Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво е платина и как да направите инвестиции в ценния метал?

Популярният ценен метал платина е известен на широката общественост със своята употреба в бижутерията и катализаторите за автомобили, както и за други индустриални и медицински цели. Въпреки това, едва ли са много тези, които знаят как могат да се възползват от промените в цената на платината и от какво зависи стойността на този ценен метал.

Ако се питате всъщност какво е платина, къде има платина, как се добива платина и как да търгувате и инвестирате в този ценен метал, то в тази статия ще получите отговорите на всички Ваши въпроси. Да започваме!

Какво е платина и как да инвестирате в ценния метал?

Какво е платина?

Платината е сребристо бял метал със символ Pt и атомен номер 78, който е открит за първи път от испанците в Южна Америка през 16 век. Името и идва от испанската дума "platino", която означава "малкото сребро".

Платината е един от най-редките метали в света с уникални физически и химически свойства. Основните свойства на платината са, че е ковък, пластичен и силно нереактивен, преходен метал.

Ценният метал е член на платиновата група в която влизат общо 6 метала: платина, паладий, родий, рутений, осмий и иридий, наричани още платиноиди. Те имат сходни физични и химични средства и често се срещат в едни и същи находища. Но нека да видим къде има платина и как се добива платина?

Къде има платина?

Платината обикновено се намира заедно с други метали, по-специално паладий и родий, в допълнение към основни метали като мед, никел и хром. Африканският континент доминира световното производство на платина като Южна Африка е водещия производител на този ценен метал.

Ето и най-големите производители на платина в световен мащаб според Световен съвет за инвестиции за платина. Данните са за 2019 година и показват пълната доминация на Южна Африка:

 • Южна Африка: 4 415 000 унции
 • Русия: 690 000 унции
 • Зимбабве: 465 000 унции
 • Северна Америка: 370 000 унции
 • Всички останали: 185 000

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Търсене и предлагане на платина

От Съветът отчитат лек спад в предлагането от Южна Африка, с около 1%, но ръст на добива в Северна Америка с 6%. Като цяло добивът през 2019 остава приблизително на нивата от 2018, но рециклирането нараства с 2%. Така общото предлагане през 2019 се увеличава с 1%, според числата на ССИП.

В същото време от Световния съвет за инвестиции в платина отчитат ръст от 11% в търсенето на платина като най-голямата част от това увеличение е с инвестиционни цели. То отчасти е покрито от лекото понижение на търсенето от страна на автомобилната индустрия и бижутерията.

Търсене и предлага на платина

Източник: platinuminvestment.com

Как се добива платина?

Тъй като металът рядко се намира изолирано, за неговото извличане, обработка и пречистване се използват сложни серии от физични и химични процеси. Размерът на платиновите зърна варира от малки гранули до камъни с тегло до 9 кг или повече. Когато платината се намира в чисто състояние, тя се нарича естествена платина.

Платината всъщност се добива като руда. Платиновите руди като сперилит и куперит могат да се добиват, когато се открият, в количества, които правят извличането икономически възможно. В други ситуации платината се получава като страничен продукт, когато рудите от други метали, като мед и никел, се рафинират.

Къде се употребява платина?

Платината е метал, който се употребява в множество икономически сектори. Най-голямата част от световното търсене на ценния метал идва от автомобилната индустрия, където тя се използва за катализатори, както и за други части за превозни средства.

В последните години между 36 и 43% от платината се използва от автомобилната индустрия, според данните на Световен съвет за инвестиции за платина за период 2015-2019 година.

Веднага след това се нареждат използването на платина в бижутерийната индустрия (26%-35%), индустриалната употреба на платината (21%-26%), както и инвестиции в платина (0%-15%).

Търсене на платина (по сектори)

Източник: platinuminvestment.com

Автомобилна индустрия

Както вече разбрахте автомобилната индустрия е най-големия потребител на платина в света. Основаната част от платината използвана при автомобилите отива за изграждането на катализатори, които в някои случаи се наричат каталитични конвертори. Те се използват за ограничаване на вредните емисии на превозните средства.

В действителност, тъй като правилата за замърсяване стават все по-строги, автомобилните компании разглеждат възможността да създават още по-ефективни автокатализатори.

Тъй като е по-ефективна при по-ниските температури, отколкото паладия например, платината се използва основно за изработка на каталитични конвертори за дизелови автомобили. Все пак ценния метал намира приложение и при електрическите автомобили макар и в момента то да не е толкова широко.

Бижутерия

Историята на използването на платина в бижутата е дълга. Преди повече от 2000 години коренното население в Южна Америка е правело пръстени и орнаменти от метала. В момента Китай е най-големият пазар за бижута от платина.

Платината има много качества, които я правят идеална за употреба в бижута и това е вторият по големина източник на търсене на платина. Например, металът е силен, издържа на петна и може многократно да се нагрява и охлажда, без да се втвърдява или окислява. Когато се използва за направата на бижута, платината обикновено се смесва с други метали от групата на платината, както и с мед и кобалт, така че да се работи по-лесно.

Индустрия

Индустриалните приложения на платината са изключително много. Ценният метал е ключов в изработването на силиконови материали, твърди дискове и други електроника, зъботехниката, медицински инструменти, оборудване за производство на стъкло, в някои съставки за изкуствена тор и тн.

Темата за инвестиции в платина ще засегнем доста по-подробно малко по-долу в статията.

Цена на платина

Преди Глобалната финансова криза цената на платината достигна най-високата си стойност в историята и достигна над $2300 за тройунция (март 2008). По време на кризата цената се срина до $744, след което последва отскок до $1915. След това падащата цена на платина оформи стръмен низходящ тренд и през 2018 тества отново дъното по време на кризата.

Макар да показа известно оживление през 2019 година, цената на платината бе засегната сериозно от кризата с Коронавирус и през февруари 2020 регистрира най-слабото си месечно представяне от август 2016 (вижте следващата графика).

Цена на платина - Admiral Markets, MetaTrader 5, Платина ДЗР, месечна графика

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Платина ДЗР, месечна графика с диапазон на данните 1 април 1996 - 5 март 2020. Изготвена на: 5 март 2020 в 17:30 ч. Моля отбележете, че миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Към 5 март 2020 година 1 тройунция платина се търгува срещу 864 долара.

Платината има някои необичайни аномалии, както по отношение на търсенето, така и на предлагането. В исторически план търсенето произлиза и от трейдърите и от индустриите, което прави ценния метал платина, подобен на златото и среброто, но различен от почти всички други суровини.

Относно глобалното предлагане на платина, Южна Африка отговаря за огромен процент от него (около 80%). Затова няма как да избегнем ефектът на страната върху промените в цената на платината. Ето и основните фактори, които влияят на цената на този ценен метал:

 • Състоянието на икономиката на Южна Африка
 • Състоянието на лобалната автомобилна индустрия
 • Развитието на електрическите автомобили (може да е двустранно)
 • Промени в технологиите на каталитичните конвертори
 • Търсенето от страна на инвеститорите

Инвестиции в платина

Все по-ниската цена на платината вкарва този ценен метал в полезрението на все повече инвеститори, които искат да се възползват от евентуално бъдещо поскъпване.

„Особено силното инвестиционно търсене на платина през първата половина на 2019 година продължи през третото и четвъртото тримесечие с увеличението на дяловете на ETF-ите (борсово търгувани фондове) до 1 милион унции, което е най-високото ниво, откакто стартираха платинените ETF-и, инвестиращи във физическа платина през 2007 година", написа Пол Уилсън, изпълнителен директор на Световния съвет за инвестиции в платина.

Но нека сега да разгледаме какви са различни възможности за инвестиции в платина и какви са техните предимства и недостатъци.

Физическа покупка на платина

Първата възможност за инвестиция в платина, която вероятно ще Ви дойде на ум е физическа покупка на платина. Това може да стане под формата на кюлчета, монети, слитъци, бижута и тн.

Това, което трябва да знаете е, че платината се измерва в тройунции, като една тройунция е приблизително 31,1035 грама.

Физическата покупка на платина обаче крие някои проблеми и рискове:

 1. Нямате възможност да избирате грамажа, а ще трябва да закупите толкова, колкото тежи едно кюлче, слитък, монета и тн. Това може да увеличи първоначално предвидения размер на инвестицията.
 2. Цената, която ще платите за физическа покупка на платина вероятно ще е по-висока с 3% до 5%, което е комисионната на продавача. А още толкова ще трябва да добавите, когато решите да продадете своята инвестиция в платина. Следователно може да Ви се наложи да се разделите с 6% до 10% от Вашата инвестиция само поради комисионните на прекупвача.
 3. Трябва да намерите къде да съхранявате Вашата инвестиция в платина, което често е свързано с допълнителни разходи и рискове.

След като видяхме, че физическата инвестиция в платина може да е свързана с по-сериозен като размер капитал, немалки разходи и рискове при съхраняването и транспортирането, нека да видим какви са другите възможности да се възползваме от движенията в цената на благородния метал!

Договори за разлика върху платина

Задайте си въпроса - каква е целта на Вашата инвестиция в платина? Да се облагодетелствате от движенията на цената, или да имате бижута, които да носите, или още по-лошо, да загубите 10% от стойността на инвестицията си под формата на допълнителни разходи, само заради идеята да го притежавате физически?

Ако целите Ви са инвестиционни и просто искате да се възползвате от потенциална бъдеща възходяща тенденция в цената на платината, то тогава може да използвате финансовите пазари и дериват като договори за разлика (ДЗР).

Чрез ДЗР може да избегнете големите разходи за покупка и продажба и неудобството да транспортирате и съхранявате платина. Вашата инвестиция ще зависи изцяло от движението на борсовата цена на платина.

Какво е ДЗР?

Договор за разлика (англ. Contract for Difference, CFD) е договор между инвеститор или трейдър от една страна и инвестиционен посредник от друга. Този договор е активен докато не бъде затворен от инвеститора, а плащанията по него са в брой, вместо с реална доставка на търгувания актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическата доставка.

Договорите за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства на реалната инвестиция във финансови инструменти, но без реално да ги притежават. Въпреки, че не притежават даден актив, ДЗР позволява на инвеститорите да се възползват от промените в цените, което в пълна степен важи и за паладий.

Технически това е така, защото договор за разлика е т.нар. дериватен продукт, което означава, че неговата стойност се формира върху базовия актив, в нашия случай платина.

Ето и част от предимствата на търговията с ДЗР върху платина:

 • Чрез ДЗР можете да търгувате и дълги и къси позиции. По този начин може да печелите и при ръст и при спад в цената на платината, стига да отворите правилната позиция.
 • ДЗР позволява употреба на ливъридж в търговията. С ливъридж може да управлявате повече средства от тези, с които разполагате във Вашата инвестиционна сметка. Ливъриджът потенциално помага на трейдърите да постигнат по-големи печалби на пазара. Разбира се, същото се отнася и за загубите. Търговците рискуват да загубят депозита си по-бързо, когато използват ливъридж - затова го използвайте разумно!
 • С ДЗР може да хеждирате Вашата физическа експозиция в платина т.е. ако имате закупен физическа платина, можете да отворите къса позиция и да се застраховате при спад на цената.

Разбира се ДЗР крие и някои рискове като например, че при употреба на ливъридж освен да увеличите печалбите си, това важи в пълна степен и за загубите.

Освен това е важно да търгувате договори за разлика върху платина с регулиран инвестиционен посредник. Търговията на ДЗР с нерегулирани брокери увеличава сериозно рисковете за Вашия капитал, затова проверете дали избраният от Вас посредник е оторизиран и регулиран от регулаторни органи.

Например инвестиционните фирми Admiral Markets са оторизирани и регулирани от различни регулаторни органи като Financial Conduct Authority (FCA) Великобритания, Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) Кипър, Estonian Financial Supervision and Resolution Authority (EFSA) и Australian Securities and Investments Commission (ASIC).

Започнете да търгувате Форекс и ДЗР върху суровини, акции, индекси, ETF-и, облигации и криптовалути с регулиран и награждаван брокер като Admiral Markets. Единственото, което трябва да направите да кликнете върху банера отдолу!

Започнете да търгувате с регулиран и награждаван брокер

Акции на миннодобивни компании

Следващата възможност за инвестиции в платина отново е свързана с финансовите пазари - покупка на акции на миннодобивни компании, които добиват и платина. Тези компании печелят от поскъпването на ценния метал. Следователно, ако купите акции на миннодобивни компании, добиващи платина и Вие ще се възползвате при ръст на цената на благородния метал.

Освен това, при покупка на акции на миннодобивни компании може да се облагодетелствате и от получаване на дивиденти, при положение, че избраните от Вас компании изплащат такива.

Някои от най-големите производители на платина в света са компаниите:

Повечето миннодобивни компании не добиват само един метал. Следователно, когато закупите акции на миннодобивни компании, Вие може да получите експозиция и в други благородни метали като паладий, родий, никел, желязна руда, в някои случаи дори злато и сребро. По този начин може да получите и добра възможност за диверсификация на инвестицията си.

Акциите на компании са далеч по-ликвидни в сравнение с физическата покупка на платина, което Ви подсигурява възможност за получаване на добра цена при капитализиране на инвестицията. Още едно преимущество на покупката на акции е, че в повечето случаи те изискват по-малка първоначална инвестиция, отколкото физическата покупка на платина.

Все пак покупката на акции на миннодобивни компании Ви дава косвена експозиция в платина, а не директна, както например физическата покупка на благородния метал. Следователно цените на акциите на миннодобивните компании и на платината може да не са напълно корелирани.

ETF-и инвестиращи в платина

Една много интересна и набираща популярност възможност за инвестиции в платина е чрез борсово търгуван фонд (ETF), който инвестира във физическа платина или в компании добиващи платина.

ETF, който инвестира в компании добиващи платина представлява кошница от такива компании. Това улеснява още повече инвеститора, тъй като той няма нужда да отделя време да подбира акции, а и разходите ще са по ниски. При покупката на един дял от ETF инвеститора ще плати една комисионна, докато при покупката на три компании например, ще трябва да заплати три комисионни.

Споменахме, че има и борсово търгувани фондове, които инвестират във физическа платина. По този начин те позволяват на инвеститора да придобие директна експозиция в ценния метал. Тези фондове, на практика, отразяват точно движението на цената на платината и се отличават с много по-ниски разходи от покупката на физическа платина.

Един от най-популярните фондове инвестиращи във физическа платина Aberdeen Standard Physical Platinum Shares ETF, който управлява нетни активи на стойност около 700 милиона долара, а 100% от тях са вложени в платина.

Тествайте инвестиции и търговия с ДЗР върху платина, акции на миннодобвини компании, платинени ETF-и и още над 8000 финансови инструменти без да рискувате собствена капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка само като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Защо да направите инвестиции в платина?

Платината изглежда по-малко известна от златото и среброто например, но също се смята за много стойностна възможност за инвестиция. Ето и само няколко от факторите, които могат да Ви насочат към инвестиции и търговия с платина:

 1. Платината е един от най-редките метали на земята и е около 30 пъти по-рядка от златото.
 2. Ако цялата произведена платина на света бъде поставена в басейн с олимпийски размери би покрила само глезените Ви. Докато цялото произведено злато ще напълни три такива басейна.
 3. Ако искате да започнете добив на платина, то ще имате нужда от много сериозна инвестиция и дългосрочен ангажимент. Може да Ви отнеме повече от 10 години.
 4. Приложенията на платината нарастват и ценния метал играе активна роля при някои от най-големите предизвикателства на човечеството като електроника и медицина.
 5. Платината изглежда като ценен инвестиционен актив и с него може да диверсифицирате своето портфолио от активи.

Платина или злато

Трябва да отбележим, че не в много далечното минало често сме ставали свидетели на 2 пъти и повече висока цена на платина, спрямо цената златото. В момента обаче ситуацията е точно обратната. В началото на март 2020 съотношението платина/злато достигна най-ниските и стойности от 0,52. Средните стойности на това съотношение от 1990 година насам са 1,13.

Платина или злато

Източник: gold.co.uk

Така, когато става въпрос за платина или злато, понастоящем доста инвеститори може да видят по-голям потенциал в платината, тъй като изглежда подценена в сравнение със златото. А и с други ценни метали като паладий и родий например.

Паладий или платина

Еди от въпросите, който много инвеститори, а и хора от автомобилната индустрия може би често си задават е паладий или платина?

Докато към момента паладий е изборът на производителите на бензинови и хибридни катализатори, то ако цените на двата метала продължат да се движат в противоположни посоки, може да видим все повече гласове, които да защитават платината. Все пак двата метала са взаимозаменяеми.

Преминаването обратно от паладий към платина може да се окаже прекалено скъпо за компаниите от автомобилната индустрия. Но при разширяването на разликата в цените на двата метала изборът на по-евтиния от тях все повече ще натежава.

Има някои фактори, които могат да обяснят защо производителите на автомобили и други индустрии могат да решат да се върнат обратно към платина, за сметка на паладий.

 • Към момента платината е около три пъти по-евтина от паладий
 • В близкото минало (до около 2000 г.) автомобилните производители вече са използвали платина и работата с този ценен метал не е непозната
 • Една от основните причини за прехода паладий платина бе именно много по-ниската цена на паладия тогава
 • Платината може да бъде напълно ефективен заместител на паладий в автомобилните каталитични конвертори

В края на септември 2017 паладия става по-скъп от платината, за първи от 2001 година насам. След това само за около 2 години цената на тройунция паладий става около три пъти по-висока от тази за същото количество платина.

Все пак тази огромна разлика в цените на двата ценни метала може да се окаже в полза на платината като насочи част от инвеститорите към платината. При тази цена е вероятно повечето инвестиции в платина може да се окажат с по-добра потенциална възвръщаемост от инвестициите в паладий.

Стратегия с арбитраж паладий платина

В исторически план паладият рядко се е задържал на нива, на които е много по-скъп от платината. Дали този път ще е по-различно (особено предвид сериозния фундамент), предстои да видим.

Трябва да отбележим, че и в миналото се е случвало отношението между платина и паладий да е близо до тези нива, но все пак към момента цифровото изражение на това съотношение е 0.47 (7 януари 2020), докато средното за последните 30 години е 2,59

Съотношението платина-паладий е на рекордно ниски нива, което повдига въпроси дали платината не е прекалено подценена спрямо паладий. Това дава възможност за стратегия с арбитраж.

Инвеститорите, които смятат, че съотношението между цената на платината и паладия ще се върне към средното в историята, или най-малкото ще се върне към и над 1 (тоест платината ще се изравни по цена с паладия и дори ще го превиши), могат да се опитат да направят арбитраж между двата метала.

Един такъв арбитраж, включва продажбата на паладий и при покупка на платина, за същата сума. В този случай, инвеститорите биха печелили, ако цената на платината се върне до и над цената на паладия, или ако цената на платината поскъпва по-ускорено от цената на паладия, или пък поевтинява с по-слаби темпове от тази на платината.

Разбира се тази стратегия крие рискове цената на паладия да продължи да се покачва по-бързо от тази на платината и съотношението между двата благородни метала да продължи да се понижава, което ще доведе до загуби.

Започнете инвестиции и търговия с ДЗР върху платина и още над 8000 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Вземете своята MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

Платформа MetaTrader 5 предоставена от Admiral Markets

Как да започнете търговия с платина?

Можете да започнете Вашите инвестиции и търговия с платина, независимо дали чрез договори за разлика, акции на миннодобивни компании или борсово търгувани фондове само в три прости стъпки:

 1. Отворете сметка за търговия с платина.
 2. Изтеглете Вашата платформа за търговия с платина.
 3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

За повече информация как да отворите реална сметка за търговия с Admiral Markets изгледайте следващото кратко видео:

Платина - заключение

Вече разбрахте, че платината е сребристо-бял метал и е в една група с други 5 метала: паладий, родий, рутений, осмий и иридий. Елементите от тази т.нар. платинова група имат сходни свойства и често се добиват в едни и същи находища. А Южна Африка отговаря за близо 80% от целия добив на платина в света.

Най-голямо търсене на платина има от автомобилната индустрия и бижутерията. Но ценният метал има и солидно търсене и от страна на инвеститорите.

Ниската цена на платината, която е 30 пъти по-рядка от златото, както и нарастващите и приложения, правят този ценен метал все по-интересен. В същото време инвестициите в платина от страна на борсово търгувани фондове бързо нараснаха през 2019 и в момента са на рекордни стойности (около 1 милион унции).

С Admiral Markets получавате възможност за инвестиции и търговия с платина чрез договори за разлика, акции на миннодобивни компании, както и ETF-и инвестиращи във физическа платина или компании от платинената индустрия..

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от различни регулаторни органи. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете изключителната приставка MetaTrader 5 Supreme Edition напълно безплатно като кликнете на банера по-долу!

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.