Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Топ 20 съвета на Уорън Бъфет: Как да инвестираме?

Ако попитате широката публика кой е най-известният инвеститор на финансовите пазари, вероятно най-често срещаният отговор, който ще получите е Уорън Бъфет. "Оракулът от Омаха", както е прякорът на Бъфет, се е превърнал в истински модел за подражение за множество начинаещи и опитни инвеститори по света. В тази статия ще видим кой е Уорън Бъфет, как инвестира Уорън Бъфет, а в обобщение събрахме 20 съвета на Бъфет за успешно инвестиране на финансовите пазари. Да започваме!

Топ 20 фрази на Уорън Бъфет: Как да инвестираме?

Кой е Уорън Бъфет?

Уорън Бъфет е американски бизнес магнат и популярен инвеститор на финансовите пазари, който е председател и изпълнителен директор на компанията Berkshire Hathaway, която е с 5-тата най-голяма пазарна капитализация в широкия американски борсов индекс S&P 500. В същото време приписваните на Уорън Бъфет нетни активи на стойност 85,6 милиарда долара, според данни на Forbes, го правят третият най-богат човек на планетата.

Известен като "Оракулът от Омаха", където е базирана и компанията му Berkshire Hathaway, Уорън Бъфет е един от най-успешните и най-популярни инвеститори на всички времена.

Бъфет е роден през 1930 година в Омаха, Небраска, а интересът му към фондовия пазар датира още от училищните му години, когато той прекарва голяма част от времето си с клиентите на регионална фондова борса близо до брокерския офис на баща му. На 11 години той купува първите си акции - три броя привилегировани акции на Cities Service на стойност от $114,75.

"Дo дeceт гoдишнa възpacт, бяx пpoчeл вcяĸa ĸнигa зa инвecтиpaнeтo, нaличнa в oбщecтвeнaтa библиoтeĸa нa Oмaxa, няĸoи oт ĸoитo пo двa пъти. Tpябвa дa изпълнитe cъзнaниeтo cи c paзлични ĸoнĸypиpaщи ce миcли и дa oтĸpиeтe ĸoи oт тяx имaт cмиcъл. Cлeд тoвa тpябвa дa cĸoчитe във вoдaтa - взeмeтe мaлĸa cyмa пapи и инвecтиpaйтe caм. Инвecтиpaнeтo "нa xapтия" e ĸaтo дa чeтeтe poмaн, cpeщy тoвa дa пpaвитe нeщo дpyгo. Cĸopo щe paзбepeтe дaли ви xapecвa. Koлĸoтo пo-paнo, тoлĸoвa пo-дoбpe", смята Бъфет.

През 1962 г., когато той започва да купува акции на Berkshire Hathaway, една от тях струва 7,50 долара. Днес тази акция на компанията струва повече от 300 000 щатски долара. Развитието на цената на тази акция показва успеха на Бъфет. Понастоящем (21 ноември 2019) пазарната капитализация на Berkshire Hathaway се оценява на почти 530 милиарда долара.

Правила за инвестиране на Бъфет

Всички знаем, че процентът на успешните трейдъри и инвеститори в дългосрочен план не е много висок. Но защо тогава хората търгуват с финансови инструменти, ако повечето от тях не получават исканата печалба? Просто защото има успешни трейдъри и инвеститори и всеки се надява да се превърне в такъв.

Сега има все повече и повече хора, които претендират, че са успешни на пазарите, но повечето от тях не са. Много от тях демонстрират забележителен доход за кратък период от време, което звучи прекрасно, но е рисковано и опасно. Ето защо истински успешните участници на финансовите пазари са не просто тези, които печелят, а тези, които успяват да запазят печалбата си и дори да я умножат. Това, те разбира се правят, благодарение на успешните си стратегии за търговия и инвестиции.

Няма лесен път, към това да се превърнем в успешни трейдъри. Най-краткият такъв обаче, включва да избягваме грешките на другите и да вземаме пример от някои от най-великите инвеститори в света. А един от тях определено е Уорън Бъфет. Ето и част от правилата за инвестиране на Бъфет:

  1. Що се отнася до инвестицията като такава, една от известните фрази на Уорън Бъфет, която той обича да повтаря е „Не слагайте всички яйца в една кошница". Бъфет има предвид, че няма 100% безопасна инвестиция и че е важно да диверсифицирате своя портфейл.
  2. По отношение на спестяванията, Уорън Бъфет е експерт в извършването и организирането на спестявания преди разходите. Неговият съвет е да загърбите спестяванията, дори преди да започнете да планирате разходите. Това ще ви позволи да поддържате и продължите с вашия спестовен план, но това е толкова просто!
  3. Точно когато говорим за разходи, Уорън Бъфет винаги ни напомня, че „покупката на неща, които не са необходими, ще доведе до продажбата на нещата, които са необходими".

Научете още правила и стратегии за търговия и инвестиции на финансовите пазари с Обучителен пакет от Admiral Markets. Вземете Вашия безплатен Обучителен пакет чрез банера отдолу!

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

След като разбрахме, че тайната на добрия инвеститор се крие и в правилното управление на личните ви финанси, нека сега да видим каква е инвестиционната психология на Уорън Бъфет?

Инвестиционна психология на Бъфет

Инвеститорите отдавна са признали умението на гениалния Уорън Бъфет да подбира печелившите залози. Това се доказва и от историческото представяне на фонда му, в размер на над 20% от неговото съществуване. Каква е тайната за успеха на Бъфет и можете ли и вие да следвате гениалният му подход, който да ви донесе подобни успехи? Всъщност отговорът на този въпрос е - и „да" и „не".

„Да", защото Бъфет отдавна е разкрил приомите си в инвестирането, които са били обект на хиляди изследвания и статии.

„Не", защото средата, в която е инвестирал „Оракулът от Омаха", през последните петдесет години е била „уникална" сама по себе си и няма гаранция, че това, което е смятал и правил Бъфет, ще е успешно и през следващите петдесет години. Освен това, повечето инвеститори не разполагат със същия капитал за инвестиции като "Оракулът от Омаха".

Бъфет принадлежи към така наречените „инвеститори в стойност" – стратегия, популяризирана от неговия учител и ментор Бенджамин Греъм. Тази стратегия гледа основно на вътрешната стойност на една компания вместо към цените на акциите й и техническите показатели.

Определянето на вътрешната стойност на една компания изисква дълбоко разбиране на нейния бизнес и фундамент и много, много работа, свързана с анализ на финансови отчети и на различни фундаментални фактори.

Веднъж определена вътрешната стойност се сравнява с настоящата цена, при която се оценява компанията от пазара и при наличието на сериозна отстъпка (вътрешната стойност е далеч над цената, при която се търгува компанията) се купуват нейните акции.

Ето някои ключови съотношения и фактора, съблюдавани от Уорън Бъфет, при избора на „подценени" компании:

1. Как се е представяла компанията?

Уорън Бъфет търси компании предоставящи на инвеститорите дълга и продължителна възвръщаемост на собствения капитал (ROE). Колкото по-високо е това съотношение, толкова по-добре. Бъфет препоръчва инвеститорите да гледат за съотношение над 15%.

2. Колко задлъжнели са компаниите?

Уорън Бъфет не харесва особено задлъжнелите компании. Той следи нивото на задлъжнялост съпоставено със собствения капитал. Всяко ниво на съотношението над 1 е тревожен сигнал за „инвеститора в стойност". В допълнение важно е дали ръстът в приходите идва вследствие от увеличаването на ползвания капитал или е генериран от други фактори.

3. Какви са маржините на печалбите?

Уорън Бъфет търси компании с добър маржин на печалбата. Особено позитивен сигнал е, когато този маржин се повишава през последните години. Важно е да имате данни за повече години, за да можете да проследите дългосрочния тренд по този показател.

В допълнение Бъфет открива ценност и в съотношението цена-счетоводна стойност, както и в бъдещото съотношение цена-печалба (на база прогнозираната за следващата година печалба).

4. Колко уникални са продуктите на компанията?

Друг важен за Уорън Бъфет показател са продуктите и услугите на компанията и колко уникални са те. Възможно ли е тези продукти или услуги лесно да бъдат заменени от потребителите и какъв е прагът за навлизане в сектора. Това са все важни въпроси за „Оракула от Омаха". Има ли компанията конкурентни предимства?

5. При каква отстъпка се търгуват акциите?

Това е един от най-критичните фактори за вземане на решение да се инвестира или не в акциите на една компания. Ако компанията е лидер, разполага с добри продукти и услуги, които е трудно да бъдат заменени, няма голям дълг спрямо капитала и се търгува с отстъпка спрямо вътрешната си стойност, то тя е идеалният кандидат за портфейла на Уорън Бъфет. А защо не и за вашия?

Тествайте тези правила за инвестиции на финансовите пазари без да рискувате собствена капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Философията на Уорън Бъфет

Бъфет е известен с това, че инвестира само в компании с качествен мениджмънт, който се е доказал с времето. Всъщност ако геният не харесва мениджмънта на една компания, той просто не инвестира в нея.

Ако всичко това ви се струва сложно, а познанията ви върху фондовите пазари не са толкова задълбочени, че сами да избирате компаниите (и да преценявате дали се търгуват с отстъпка спрямо вътрешната им стойност), то можете да последвате съвета на гениалния Бъфет относно това какъв е най-добрият начин за индивидуалните инвеститори да инвестират.

Според Уорън Бъфет, просто трябва да изберете борсово търгуван индексен фоднд, базиран на широкия S&P 500 и да влагате в него спестяванията си периодично, а не наведнъж. Бъфет, горещо препоръчва книгите на Джон Богъл. "Всеки инвеститор във фондове трябва да ги прочете. В тях ще откриете всичко, което трябва да знаете. Ако инвестирате в нискоразходен индексен фонд, където не слагате всичките си пари наведнъж, а правите това в продължение на 10 години, вие ще се представите по-добре от 90% от хората, които започват да инвестират в същия момент", твърди в едно от многобройните си интевюта, гениалният Бъфет.

До голяма степен в основата на успеха на Бъфет е неговия прагматичен начин на мислене. Той е известен с това, че живее скромно, а този му мироглед му е помогнал да натрупа своето богатство.

Напълно противоположно на това, което повечето хора правят – теглят кредит, за да си купят голямо жилище, което изплащат в продължение на 30 години, Бъфет прави точно обратното. Уорън Бъфет, живее в същата къща, която купува през далечната вече 1958 година за 31 500 долара.

Площта на имота към днешна дата е малко над 600 кв.м., като той се оценява на 652 619 долара въз основа на пазарните цени. Това макар и добра на пръв поглед стойност е далеч под стойността на имотите на други милиардери, както и това, което Бъфет може да си позволи.

Дали Бъфет прави това от „показност"? – Категорично, не!

Имотът отговаря на възприятията му, че няма нужда от по-голямо жилище, което напълно отговаря на нуждите му. Или казано по друг начин, на философията му, че човек трябва да живее под възможностите си.

Да кажем, че Бъфет си бе купил навремето имот на стойност 100 000 долара, като дори и тогава той е можел да си позволи такъв. Тази сума към днешна дата би се равнявала на 793 000 долара с отчитане на инфлацията или на над 2 милиона долара на база на ръста в цените на имотите.

Не е зле, нали? Дори и от инвестиционна гледна точка. Какво обаче щеше да загуби Бъфет от това, че нямаше да управлява допълнителните средства от 68 500 долара, които би дал през далечната 1958 година до днес?

Отговорът е 797.3 милиона долара към днешна дата. Това е резултатът, който се получава, ако Бъфет бе инвестирал и управлявал тези 68 500 долара във фонда си (а той най-вероятно го е направил) въз основа на средната доходност от 19.7% в годините от основаването на Birkshire Hathaway, от 1964 година до днес.

А голямото си състояние инвеститорът е натрупал благодарение на това, че е спестявал ненужни разходи, а спестените от това пари са се „умножили" хиляди пъти през годините. А колко ли по-беден щеше да е Бъфет, ако си беше купил частен самолет през далечната 1960 година, когато си купува имота? Отговорът е най-вероятно с няколко милиарда долара по-беден.

20 инвестиционни съвета на Уорън Бъфет

Сега ще насочим вниманието към 20 ключови съвета на Уорън Бъфет, които ще обобщят накратко всичко, което инвеститорите (особено начинаещите) е добре да имат предвид при управлението на личните си финанси и инвестициите си на финансовите пазари.

Съвет на Бъфет №1: Инвестирайте в себе си

Много хора търсят начини да спечелят богатство, но не започват с грижата за себе си. Винаги забравяме да се грижим за себе си и да инвестираме в нашия човешки капитал.

Най-доброто нещо, което можете да направите, е да подобрявате уменията си през целия си живот. Например, за да можете винаги да бъдете желани на пазара на труда и да имате повече възможности пред себе си. Съветът на Уорън Бъфет е да направите всичко възможно, за да подобрите уменията си.

Първата инвестиция на всеки спекулант или инвеститор трябва да бъде той самият, уменията му, знанията му!

Съвет на Бъфет №2 - Вярвайте в себе си

Според Уорън Бъфет, самочувствието има много голяма роля това да е сред най-богатите инвеститори.

Вашето мнение, вашият анализ е много важен. Ето защо е най-добре да следвате собствените си интуиции и анализи. Стига да сте придобили достатъчно опит и знания, за да влезете в света на инвестициите и спекулациите. Доверието не трябва да е сляпо, а трябва да се основава на конкретни и доказателства.

Съвет на Бъфет №3 - Обградете се с най-добрите

Средата, в която живеем ежедневно, играе основна роля за човека, в който ще се превърне всеки от нас.

Следователно заобиколете се с квалифицирани, мотивирани и допълващи се хора във Вашите проекти. Това може само да увеличи шансовете Ви за успех в инвестициите на финансовите пазари.

Синергията на взаимодействието с успешни хора като Уорън Бъфет ускорява процеса на успех много бързо. Това не е инвестиционен съвет на Уорън Бъфет като такъв, но е ценен съвет, независимо от дейността!

Съвет Бъфет №4 - Не задържайте дългосрочна ликвидност

Друга от запомнящите се фрази на Уорън Бъфет е, че няма по-лоша инвестиция от парите. В света на финансовите инструменти, паричните средства са всичко, което съдържа срочни депозити, държавни облигации и други инструменти на капиталовия пазар.

Ако искате да забогатеете бързо, бъдете сигурни, че не можете да увеличите капитала си с банкноти, скрити под матрака!

Започнете инвестиции в акции с Admiral Markets

Съвет на Бъфет №5 - Борсови индекси

Няколко проучвания показват, че по-голямата част от инвестиционните финансови съветници не могат да победят фондовия пазар. Известно е, че финансовите пазари са ефективни и затова може да е по-добре да инвестирате в целия пазар. Това е особено важно за непрофесионалните инвеститори.

Разходите за управление на активи са много високи. Дори ако портфолио мениджърът на може да победи пазара, след изтеглянето на таксите за управление нетната рентабилност е малко по-висока или по-ниска от рентабилността на пазарния портфейл.

Ако търсите начини да забогатеете, без да работите, инвестирането на капитала определено е решение, стига инвестицията да бъде диверсифицирана.

Съвет на Бъфет №6 - Проучете околната среда

Разбирането на компанията, потребителското търсене и качеството на продуктите ще Ви дадат по-голяма увереност в активността и пълна дългосрочна визия на компанията.

Важно е да изберете прости компании, които са верни на основната си дейност. Следователно рискът намалява с дейност, която е многогодишна и не е обречена да изчезва.

Съвет на Бъфет №7 - Диверсификация

Независимо дали в търговията или в инвестициите, никой може да уверен на 100% за резултата от следващата сделка, която отваряте, или инвестиция, която правите, така че е от съществено значение да използвате диверсификация.

Диверсификацията просто намалява риска, като инвестира в няколко различни акции или продукти. Следователно, ако дадена активност се забави, вероятно другите Ваши инвестиции покриват загубата на тази инвестиция.

Съвет на Бъфет №8 - Не плащайте прекалено много за акциите

След като акцията надвиши реалната си стойност, тя се счита за надценена. Ето защо е много по-рисковано да инвестирате и да купувате акции, които вече имат висока цена.

Ако се окажете в такъв тип ситуация, често е по-добре да изчакате, за да видите дали ценовото движени ще коригира и няма да се окаже, че имате по-привлекателна цена, отколкото да скочите директно към възможността и да поемете по-голям риск.

Съвет на Бъфет №9 - Знайте в какво да инвестирате

Уорън Бъфет е категоричен, едно от решенията е да инвестираме в компании, които изплащат големи дивиденти и тези дивиденти да се реинвестират. Този тип инвестиции Ви предлага допълнителна инвестиционна сила.

Компаниите, които изплащат дивиденти, по възможност по-сериозни, представляват големи възможности да направите вашата инвестиция по-бърза и дори да увеличите възвръщаемостта на инвестицията.

Ето защо, ако разгледаме стъпките, които Уорън Бъфет е следвал, как да инвестираме за генериране на богатство, ще видим, че той често е инвестирал в акции на компании, на които е разбрал бизнес модела, като Coca Cola, Bank of America, American Express или Goldman Sachs.

Списъкът с компании в портфолиото на инвестиционния фонд на Бъфет Berkshire Hathaway непрекъснато се променя, разбира се.

Съвет на Бъфет № 10 - Инвестирайте дългосрочно

В случай на средносрочно или дори дългосрочно инвестиране е важно да се знае времето, необходимо на вашата инвестиции наистина до достигне привлекателни нива на възвръщаемост.

Да не продавате Вашите акции без основателна причина е друг от ценните съвети на Уорън Бъфет. Въпросното инвестиционно решение е резултат от дълъг и добре обмислен размисъл, решението за прибиране на печалбите също трябва да бъде добре обмислено решение, а не емоционална реакция на временната волатилност на фондовите пазари.

Съвети на Бъфет №11 - Избягвайте кредитните карти

Уорън Бъфет е един от най-големите инвеститори в света и съветва да не се използва кредитната карта, тъй като това има разходи, особено при използване на разрешен овърдрафт.

От една страна, лихвените проценти по кредитната карта са много големи, но основната опасност е човешкият мозък да не възприема разхода на кредитната карта по същия начин като разход в брой. Всъщност с кредитната карта сте по-изкушени да харчите повече, отколкото можете да си позволите.

Съвет на Бъфет №12 - Ефектът на снежната топка.

Ефектът от снежната топка, който се получава от реинвестирания капитал е добре известен. Едно мото на "Оракула в Омаха", както е известен Уорън Бъфет, е да инвестира дългосрочно в компании, чиито бизнес разбира. Когато приберете печалбите си от Вашата инвестиция като продадете акции или просто получите дивиденти не ги харчете, реинвестирайте ги. Това може да увеличи сериозно доходността на инвестицията.

Съвет на Бъфет №13 - Бъдете търпеливи

Един от съветите на Уорън Бъфет, затова как да станете милионер е да бъдете търпеливи, когато инвестирате. Една от фразите на Уорън Бъфет е „Купете акции, с които ще се почувствате напълно удобно да държите в продължение на 10 години". Всички съветници за управление на капитал съветват минимален период от време от 4-5 години за инвестиране в пазара на акции.

Още един цитат на "Оракулът от Омаха" гласи: "Парите на нетърпеливите отиват при търпеливите".

Съвет на Бъфет №14 - Приемете загубите

Човешката природа е проектирана по такъв начин, че лесно можем да приемем бързи печалби на фондовия пазар и много трудно да поемем загубите. За съжаление това е така.

Както на фондовия пазар, така и на всички останали финансови пазари е необходимо да се знае кога да отпуснем печалбите и да намалим навреме загубите. Ако сбъркате дадена позиция и нещата се объркат, по-добре е да приемете загубите, преди да станали по-големи и дори да застрашат целия Ви инвестиционен капитал. Дори най-големите инвеститори губят пари от някои инвестиции.

Ключът към успешната търговия е да оставим печелившите позиции да развиват, а загубите да бъдат ограничавани.

Уорън Бъфет №15 Съвети - Прости инвестиции

Ако искате да забогатеете от нулата, първо трябва да разберете, че най-добрите инвестиции са най-лесните. Ипотечната криза с висок риск през 2007 г. в Съединените щати показа, че много инвеститори са инвестирали в сложни продукти, свързани с ипотеки, и че в крайна сметка са загубили пари повече от всичко друго.

Както казва Уорън Бъфет, добрата инвестиция в борсов индекс може да осигури привлекателна възвръщаемост без много усилия и без търсите инвестиции в сложно структурирани продукти.

Съвет на Бъфет №16 - Риск и волатилност

Една от най-известните фрази на Уорън Бъфет е: "Риск съществува, когато не знаеш какво правиш." Поведението му през цялата му кариера го доказва: той е станал един от най-богатите мъже в света според него, защото винаги е знаел в какво е инвестирал.

Много често той е инвестирал в акции на компании, които съществуват отдавна: той отхвърля действията на технологиите и не е засегнат от интернет балона през 2001 г., когато много инвеститори загубиха пари в стартиращите компании в Силиконовата долина.

Волатилността е нормална на фондовите пазари, но рискът е нещо, от което знаем произхода. Ако не разбирате нищо за бизнеса на една компания, е по-добре да не инвестирате. Рискът възниква, когато не знаете какво правите.

Съвет на Бъфет №17 - Отидете срещу тенденцията

Когато Уорън Бъфет е попитан как да стане милионер или дори как да стане милиардер, той вече има подготвена фраза: "Страхувайте се, когато другите са алчни. Бъдете алчни, когато другите се страхуват." Това може да обобщи търговията спрямо тенденцията. Най-доброто време за инвестиция в фондовия пазар е когато има икономическа криза.

Уорън Бъфет купи акции на American Express, когато всички смятаха, че компанията ще се срине, въз основа на обикновено наблюдение: той видя, че хората все още използват карти American Express за своите покупки, така че бизнес моделът на компанията е жизнеспособен ,

Друг пример:

Уорън Бъфет купи акции на Bank of America и Goldman Sachs веднага след кризата от 2007 г. Акциите на банката бяха евтини и той инвестира по това време, за да попълни паричния си поток само за няколко години, тъй като тези стойности са преживели след Тогава забележителни нива на възвръщаемост.

Съвет на Бъфет №18 - Стойте далеч от тълпата

Тук съветът на Уорън Бъфет е съвсем ясен, не следвайте тълпата, стойте далеч от лудостта, причинена от волатилността на пазара и не се колебайте да се противопоставите на мнението на тълпата.

Най-големите успехи и в света на търговията и инвестициите идват от бързите и внезапни движения, когато никой наистина не ги очаква. Затова е необходимо да знаем как да игнорираме текущите събития, медиите и тенденциите.

Ако ще мислите и инвестирате като Уорън Бъфет, ще трябва да сте наясно, че никога не е добре да следвате настроенията на масите. Инвеститорът съветва да се избягва от лудостта на колебанията на пазара, особено когато всички се вълнуват от действие или продукт.

Този начин на мислене е противоречив, но противоречието на общественото мнение понякога може да ви позволи да спечелите бързо на фондовите пазари.

Съвет на Бъфет №19 - Не предвиждайте пазара

Фондовата борса има много действия, така че не е необходимо да прогнозирате идеалния сигнал. За предпочитане е да се оставят възможности за инвестиции да възникват и да не се предвижда твърде много какво ще прави пазарът, тъй като както се казва в „пазарът винаги е прав"

При твърде много прогнози, те може да се окажат грешни или да се оттеглите твърде рано и да загубите инвестиция, когато би могло тя да бъде печеливша.

Съвет на Бъфет №20 - Продължавайте да се учите

„Никога не спирай да учиш" е друга от фразите на Уорън Бъфет. Този важен участник на финансовите пазари продължава да чете и учи нови неща всеки ден.

Според 89-годишния бизнесмен, по този начин можете да подобрите и да получите цялата необходима информация, за да имате глобална визия за пазара, за действията и за потребителите и участниците, които играят съществена роля в икономиката.

Но какво мисли експертът по пазарите на акции за последните спадове на пазара?

Как да инвестирате като Уорън Бъфет - Заключение

Можем да обобщим , че за да станете успешен в инвестициите на фондовите пазари, Уорън Бъфет препоръчва да не спирате да се учите и да не се поддавате на временните емоции и волатилност на фондовите пазари. В същото време инвестирайте само в компании, чиито бизнес модел познавате и задължително дивересифицирайте портфолиото си.

Освен това ограничете разходите си и реинвестирайте печалбите си, за да можете да постигнете по-висока доходност в дългосрочен план.

Уорън Бъфет многократно е споменавал, че винаги е имал интерес да инвестира в акции, вместо да купува облигации или да се насочва към други видове инвестиции. Той също така подчертава предпочитание си за покупка на акции с ниска цена. Това може да ни накара да вярваме, че повечето спадове, наблюдавани на фондовите пазари, могат да предложат добри възможности за инвестиции на дългосрочните инвеститори.

След като вече знаете основните правила на инвестирането според Уорън Бъфет, започнете инвестиции на фондовите пазари с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно чрез банера отдолу:

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи от Admiral Markets

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.