76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Кои са най-добрите дни от седмицата за търговия с валута?

Време за четене: 11 минути

В тази статия ще дискутираме най-добрите дни от седмицата за търговия с валута, както и най-добрите за периоди от седмицата за търговия с валутни двойки. Ще засегнем и въпроси като защо пазарната волатилност е толкова важна, кои са най-добрите месеци за Форекс търговия, защо търговията се свива през летните месеци и как се различават пазарите в отделните периоди на годината. Да започваме.

Кои са най-добрите дни от седмицата за търговия с валута?

Най-доброто време за търговия с валута

Като за начало нека да разгледаме цялата търговска седмица в дълбочина. Първоначално се наблюдава много слаба активност в старта на търговията в понеделник сутринта, стига да няма сериозни новини след затварянето на пазарите в петък, които могат да доведат до висока волатилност при отварянето на пазарите в понеделник. При такава ситуация често се наблюдават дупки в пазарните котировки (т.нар. гапове).

Активността набира скорост и достигна моментен пик във вторник. В сряда може да има незначителен спад във волатилността на търговията само, за да дойде следващото повишение в четвъртък. Денят, който се слави с най-висока волатилност на валутните пазари е четвъртък, следван от динамичен петък.

В петък след 19:00 българско време пазарната активност започна да намалява и финансовите пазари се насочват към почивните дни през събота и неделя. Преди всичко да започне отначало в понеделник.

Все още се чудите кои са най-добрите дни за търговия с валута? Отговорът далеч не е сложен - това за дните в средата на седмицата. Вижте таблицата по-долу, за да разберете дневния диапазон на валутите двойки в пипсове.

Валутна двойка

Неделя

Понеделник

Вторник

Сряда

Четвъртък

Петък

EURUSD

69

109

142

136

145

144

GBPUSD

73

149

172

152

169

179

USDJPY

41

65

82

91

124

98

AUDUSD

58

84

114

99

115

111

NZDUSD

28

81

98

87

100

96

USDCAD

43

92

112

106

120

125

EURJPY

19

133

178

159

223

192

GBPJPY

100

169

213

179

270

232

EURGBP

35

74

81

79

75

91

EURCHF

35

55

55

64

87

76


Ако имате известен опит в търговията с валута и договори за разлика (ДЗР), то най-вероятно вече сте забелязали, че волатилността на валутните пазари не е постоянна и може да се различава сериозно в отделните дни от седмицата. Тя варира не само на часова база, но също така и на седмична, а дори и на месечна база.

Важно е да сте наясно с нивото на волатилност и как да използвате настройките за защита от волатилност настройките за защита от волатилност, които Ви предоставя Admiral Markets. Познаването на оптималните нива може да направи разликата между основно печеливш или основно губещ трейдър.

В горната таблица графата 'неделя' показва нисък диапазон в пипсове, а колоните за 'вторник', сряда 'и' петък ' индикират висок диапазон.

Защо да използвате диапазона в пипсове като индикатор за волатилността на търговия с валута? Въпреки че диапазонът в пипсове не измерва точно волатилността, това е интуитивен начин да получите голямата картина на пазара.

Диапазонът в пипсове показва колко далеч могат да достигнат пазарните движения средно за един ден. Това, което не показва са всички движения вътре в рамките на този диапазон в пипсове.

Важно е да знаете някои неща за валутните пазари, като например кои са най-добрите моменти за търговия с валутни двойки от статистическа гледна точка. Или кои са най-добрите дни от седмицата за търговия с валута.

Повишете Вашите знания и умения в търговията с валутни двойки, суровини, акции, индекси и други финансови инструменти с безплатно обучение от Admiral Markets "От Аматьор до Трейдър". Вземете Вашето обучени като кликнете на банера отдолу!

Безплатно обучение за начинаещи от Admiral Markets

Онлайн търговия с валута от неделя до петък

Неделя срещу понеделник

Часовите зони също играят много важна роля за дневната волатилност. Когато е понеделник сутрин в Австралия, все още е неделя вечерта в Европа. Европейската и американската сесии за онлайн търговия с валута не са отворени по това време. Следователно пазарите вече са активни, но волатилността все още е сравнително ниска. Неделя вечерта срещу понеделник е единственото време, в което често се среща гап на валутния пазар.

Може да се каже, че неделя срещу понеделник не е най-доброто време за онлайн търговия с валута. Това е причината да не е препоръчително да започвате Вашата търговска седмица в първите часове на търговията за седмицата.

Съдейки по липсата на активност на пазарите през този период, изглежда повечето трейдъри се вслушват в този съвет. Понеделник също не е най-добрия ден за търговия с валута. Особено първата част на първия търговски ден за седмицата често е доста мудна.

Европейските трейдъри чакат икономически новини и макроикономически данни преди да решат да отворят нови позиции на Форекс пазара. В началото на седмицата валутните трейдъри се опитват да усетят бъдещите трендове и да настроят търговията с спрямо тях. Ето защо понеделник е най-ниско волатилния делничен ден.

Средата на седмицата

Във вторник вече търговията с валута се ускорява и пазарите претърпяват първия скок във волатилността за седмицата. Във вторник волатилността на пазара е приблизително със 120-130% по-висока от тази в понеделник. Така вторник се превръща в един от най-добрите дни за търговия с валута.

В сряда може да има слабо понижение. Търговската активност леко се понижава до някъде между нивата от понеделник и вторник. Това намаляване се дължи основно на феномен наречен суап.

Най-просто казано суап таксите са лихви. Те се плащат от страна на трейдърите, които държат своите позиции на маржин да се прехвърлят от един в друг. Например ако даден търговец има позиция в края на деня в сряда, то вероятно ще му бъде начислен троен суап. Това може да се случи при положение, че позицията е била отворена по време на предходния уикенд.

Суаповете не би трябвало да са в голяма тежест на трейдърите, особено тези, които търгуват с по-малки обеми. Много търгуващи в рамките на деня въобще не се притесняват от суаповете, защото не оставят своите сделки през нощта.

За търговци, които оперират с голям обем и дългосрочни сделки, положителният троен суап може да генерира печалба. Ето защо в сряда като цяло е малко по-ниска вилатилността в сравнение с вторник и четвъртък. Поради високата си волатилност, четвъртък е друг отличен ден за търговия с валута.

Петък

Нещо интересно се случва в петък. Валутните двойки, които са популярни по време на азиатската и европейската сесия започват да се препокриват. Те оставят почти толкова волатилни, колкото са били в четвъртък. Основно говорим за двойките EUR/JPY и GBP/JPY. Междувременно обемите при двойките от Северна Америка и Азия се понижават.

Очевидно е, че това се случва заради затварянето на пазара в петък вечерта. Като цяло, първата половина на петък се отличава с добри условия за търговия. Имайте в предвид обаче, че търгуваните обеми се понижават съществено през втората половина на деня, с наближаването на затварянето на пазарите за уикенда.

В допълнение, често може да е налице промяна в тренда в края на седмицата, след като много от търгуващите затварят позиции, за да избегнат рисковете да държат отворени позиции през уикенда.

Трябва да имате в предвид, че през първия петък на всеки месец излиза докладът за пазара на труда в САЩ. Тези данни в повечето случаи водят до сериозни колебания при валутните двойки свързани с щатския долар.

Като цяло може да се каже, че вторник, сряда и четвъртък са най-добрите дни от седмицата за търговия с валута, поради по-високата волатилност на пазарите. В средата на седмицата валутните пазари, стават свидетели на основната част от ценовите движения, което предоставя по-добри възможности за търговия на пазарните участници.

По отношение на останалите дни за търговия с валута, понеделник е статичен, а петък може да бъде много непредсказуем.

Тествайте търговията в различните дни на седмицата без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и вземете Вашата безплатна демо сметка!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Най-добрите месеци за търговия с валутни двойки

След като разгледахме дните от седмицата, сега ще обърнем внимание и на месеците от годината и кои от тях предоставят най-добрия момент за търговия с валута.

Календарната година се дели на три ясно изразени периода на волатилност. От тях два, предоставят добри възможности за търговия с валутни двойки.

Първият добър период включва пет месеца:

 1. Януари
 2. Февруари
 3. Март
 4. Април
 5. Май.

След тези месеци, волатилността се забавя, в подготовка за лятото:

 1. Юни
 2. Юли
 3. Август.

Вторият добър период за търговия с валута включва есенните месеци и и по принцип тези месеци представляват най-волатилната част от годината на Форекс пазара:

 1. Септември
 2. Октомври
 3. Ноември.

Декември също като цяло може да е добър месец за търговия, въпреки, че има съществено забавяне на пазарната активност в края на месеца.Основната причина за тези промени във волатилността са коледните и новогодишните празници.Традиционно празниците инициират понижение в търгуваните обеми.

В същото време след празничния период, след началото на новата година, има сериозен ръст на активността на финансовите пазари.

Летен застой в онлайн търговията с валута

Отново, всичко се свежда до навиците на големите пазарни играчи. Налице е стара поговорка на фондовите пазари – „продай през май и бягай". Не е изненадващо, че S&P изследванията показват, че летните месеци демонстрират най-малка възвръщаемост за повечето европейски финансови пазари.

Август е най-лошия месец за търговия, тъй като много от институционалните трейдъри sа в отпуска. Това може да доведе до ниска ликвидност и резки и трудно предвидими промени в цените. Големите пазарни участници трябва да защитават своите портфейли и възвръщаемост, което води до:

 1. Дългосрочните инвеститори често закриват, или намаляват своите инвестиции през лятото; и
 2. Връщат се отново към пазара, когато дойде есента.

Ако все още искате да търгувате през лятото, то трябва да се подготвите за периоди на ръстове и спадове. Стратегиите за търговия в диапазон често са много по-подходящи за летните месеци. Същото се отнася и за търговия на малките времеви интервали, за да може да бъдат хванат мини-трендовете, при рядко срещани дългосрочни тенденции.

Рано или късно, летният ценови диапазон ще бъде пробит. Обикновено това се случва веднага след Деня на труда в САЩ, който се празнува в първия понеделник през септември.

Последните четири месеца, обикновено са най-важни за доходността на валутните трейдъри, защото дори и да сте регистрирали слабо представяне през лятото е възможно това да се подобри значително през есента и зимата. Ако сте решили да пропуснете летния трейдинг сезон, внимавайте като се върнете на пазарите. Разгледайте добре новите търговски условия, за да не се окажете неподготвен за завръщането на волатилността на пазарите.

Сезонна търговия с валутни двойки

Можем да отбележим есенен бум, коледно замръзване и пролетен маратон в сезонната търговия с валутни двойки. Бумът през есента на валутните пазари, е отражение на завръщането към бюрата на професионалните трейдъри, след летни празници.

Бизнес активността в другите сектори също се повишава, по това време на годината. Това прави есента един от най-добрите моменти за търговия с валутни двойки. След това във втората половина на декември, търговската активност се забавя – по подобие на август.

Няколко седмици преди и след Коледа, са най-слабите моменти за Форекс търговията. Тези няколко седмици преди и около Коледа и Нова Година са най-унилите на Форекс пазара.

Не е необичайно през средата на януари, активността на валутните пазари, да започне да се повишава. Всъщност в тези първи седмици на новата година се отваря сезона за търговия с валутни двойки. Обикновено трейдърите имат около 4 до 5 последователни месеца да направят печалби, преди отново да дойде сушата през лятото.

И макар, активността през пролетта да не е толкова висока, колкото през есента, тя предоставя добри инвестиционни възможности. Без съмнение, пролетта е втория най-добър период за валутна търговия.

Ето едно нещо, което е добре да имате предвид, когато търгувате на Форекс пазара през годината: ако има световен празник, търговските обеми и волатилност се понижават и пазарите могат да преминат през няколко неочаквани колебания.

Това важи с пълна сила при празници като Коледа и Великден. Като трейдър Вие винаги трябва да бъдете запознати с тези почивни дни и да ги следите във Вашия Форекс календар.

В края трябва да обобщим, че по-високата пазарна волатилност предлага повече възможности за онлайн търговия с валута, както и потенциалните печалби от сделките могат да бъдат по-високи. Така, ако искате да не бъдете недоволни от Вашата търговия с валутни двойки, просто не търгувайте в периоди на ниска пазарна волатилност.

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Кликнете върху банера отдолу и вземете Вашата MetaTrader Supreme Edition напълно безплатно.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.