76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Фючърси или CFD-та? С кои от двата инструмента да търгуваме през 2020?

Време за четене: 14 минути

Тази статия ще Ви предостави детайлно сравнение между фючърси и договори за разлика (CFD). От нея ще можете да разберете какво е фючърс и какво е CFD, разликата между CFD и опции, практически примери за търговия с фючърси, плюсове и минуси на CFD търговията. Освен това в статията ще намерите и няколко визуални помощни средства, които да ви помогнат да разберете как изглеждат тези инструменти и как да ги търгувате.

Фючърси или CFD-та? Кой от двата инструмента да търгуваме през 2019?

През далечната вече 1851 година се появяват първите фючърсни контракти. Продуктът на първите фючърсни договори е царевица и се появяват на Чикагският търговски борд (CBOT). Планът е продавача (който е бил земеделски производител) и купувача (промишлена компания) да се ангажират с бъдеща размяна на продукт за пари в брой на фиксирана цена. Оттогава търговията на фючърсни пазари привлича все повече купувачи и продавачи

В началото разрастващите се фючърсни пазари са арена предимно на търговските и институционални трейдъри. В последствие обаче се раждат и спекулантите. Те печелят от избора на правилната бъдеща посока на даден пазар.

С развитието на технологиите и появата на супер бързи компютри много трейдъри предпочитат да търгуват на фючърсни пазари чрез договори за разлика (CFD). По-надолу ще обясним най-важното за модерната търговия с фючърси, CFD-та, плюсовете и минусите на всеки продукт и пазарите, на които можете да търгувате. Освен това, ще се опитаме да Ви помогнем да изградите собствена търговска стратегия с фючърси.

Какво е фючърс?

На практика всички фючърсни пазари произхождат от суровините. Те бяха изградени от фермерите, миньорите и производителите на петрол, които искат да управляват риска от това, че не знаят цената, която ще получат за своя продукт в бъдеще. Именно тази е и причината за раждането на всички фючърсни пазари.

По същия начин купувачите на фючърсни договори ще уредят фиксирана цена за закупуване на базовата суровина от продавачите след изтичането на контрактите. Например, с Admiral Markets можете да търгувате CFD-та върху суровини и други подобни продукти. В днешни дни в световните фючърсни пазари няма само суровини (това ще обясним по-късно в тази статия). Например сериозна популярност имат и т.нар. валутни фючърси.

Въпреки това ценообразуването остава на същите места, като големите фючърсни борси в САЩ. Те включват:

Подобни фючърсни борси има и в Европа и в останалите големи финансови центрове. Единствената разлика спрямо преди е, че вместо да купуват и продават фючърсни контракти на "пит" на борсата, всичко се извършва онлайн, чрез брокер.

Търговия с фючърси?

Досега посочихме към кого са насочени повечето фючърсни пазари - компании, фермери, миньори, земеделски производители и тн. Въпреки това, поради често екстремните движения на цените на някои от тези фючърсни пазари, те също привличат спекуланти, които практикуват различен вид търговия с фючърси. Един такъв стил е дневна търговия с фючърси. В този търговски стил трейдърът спекулира с краткосрочните движения на цените, в рамките на деня.

Повечето дневни трейдъри са много активни, заемайки по няколко позиции на ден с цел да се извлече печалба на края. Все пак се смята, че този начин е доста рискован за начинаещи търговци на финансовите пазари.

Друг стил на търговия с фючърси е спред търговия. Основата на този стил е да се възползвате от промяната в цената на две различни позиции. Например, фючърсният спред трейдър може да заеме две позиции едновременно, на един и същи пазар, но с различни дати, за да опита и да се възползва от промяната на цената.

Някои трейдъри могат да изберат да използват дългосрочни стратегии, но когато научите размера на повечето фючърсни договори, ще видите, че те наистина са за тези с много голям капитал.

Нека да разгледаме как се търгуват тези фючърсни контракти.

Фючърсни контракти - какво представляват?

Досега разбрахме, че всички фючърсни контракти представляват споразумение между една страна, която трябва да купи или да предостави доставка на продукт като суровина или валута на фиксирана бъдещата дата и цена. Но как всъщност се търгуват тези фючърсни контракти?

Фючърсите се търгуват на фючърсни борси, където всички контракти са стандартизирани. В основата си това означава, че всички фючърсни контракти имат еднакви спецификации, независимо кой ги купува и кой ги продава. Търгуваните финансови фючърсни контракти са стандартизирани по отношение на количество, качество и уреждане (сетълмент).

Например, всеки, който търгува с петролни фючърси на Нюйоркската стокова борса, знае, че един договор ще се състои от 1000 барела петрол West Texas Intermediate (WTI) на определено ниво на качество.

Повечето фючърсни контракти се предлагат като петцифрени кодове. Първите два символа идентифицират продукта, третия идентифицира месеца и последните два - годината. Например, петролни фючърси можете да се предлагат като CLX20, където CL означава суров петрол (crude oil), X - ноември (на сайта на борсата трябва да има списък с код определящ месеците с букви) и 20 означава 2020 година.

Повишете Вашите знания и умения в търговията на финансовите пазари с безплатен Обучителен пакет от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

CFD-та или фючърсни договори?

Договор за разлика (CFD) е дериват, който позволява на трейдъра да спекулира с покачването и спада в цената. Първоначално те бяха разработени в Лондон в началото на 90-те години от двама инвестиционни банкери в UBS Warburg. По същество CFD е договор между две страни, купувачът и продавачът. Той предвижда, че продавачът ще плати на купувача разликата между текущата стойност на даден пазар и стойността, когато договорът приключи.

В този случай продавачът обикновено е вашият брокер, за разлика от търговията с фючърси, където търгувате директно с действителен купувач или продавач на суровината, която търгувате. CFD трейдърът плаща разликата между първоначалната и крайната цена на основния пазар. Въпреки че търговията със CFD-та може да изглежда подобна на търговия с фючърси, има някои големи разлики.

В таблицата по-долу можете да намерите най-важните разлики между търговия с фючърси и търговия със CFD-та.

Търговия с фючърси

Търговия със CFD-та

Дата на изтичане (месец, тримесечие)

Като цяло няма дати на изтичане

Търгува се чрез борса (CBOT, CME, NYMEX)

Търговия чрез контрагент (Вашият брокер)

Няма притежаване на продукта

Няма притежаване на продукта

Можете да търгувате дълги и къси позиции

Можете да търгувате дълги и къси позиции

Търгуват се на маржин

Търгуват се на маржин

По-малко пазари от CFD

Над 3000 пазари за търговия

Плюсове и минуси на търговия с фючърсни контракти и CFD-та

Има много плюсове и минуси на това да търгувате суровинни и финансови фючърси или CFD-та и те зависят от обстоятелствата на самия трейдър. Ще изтъкнем обаче някои от най-важните неща:

Плюсове на търговия с фючърси пред търговия със CFD-та

  • Пълна ценова прозрачност: Всички фючърси се търгуват открито на публични борси като Chicago Mercantile Exchange. Тъй като те често се купуват и продават от институционални инвеститори и търговски дружества, ценообразуването основно отразява съответния пазар. При CFD, цената се изчислява от базовите фючърсни пазари и след това се коригира, за да се начислят таксите на брокера. Те могат да бъдат минимални или големи на ликвидните пазари, но са по-високи на по-екзотични пазари, които не се търгуват толкова често.
  • Рентабилни за търговците на високо ниво: Комисионните за фючърсни договори обикновено са доста ниски на по-големите пазари. Това ги прави идеални за големи трейдъри, поради спестяване от разходите. Въпреки това, както ще разберете по-долу, търговията с фючърси изисква много повече начален капитал в сравнение със CFD.

Минуси на търговия с фючърси пред търговия със CFD-та

  • Огромни размери на контрактите: Когато търгувате суровинни и финансови фючърси Вие купувате определено количество от продукт или суровина. Тези количества са стандартизирани. Например общо приетите златни фюъчрси са с размер от 100 унции като всеки пункт движение е еквивалентен на $100. Това означава, че ако сте купили само един фючърсен договор (най-малкото количество, което можете да купите на фючърсни пазари), тогава спад от 10 USD ще означава, че ще загубите 1000 USD. Златото е волатилно и може да се движи с много повече от 10 USD на ден. При CFD търговията можете да коригирате размера на договора си така, че да съответства на собственото Ви управление на риска.
  • Дата на изтичане: Всички фючърсни контракти имат дата на изтичане. Това означава, че стойността на договора ерозира, колкото по-близо стигнете до датата на валидност. Това също означава, че ако искате да останете в сделката по-дълго, може да не е възможно да го направите. При CFD няма срок на валидност, което дава по-голяма гъвкавост на трейдъра да излезе от позицията си, когато реши.
  • Достъп до по-малко пазари: Макар и да има голям набор от пазари за търговия с фючърси, това не е нищо в сравнение с обема на пазарите, достъпни за търговия с договори за разлика (CFD).

Тествайте търговията със CFD-та върху петрол и още над 8000 финансови инструмента без риск за вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Фючърсни пазари срещу CFD пазари

При търговия с фючърси първите контракти, които вероятно ще Ви попаднат са петролни фючърси и златни фючърси, както и останалите суровинни фючърси. В днешно време обаче трейдърите могат да търгуват с валутни фючърси, фючърси върху индекси, фючърси на Биткойн, както и опции върху фючърсни контракти. Това може да изглежда доста, но все пак всички фючърсни пазари са на разположение за търговия със CFD, както и много други.

Има някои пазари, които просто не се търгуват чрез фючърси. Например акциите се търгуват на фондовите пазари, но могат да се търгуват и на CFD. На пазарите на валутни фючърси може да намерите само основните валути, докато при CFD имате достъп до огромно разнообразие от глобални валути.

Разбира се, на колкото повече пазари търгувате, толкова повече информация трябва да имате предвид като например часовете за търговия на различните фючърсни договори. Всички фючърсни пазари достъпни за търговия имат различни часове на отваряне и затваряне (макар и някои да са едни и същи). Освен това, някои затварят за час в средата на деня, което е по различно време за всеки пазар.

Например, часовете за търговия на златни фючърси на CME Globex Exchange от 23:00 в неделя до 22:45 в петък. Вижда се, че имат 45 минутна почивка всеки ден. В същото време, така нашумелите фючърси на Биткойн се търгуват от от 23:00 в неделя до 22:00 в петък.

Търговска стратегия с фючърси

Търговията с фючърси не се различава много от търговията на останалите пазари. Разбира се, трябва добре да знаете търговските часове, управлението на риск и размер на контракта. Все пак, процеса на създаване на търговска стратегия с фючърси е подобен. Ето някои ключови фактори, които трябва да обмислите, когато започвате да изграждате Вашата търговска стратегия с фючърси.

  • Какъв стил на търговия трябва да имам? Има разнообразие от стилове, от които можете да избирате. Дали ще бъдете дневен трейдър на фюъчрси? Или пък сте се насочили към спред търговия, или търговия с опции върху фючърси? Изготвянето на ясен план е от съществено значение за изграждането на солидна основа, от която да започнете да работите.
  • Какви фючърсни пазари да търгувам? Дали ще търгувате петролни фючърси или фючърси на Биткойн? Или може би сте се насочили към златни фючърси и фючърсни контракти върху суровини? Трябва да запомните, че всеки фючърс има различен размер на контракта и минимален капитал, с който да търгувате. Трейдърите с по-малък капитал може да имат проблем да намерят подходящи фючърсни пазари, на които да търгуват.
  • Каква търговска стратегия с фючърси да използвам? Вашата търговска стратегия с фючърси Ви помага да определите параметрите на вход и изход в сделка. Може да използвате търговски индикатори или прости ценови модели да Ви помогнат при взимането на решения. Ключовата част е да се опитате да останете в унисон с инструментите си, за да можете да започнете да изграждате солидна основа, която да Ви донесе бъдещ успех.

В допълнение към намирането на правилния стил, пазари и търговска стратегия с фючърси важен фактор е и намирането на най-подходящата за Вас платформа за търговия с фючърси. ад намирането на най-добрата платформа за търговия с фючърси за вас.

Съществуват доста фючърсни платформи за търговия, но може да е полезно да използвате платформа, която предлага и множество инструменти като CFD-та, валути, индекси, суровини, акции и ETF-и. Комбинирането на няколко инструмента може да се окаже от полза в дългосрочен план, в зависимост от вашите търговски резултати.

Примери за търговски стратегии с фючърси

Както бе обсъдено по-горе, намирането на най-добрата платформа за търговия с фючърси за вас може да не се измерва с неща като мобилна търговия или дори свръх ниски комисионни. За някои трейдъри водещ фактор може да се окаже възможността за реализиране на много идеи на различни пазари.

Например, нека разгледаме дневната графика на финансовите фючърси върху 10-годишните щатски облигации по-долу, които може да се търгуват на платформата на Admiral Markets. Нека първо погледнем първо графиката за 12 месеца:

US Treasury Note Chart

Източник: Admiral Market MT4 - USTNote_Z8

И сега нека приближим до периода 18 юни - 8 октомври:

US Treasury Note Chart

Източник: Admiral Market MT4 - USTNote_Z8 D1

Първото нещо, което ще забележите, е, че името на символа е USTNote_Z8. Това означава, че гледаме американските облигации в "месец Z" на 2018 година. Ако погледнем към кодовете на Chicago Mercantile Exchange ще видим, че месец Z е декември. Това означава, че този договор ще изтече през декември. Но кога действително изтича?

Един лесен начин за проверка е да кликнете с десния бутон върху инструмента за търговия с фючърси в прозореца Състояние на пазара на Admiral Markets MT4 и изберете "подробности". След това, върху графиката Ви ще се отвори следния прозорец:

US Treasury Note - Contract Specification

Източник: Admiral Market MT4 - USTNote_Z8 D1

Както може би вече виждате, датата "последна сделка" е 2018.11.30, което е 30 ноември 2018. Така наистина виждаме, че това е декемврийският договор за 10-годишните щатски облигации. Сега нека се върнем към графиката за търговия с фючърси, за да видим какво може да научим.

US Treasury Note Chart

Източник: Admiral Market MT4 - USTNote_Z8 D1

В светло синята елипса ще забележите, че цената се движи под тъмно синята линия, която е 20-дневната пълзяща средна. Този индикатор е полезен, тъй като с него лесно можем да установим общия тренд на пазара. След като пазара се търгува под таи пълзяща средна, тя подчертава, че пазарът се движи в низходяща посока.

Трендовите трейдъри ще се опитат да търгуват по това движение надолу и ще търсят възможности да отворят къса позиция. Те могат също така да използват модели за обръщане на ценовото движение или други индикатори за търговия, за да помогнат при планирането на сделките си. По-долу можете да намерите пример:

US Treasury Note Chart

Източник: Admiral Market MT4 - USTNote_Z8 D1

Очертаният бял правоъгълник в синята елипса е пример за обръщане чрез мечи "пин" бар. Някои трейдър използват тези барове, за да търгуват, и могат да влязат, когато минималното нивото на бара е пробито, със стоп лос, разположен в горната част на бара.

В този случай входната цена е 118.71, при стоп лос на 119.01 и размер на сделката от 10 лота, ще доведе до загуба от 300 USD. Ако трейдърът задържи сделката си и я затвори 3 дни по-късно, в края на търговския ден на 3 октомври 2018, печалбата била приблизително 810 USD.

Обаче, да кажем, че трейдърът искаше да се възползва от този ход, но не иска да увеличава повече риска си на този пазар. Е, трейдърът може да провери негативната корелация на американските облигации с валутната двойка USD/JPY. Когато единият инструмент се повишава, другия се понижава. Следователно, достъпът до други пазари за диверсифициране на риска от търговията може да се окаже полезен.

Диверсифицирана търговия с фючърси

Нека да погледнем дневната графика на валутната двойка USD/JPY по време на същия период, както 10-годишните щатски облигации. Нека първо започнем с 12-месечната графика.

USDJPY 12 Month Chart

Източник: Admiral Market MT4 USD/JPY D1

USDJPY Chart

Източник: Admiral Market MT4 USD/JPY D1

Не е трудно да се забележи, че изображението изглежда огледално на това на щатските облигации. В този пример, USD/JPY се търгува над 20-дневната пълзяща средна, което подсказва потенциален възходящ тренд. Трендовите трейдъри ще се опитат да следват подобна стратегия и да търсят бичи модели за обръщане с цел да влязат в дълга позиция или да използват търговски индикатори.

В този опростен пример най-добрата платформа за търговия с фючърси, желаеща да разнообразява пазарите, ще бъде тази, която предлага множество пазари за търговия. Когато става въпрос за фючърси или CFD-та, решението зависи от индивидуалните предпочитания. Въпреки това, комбинацията може да е правилният баланс за повечето трейдъри.

Започнете да търгувате над 8000 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена безплатно от Admiral Markets.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.