Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
 • Ливъридж до:
  1:500 за непрофесионални клиенти
 • Защита от волатилност
 • Политика за Негативен Баланс по Сметка
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • FSCS защита
 • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • ICF защита
 • Защита от негативен баланс
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Ръководство за инвестиции и търговия с акции през 2019

Как да инвестирате в акции през 2019 с Admiral Markets

Всичко за търговията с акции за начинаещи през 2019.

Историята е доказала, че един от най-постижимите начини за трупане на капитал в дългосрочен е чрез търговия с акции. С няколко изключения почти всеки член на списъка с най-богатите хора на Forbes 400 е стигнал там, защото притежава голям брой акции в публични или частни компании. Въпреки че началото може да е скромно при избор на правилна стратегия за търговия с акции резултатите рано или късно ще дойдат. Това ръководство е ще ви даде всичко за търговията с акции за начинаещи и напреднали през новата 2019.

Преди за започне търговия с акции в съзнанието на бъдещия трейдър винаги изникват въпросите защо, как и в какво? Тази статия ще даде отговор на тези ключови за всеки начинаещ трейдър въпроси.

Защо да практикуваме търговия с акции?

Вашите парични средства трябва да се трудят, точно като Вас! Парите Ви не могат просто да стоят и девалвират в банковата Ви сметка от пораждането или прекратяването на поредната икономическа криза. Какво мислите, че прави банката със средствата Ви, когато ги оставите там? Смятате ли, че те просто ги държат на запис или ги хвърлят в трезор от типа на чичо Скрудж? Нищо такова! Те търгуват и инвестират!

Вероятно много хора са чували, че най-сигурното място за техните пари е в банков депозит. Все пак, това не е точно така, особено, когато става въпрос за периоди на ниски лихви, какъвто е сегашният. След глобалната финансова криза повечето централни банки предприеха политика на ниски лихви и монетарни стимули. тези мерки свалиха лихвите по банковите почти до нула.

Става ясно, че едва ли ще успеете да спестите много от банкови депозити. Напротив, инфлацията в често е много висока от лихвите по банковите депозити. Така на практика се оказва, че от банковите депозити не само няма да спечелите, но и ще загубите поради инфлацията. А все още не сме коментирали банковите такси.

Можем да дадем подобен пример и с моментната ситуация в България. Последните данни на НСИ за август 2018 показаха инфлация от 3,5% и то при лихви по депозитите под 1%. Елементарните сметки показват, че ако оставите парите си на банков депозит в края на годината ще сте загубили поне 2,5%.

След като не можете да разчитате да спечелите от депозити, тогава къде трябва да инвестирате средствата си? Отговорът на този въпрос е лесен - търговия на финансовите пазари. Едни от най-популярните инструменти, които се търгуват на финансовите пазари са акциите.

Трябва да отбележим, че търговията с акции има и още много предимства като висока възвръщаемост, възможност за диверсификация, висока ликвидност, използване на ливъридж, лесен и бърз достъп и т.н. При търговия с акции, в която се използва ливъридж се търгуват CFD-та (Договори за разлика) върху акции. Друга възможност е търговия с реални акции.

Повече информация за това как работят CFD-тата (Договорите за разлика) можете да намерите статията какво е Договор за разлика (CFD) и какви са предимствата и недостатъците му?

Търговия с реални акции срещу търговия със CFD-та върху акции

Търговията със CFD-та имитира търговия с акции, с изключение на това, че при договор за разлика, в действителност не притежавате базовия актив, за разлика от търговия реални акции, където го притежавате. Това, което практикувате по същество при CFD търговията с акции , е закупуването на договор между вас и доставчика на CFD, който в зависимост от позицията ви (покупка или продажба) ще предостави входна цена при влизане в сделка и цена на излизане при затваряне на сделката Ви с еднаква противоположна позиция.

Една от ключовите разлики между CFD търговия с акции и търговия с реални акции е използването на ливъридж (финансов лост). Договорите за разлика се търгуват на маржин, което означава, че не е необходимо да се платите пълната пазарна стойност на сделката. Това също позволява на трейдърите да отварят по-големи позиции, отколкото би позволил капиталът им. Например в Admiral Markets професионален трейдър, който търгува с акции може да отвори позиция 10 пъти по-голяма от неговия капитал (ливъридж 1:10).

Чрез използването на ливъридж трейдърите могат да увеличат многократно, както печалбите си от търговия с акции, така и загубите. Именно затова финансовият лост трябва да се употребява умерено.

Друга основана разлика между CFD търговия с акции и търговия с реални акции е, че договорите за разлика Ви позволяват да отваряте и дълга и къса позиция. В същото време, при реалните акции имате възможност само на покупка (дълга позиция).

Търговията с договори за разлика си има и своите недостатъци. И най-големите такива, отвъд факта, че не притежавате реални акции, което Ви лишава от част от имуществените права (като ликвидационен дял и право на глас на общо събрание), са свързани с регулацията. Проблемът е, че CFD търговията с акции е далеч по-слабо регулирана от търговия с реални акции. И това привлича към нея много нерегулирани CFD брокери, или брокери с ниско ниво на регулация, както и дори изцяло брокери измамници.

Ето защо, когато решите да практикувате CFD търговия или търговия с реални акции трябва да се насочите към регулиран брокер като Admiral Markets.

Инвестирайте в акции & ETF-и с Admiral Markets.

Има разлика и при плащаните данъци при търговия с акции. CFD-тата са освободени от данъци при търговия с акции и се облагат само и единствено с данък печалба. При търговия с реални акции може да има допълнителни данъчни изисквания според местните разпоредби.

Търговия с акции на БФБ

Борсовата търговия с български акции се извършва на Българска фондова борса или просто БФБ. Официалната сесия за търговия с акции на БФБ е между 10:00 и 17:00. Трябва да обаче да се отбележи, че ликвидността при търговия с акции на БФБ е много по-ниска от големите фондови борси Ню Йорк, Лондон или Франкфурт например.

Капитализацията на търговия с акции на БФБ възлиза на 22,4 милиарда лева, според данни от декември 2017 година. За сравнение на по същото време пазарната капитализация на един от щатските индекси S&P 500 e била около 23 трилиона долара. Капитализацията на немският DAX30 пък е малко под 1 трилион евро.

На графиката по-долу можете да видите и представянето на бенчмаркът на БФБ - SOFIX и щатският S&P 500 за последната една година. От нея всеки само може да си направи изводите какви може да са печалбите от търговия с акции на БФБ и Нюйорксата фондова борса. За съжаления родната ни търговия с български акции изостава сериозно от големите развитите пазари.Sofix vs S&P 500

Източник: Bloomberg.com

Стратегии за търговия с акции

Критичен момент за всеки трейдър на акции е изграждане на печеливша стратегия за търговия с акции подходяща за него самия и неговата толерантност към риск. Повечето стратегии за търговия с акции съдържат някакъв метод за анализ, независимо дали фундаментален или технически, който помага на трейдърите да вземат решение за вход и изход от сделка. Всяка стратегия за търговия с акции трябва да включва и правилно управление на риска.

Голяма част от разработващите ефективна стратегия търговия с акции, могат да разчитат, на вече съществуващи и доказали ефективността си с времето, търговски стратегии. При всички положения обаче, тяхното тестване е задължително. Можете да направите това, с възможно най-добрия софтуер за бектестване на стратегии.

Ето преглед на задачите, които професионалните трейдъри трябва да изпълнят:

 • Модели за влизане в сделка
 • Модели за излизане от сделка
 • Лесно управление
 • Възможности за анализ на графиките
 • Използване на индикатори
 • Промяна и добавяне на инструменти за търговия
 • Употреба на експертни съветници
 • Възможност за тестване на стратегии
 • Мониторинг на новините
 • Възможност за проследяване на отворени и затворени сделки
 • Бързо преминаване към различни сметки
 • Използване на няколко профила за различни видове анализ

Един съвет за успешна търговия с акции е да намерите страна, в която се повишават както акциите, така и местната валута. За да идентифицирате подобен ръст, е добре да използвате седмични и месечни графики на основните активи от последните години, приложени едновременно върху индексите и валутите.

Важно е, също така, трейдърите да имат в предвид, че сложните стратегии за търговия с акции не са особено лесни за следване и изпълнения. Тук важи правилото – колкото по-проста е една стратегия за търговия с акции, толкова по-добре. Когато следват лесни за разбиране и прилагане принципи, трейдърите на практика повишават шансовете си за успех на Форекс и CFD-пазарите. Освен това, един по-опростен метод ще има и по-дълъг живот на изключително динамичните пазари на акции.

Един добър начин за тестване на стратегията е демо търговия с акции. С Admiral markets практикуването на демо търговия с акции не носи рискове за Вашия капитал и е безплатно.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Онлайн търговия с акции

Преди навлизането на интернет технологията, трейдърите и инвеститорите трябваше да се погрижат за всички транзакции и заявки по пощата, телефон или факс. Най-често трейдърите взимаха решение за покупка или продажба на акции чрез телефон с техния брокер. Процесът беше бавен, тъй като брокерите трябваше да потвърдят подробностите за транзакцията, като цена, количество, вид на сделката, продължителност на сделката, цена на излизане, спецификация на сметката и др.

Днешната онлайн търговия с акции е свързана с търговия на фондовите пазари през интернет чрез платформа за онлайн трейдинг.

Онлайн търговия с акции в кратка версия: първо идентифицирате валутите, които искате да са представени във вашия портфейл; след това определяте в какъв процент ще е представена всяка от тях; и накрая избирате индивидуални акции (купувате акции, или индекси) в предварително зададения обем. Явно, ще трябва да прецените качеството на „акциите които купувате", или индексите, спрямо избраната валута.

Но цифровата ера повлия сериозно върху търговията с акции. Разликата между миналото и днес, с новата електронна търговия с акции може да става и по-голяма. Ето защо:

 • Транзакционните разходи са значително по-ниски при онлайн търговия с акции от тези по телефона.
 • Скоростта на транзакцията е много по-високи и ефективна.
 • Достъп до повече финансови инструменти.
 • Платформата за търговия винаги може да изпълни Вашите търговски решения, докато имате връзка с интернет.
 • Трейдърите имат достъп до широк набор от инструменти и други помощни средства.
 • Почти няма нужда от ръчна работа, всички инструменти могат да бъдат калкулирани автоматично и на момента.
 • Дори тренд линиите са полуавтоматизирани, в смисъл, че трейдърите могат да начертаят линия върху графиката само с два клика.
 • Преместването, премахването и добавянето на линии, инструменти и индикатори може да бъде завършено в рамките на секунди.
 • По-достъпни онлайн услуги за търговия, обучение, анализи, курсове за търговия и онлайн сайтове за търговия.

Както виждате, не само лекотата на днешната електронна търговия с акции е значително подобрена, но и простотата и качеството на инструментите, индикаторите и методите за анализ. В миналото трейдърите трябваше да съставят графика на хартия, а дори и когато компютрите станаха по-достъпни, трябваше да изчислят ръчно много от нивата и стойностите на индикаторите.

Сега на най-добрите платформи за търговия позволяват и широк спектър от поръчки, които могат да бъдат създадени на момента, чрез избрания от Вас брокер. Голямото разнообразие на видове поръчки е сериозно предимство, тъй като позволява на трейдърите да изготвят точен план за търговия.

Платформи за търговия с акции

При търговия с акции за начинаещи има доста въпроси, които изискват отговор. Един от тях е изборът на платформа за търговия с акции. Има много различни платформи за търговия с акции и избора коя от тях да се използва трябва да е основен фактор при избора на брокер. Повечето сериозни брокери предлагат платформите на Metaquotes - MetaTrader 4 и MetaTrader 5 .

MT4 и MT5 са и най-известните платформи за търговия с акции. Те свързват клиентите на брокерите с финансовите пазари. Тези два платформи за търговия с акции предлагат и богат набор от други финансови инструменти като Форекс, CFD-та върху борсови индекси, суровини, облигации, ETF-и и криптовалути.

MetaTrader 4 и MetaTrader 5 са много стабилни и лесни за работа. Поради огромната си популярност много брокери, които са създали свои собствени платформи за търговия, ги предлагат допълнително на своите клиенти. Така MT4 и MT5 ще ви помогнат лесно и гладко да преминете от един брокер в друг, без да има нужда да прекарвате няколко седмици в тестване и разучаване на нов за вас софтуер.

Освен това, двете платформи за търговия с акции, MetaTrader 4 и Metatrader 5, са изключително удобни за ползване, с интерфейс, който дава възможност на нови и опитни трейдъри да търгуват този сложен и волатилен пазар с лекота и комфорт. Трейдърите от всички нива намират тези платформи за търговия за лесни за използване. Мобилните приложения ви предлагат достъп до вашата платформа за търговия с акции, където и да се намирате. Можете да изтеглите MT4 и MT5 за вашия домашен компютър, таблет и телефон.

Освен това, потребителите на MetaTrader 4 и MetaTrader 5 може да получат достъп до платформите и до всички данни на собствения си език. Налице е много широка гама от езици. В допълнение тези две платформи за търговия с акции позволяват на трейдърите да персонализират графиките като променят цветовете и стиловете на графиките, да зареждате предварително зададени шаблони и профили.

Най-големите брокери за търговия с акции създават и допълнителни приложения към MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Един от най-добрите примери за такива приставки към платформи за търговия с акции е MetaTrader Supreme Edition (MTSE) на Admiral Markets.

Благодарение на приложението MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Добрата новина е, че плъгинът MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Свалете безплатно MetaTrader Supreme Edition

Обучение и книги за търговия с акции

Трудно ще достигнете близо до целта си за възвръщаемост на инвестицията, ако не положите съществени усилия за вашето обучение за търговия с акции. Ще трябва да научите как да използвате водещи инструменти за търговия, които професионалистите използват. За да бъдете успешен трейдър на финансовите трябва да преминете серия от обучения и да прочете някои книги за търговия с акции.

Както и да търгувате, важно е да знаете, че постоянното обучение за търговия с акции и усъвършенстване, ще води до по-добри резултати след себе си.

В днешно време технологиите предоставят множество възможности за обучение за търговия с акции. Повечето сериозни брокери също предлагат различни обучителни пакети, статии, видеа, уебинари, семинари и книги за търговия с акции. Всички тези материали могат да от полза, особено, когато става въпрос за начинаещ трейдър.

Например, Admiral Markets предлагат на клиентите си безплатни обучителни пакети "От аматьор до трейдър" и "Обучителен Пакет 2018". Освен това от брокер номер 1 в Германия и Испания за 2018 предоставя статии и уроци, семинари, уебинари и YouTube канал.

Безплатен Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 85% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.