Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Как да направим инвестиция в сребро през 2020?

Макар често да играе ролата на "втора цигулка" на златото и да е наричано "златото на бедните", ценният метал сребро може да предложи прекрасна възможност за търговия и инвестиции, напълно достъпна и за начинаещите инвеститори. В тази статия ще видим какво е инвестиционно сребро, как можем да направим инвестиция в сребро и какви са възможностите за търговия със сребро. Освен това ще дадем отговор на въпроса злато или сребро да изберем за нашата инвестиция? Да започваме!

Как да направим инвестиция в сребро през 2020?

Какво е сребро?

Среброто е химичен елемент, благороден метал с бял цвят и специфичен метален блясък. Неговият химичен знак е Ag. Среброто може да се похвали с най-високата електропроводимост сред металите, освен това се поддава лесно на обработка. Тези му качества го правят широко използвано в различни видове индустрии. В Перу и Мексико среброто се добива от 1546 година и тези две страни продължават да се два от най-големите производители и до днес.

В днешно време среброто има толкова много приложения, че вярвате или не, едва ли има и един ден, в който да не използвате продукт, който съдържа сребро. Сребро се използва за производство на електроника, бижутерия, соларни панели, батерии, в автомобилната индустрия, фотографията, медицината и тн.

Среброто е доста меко и ковко и може да се обработва механически, но все пак е по-твърдо от златото и по-меко от медта. Белият метал е най-добрият проводник на електричество и топлина. Освен това среброто не се окислява и затова се причислява към групата на благородните метали.

Основни места за добиването на сребро са златни,медни, медно-никелови, оловни и оловно-цинкови руди. Металът се получава чрез електролизно рафиниране. Във всяка руда, съдържаща сребро, елементът винаги е второстепенна съставка на рудата, обикновено среброто може да бъде 0,085%.

Най-новите открития на сребро са свързани с наличие на злато. Все пак значителен дял от сребърните ресурси и резерви в бъдеще ще са свързани с наличието на мед, олово и цинк.

Кои са най-големите производители на сребро?

Световното производство на сребро от мини е паднало с 2% през 2018 година до 855 милиона тройунции, според The Silver Institute. Това бе третия пореден годишен спад, след прекъсвания на доставките в Канада, Гватемала и САЩ.

За втора година най-голямото изменение за годината беше отчетено от главните сребърни мини, които през 2018 понижиха продукцията си със 7%, за да допринесат с 26% от общото предлагане на сребро от мини.

Оловно-цинковите мини са допринесли за 38% от страничното производство на сребро, следвани от медните с 23%, а златните мини са отговорни за 12% от странични добив на сребро.

Както споменахме, че сребро се добива вече около 6 века и че едни от първите производители се намират в Латинска Америка. Именно там се намират и много от страните, които са в топ 10 на най-големите производители на сребро, според silverinstitute.org.

Най-големите производители на сребро

Източник: silverinstitute.org

Въпреки че добива на сребро се понижи през 2018 година, общото търсене се увеличи с 4% и достигна 1.03 милиарда тройунции, което е тригодишен връх.

Защо да изберем сребро?

Естествено и дори разумно е всеки инвеститор да се замисли дали даден актив е добра инвестиция или не. Същото важи и за среброто и тук ще изброим някои от предимствата на една инвестиция в сребро:

 • Защита от инфлация
 • Убежище при политически и икономически сътресения
 • Широка индустриална употреба
 • Диверсификация на портфолио от други активи
 • Ниска цена (по-евтино от злато и платина)
 • Висока волатилност (тя води и до по-високи рискове)
 • Среброто се представя по-силно от златото при бичи пазари
 • Среброто изглежда подценено (много високо съотношение злато/сребро)

Като всеки друг актив дадена инвестиция в сребро не може да гарантира капиталова печалба. Независимо от това, среброто всъщност може да бъде солиден избор за дългосрочни инвестиции и е отличен инструмент за хеджиране във времена на икономическа несигурност.

Сравнително ниската цена и високата волатилност пък са предпоставки за добра възвръщаемост на една инвестиция в сребро. Разбира се винаги има риск и от загуби. А широката употреба на ценния метал в индустрията означава, че търсенето вероятно ще остане солидно.

17 трилиона причини за инвестиция в сребро

Според Bloomberg, в края на август 2019 година, средната стойност на глобалните облигации с негативна доходност нахвърля 17 трилиона долара, при "само" 8,3 трилиона в началото на годината. Тези данни показват, че инвеститорите са притеснени от икономическите перспективи (особено в Европа и Япония) и са готови дори да загубят част капитала си само, за да се чувстват защитени.

Тук трябва да отбележим, че най-големия недостатък на златото и среброто е, че те нямат никаква доходност. Следователно, когато доходността по облигациите нараства, ценните метали са склонни да се представят по-слабо, защото инвеститорите ще изберат да се насочат към облигации. Но когато доходността спадне, златото и среброто започват да изглеждат все по привлекателни.

Все пак идеята да губим, например 0,5% годишно, едва ли е много изкушителна, затова може да потърсим алтернативни убежища като злато и сребро. На практика негативните лихви по облигациите са над 17 трилиона причини затова да изберем инвестиция в ценни метали и по-специално инвестиция в сребро.

Тествайте търговията и инвестициите в сребро без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets UK Ltd. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

От какво зависи борсовата цена на среброто?

Разбирането на тенденциите в волатилната цена на среброто изисква внимателно проучване на редица различни фактори. Някои от тези пазарни динамики работят една срещу друга, което прави изследването на цената на среброто малко по-сложно.

Като всяка суровина среброто е подчинено на законите за търсене и предлагане. Ако предлагането е по-голямо от търсенето, цената на среброто пада. И обратното, ако търсенето е по-голямо от предлагането, цената на среброто се повишава.

Повечето от новото сребро на пазара идва от добив, който в някои случаи може да бъде повлиян от логистични проблеми. Ако някъде има проблеми във веригата по доставките, то цените на среброто могат бързо да се повишат.

Трябва да знаете, че не само в сребърните мини се добива сребро. Добивът от мини за злато, олово, цинк или мед също осигурява сребро. Тогава нивото на предлагане на белия метал, зависи и от глобалното търсене на тези различни метали.

Друга част от среброто предлагано на пазара идва от рециклиране или скрап. Този друг вид предлагане става все по-важен, особено като се има предвид спадът на сребърните резерви през годините.

Нека да припомним, че технологичният сектор е основен фактор в търсенето на сребро. Лаптопи, таблети, смартфони, цифрови фотоапарати са само част от уредите, в които можем да намерим сребро. Индустрията свързан с бижута също не е друг важен фактор в търсенето на сребро. Химическа, текстилна и фармацевтична са останалите индустрии, където се използва сребро.

Не трябва да забравяме че среброто се използва и създаването на огромни количества монети по цял свят.

Централните банки, чрез своите монетарни политики и лихви също влияят сериозно на динамичната цена на среброто. При по-ниски лихви среброто и други ценни метали изглеждат по-конкурентоспособни, докато по-високите лихви притискат цените на благородните метали. Ето защо днешната цена на среброто може да бъде сериозно повлияна от промени в политиките на централните банки.

Накратко ще обобщим някои от най-важните фактори, които влияят на цената на среброто.

 1. Търсене и предлагане
 2. Рециклиране
 3. Развитие на индустриите използващи сребро
 4. Макро и микро икономически тенденции
 5. Инфлация
 6. Сила на долара
 7. Лихвени нива
 8. Правителствена политика и политика на централни банки

Как да направим инвестиция в сребро?

Среброто е ценния метал, в който се инвестира най-много, след златото. От векове среброто се използва като материал, за изработка за бижута и като дългосрочна възможност за инвестиция.

Освен физическата покупка на инвестиционно сребро, днес имаме на разположение различни инструменти за търговия и инвестиции на базата на сребро. Те включват финансови активи и деривати като договори за разлика, сребърни фючърси, акции на компании за добив на злато и борсово търгувани фондове (ETF-и), които инвестират в сребро или компании за добив на ценния метал.

Пазарът на сребро бе високо волатилен през последните 20 години, като първоначално от силен бичи пазар, който беше през по-голямата част от 2000-те и началото на 2010-те години, отстъпи място на сериозен спад през последните години. Сега обаче някои гледат на среброто като на инвестиция, която може да се възползва от индустриалното търсене, особено ако новото предлагане се ограничава от по-ниските цени.

Въпреки това мнозина не знаят как да инвестират в сребро или защо инвестирането в сребро може да бъде много доходоносно. Разбирайки как можете да направите инвестиция в сребро, можем да бъдем в най-добрата позиция да решим дали това е правилният ход за вас.

Тук ще разгледаме какви са различните възможности за търговия и инвестиция в сребро. Всяка от тях има своите преимущества и недостатъци и може да подходяща за различен тип инвеститори.

Инвестиционно сребро

Първият начин, който вероятно е най-близко до ежедневието на повечето хора е физическа покупка на сребро или инвестиционна сребро. Това може да се случи чрез покупката на монети, кюлчета, слитъци и тн. Все пак преди да купите каквото и да било инвестиционно сребро, трябва да знаете, че среброто се измерва в тройунции като една тройунция е приблизително 31,1035 грама.

Когато купувате инвестиционно сребро, под формата на монети например, цената на монетата няма да е равна на отбелязаната стойност на лицевата й страна. Нейната истинска стойност ще зависи от съдържанието на сребро в нея и тази цена се променя в зависимост от настоящите борсови цени на среброто. В повечето страни цената на инвестиционно сребро се обявява заедно с останалите валутни курсове.

Всяка покупка на инвестиционно сребро трябва да бъде съпроводена от специален сертификат, в който се посочва мястото на изработка.

Проблемите при физическа покупка на сребро са няколко:

 • Не можем да изберем точния грамаж, а трябва да заплатим среброто, което се съдържа в монета, кюлче, слитък и тн.
 • Цената на среброто, която ще платим обикновено ще е между 3% и 5% повече от цената на световните финансови пазари, поради комисионните на посредника, от който закупуваме инвестиционно сребро. Като добавим още толкова, когато решим да капитализираме инвестицията си (да продадем среброто), то ще ни се наложи да се разделим между 6% и 10% от стойността на инвестицията си само поради такси и комисионни.
 • Разходите могат да продължат да нарастват ако трябва да намерим къде да съхраняваме закупеното инвестиционно сребро. Ясно е, че ако става въпрос за солидна инвестиция няма да може да го държите в личния сейф у дома.

Така може да заключим, че покупката на инвестиционно сребро в повечето случаи е свързана с не малки допълнителни разходи. В същото време избирането и прецизирането на размера на инвестицията не винаги е напълно възможно.

Но какви са другите възможности да направим инвестиция в сребро?Ако искате да се възползвате от движенията в борсовите цени на среброто имате няколко възможности, с който можете да направите инвестиция в сребро онлайн.

Единият вариант е с договори за разлика (ДЗР), другият сребърни фючърси, а фондовите пазари предлагат още два варианта - акции на компании за добив на злато и борсово търгувани фондове (ETF-и) инвестиращи във физическо сребро или компании добиващи сребро. Всички тези опции са за търговия и инвестиция в сребро онлайн. Нека да разгледаме всяка една от тях по отделно.

Договори за разлика върху сребро.

Договор за разлика (англ. Contract for Difference) е двустранно споразумение, което се сключва между трейдър или инвеститор, от една страна и финансов посредник от друга, за размяна на разликата в цената на даден актив. Този договор е активен докато не бъде затворен от трейдъра, а плащанията по него са в кеш, вместо с реално доставка на търгувания актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическата доставка.

Договорите за разлика предоставят на инвеститорите повечето предимства на реалната инвестиция във финансови инструменти, но без реално да ги притежават. Въпреки, че не притежават даден актив, ДЗР позволява на инвеститорите да се възползват от промените в цените. Технически това е така, защото договор за разлика е т.нар. дериватен продукт, което означава, че неговата стойност се формира въз основа на стойността на базовия актив.

 • При инвестиция в сребро чрез договори за разлика можем да се възползваме от пазар, който работи 24 часа, 5 дни в седмицата и по всяко време ще можем да увеличим или намалим нашата инвестиция в сребро, можем да капитализираме потенциалната си печалба и да ограничим евентуалните загуби. ДЗР върху сребро са известни с това, че имат добра ликвидност и висока волатилност.
 • ДЗР позволява на трейдърите да печелят и при покачваща и при падаща цена на среброто. Ако смятате, че цената ще се повиши, тогава ще отворите позиция за покупка, която често се нарича „дълга позиция". Обратно, ако мислите, че цената на актива ще падне, ще отворите позиция за продажба, която се нарича „къса позиция".
 • ДЗР позволява употребата на ливъридж, който умножава резултата от вашите усилия, без да увеличавате ресурсите си. Това Ви дава предимството да получите по-голяма възвръщаемост за малка първоначална инвестиция. Все пак, важно е да се отбележи, че трейдърите могат да бъдат изложени на риск от по-големи загуби при използване на ливъридж. Например непрофесионалните клиенти могат да използват ливъридж до 1:10 при търговия със сребро. професионалните клиенти могат да използват финансов лост до 1:500.

Пример: При търговия или инвестиция с 0,1 лота ДЗР върху сребро, което се равнява на 500 тройунции, при цена от $17 за тройунция,ще имаме нужда от $8500 (500 х $17). При употреба на ливъридж 1:10 тази сделка ще ни струва само $850 (8500/10).

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Silver, дневна графика с диапазон на данните 25 септември 2018 - 13 ноември 2019. Изготвена в 11:55. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Търговията със ДЗР върху сребро има и други предимства. На първо място, така можете да инвестирате точната сума, която желаете. В допълнение, можете да закриете само част от инвестицията си, за разлика от продажбата на монетите, или кюлчетата. Цената при влизане и излизане от позиция, винаги ще е максимално близка до борсовата, като пропускате да плащате сериозни такси и комисиони, за които вече споменахме не веднъж и без риск за неговото съхраняване.

Разбира се търговията с ДЗР крие своите рискове и има своите недостатъци. Чрез използването на ливъридж трейдърите могат да увеличат многократно, както печалбите си от търговия с акции, така и загубите. Именно затова финансовият лост трябва да се употребява умерено. Освен това търговията с ДЗР е далеч по-слабо регулирана. И това привлича към нея много нерегулирани брокери, или брокери с ниско ниво на регулация, както и дори изцяло измамни брокери.

Сребърни фючърси

Един от най-популярните методи за инвестиция в сребро е чрез финансов дериват наречен фючърсни контракти. Фючърсите представляват споразумение между една страна, която трябва да купи или да предостави доставка на продукт като суровина или валута на фиксирана бъдещата дата и цена. Тези контракти са стандартизирани по отношение на количество, качество и уреждане. Например всеки, който търгува и инвестира в сребърни фючърси трябва да знае, че стандартния размер на един контракт е 5000 тройунции и стандартната му продължителност е 3 месеца.

Повечето фючърсни контракти се предлагат като петцифрени кодове. Първите два символа идентифицират продукта, третия идентифицира месеца и последните два - годината. Например, сребърни фючърси може да се предлагат като SIZ19, където SI означава сребро, Z - декември (на сайта на борсата трябва да има списък с код определящ месеците с букви) и 19 означава 2019 година.

Макар сребърните фючърси да имат пълна ценова прозрачност (търгуват се открито на публични борси) и да имат добра рентабилност за трейдърите и инвеститорите на високо ниво, те имат и своите недостатъци. Основният недостатък на фючърсните контракти е стандартизирания голям размер, което не позволява голяма гъвкавост и изисква солидна първоначална инвестиция. Датата на изтичане също може да се окаже сериозен недостатък, особено за средносрочните и дългосрочни инвеститори и трейдъри.

Освен това, въпреки че има голям набор от пазари за търговия с фючърси, това не е нищо в сравнение с броя на пазарите, достъпни за търговия с договори за разлика.

Акции на компании за добив на сребро

Инвеститорите, които искат да придобият експозиция в сребро, но искат да си спестят разходите по покупката на инвестиционно сребро и да не се ангажират със съхранението му, могат да се насочат към покупка на акции на компании за добив на сребро. Това е един от популярните начини за сравнително евтина инвестиция в сребро и други благородни метали.

Въпреки че печалбите от инвестиционно сребро може да изглеждат примамливи за някои инвеститори, то дългосрочното представяне на физическите метали избледнява в сравнение с публично търгуваните компании, които произвеждат тези метали. Това е така, защото за разлика от физическите метали, компаниите имат способността да реагират на пазарните промени и дори може да изплащат дивиденти, което позволява генерирането на редовна доходност.

Акциите на компании за сребро изглеждат като вълнуваща възможност в момента не само заради падащата и дори негативна доходност на облигациите, а и поради значително подобрените им финанси и оперативно представяне в сравнение с индустрията през последните 7 години.

Успешните компании за добив на сребро са тези, които не само имат най-големите или най-обещаващите сребърни ресурси, но и вършат най-добрата работа за контрол на производствените разходи. Тук ще споменем някои от най-високо оценените компании за добив на сребро, които са в най-добра позиция, за да видят, че приходите, печалбите и цените на акциите им се покачват в случай на нарастваща цена на среброто.

Wheaton Precious Metals

Компанията WPM има уникален бизнес модел, който я прави една от най-успешните компании за сребро в света. Тя не е ангажирана в проучването и разработването на сребърни мини, а инвестира продукцията на други компании за сребро чрез дългосрочни споразумения за изкупуване. Този модел помогна на Wheaton Precious Metals и помогна да израсне до компанията с най-големия сребърни резерви в света.

Акциите на WPM удари дъно около $10 за брой, но след това се насочиха в правилната посока и на 11 ноември 2019 се търгуват на нива над $26. Най-високата стойност на WPM бе $47,60, достигната през април 2011 година.

акции на компании за сребро, Admiral Markets, #WPM, дневна графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, #WPM, дневна графика с диапазон на данните 18 септември 2018 - 12 ноември 2019 година. Изготвена на: 13 ноември 2019 в 12:00. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

First Majestic Silver Corp

First Majestic Silver Corp. (AG) се занимава с проучването, разработването и производството на сребро, а също и с придобиването на съществуващи сребърни мини. Компанията е със среден размер, с пазарна капитализация от 2 милиарда долара, което не е много в сравнение с капитализацията на Wheaton от 12,3 милиарда долара.

Въпреки това, First Majestic има отлични перспективи за растеж. Към декември 2017 година компанията притежаваше и експлоатираше шест мини и годишното производство на чисто сребро на компанията се разраства бързо от 2006, като се увеличава от приблизително 2 милиона унции до приблизително 12 милиона унции към 2018 година.

Pan American Silver Corp

Pan American Silver Corp. (PAAS) се занимава с проучване, разработване и производство на сребро в Мексико и Южна Америка. Въпреки че поддържа изключителен фокус върху производството на сребро, компанията също така продава златото, медта и цинка, които открива при добива на сребро.

Поради редица проекти за органичен растеж от Pan American се очаква да продължи да увеличава производството на сребро. През 2017 година компанията намали своите парични разходи с приблизително 28%, спрямо предходната година. Акциите на компанията се възстановиха от $5,85 през 2015 до почти $20 през март 2019 година.

Борсово търгувани фондове инвестиращи в сребро.

Борсово търгуван фонд или ETF, които инвестира в сребро или акции на компании за добив на сребро може да е един от най-умните начини да получим експозиция в сребро. Идеята за инвестиране в сребърен ETF може да звучи по-сложно, отколкото физическата покупка на инвестиционно сребро, но в някои случая тя може да се окаже по-безопасна и по-изгодна алтернатива. Освен това ще помогне за диверсификация на портфолиото ни.

ETF-ите са ценни книжа, които можете да купувате и продавате на съответните фондови борси чрез финансов посредник (брокер). Тези ETF фондове могат да проследяват представянето на различни класове активи - от традиционни регистрирани на борсата компании до валути и суровини.

Борсово търгуваните фондове са един от най-популярните финансови продукти. Те бяха първоначално бяха създадени, за да са в помощ на индивидуалните инвеститори, но в последствие се използват и от институционалните. Днешните ETF фондове имат широка гама от предимства и, ако бъдат подбрани внимателно, могат да предложат отлични възможности за постигане на инвестиционните цели на инвеститорите.

Най-общо казано има два вида сребърни ETF-и и разликата между тях е основния актив:

1. Директен сребърен ETF: Този вид фондове притежават кюлчета сребро, обикновено притежанията са от името на попечител и издават акции срещу притежаваното от него сребро. Подобни ETF-и следят отблизо еждневните колебания в цената на среброто. Следователно инвестирането в подобен ETF е много близко до закупуването на инвестиционно сребро, но с по-ниска цена. Това е така, защото физическата покупка на сребро включва допълнителни разходи, свързани с комисионни, транспорт и съхранение.

Все пак този ETF също трябва да поеме тези разходи, но те се делят между всички акционери във фонда, което на практика намалява разходите за инвестиция в сребро на индивидуален инвеститор.

2. Сребърен ETF инвестиращ в акции: Този вид борсово търгувани фондове инвестират в акции на компании за сребро и проследява движението на даден индекс от индустрията. Такъв ETF е един от най-добрите варианти за търговия и инвестиция в сребро чрез фондовия пазар. Най-голямото предимство на сребърните ETF-и е диверсификацията, която свежда до минимум общия риск.

Като инвеститори има вероятност да добавим една, две или в най-добрия случай няколко акции на компании за сребро, което може да доведе до увеличаване на рисковете за капитала ни, особено ако някоя компания, на която притежавате акции изпитва затруднения при растежа.

С дял в ETF може активно да притежавате акции на няколко компании за сребро с една инвестиция. По този начин портфолиото Ви може да бъде диверсифицирано въз основа на пазара капитализация, бизнес модел или географски принцип.

Какъв сребърен ETF ще изберете зависи от Вашата лична толерантност към риск. Докато представянето на директните сребърни ETF-и зависи почти изцяло от представянето на метала сребро, то ETF-ите инвестиращи в акции зависи и от финансовото състояние и перспективите за растеж на отделните компании във фонда.

iShares Silver Trust ETF

iShares SIlver Trust (SLV) е най-големият ETF свързан с инвестиция в сребро и управлява активи на стойност от над 6,3 милиарда долара. SLV е стартирал през 2006 година и към 8 ноември 2019 притежава около 380 милиона унции сребро. По-голямата част от това сребро се държи в трезори на американската банка JP Morgan. Дяловете на SLV се търгуват на Нюйоркската фондова борса и инвеститорите могат да за ги закупят като всяка една друга акция.

SLV е може да се търгува и чрез договори за разлика, които ще позволяват на инвеститорите да направят потенциални печалби и при спад на цената (къса продажба) и да използва ливъридж, с който да се управлява по-голяма позиция, отколкото собствените средства позволяват.

ETF за инвестиция в сребро, Admiral Markets #SLV, дневна графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, #SLV, дневна графика с диапазон на данните 14 септември 2018 - 12 ноември 2019 година. Изготвена на: 13 ноември 2019 в 12:10. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Търговия със сребро онлайн

До тук обсъдихме по-дългосрочния инвестиционен подход, който можем да използваме, за да се възползваме от движението в цените на среброто. Все пак е добре да разгледаме и какви са възможностите за по-краткосрочна търговия със сребро онлайн.

По-интензивната търговия (по-чести покупки и продажби в краткосрочен план) на практика изключва възможността за търговия с инвестиционно сребро, поради нуждата от по-бърза реакция на пазарните промени в цената на среброто.

Техническото време за, през което трябва да купим и да продадем нашето физическо сребро и огромните разходи, които могат да се натрупат при честа търговия с инвестиционно сребро, правят този подход на практика невъзможен и нерентабилен. Затова нека да се насочим към търговия със сребро онлайн

За разлика от инвестиционното сребро, при търговия със сребро онлайн, ние можем да отваряме и да затваряме позиции в рамките на секунди, при това с много по-ниски разходи. Ето и част от предимствата на търговия със сребро онлайн:

 • Търговия със сребро 24 часа в денонощието, 5 дени в седмицата
 • Висока ликвидност - моментално изпълнение на поръчките (в рамките на по малко от секунда)
 • Възможности за печалби и при ръст и при спад в цената
 • Употреба на ливъридж
 • Лесен риск мениджмънт

Все пак, като всеки друг аспект на живота и търговията със сребро онлайн има положителни и отрицателни страни. Един от негативите за търговия със сребро онлайн са т.нар. суап такси ако тредйър задържи позициите в ДЗР върху сребро, отворени в рамките на няколко дни. По този начин може разходите за търговия и инвестиция да се увеличат, но трудно ще достигнат разходите при покупка и продажба на инвестиционно сребро.

Сега ще разгледаме и различните видове стратегии за търговия със сребро онлайн.

Скалпиране при търговия със сребро онлайн

Скалирането с цената на среброто е най-опасният метод за спекулация. Състои се от слизане до най-малките времеви рамки, за да заемете много позиции на ДЗР върху сребро в рамките на един ден.

Тези позиции за покупка и продажба най-често имат малки цели от няколко пипса при потенциална висока успеваемост. Ако скалпирате с ДЗР върху сребро ще трябва да затворите поръчката си скоро след това, защото скалпирането става бързо и при малки движения на пазара на благородни метали.

Внимавайте, можете да заемете много позиции, това не означава непременно повече печалба, всичко зависи от условията на пазара на сребро и на вашата търговска стратегия.

Дневна търговия със сребро онлайн

Точно като скалпирането, дневната търговия със сребро онлайн също има за цел да се възползва от променящата се цена на среброто в рамките на деня. Затварянето на всички позиции преди края на деня е другият подобен елемент между двата подхода.

Ключовият момент, който отличава дневната търговия от скалпирането, е преди всичко броят позиции и времева рамка, в което оперирате. Един дневен трейдър на сребро онлайн едва ли ще слезе да търгува на 5-минутна времева рамка, докато това е съвсем обичайно при скалпиране.

Обичайните времеви рамки за търговия със сребро онлайн са 15-минутна (М15), 30-минутна (М30) и едночасова (H1).

Суинг търговия със сребро онлайн

Ако сметнем, че подход с дългосрочна инвестиция в сребро ние е прекалено далечен и пасивен и не може да отделим по няколко часа на ден за търговия със сребро онлайн, то тогава може би най-доброто решение е суинг търговия.

При този вид търговия можем да търгуваме със сребро онлайн без това да ни отнема прекалено много от времето. Повечето сделки са с продължителност повече от един ден и може да достигнат дори до няколко седмици. Най-използваните графики за суинг търговия за часовите (H1), четири часовите (H4) и дневните (D1).

Платформи за търговия със сребро

За всички трейдъри избраните от тях платформи за търговия със сигурност са най-често употребяваните инструменти. Именно тези търговски платформи осигуряват достъпа на трейдърите до финансовите пазари, следователно изборът на най-добрата платформа за търговия е много важен за бъдещите резултати.

Изборът на платформа за онлайн търговия винаги е важна стъпка за всеки инвеститор или трейдър. Той ще трябва да прекарва часове използвайки го често, в някои случай дори ежедневно. Въпреки това, има доста различни видове платформи за онлайн търговия и това може да затрудни избора, особено на начинаещите пазарни участници. Все пак тази стъпка може да се окаже ключова за бъдещото представяне на трейдъра.

Admiral Markets предлага възможност за търгувате с три безплатни платформи за търговия със сребро, както и една допълнителна приставка към тях:

 • MetaTrader 4 (MT4)
 • MetaTrader 5 (MT5)
 • Webatrader
 • MetaTrader Supreme Edition (MTSE)

Изтеглете платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5 от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и изтеглете MT5 напълно безплатно!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Злато или сребро?

Много инвеститори търсят активи убежища на финансовите пазари, тъй като се приготвят за икономическа несигурност или просто искат да се възползват от привлекателните движения в цените на ценните метали. Често те са изправени пред дилемата злато или сребро?

И златото и среброто са ценни метали, което означава, че се срещат рядко в земната кора. Но когато става въпрос за инвестиции в злато или сребро има някои важни разлики, които трябва да имате предвид преди вземете решение към кой от двата ценни метала да се насочите.

1. Цената на среброто е по-волатилна.

Общата доставка на ново сребро всяка година е близо 1 милиард унции. Годишната доставка на злато в момента е около 120 милиона унции. По този показател изглежда, че пазарът на сребро е 8 пъти по-голям от този на злаото. Но всъщност е точно обратното. По-ниската цена на среброто компенсира разликата в предлагането и в пари предлагането на злато е 12 пъти повече.

Източник: goldsilver.com

Това обяснява по-високата волатилност при среброто, отколкото при златото. Необходими са само сравнително малко количество пари, за да има по-голямо влияние върху цената му, повече от при златото и повече от при други класове активи.

Всъщност, като инвеститори волатилността може да бъде наш приятел. Исторически среброто поскъпва доста повече от златото. Трябва да отбележим и обратното - цената на среброто се понижава повече от тази на златото по време на мечи пазар.

2. Среброто е по-достъпно.

Това изглежда като очевидно твърдение. По-ниската цена на среброто го прави по-достъпно за повече трейдъри и инвеститори, спрямо златото. На практика среброто може да предостави почти всички предимства на златото, но на по-ниска цена. Поради по-ниската цена среброто е по-подходящо и за всекидневни малки покупки.

3. Среброто се използва по-широко в индустрията.

Приблизително 12% от златото се използват за индустриални нужди. Но поради уникалните характеристики, приблизително 56% от среброто се използва в промишлеността. От електроника и медицински приложения, до батерии и соларни панели, среброто е навсякъде, независимо дали го виждате или не. Обикновено търсенето на сребро за индустриални цели нараства по време на силна икономика и е по-слабо в рецесия или дефлация.

4. Съотношение злато/сребро

Един от най-добрите показатели при избор на инвестиция в злато или сребро е съотношението злато/сребро, което показва съотношението на цените на двата ценни метала. На практика това са тройунциите сребро, които са необходими за покупката на една тройунция злато. Например ако цената на златото е $1500 за тройунция, а на среброто $20, тогава съотношението злато/сребро е 75:1 (1500/20=75).

Според фонд мениджъра Шейн Магуайър съотношението злато/сребро е най-старият непрекъснато проследяван обменен курс в историята. Основната причина за съотношението се следва, защото цените на златото и среброто имат много добре установена връзка. От 1968 година насам цените на златото и среброто са се движили в противоположни посоки за седем последователни дни, само един път.

Съотношението злато/сребро претърпява сериозни колебания от началото на 20 век. За векове преди това, то често е било фиксирано от правителствата с цел парична стабилност и през повечето време е варирало между 12:1 и 15:1. Римската империя официално е приела съотношение 12:1, докато през 1792 година правителството на САЩ го фиксира на 15:1.

Когато през 1934 година президентът Рузвелт определи цената на златото на $35 за унция, съотношението започва да се издига на нови, по-високи нива, достигайки 98:1 през 1939 г. След споразумението в Бретън Уудс от 1944, когато валутните курсове се обвързват с цената на златото съотношението започва да намалява достигайки историческото ниво от 15:1 на два пъти, първо през 60-те и после през 70-те години.

През 80-те следва бързо нарастване на съотношението злато/сребро, достигайки максимум от 100:1 през 1991 година, когато спадащата цена на среброто достига нива под $4 за тройунция.

За целия 20 век средното съотношение злато/сребро е 47:1. През 21 век съотношението е варирало главно между нивата 50:1 и 70:1 като най-ниското му ниво е достигнато през 2011 година от 32:1.

В момента, който пишем тази статия цената на златото е $1466 за тройунция, а тази на среброто около $17. Следователно съотношението злато/сребро е приблизително 86:1, което също се смята за доста високо, тъй като през последните 20 години средното съотношение на цените на двата ценни метала е около 60:1.

В таблицата по-долу можете да намерите обобщени 5 основни различия между злато и сребро:


Злато


Сребро

Волатилност

По-малко волатилно от среброто.

По-волатилно от златото.

Достъпност

При сегашните цени една унция струва 86 пъти повече от една унция сребро

По-достъпно от златото, при сходни предимства.

Съхранение

Заема по-малко място от среброто, по-евтино е за съхранение и не потъмнява.

Изисква 128 пъти повече място от златото и е по-скъпо за съхранение. Освен това потъмнява с времето.

Индустрия

Само 12% от търсенето, малък ефект върху цената. Обикновено се търси при слабо представяне на икономиката.

Съставлява 56% от общото предлагане. Здравето на икономиката може да влияе на търсенето.

Запаси

Централните банки купуват и държат много злато

Правителствата имат сравнително скромни запаси от сребро.

Заключение

Ценните метали често представляват важна част от портфолиото на много инвеститори и трейдъри, особено във времена на икономическа или политическа несигурност. Статутът на убежища прави злато и сребро много търсени с цел застраховка от инфлация, предпазване от икономически сътресения, диверсификация и тн

Освен тези качества, среброто е широко използвано в много индустрии като електроника, енергетика, медицина и тн. В същото време по-ниската цена от златото и по-високата волатилност правят среброто много привлекателен актив за търговия и инвестиции.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.