Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво е паладий и как да търгувате с ценния метал [2020]?

Вероятно много от Вас са чували за благородния метал паладий, поради неговата употреба в бижутата, електрониката или автомобилната индустрия. Все пак едва ли са толкова много тези, които знаят, че от началото на 2016 до началото на 2020 година борсовата цена на паладий скочи с над 300% от около $450 до над $2000 за тройунция. Ако искате да разберете какво е паладий, къде има паладий и как може да се възползвате от растящата цена на паладий, то тази статия е точно за Вас. Да започваме!

Какво е паладий и как да търгувате с ценния метал [2020]?

Какво е паладий?

Паладий е сребристо-бял метал, наподобяващ платина, от групата на благородните метали с химичен знак Pd. Той е открит през 1803 година от Уилиам Хайд Уолъсътн и носи името на астероида Палада, чието наименование пък идва от гръцката богиня на мъдростта Атина Палада.

Паладий и платина, както и родий, рутений, иридий и осмий формират така наречената Платинена група метали. Те имат сходни химични свойства, но паладий има най-ниската точка на топене и най-ниска гъстота от всички представители на тази група.

Свойства на паладий

Благородният метал паладий има температура на топене от 1552 градуса, температура на кипене 3140 градуса и плътност от 12,02 г/см3. Металът не потъмнява от въздуха и в химично отношение е доста инертен. Паладият е мек и пластичен, когато се отгрява и силно увеличава своята здравина и твърдост при студена обработка.

При стайна температура паладий има необикновено свойство да абсорбира водород до 900 повече от собствения му обем. Именно това е едно от ценните му качество и го прави толкова търсен от автомобилната индустрия.

Къде има паладий?

Находищата на паладий и останалите метали от Платинената група са редки. Най-обширните находища са открити в северния пояс на Бугвелдския магнитен комплекс, покриващ Трансваалския басейн в Южна Африка, Тихият воден комплекс в Монтана , САЩ; района на басейна на Съдбъри и Грън Бей в Онтарио, Канада, и комплекса Норилск в Русия.

Добивът на паладий много често идва заедно с производството на други метали. Например в регионите в Русия и Канада паладий и другите метали от Платинената група се извличат като страничен продукт от никел и мед.

Рециклирането също е източник на паладий като най-често се използват бракувани каталитични конвертори за автомобили и други превозни средства.

Всъщност колко рядък е благородния метал паладий може да разберете от таблицата отдолу:

МеталЧасти на милиард в земната кора
Злато4
Сребро75
Платина5
Осмий1.5
Други от Платинена групаПо-малко от 1

Всъщност някои анализатори дори изразяват мнение, че целият паладий, който някога е бил добиван може да се побере в един средностатистически ресторант Subway.

Страните, които произвеждат най-много от благородния метал паладий са: Южна Африка, Русия, Зимбабве, Канада и САЩ. В същото време страните с най-големите резерви на паладий са: Южна Африка, Зимбабве, Русия, САЩ и Канада. Тук трябва да отбележим, че Южна Африка притежава над 90% от резервите от паладий на земята.

Според проучване на S&P Global, Русия е на път да увеличи значително производството си на паладий и да измести Южна Африка от първото място по производство на паладий през 2023 година, с разширяването на проектът "Южно струпване" на Норилск Никел в Арктика.

Дотогава прогнозите са, че двата най-големи производителя на паладий ще се борят за първата позиция.

През 2018 година Южна Африка изпревари Русия със 155 000 унции, но тази разлика вероятно ще започне да намалява, след като Норилск Никел разшири своята продукция, чрез няколко проекта в Арктическия кръг.

Производство на паладий

Източник: S&P Global

Къде се използва паладий?

Има не малко индустрии, които използват паладий в своята продукция, но тук ще споменем някои от основните.

Автомобилна индустрия

В днешно време най-голямата употреба на паладий е в каталитичните конвертори на моторни превозни средства. Забележителните химични свойства на паладий го правят неразделна част от производството на каталитични конвертори. Металът може да улавя въглерода и да го окислява, преди да бъде изхвърлен във въздуха като замърсяване. Важно е да се спомене, че около 75% от паладия по света се употребява от автомобилната индустрия.

В същото време тази индустрия е в преход към електрически автомобили, които нямат изпускателни тръби и не използват паладий. Все пак електрифицирането на целия автопарк в света (ако въобще някога се случи) ще отнеме много години. В същото време, употребата на паладий в хибридни превозни средства също е нарастващ източник на търсене на благородния метал.

Електроника

Многослойните керамични кондензатори (MLCC) помагат да се контролира потока на тока в електрическите вериги. За конструирането на тези кондензатори се използват сплави от паладий или сребро. Хибридните интегрални схеми и материалите за покритие също включват употреба на паладий.

Зъболекарска индустрия

Сплави на паладий със злато, сребро, мед или цинк могат да бъдат използвани за изработката на зъбни инкрустации, коронки и мостове.

Бижутерия

95% чистото, естествено яркия бял цвят и липсата на чуждо покритие направиха паладия все по-търсен в бижутерийната индустрия. Освен това, бижутата от паладий няма да потъмнят за разлика от тези от сребро. Брачните халки от паладий, например, набират все по-голяма популярност.

Докато търсенето на паладий се увеличава в последните години, то предлагането остава сравнително ограничено. На следващата графика на Bloomberg ясно се вижда недостигът в предлагането на паладий в последните 8 години.

Предлагане на паладий

Източник: Bloomberg

Паладий или платина

Инвеститорите в благородни метали бяха изненадани и разочаровани от цената на платината, упорито изоставаща от цената на паладий в последните години. На теория и според пазарната логика на търсенето и предлагането, индустриалното търсене сега трябва да се насочи към по-евтина платината, но това към момента не се случва.

Има някои фактори, които могат да обяснят защо производителите на автомобили и други индустрии се колебаят да се върнат към платината, дори при очевадната разлика в цените на двата благородни метала (паладия е повече от два пъти по-скъп от платината):

 • Има значително повече разнообразие в годишното производство на паладий по държави и региони на света, отколкото има в производството на платина.
 • САЩ и Канада произвеждат много повече паладий от платина.
 • В случаи на временни или продължителни прекъсвания на доставките от Южна Африка, Русия или Зимбабве, световните производители биха имали повече трудности да се справят с недостига на платина, отколкото на паладий.
 • Преминаването от паладий към платина и обратно не е промяна, която може да се направи за ден или за седмица. Предишния преход от платина към паладий отне години за приспособяване на производствения процес.
 • Платината е по-ефективна при по-ниски температури в дизеловите двигатели, които са подложени на ограничения в редица страни, докато паладият е по-ефективен при по-високи температури - при бензиновите двигатели.

Да, Южна Африка и Русия заедно произвеждат около 75% от добивания в света паладий, но все пак САЩ и Канада и останалите страни имат около 25% от световната продукция.

В същото време при платината само една страна доминира световната продукция - Южна Африка. Русия и Зимбабве произвеждат значителен дял от останалата част от световната платина. Канада, САЩ и всички останали страни произвеждат само 12% от световните доставки на платина.

В края на септември 2017 паладия става по-скъп от платината, за първи от 2001 година насам. След това само за около 2 години цената на тройунция паладий става двойно по-висока от тази за същото количество платина.

Стратегия с арбитраж между платина и паладий

В исторически план паладият рядко се е задържал на нива, на които е много по-скъп от платината. Дали този път ще е по-различно (особено предвид сериозния фундамент), предстои да видим.

Трябва да отбележим, че и в миналото се е случвало отношението между платина и паладий да е близо до тези нива, но все пак към момента цифровото изражение на това съотношение е 0.47 (7 януари 2020), докато средното за последните 30 години е 2,59

Съотношението платина-паладий е на рекордно ниски нива, което повдига въпроси дали платината не е прекалено подценена спрямо паладий. Това дава възможност за стратегия с арбитраж.

Инвеститорите, които смятат, че съотношението между цената на платината и паладия ще се върне към средното в историята, или най-малкото ще се върне към и над 1 (тоест платината ще се изравни по цена с паладия и дори ще го превиши), могат да се опитат да направят арбитраж между двата метала.

Един такъв арбитраж, включва продажбата на паладий и при покупка на платина, за същата сума. В този случай, инвеститорите биха печелили, ако цената на платината се върне до и над цената на паладия, или ако цената на платината поскъпва по-ускорено от цената на паладия, или пък поевтинява с по-слаби темпове от тази на платината.

Разбира се тази стратегия крие рискове цената на паладия да продължи да се покачва по-бързо от тази на платината и съотношението между двата благородни метала да продължи да се понижава, което ще доведе до загуби.

Тествайте търговията с ДЗР (Договори за разлика) върху паладий, платина и още над 8000 финансови инструмента без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets UK Ltd. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Цена на паладий

За първи път в историята, растящата цена на паладий надхвърли 2000 долара за тройунция на 17 декември 2019 година. Около година по-рано цената на благородния метал бе под 1000 долара. За 2019 цената на паладий се повиши с почти 60%.

Причините за този огромен ръст от може да са няколко. Ето и основните от тях:

 1. Проблемите с електрозахранването в Южна Африка възпрепятстваха добива на паладий и допълнително влошиха предлагането.
 2. Затягащите се разпоредби за вредните емисии притискат производителите на моторни превозни средства да използват все повече паладий и други метали от Платинената група.
 3. По-малко продажби на дизелови автомобили, които използват платина за каталитични конвертори, за сметка на бензинови автомобили, които използват паладий.
 4. След август 2018 година хедж фондовете увеличиха залозите, че цената на паладий ще нарасне.

Разбира се високата волатилност на цената не е само при паладий, а и при останалите благородни метали, които се използват в малки количества от автомобилната индустрия. Те също имат история с ценовите скокове, когато търсенето започне да изпреварва предлагането.

Например, за 10-те години след 1998 платината скочи с над 500%, след като недостигът привлече спекулативните купувачи. Радий се изстреля с над 4000% за подобен период, преди автомобилните производители да намерят начин да използват по-рядко.

Самата цена на паладий скочи с над 9 пъти от най-ниските и нива ударени през 1996 година до пика от 2001 година, тъй като потребителите бяха притеснени, че руските продажби ще се забавят.

Към 7 януари 2020 година волатилната цена на паладий се търгува на 2023 долара за тройунция и инерцията набрана през 2019 изглежда се прехвърля и в първата година от новото десетилетие.

Паладий цена - Admiral Markets MetaTrader 5, Паладий ДЗР, Седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Паладий ДЗР, Седмична графика с диапазон на данните 8 юни 2014 - 7 януари 2020 година. Изготвена на: 7 януари 2020 в 11:00. Моля имайте предвид, че миналото представяне не е сигурен индикатор за бъдещи резултати.

Как да се възползвате от ръста в цената на паладий?

Големят ръст в цената на паладия предизвиква сериозен интерес в инвеститорите, които търсят възможност как да се възползват от потенциално продължение на възходящото движение в цената на благородния метал. Възможностите тук са няколко и сега ще изброим някои от най-популярните от тях.

Физическа покупка на паладий

Първата възможност за инвестиция в паладий, която вероятно ще Ви дойде на ум е физическа покупка на паладий. Това може да стане под формата на кюлчета, монети, слитъци, бижута и тн. Това, което трябва да знаете е, че паладият се измерва в тройунции, като една тройунция е приблизително 31,1035 грама.

Физическата покупка на паладий обаче крие някои проблеми и рискове:

 1. Нямате възможност да избирате грамажа, а ще трябва да закупите толкова, колкото тежи едно кюлче, слитък, монета и тн. Това може да увеличи първоначално предвидения размер на инвестицията.
 2. Цената, която ще платите за физическа покупка на паладий вероятно ще е по-висока с 3% до 5%, което е комисионната на продавача. А още толкова ще трябва да добавите, когато решите да продадете своята инвестиция в паладий. Следователно може да Ви се наложи да се разделите с 6% до 10% от Вашата инвестиция само поради комисионните на продавача.
 3. Трябва да намерите къде да съхранявате Вашата инвестиция в паладий, което често е свързано с допълнителни разходи и рискове.

След като видяхме, че физическата инвестиция в паладий може да е свързана с по-сериозна като размер инвестиция, сериозни разходи и рискове при съхраняването и транспортирането, нека да видим какви са другите възможности да се възползваме от движенията в цената на благородния метал!

Договори за разлика върху паладий

Задайте си въпроса - каква е целта Ви да инвестирате в паладий? Да се облагодетелствате от движенията на цената, или да имате бижута, които да носите, или още по-лошо, да загубите 10% от стойността на инвестицията си под формата на допълнителни разходи, само заради идеята да го притежавате физически?

Ако целите Ви са инвестиционни и просто искате да се възползвате от потенциално продължаване на възходящия тренд в цената на паладий, то тогава може да използвате финансовите пазари и дериват като договори за разлика (ДЗР).

Чрез ДЗР може да избегнете големите разходи за покупка и продажба и неудобството да транспортирате и съхранявате паладий. Вашата инвестиция ще зависи изцяло от движението на борсовата цена на паладий.

Какво е ДЗР?

Договор за разлика (англ. Contract for Difference, CFD) е договор между инвеститор или трейдър от една страна и инвестиционен посредник от друга. Този договор е активен докато не бъде затворен от инвеститора, а плащанията по него са в брой, вместо с реална доставка на търгувания актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическата доставка.

Договорите за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства на реалната инвестиция във финансови инструменти, но без реално да ги притежават. Въпреки, че не притежават даден актив, ДЗР позволява на инвеститорите да се възползват от промените в цените, което в пълна степен важи и за паладий.

Технически това е така, защото договор за разлика е т.нар. дериватен продукт, което означава, че неговата стойност се формира върху базовия актив, в нашия случай паладий.

Ето и част от предимствата на търговията с ДЗР върху паладий:

 • Чрез ДЗР можете да търгувате и дълги и къси позиции. По този начин може да печелите и при ръст и при спад в цената на паладий, стига да отворите правилната позиция.
 • ДЗР позволява употреба на ливъридж в търговията. С ливъридж може да управлявате повече средства от тези, с които разполагате във Вашата инвестиционна сметка.
 • С ДЗР може да хеждирате Вашата физическа експозиция в паладий т.е. ако имате закупен физически паладий, можете да отворите къса позиция и да се застраховате при спад на цената.

Разбира се ДЗР крие и някои рискове като например, че при употреба на ливъридж освен да увеличите печалбите си, това важи в пълна степен и за загубите.

Освен това е важно да търгувате договори за разлика върху паладий с регулиран инвестиционен посредник. Търговията на ДЗР с нерегулирани брокери увеличава сериозно рисковете за Вашия капитал, затова проверете дали избраният от Вас посредник е оторизиран и регулиран от регулаторни органи.

Например инвестиционните форми Admiral Markets са оторизирани и регулирани от различни регулаторни органи като Financial Conduct Authority (FCA) Великобритания, Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) Кипър, Estonian Financial Supervision and Resolution Authority (EFSA) и Australian Securities and Investments Commission (ASIC).

Започнете да търгувате Форекс и ДЗР върху суровини, акции, индекси, ETF-и, облигации и криптовалути с регулиран и награждаван брокер като Admiral Markets. Единственото, което трябва да направите да кликнете на банера отдолу!

Започнете да търгувате с регулиран и награждаван брокер

Акции на миннодобивни компании

Следващата възможност за инвестиция в паладий отново е свързана с финансовите пазари - покупка на акции на миннодобивни компании, които добиват и паладий. Тези компании печелят от поскъпването на паладия. Следователно, ако купите акции на миннодобивни компании и Вие ще се възползвате при ръст на цената на благородния метал.

Освен това, при покупка на акции на миннодобивни компании може да се облагодетелствате и от получаване на дивиденти, при положение, че избраните от Вас компании изплащат такива.

Повечето миннодобивни компании не добиват само един метал. Следователно, когато закупите акции на миннодобивни компании, Вие може да получите експозиция и в други благородни метали като платина, никел, желязна руда, дори злато и сребро. Това предлага добра възможност за диверсификация на инвестицията.

Акциите на компании са далеч по-ликвидни в сравнение с физическата покупка на паладий, което Ви подсигурява възможност за получаване на добра цена при капитализиране на инвестицията. Още едно преимущество на покупката на акции е, че в повечето случаи те изискват по-малка първоначална инвестиция, отколкото физическата покупка на паладий.

Все пак покупката на акции на миннодобивни компании Ви дава косвена експозиция в паладий, а не директна, както физическата покупка на благородния метал. Следователно цените на акциите и на паладия може да не са напълно корелирани.

Как да започнете инвестиции в паладий?

Можете да започнете Вашата инвестиция в паладий, независимо дали чрез договори за разлика или акции на миннодобивни компании само с три прости стъпки:

 1. Отворете сметка за търговия с паладий..
 2. Изтеглете вашата платформа за търговия с паладий .
 3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

Как да отворите сметка за търговия с акции с Admiral Markets?

За да отворите собствена сметка за търговия с паладий просто трябва да посетите уебсайта на Admiral Markets и да кликнете върху зеления бутон горе вдясно с надпис Създайте профил:

Инвестиция в паладий с Admiral Markets

За да регистрирате реална или демо сметка за търговия попълнете необходимите данни като Вашето име, имейл и парола:

Инвестиция в паладий с Admiral MarketsСлед като направите това веднага ще получите достъп до Кабинет на Трейдъра! Именно от тук ще можете да отваряте демо или реални сметки:

Кабинет на Трейдъра

След като кликнете зеления бутон Отворете реална сметка, можете да изберете вида сметка, която искате да отворите (на примера е Trade.MT5).

Отворете реална сметка за търговия с паладий с Admiral Markets

След като преминете през тази стъпка и Вашето искане за реална сметка бъде одобрено, Вие сте готови да изтеглите платформа за търговия MetaTrader 5.

Платформа MetaTrader 5 предоставена от Admiral Markets

Просто следвайте насоките на Вашия компютър, за да завършите изтеглянето на Вашата платформа за търговия MetaTrader 5.

Паладий - заключение

Както разбрахме, паладий е сребристо-бял метал от Платинената група и е открит през 1803. Въпреки това, огромният ръст в търсенето и сравнително ограниченото предлагане в последните десетилетия изстреля волатилната цена на паладий над 2000 долара, с което той стана доста по-скъп от златото и около двойно по-скъп от неговия по-популярен събрат - платината.

Русия и Южна Африка са отговорни за приблизително 75% от добива на паладий в света. А основната част от добиваният паладий се употребява от автомобилната индустрия, голяма част от в каталитични конвертори. Извън автомобилната индустрия, паладий се използва в електрониката, зъботехниката и бижутерията.

За да се възползвате от потенциалния възход в цената на паладия, можете да използвате финансовите пазари като например договори за разлика или акции на миннодобивни компании.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от различни регулаторни органи. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете MetaTrader 5 Supreme Edition напълно безплатно като кликнете на банера по-долу:

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.