Най-добрите платформи за търговия на финансовите пазари [2024]

Борис Петров
12 Мин четене

За всички трейдъри и инвеститори избраните от тях платформи за търговия са най-често употребяваните инструменти, тъй като именно тези трейдинг платформи осигуряват така нужния им достъп им до финансовите пазари. Така изборът на платформа за онлайн търговия се превръща в ключов за бъдещите резултати на пазарите. Искате да научите повече за платформите за оналйн търговия? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е платформа за търговия на финансовите пазари?

Платформа за търговия е софтуерен инструмент, който Ви позволява да купувате и продавате активи на финансовите пазари онлайн, 24 часа на ден, както и активно да управлявате отворените си позиции. Повечето платформи за онлайн търговия се предлагат от инвестиционни посредници (брокери).

Много често посредниците предлагат търговските платформи безплатно, при положение, че имате отворена търговска сметка при тях. А избора на платформа за онлайн търговия може да е основен фактор при избора и на брокер.

Има много различни платформи за търговия с акции, валути, криптовалути и други финансови инструменти. В търговията на финансовите пазари има множество сложни решения, някои по-трудни от други, но изборът на платформа за търговия не е нещо, което начинаещ в трейдинга трябва да направи без достатъчно напътствия. 

Тествайте търговията с над 8000 финансови инструменти без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Защо имате нужда на трейдинг платформи?

Както казахме модерните платформи за борсова търговия са основния инструмент в арсенала на всеки трейдър. Просто без трейдинг платформи на практика няма да можете да търгувате на финансовите пазари.

Онлайн платформа за търговия Ви е необходима, за да:

  1. Получите данни за движението на цените на финансовите инструменти (котировки)
  2. Поставите своите поръчки на финансовите пазари
  3. Анализирате графиките на цените на финансовите инструменти
  4. Бъдат изпълнени поръчките на финансовите пазари
  5. Проверите историята на Вашите сделки на пазарите

Някои платформи за онлайн търговия доставят и икономически новини, икономически календар и предоставят възможност за автоматизирана търговия (с роботи). С модерните трейдинг платформи може да получите и още множество различни функции, които помагат на трейдърите и инвеститорите да взима по-информирани решения на пазарите.

Изборът на платформа за онлайн търговия винаги е важна стъпка за всеки пазарен участник. Инвеститорите и особено трейдърите ще прекарват часове пред платформата, в някои случай ежедневно, дори ежечасно. А тъй като има доста различни видове платформи за онлайн търговия изборът може да не много лесен, особено на начинаещите трейдъри и инвеститори.

Видове платформи за онлайн търговия

Платформите за инвестиции и търговия могат да бъдат класифицирани по редица признаци като платени и безплатни, например. В същото време могат да бъдат разделени и по програмния език, който използват.

Освен това може да класифицирате търговските платформи според активите, които се търгуват на тях като:

  1. Платформи за Форекс търговия
  2. Платформи за търговия със суровини
  3. Платформи за търговия с акции
  4. Платформи за търговия с криптовалути и др.

Все пак трябва да отбележим, че повечето модерни платформи предлагат търговия с множество различни активи, които да търгувате.

Още един съществен признак, по който може да разделите днешните платформи за инвестиции и търговия, освен финансовите инструменти, е по това дали трябва да изтеглите и инсталирате софтуер.

Tака те биват:

  • Уеб базирани платформи за търговия - търгувате от Вашия бразуър (Google Chrome, Mozilla и други). Основното предимство на уеб базираната платформа за електронна търговия е тяхната достъпност (не трябва да сваляте софтуер), а oсновният недостатък е липсата на аналитична мощност. Освен това, уеб базираните платформи рядко предлагат възможности за употреба на друг външен софтуер (роботи, алгоритми и др).
  • Софтуер за търговия - трябва да инсталирате платформата на Вашето устройство (компютър, таблет или смартфон). Основното предимство на този тип платформи е тяхната аналитична мощност. Всъщност след като са инсталирани на Вашия компютър или друго устройство, те могат да използват цялата аналитична мощност на процесора за извършване на анализи. Инсталирането намалява и натоварването върху интернет връзката. Един от най-големите недостатъци на този тип платформа за електронна търговия е, че имат изисквания за хардуер. Все пак производителите на платформи за борсова търговия (като MetaQuotes) се опитват да оптимизират работата на платформите си, така че да няма прекалено високи изисквания.

Всеки от тези платформи може да e подходящ за различен търговски стил. Ето защо е важно да вземете информирано решение при избор на платформи за борсова търговия.

Как да изберете най-добрите платформи за онлайн търговия?

На пазара има множество платформи за борсова търговия, но Вие трябва да изберете тази, които е най-подходяща за Вас и Вашия стил. Преди да вземете решение коя платформа да изберете ще трябва да проверите дали избраната платформа за електронна търговия е безплатна или платена.

Ето още няколко фактора, за които да следите, когато избирате най-добрата онлайн платформа за търговия:

  1. Лесна за употреба
  2. Достъп до множество финансови инструменти
  3. Ниски разходи за търговия
  4. Бързо изпълнение на поръчки
  5. Демо сметка
  6. Достатъчно възможности за анализ
  7. Стабилно представяне
  8. Добра поддръжка
  9. Възможности за употреба на допълнителен софтуер

Почти всяка платформа за електронна търговия има своите лоялни потребители. Въпреки това не всички са добре развити и ще отговарят на Вашите нужди. Ето защо най-добрата платформа за онлайн търговия за един трейдър или инвеститор, далеч може да не е най-добрата за друг.

За някои трейдъри и инвеститори ще са важни лесната употреба и бързото изпълнение на поръчки, други ще дадат повече тежест на ниските разходи и възможностите за анализ, например. Вие ще трябва да откриете тази трейдинг платформа, която работи най-добре за вас.

Търгувайте с над 80 валути и общо над 8000 финансови инструмента с регулиран брокер като Admirals. Започнете още днес като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Популярни платформи за търговия

В този раздел на статията ще разгледаме някои от най-популярните платформи за търговия в света, които са създадени от един от лидерите в тази индустрия MetaQuotes.

Платформа за търговия - WebTrader

Безплатната платформа за търговия на WebTrader е най-простата, достъпна и надеждна алтернатива за поставяне на Вашите поръчки нa финансови пазари. Това е платформа за електронна търговия, която предлага достъп до демо и реални търговски сметки.

Тази уеб базирана платформа WebTrader има някои неоспорими предимства:

  1. Не се изисква сваляне и инсталация
  2. Стартиране за секунди
  3. Лесна и бърза връзка
  4. Възможност за търговия от всеки компютър навсякъде по света (PC, MAC и тн)
  5. Постоянни подобрения и актуализация.

Все пак, както споменахме и по-горе уеб базираните платформи имат известен недостиг на аналитични функции, спрямо тези, които трябва да се изтеглят.

Платформа за търговия MetaTrader 4

MetaTrader 4 (MT4) може би е една от най-старите и популярни платформи за Форекс търговия, които са напълно безплатни за потребителите. Разработена от MetaQuotes тя се превърна в емблема на търговията на финансовите пазари.

Благодарение на специфичните функции, предлагани от MetaTrader 4 станахме свидетели на истинска революция и достигнахме до днешните платформи за търговия с валута, акции и криптовалути.

Това беше първата безплатна платформа за Форекс търговия, която позволи на всички инвеститори и трейдъри, независимо дали са професионални или непрофесионални, да се насладят на пълна свобода по отношение на проектирането на потребителски индикатори и алгоритми.

В настоящите платформи за Форекс търговия MetaTrader 4 са включени и редица стандартни технически индикатори и множество възможности за настройки, конфигурация и персонализация.

Останалите предимства на MetaTrader 4 включват:

  • Множество инструменти за технически анализ, освен индикатори - графики, инструменти за чертаене, Фибоначи и тн
  • Чакащи поръчки
  • Автоматизирана търговия - роботи, алгоритми и тн
  • Възможности за персонализиране
  • Предлагана е много брокери, което ще смекчи прехода Ви от един брокер към друг

Платформа за търговия MetaTrader 5

От гледна точка на безплатните платформа за търговия с акции и валути, MetaTrader 5 е по-новата версия на MetaTrader. Тази платформа за търговия и инвестиции завършва започнатото от предшественика си MetaTrader 4 и решава някои проблеми, изведени от инвеститорите.

Всъщност основният дефект на платформата MT4, ако можем да наречем това дефект, е, че тя не бе достатъчно добре настроена за инвеститорите, които правят първите си стъпки на пазарите. По-скоро повечето платформи за търговия с акции, валути и други финансови деривати бяха ориентирани към професионалните инвеститори.

За да отговори на нарастващото търсене на непрофесионални инвеститори, MetaQuotes реши да пусне нова версия с подобен дизайн, но по-актуална и преди всичко много по-лесна за употреба. MetaTrader 5 предлага много инструменти за технически анализ и запазва способността на инвеститорите да разработват свои собствени инструменти за анализ.

Новата платформа позволява хеджирането на позиции. За разлика от стандартната система при повечето платформи за онлайн търговия, на нетиране на позициите, хеджирането позволява на трейдърите да държат насрещни позиции в един и същ инструмент.

С платформите за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5 получавате достъп от всяко устройство, свързано в глобалната интернет мрежа. 

Ето и една екранна снимка на платформата MetaTrader 5 изпозлвана с безплатна демо сметка:

Източник: Admirals MetaTrader 5

 

Започнете търговия с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете Вашата MetaTarder 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

MetaTrader Supreme Edition

Софтуерът помага за напредъка на всеки елемент от живота и финансовите пазари въобще не са изключение. Днес възможностите пред трейдърите са много по-разнообразни, благодарение на използването на платформи за търговия. Сега ще Ви представим една изключителна приставка за най-популярните платформи за търговия в света MT4 и MT5 – MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition (MTSE) е специално приложение, разработено специално за клиентите на Admirals. Благодарение MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5.

Добрата новина е, че MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Софтуерът MTSE предлага широк набор от възможности и предимства, пред чистите версии на MetaTrader. Ето кратък списък с допълнителните възможности:

  1. Global Opinion показва настроенията сред трейдърите на финансовите пазари в световен мащаб.
  2. Mini Terminal е удобно средство за контрол и управление на цялата Ви сметка от едно място.
  3. Trade Terminal е ефективен начин да управлявате всичките си сметки и поръчки от едно място.
  4. Tick Chart Trader Ви дава възможност да следите движението на цената, директно от тиковата графика, да пренасяте графики и да използвате различни графични типове.
  5. Останете свързани с всички важни и водещи новини, директно в търговската си платформа.
  6. Indicator Package съдържа ценна колекция от индикатори, които да Ви подпомогнат в търговията.
  7. Trading Simulator Ви дава възможност да тествате вашите стратегии.
  8. Mini Chart Ви позволява да визуализирате няколко времеви рамки и типове графики на едно място.
  9. Correlation Matrix Ви позволява да определите корелацията между различните валутни двойки, което ще Ви помогне при взимането на решения и управление на риска.

Най-добрият начин да разберете кои възможности и индикатори от MTSE, в най-голяма степен ще отговарят на Вашите предпочитания е да тествате платформата. Инструменти и индикатори, като Admirals Pivot Points, Keltner Channel и Mini Terminal много често могат да бъдат от полза ако присъстват на графиките Ви.

Изтеглете Вашата MetaTrader 5 Supreme Edition още сега като кликнете на следващия банер:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Как да започнете работа с платформа за търговия?

След като вече знаете какво е платформа за търговия, защо имате нужда от трейдинг платформа, какви са различни видове и как да изберете най-добрите търговски платформи, може би е дошло време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да започнете да използвате платформа за търговия.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на финансовите пазари
  2. Изтеглете платформа за онлайн търговия
  3. Изберете финансов инструмент и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с платформа с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете валутна двойка с най-търгуванатa валутна двойка в света - EURUSD.

Как да купите EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
MetaTrader 5: Ръководство за употреба на платформата
Един от най-използваните инструменти от всеки трейдър и инвеститор е платформата за търговия. Независимо дали вече сте опитен трейдър или все още сте начинаещ, който иска да разбере и овладее търговската платформа MetaTrader 5 (MT5 или МетаТрейдър 5), Вие имате нужда от ръководство и ние Ви го предо...
Как да инсталирате MetaTrader 5 на Mac?
Софтуерът за търговия, който използвате може да има сериозен ефект върху успеха Ви на финансовите пазари, затова е добре да изберете доказан и широко разпространен доставчик на търговски платформи като компанията MetaQuotes. Когато става въпрос за Форекс и ДЗР търговия една от водещите платформи, ко...
Как да отворите сметка MetaTrader 4 - демо, или реална?
Искате да стартирате търговия на Форекс и CFD-пазарите, но не знаете от къде да започнете? Не се притеснявайте тази статия е предназначена точно за Вас! Първата стъпка е да изберете правилния брокер, като се предпазвате по всякакъв начин от измамни брокерски схеми. Изборът на подходяща и професионал...
Виж Всички