категоризирани като Професионални клиенти. Този лост позволява на трейдърите да отварят позиции до 500 пъти по-големи от капитала, с който разполагат. Препоръчваме Ви да се запознаете с основите на риск мениджмънта ако го правите.
  • Индивидуални непрофесионални клиенти могат да ползват ливъридж до 1:30, при приложима защита от негативен баланс.
  • Достъп до безплатни, професионални графики за търговия в реално време и множество инструменти предлагани в приставката MetaTrader 5 Supreme Edition.
  • Скорост, комфорт и елегантност - търговия с един клик с MiniTerminal.
  • Инвестиционните фирми на Admirals са регулирани от FCA, ASIC, CySEC, EFSA и JSC.
  • Безплатни депозити и тегления чрез банков превод и кредитна карта.
  • Всички стилове за търговия са достъпни: хеджиране, скалпиране, експертни съветници (EAs) и много други са разрешени.

MetaTrader 4 или MetaTrader 5?

MT4 и MT5 са най-популярните платформи за търговия в света и много трейдъри се колебаят дали да изберат коя от двете да изберат. Но все пак MetaTrader 5 има някои преимущества:

  1. По-лесна за употреба, опростена и с подобрен интерфейс.
  2. Налични са нови, персонализирани единици за време и измерване.
  3. Икономически календар интегриран в платформата.
  4. Кратка история на автоматизираните поръчки, които могат да се виждат директно на графиката на индекса.
  5. История на пазара (подобно на регистър на ордерите).
  6. С Admirals ще получите достъп до над 8000 инструмента търговия и инвестиции.

Други MetaTrader 5 преимущества са оптимизации на представянето и актуализации над MetaTrader 4:

  1. По-бърза и по-стабилна връзка със сървърите.
  2. По-голяма стабилност на платформата спрямо MT4.
  3. По-бърза и по-точна екзекуция на поръчки.
  4. Разрешено хеджиране, за да може да покривате позициите си.
  5. Достъпна на PC, Mac OS и iOS, Android и чрез всеки поддържан браузър.

MetaTrader 5 не само е по-нова и значително по-мощна от MetaTrader 4, която вече изглежда застаряла, но в момента е и по-широко използвана. MT5 има по-разширена функционалност главно поради технологичните промени, които MetaQuotes са разработили.

Като цяло търгуващите с експертни съветници предпочитат MT4, докато MT5 допада повече на търгуващите ръчно и дискреционните трейдъри.

Ако не намерите отговорите на всички ваши въпроси чрез този наръчник на MetaTrader 5, не се колебайте да се свържете с нас на нашия чат на живо.

Admirals предлага възможността да търгувате с MetaTrader 5 директно във Вашия браузър или да свалите цялата платформа БЕЗПЛАТНО! Получете достъп до пазарни данни в реално време, технически анализи, прозрения от професионални трейдинг експерти и хиляди финансови инструменти за търговия и инвестиции.

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Как да търгувате с МетаТрейдър 5?

  1. Отворете прозореца "Състояние на пазара" от менюто "Изглед" или като натиснете Ctrl+М на клавиатурата.
  2. Кликнете два пъти на избраният от Вас инструмент.
  3. Натиснете някой от бутоните "Продажба на пазара" или "Покупка на пазара".

Най-лесният начин да отворите сделка на МетаТрейдър 5 е да използвате бутона "Нова поръчка", за да поставите моментално поръчка на инструмента, който сте избрали. Когато Вашата търговска графика е показана в MetaTrader 5 също така можете да отворите поръчка използвайки прекия път в лентата с инструменти в горния ляв ъгъл, наречена "Нова поръчка".

След като кликнете върху бутона „Нова поръчка" в лентата с инструменти или отворите нова поръчка с клавиша за бърз достъп F9, можете лесно да въведете желаната сума на ордера.

За да отворите сделка, трябва да въведете желания размер на сделката, в лотове, в полето за обем, след което да кликнете върху Купи или Продай. Опцията 'Пазарно изпълнение' позволява незабавни поръчки с MetaTrader 5.

Можете също да използвате опцията 'One Click Trading'. Тази опция се намира в контекстното меню, което се отваря всеки път, когато щракнете с десния бутон на мишката върху графиката за търговия на MT5. Този метод на отваряне на позиции е много бърз и идеален за дей трейдинг и стратегии за скалпиране. Единственият параметър, който трябва да въведете е колко лотове желаете да изтъргувате.

Освен това, много лесно може да поставите стоп лос и тейк профит поръчки на Вашите позиции. Когато поръчката Ви е станала позиция, кликнете и изтеглете входящата линия нагоре или надолу, в зависимост от посоката на сделката Ви.

Стоп лос и тейк профит на МетаТрейдър 5

Ордерите стоп лос и тейк профит са инструменти, които можете да използвате, за да затворите автоматично отворените си сделки. Стоп лос помага да се намалят загубите от сделка, а тейк профит помага да подсигурите печалбите си. Съществуват два начина за поставяне на тези поръчки: още при отварянето на сделката или да бъдат добавени към вече отворена сделка.

Как да ги поставите при отваряне на сделка:

  1. Кликнете върху бутона „Нова поръчка" в лентата с инструменти в горната част на екрана.
  2. Насочете се към полетата stop loss и take profit.
  3. Въведете stop loss цена, която е по-ниска от сегашната продажна цена (това е цената над бутона "Продажба на пазар").
  4. Въведете take profit цена, която е по-висока от сегашната покупна цена (това е цената над бутона "Покупка на пазар").
  5. Кликнете върху бутона "Покупка на пазар").

Когато добавяте стоп лос и тейк профит на вече съществуваща сделка:

  1. На графиката на финансовите инструмент забележете а кое ниво е отворена сделката (зелената пунктирана линия).
  2. Забележете къде е стоп лос нивото (червена пунктирана линия под сделката),
  3. Забележете къде е тейк профит нивото (червена пунктирана линия над сделката)
  4. Опитайте да издърпате стоп лос поръчката на друго ниво.
  5. Приемете Общите условия (изскачащия прозорец).
  6. Преместете стоп лос ордера на други ниво.

Плаващ стоп в МетаТрейдър 5

Плаващите стопове са стоп лос поръчки, които ще се се коригират автоматично, когато сделката се задвижи в полза на трейдъра, за да се намали още повече риска от грешки в търговията. За да настроите плаващ стоп трябва просто да:

  1. Кликнете с десния бутон на мишката върху линията на Вашата позиция.
  2. Изберете "Плаващ стоп" от менюто, което се отваря.
  3. Изберете стойността, на която искате плаващия стоп да следва цената и потвърдете.

Ето и още един метод за поставяне на стоп лос:

  1. Отворете прозореца Лента с инструменти като натиснете Ctrl+T.
  2. Изберете раздела „Търговия" и след това кликнете с десния бутон върху линията, представляваща отворената ви позиция.
  3. Изберете плаващ стоп от менюто, което се отваря.
  4. Изберете стойността, на която искате плаващия стоп да следва цената и потвърдете.

Искате ли да останете възможно най-дълго в печеливша позиция?

Плаващият стоп е точно инструментът, от който се нуждаете. Този инструмент ще следи цените на търгувания актив в реално време и ще замрази позицията ви, когато пазарът се движи в обратната посока на Вашата сделка.

  • За дълга позиция инструментът плаващ стоп в MetaTrader 5 преследва цената на зададено от Вас разстояние и замръзва, когато цената спадне. Ако цената достигне нивото на стоп лос, позицията се затваря автоматично.
  • За къса позиция инструментът следва низходящата тенденция и замръзва, когато цената започне да се покачва.

Тествайте употребата на стоп лос, тейк профит и пълзящ стоп на МетаТрйедър 5 без да рискувате собствен капитал с безплатна демо сметка от Admirals.

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Настройки на MetaTrader 5

Всяка една платформа за търговия трябва да бъде удобна и практична за възможно най-голям брой трейдъри. Именно затова трябва да предложи възможности за персонална настройка. Всеки търговец може да персонализира своята MT5 с различна MetaTrader 5 настройка.

Търговия с един клик с MetaTrader 5

Търговията с един клик е интуитивна и бърза възможност за отваряне на позиции. Тя е достъпна директно от активната графика и можете предварително да визуализирате позицията си, представена с пунктирана линия.

Няколко функции могат да бъдат достъпни, когато се навигира по графиката по този начин. Кликнете с левия бутон, за да отворите позиция, и кликнете с десния бутон и изберете опцията за затваряне.

Можете да отворите и опцията за редактиране тук, това ви позволява да:

  • Промените съществуващ стоп лос ордер
  • Промените съществуващ тейк профит ордер

Освен това, имате възможност да променяте позицията си чрез визуално кликване върху и плъзгане на червената линия на графиката, представяща нивото на вход.

За дълга позиция:

  • Плъзгането надолу променя нивото на Вашия стоп лос ордер
  • Изтеглянето нагоре променя стойността на Вашия тейк профит ордер

За къса позиция:

  • Плъзгането надолу променя нивото на Вашия тейк профит
  • Изтеглянето нагоре променя нивото на Вашия стоп лос

Всяка от тези опции Ви дава допълнителен контрол и гъвкавост на вашите сделки.

Графичен шаблон на MetaTrader 5

Искате лесно достъпна, опростена и сбита графика, за да можете по-лесно да направите своя всекидневен анализ? Ето как да имате графики като тези, които се използват от професионалистите:

  • Използвайте бял фон на графиките, за повече видимост
  • Използвайте сини бичи японски свещи (повишение) и червени мечи свещи (понижение)
  • Използвайте приставката Expert Advisor от MetaTrader Supreme Edition Mini Terminal. Той ще идентифицира автоматично трендове, инерцията, силата и волатилността, последните върхове и дъна, в зависимост от периода от време и избрания инструмент.
  • Две експоненциални пълзящи средни с период от 20 до 50.

МТ5 индикатори

Финансовите пазари често се държат по един и същи начин при определени условия. Това поведение се повтаря, което означава, че определени ценови модели ще се повтарят отново и отново. Най-добрите технически индикатори се опитват да разпознаят подобни ценови модели, докато се формират и да дадат на трейдъра предимство.

За да добавите технически индикатори на Вашата графика просто трябва да:

  1. Изтеглите и инсталирате платформа MetaTrader 5 Supreme Edition.
  2. Изтеглите индикатори от менюто "Пазар" в прозореца Лента с инструменти.
  3. Ръчно инсталирате индикатори от папката Indicators в инсталационната директория на MetaTrader 5.

Изберете от три различни вида индикатори, налични в платформата MetaTrader 5, с различни опции и функции за различни потребителски нужди. Добавете индикатори, експертни съветници или създайте свои собствени персонализирани инструменти.

Можете да намерите персонализирани инструменти, достъпни за изтегляне в интернет, създадени в съвместимия език MQL5. Ако искате да научите повече за наличните индикатори, можете да посетите форума MetaTrader 5. MT5 общността е активна и създава нови приставки и индикатори всеки ден.

MetaTrader 5 Supreme Edition е най-доброто и най-мощното решение за търговска платформа. Ще намерите много от водещите индикатори, като Pivot Point, Supertrend, Heikin Ashi и други, които вече са инсталирани. Добавянето на още е елементарно.

Изтеглете MetaTrader 5 Supreme Editin напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Как да запазите шаблон на графика в MT 5?

МТ5 позволява да запазвате шаблони на графиките, на които търгувате. Основната полза от това е, че Ви позволява бърз и лесен достъп до най-използваните графики, с предпочитаните от Вас инструменти, готови за работа, по всяко време.

Един пример за запазена графика може да бъде любимата валутна двойка с три технически индикатора - 3 прости движещи се средни, индикатор MACD и RSI.

За да създадете шаблон на графика на MetaTrader 5:

  1. Създайте своя собствена графика с индикатори и приставки.
  2. Кликнете на менюто "Графики" и изберете Шаблони'
  3. Кликнете запази Шаблон.
  4. Определете име на Вашия шаблон и натиснете Запази.

След като вече сте запазили Вашата предпочитана графика като шаблон вече ще можете да отваряте тази графика с всички инструменти и индикатори много лесно и бързо. Ако искате да заредите шаблон, когато се нуждаете, просто:

  1. Отидете в менюто Графики.
  2. Кликнете на Шаблони.
  3. Изберете моделът, който Ви приляга най-много.

Как да запазите Профил в MetaTrader 5?

Вие също така можете да запазвате и Профили в MT5. Ползите от това са, че получавате директен достъп до всеки един от любимите Ви инструменти за търговия, без да трябва да ги търсите отново и отново. Но нека дадем един пример, за да разберете какво може да Ви предостави един профил.

Да речем, че търгувате Форекс сутрин и американски фондови индекси следобед. Сутринта Вие можете да заредите своя Форекс профил и всички Ваши любими валутни двойки ще излязат пред Вас, както и индикаторите и експертните съветници, които сте прикачили. След това, следобед, зареждате Вашия профил за американски индекси и отново пред Вас ще се наредят само и единствено графиките, съответстващи на нуждите Ви.

За да запазите Профил в MetaTrader 5:

  1. Изберете активи или инструменти, които Ви интересуват.
  2. Поставете желаните от Вас индикатори на всяка графика.
  3. Отидете на меню "Файл" и изберете "Профили".
  4. Кликнете върху Запази като .
  5. Дайте име на Вашия профил и кликнете ОК, за да го запазите.

Системата на профилите в MetaTrader 5 Ви позволява да запазвате и записвате колекция от Вашите предпочитани инструменти, прилагани индикатори и инструменти в един файл лесен за зареждане по всяко време.

Как да видите информацията за графиките в MT5?

  1. Задръжте мишката върху индикатора, за да разберете неговата стойност.
  2. Можете да използвате и "Прозорец данни" от лентата горе в ляво на прозореца. Тя показва цялата информация от активната графика за търговия. Краткият път до този инструмент е Ctrl+D.

Обхватът на данните и информацията, които можете да получите от една графика, могат да бъдат прекалени, за да се опитате да намерите сами! Затова е удобно и полезно да се запознаете с прозореца с данни.

Ето пример за сценарий, в който това би било полезно:

Да речем, че търгувате с RSI, и трябва да изчакате кривата на индекса на относителната сила да премине нива от 50, за да влезе в позиция. По-лесно е да се чете точната стойност в формата на данните, отколкото да се правят приблизителни предположения на базата на графиката. Това е особено важно с инструменти, които бързо променят стойността си.

Как да извадите нови времеви рамки в MT5?

Знаете ли, че в MT5 можете да добавите свои персонализирани времеви рамки? MetaTrader 5 може да показва графики в голямо разнообразие от специфични времеви рамки, в допълнение към най-често използваните за всеки инструмент.

За разлика от MetaTrader 4, който може да използва само малък брой предварително зададени времеви рамки за всяка графика, MT5 позволява използването на потребителски рамки, като:

  • М2 за 2 минути
  • M3 за 3 минути
  • М4 за 4 минути
  • M6 за 5 минути
  • М10 за 10 минути
  • М12 за 12 минути
  • М20 за 20 минути
  • Н2 за 2 часа
  • НЗ за 3 часа
  • Н6 за 6 часа
  • Н8 за 8 часа
  • Н12 за 12 часа

За да изведете персонализирана времева рамки трябва да изпълните следните стъпки:

Използвайте лентата инструменти, която по подразбиране се намира горе вдясно на Вашата MT5 платформа. Щракнете с десния бутон върху графиката, отидете на "Времеви рамки" и изберете да промените единица време.

Как да разберете спреда в MT5?

Във Форекс търговията понятието спред означава разликата между курс купува и курс продава (цени бид и аск) за всяка валутна двойка. Например, ако бид цената на EUR / USD е 1,10100, а цената на аск е 1,10110, спредът е 1 пип. Ако цената на биде 1.10100 и цената на аск е 1.10140, спредът ще бъде 4 пипса.

Във Форекс търговията трейдърът прави печалба, която се базира на движение в цената на дадена валутна двойка. Но е важно да се знае, че една сделка може да стане печеливша само ако цената подмине спреда.

За да видите какъв е спреда към момента на избрания от Вас финансов инструмент трябва да откриете линиите бид и аск на графиката или просто в прозореца Състояние на пазара намерете колоната спред.

През повечето време на графиката Вие виждате линията на цена бид. Ако искате да добавите и цена аск, то трябва да кликнете с десен бутон върху графиката, да изберете настройки и да отбележите "Покажи линията на цена продава".

Източник: Adiral Markets MetaTrader 5, EURUSD, часова графика с диапазон на данните 3 май 2022 - 20 май 2022г. Изготвена на 22 май 2022 г. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Как да разберете комисионните в MT5?

При стандартна сметка Trade.MT5, единствената комисионна, която трябва да платите за ДЗР търговия са суаповете, които се начисляват при прехвърляне на позиция за следващия ден. Тези такси се начисляват при всяка отнасяща се позиция. В този смисъл трейдърите, които търгуват в рамките на деня или скалпърите имат малко предимство, тъй като единствените разходи по сделката им е са единствено типичните, тесни спредове.

За да видите комисионите и суаповете в MetaTrader 5, направете следните стъпки:

  • Въведете клавишната комбинация Ctrl+T, за да видите MT5 лента с инструменти.
  • В раздела Търговия можете да видите отворените си позиции.
  • В колоната Суап можете да видите комисионните, които се прилагат за позициите ви.

Как да видите тикова графика в MetaTrader 5?

Ако сте опитен трейдър и търсите по-специфични графики извън Вашата стандартна графика, MT5 Ви предоставя лесен достъп и до други графики като тиковата графика например. За да извадите тиковата графика трябва да

  1. Кликнете в прозореца Състояние на пазара.
  2. Кликнете на бутона "Тикове" най-долу в прозореца Състояние на пазара.

Сега, след като сте я намерили, имате възможност да преместите прозореца Състояние на пазара, в която и да е посока, за да увеличите размера на Вашата тикова графика.

Как да извадите Renko графика в MetaTrader 5?

Нормалната ценова графика описва цената във всеки момент, в който измине единици от време. За разлика от нея, Renko графиката се занимава само с цената, а не с времето и отразява само промените в цените, които отговарят на определена минимална промяна. Ценовите промени, които не покриват това условия се игнорират като шум.

  1. Добавете Admiral MiniChart към Вашата графика за търговия.
  2. Отидете на настройките за въвеждане.
  3. Намерете времевата рамка/вид.
  4. Изберете Renko chart графика, изберете между Renko (Standard) или Renko (with tails).
  5. Задайте размера на Renko свещите, Renko/Range/Kagi.
  6. Кликнете ок.

Примери:

  • Ако изберете 10, то нова Renko свещ ще се създава всеки път, когато пазара се задвижи с 10 пипа нагоре или надолу.
  • Ако изберете 3, то нова Renko свещ ще се създава всеки път, когато пазарът се задвижи с 3 пипа нагоре или надолу.

Тук отново няма да можете да намерите достъп до тези функции без MetaTrader 5 Supreme Edition, така че не забравяйте да усъвършенствате платформата си!

Как да видите всички активи на MetaTrader 5?

Можете да видите всичките активи в прозореца Състояние на пазара, който в ляво на Вашата платформа за търговия MetaTrader 5.

  1. Натиснете Ctrl+M на Вашата клавиатура. Тази комбинация вади прозореца Състояние на пазара.
  2. Преминете през списъка с пазарите предлагани от Admirals.
  3. За инструменти, които не присъстват в списъка, можете да ги добавите като използвате полето в дъното на списъка.
Източник: Admirals MetaTrader 5

 

Кои ДЗР пазари са достъпни на MetaTrader 5?

С Admirals можете да търгувате следните инструменти със сметка за търговия Trade.MT5:

  • Форекс (EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY) и 37 други валутни двойки.
  • ДЗР върху 26 борсови индекса (DAX; CAC40; DJI30)
  • ДЗР върху 15 суровини (Злато, сребро, петрол, газ и др)
  • ДЗР върху над 3000 акции (Daimler, Total AS, Amazon, Facebook и др)
  • ДЗР върху над 300 ETF-и (борсово търгувани фондове)
  • ДЗР върху над 32 двойки с участие на криптовалути (Биткойн, Етериум, Рипъл)
  • ДЗР върху облигации (американски, немски).

За да разгледате определен ДЗР инструмент в MetaTrader 5:

  • Кликнете с десния бутон в прозореца "Състояние на пазара"
  • Изберете бутона "Символи".

Това е най-лесния метод за бърз преглед и да изберете от пълния списък с инструменти, с които можете да търгувате чрез Вашата MetaTrader 5 сметка. Всичко, което трябва да направите е да намерите инструментът Ви и да кликнете два пъти върху него.

Да кажем, че сте избрали DAX от кеш индекси в "Cash Indices 1" и той е добавен в търговския Ви прозорец. Всичко, което трябва да направите, за да отворите графиката е да кликнете и да го издърпате в търговски прозорец или да кликнете с десния бутон и да изберете "Отвори графика".

Ако не можете да намерите DAX ДЗР в списъка с инструменти, кликнете с десния бутон на мишката и изберете „Покажи всички". По този начин можете да видите всеки възможен инструмент, с който можете да търгувате в един прозорец.

Графики на криптовалути в MetaTrader 5

  1. Изберете времева рамка, за да видите графиката (месечна, седмична, дневна...минутна).
  2. Оценете движението на цената във времето, за да установите тренд.
  3. Открийте нивата на подкрепа и съпротива чрез индикатора Pivot Points.

Много криптовалути могат да бъдат анализирани и търгувани с MetaTrader 5. Но нека споменем някои:

  • Биткойн
  • Етериум
  • Рипъл
  • Лайткойн
  • Биткойн Кеш

Как да инвестирате в акции с MetaTrader 5?

Сега вече можете да анализирате, наблюдавате и търгувате акции с платформа MetaTrader 5. Ако сте заинтригувани от това да изградите свое собствено портфолио от акции, Admirals има идеалната инвестиционна сметка за Вас. Търгувайте на 15 от най-големите фондови борси в света и избирайте от хиляди акции и ETF-и с Invest.MT5.

Списъкът на финансовите инструменти е достъпен на уебсайта на Admirals. Нашите нови предложения включват първокласни акции от 15 от най-големите фондови борси в света , включително:

  • Франция (Euronext)
  • Германия (Xetra)
  • Холандия (Euronext)
  • Испания (BME)
  • Швеция (NASDAQ)
  • Швейцария (SWX)
  • Великобритания (LSE)
  • САЩ (AMEX, NASDAQ, NYSE)
  • Япония (TSE)
  • Австралия (ASX)

В комбинация с по-старите предлагани инструменти, предложението на Admirals без съмнение е едно от най-разнообразните сред онлайн брокерите. На търговската платформа MetaTrader 5, Admirals предлага някои от едни от най-конкурентните условия за търговия на финансовите пазари.

Ето и условията, при който можете да инвестирате в акции с Admirals чрез платформа MetaTrader 5:

  • Маржин ниво 1:1
  • Комисионни (по едната страна на сделката): Европейски съюз от 0,12% и минимум €5; Великобритания - 8GBP за акции и 0,07% за ETF-и и минимум 8GBP и за двете; САЩ - $0,02 при минимум от $1;
  • Дивиденти - изплащани на 100%
  • Допълнителни такси: няма

Моля, обърнете внимание, че данъчното третиране зависи от индивидуалните обстоятелства на всеки клиент и може да подлежи на промяна в бъдеще.

Освен това, данните за акциите в MT5 са достъпни в реално време и без заплащане за реални сметки. За демо сметките има закъснение от 15 минути.

За да инвестирате в акции и ETF-и с Invest.MT5, първо трябва да влезете в MetaTrader 5 като използвате личния номер на реална сметка и парола.

Отворете реална сметка Invest.MT5 и инвестирайте в американски акции с комисионна от 0,01$. Започнете като кликнете на банера отдолу!

Инвестирайте в най-добрите инструменти в света

Хиляди акции и ETF-и на една ръка разстояние

 

Ръководство за тестове с исторически данни с MT5

На MetaTrader 5 има няколко начина за извършване на тестове с исторически данни, за да се определи ефективността на дадена търговска стратегия.

Ръчен метод:

  • След като вече сте намерили стратегия и инструмент, на който да я приложите, можете да погледнете към историческите данни
  • Клавишът F12 ще Ви помогне да да преминете свещ по свещ, за да придобиете поглед отблизо върху ценовото действие.

Вторият метод за тестване на стратегия с исторически данни е автоматизиран т.е. чрез експертен съветник. След като съветника бъде инсталиран можете да избирате между различни опции за бекстестинг, които да се изпълняват през различни периоди от време, за да оценят определена стратегия.

Приставката MQL5 Strategy Tester е подобрено с цел по-лесна употреба и по-професионални резултати. Този инструмент извършва статистически анализ, който хем е детайлен, хем лесен за употреба.

За насочените към автоматизирана търговия трейдъри MQL5 е по-напреднал от MQL4:

  • Много по-лесно програмиране.
  • По-добро представяне и скорост.
  • По-малко натоварване на процесора на компютъра.
  • По-бързи тестове и оптимизации.

Как да изпълните бърз тест по исторически данни с MT5's Strategy Tester:

  1. Отворете MT5's Strategy Tester.
  2. Изберете индикатор или експертен съветник, който да тествате.
  3. Изберете времевата рамка, на която искате да направите историческия тест.
  4. Изберете инструмент за бектестинг.
  5. Изберете началната и крайната дата на теста.
  6. Изберете режима на изпълнение.
  7. Попълнете начален капитал, както и желания ливъридж
  8. Визуалният модел да е включен или изключен.

Имате възможността да пуснете теста във визуален режим ако искате да видите позициите, които са отворени на графиката, докато бектеста напредва.

MetaTrader WebTrader

WebTrader е версия на MetaTrader базирана на браузър, която Ви позволява да търгувате в движение, без да сваляте какъвто и да било софтуер. Тя е подходящо решение за трейдъри, които са постоянно в движение или нямат личен компютър, на който да инсталират платформа MetaTrader 5. WebTrader позволява да се търгува сигурно и за секунди.

WebTrader позволява и търговия от браузъра на Вашия смартфон, без да сваляте ново приложение, което може да отнеме ценно пространство на смартфона Ви.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

ДЗР на ETF-и

Търгувайте ДЗР на най-популярните ETF-и

 

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Най-добрите платформи за търговия на финансовите пазари [2024]
За всички трейдъри и инвеститори избраните от тях платформи за търговия са най-често употребяваните инструменти, тъй като именно тези трейдинг платформи осигуряват така нужния им достъп им до финансовите пазари. Така изборът на платформа за онлайн търговия се превръща в ключов за бъдещите резултати...
Как да инсталирате MetaTrader 5 на Mac?
Софтуерът за търговия, който използвате може да има сериозен ефект върху успеха Ви на финансовите пазари, затова е добре да изберете доказан и широко разпространен доставчик на търговски платформи като компанията MetaQuotes. Когато става въпрос за Форекс и ДЗР търговия една от водещите платформи, ко...
Как да отворите сметка MetaTrader 4 - демо, или реална?
Искате да стартирате търговия на Форекс и CFD-пазарите, но не знаете от къде да започнете? Не се притеснявайте тази статия е предназначена точно за Вас! Първата стъпка е да изберете правилния брокер, като се предпазвате по всякакъв начин от измамни брокерски схеми. Изборът на подходяща и професионал...
Виж Всички