76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Как да направим инвестиция в злато през 2020?

Популярната търговия със злато датира още от времето на Римската империя, когато ценния метал е бил използван като форма на пари. В наши дни търговия и инвестиция в злато може да се осъществи само един клик на мишката и нужда само от връзка с интернет. Тъй като обемът на търговията със злато нараства, на фона на покупките на централните банки и е най-високите нива от близо половин век, то сега би могло да е един от най-добрите моменти да се научите как да започнете инвестиции в злато.

Как да направим инвестиция в злато през 2019?

В тази статия ще видим как може да осъществите търговия и инвестиции в злато, ключовите фактори, които влияят на цената златото и как да използвате уникална стратегия за търговия със злато. Да започваме!

Инвестиция в злато - история

Златото винаги е било уважавано в целия свят заради своята рядкост, стойност и богата история. В сравнение с хартиената валута, монети или други видове активи златото е запазило стойността си през годините и хората го използват като начин да предадат богатството си от едно поколение на друго.

Ценният метал се използва в търговски и промишлени дейности, като например в бижутерията и мобилните телефони. Все пак той се ползва и за инвестиция в злато, както и просто за спекулация. Тредйърите, хедж фондовете и дори централните банки широко практикуват търговия със злато, особено във времена на икономическа несигурност.

Всъщност, по време на подобни периоди свързани с икономическа рецесия и политическа несигурност търсенето на ценния метал се увеличава, а с това и текущите инвестиции в злато. Ценният метал има статут на убежище и именно това е причината цената да му се повишава по време на трудни времена.

Този статут на златото датира още от споразумението в Бретън-Уудс през 1944 година. Тъй като от Федералния резерв на САЩ се изискваше да държи злато, което да е равно на 40% от стойността на щатския долар, банката натрупа близо 75% от световното злато. Поради тази причина по-голямата част от развитите страни се съгласиха да определят курсовете на валутите си спрямо щатския долар. Това превърна американския долар в глобална валута на света.

Според Световния златен съвет, през 2019 годна официално САЩ все още имат най-голямото количество злато в света - 8 133,5 тона, следвани от Германия, Италия, Франция, Русия, Китай, Швейцария, Япония, Холандия и Индия.

Световният златен съвет също така съобщава, че през 2019 година по-голямата част от централните банки увеличават златните си резерви с рекордни темпове. По този начин те спомагат за повишението на цените на златото, което лесно може да се види на дългосрочната графика на цената на златото по-долу:

Източник: Admiral Marekts MetaTrader 5, Gold, месечна графика с диапазон от 1 януари 1992 до 25 август 2019 година. Изготвена на 25 август 2019 година в 16:47. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Как да започнете търговия със злато онлайн?

Ако искате да се научите на търговия и инвестиции в злато, първата стъпка е да се убедите, че разполагате с точните инструменти и продукти за търговия. Ето и някои от тях:

1. Правилния брокер

За повечето хора покупката на инвестиционно злато като монети, кюлчета и тн и съхраняването им под леглото просто не е практично и безопасно. Съществуват обаче и други начини за търговия със злато, чрез които можете да се възползвате от ръст в цената на ценния метал. Един от тях е чрез продукт наречен Договори за разлика (ДЗР).

ДЗР позволява на трейдърите да спекулират с цената на златото и потенциално да се облагодетелстват от бъдещо повишение или понижение на цената. Когато търгува с договори за разлика, трейдърът не трябва да притежава никакво физическо злато, което означава, че няма да има проблеми със съхранението или сигурността.

С Admiral Markets търговците могат да спекулират с цената на златото с брокер, който предлага най-високите възможни регулаторни изисквания, сигурност и безопасност, както и възможности да:

 • Търгувате и инвестирате с брокер, регулиран от Органа за финансово поведение във Великобритания (FCA), Австралийската комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) и Естонския орган за финансов надзор (EFSA) и Кипърската комисия за ценни книжа и борси (CySec).
 • Отворите няколко вида сметки като сметка за търговия с ДЗР, за да можете да отворите дълга или къса позиция и да печелите, и при ръст, и при спад на цените, както и достъп до ливъридж до 1:500 за Професионални клиенти и 1:30 за Непрофесионални. Това означава, че можете да контролирате големи пазарни позиции с малък депозит.
 • Достъп до най-бързата и най-сигурна платформа за търговия със злато в света, MetaTrader, за браузър и операционни системи като Windows, Mac, iOS и Android, за да можете да търгувате в движение.
 • Търгувате с множество класове активи, като злато, индекси, суровини, валути, глобални акции и криптовалути.

За да започнете търговията със злато днес, просто кликнете върху банера по-долу и можете да започнете да търгувате с ДЗР върху злато с нулева комисионна и да получите достъп до всички изброени по-горе функции!

Търговия с ДЗР върху злато с Admiral Markets

2. Часове за търговия със злато

Когато избират най-добрите часове за търговия със злато, трейдърите се опитват да намерят периодите, в които цената за търговията със злато е по-вероятно да се движи в определена посока. Това до голяма степен зависи от търсенето на злато в определен момент от деня. Ще изследваме факторите, които влияят върху търсенето и предлагането на злато по-нататък в статията.

Въпреки това, може да Ви е интересно да разберете, че с Admiral Markets можете да търгувате със злато близо 24 часа на ден, между 01:00 - 23:59 (източноевропейско време) от понеделник до петък. Обикновено часовете за търговия със злато, които предлагат най-много движение, са по време на американската търговска сесия, която е между 16:30 - 23:00 (източноевропейско време) от понеделник до петък.

Това е така, защото тогава отваря най-големия фондов пазар в света - този в САЩ, което повишава търговската активност при други деривати върху суровини като злато, например търговия с опции върху злато и търговия със златни фючърси, които също са обсъдени по-долу в статията.

Тази повишена активност може да бъде потвърдена, като се разгледа индикаторът за среден истински диапазон (ATR) на цената на златото в рамките на деня. ATR показва средно най-широкия и най-тесния диапазон на цените за определен период от време като един час, когато е поставен на едночасова графика. Например, изображението по-долу показва едночасовата графика на златото с ATR(8), който ефективно измерва средния диапазон за последните осем часови периода:

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Gold, часова графика от 30 юли 2019 до 25 август 2019 година. Изготвена: 17:47ч. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

На горната графика за търговия със злато вертикалните линии очертават един цял търговски ден. Може да забележите, че индикаторът ATR (8) има тенденция да се движи по-високо в средата и края на деня, която представлява търговската сесия в САЩ.

Тази информация помага основно на тези, които търгуват злато в рамките на деня. В крайна сметка часовете за търговия със злато, които сте избрали, ще зависят от типа на стратегията за търговия, която ще използвате.

3. Използвайте стратегия за търговия със злато

Стратегията за търговия със злато помага на трейдърите да анализират цената за всякакви улики за това каква може да е следващата посока на пазара. Тъй като има толкова много начини да се анализира даден пазар, наличието на списък от правила е от съществено значение за поддържането на постоянна дисциплина за определен период от време. Някои от многото начини за анализ на цената за търговия със злато включват:

Фундаментален анализ: Това е проучването на икономическите данни и настроения по отношение на пазара на злато. Например, по време на икономическа несигурност цените на златото са склонни да се повишават поради статута му на актив убежище. Напредналите трейдъри ще се опитат да анализират променящата се световна икономика, за да се опитат да се позиционират в началото на потенциален растеж на цената на златото.

Технически анализ: Това е проучването на цената, за да се идентифицират възможните нива за вход и изход от сделка. Изследването на цената обикновено се свежда до използване на графични модели, изследването на ценови движения и употреба на технически индикатори за търговия. Това ще бъде демонстрирано по-подробно в раздела стратегия за търговия със злато по-долу в статията.

Тъй като продължаваме да изследваме факторите, които влияят върху цената на златото и как да се търгува то, използвайки проста стратегия за търговия със злато, може да е полезно да отворите Вашата платформа за търговия с Admiral Markets, на която да следвате на примерите за търговия със злато.

Ако все още не сте изтеглили Вашата платформа за търговия, можете да изтеглите MetaTrader 5 напълно БЕЗПЛАТНО, като кликнете върху банера по-долу. Ще получите достъп до множество други предимства, като например възможността да търгувате на други пазари на суровини, валути, индекси или акции, както и достъп до голямо разнообразие от безплатни технически индикатори за търговия. Кликнете върху банера по-долу, за да започнете днес!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Какво влияе на цената при търговия със злато онлайн?

Има много фактори, които влияят на цената при търговия със злато и много от тях могат да се променят във времето. Някои от основните фактори обаче включват:

 • Геополитическа несигурност. По време на глобални икономически вълнения златото има тенденция да се развива добре, тъй като инвеститорите купуват активи със статут на убежище подобно на ценния метал. Например, в средата на 2019 г. цените на златото се движат нагоре поради ескалацията на търговската война между САЩ и Китай.
 • Лихвени проценти. Много трейдъри и инвеститори използват финансовите пазари в търсене на „парична възвръщаемост" на капитала си. Във времена на повишаване на лихвите привлекателността на златото намалява, тъй като инвеститорите могат да получат по-добра възвръщаемост в други класове активи, които се възползват от повишаването на лихвените проценти, като валути или облигации.
 • Глобални икономически данни. Тъй като златото се възприема като актив убежище, всякакви значителни промени в глобалните икономически данни могат да окажат влияние върху търсенето на злато. Например, ако световната икономика не расте, инвеститорите започват да се опасяват от забавяне и дори рецесия и могат да изберат да излязат от инвестиции с по-висок риск, като акции, в полза на активи убежища като злато.
 • Американският долар. Движението на щатския долар може да окаже голямо влияние върху цената на златото. Това е така, защото златото е деноминирано в щатски долари. Следователно поевтиняващ щатски долар може да тласне цените на златото нагоре и обратното, поскъпващ долар може да притисне цените на златото надолу.

Всички тези фактори са част от споменатия вече фундаментален анализ, който не винаги е много лесен. Много трейдъри избират да изчакат да се разгърне основната картина, тъй като тогава ще стане по-ясно на графиката, дали цените на златото ще се повишават или понижават. Използването на комбинация от тези форми на анализ може да бъде мощен инструмент, но също така зависи от стила на отделния трейдър: дали той е дългосрочен или краткосрочен.

Изборът на стил може да бъде много важен, тъй като може да диктува как ще изградите Вашата търговия или инвестиция в злато.. Въпреки че накратко споменахме за употребата на ДЗР върху залто , има и други начини за търговия и инвестиции в злато, които ще обсъдим в следващия раздел.

Инвестиции в злато

Има най-различни начини за инвестиции в злато, както и да го търгувате. По-долу ще разгледаме някои от най-популярните възможности за инвестиции в злато:

1. Инвестиционно злато

Под инвестиционно злато най-често се разбира физическа покупка на злато като златни кюлчета, монети, слитъци или дори бижута. Инвеститорите ще трябва да намерят други лица или фирми, които са готови да им продадат злато (най-често търговци на злато), да разполагат с парите в брой, за да платят пълната стойност на момента и след това да намерят безопасно място за съхранението му. След покупка на злато някои хора решават дори да го застраховат или да го държат в трезор, което е свързано с допълнителни разходи.

Друг проблем, пред който може да е изправен купувача на инвестиционно злато е, че не може да избере с точност грамажа, а трябва да закупи толкова, колкото примерно тежи кюлчето или монетата. Няма да може да закупи злато на стойност по-малка от тази на кюлчето, монетата, слитъка и тн.

Въпреки това, може би най-сериозния недостатък, който притежава покупката на инвестиционно злато е големите комисионни, които купувачът в повечето случаи трябва да плати на търговеца, от когото купува. В България много често тези комисионни варират между 3 и 5% на сделка. Следователно при покупката на инвестиционно злато и след това при продажбата му обратно с цел капитализация на направената инвестиция в злато, платената комисионна може да достигне 10% от стойността му. Така купувача ще се нуждае от поне подобен ръст в цената на ценния метал само, за да излезе на 0 от своята инвестиция.

2. Търговия и инвестиции в злато чрез фючърси

Фючърсните контракти са от една страна споразумение за покупка и то друга страна за доставка на дадена суровина, в дадения случай злато. Всъщност първият фючърсен контракт датира от 1851 година, а суровината е царевица и е предложен на борсата на Чикагския борд за търговия (CBOT).

В днешно време търговията със златни фючърсни контракти може да се извършва чрез Чикагската търговска борса. Фючърсните договори обаче изтичат на определени дати, което може да затрудни трейдъра или инвеститора ако той иска да заеме дългосрочна позиция. Търговията със златни фючърси също изисква голяма сума за инвестиция, тъй като размерите на договорите обикновено са доста големи.

Например при сделка със злато в размер на 100 унции на договор всяка една промяна на цената с 1 долар може да доведе до печалби или загуба от 100 долара. Това означава, че само купуването на един фючърсен контракт злато (най-ниският, който можете да намерите на борсата) означава, че спад на цената с 10 долара ще означава загуба от 1000 долара. А подобен спад на цената може да се случи дори в рамките на по-малко от 24 часа.

3. Търговия с опции върху злато

При закупуване на договор наречен опция за търговия със злато, той предоставя на купувача правото, но не и задължението да закупи или продаде базовия актив на определена цена преди или на определена бъдеща дата. Но и тук се появява проблем подобен като при този с фючърсите, тъй като те изтичат и затрудняват една дългосрочна инвестиция в злато. Освен това, цената на дадена опция зависи също и от волатилността на базовия актив и от времето, което остава до изтичането и.

По същество стойността на опциите за търговия със злато намалява с течение на времето поради т.нар. "западане с времето".

Когато се опитват да търгуват със опции за търговия със злато, потребителите трябва да имат минимум 2000 долара в сметката си, както и минимум 25 000 долара при търговия с опции в рамките на деня, което е сериозна сума за много трейдъри.

4. Търговия и инвестиции в злато чрез договори за разлика

Както споменахме по-рано в статията договорите за разлика са още една възможност за търговия и инвестиции в злато. С ДЗР трейдърите и инвеститорите имат възможност да:

 • Използват ливъридж. Чрез употребата на ливъридж може се контролира по-голяма сума, от тази, с която се разполага в сметката. По този начин ще може да се направи и по-голяма инвестиция, отколкото са възможностите на трейдъра или инвеститора.
 • Печелят от движението на цената във всяка посока. ДЗР позволяват отварянето на т.нар. къси позиции, чрез които може да се печели, освен при ръст, но и от спад в цената на златото
 • Да държат позициите си, колкото поискат. Договорите за разлика нямат крайна дата. Следователно те позволяват влизането и излизането на пазара, както в рамките на няколко секунди, така задържането на позицията за седмици, месеци или дори години.

5. Покупка на акции на компании добиващи злато

Поредната възможност за инвестиции в злато е отново свързана с финансовите пазари - покупка на акции на компании добиващи злато. Тези компании печелят от поскъпването на златото, следователно и Вие ще се възползвате при ръст на цената на златото. Освен това, при покупка на акции на компании занимаващи се със златодобив можете да ce облагодетелствате и от получаване на дивиденти от тези компании.

Акциите на компании са далеч по-ликвидни в сравнение с физическата покупка на злато (инвестиционно злато), което Ви подсигурява възможност за получаване на добра цена при капитализиране на инвестиция в злато. Още едно преимущество на покупката на акции е, че в повечето случаи те изискват по-малка първоначална инвестиция, отколкото покупката на инвестиционно злато.

В същото време, комисионните, които ще платите за търговия с акции са много пъти по-ниски от тези физическа при покупка на злато. Например Admiral Markets предлага търговия с акции при комисионни започващи от само $0,01 на акция.

Търговия с акции с Admiral Markets

6. Борсово търгуван фонд за инвестиции в злато

Една още по-интересна възможност за инвестиция в злато е покупката на борсово търгуван фонд (EF), който инвестира във физическо злато или различни златодобивни компании. ETF, който инвестира в компании добиващи злато представлява кошница от такива компании, което улеснява още повече инвеститора, тъй като той няма нужда да отделя време да подбира акции, а и разходите ще са по ниски.

При покупката на един дял от ETF инвеститора ще плати една комисионна, докато при покупката на три компании например, ще трябва да заплати три комисионни.

Споменахме, че има и борсово търгувани фондове, които инвестират във физическо злато. По този начин те позволяват на инвеститора да придобие директна експозиция в ценния метал. Тези фондове на практика отразяват точно движението на цената на златото и се отличават с много по-ниски разходи от покупката на инвестиционно злато. Най-големият фонд, който инвестира във физическо злато е SPRD Gold Trust (GLD) и управлява активи на стойност 135 милиарда долара като на практика 100% от тях са в злато.

Защо да направим търговия и инвестиции в злато в злато с Admiral Markets?

Има редица предимства в търговия и инвестиции в злато с Admiral Markets:

 • Търговия 24 часа на ден, 5 дни в седмицата и достъп до широк диапазон от активи.
 • Търгувате с добре утвърдена, силно регулирана компания, включително регулация от изключително уважавания Орган за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA), Австралийската комисия за ценни книжа и инвестиции (ASIC) и Естонския орган за финансов надзор (EFSA) и Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySec).
 • Маржин търговия. Непрофесионалните трейдъри и инвеститори могат да отварят позиции с ливъридж и са до 30 пъти по-големи от баланса по сметката им (в зависимост от финансови инструмент). Професионалните трейдъри могат да търгуват с до 500 пъти по-големи позиции от баланса в сметката им (ако искате да научите повече не забравяйте да проверите Професионалните и Непрофесионални условия за търговия на Admiral Markets).
 • Възползвайте се от политика за защита от негативен баланс за Ваше спокойствие.
 • Достъп до най-бързите и най-сигурни платформи за търговия MetaTrader за уеб браусъри и операционни системи Windows, Mac, Android и iOS.
 • Безплатен достъп до приставката на Admiral Markets - MetaTrader Supreme Edition за усъвършенствани инструменти за търговия, като Sentiment Trader и Advanced Order.
 • Минимален капитал за откриване на сметка от само 200 EUR, GBP, USD или CHF.
 • Търговия и инвестиции в злато със спредове от само 16-22 пипса.
 • Търговия със злато с нулев комисионна! Плащате само спред и суап за всяка позиция задържана отворена през нощта.

Искате да тествате някои от изключителните функции на търговията със злато с Admiral Markets, изброени по-горе, но не искате да рискувате собствен капитал? Тогава вземете Вашата безплатна демо сметка от Admiral Markets като кликнете на банера отдолу.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Стратегия за търговия със злато онлайн

Що се отнася до онлайн търговията със злато, то пазарът е идеален за почти всички различни видове стратегии като дневна търговия, суинг търговия, позиционен трейдинг и дори инвестиционен подход. Дневната търговия със злато е популярна поради факта, че пазарът е отворен почти 24 часа на ден, пет дни в седмицата, което го прави един от най-ликвидните пазари за търговия.

Тъй като обаче при търговията със злато, цената се влияе от различни фактори като геополитическо напрежение, курса на щатския долар и лихвените проценти, ценовото действие на златото може да бъде доста волатилна. Всъщност цената на златото често може да преминава през множество видове пазарни условия за кратък период от време, като възходящ тренд, низходящ тренд и странично движещ се пазар.

Ето защо някои трейдъри използват технически индикатори като Bollinger Bands в своята стратегия за търговия със злато. Bollinger Bands се използват за идентифициране на пазари, които са тихи и често се движат встрани, както и пазари, които показват повишена волатилност и предстои да се задвижат в определена посока.

Самият индикатор Bollinger Bands се състои от три линии. Средната най-често е 20 периодна проста пълзяща средна и се използва за изчисляване на стойността на горната и долната линия. В повечето случаи горната и долната линии се намират на 2 стандартни отклонения разстояние от средната 20 периодна проста средна стойност.

Индикаторът Bollinger Bands е достъпен безплатно в платформите MetaTrader предоставени от Admiral Markets. За да добавите този индикатор на графиката при търговия със злато следвайте следните стъпки:

 1. Отворете безплатната платформа за търговия MetaTrader на Admiral Markets.
 2. Намерете инструмента "GOLD" от прозореца "Състояние на пазара". Плъзнете и пуснете символа върху графиката.
 3. Изберете менюто добави в горната дясна част на платформата за търговия и след това индикатори/трендови/Bollinger bands, както е показано на изображението по-долу:

Търговия със злато с MT5 от Admiral Markets

След като изберете Bollinger bands ще се покаже следния прозорец и ако се съгласни с настройките по подразбиране кликнете OK.

Bollinger Bands за търговия със злато

Сега вече ще видите на графиката за търговия със злато индикатора Bollinger Bands изобразен с светлосини криви линии в близост до цената. На долната графика той е поставен на 4-часова времева рамка:

Admiral Markets MetaTrader 5, Злато, 4-часова графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Gold, 4-часова графика с диапазон от 29 май 2019 до 27 август 2019 година. Изготвена на: 27 август 2019 в 09:35ч. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Стандартното отклонение на Bollinger Bands е мярка за волатилност на даден финансов инструмент и много от правилата за търговия с Bollinger Bands са базирани на ценовото действие около горната и долната линия на Bollinger. Всъщност, както можете да видите на графиката по-долу, има чести отскоци на ценовото действие или повратна точка в цената на горната и долната лента на Bollinger:

Admiral Markets MetaTrader 5, Злато, 4-часова графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Gold, 4-часова графика с диапазон от 29 май 2019 до 27 август 2019 година. Изготвена на: 27 август 2019 в 09:35ч. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Жълтите правоъгълници маркират отскоците на цената от долната линия на Bollinger. Лилавите пък показват рикошетите от горната линия. Все пак, за да може да се използва ефективна стратегия за търговия със злато, трябва да има още правила, които да помагат за идентифицирането към коя от линиите да се насочи вниманието.

С употребата на индикатор пълзяща средна като филтър за тренд може бързо да се определи тенденцията на пазара и така ще даде повече насоки за това към коя линия да се насочи фокуса. Например:

 1. Ако цената се намира над дългосрочна пълзяща средна като например 200-периодната експоненциална пълзяща средна, трейдърите могат да обмислят само дълги позиции или покупка на злато.
 2. Ако цената се намира под дългосрочна пълзяща средна като например 200-периодната експоненциална пълзяща средна, трейдърите могат да обмислят само къси позиции или продажба на злато.

За да начертаете експоненциална пълзяща средна стойност на Вашата графика просто кликнете отново менюто добави в горната дясна част на вашата платформа за търговия и след това изберете индикатори/трендови и след това Moving Average. В изскачащият прозорец за настройки изберете на период 200, метод "exponential" и изберете цвета, който предпочитате (зелен например).

Така на графиката на цената за търговия със злато ще се начертае дългосрочната пълзяща средна стойност, както е вдино на графиката по-долу:

Admiral Markets MetaTrader 5, Злато, 4-часова графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Gold, 4-часова графика с диапазон от 29 май 2019 до 27 август 2019 година. Изготвена на: 27 август 2019 в 09:35ч. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

В този случай цената за търговия със злато остава над пълзящата средна стойност, което означава, че купувачите контролират пазара. Следователно, трейдърите могат да обмислят да търгуват след отскок на цената от долната лента на Bollinger, които в този случай са жълтите полета на горната графика. Те подчертават някои интересни настройки за стратегия за търговия със злато в рамките на деня, тъй като цената на търговията със злато наистина отскача от долната лента на Болинджър в посока на дългосрочната пълзяща средна стойност за 200 периода в повечето случаи.

Разбира се, ще има случаи, в които избраните от вас правила за търговия ще бъдат по-малко ефективни и ще доведат до сделка на загуба. Ето защо управлението на риска и използването на стоп лос поръчки може да се окаже полезно в дългосрочен план.

Тази стратегия не е тествана исторически за нейната ефективност, а просто служи като отправна точка за надграждане. Трейдърите могат да направят стъпка по-нататък, като експериментират с различни пълзящи средни стойности, научавайки допълнителни модели на ценовото действие в секция "Обучение" на сайта на Admiral Markets и коригират времевите рамки. В полза на трейдърите може да са усъвършенстваните инструменти и индикатори от приставката MetaTrader Supreme Edition.

С този изключителен, но БЕЗПЛАТЕН плъгин можете да получите достъп до допълнителни функции като корелационна матрица, най-новите пазарни данни в реално време и информация от професионални търговски експерти, както и други фантастични инструменти.

Търговия и инвестиции в злато - заключение

Когато стане въпрос за търговия или инвестиции в злато повечето хора веднага се сещат за физическа покупка на злато (инвестиционно злато). Въпреки това, има още не малко възможности за получаване на експозиция в злато като различни финансови деривати върху злато (ДЗР, фючърси, опции), както и покупка на акции или борсово търгувани фондове, които инвестират в злато или златодобивни компании.

Останалите възможности извън инвестиционно злато могат да имат своите преимущества като по-ниски разходи, по-ниска първоначална инвестиция, по-малко рискове за сигурността и тн. Все пак всеки трейдър и инвеститор трябва да избере най-подходящата за него възможност за търговия със злато или инвестиции в злато.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.