Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво е онлайн търговия на борсата през 2020?

Време за четене: 14 минути

Днешната онлайн търговия (онлайн трейдинг) позволява на трейдърите и инвеститорите да купуват и продават широк набор от финансови активи и деривати само с един клик на мишката. Всъщност, модерните платформи за онлайн търговия на финансовите пазари буквално предлага безброй възможности, тъй като пазарните участници имат достъп до международните финансови пазари от личния компютър, смартфон или таблет.

Какво е онлайн търговия на борсата през 2020?

В тази статия ще разясним какво е онлайн търговия, достъпните инструменти, пазарите, на които може да търгуваме, за какво да следим, когато търгуваме онлайн и най-добрите платформи за онлайн трейдинг. Ще отбележим и кои са първите стъпки, за да започнем онлайн трейдинг. Да започваме!

Какво е онлайн търговия на борсата?

Онлайн търговия или онлайн трейдинг е чисто и просто търговия, която се извършва чрез интернет. Трейдърите и инвеститорите купуват и продават финансови инструменти чрез платформи за онлайн търговия, предлагани от инвестиционен посредник или банка. Решенията за влизане в сделка се правят на платформа за онлайн търговия и след това се изпращат незабавно към брокера, поради което е необходима връзка с интернет.

Онлайн търговията и инвестициите се увеличиха значително от 90-те години на миналия век насам, благодарение на напредъка на достъпните високоскоростни компютри и интернет връзки:

 • Растежът на интернет е зашеметяващ, както показва глобалната статистика. Едно от приложенията на глобалната мрежа е и за онлайн трейдинг.
 • При компютрите: Moor's law показва, че общата мощност на обработка на компютрите ще се удвоява на всеки две години, което позволява на трейдърите бързо да се свързват с интернет и да извършват анализ на финансовите пазари на собствения си компютър.

Тези две тенденции помогнаха за бързия растеж на онлайн търговията и улесниха достъпа до финансовите пазари по начин, който никога не сме виждали досега. Все повече и повече хора вече могат да търгуват онлайн и тази тенденция изглежда, че ще нараства експоненциално в бъдеще, когато обмислите факта, че над 1,7 милиарда души с мобилни телефони остават извън финансовите пазари.

Днешната онлайн търговия предлага дълъг списък с предимства в сравнение с ерата преди интернет - времената на телефона, телеграфа и факсовете. Сега нека разгледаме предимствата на настоящата онлайн търговия с валута и ДЗР.

Онлайн трейдинг - какво е трейдър?

Професията трейдър (англ. trader) означава търговец на финансовите пазари и идва от английската дума за търговия (trade). В повечето случай трейдър се свързва със служител във финансова институция (банка, хедж фонд, инвестиционен фонд), които прави поръчки за покупка и продажба на финансови инструменти. Тези поръчки може да са от името на институцията, за която работи, от собствено име или от името на клиенти.

Профилът на типичния трейдър може да бъде определен в 3 различни, но допълващия се категории:

 • Анализатор: Те анализират контекста, в който се намира определен инструмент, като използват фундаментален анализ и технически анализ, въпреки че е обичайно да се види, че трейдърите често използват само един от тези два анализа.
 • Трейдър: Те купуват и продават различни финансовите инструменти с цел да извлекат печалба като разликата между цената на покупка и продажба на инструмента е тяхната печалба (или загуба съответно).
 • Риск мениджър: Търговците на финансовите пазари трябва да умеят да управляват риска, който поемат в своите пазарни сделки.

Трейдърът преди всичко е професионалист на финансовите пазари. Той проучва и разбира пазарните операции и как да тълкува и чете колебанията на пазара и как да се възползва от тях.

Повишете Вашите знания и умения в търговията на финансовите пазари с Обучителен пакет от Admiral Markets. Вземете Вашия безплатен Обучителен пакет като кликнете на банера отдолу.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Ползите от онлайн търговия на финансови пазари

Преди навлизането на интернет технологията, трейдърите и инвеститорите трябваше да се погрижат за всички транзакции и заявки по пощата, телефон и факс. Най-често трейдърите взимаха решение за покупка или продажба чрез телефон с техния брокер.

Така процесът на борсова търговия бе бавен, тъй като брокерите трябваше да потвърдят подробностите за всяка транзакция, като цена, количество, вид на сделката, продължителност на сделката, цена на излизане, спецификация на сметката и др.

Не само лекотата на търговия бе значително подобрена, но и достъпа и качеството на инструментите, индикаторите и методите за анализ. В миналото трейдърите се нуждаеха от изграждането на графика на хартия и дори когато компютрите първоначално станаха по-достъпни, търговците трябваше да ръчно изчисляват много от нивата и стойностите на индикаторите.


Но цифровата ера повлия сериозно върху модерната онлайн търговия на борсата. Разликата между миналото и днес може да става и по-голяма. Ето защо:

 • Транзакционните разходи са значително по-ниски при онлайн търговия от тези по телефона.
 • Скоростта на транзакцията е много по-високи и ефективна.
 • Достъп до повече финансови инструменти.
 • Повечето платформи за онлайн търговия винаги може да изпълнят Вашите търговски решения, докато имате връзка с интернет.
 • Трейдърите имат достъп до широк набор от инструменти и други помощни средства.
 • Почти няма нужда от ръчна работа, всички инструменти могат да бъдат калкулирани автоматично и на момента.
 • Дори тренд линиите са полуавтоматизирани, в смисъл, че трейдърите могат да начертаят линия върху графиката само с два клика.
 • Преместването, премахването и добавянето на линии, инструменти и индикатори може да бъде завършено в рамките на секунди.
 • По-достъпни онлайн услуги, обучение, анализи, курсове за ботрова търговия и сайтове за онлайн търговия на борсата.

Както виждате, не само лекотата на днешната онлайн търговия е значително подобрена, но и простотата и качеството на инструментите, индикаторите и методите за анализ. В миналото трейдърите трябваше да съставят графика на хартия, а дори и когато компютрите станаха по-достъпни, трябваше да изчислят ръчно много от нивата и стойностите на индикаторите.

Сега на най-добрите платформи за онлайн търговия позволяват и широк спектър от поръчки, които могат да бъдат създадени на момента, чрез избрания от Вас брокер. Голямото разнообразие на видове поръчки е сериозно предимство, тъй като позволява на трейдърите да изготвят точен план за търговия.

Поръчки при онлайн трейдинг

При онлайн трейдинг на финансовите пазари може да се поставят различни ооръчки за покупка на определен финансови инструмент. Ето и основните от тях.

Поръчки за покупка:

 1. Buy limit order (покупка под пазарната цена)
 2. Buy market order (покупка по настоящата пазарна цена)
 3. Buy stop order (покупка над пазарната цена)

Поръчки за продажба:

 1. Sell limit order (продажба над пазарната цена)
 2. Sell market order (продажба на сегашната цена)
 3. Sell stop order (продажба под сегашната цена)

Поръчки за излизане от сделка:

 1. Стоп лос за излизане на предварително определено ниво със загуба
 2. Тейк профит за излизане на предварително определено ниво на печалба
 3. Пълзящ стоп за излизане на по-добри нива, когато сделката се развие

На следващото изображение можете да видите как изглежда прозореца за поръчки на една от най-популярните платформи за онлайн търговия - MetaTrader 5.

EURUSD - прозорец за поръчки за онлайн трейдинг

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE.

Последното важно предимство на все по-популярният онлайн трейдинг е, че няма ограничения затова как да търгувате. Трейдърите могат да изберат предпочитана от тях търговска стратегия. Ето и накратко различните стратегии за борсова търговия:

 1. Високочестотен онлайн трейдинг
 2. Скалпиране - краткосрочна търговия.
 3. Онлайн трейдинг в рамките на деня
 4. Онлайн трейдинг в рамките на седмицата.
 5. Суинг трейдинг.
 6. Дългосрочна търговия.

Някои от тези търговски стилове биха изглеждали немислими преди няколко десетилетия, когато е било необходимо да се обадите на брокер. Днешяният онлайн трейдинг наистина промени из основи светът на търговията на финансовите пазари и направи много инструменти достъпни до голяма част от световното население.

Тествайте различните стилове на търговия и разнообразните видове поръчки в онлайн търговията без да рискувате собствени средства с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера по-долу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Пазари за онлайн борсова търговия

В днешни дни брокерите имат възможност да предложат множество финансови инструменти за онлайн търговия, както и множество пазари. Нека вземем например Admiral Markets и да прегледаме техните продукти:

Както виждате това са цели 9 различни категории и всяка от тях има списък с инструменти, които можете да анализирате и търгувате. Форекс пазарът например съдържа множество валутни двойки, които могат да бъдат разделени на основни като EUR/USD, GBP/USD и USD/JPY. След тях се нареждат кросове като EUR/JPY, GBP/AUD и GBP/JPY. Освен това има и екзотични валутни двойки като EUR/NOK, NZD/SGD и USD/HUF. Естествено това са само няколко примера, има още много валутни двойки, които можете да търгувате.

Други доста популярни инструменти са договори за разлика върху злато, петрол (WTI и Brent) и немският индекс DAX30. Не трябва да забравяме и CFD-та върху акции като Apple, Facebook, Google, Daimler и BMW.

Онлайн търговия с акции

Онлайн търговия с акции е свързана с търговия на фондовите пазари през интернет чрез платформа за онлайн трейдинг.

Онлайн търговия с акции на кратко: първо идентифицирате валутите, които искате да са представени във вашия портфейл; след това определяте в какъв процент ще е представена всяка от тях; и накрая избирате индивидуални акции (купувате акции, или индекси) в предварително зададения обем. Явно, ще трябва да прецените качеството на „акциите които купувате", или индексите, спрямо избраната валута.

Платформи за онлайн търговия

Когато инвеститор или трейдър реши да направи своите първи стъпки на Форекс или фондовия пазар, той трябва да избере своята платформа за онлайн търговия и своя брокер, с който иска да инвестира или спекулира.

Изборът на платформа за онлайн търговия винаги е важна стъпка за всеки инвеститор или трейдър. Той ще трябва да прекарва часове използвайки го често, в някои случай дори ежедневно. Въпреки това, има доста различни видове платформи за онлайн търговия и това може да затрудни избора, особено на начинаещите пазарни участници. Все пак тази стъпка може да се окаже ключова за бъдещото представяне на трейдъра.

Всяка една платформа за успешна онлайн търговия трябва да предлага на трейдърите прост начин за търговия на финансови пазари. Трейдърите се нуждаят от платформа за онлайн търговия и поради други задачи. Ето преглед на задачите, които професионалните трейдъри трябва да изпълнят:

 • Модели за влизане в сделка
 • Модели за излизане от сделка
 • Лесно управление
 • Възможности за анализ на графиките
 • Използване на индикатори
 • Промяна и добавяне на инструменти за търговия
 • Употреба на експертни съветници
 • Възможност за тестване на стратегии
 • Достъп до последните новини
 • Възможност за проследяване на отворени и затворени сделки
 • Бързо преминаване към различни сметки
 • Използване на няколко профила за различни видове анализ

Можете да видите, че не става въпрос само за трейдинг, отваряне затваряне на позиции. Добрата платформа за онлайн търговия трябва да предлага много повече от това.

Важно е да проучите платформата преди да започнете да я използвате, за да сте сигурни, че предлага това, което очаквате и от което се нуждаете, за да направите вашата търговия по-ефективна и успешна.

Нещо друго, което трябва да се търси в платформа за онлайн търговия, е процъфтяваща общност, която предоставя не само информация за уроци, но и техническо отстраняване на проблеми и поддръжка. Най-използваната платформа има по-голяма и по-полезна общност, която я развива.

Популярните платформи за търговия, които се базират на отворени и достъпни кодиращи езици, често водят до силна независима разработка на експертни съветници и плъгини. Всяка от тях може да помогне на търговците да подобрят или да направят по-ефективна своята стратегия и план за търговия. Някои от тях могат да бъдат намерени безплатно в общностите, докато други са разработени от експерти и се продават срещу заплащане.

Във всеки случай е важно да прегледате платформата преди да я използвате, за да сте сигурни, че тя предлага това, което очаквате и от което се нуждаете, за да направите Вашия онлайн трейдинг възможно най-ефективен и успешен.

Два примера за добра търговска платформа, която има всички изброени характеристики са MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Тези две платформи за онлайн търговия са особено добри за Форекс и ДЗР търговия. Платформите MetaTrader предлагат графиките, които са не само лесни за употреба, но и за навигация.

Започнете онлайн търговия с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Ако искате да научите повече за онлайн търговия, търговски стратегии, как да използвате платформа за онлайн търговия и още много, Ви препоръчваме да разгледате нашите статии & уроци.

Най-добрите платформи за онлайн търговия

Софтуерът помага за напредъка на всеки елемент от живота и финансовите пазари далеч не са изключение. Днес възможностите пред трейдърите са много по-разнообразни, благодарение на използването на платформи за онлайн търговия. По-долу ще Ви представим едно изключително приложение за най-популярните платформи за търговия в света MT4 и MT5 – MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition (MTSE) е специално приложение, разработено от Admiral Markets за платформите за онлайн търговия Metatrader. Благодарение на приложението MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Добрата новина е, че плъгинът MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Някои по-сериозни брокери стигат по-далеч като разработват допълнения за тези платформи като MetaTrader Supreme Edition на Admiral Markets. Ето и какво някои от основните екстри включени в MTSE:

online trading platform

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставката MetaTrader Supreme Edition - GBP/USD, дневна графика. Отказ от отговорност: Тази графика е с илюстративна цел и не представлява търговски съвет или подкана за покупка или продажба на финансови инструменти, предоставени от Admiral Markets (ДЗР, ETF-и, Акции). Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Как да започнете успешна онлайн търговия

Докато сърфирате из интернет ще забележите, че няма недостиг на съвети за успешна онлайн търговия на финансовите пазари. Почти всеки има мнение кои са най-важните стъпки и ключовите съвети за успех на начинаещ трейдър. Трудно е да съберем цялата тази мъдрост, опит и познания само в няколко съвета, но направихме опит да изтъкнем тези, които често се споменават.

Съвет 1: Създайте система за онлайн търгови

Първата стъпка е да изградите система за успешна онлайн търговия и план. Търговският метод ще помогне да размерете кога да търгувате и кога не. Освен това ще помогне по-лесно да организирате мислите и подхода си, така че да станете по-постоянен. Следенето на вашите търговски идеи, как се развива вашият анализ и как се извършват Вашите търговски настройки като цяло е жизненоважен начин за събиране на обратна връзка. Това на свой ред ви позволява да се научите от грешките си и да подобрите методите си.

Съвет 2: Настройте правилно управление на риска

Важно е да разберете ползите от управлението на риска. След като приключите с тестването на системата за онлайн търговия и търговията на демо сметка, можете да преминете към следващата стъпка и да започнете да търгувате с реален капитал. Трейдърите често не са информирани за рисковете, когато започват да търгуват. Например, някои трейдъри не използват stop loss, което е критично, тъй като им позволява да ограничат риска на сделките.

Друг проблем е, че някои трейдъри предприемат твърде големи рискове и често използват прекалено много ливъридж в техните системи за успешна онлайн търговия. Трейдърите, които използват по-ниски нива на риск са по-добре подготвени да оцелеят след при серия от губещи сделки, когато техните сделки преминават през лоши периоди. По-малките загуби ще позволят на трейдърите да се върнат по-бързо на позитивна територия, когато тяхната стратегия започне да се представя по-добре отново.

Съвет 3:Настройте системата за онлайн търговия спрямо вашия стил и предпочитания

Има тенденция трейдърите да има колебания относно това, което най-много им приляга. Често те сменят столове на търговия и опитват различни методи. Това е добре в нормално в началото, тъй като трейдърите имат нужда от време да намерят стил и подход, който се свързва добре с тях.

Важно е да разберем, че стратегия, която е работила добре за Тредйър А, не е задължително да е подходяща за Трейдър Б. Например Тредйър А може да постига най-добри резултати със скалпиране, но Трейдър Б може да няма нужното време да търгува по този начин.

Когато търгувате на финансовите пазари, имайте предвид, че е важно да знаете следните неща:

 • Вашите финансови цели в краткосрочен и средносрочен план.
 • С каква степен на риск апетит се чувствате комфортно?
 • Колко време можете да отделите за трейдинг?
 • Колко стратегии може да наблюдавате и практикувате?
 • Защо и как се мотивирате за трейдинг?
 • С кой търговски стил, кои инструменти и кои индикатори сте избрали да работите?

Съвет 4: Опитайте онлайн търговия с демо сметка

Няма нужда трейдърите да поемат рискове още в самото начало. Могат да тестват и опитат всякакви видове търговски идеи, анали и стратегии просто чрез демо сметка. Тя позволява да се натрупа опит и да се търгува без риск на собствен капитал. Демо сметката е полезна и безплатна първа стъпка за начинаещ трейдър.

Как да изберем брокер за онлайн търговия?

Ако имате увереност в своя брокер, ще можете да отделите значително повече време и ценно внимание на анализи и разработване на различни валутни стратегии. Проучването преди да се ангажирате с конкретен брокер могат да отнемат доста време и могат да подобрят шансовете на трейдър да бъде успешен на конкурентните финансови пазари.

 1. Имайки предвид това, що се отнася до онлайн търговията с финансови активи и деривати, има редица фактори, които трябва да имате предвид преди вземете финалното решение да работите с даден финансов посредник.
 2. Брокерът надежден и регулиран ли е? Някои неща, които трябва да търсите, са финансови лицензи и награди в индустрията.
 3. Брокерът предлага бърз, надежден софтуер за търговия, който ще поддържа вашата стратегия за търговия?
 4. Предлагат ли широка гама от пазари? Някои онлайн брокери предлагат само един пазар, като Форекс или акции, така че е важно да разгледате това, ако искате да търгувате повече от един пазар.
 5. Предлага ли подкрепа, образование и обучение, за да ви помогне да успеете като трейдър? Това може да включва статии, уебинари, курсове и др.
 6. Какви са разходите за търговия? Добрият брокер трябва да бъде прозрачен по отношение на разходите си за онлайн търговия и тези разходи трябва да бъдат конкурентни.

В случай, че не сте осъзнали, Admiral Markets е онлайн брокер за търговия. Ние сме регулирани по целия свят от FCA, EFSA, CySEC и ASIC и сме спечелили над 30 награди за нашето предложение, търговска платформа и услуги.

Admiral Markets предлага над 8000 уникални инструмента за търговия с водещи в индустрията предложения за спредове, ниски комисионни, както и защита от негативен баланс, за да предостави на клиентите най-добрия възможен опит и шансове за успех.

В Admiral Markets ние също предлагаме богат образователен ресурс, като безплатни уебинари, където можете да се научите да търгувате от експертите, успешни професионални трейдъри, обсъждащи пазарните движения и фундаментите на търговията. Както и обширна библиотека от обучителни статии, за да научите всеки детайл, стратегия и факт за индустрията и пазара.

И накрая, ние поддържаме разходите си за търговия, които включват спредове, комисиони и суапове - конкурентни, като нашите типични търговски разходи са едни от най-добрите в индустрията.

Това са само част от причините, поради които над 100 000 трейдъри са избрали пазарите на Admiral за свой брокер. Ще бъдеш ли следващият?

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръщ в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темета за онлайн търговия на борсата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.