VIX индекс: Какво представлява и как да го търгувате?

Борис Петров

Чували ли сте за индекса на страха VIX, който инвеститорите използват, за да измерят пазарния риск и стреса преди да вземат решения за влизане/излизане от сделка или за хеджиране на експозицията? Ако не сте чували за VIX индекс или пък искате да научите повече, то сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е VIX?

VIX (CBOE Volatility Index) е борсов индекс, който представлява пазарните очаквания за бъдещата волатилност при S&P 500 в следващите 30 дни. Неговата стойност произлиза от цените на опциите върху широкия щатски индекс S&P 500, които се търгуват на Chicago Board Options Exchange (CBOE). VIX е известен още като индекс на страха или индекс на волатилността.

Ценовата стойност на VIX представлява мярка за волатилност в проценти, следователно може да се движи в рамките на 0 и 100.

История на VIX индекс

За да разберете създаването на VIX индекс, трябва да се върнете обратно към първото сериозно изследване на волатилността на финансовите пазари.

  1. Пионерите в изследването на волатилността са Манхайм Бренер и Дан Галай. Двамата успешно създадоха първия индекс на волатилността през 1986 година. Тази успешна работа бе публикувана под името News Financial Instruments for Hedging Changes in Volatility.
  2. През 1992 г. Чикагският борд за търговия с опции започна собствено проучване на волатилността и с цел създаването на индекс въз основа на него. Индексът трябва да бъде наличен за търговия, а не само индикатор за финансовите анализатори.
  3. През 1993 година e създаден показателя на волатилност VIX индекс, благодарение на работата на професор Уили.

Индекси подобни на VIX

След като Chicago Board Options Exchange (CBOE) въведе в употреба VIX индекс, много други борси също се насочиха към създаване на индекс на волатилността. Сред тях откриваме борси като:

  • VNX - индекс на волатилността на Nasdaq 100
  • VXD - индекс на волатилността на Dow Jones
  • VCAC - индекс на волатилността на CAC 40
  • VDAX - NEW - индекс на волатилността на DAX
  • VSTOXX - индекс на волатилността на EuroStoxx50

Научете повече за индекс VIX индекс и търговията с много други финансови инструменти от нашите безплатни уебинари на живо. Запазете своето място сега още днес като кликнете на банера отдолу:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

Как работи VIX?

VIX се изчислява от цените на определена кошница от опции върху S&P 500, чиято стойност, за техните притежатели, зависи много от бъдещите нива на волатилността на S&P 500.

Ако пазарните участници обработват рационално онова, което може да се разбере за бъдещата волатилност от предстоящите отчети, съобщения от централната банка, политическите събития и т.н., както и от очакваната честота на непредвидени събития, които се движат на пазара, тогава може да се каже, че VIX предоставя оценка на тълпата за степента, до която пазарът не е сигурен за бъдещето.

Все пак определянето какво точно показва VIX за бъдещата волатилност обаче е малко по-сложно. Едно от често срещаните погрешни схващания е, че нивата на VIX съответстват директно на волатилността, която ще се наблюдава след 30 дни т.е нива на VIX индекс oт 25% не означават, че бъдещата волатилност ще е 25%.

Тъй като обикновено има разлика в търсенето от страна на пазарните участници, търсещи характеристики подобни на хеджиране, които опциите могат да предоставят, във VIX се наблюдава "премия". Иначе казано VIX днес в повечето случаи надценява нивото на действителната волатилност в следващите 30 дни.

Как да интерпретирате VIX индекс?

Вече казахме, че VIX индекс е известен още като "индекс на страха", CBOE VIX или S&P 500 VIX индекс. Но каква информация Ви предоставя той?

На пазарите ниската и високата волатилност може да представляват увереност или страх.

  • Когато S&P 500 VIX индекс е на ниски нива и наближава 0, това отразява усещането за доверие на инвеститорите в американския фондов пазар и икономиката на САЩ.
  • Когато S&P 500 VIX индекс е на високи нива и наближава 100, това отразява усещането за притеснение в инвеститорите относно американския фондов пазари и икономиката на САЩ.

На теория VIX индекс има 3 нива на обхват:

  • Между 0 и 12: Волатилността е доста ниска, а инвеститорите изглеждат прекалено бичи в бъдещото развитие на S&P 500. Тъй като волатилността е циклична трябва да се внимава за пристигането на период на висoка волатилност.
  • Между 12 и 20: Това са нормалните нива на VIX, при които инвеститорите са позитивни относно бъдещето на S&P 500, но не прекалено.
  • Нива над 20: Волатилността става прекалено висока, а притесненията на инвеститорите нарастват, заедно с VIX.

Тези нива могат да бъдат променяни от Вашата визия за пазарите. Някои инвеститори предпочитат нива от 0-15; 15-25 и 25-100, други по-спекулативно настроени инвеститори може да се насочат към към ценови диапазони от 0-25; 25-40; 40-100.

Ето и графика на VIX индекс:

Защо да търгувате VIX?

Както разбрахте вече VIX е специфичен индекс и не работи на принципа на обикновените индекси, които представлqват кошница от ценни книжа. Но именно това, че VIX е уникален може да Ви предостави някои много интересни възможности за търговия. И така защо да търгувате с VIX:

  • Можете да хеджирате експозицията в акции от S&P 500 или в целия индекс
  • Можете да се опитате да се възполzвате от големите движения в цената на VIX
  • Можете да се възполzвате от потенциални спадове на пазара, тъй като често нарастването на VIX означава спад в S&P 500.

Разбира се всеки инвеститор може да открие още причини да започне търговия с VIX, тук просто споменахме някои от най-популярните.

Тествайте търговията с VIX ДЗР и още над 8000 финансови инструменти без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Как да започнете търговия с VIX индекс?

Първата стъпка е да си отворите реална сметка в регулиран инвестиционен посредник като Admirals. След това ще трябва да изтеглите платформа за търговия на финансовите пазари, която Ви дава достъп до индекса S&P 500.

След като вече имате платформа за търговия и инвестиции е време да разгледаме различните финансови инструменти, които могат да Ви предоставят възможност да получите експозиция в индекс VIX. Те включват:

  1. Договори за разлика (ДЗР) на VIX.
  2. Фючърсни контракти на VIX.
  3. Борсовo търгуван фонд (ETF) следващ представянето на VIX.

Всяка една от тези възможности има своите предимства и недостатъци и всеки инвеститор индивидуално трябва да избере точните за него инструменти като вземе предвид персоналните си възможности, личните финансови цели, толерантност към риск и инвестиционен хоризонт.

Как да анализирате индекс VIX?

На финансовите пазари съществуват два основни вида анализ 

  • Фундаментален анализ, който се основава на интерпретацията на различните икономически и политически новини, които да Ви подскажат посоката на следващата тенденция на цената на VIX.
  • Технически анализ е проучването на исторически ценови модели на цената на даден финансов актив с цел да бъде прогнозирано бъдещото движение. Има много инструменти, с които може да се направи това

Освен тези два вида анализ могат да се използват и цикличен, поведенчески и портфейлен анализ. Добре е да комбинирате различните видове анализ, за да получите по-ясна представа за пълната картина около пазара на акции, който анализирате.

Стратегии за търговия със ДЗР на фючърси VIX

Има множество видове техники и стратегии за търговия с VIX, от които един трейдър може да избира. Докато броят на стратегическите методи може да изглежда обезсърчително, той е и една от причините, поради които хората от всички сфери на живота участват на финансовите пазари. Обикновено има по нещо за всеки!

Независимо дали става дума за краткосрочна или дългосрочна търговия с VIX, повечето техники и методи ще попаднат в следните видове трейдинг стратегии:

Така, независимо от Вашия профил и Вашият стил на търговия, ДЗР на VIX фючърси може да бъде добър избор за инструмент, който да добавите към портфолиото си, или да разнообразите и да участвате в движенията на този основен индекс на фондовите пазари.

Как да започнете търговия с VIX?

След като знаете какво е VIX, защо да търгувате с VIX, как да интерпретирате индекса на страха и какви са инструемнтите за търговия може да дошло време да преминете към по-интересната практическа част, а именно да започнете търговия с VIX.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с VIX.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия с VIX.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с акции с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете ДЗР на фючърси на VIX.

Как да купите ДЗР на VIX фючърси?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете симовл, който съдържа _Volatility_
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) в ДЗР на фючърси на VIX, Вие очаквате той да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете ДЗР на VIX фючърси?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете симовл, който съдържа _Volatility_
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) вДЗР на фючърси на VIX, Вие очаквате той да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Вижте още:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
EUR/USD: Защо да търгувате с най-популярната валутна двойка?
Американският долар (USD) и еврото (EUR) са двете разпознаваеми валути в света, а и са двете с най-голям обем на валутния пазар, според последния доклад на Банката за международни разплащания. Следователно, валутната двойка EURUSD (евро долар) е най-популярната сред трейдърите. Искате да научите пов...
Euro stoxx 50: Как да инвестирате в индекса на европейските сини чипове
Икономиката на Европейския съюз е третата най-голяма в света и има трима представили в топ 10 на най-големите икономики. ЕС е дом на едни от най-големите фондови борси в света, както и на някои много големи компании. 50 от тях са събрани в един от най-популярните индекси в света Euro Stoxx 50! Искат...
Инвестиции в сребро: Всичко, което трябва да знаете
Макар често да играе ролята на "втора цигулка" на златото и да е наричано "златото на бедните", среброто може да предложи прекрасна възможност за търговия и инвестиции, напълно достъпна и за начинаещите инвеститори. Искате да разберете повече за инвестициите в сребро? Тогава сте на правилното място!...
Виж Всички