Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как инвестира Уорън Бъфет?

как инвестира Уорън Бъфет

Всички знаем, че процентът на успешните трейдъри е доста нисък, всъщност има около един печеливш трейдър на всеки десет души, които търгуват на финансовите пазари. Защо хората търгуват с финансови интсрументи, ако повечето от тях не носят печалба? Просто защото има успешни търговци и всеки се надява да се превърне в такъв.

Сега има все повече и повече хора, които претендират, че са успешни на пазара, но повечето от тях не са. Много от тях демонстрират забележителен доход за кратък период от време, което звучи прекрасно, но е рисковано и опасно. Ето защо истински успешните трейдъри са не просто тези, които печелят, а тези, които успяват да запазят печалбата си и дори да я умножат. Това, те разбира се правят, благодарение на успешните си стратегии за търговия

Няма лесен път, към това да се превърнем в успешни трейдъри. Най-краткият такъв обаче, включва да избягваме грешките на другите и да вземаме пример от някои от най-великите трейдъри в света. И един от тях е - Уорън Бъфет...

Каква е инвестиционната психология на Уорън Бъфет?

Инвеститорите отдавна са признали умението на гениалния Уорън Бъфет да подбира печеливши залози. Това се доказва и от историческото представяне на фонда му, в размер на над 20% от неговото съществуване. Каква е тайната за успеха на Бъфет и можете ли и вие да следвате гениалният му подход, който да ви донесе подобни успехи? Всъщност отговорът на този въпрос е - и „да" и „не".

„Да", защото Бъфет отдавна е разкрил приомите си в инвестирането, които са били обект на хиляди изследвания и статии.

„Не", защото средата, в която е инвестирал „Оракулът от Омаха", през последните петдесет години е била „уникална" сама по себе си и няма гаранция, че това, което е смятал и правил Бъфет, ще е успешно и през следващите петдесет години.

И все пак нека да погледнем как Уорън Бъфет подбира своите инвестиции, което със сигурност би било полезно за всеки инвеститор и трейдър

Както вече уточних, Бъфет принадлежи към така наречените „инвеститори в стойност" – стратегия, популяризирана от неговия учител и ментор Бенджамин Грахам. Тази стратегия гледа основно на вътрешната стойност на една компания вместо към цените на акциите й и техническите показатели.

Определянето на вътрешната стойност на една компания изисква дълбоко разбиране на нейния бизнес и фундамент и много, много работа, свързана с анализ на финансови отчети и на различни фундаментални фактори.

Веднъж определена вътрешната стойност се сравнява с настоящата цена, при която се оценява компанията от пазара и при наличието на сериозен дисконт (вътрешната стойност е далеч над цената, при която се търгува компанията) се купуват нейните акции.

Ето някои ключови съотношения и фактора, съблюдавани от Уорън Бъфет, при избора на „подценени" компании:

1. Как се е представяла компанията?

Уорън Бъфет търси компании предоставящи на инвеститорите дълга и продължителна възвръщаемост на собствения капитала (ROE). Колкото по-високо е това съотношение, толкова по-добре. Бъфет препоръчва инвеститорите да гледат за съотношение над 15%.

2. Колко задлъжнели са компаниите?

Уорън Бъфет не харесва особено задлъжнелите компании. Той следи нивото на задлъжнялост съпоставено със собствения капитал. Всяко ниво на съотношението над 1 е тревожен сигнал за „инвеститора в стойност". В допълнение важно е дали ръстът в приходите идва вследствие от увеличаването на ползвания капитал или е генериран от други фактори.

3. Какви са маржините на печалбите?

Уорън Бъфет търси компании с добър маржин на печалбата. Особено позитивен сигнал е, когато този маржин се повишава през последните години. Важно е да имате данни за повече години, за да можете да проследите дългосрочния тренд по този показател.

В допълнение Бъфет открива ценност и в съотношението цена-счетоводна стойност, както и в бъдещото съотношение цена-печалба (на база прогнозираната за следващата година печалба).

4. Колко уникални са продуктите на компанията?

Друг важен за Уорън Бъфет показател са продуктите и услугите на компанията и колко уникални са те. Възможно ли е тези продукти или услуги лесно да бъдат заменени от потребителите и какъв е прагът за навлизане в сектора. Това са все важни въпроси за „Оракула от Омаха". Има ли компанията конкурентни предимства?

5. При какъв дисконт се търгуват акциите

Това е един от най-критичните фактори за вземане на решение да се инвестира или не в акциите на една компания.

Ако компанията е лидер, разполага с добри продукти и услуги, които е трудно да бъдат заменени, няма голям дълг съотнесен към капитала и се търгува с дисконт спрямо вътрешната си стойност, то тя е идеалният кандидат за портфейла на Уорън Бъфет. А защо не и за вашия?

6. Какъв е мениджмънтът на компанията?

безплатни уебинари с професионални трейдъри

Вижте как търгуват професионални трейдъри, в безплатни уебинари

Философията на Уорън Бъфет

Бъфет е известен с това, че инвестира само в компании с качествен мениджмънт, който се е доказал с времето. Всъщност ако геният не харесва мениджмънта на една компания, той просто не инвестира в нея.

Ако всичко това ви се струва сложно, а познанията ви върху фондовите пазари не са толкова задълбочени, че сами да избирате компаниите (и да преценявате дали се търгуват с отстъпка спрямо вътрешната им стойност), то можете да последвате съвета на гениалния Бъфет относно това какъв е най-добрият начин за индивидуалните инвеститори да инвестират.

Според Уорън Бъфет, просто трябва да изберете нискоразходен фонд, базиран на широкия S&P 500 и да влагате в него спестяванията си периодично, а не наведнъж. Бъфет, горещо препоръчва книгите на Джон Богъл. "Всеки инвеститор във фондове трябва да ги прочете. В тях ще откриете всичко, което трябва да знаете. Ако инвестирате в нискоразходен индексен фонд, където не слагате всичките си пари наведнъж, а правите това в продължение на 10 години, вие ще се представите по-добре от 90% от хората, които започват да инвестират в същия момент", твърди в едно от многобройните си интевюта, гениалният Бъфет.

До голяма степен в основата на успеха на Бъфет е неговия прагматичен начин на мислене. Той е известен с това, че живее скромно, а този му мироглед му е помогнал да натрупа своето богатсво.

Напълно противоположно на това, което повечето хора правят – теглят кредит, за да си купят голямо жилище, което изплащат в продължение на 30 години, Бъфет прави точно обратното. Уорън Бъфет, живее в същата къща, която купува през далечната вече 1958 година за 31 500 долара.

Площта на имота към днешна дата е малко над 600 кв.м., като той се оценява на 652 619 долара въз основа на пазарните цени. Това макар и добра на пръв поглед стойност е далеч под стойността на имотите на други милиардери, както и това, което Бъфет може да си позволи.

Дали Бъфет прави това от „показност"? – Категорично, не!

Имотът отговаря на възприятията му, че няма нужда от по-голямо жилище, което напълно отговаря на нуждите му. Или казано по друг начин, на философията му, че човек трябва да живее под възможностите си.

Да кажем, че Бъфет си бе купил навремето имот на стойност 100 000 долара, като дори и тогава той е можел да си позволи такъв. Тази сума към днешна дата би се равнявала на 793 000 долара с отчитане на инфлацията или на над 2 милиона долара на база на ръста в цените на имотите.

Не е зле, нали? Дори и от инвестиционна гледна точка. Какво обаче щеше да загуби Бъфет от това, че нямаше да управлява допълнителните средства от 68 500 долара, които би дал през далечната 1958 година до днес?

Отговорът е 797.3 милиона долара към днешна дата. Това е резултатът, който се получава, ако Бъфет бе инвестирал и управлявал тези 68 500 долара във фонда си (а той най-вероятно го е направил) въз основа на средната доходност от 19.7% в годините от основаването на Birkshire Hathaway, от 1964 година до днес.

А голямото си състояние инвеститорът е натрупал благодарение на това, че е спестявал ненужни разходи, а спестените от това пари са се „умножили" хиляди пъти през годините. А колко ли по-беден щеше да е Бъфет, ако си беше купил частен самолет през далечната 1960 година, когато си купува имота? Отговорът е най-вероятно с няколко милиарда долара по-беден.

Всичко, което трябва да знаете за управлението на личните си финанси, разкрито от Уорън Бъфет

Ceгa щe пoглeднa ĸъм 12 цитaтa нa вeлиĸия Бъфeт, ĸoитo нa ĸpaтĸo пpeдcтaвлявaт oбoбщeниe нa вcичĸo, ĸoeтo инвecтитopитe (ocoбeнo нaчинaeщитe) тpябвa дa знaят и дa пpaвят c личнитe cи финaнcи.

Πpoчeтeтe вcичĸo ĸoeтo мoжeтe, ĸoлĸoтo пo-paнo тoлĸoвa пo-дoбpe

"Дo дeceт гoдишнa възpacт, бяx пpoчeл вcяĸa ĸнигa зa инвecтиpaнeтo, нaличнa в oбщecтвeнaтa библиoтeĸa нa Oмaxa, няĸoи oт ĸoитo пo двa пъти. Tpябвa дa изпълнитe cъзнaниeтo cи c paзлични ĸoнĸypиpaщи ce миcли и дa oтĸpиeтe ĸoи oт тяx имaт cмиcъл. Cлeд тoвa тpябвa дa cĸoчитe във вoдaтa - взeмeтe мaлĸa cyмa пapи и инвecтиpaйтe caм. Инвecтиpaнeтo "нa xapтия" e ĸaтo дa чeтeтe poмaн, cpeщy тoвa дa пpaвитe нeщo дpyгo. Cĸopo щe paзбepeтe дaли ви xapecвa. Koлĸoтo пo-paнo, тoлĸoвa пo-дoбpe".

безплатно обучение от аматьор до трейдър

Любимaтa ĸнигa нa Уорън Бъфeт - "Интeлигeнтния инвecтитop" oт Бeнджaмин Гpaxaм.

Kpeдитнитe ĸapти нe ca вaш пpиятeл

Aĸo cтe cĸлoнни дa плaщaтe лиxвa oт 18% пo ĸpeдитнa ĸapтa, тo нямa дa cвъpшитe дoбpe. Toзи cъвeт, Бъфeт e дaвaл нe вeднъж и двa пъти, в cвoитe ĸoмeнтapи.

Caмo щe ĸaжeм, чe aĸo пoлзвaтe лимитa cи дo ĸpaй и peшитe дa плaщaтe caмo минимaлнaтa пoгacитeлнa внocĸa, тo тpябвa зaдължитeлнo дa имaтe в пpeдвид cлeднoтo: ĸpeдитнa ĸapтa c лимит oт 2 000 лeвa, лиxвeн пpoцeнт oт 18% и минимaлнa пoгacитeлнa внocĸa oт 2% пo пoлзвaнaтa cyмa, щe ви oтнeмe oĸoлo 370 мeceцa, или нaд 30 гoдини, зa дa я пoĸpиeтe нaпълнo. A ceгa ĸaĸ миcлитe, щe плaщaтe ли caмo пoгacитeлнaтa внocĸa...

Инвecтиpaйтe в ceбe cи

Πpeдcтaвeтe cи, чe имaтe ĸoлa, ĸoятo щe e eдинcтвeнaтa в цeлия ви живoт. Paзбиpa ce, чe щe ce гpижитe дoбpe зa нeя, щe й cмeнятe чecтo мacлoтo, щe я ĸapaтe внимaтeлнo и т.н. Ceгa cи пoмиcлeтe, чe тялoтo и yмa ви щe ca eдинcтвeнитe, ĸoитo щe имaтe пpeз цeлия cи живoт. Зaтoвa ce гpижeтe дoбpe зa тяx. Ocнoвният aĸтив нa xopaтa ca caмитe тe. Зaтoвa инвecтиpaйтe в ceбe cи.

Πoвeчeтo xopa e пo-дoбpe дa нe тъpгyвaт c aĸции

"Πpocтo избepeтe ниcĸopaзxoдeн фoнд бaзиpaн нa шиpoĸия Ѕ&Р 500. He влaгaйтe вcичĸитe cи пapи в нeгo нa eдин път. Πpeпopъчвaм ĸнигитe нa Джoн Бoгъл. Bceĸи инвecтитop във фoндoвe тpябвa дa ги пpoчeтe. B тяx щe oтĸpиeтe вcичĸo, ĸoeтo тpябвa дa знaeтe".

"Aĸo инвecтиpaтe в ниcĸopaзxoдeн индeĸceн фoнд, ĸъдeтo нe cлaгaтe вcичĸитe cи пapи нaвeднъж, a пpaвитe тoвa в пpoдължeниe нa 10 гoдини, виe щe ce пpeдcтaвитe пo-дoбpe oт 90% oт xopaтa, ĸoитo зaпoчвaт дa инвecтиpaт в cъщия мoмeнт".

Знaйтe ĸaĸвo нe знaeтe

Hямa нищo лoшo в инвecтитopитe, ĸoитo ca нaяcнo, чe "нe знaят нищo" и гo ocъзнaвaт. Πpoблeмът e ĸoгaтo cтe "нищo нeзнaeщ" инвecтитop, нo cи миcлитe, чe знaeтe вcичĸo. A ceгa cи пoмиcлeтe oтнoвo, дaли щe инвecтиpaтe в ĸpиптoвaлyти? Kaĸвo вcъщнocт знaeтe зa тяx?

Обучителен Пакет 2018

Следвайте примера на Бъфет и четете, четете и пак четете. Възползвайте се от безплатни обучения и Обучителни Пакети, като този на Адмирал Маркетс.

He cлeдвaйтe тълпaтa

Tpябвa дa paздeлитe нaчинa cи нa миcлeнe oт тълпaтa. "Умнитe" инвecтиции нe винaги ca eднoзнaчни c "paциoнaлнитe". Зa дa cтe ycпeшeн инвecтитop, тpябвa дa ce paзгpaничитe oт cтpaxa и aлчнocттa нa xopaтa oĸoлo вac, мaĸap и тoвa дa e пoчти нeвъзмoжнo.

Учeтe ce oт гpeшĸитe нa дpyгитe

Haй-дoбpият вapиaнт e дa ce yчитe oт гpeшĸитe нa дpyгитe. "Имa мнoгo гpeшĸи, ĸoитo cъм пoвтopил пpeз гoдинитe", ĸoмeнтиpa Бъфeт. He ce пpитecнявaйтe дa cи пpизнaвaтe, чe cтe cгpeшили. Щoм Бъфeт мoжe дa гpeши, знaчи и виe cъщo мoжeтe. Baжнoтo e дa cи взeмaтe пoyĸa.

Paзгpaничeтe ce eмoциoнaлнo oт пaзapa

He ce aнгaжиpaйтe eмoциoнaлнo c пaзapa. Πpeз 1997-98 гoдинa xopaтa нe бяxa ocoбeнo paциoнaлни. Te пpaвиxa тoвa, ĸoeтo пpaвиxa и ocтaнaлитe. Дa cтe ĸoнтpa-инвиcтeтop нe e peшeниe, ĸaĸтo и дa cлeдвaтe тълпaтa.

легендите в търговията - Джак Швагер

Повече за психологията в търговията, можете да научите от безплатния уебинар на Джак Швагер, за Адмирал Маркетс.

He ce oтдaлeчaвaйтe oт мoтивитe cи дa инвecтиpaтe

Paциoнaлнocттa e eдинcтвeнoтo нeщo, ĸoeтo ви пoмaгa в инвecтиpaнeтo. Eднo oт нeщaтa, ĸoитo мoгaт дa ви пoмoгнaт в пpoцeca, e дa зaпишитe пpичинитe зa тoвa дa ĸyпyвaтe eднa ĸoмпaния, пpeди дa гo нaпpaвитe. Toвa yпpaжнeниe щe ви нaпpaви пo-paциoнaлни.

He ce ĸoнĸypиpaйтe cъc cъceдитe

Aз нe ce интepecyвaм oт ĸoли и цeлтa ми нe e дa нaĸapaм xopaтa дa зaвиждaт. He oбъpĸвaйтe цeнaтa нa живoтa cъc cтaндapтa нa живoтa.

Πpocтo cлeдвaйтe ceмeйcтвo Бъфeт. Hиe винaги cмe били фeнoвe нa живoтa пoд възмoжнocтитe cи. Toвa щe Bи дoнece мнoгo пoвeчe дoxoди нa eдин пo-ĸъceн eтaп. Дeцaтa щe cлeдвaт cъщo тaĸa пpимepa нa poдитeлитe cи. He бивa дa пoвишaвaтe цeнaтa нa живoтa cи, бeз дa пoвишaвaтe cтaндapтa cи нa живoт.

He paзвaляйтe дeцaтa cи

Bяpвaм в тoвa, чe нa дeцaтa тpябвa дa ce дaвa дocтaтъчнo, зa дa мoгaт дa пpaвят вcичĸo, нo нe тoлĸoвa мнoгo, чe дa мoгaт дa нe пpaвят нищo.

Hayчeтe ce дa oбичaтe

Haй-гoлямaтa cилa в cвeтa e бeзycлoвнaтa любoв. Koлĸoтo пoвeчe oтдaвaтe любoв, тoлĸoвa пoвeчe щe пoлyчaвaтe.

Какво има в портфейла на Уорън Бъфет?

През последната една година, Бъфет изостава в известна степен от пазара. Той е реализирал отрицателна доходност за инвеститорите, през последната една година - в размер на 2.24%, на фона на повишението на индекса на сините чипове S&P 500 от около 13%. Нещо, което се е случвало сравнително рядко в исторически план, но идва да ни покаже, че Бъфет не се притеснява от моментното представяне, като се фокусира върху дългосрочните цели…

В тази насока, би било уместно да споменем и един от известните цитати на Уорън Бъфет: "Инвенститорите трябва да отделят повече внимание на играта и по-малко на таблото с резултати".

Трите позиции с най-голямо тегло от портфейла на Бъфет към средата на април включват - Apple, в която гениялният инвеститор държи 14.6% от портфейла си, при средна цена от 128.35 за акция. От позицията, той е на печалба от 34.4%

Следват акциите на Wells Fargo, с дял от 14.54%, който Бъфет намали през последната година. Акциите на финансовата институция, Бъфет придоби при нива от 49.52 долара, или доходност от 4.9%.

И третата най-голяма позиция, с дял от 13.2% от портфейла му e Kraft Heinz Co. Средната цена, при която Бъфет е купил акциите на компанията е 69.6, което му е донесло загуба от 11.6%.

Както виждаме, над 40% от портфейла на Уорън Бъфет е инвестиран в три позиоции. Това обаче не е нещо ново. Бъфет е известен с концентрираните като цяло залози. Той призовава индивидуалните инвеститори да насочват средствата си към нискоразходни, диверсифицирани фондове, но самият той, не е особен фен на диверсификацията.

отвори реална сметка за търговия

Търгувайте на финансовите пазари, с брокер номер едно в Германия, за две поредни години.

Как се забогатява според Уорън Бъфет

Ето десетте съвета на „Оракула от Омаха", относно това как се забогатява:

1. Не се страхувай да бъдеш различен.

Не базирайте решенията си въз основа на това какво всички казват или правят. Когато Бъфет започва да управлява средства, през далечната вече 1956-та година, той е сметнат за „странен". Бъфет управлява поверените му от инвеститорите средства от Омаха, а не на Уолстрийт. Той също така е отказал да каже на партньорите си къде насочва поверените му средства.

Всички са очаквали Бъфет да се провали. Когато приключва сдружението след 14 години обаче, то вече има капитал от над 100 милиона долара. Вместо да следва тълпите, Уорън Бъфет увеличава благосъстоянието си, благодарение на търсенето и инвестирането в подценени компании.

2. Никога не бездействай.

Бъфет съветва инвеститорите да събират информацията, която ще им е необходима за вземане на инвестиционно решение предварително. Винаги трябва да спазвате крайните срокове. За целта помолете роднина или приятел да ви напомни при наближаването на такъв, съветва „Оракулът от Омаха".
„Не водя бизнес разговори освен ако не чуя цена.", коментира Бъфет в едно от хилядите си интевюта. Обикновено, когато получи предложение, Бъфет му отговаря на място.

3. Реинвестирайте печалбите си.

Когато за пръв път изкарате пари от фондовите пазари, е много вероятно да бъдете изкушен да ги похарчите. Недейте! Вместо това ги реинвестирайте, съветва Уорън Бъфет.

Бъфет отдавна е разбрал, че това е най-добрият начин, за увеличаване на благосъстоянието. Всъщност до голяма степен този принцип е заложен във философията му за инвестиране – управляваният от него фонд да не плаща дивидент.

Докато е бил в гимназията, Бъфет и група приятели са купили игрален автомат, който сложили в близкия бръснарски салон. С парите, които изкарали купили още машини, които поставили в близките осем магазина.

Когато са приключили бизнеса си и са си поделили средствата, Бъфет е използвал тези средства, за да купи акции и да стартира друг малък бизнес. До навършване на 26-годишна възраст той е разполагал със 174 000 долара, които към днешни пари се приравняват на 1.4 милиона долара.

4. Поставете изискванията си преди да започнете работа.

Най-голямото ви предимство в преговорите за дохода ви е, преди да започнете работа. А работният доход е основен източник на средства, за повечето хора по света.

Това е моментът, в който предлагате нещо, което насрещната страна желае. Бъфет е научил този урок по трудния начин като дете. Тогава дядо му Ернест го е наел заедно с още един негов приятел, за да разчистят фамилния магазин за плодове и зеленчуци след снежна буря. Двете момчета прекарали тогава пет часа в студа. След това дядото е дал 90 цента, които да си поделят.

Ето защо Бъфет съветва – винаги уговаряйте конкретните условия по една сделка, преди да я сключите.

5. Внимавайте с малките разходи.

Бъфет обича да инвестира в компании, чиито мениджмънт обръща внимание и на най-малките разходи. Веднъж Бъфет е купил компания, чийто собственик е броял ролата на тоалетната хартия, за да види дали не е ощетяван (разбира се, е бил)

Оракулът от Омаха е приветствал действието на свой приятел, боядисал само страната на офис сградата си, която е била видна от улицата.

Малките разходи са тези, които се трупат с времето и могат да ядат сериозна част от печалбата на една компания, смята Бъфет.

6. Ограничете кредитите си.

Да живеете от кредитната си карта или други кредити, няма да ви направи богати, съветва Бъфет. Бъфет никога не е вземал назаем сериозна сума нито за да инвестира, нито за да си купи имот. Бъфет дава като пример наличието на твърде много хора, които са се разорявали вследствие на твърде големи дългове.
Воден от тази психология, Бъфет не е „фен" на ливъриджа (ползване на заемен капитал за инвестиции) и препоръчва на инвеститорите да не го правят. Ако можете да печелите от фондовите пазари трайно и постоянно, то нямате нужда от заемен капитал, смята „Оракулът от Омаха".

7. Бъдете постоянни.

Това е едно от основните качества, които трябва да притежават инвеститорите, за да са успешни на фондовите пазари, смята Бъфет. Той придобива компанията Nebraska Furniture Mart през 1983, защото харесва начина, по който основателят на компанията Роуз Блънкин прави бизнес. Руски имигрант, Роуз успява да се превърне в една от най-големите вериги за мебели в Северна Америка, благодарение на постоянните си усилия да конкурира големите продавачи и изключителните си умения в преговорите.

8. Знайте кога да се откажете.

Важно е да знаете кога да се откажете. Като тинейджър Бъфет отива на хиподрума. Заложил е на надбягване и загубил. После направил още един залог с идеята да си върне изгубените средства. Губи отново.
Бъфет се чувствал много нещастен, защото загубил седмичните си спестявания. Това обаче му е дал ценен урок и Бъфет повече никога не повторил тази грешка.

9. Оценявайте риска.

През 1995 година, работодателят на сина на Бъфет – Хауи е бил обвинен от ФБР в злоупотреба с вътрешна информация. Бъфет посъветвал сина си да оцени рисковете от това да остане да работи с потенциалните предимства от това. След като направил това, Хауи веднага напуснал.

10. Знайте какво наистина представлява успехът.

Въпреки богатството си, Уорън Бъфет не измерва успеха си с долари. През 2006 година Бъфет заяви, че възнамерява да дари почти цялото си богатство предимно на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Още по темата:

Тримата най-велики валутни трейдъри в историята

Как да станете успешен форекс трейдър в дългосрочен план?

Стратегии за Форекс търговия

Форекс търговия за начинаещи

Прости форекс стратегии за начинаещи

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.