Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
 • Ливъридж до:
  1:500 за непрофесионални клиенти
 • Защита от волатилност
 • Политика за Негативен Баланс по Сметка
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • FSCS защита
 • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • ICF защита
 • Защита от негативен баланс
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво е онлайн търговия на борсата?

В днешно време трейдърите могат да купуват и продават широк набор от финансови инструменти само с един клик на мишката. В същност настоящата онлайн търговия на финансовите пазари буквално предлага безброй възможности, тъй като трейдърите имат достъп до международните финансови пазари от личния им компютър, смартфон или таблет.

В тази статия ще изтъкнем ползите от онлайн търговията на борсата, достъпните инструменти, пазарите, на които може да търгуваме, за какво да следим, когато търгуваме онлайн и най-добрите платформи за онлайн търговия. Ще отбележим и кои са първите стъпки да започнем онлайн търговия на борсата.

Какво е онлайн търговия на финансовите пазари?

Какво е онлайн търговия на борсата?

Онлайн търговия (онлайн трейдинг) е чисто и просто търговия, която се извършва през интернет. Трейдърите и инвеститорите купуват и продават финансови инструменти чрез търговска платформа, предлагана от брокер или банка. Решенията за търговия се правят на платформата и след това се изпращат незабавно към брокера, поради което е необходима връзка с интернет (оттук и препратката към онлайн търговията).

Онлайн търговията и инвестициите се се увеличили значително от 90-те години на миналия век, благодарение на напредъка на достъпните високоскоростни компютри и интернет връзки. Растежът на интернет е зашеметяващ, както показва глобалната статистика. Хората в момента използват интернет и за онлайн трейдинг.

При компютрите: Moor's law показва, че общата мощност на обработка на компютрите ще се удвоява на всеки две години, което позволява на трейдърите бързо да се свързват с интернет и им позволява да извършват анализ на собствения си компютър.

Тези две тенденции улесниха бързия растеж на онлайн търговията и улесниха достъпа до финансовите пазари по начин, който никога не сме виждали досега. Все повече и повече хора вече могат да търгуват онлайн и тази тенденция изглежда, че ще нараства експоненциално в бъдеще, когато обмислите факта, че над 1,7 милиарда души с мобилни телефони остават изключени от финансовите пазари.

Днешната онлайн търговия предлага дълъг списък с предимства в сравнение с ерата преди интернет, на телефона, телеграфа и факсовете. Сега нека разгледаме предимствата на сегашната онлайн търговия с Форекс и CFD-та:

EURUSD Дневна графика - MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставката MetaTrader Supreme Edition - EUR/USD Дневна графика.

Ползите от онлайн търговия на борсата

Преди навлизането на интернет технологията, трейдърите и инвеститорите трябваше да се погрижат за всички транзакции и заявки по пощата, телефон и факс. Най-често трейдърите взимаха решение за покупка или продажба чрез телефон с техния брокер. Процесът беше бавен, тъй като брокерите трябваше да потвърдят подробностите за транзакцията, като цена, количество, вид на търговията, продължителност на търговията, цена на излизане, спецификация на сметката и др.

Но цифровата ера повлия сериозно върху търговията. Разликата между миналото и днес може да става и по-голяма. Ето защо:

 • Транзакционните разходи са значително по-ниски при онлайн търговия от тези по телефона.
 • Скоростта на транзакцията е много по-високи и ефективна.
 • Достъп до повече финансови инструменти.
 • Платформата за търговия винаги може да изпълни Вашите търговски решения, докато имате връзка с интернет.
 • Трейдърите имат достъп до широк набор от инструменти и други помощни средства.
 • Почти няма нужда от ръчна работа, всички инструменти могат да бъдат калкулирани автоматично и на момента.
 • Дори тренд линиите са полуавтоматизирани, в смисъл, че трейдърите могат да начертаят линия върху графиката само с два клика.
 • Преместването, премахването и добавянето на линии, инструменти и индикатори може да бъде завършено в рамките на секунди.
 • По-достъпни онлайн услуги за търговия, обучение, анализи, курсове за търговия и онлайн сайтове за търговия.

Както виждате, не само лекотата на днешната онлайн търговия е значително подобрена, но и простотата и качеството на инструментите, индикаторите и методите за анализ. В миналото трейдърите трябваше да съставят графика на хартия, а дори и когато компютрите станаха по-достъпни, трябваше да изчислят ръчно много от нивата и стойностите на индикаторите.

Сега на най-добрите платформи за търговия позволяват и широк спектър от поръчки, които могат да бъдат създадени на момента, чрез избрания от Вас брокер. Голямото разнообразие на видове поръчки е сериозно предимство, тъй като позволява на трейдърите да изготвят точен план за търговия.

Поръчки при онлайн търговия

Поръчки за покупка на определен финансови инструмент при онлайн търговия:

 • Buy Limit - използва се когато искате да купите под сегашната пазарна цена.
 • Buy Stop - използва се когато искате да купите над сегашната пазарна цена.
 • Buy Market - използва се когато искате да купите на сегашната пазарна цена.

Поръчки за продажба на определен финансов инструмент при онлайн търговия:

 • Sell Limit - използва се когато искате да продадете над сегашната пазарна цена.
 • Sell Stop - използва се когато искате да продадете под сегашната пазарна цена.
 • Sell Market - използва се когато искате да продадете на сегашната пазарна цена.

Поръчки за излизане от позиция:

 • Stop Loss - за излизане от сделка при предварително определено ниво на загуба.
 • Take Profit - за излизане от сделка при предварително определено ниво на печалба.
 • Trailing Stop - за излизане на по-добри нива ако сделката се развие положително.

EURUSD - поръчка

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MetaTrader Supreme Edition.

Последното важно предимство на онлайн търговията е, че няма ограничения затова как да търгувате. Трейдърите могат да изберат предпочитана от тях търговска стратегия. Ето и накратко различните стратегии за търговия:

 1. Скалпиране - краткосрочна търговия.
 2. Интрадей трейдинг.
 3. Суинг трейдинг.
 4. Дългосрочна търговия.

Към тези стилове може да добавен и пети, който включва онлайн търговия с експертни съветници т.нар роботи. В някои случай те може да практикуват високочестотна търговия. При нея една сделка може трае само няколко секунди или минути и да се търси печалба в рамките на няколко пипса.

Някои от тези търговски стилове биха изглеждали немислими преди няколко десетилетия, когато е било необходимо да се обадите на брокер. Онлайн трейдингът наистина промени из основи светът на търговията на финансовите пазари и направи много инструменти достъпни до голяма част от световното население.

Инструменти и пазари, на които можете да практикувате онлайн търговия

В днешни дни брокерите имат възможност да предложат множество финансови инструменти за онлайн търговия, както и множество пазари. Нека вземем например Admiral Markets и да прегледаме техните продукти:

 • Форекс (търговия с валутни двойки)
 • CFD-та върху суровини
 • CFD-та върху индекси
 • CFD-та върху акции
 • CFD-та върху облигации
 • CFD-та върху борсово търгувани фондове (ETF-и)
 • CFD-та върху криптовалути.
 • Реални акции
 • Реални ETF-и

Както виждате това са цели 9 различни категории и всяка от тях има списък с инструменти, които можете да анализирате и търгувате. Форекс пазарът например съдържа множество валутни двойки, които могат да бъдат разделени на основни като EUR/USD, GBP/USD и USD/JPY. След тях се нареждат кросове като EUR/JPY, GBP/AUD и GBP/JPY. Освен това има и екзотични валутни двойки като EUR/NOK, NZD/SGD и USD/HUF. Естествено това са само няколко примера, има още много валутни двойки, които можете да търгувате.

Други доста популярни инструменти са CFD-та върху злато, петрол (WTI и Brent) и немският индекс DAX30. Не трябва да забравяме и CFD-та върху акции като Apple, Facebook, Google, Daimler и BMW.

Можете лесно да откриете кои инструменти се предлагат чрез платформа за онлайн търговия. Всъщност най-добрият начин да откриете всички налични финансови пазари и инструменти, с които можете да търгувате да изтеглите платформата MetaTrader Supreme Edition или като използвате версията MetaTrader WebTrader, и да ги проверите сами.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Онлайн търговия с акции

Онлайн търговия с акции е свързана с търговия на фондовите пазари през интернет чрез платформа за онлайн трейдинг.

Онлайн търговия с акции в кратка версия: първо идентифицирате валутите, които искате да са представени във вашия портфейл; след това определяте в какъв процент ще е представена всяка от тях; и накрая избирате индивидуални акции (купувате акции, или индекси) в предварително зададения обем. Явно, ще трябва да прецените качеството на „акциите които купувате", или индексите, спрямо избраната валута.

Какво да изисквате от една платформа за успешна онлайн търговия?

Всяка една платформа за успешна онлайн търговия трябва да предлага на трейдърите прост начин за търговия на финансовите пазари. Трейдърите се нуждаят от платформа за онлайн търговия и поради други задачи. Ето преглед на задачите, които професионалните трейдъри трябва да изпълнят:

 • Модели за влизане в сделка
 • Модели за излизане от сделка
 • Лесно управление
 • Възможности за анализ на графиките
 • Използване на индикатори
 • Промяна и добавяне на инструменти за търговия
 • Употреба на експертни съветници
 • Възможност за тестване на стратегии
 • Мониторинг на новините
 • Възможност за проследяване на отворени и затворени сделки
 • Бързо преминаване към различни сметки
 • Използване на няколко профила за различни видове анализ

Можете да видите, че не става въпрос само за трейдинг. Добрата платформа за онлайн търговия трябва да предлага много повече от това. Важно е да проучите платформата преди да започнете да я използвате, за да сте сигурни, че предлага това, което очаквате и от което се нуждаете, за да направите вашата търговия по-ефективна и успешна.

Два примера за добра търговска платформа, която има всички изброени характеристики са MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Тези две платформи за онлайн търговия са особено добри за Форекс и CFD търговия. Платформите MetaTrader предлагат графиките, които са не само лесни за употреба, но и за навигация. Ако искате да научите повече за онлайн търговия, търговски стратегии, как да използвате платформа за онлайн търговия и още много, Ви препоръчваме да разгледате нашите статии & уроци.

Най-добра платформа за онлайн търговия на Форекс и CFD-та

Добър вариант за Форекс и CFD търговия онлайн е приставката MetaTrader Supreme Editionкъм най-популярните платформи за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Те предлагат широк набор от инструменти за търговия като Форекс, CFD-та върху суровини, борсови индекси и много други.

Някои по-сериозни брокери стигат по-далеч като разработват допълнения за тези платформи като MetaTrader Supreme Edition на Admiral Markets. Ето и какво някои от основните екстри включени в MTSE:

EURUSD Weekly Chart - MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставката MetaTrader Supreme Edition - EUR/USD Седмична графика.

Топ съвети как да започнем онлайн търговия

Докато сърфирате из интернет ще забележите, че няма недостиг на съвети за онлайн търговия на финансовите пазари. Почти всеки има мнение кои са най-важните стъпки и ключовите съвети за успех на начинаещ трейдър. Трудно е да съберем цялата тази мъдрост, опит и познания само в няколко съвета, но направихме опит да изтъкнем тези, които често се споменават.

Съвет 1: Създайте система за онлайн търговия и план

Първата стъпка е да изградите система за онлайн търговия и план. Търговският метод ще помогне да размерете кога да търгувате и кога не. Освен това ще помогне по-лесно да организирате мислите и подхода си, така че да станете по-постоянен. Следенето на вашите търговски идеи, как се развива вашият анализ и как се извършват Вашите търговски настройки като цяло е жизненоважен начин за събиране на обратна връзка. Това на свой ред ви позволява да се научите от грешките си и да подобрите методите си.

Съвет 2: Настройте правилно управление на риска

Важно е да разберете ползите от управлението на риска. След като приключите с тестването на системата за онлайн търговия и търговията на демо сметка, можете да преминете към следващата стъпка и да започнете да търгувате с реален капитал. Трейдърите често не са информирани за рисковете, когато започват да търгуват. Например, някои трейдъри не използват stop loss, което е критично, тъй като им позволява да ограничат риска на сделките.

Друг проблем е, че някои трейдъри предприемат твърде големи рискове и често използват прекалено много ливъридж в техните системи за онлайн търговия. Трейдърите, които използват по-ниски нива на риск са по-добре подготвени да оцелеят след при серия от губещи сделки, когато техните сделки преминават през лоши периоди. По-малките загуби ще позволят на трейдърите да се върнат по-бързо на позитивна територия, когато тяхната стратегия започне да се представя по-добре отново.

Съвет 3:Настройте системата за онлайн търговия спрямо вашия стил и предпочитания

Има тенденция трейдърите да има колебания относно това, което най-много им приляга. Често те сменят столове на търговия и опитват различни методи. Това е добре в нормално в началото, тъй като трейдърите имат нужда от време да намерят стил и подход, който се свързва добре с тях.

Важно е да разберем, че стратегия, която е работила добре за Тредйър А, не е задължително да е подходяща за Трейдър Б. Например Тредйър А може да постига най-добри резултати със скалпиране, но Трейдър Б може да няма нужното време да търгува по този начин.

Когато търгувате на финансовите пазари, имайте предвид, че е важно да знаете следните неща:

 • Вашите финансови цели в краткосрочен и средносрочен план.
 • С каква степен на риск апетит се чувствате комфортно?
 • Колко време можете да отделите за трейдинг?
 • Колко стратегии може да наблюдавате и практикувате?
 • Защо и как се мотивирате за трейдинг?
 • С кой търговски стил, кои инструменти и кои индикатори сте избрали да работите?

Съвет 4: Опитайте онлайн търговия с демо сметка

Няма нужда трейдърите да поемат рискове още в самото начало. Могат да тестват и опитат всякакви видове търговски идеи, анали и стратегии просто чрез демо сметка. Тя позволява да се натрупа опит и да се търгува без риск на собствен капитал. Демо сметката е полезна и безплатна първа стъпка за начинаещ трейдър.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Още по темета за онлайн търговия на борсата:

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.