Мечи пазар: какво представлява и как да инвестирате при спад на пазара?

Борис Петров

Най-големият кошмар за всеки инвеститор в акции е срив на фондовите пазари, който да доведе до сериозни загуби за неговия инвестиционен портфейл. Много често, когато се стигне до срив на борсите започва да се говори за т.нар. мечи пазар. Искате да размерете затова какво е мечи пазар и какви действия да предприемете при срив на борсите? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е мечи пазар?

Мечи пазар се дифинира като 20% спад от последната най-висока стойност на даден пазар. Най-често този термин се използва за пазарите на акции и индекса S&P 500, но може да се използва и за други индекси, отделни акции, както и за други активи като суровини, например.

Тук е много важно да направим едно уточнение: термините мечи пазар и корекция много често се изпозлват взаимозаменяемо, но те се отнасят до две различни понижения на пазарите на акции. Корекция настъпва, когато пазарът се търгува между 10% и 20% под предходните максимуми, докато мечият пазар настъпва часк след 20% спад на пазара.

Мечите пазари са част от бизнес цикъла и са нечщо нормално за всеки пазар и могат да бъдат циклични (от няколко седмици до няколко месеца) и дългосрочни (от няколко години дори до десетилетия).

След мечи пазар, за начало на нов бичи пазар се смята отскок от повече от 20% над последните достигнати дъна на съответния пазар.

Открийте повече за биковете, мечките и останалите видове животни, които се изпозлват в жаргона на финансовите пазари в статията:

Кои са причините за мечи пазар?

Обичайната причина за мечи пазар е страхът или несигурността на инвеститорите, но има множество възможни причини, които да предизвикат този страх или несигурност като:

  • Покачване на лихвните проценти от страна на централните банки
  • Висока инфлация
  • Икономическа рецесия
  • Спад в корпоративните печалби и очакванията за тях
  • Прекомерен ливъридж на пазарите, който води със себе си орбразуването на балони
  • Други събития като политическа криза, война, пандемия и др.

Тествайте търговията и в бичи и в мечи пазари с над 8000 финансови инструменти без да рискувате собствена капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликенете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

Колко дълго продължават мечите пазари?

Обикновено бичите пазари са с оп-голяма продължителност от мечите. Мечите пазари обикновено продължават 17 месеца и изтриват средно около 40% от стойността на акциите, според TS Lombard, както е видно от следващото изображение:

Източник: TS Lomabrd. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати. Добавена на 20 юни 2023 г. 

Освен това е много важно да се запомни, че мечите пазари често могат да бъдат прекъсвани от ралита по време на мечи пазар, които да са по-големи от 20% над последното дъно, но след това разпродажбата да продължи. Тези ралита може да се оакажат неприятен капан за бикове.

Тук може би е добре да отбележим, че до съвсем скоро S&P 500 се намираше на територията на мечи пазар, след като без изтрил над 27% от стойността си след пика през януари 2022 г.

Източник: Koyfin. S&P 500, дневна графика с диапазон на данните 20 юни 2021 - 20 юни 2023 г. Изготвена на 20 юни 2023 г. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Кратка история на мечите пазари

Мечите пазари и сривовете на борсите не са нещо ново и те всъщност датират, откакто съществуват фондови пазари. Сега ще разгледаме най-известните мечи пазари:

  • Голямата депресия. През 1929 г. се случва сериозен срив на борсата в САЩ, който е известен в историята като началото на Голямата депресия. Катастрофата започва на "Черния четвъртък", 24 октомври и засяга цялата икономика на САЩ, а след това и на целия свят. Причината за този срив на борсата в САЩ през 1929 година е спекулативен балон, а ефектите на Глобалната депресия са наблюдавани в различни места по света почти десетилетие след нейното начало. 
  • Петролната криза. Сривът на фондовите пазари от 1973 година е известен още като първия петролен шок. Този борсов срив е един от малкото, който не води своето начало от експлозия на спекулативен балон, a започва с рязкото повишение на цените на петрола, на фона на ембаргото на арабските петролни производители за съюзниците на Израел. Рязкото покачване на цените на петрола задуши световната икономика и доведе до мечи пазари при акциите. През 1979 година имаше втори петролен шок, поради иранската революция.
  • Черният понеделник. Известният като "черен понеделник", 19 октомври 1987 г, се свързва със срив на борсата в САЩ. Това е един от най-лошите дни на Уол Стрийт от Глобалната депресия. В този "черен понеделник" Dow Jones изтри цели 22,6% от стойността си само за една търговска сесия, счупвайки предходния рекорд от 1929 г - спад от 12,6%. Споменатият срив на борсата в САЩ се разнесе и по света и бе предизвикан от спекулативен балон при акциите, които отбелязаха почти непрекъснат възход в петте предходни години.
  • Дотком балона. Сривът на фондовите пазари в САЩ и спукването на интернет балона (дотком) започна през 2000 година и продължи повече от 2 години. Краят на 90-те години на миналия век бяха много успешни за фондовите пазари. Технологичният индекс Nasdaq увеличи своята стойност 5 пъти от 1998 до 2000 година, след което се стигна ди спукването на балона, в което Nasdaq изтри над 80% от стойността си.
  • Глобалната финансова криза. Глобалната финансова криза от 2008, която последва спукването на балона на американския жилищен пазар през 2007 година, е известна още като кризата с ипотечните кредити. Фондовите пазари започнаха своя мечи цикъл през 2007 година, след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers на 15 септември 2008г. Сривът се ускори през 2008 г. Финансовата криза засегна пряко или косвено цялата световна икономика в почти всички икономически сектори.
  • Дълговата криза. Подобно не петролните шокове от 1973 и 1979 година, сривът на фондовите пазари от 2011 не следва спукването на спекулативен балон. Трудният икономически и финансов контекст, произлизащ от Глобалната финансова криза доведе до дългова криза в Европа като най-силен бе фокуса върху Гърция. Потенциалното излизане на Гърция от еврозоната, рисковете от фалити на банки, проблеми с испанския дълг, понижаването на рейтинга на няколко държави и други фактори влошиха сериозно икономическия пейзаж, което неминуемо се отрази и на пазарите на акции.
  • Пандемията. Глобалната икономика започна да показва признаци на слобост още през 2019 година, но вирусът Ковид-19, който обхвана света през 2020 и бе обявена глобална пандемия потопи пазарите на акции (и не само). Индексът S&P 500 изтри над 35% от стойността си само за около месец, така се стигна до най-големите еднодневни спадове на фондовите пазари от Глобалната финансова криза насам

Разбира се има и други мечи пазари, но тук изброихме някои от най-популярните и разисквани от пазарните анализатори сривове на борсите.

Получете възможност да инвестирате в над 8000 финансови инструменти с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Вземете Вашата MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


Как да инвестирате по време на мечи пазар?

Най-важната стъпка в момент на спад на пазара е да останете спокойни. Емоционалните и прибързаните решения обикновено не са най-добрите. Направете крачка назад и помислете за наличните възможности! 

Ето още няколко насоки какви действия можете да облмислите при инвестиции по време на мечи пазари.

#1. Къса продажба по време на паника на пазарите

Повечето трейдъри и инвеститори вероятно са запознати с общоприетата мъдрост „купувай евтино и продавай скъпо". Въпреки това, при срив на фондовите пазари, при който всеки продава или прибира печалби, може да се окаже по-полезно да отворите къса позиция в компания и да вървите с инерцията. Разберете повече за късите позициии в статията:

На практика късите позиции Ви дават възможност да спечелите от потенциален спад на пазара. Разбира се има възможност и да загубите. С финансови деривати като ДЗР (Договори за разлика), опции и друди индивидуалните трейдъри могат да спекулират с увеличаването или намаляването на цената на финансов инструмент, без да притежават основния актив.

#2. Хеджиране на инвестиции в пазарна паника

Представете си, че имате портфолио от акции на големи имена като Microsoft, Apple, Tesla и Meta например. Купили сте акциите на тези компании на добри цени и сте щастливи от ръста на цената и дивидентите, които получавате от тях. Вие не искате да продавате цялата си експозиция в акции, но виждате потенциал за спад на фондовите пазари. Какво е решението е тази ситуация?

Много инвеститори ще се опитат да хеджират своята експозиция. Това означава заемане на пазарна позиция, която да компенсира риска от бъдещи промени на цените.

Това всъщност е техника, използвана на големи мултинационални компании, които трябва да компенсират разходите произлизащи от нарастваща или падаща валута или суровина. За да хеджират портфейл от акции, инвеститорите имат възможност да отворят къса позиция в борсов индекс или дълга в обърнат ETF.

Научете повече за хеджирането в статията:

#3. Лов за сделки по време на паника на финансовите пазари

При срив на фондовите пазари, причинен от паника, е лесно за трейдърите и инвеститорите да започнат да се страхуват какво ще правят по-нататък. Според легендарния инвеститор Уорън Бъфет обаче трябва да се "страхувате, когато другите са алчни и да сте алчни, когато другите са уплашени".

Дори легендарният хедж фонд мениджър Рей Далио от Bridgewater Associates озвучи думите на Бъфет, когато говореше в Института за политика на училището в Харвард Кенеди, като заяви: „Когато не се плашиш, вероятно искаш да продадеш и когато се страхуваш, вероятно искаш да купиш" ,

Научете повече за избора на акции за Вашия портфейл в статията:

#4. Обмислете активи убежища

Често до мечи пазар се стига в резултат от страх сред пазарните участници, които разпродават своите акции или други активи, което води със себе си спад в цената. По време на тези фази инвеститорите са склонни да продават рискови активи и да се насочат към активите убежища. Например в моменти на страха на пазари инвеститорите може да продават акции и да решат да закупят облигации и злато

В исторически план златото е било популярен актив за трейдъри и инвеститори във времена на икономическа несигурност и паника на финансовите пазари. 

По време на продължителна паника на пазарите някои инвеститори са склонни да променят секторите, в които са инвестирали. Тази промяна може да включва балансиране на портфолиото с акции от сектори, които обикновено се представят стабилно по време на такива периоди т.нар дефанзивни акции. Открийте още в статията:

Научете повече за стратегиите за търговия на финансовите пазари от нашите безплатни уебинари на живо. Кликнете на банера отдолу и запазете Вашето място:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Как да започнете инвестиции по време на мечи пазар?

Вече знаете какво представляват мечи пазари, какво ги причинява, колкото дълго продължават и какви действия да предприемете и може да е дошло време да погледнете към реалните инвестиции. Препоръчваме преди това да практикувате на демо сметка.

Това може да направите само в 3 стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на финансовите пазари.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия на финансовите пазари.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с акции с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да направите покупка на акции на компании за потребителски избираеми стоки като използваме ДЗР на злато. 

Как да купите ДЗР на злато?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете символ GOLD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) ДЗР на злато Вие очаквате златото да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете акции?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете GOLD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) ДЗР на злато Вие очаквате златото да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от различни регулаторни органи. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете напълно безплатно платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5 като кликнете на следващия банер.

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Вижте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво представлява съотношението цена / счетоводна стойност?
Един от многото показатели, които инвеститорите използват, за да оценяват акции е съотношението цена към счетоводна стойност (англ. price to book value). Искате да разберете повече как да използвате това съотношение при оценка на акции за Вашия инвестиционен портфейл? Тогава сте на правилното място!...
5 стратегии за изграждане на собствен инвестиционен портфейл
Един от първите въпроси, които си задава всеки начинаещ инвеститор, имащ сериозни инвестиционни намерения, е "как да си направя собствен инвестиционен въпрос". Това наистина е един фундаментален въпрос и ако и Вие си го задавате, то тогава сте на правилното място! В тази статия ще получите отговор...
Акции на Netflix: Как и защо да инвестирате в компанията?
Netflix е една от малкото технологични компании, които успяха да оцелеят след спукването на "дотком" балона в началото на 2000 година. Оттогава досега бизнесът на стрийминг платформата нарасна експоненциално, а с това и цената на акциите на Neflix. Всичко това привлече вниманието на инвеститорите, к...
Виж Всички