Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Как да търгувате биткойн с ползване на технически анализ?

Биткойнът и останалите криптовалути, са „отново горещата тема на деня". Това, освен от голямото поскъпване на виртуалните валути, през изминалата година, привлякло вниманието на инвестиционната общност, се дължи и на повишения интерес към блокчейн технологията, от страна на финансовите институции.

След като поскъпна 17 пъти през 2017-та година и достигна исторически връх, при нива от близо 20 000 долара, биткойнът се срина в началото на 2018-та година, достигайки през март най-ниска стойност от 6 500 долара. След дълга консолидация и движение в тесен рейндж обаче, дигиталната валута поскъпна в двата дни до 13-ти април с над 1 500 долара, като 1000 от тях, се случиха само за около час на 12-ти април.

Сега въпросът, които всички си задават, ще продължи ли поскъпването на криптовалутата, или не? И докато ние нямаме "кристална топка", за да дадем отговор на този въпрос, това което можем да направим е как да подходим към криптовалутата, за да извлечем максимална полза от повишението на нейната волатилност...

Защо е по-добре да търгувате с биткойн, вместо да инвестирате в него?

Не е случайно, че много инвеститори е експерти сравняват биткойна, със златото. Причината - липсата на вътрешна стойност и движение изцяло предопределяно от търсенето и предлагането на актива.

Когато инвестирате в определен актив, Вие на практика правите това на база на фундамент, въз основа на перспективи за повишение на стойността на актива, базирани на здрава логика и финансови коефициенти. Казано по друг начин - на база на фундаментален анализ.

Как обаче, можете да направите фундаментален анализ, на актив, който няма вътрешна стойност? Отговорът е - по никакъв начин...

Ето защо, Уорън Бъфет, поддръжник на анализа на стойността, не харесва златото, не харесва и криптовалутите!

За Сметка на това обаче, техническите анализатори обожават криптовалутите. Защото техническият анализ е един от малкото типове анализи, които можете да приложете върху биткойна и останалите дигитални валути.

отвори безплатна демо сметка

Тествайте търговията с биткойн, биткойн кеш, или някоя друга от основните криптовалути, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Каква е приликата между биткойна и златото?

Както вече загатнахме, биткойнът много приличат на златото, по това, че и двата актива нямат вътрешна стойност. Те могат да се превърнат в начин за съхраняване на стойността. В бъдеще цената им може да се въздейства до голяма степен от търсенето на акции на базирани върху тях индексни фондове.

Ситуацията обаче, при криптовалутите се усложнява много повече. Първо, те нямат корелация с никой друг актив. За сравнение златото е корелирано с движението на долара.

Криптовалутите нямат корелация с геополитечски рискове. Търсенето на криптовалути, все още не се предопределя по направление на централните банки, като липсват много фондове, базирани върху движението в цената им.

Всички видяхме, как по време на геополитическата вихрушка в средата на април, свързани с опасенията за търговска война между САЩ и Китай и напрежението между САЩ и Русия, във връзска със Сирия, криптовалутите останаха стабилни и не промениха съществено стойността си.

Криптовалутите, могат да са обект на регулация, за колкото и децентрализирани да се представят. Последните доказателство за това дойдоха по направление на Китай.

Криптовалутите, могат да станат обект на киберкражби. Като тук разбирайте не само кражби от електронни портфейли, но и кражби от измамни схеми, нерегулирани борси, измамни търговци и т.н. Да не говорим, че от всички нови криптовалути, които излизат непрестанно и обещават на инвеститорите да ги направят богати, много изобщо няма да съществуват след известно време.

В този ред на мисли, златото може да се определи, като далеч по-сигурен за инвеститорите инструмент. Най-малкото заради дългата си история на търговия.

Започнете търговия с криптовалути

Ако искате да търгувате със злато и криптовалути, можете да си откриете реална сметка за търговия в британския брокер Admiral Markets UK.

Как можете да търгувате с биткойн, с използване на приомите на техническия анализ?

Първо – какво е технически анализ? Това е прилагане на аналитични приоми, за определяне на бъдещата посока на търговия на един актив, основно въз основа на историческото му представяне. Методите за технически анализ са много и най-разнообразни, което позволява на трейдърите, да избират най-подходящите за тях, въз основа на стила им на търговия, търговски цели и склонност към риск.

Всъщност, техническият анализ е един от малкото типове анализ, които може да прилагате върху биткойна. А част от причините за това са, че фундаменталният анализ, на практика е почти неприложим върху биткойна.

На първо място (което е и сред основните проблеми и въздържа големите институционалните инвеститори, да насочват средства към биткойна), е факта, че валутата няма „вътрешна стойност".

биткойн, криптовалути

Или това, колко ще струва криптовалутата, се определя изцяло от това, което пазарните участници смятат, че е справедливо. По този начин, тя много прилича на златото.

А липсата на вътрешна стойност, прави възможността да се ползват приоми на фундаменталния анализ, за да се определи „справедливата цена" на биткойна, невъзможно. Можем само да припомним, че Бъфет не харесва златото, именно заради липсата на вътрешна стойност.

На второ място, биткойнът е децентрализирана система за разплащане и в тази насока, валута. Или липсва регулация и решения от подобни органи, които да въздействат върху търсенето и предлагането и на база на които да се прави фундаментален анализ, по подобие на традиционните валути.

За сравнение, доларът, еврото и останалите валути, се влияят от монетарната политика и решения на институциите, които ги регулират – в лицето на Фед и ЕЦБ. А прогнозирането на тези решения и политики, са основна част от фундаменталния анализ.

След като уточнихме това, можем да погледнем към техническия анализ и част от възможните начини, по които да го прилагате…

Определяне на тренда при Биткойна

„Трендът е твой приятел" е основно правило в техническия анализ". Ето защо, преди да започнете да търгувате с биткойн е важно да знаете какъв е тренда при криптовалутата.

Друго правило на техническия анализ гласи – преминавайте винаги от по-дългосрочен, към по-краткосрочен тренд, при графичен анализ на един актив.

Има много прост начин за определяне на тренда и това е с ползване на пълзящи средни величини. А именно – на една по-дългосрочна и една по-краткосрочна такава. Когато краткосрочната пълзяща средна величина е над дългосрочната, се приема че трендът е възходящ.

Анализаторите ползват различни по срочност и вид пълзящи средни величини. Най-често използването обаче са 200-дневната и 50-дневната, простата (която отдава еднаква тежест на всички времеви периоди) и експоненциална (отдаваща по-голяма тежест на последните времеви периоди) пълзяща средна величина.

Всеки сам за себе си може да определи какви по вид и срочност средни величини да използва. Ние ще дадем пример обаче, с 200-дневната и 50-дневната прости пълзящи стойности за биткойна, на дневна графика.

определяне на тренда при криптовалутите

Както се вижда, трендът е възходящ, като през последната една година липсва преминаване на краткосрочната под дългосрочната линия. Тоест инвеститорите все още няма от какво да се притесняват особено много.

Двете средни линии обаче, освен за определяне на тренда, могат да се използват от инвеститорите и като нива за поставяне на стоповете за ограничаване на печалбите. Първият тревожен сигнал при един актив, когато е във възходящ тренд, се дава при понижение на цената под краткосрочната пълзяща средна величина. Или инвеститорите с дълго позиции, могат да позиционират стоповете си за ограничаване на загубата, в дадения случай, под 50-дневната пълзяща средна, или около 2 550 долара в момента.

Линии на подкрепа и съпротива

Линиите на подкрепа и съпротива, са друг изключително важен и ползван от техническия анализ метод. Те се използват за определяне на нивата за влизане, или излизане от позиция.

Вижте още: Пробив и обръщания при ключови нива на съпротива и подкрепа

Най-просто казано, линиите на съпротива и подкрепа това са предходни дъна и върхове, от които цената има свойството да се оттласва. Подкрепата е ниво, при което цената на една валута двойка, обикновено ограничава спада си. И обратното – съпротивата е ниво, което има свойството да спира, повишението на валутната двойка.

линии на съпротива и подкрепа

Тези нива действат, поради склонността на инвеститорите, да съдят за това дали един финансов инструмент е „скъп" или „евтин", съпоставен с предходни върхове и дъна. До голяма степен тези технически нива влизат в сила, именно поради факта, че всички очакват да влязат в сила. Това задейства и така нареченото „самореализиращо се пророчество".

Какво се случва, когато един актив доближи до предходно дъно? Купувачите се активизират и започват да купуват усилено. Това в среда в която продавачите не са особено склонни да продават, в очакване на доказателство, че поевтиняването ще продължи, тоест в очакване на пробив на подкрепата.

И обратното… Когато активът се доближи до връх, продавачите се активизират, а купувачите заемат изчаквателна позиция. Това води до отласване от посоченото ниво на съпротива.

Пълзящите средни величини, особено на по-дъглосрочни графики, са добър инструмент за определяне на тренда, но не особено добри в посочването на най-добрия момент за влизане в позиция. И тук на помощ идват линиите на съпротива и подкрепа.

Както се вижда нивото 2 550 долара за биткойн, където е разположена 50-дневната му проста пълзяща средна величина в момента, е доста далеч от нивата на търговия на криптовалутата, които са при над 3 200 долара в момента. По-точно на около 21%. Подобен стоп обаче, може да не е особено удачен за търгуващите с биткойн, особено ползващи маржин.

Затова отново поглеждаме към графиката, за да определим по-близко и удачно за ограничаване на загубата ниво, което не е отдалечено на над 20% от текущата цена.

Традиционно правило при линиите на съпротива и подкрепа е, че когато са силни и бъдат преодоляни, те се превръщат в притовоположното на това което са били – тоест съпротивите стават подкрепи, а подкрепите съпротиви.

Както видяхме, психологическата граница, дълго време бе непреодолимо ниво за биткойна. С пробива на това ниво обаче, през уикенда, освен че последва силно по-нататъшно повишение, това ниво вече се очаква да играе функцията на ключово ниво на подкрепа. Причината – всеки път, когато криптовалутата се доближи до него, се очаква да се появяват нови купувачи, които да подкрепят цената.

линии на подкрепа и съпротива

Или посочената на графиката линия, при ниво от 2 950 долара, която се превръща от съпротива, в подкрепа, вече може да се използва от трейдърите за поставяне на стоп за ограничаване на загубите, при заемане на дълги позиции.

Японски свещи

Няма как да говорим за технически анализ и да не поговорим малко повече за графиките. Те са много и най-разнообразни видове – линейни, барови, аритметични, геометрични, с японски свещи и т.н.

Вижте още: Екслузивно интервю със Стив Нисън, бащата на японските свещи

Част от привлекателността на японските свещи е във визуализацията на графиката, която дава представа за пазарното поведение и ключови повратни точки. Именно последното, е друга от характеристиките на индикатора, които го правят, предпочитан инструмент от техническите анализатори.

Можете да използвате японските свещи на всеки пазар и във всяка времева рамка, стига да имате цена на отваряне, цена на затваряне, най-ниска и най-висока стойност. Ето как изглежда базовата конфигурация на една японска свещ.

Сега поглеждаме към графиката, за да видим, дали има сигнал даван от моделите с японски свещи.

японски свещи

Макар, да липсва някаква формация, която да прогнозира бъдещата посока в цената, на дневна графика забелязваме нещо интересно. А именно – най-ниските стойности на последните две свещи са почти еднакви – при ниво от 3 169 долара.

Или още едно ниво за поставяне на стопове от по-краткосрочните трейдъри.

Петте най-мощни формации с японски свещи

Очаквайте съвсем скоро и втория семинар с бащата на японските свещи – Стив Нисън, който ще бъда организиран от Admiral Markets.

Фибоначи нивата

Този индикатор е базиран на идеята, че след силно движение в определена посока, налице е повишена възможност за корекция до определени пропорции.

Тези пропорции, се определят от редицата на Фибоначи.

Стратегии за търговия на база фибоначи нива

Това е последователност от числа, позната от античността, но популяризирана от италианския математик Фибоначи. Именно на него е и кръстена тя. Модерната редица на Фибоначи, стартира с 0 и 1.

Всяко последователно число е сумата от предходните две стойности.

Ето и как изглежда редицата от числа – 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233…

Съотношенията на Фибоначи, които се приемат, че са най-важните нива на корекция, идват от тези числа. Най-важното от всички съотношения е съотношението 0.618. Това съотношение се получава, като се раздели число от редицата на фибоначи с непосредствено предшестващото го.

Стойността на съотношението, започва да клони към 0.618 като напредвате в редицата от числа. Например 89/144 = 0.6181 и 144/233 = 0.6180.

Друго ключово съотношение е съотношението 0.382.

То се получава, като се раздели число от редицата на Фибоначи, с число от същата редица, но през едно място напред.

Налице е тенденция към достигане на 0.382 с напредване по редицата. Например 55/144 = 0.3819, а 89/233 = 0.3820.

Последното важно съотношение е 0.236. То се получава с разделянето на число от редицата с число, през две места от него. Например 55/233 = 0.23605.

Разбира се има и други фибоначи числа, които се получават следствие на различни комбинации, но гореспоменатите, могат да се определят като ключови.

Какво сочи всичко това?

На теория, приема се, че след силно трендово движение, пазарът има склонност да корегира, до посочените ключови съотношения на Фибоначи. Това е един много използван от трейдърите индикатор защото той се опитва да прогнозира, до къде би се простряло определено корективно движение.

Както виждаме от графиката, първото фибоначи ниво – при 23.6% на отбелязаното повишение е при ниво от около 3000 долара. Или налице е още едно потвърждение за това, че психологическата граница, може да е много важна подкрепа. А колкото повече потвърждения има за едно ниво, толкова по-силно е то по отношение на цената.

стратегии с японски свещи

Добрата новина е, че няма нужда сами да смятате и обозначавате тези нива на графиката. С ползването на платформата Meta Trader 4 Supreme Edition, определянето на тези ключови нива е изключително просто и лесно и се свежда до изтегляне на една линия (между най-високата и най-ниската точка, или обратното), на движение, за което искате да видите къде са потенциалните фибоначи нива.

изтеглете MT4 Supreme Edition безплатно

Вълнови анализ на Елиът

Това е един друг, много широко прилаган от техническите анализатори модел. По същество този анализ се базира на инвеститорската психология и вълновото движение на пазара. Или казано по друг начин, след периоди на силни движения в цената – нагоре, или надолу, следва корекция. За определяне на степента и силата на корекцията, се използват именно фибоначи-нивата.

Какво е вълнови анализ на Елиът и как се прилага на Форекс пазара?

Вълновият принцип на Елиът, детайлно описва поведението на група инвеститори. Той показва, как промяната на психиката води от моменти на краен оптимизъм, към такива на песимизъм и обратното. Каквато е именно и същността на всеки един пазар. Както се казва, нищо не се движи само нагоре, или само надолу.

Елиът въвежда две понятия – „импулсни вълни", или трендови и „корективни вълни", или корекции. Всяка една импулсна вълна се състои от пет по-малки вълни, а всяка една корективна – от три.

Тези основни закономерности изграждат пет- и три вълнови структури.

Някои от основните характеристики на този метод включват:

1. Броят на подвълните в тях винаги е пет и се номерират от 1 до 5

2. Вълна 2 никога не минава под дъното на вълна 1

3. От вълни 1, 3 и 5, вълна 3 никога не е най-късата и много често е съставена от пет минивълни, в същата описана конфигурация

4. Вълна 4 никога не завършва в територията на вълна 1 и 2

5. Импулсните вълни, са следвани от корективни такива, съставени от 3 вълни

вълнови анализ на елиът

Почти идеални пет вълни, могат да бъдат открити при биткойна, както се вижда от графиката по-долу. Съгласно графиката, в момента е много вероятно да сме в последната пета вълна на импулсното движение.

Вижте още: Най-добрия софтуер за вълнови анализ на Елиът

Анализът на Елиът и фибоначи нивата, могат да бъдат приложени за определяне на това, докъде може да продължи потенциалния ръст на петата вълна.

Фигури на техническия анализ

Много и най-разнообразни фигури, са на разположение за ползване от тръйдърите ползващи техническия анализ. Част от тях включват – глава с рамене (нормални и обърнати), триъгълници (стесняващи се и разширяващи се), флагове и мн.др.

Сега ще разгледаме една от най-често ползваните от техническите анализатори фигура – флаг, която освен всичко е налице при биткойна. Ето как изглежда тази популярна фигура:

техническа фигура флаг

Добрата новина е, че при биткойна има потвърждение за потенциално развитие на флаг, при очертания с кръгче пробив. Съгласно същността на фигурата, ако тя е налице и екстраполираме дръжката на флага, след пробива, то потенциалната цел за фигурата е нивото от 4 500 долара.

фигури в техническия анализ

Прилагане на технически индикатори

И накрая, няма как техническия анализ да мине без прилагане поне на един индикатор. И докато, на разположение на инвеститорите са десетки индикатори (включително над 60 нови индикатора, в платформата MT4 Supreme Edition), всеки трейдър сам за себе си трябва да определи, кой индикатор в най-голяма степен определя на стила му на търговия.

Най-важните форекс индикатори, с които всеки трейдър трябва да е запознат!

В допълнение, трябва да се има в предвид, че експертите препоръчват да не претрупвате графиката си с индикатори и да не разчитате на повече от два, или три индикатора, при вземане на решение (предвид на това че някои индикатори, могат да си противоречат).

Сега ще разгледаме някои ключови индикатори, предпочитане от инвестиционната общност, като експертите препоръчват да имате поне един осцилатор на графиката си.

MACD индикатор

Това е един от най-популярните сред инвеститорите форекс индикатор. Носещ името на съкращението от наименованието си – The moving average convergence/divergence (MACD), той е предназначен да измерва момента.

Кое е най-доброто в случая?

Заедно с идентифицирането на тренда, показателят също така се използва за измерване на силата му. По отношение на това да се даде усещане за силата на тренда, той може би е най-добрия Форкес индикатор.

Изчисляването на дивергенцията между по-бързата и по-бавната EMA е ключовата концепция зад индикатора.

Индикаторът поставя две линии на графиката. Линията MACD обикновено се изчислява като се извади 26-дневната експоненциална средна от 12-дневната и после се поставя 9-дневна ЕМА на МАСD като сигнална линия.

Когато линията MACD пресече под сигналната линия, това е сигнал за продажба. Когато пресече над сигналната линия, се дава сигнал за покупка.

MACD

Можете да нагласите трите параметъра на индикатора (26, 12 и 9), според желанията си. По подобие на средните величини, експериментирането е препоръчително, за да достигнете до най-добрите времеви рамки на индикатора, които в най-голяма степен отговарят на търговската ви стратегия.

Bollinger band

Всеки списък с най-добри форекс индикатори, трябва да включва доказал се с времето индикатор за канал на волатилност.

Каналът на волатилност, е друг метод за идентифициране на тренд. Той използва идеята, че ако цената се отдалечи от пълзящата си средна величина с повече от определено ниво, то може да е започнал нов тренд.

bollinger band

Индикаторът Bollinger е канал на волатилност, изобретен от финансовия анализатор Джон Болинждър, преди повече от 30 години. Той все още, остава сред най-добрите форекс индикатори, на разположение на трейдърите.

Вижте още: Стратегия за пробив с използване на Bollinger Bands

Индикаторът използва два пареметъра:

брой на дните за пълзящата средна величина

брой на стандартните отклонения, с които искате да обвържете средната величина

Не забравяйте, че волатилността може да е не само важ приятел, но и враг. Защитете средствата си от прекомерна волатилност, с възможностите за Защита от Волатилност, на платформата MT 4 Supreme Edition.

Най-често срещаните стойности са 2, или 2.5 стандартни отклонения. В статистиката, стандартното отклонение измерва какво е отклонението от средните стойности в една статистическа верига. Във финансите, стандартното отклонение, се използва за измерване на волатилността.

Какво на практика сочи показателя?

Показателят сочи пазарната волатилност. Каналът се разширавя, когато волатилността расте и се стеснява, когато волатилността се понижава. Система следваща по-дългосрочен тренд, би могла да използва две стандартни отклонения и 350 пълзяща средна величина.

Бихте заели дълга позиция, ако затварянето на инструмента от предходния ден е над горната граница на канала, а къса позиция, ако затварянето от предходния ден е по-ниско от дъното на канала.

Изходната точка на така заетите позиции ще е, ако затварянето от предходния ден се върне и пресече отново със средната величина.

изтеглете MT4 Supreme Edition Безплатно

Възползвайте се от допълнителните възможности за технически анализ на платформата MT 4 Supreme Edition на Admiral Markets.

В заключение можем да кажем, че това какви индикатори и приоми от техническия анализ ще предпочетете да ползвате, зависи само и единствено от вас. Техническия анализ обаче и потвърждаващи сигнали от повече от един приом, могат само да повишат сигурността и спокойствието ви при вземане на решение за заемане на позиция.

Както и да търгувате обаче, не забравяйте че цел номер едно трябва да бъде - защита на капитала Ви. Ето защо, ние от Admiral Markets Ви предлагаме изключителната политика за Защита от Негативен Баланс, с която ще тръгнете по-уверено по вашия "търговски път".

Какви са предимствата да търгувате със CFD-та на криптовалути в Admiral Markets?

Ако сте решили да търгувате с биткойн, или някоя друга криптовалута, сега ще Ви посочим, какви са предимствата да направите това с Admiral Markets.

Преди да започнете да търгувате с криптовалути, трябва си отговорите на следните пет въпроса – регулиран ли е брокерът и до колко надеждна е избраната борса, какви са таксите и комисионите, какви са гаранциите за вашите средства, предлага ли се ливъридж, има ли допълнителни защити за вашия капитал?

1. Регулацията

Admiral Markets е регулирана финансова институция, от британската надзорна комисия (FCA). Компанията попада и под регулацията на европейската директива за пазарите на финансови инструменти (MiFID), влязла в сила на 1 ноември 2007 г. Тя регулира пазарите на финансови инструменти за предоставяне на инвестиционни услуги и дейности в рамките на Европейското икономическо пространство (ЕИП). ЕИП включва 28 държави-членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Да търгувате с регулиран финансов посредник, не бива да се подценява, като фактор. Това дава гаранция за средствата ви от най-високо ниво.

Благодарение на регулацията на Admiral Markets, индивидуално лице или малка фирма, имат правото да бъдат компенсирани от FSCS. Компенсаторната сума е до 50 000 паунда.

Ако банката, която се използва за държането на отделените клиентски пари бъде обявена в ликвидация, всякакви загуби ще бъдат споделени от клиентите, пропорционално на техния дял от общата сума, държана във фалиралата банка. Всички средства, загубени в резултат на това биха били обхванати от FSCS до ограничение от 75 000 паунда за всеки клиент.

2. Възможност за търговия с криптовалути, като биткойн с ливъридж

Повечето от трейдърите търсят волатилност на пазарния инструмент, с който търгуват. В случая с криптовалутите, наличието на волатилността е изцяло налице. Дори, може да идва малко повече за някои по-консервативни трейдъри. Затова, преди да започнете да търгувате с този род инструменти, бъдете сигурни, че те са подходящи за вас.

Имайте в предвид, че пазарни изменения от 10 и дори 20% в цените на виртуалните валути и то в рамките на деня, не са нетипични.

Още по-добра новина, за спекулативно настроените трейдъри е, че търгувайки с криптовалути, със сметка в Admiral Markets, ще могат да ползват ливъридж (финансово рамо). Традиционният ливъридж при търговията с криптовалути е 1:5.

Или можете да се възползвате от това, да откривате позиция в желана от вас криптовалута, с капитал (превишаващ този, разполагаем като гаранция по сметката ви) пет пъти по-голям отналичния.

Не забравяйте обаче, че търговията на ливъридж, повишава размера не само на вашите печалби, но и на загуби. Затова, добре е ливъриджът да се използва много разумно от всички.

Сигурно ще се попитате защо ви е ливъридж, за да търгувате с инструмент, който и без това е много волатилен?

Отговорът е прост. На първо място, вие сами преценявате дали и какъв по размер ливъридж да ползвате (в рамките на допустимия от Admiral Markets).

На второ място, ливъриджът ви освобождава капитал, който може да ползвате за търговия с други инструменти (валути, акции, индекси, суровини и др.). Дали свободния капитал, ще ползвате с цел да спекулирате, или да се застраховате от потенциално негативно изменение в нивата на криптовалути (посредством инструменти с традиционна обратна корелация с криптовалутите), зависи единствено и само от вас. Все пак, такава възможност ще е налице пред вас, като вие сами ще можете да избирате, да се възползвате от нея, или не.

3. Такси и комисиони при търговията с криптовалути, като биткойн и етериум

Преди да започнете да търгувате с един инструмент, добре е да се запознаете с транзакционните разходи, свързани с него. Това може да е сериозен „подводен камък", особено при търговията с криптовалути, който да яде сериозна част от вашата бъдеща доходност.

Предимството да търгувате в Admiral Markets с криптовалути е, че не плащате такси и комисиони при търговия с тях, отвъд спреда. Нямате такси и комисиони при превалутиране на средствата ви, както и такси свързани с превод на средства към и от сметката ви (ако търгувате активно).

Вижте променените условия за търговия с криптовалути в Admiral Markets от тук.

Имайте в предвид, че повечето от биткойн-борсите, налагат сериозни такси и комисиони, на трейдърите, които ги избират. Сега ще разгледаме някои от тях, като спреда, е само едната страна на уравнението. Вижте нашите такси и комисиони, които ще Ви спестят сериозна по размер сума...

Пет са традиционните такси, които биткойн-борсите налагат. Първата и най-обща такса е свързана с това, че ползвате услугите на съответната борса. Тази такса може да варира в голяма степен, между различните борси, като стартира от 0.2% и може да достигне до близо 3%. Да се открие какъв е размерът на тази такса, е относително лесна задача, като всяка борса я е публикувала на своя сайт.

Следва втората традиционна такса – за депозиране и теглене на средства. В зависимост от начина, който сте избрали, за депозиране, или теглене на средства, таксата варира отново в широки граници.

Може да откриете борси, които имат 0% за депозиране на средства с банков превод и до 4% депозитна такса, при депозиране на средства с дебитна карта. Сега вече таксите могат да достигате един сериозен процент, когато се вземе в предвид и първата такса.

Таксите обаче не свършват до тук. Някои борси, ще ви таксуват за това, че искате да изтеглите вашите „собствени биткойни". И макар, не толкова често срещана, като депозитната такса, подобна все пак съществува и варира отново в сериозни граници. Често тези такси, могат да бъдат открити само в графити за депозиране и теглене на борсите. Или могат да ви дойдат малко изненадващи.

Има още два типа комисиони, които е добре да имате в предвид. Първата е свързана с процеса на депозиране. И тя идва по направление на институцията с която осъществявате своя превод. Например ако превеждате средства с банков превод, вашата банка, ще ви начисли такса. Таксите за банкови преводи варира от банка до банка, като до голяма степен зависи и от сумата, която депозирате. Те могат да са сериозен процент от вашите средства, особено ако сте решили да инвестирате относително по-малка сума.

И последната такса, която може да ви се наложи, е свързана с превалутиране на вашите средства. Ако например разполагате с евро, то за да можете да търгувате криптовалутите, котирани традиционно в долари, на крипто-борсите, ще трябва да платите такса, за превръщане на вашите евра в долари.

4. Постоянна ликвидност и котировки в търговията с биткойн и други криптовалути

Друго предимство да търгувате със CFD-та на криптовалути в Admiral Markets е свързан с ликвидността. За разлика от това да търгувате с виртуалните валути на конкретна борса, която може да преживее временна ликвидна криза и дори срив свързан с хакерски атаки, или кибер-кражби, търговията със CFD-та на криптовалути в Admiral Markets, Ви подсигурява постоянна ликвидност. Тази ликвидност, се гарантира от няколко от най-големите борси на криптовалути в света.

Това до голяма степен Ви предпазва от описаните по-горе негативни събития, ако търгувате на конкретна крипто-борса, които могат да ви донесат съществени финансови загуби.

Няма как да не посочим и факта, че ако търгувате с някоя друга криптовалута, различна от биткойна, тя ще се превалутира в биткойни, когато купувате и продавате съответната валута. Това се свързва с допълнителни такси и комисиони и допълнителен ликвиден риск, ако търгувате на някоя от криптоборсите.

Admiral Markets, Ви предоставя възможност да търгувате с някои от най-големите, по пазарна капитализация, криптовалути в света, различни от биткойна, без нуждата от това, те да бъдат превалутирани в биткойни, когато ги купувате и продавате и без допълнителни такси и комисиони и единственото, което това ще Ви струва е спреда между офертите купува и продава.

5. Защита от Волатилност и политика за защита от Негативен Баланс при търговията с биткойн и криптовалути

Както вече споменахме, криптовалутите, са относително нов финансов инструмент, в тази насока, те не са застраховани от „моментни кризи" с цената, подобна на тази, която видяхме при етериума. Нерядко, виждаме и изключителна волатилност в търговията с тези виртуални валути.

Благодарение на възможностите обаче, на специалното приложение на Admiral Markets - MT4 Supreme Edition, за защита от волатилност, трейдърите могат да се възползват от възможностите за застраховане, срещу моментни „нетипични" сривове в офертите при криптовалутите.

изтеглете MT4 Supreme Edition безплатно

Можете да изтеглите безплатно приложението MT4 Supreme Edition от тук

В допълнение Admiral Markets, предлага на своите клиенти политика за Защита от Негативен Баланс, която, дава спокойствие, че загубата ви (при определени условия, описани в Общите Условия за търговия в Admiral Markets), няма да превиши размера на депозираните от вас средства.

Вижте още:

Какво е биткойн?

Как да инвестирате като Уорън Бъфет?

Как да търгувате със злато?

Търговия с криптовалути, срещу традиционното инвестиране

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.