Уорън Бъфет: Топ 20 съвета за успешни инвестиции

Борис Петров

Попитайте широката публика кой е най-известният инвеститор в света и много вероятно най-често срещаният отговор, който ще получите ще е Уорън Бъфет. "Оракулът от Омаха", както е прякорът на Бъфет, се е превърнал в истински модел за подражение за множество начинаещи и опитни инвеститори по света. И Вие искате да научите съветите на Бъфет за инвестициите? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Кой е Уорън Бъфет?

Уорън Бъфет е американски бизнес магнат и популярен инвеститор в акции на компании. Бъфет е председател и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, една от най-големите американски компании , която е част и от основния борсов индекс S&P 500.

Бъфет е роден през 1930 година в Омаха, Небраска. Майка му е Лейла, а баща му Хауърд, който е брокер на акции. Бъфет има две сестри като едната е по-голяма от него, а другата по-малка. И двете споделят, че все още малкия Уорън има невероятната способност да смята колони от числа наум.

Едва на шест години Уорън Бъфет закупува шест стека кока-кола от хранителния магазин на дядо си за двайсет и пет цента и като ги препродава прави печалба от 5%. Докато други деца на неговата възраст играят с играчки, Бъфет печели пари. Пет години по-късно бъдещият "Оракъл от Омаха" прави и първата си сделка с акции.

  • През 1947 г. Уорън Бъфет завършва гимназия, когато е на 17 години. Въпреки че не е имал намерение да постъпва в колеж, тъй като е направим 500 долара от доставки на вестници, баща му има други планове за него и настоява синът да посещава Wharton Business School към University of Pennsylvania.
  • Бъфет остана там само две години, оплаквайки се, че знае повече от своите професори. Връща е у дома и се прехвърля в University of Nebraska-Lincoln и макар да работи на пълен работен ден се дипломира само за 3 години.
  • Бъфет подхожда към дипломирането със същата съпротива, която проявява няколко години по-рано. Най-накрая той е бил убеден да кандидатства в Harvard Business School, което го отхвърля като „твърде млад". След това Бъфет се насочва към Колумбия, където преподават известните инвеститори Бенджамин Греъм (автор на "Интелигентният инвеститор) и Дейвид Дод.

Първите закупени от Уорън Бъфет акции

Спомеханме, че интересът на Уорън Бъфет към фондовия пазар датира още от училищните му години, когато той прекарва голяма част от времето си с клиентите на регионална фондова борса близо до брокерския офис на баща му.

На 11 години Бъфет купува първите си акции - три броя привилегировани акции на Cities Service на стойност от около 38 долара на акция.

Скоро след като ги купува цената им пада до 27 долара. Въпреки че е уплашен Бъфет държи своите акции, докато те не достигат цена от 40 долара. Въпреки това избързва, грешка, за която много скоро започва да съжалява, но Уорън научава първия си урок в инвестирането: Търпението е добродетел.

Тествайте инвестициите в акции без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Бенджамин Греъм - ментор на Бъфет

Бенджамин Греъм става много популярен по време на 20-те години на 19-ти век. Във времена, когато голяма част от от света смята инвестициите на фондовите пазари за хазарт, Греъм търси акции, които са толкова евтини, че са почти лишени от риск. Едно от най-известните му попадения е била Northern Pipe Line, компания за транспортиране на петрол, управлявана от Рокфелер.

Бенджамин Греъм става известен със своя принцип за "вътрешна" бизнес стойност, измерваща истинската стойност на бизнеса, която е напълно независима от цената на акциите. Книгата на Греъм - "Интелигентния инвеститор", която е една препоръчваните от Уорън Бъфет книги, запознава света с инвестиционната стратегия на опитния инвеститор.

Поради своите елементарни, но задълбочени инвестиционни принцип, Бенджамин Греъм се превръща в ментор на младия Уорън Бъфет, а книгата "Интелигентният инвеститор" Бъфет нарича "най-добрата книга за инвестиции писана някога".

По-късно Греъм кани Бъфет да работи за него и тогава започват да се показват и разликите в инвестиционните стратегии на двамата. Бъфет е заинтересован да знае как функционира компанията и какво я прави по-добра от конкурентите и, докато Греъм се интересува само и единствено от числата като баланса по сметката и приходи.

ЗАПОЧНЕТЕ ИНВЕСТИЦИИ

Бъфет и Berkshire Hathaway

Вече казахме, че Бъфет е председател и изпълнителен директор на компанията Berkshire Hatshway. Ето историята накратко:

  • Корените на Berkshire Hathaway са в текстилната промишленост в средата на 19-ти век. Следват редица сливания в началото и средата на 20-ти век преди Уорън Бъфет да започне да купува акции на компанията през 1962 година.
  • Бъфет признава, че текстилния бизнес се свива и финансовото положение на компанията едва ли ще се подобри. Въпреки това, няколко години по-късно "Оракулът от Омаха" купува голяма част от акциите на Berkshire, за да поеме контрола над компанията.
  • Първоначално Бъфет запазва текстила като основна дейност на Berkshire Hathaway, но през 1967 той я разширява към застрахователната дейност и други инвестиции.
  • В края на 70-те години Berkshire придоби дял в правителственото застрахователно дружество (GEICO), което днес представлява ядрото на неговите застрахователни операции и е основен източник на капитал за другите инвестиции на Berkshire Hathaway.
  • 1985 година бележи края на операциите на Berkshire Hathaway свързани с текстил.

През 2010 Бъфет заявява, че закупуването на Berkshire Hathaway е най-голямата инвестиционна грешка, която е правил някога и твърди, че му е коствало инвестиционни приходи от около 200 милиарда долара за следващите 45 години. "Оракулът от Омаха" смята, че ако е инвестирал тези пари директно в застрахователния бизнес, вместо да купува Berkshire, тези инвестиции биха се изплатили няколко пъти повече.

На следващото изображение ще откриете графика на цената на акциите на Berkshire Hathaway:

Източник: Admirals MetaTrader 5, BRKB, Месечна графика с диапазон на данните 1 май 1996 - 15 декември 2021 г. Изготвена на 15 декември 2021 в 11:22 ч. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Каква е инвестиционната стратегия на Уорън Бъфет?

Всички знаем, че процентът на успешните инвеститори в дългосрочен план не е много висок. Но защо тогава хората търгуват с финансови инструменти, ако повечето от тях не получават исканата печалба? Просто защото има успешни инвеститори и всеки се надява да се превърне в такъв.

В днешни времена има все повече и повече хора, които претендират, че са успешни на пазарите, но повечето от тях не са. Много от тях демонстрират забележителен доход за кратък период от време, което звучи прекрасно, но е рисковано и опасно.

Ето защо истински успешните участници на финансовите пазари са не просто тези, които печелят, а тези, които успяват да запазят печалбата си и дори да я умножат в дългосрочен план. Това, разбира се може да се случи само и единствено с план за инвестиране.

Финансовия план на Бъфет

Няма лесен път, към това да се превърнем в успешни трейдъри и инвеститори. Най-краткият такъв обаче, включва да избягваме грешките на другите и да вземаме пример от някои от най-великите инвеститори в света. А един от тях определено е Уорън Бъфет.

Ето и част от правилата, които фигурират в печелившия инвестиционен план на Уорън Бъфет:

  1. Що се отнася до инвестицията като такава, една от известните фрази на Уорън Бъфет, която той обича да повтаря е „Не слагайте всички яйца в една кошница". Бъфет има предвид, че няма 100% безопасна инвестиция и че е важно да диверсифицирате своя портфейл.
  2. По отношение на спестяванията, Уорън Бъфет е експерт в извършването и организирането на спестявания преди разходите. Неговият съвет е да планирате спестяванията, дори преди да започнете да планирате разходите. Това ще ви позволи да поддържате и продължите с Вашия спестовен план, но това е толкова просто!
  3. Точно когато говорим за разходи, Уорън Бъфет винаги ни напомня, че „покупката на неща, които не са необходими, ще доведе до продажбата на нещата, които са необходими".

До голяма степен в основата на успеха на Бъфет е неговия прагматичен начин на мислене. Той е известен с това, че живее скромно, а този му мироглед му е помогнал да натрупа своето богатство.

След като разбрахме, че тайната на добрия инвеститор се крие и в правилното управление на личните Ви финанси, нека сега да видим каква е инвестиционната стратегия на Уорън Бъфет.

Инвестиционна стратегия на Уорън Бъфет

Инвеститорите отдавна са признали умението на гениалния Уорън Бъфет да подбира печелившите компании. Това се доказва и от историческото представяне на фонда му. Каква е тайната за успеха на Бъфет и можете ли и Вие да следвате гениалният му подход, който да ви донесе подобни успехи?

Всъщност отговорът на този въпрос е и да и не.

  • Да, защото Бъфет отдавна е разкрил приомите си в инвестирането, които са били обект на хиляди изследвания и статии.
  • Не, защото средата, в която е инвестирал „Оракулът от Омаха", през последните петдесет години е била „уникална" сама по себе си и няма гаранция, че това, което е смятал и правил Бъфет, ще е успешно и през следващите петдесет години. Освен това, повечето инвеститори не разполагат със същия капитал за инвестиции като "Оракулът от Омаха".

Бъфет принадлежи към така наречените „инвеститори в стойност" – стратегия, популяризирана от неговия учител и ментор Бенджамин Греъм. Тази стратегия гледа основно на вътрешната стойност на една компания вместо към цените на акциите й и техническите показатели.

Определянето на вътрешната стойност на една компания изисква дълбоко разбиране на нейния бизнес и фундамент и много, много работа, свързана с анализ на финансови отчети и на различни фундаментални фактори.

Веднъж определена вътрешната стойност се сравнява с настоящата цена, при която се оценява компанията от пазара и при наличието на сериозна отстъпка (вътрешната стойност е далеч над цената, при която се търгува компанията) се купуват нейните акции.

Ето някои ключови фактори и съотношения които Бъфет следи, при избора на „подценени" компании:

  1. Представяне на компанията. Уорън Бъфет търси компании предоставящи на инвеститорите дълга и продължителна възвръщаемост на собствения капитал (Return of equity). Колкото по-високо е това съотношение, толкова по-добре. Бъфет препоръчва инвеститорите да гледат за съотношение над 15%.
  2. Размер на дълга на компанията. Уорън Бъфет не харесва особено задлъжнелите компании. Той следи нивото на дълг спрямо собствения капитал. Всяко ниво на съотношението над 1 е тревожен сигнал за „инвеститора в стойност". В допълнение важно е дали ръстът в приходите идва в следствие от увеличаването на ползвания капитал или е генериран от други фактори.
  3. Марж на печалбите. Бъфет търси компании с висок марж на печалбите, който се увеличава с течение на времето. В допълнение Бъфет смята за ценни съотношенията цена-балансова стойност (price to book_, както и в бъдещото съотношение цена-печалба (forward price to earnings).
  4. Уникалност на продуктите. Друг важен за Бъфет показател са продуктите и услугите на компанията и колко уникални са те. Възможно ли е тези продукти или услуги лесно да бъдат заменени от потребителите и какъв е прагът за навлизане в сектора. Това са все важни въпроси за „Оракула от Омаха". Има ли компанията трайно конкурентно предимство?
  5. Качествен мениджмънт. Бъфет е известен с това, че инвестира само в компании с качествен мениджмънт, които са се доказали във времето. Всъщност ако "Оракулът от Омаха" не харесва мениджмънта на една компания, той просто не инвестира в нея.
  6. Отстъпка в цената. Това е един от най-критичните фактори за вземане на решение да се инвестира или не в акциите на една компания. Ако компанията е лидер, разполага с добри продукти и услуги, които е трудно да бъдат заменени, качествен мениджмънт, няма голям дълг спрямо собствения капитал и се търгува с отстъпка спрямо вътрешната си стойност, то тя е идеалният кандидат за портфейла на Уорън Бъфет.

А защо не и за вашия?

Ако всичко това ви се струва сложно, а познанията Ви върху фондовите пазари не са толкова задълбочени, че сами да избирате компаниите (и да преценявате дали се търгуват с отстъпка спрямо вътрешната им стойност), то можете да последвате съвета на гениалния Бъфет относно това какъв е най-добрият начин за индивидуалните инвеститори да инвестират.

Според Уорън Бъфет, просто трябва да изберете борсово търгуван фоднд, базиран на широкия S&P 500 и да влагате в него спестяванията си периодично, а не наведнъж.

Инвестирайте в над 4000 акции и 200 ETF-и от 15 от най-големите фонови борси в света. Започнете сега с минимален депозит от само €1! Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Инвестирайте в най-добрите инструменти в света

Хиляди акции и ETF-и на една ръка разстояние

 

Топ 20 съвета на Уорън Бъфет

В дългосрочната си кариера на инвеститор "Оракулът от Омаха" е давал множество интервюта и е участвал в написването на голям брой книги свързани с инвестирането. Така, тези, които се интересуват могат лесно да намерят доста мисли на Уорън Бъфет в различни печатни издания.

Сега ще насочим вниманието към топ 20 от съветите на Уорън Бъфет, които ще обобщят накратко всичко, което инвеститорите (особено начинаещите) е добре да имат предвид при управлението на личните си финанси и инвестициите си на финансовите пазари.

Съвет №1: Инвестирайте в себе си

Много хора търсят начини да спечелят богатство, но не започват с грижата за себе си. Винаги забравяме да се грижим за себе си и да инвестираме в нашия човешки капитал. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да подобрявате знанията и уменията си през целия си живот.

Например, за да можете винаги да бъдете желани на пазара на труда и да имате повече възможности пред себе си, Бъфет съветва да направите всичко възможно да се подобрявате. Първата инвестиция на всеки спекулант или инвеститор трябва да бъде той самият - неговите знания и умения.

Съвет №2: Вярвайте в себе си

Според Уорън Бъфет, самочувствието има много голяма роля това да е сред най-богатите инвеститори. Вашето мнение, вашият анализ е много важен.

Ето защо е най-добре да следвате собствените си анализи и интуиции, стига да сте придобили достатъчно опит и знания, за да влезете в света на инвестициите. Доверието не трябва да е сляпо, а трябва да се основава на конкретни и доказателства и тук се връщаме на съвет 1.

Съвет №3: Обградете се с най-добрите

Средата, в която живеете ежедневно, играе основна роля за човека, в който ще се превърне всеки от вас. Следователно заобиколете се с квалифицирани, мотивирани и допълващи се хора във Вашите проекти. Това може само да увеличи шансовете Ви за успех в инвестициите на финансовите пазари.

Съвет №4: Не задържайте дългосрочно пари в брой

Друга от запомнящите се мисли на Уорън Бъфет е, че няма по-лоша инвестиция от парите в брой. В света на финансовите инструменти, паричните средства могат да са срочни депозити, краткосрочни държавни облигации и други инструменти на капиталовия пазар.

Ако искате да забогатеете, бъдете сигурни, че не можете да увеличите капитала си с банкноти, скрити под дюшека!

Създайте собствено портфолио от акции и получете възможност за капиталови печалби и пасивна доходност под формата на дивиденти. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на следващия банер и да се регистрирате:

Търсите акции с висок дивидент?

Инвестирайте с Admirals и избирайте сред 4000 глобални акции

 

Съвет №5: Борсови индекси

Различни проучвания показват, че по-голямата част от активните фонд мениджъри не могат да победят фондовия пазар. Известно е, че финансовите пазари са ефективни и затова може да е по-добре да инвестирате в целия пазар т.е. в борсов индекс. Това е особено важно за индивидуалните инвеститори.

Разходите за управление на активи може да са много високи. Дори ако портфолио мениджърът успее да победи пазара, след премахването на таксите за управление, нетната печалба може да е по-ниска от следването на целия пазар чрез индексен фонд например.

Съвет №6: Проучете средата

Разбирането на компанията, потребителското търсене и качеството на продуктите и ще Ви дадат по-голяма увереност в активността и пълна дългосрочна визия на компанията. Важно е да изберете прости компании, които са верни на основната си дейност, която извършват печелившо в дългосрочен план.

Съвет №7: Диверсификация

Независимо дали в търговията или в инвестициите, никой може да уверен на 100% за резултата от следващата си сделка, или инвестиция. Така че е от съществено значение да диверсифицирате своя портфейл.

Диверсификацията просто намалява риска, като инвестира в няколко различни акции или продукти. Следователно, ако дадена активност се забави, вероятно другите Ваши инвестиции ще покриват загубата от тази инвестиция.

Съвет №8: Не плащайте прекалено много за акциите

След като акцията надвиши реалната си стойност, тя се счита за надценена. Ето защо е много по-рисковано да инвестирате и да купувате акции, които вече имат висока цена. Повече за надценените акции може да научите в статията:

Ако се окажете в такъв тип ситуация, често е по-добре да изчакате, за да видите дали ценовото движение ще коригира и няма да се окаже, че ще имате по-привлекателна цена, отколкото да скочите директно към възможността и да поемете по-голям риск.

Съвет №9 - Знайте в какво да инвестирате

Ето защо, ако разгледаме стъпките, които Уорън Бъфет е следвал, как да инвестираме за генериране на богатство, ще видим, че той често е инвестирал в акции на компании, на които е разбрал бизнес модела, като Coca Cola, Bank of America, American Express или Goldman Sachs.

Уорън Бъфет е категоричен, едно добро инвестиционно решение може да е да инвестирате в компании, които изплащат дивиденти и тези дивиденти да се реинвестират. Този тип инвестиции Ви предлага допълнителна инвестиционна сила.

Научете повече затова как да избирате акции за своя инвестиционен портфейл от нашите безплатни уебинари на живо. Регистрирайте се сега и запазете Вашето място като кликнете на банера отдолу:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Съвет № 10: Инвестирайте дългосрочно

В случай на средносрочно или дори дългосрочно инвестиране е важно да се знае времето, необходимо на Вашата инвестиции наистина до достигне привлекателни нива на възвръщаемост. Не продавайте Вашите акции без основателна причина е друг от ценните съвети на Уорън Бъфет.

Решението за инвестиции в акции на дадена компания трябва да е резултат от дълъг и добре обмислен процес. Решението за прибиране на печалбите също трябва да бъде добре обмислено решение, а не емоционална реакция на временната волатилност на фондовите пазари.

Съвет №11: Избягвайте кредитните карти

Уорън Бъфет е един от най-големите инвеститори в света и съветва да не се използва кредитната карта, тъй като това има разходи, особено при използване на разрешен овърдрафт.

От една страна, лихвените проценти по кредитната карта са много големи, но основната опасност е човешкият мозък да не възприема разхода на кредитната карта по същия начин като разход на пари в брой. Всъщност с кредитната карта сте по-изкушени да харчите повече, отколкото можете да си позволите.

Съвет №12: Ефектът на снежната топка.

Ефектът от снежната топка, който се получава от реинвестирания капитал е добре известен. Когато приберете печалбите си от Вашата инвестиция като продадете акции или просто получите дивиденти не ги харчете, реинвестирайте ги. Това може да увеличи сериозно доходността на инвестицията.

ИНВЕСТИРАЙТЕ СЕГА

Съвет №13 - Бъдете търпеливи

Друг от съветите на Уорън Бъфет, затова как да станете милионер е да бъдете търпеливи, когато инвестирате. „Купете акции, с които ще се чувствате напълно удобно да държите в продължение на 10 години". Ето още един цитат на "Оракулът от Омаха" гласи: "Парите на нетърпеливите отиват при търпеливите".

Съвет №14: Приемайте загубите

Човешката природа е проектирана по такъв начин, че лесно можем да приемем бързи печалби на фондовия пазар и много трудно да поемем загубите. За съжаление това е така.

Както на фондовия пазар, така и на всички останали финансови пазари е необходимо да се знае кога да отпуснем печалбите и да намалим навреме загубите. Ако сбъркате дадена позиция и нещата се объркат, по-добре е да приемете загубите, преди да станали по-големи и да застрашат целия Ви инвестиционен капитал. Дори най-големите инвеститори губят пари от някои инвестиции.

Съвет №15: Прости инвестиции

Ако искате да забогатеете от нулата, първо трябва да разберете, че най-добрите инвестиции са най-лесните. Ипотечната криза през 2007 година в Съединените щати показа, че много инвеститори са инвестирали в сложни продукти, свързани с ипотеки, и че в крайна сметка повечето от тях са загубили пари.

Както казва Уорън Бъфет, добрата инвестиция в борсов индекс може да осигури привлекателна възвръщаемост без много усилия и без търсите инвестиции в сложно структурирани продукти и финансови деривати.

Съвет №16: Риск и волатилност

Една от най-известните фрази на Уорън Бъфет е: "Рискът идват от това, че не знаеш какво правиш." Поведението му през цялата му кариера го доказва: той е станал един от най-богатите мъже в света според него, защото винаги е знаел в какво е инвестирал.

Много често той е инвестирал в акции на компании, които съществуват отдавна. Бъфет отхвърля технологиите и не е засегнат от интернет балона през 2001 г., когато много инвеститори загубиха пари в стартиращите компании от Силиконовата долина.

Волатилността е нормална част от фондовите пазари и върви ръка за ръка с риска. Ако не разбирате нищо за бизнеса на една компания, е по-добре да не инвестирате. Ще повторим, рискът нараства, когато не знаете какво правите.

Съвет №17: Отидете срещу тенденцията

Когато Уорън Бъфет е попитан как е станал милионер или дори как да стане милиардер, той вече има подготвена фраза: "Страхувайте се, когато другите са алчни. Бъдете алчни, когато другите се страхуват." Това може да обобщи търговията спрямо тенденцията. Най-доброто време за инвестиция в фондовия пазар е когато има икономическа криза.

Уорън Бъфет купи акции на American Express, когато всички смятаха, че компанията ще се срине, въз основа на обикновено наблюдение: той видя, че хората все още използват карти American Express за своите покупки, така че бизнес моделът на компанията е жизнеспособен ,

Съвет №18: Стойте далеч от тълпата

Тук съветът на Уорън Бъфет е съвсем ясен и донякъде е продължение на предходния. Не следвайте тълпата, стойте далеч от лудостта, причинена от волатилността на пазара и не се колебайте да се противопоставите на мнението на тълпата.

Най-големите успехи и неуспехи в света на търговията и инвестициите идват от бързите и внезапни движения, когато никой наистина не ги очаква. Ако ще мислите правите инвестиции в стил Уорън Бъфет, ще трябва да сте наясно, че никога не е добре да следвате настроенията на масите. Бъфет съветва да се избягва от лудостта на колебанията на пазара, особено когато всички се вълнуват от действие или продукт.

Съвет №19: Не предвиждайте пазара

Фондовата борса има много действия, така че не е необходимо да прогнозирате идеалния сигнал. За предпочитане е да се оставят възможности за инвестиции да възникват и да не се предвижда твърде много какво ще прави пазарът, тъй като както се казва в „пазарът винаги е прав"

При твърде много прогнози, те може да се окажат грешни или да се оттеглите твърде рано и да загубите от инвестиция, която би могло да бъде печеливша.

Съвет №20: Продължавайте да се учите

„Никога не спирай да учиш" е друга от фразите на Уорън Бъфет. Този важен участник на финансовите пазари продължава да чете и учи нови неща всеки ден.

Според "Оракулът от Омаха", по този начин можете да подобрите и да получите цялата необходима информация, за да имате глобална визия за пазара, за действията и за потребителите и участниците, които играят съществена роля в икономиката.

Започнете инвестиции в акции на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admrials. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера по-долу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Кои книги за инвестиции препоръчва Уорън Бъфет?

Вече споменахме за книгата "Интелигентният инвеститор" написана от ментора на Уорън Бъфет - Бенджамин Греъм и че за нея Бъфет нарича "най-добрата книга за инвестиции писана някога".

Освен нея Бъфет, горещо препоръчва и книгите на Джон Богъл.

"Всеки инвеститор във фондове трябва да ги прочете. В тях ще откриете всичко, което трябва да знаете. Ако инвестирате в нискоразходен индексен фонд, където не слагате всичките си пари наведнъж, а правите това в продължение на 10 години, вие ще се представите по-добре от 90% от хората, които започват да инвестират в същия момент", твърди в едно от многобройните си интервюта, гениалният Бъфет.

Други горещо препоръчвани от Уорън Бъфет книги са:

  1. "Бедният Чарли Алманак: Умението и мъдростта на Чарлз Т. Мънгер", редактирана от Питър Кауфман
  2. "Митек: Историята на глобалния успех 1981-2011", от Джим Хийли
  3. Няколко урока за инвеститори и мениджъри от Уорън Бъфет", от Питър Бевелин
  4. "Докоснете танците като работа: Уорън Бъфет на практика всичко ", от Карл Лумис.
  5. "Аутсайдерите: осем нетрадиционни изпълнителни директори и техният радикално рационален план за успех", Уилиам Торндайк

Една от най-популярните книги за Бъфет преведени на български е Уорън Бъфет и анализът на финансовите отчети" с автори Мери Бъфет и Дейвид Кларк.

Разбира се има и други любими на Уорън Бъфет книги, но тук ще се спрем на тези.

Как да започнете Уорън Бъфет инвестиции?

След като вече знаете кой е Уорън Бъфет, как е започнал своите инвестиции, познавате инвестиционната стратегия на "Оракула от Омаха", както и получихте топ 20 съвета от Бъфет може би е време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да започнете инвестиции като следвате пример на Уорън Бъфет.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с акции.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия с акции.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с акции с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете акции на Apple (AAPL):

Как да купите акции на Apple?

  1. Влезете във вашата сметка с Admrials (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете AAPL
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) акции на Apple, Вие очаквате акциите да поскъпнат, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете акции на Apple?

  1. Влезете във вашата сметка с Admrials (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете AAPL
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) акции на Apple, Вие очаквате акциите да поевтинеят, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Психология на търговията: Топ 7 съвета на професионалистите
Едно от най-важните умения, което трябва да притежавате, за да имате успешна кариера на финансовите пазари е да можете да контролирате емоциите си. Това умение е част от психология на търговията. За да Ви помогнем да се справите с тази аспект на трейдинга съставихме списък със 7 от най-важните съвет...
Какво е социална търговия?
След като сте попаднали на термина социална търговия (social trading), то вероятно вече сте разбрали колко голяма е вселената на търговията на финансовите пазари. Може би още повече, вероятно сте завладени от този свят и искате да участвате, но нямате достатъчно време или опит. Тогава сте на правилн...
Виж Всички