Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво е онлайн търговия на борсата през 2019?

Време за четене: 14 минути

Днешната онлайн търговия позволява на трейдърите могат да купуват и продават широк набор от финансови инструменти само с един клик на мишката. Всъщност, модерните платформи за онлайн търговия на финансовите пазари буквално предлага безброй възможности, тъй като трейдърите имат достъп до международните финансови пазари от личния компютър, смартфон или таблет.

В тази статия ще разясним какво е онлайн търговия, достъпните инструменти, пазарите, на които може да търгуваме, за какво да следим, когато търгуваме онлайн и най-добрите платформи за онлайн търговия. Ще отбележим и кои са първите стъпки, за да започнем онлайн трейдинг.

Какво е онлайн търговия на финансовите пазари?

Какво е онлайн търговия на борсата?

Онлайн търговия (онлайн трейдинг) е чисто и просто търговия, която се извършва чрез интернет. Трейдърите и инвеститорите купуват и продават финансови инструменти чрез платформи за онлайн търговия, предлагани от брокер или банка. Решенията за влизане в сделка се правят на платформа за онлайн търговия и след това се изпращат незабавно към брокера, поради което е необходима връзка с интернет.

Онлайн търговията и инвестициите се се увеличили значително от 90-те години на миналия век, благодарение на напредъка на достъпните високоскоростни компютри и интернет връзки. Растежът на интернет е зашеметяващ, както показва глобалната статистика. Едно от приложенията на глобалната мрежа е и за онлайн трейдинг.

При компютрите: Moor's law показва, че общата мощност на обработка на компютрите ще се удвоява на всеки две години, което позволява на трейдърите бързо да се свързват с интернет и да извършват анализ на финансовите пазари на собствения си компютър.

Тези две тенденции помогнаха за бързия растеж на онлайн търговията и улесниха достъпа до финансовите пазари по начин, който никога не сме виждали досега. Все повече и повече хора вече могат да търгуват онлайн и тази тенденция изглежда, че ще нараства експоненциално в бъдеще, когато обмислите факта, че над 1,7 милиарда души с мобилни телефони остават извън финансовите пазари.

Днешната онлайн търговия предлага дълъг списък с предимства в сравнение с ерата преди интернет - времената на телефона, телеграфа и факсовете. Сега нека разгледаме предимствата на настоящата онлайн търговия с валута и CFD-та:

EURUSD Дневна графика - MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставката MetaTrader Supreme Edition - EUR/USD Дневна графика.

Ползите от онлайн търговия на финансови пазари

Преди навлизането на интернет технологията, трейдърите и инвеститорите трябваше да се погрижат за всички транзакции и заявки по пощата, телефон и факс. Най-често трейдърите взимаха решение за покупка или продажба чрез телефон с техния брокер. Процесът на борсова търговия бе бавен, тъй като брокерите трябваше да потвърдят подробностите за всяка транзакция, като цена, количество, вид на сделката, продължителност на сделката, цена на излизане, спецификация на сметката и др.

Но цифровата ера повлия сериозно върху модерната онлайн търговия на борсата. Разликата между миналото и днес може да става и по-голяма. Ето защо:

 • Транзакционните разходи са значително по-ниски при онлайн търговия от тези по телефона.
 • Скоростта на транзакцията е много по-високи и ефективна.
 • Достъп до повече финансови инструменти.
 • Повечето платформи за онлайн търговия винаги може да изпълнят Вашите търговски решения, докато имате връзка с интернет.
 • Трейдърите имат достъп до широк набор от инструменти и други помощни средства.
 • Почти няма нужда от ръчна работа, всички инструменти могат да бъдат калкулирани автоматично и на момента.
 • Дори тренд линиите са полуавтоматизирани, в смисъл, че трейдърите могат да начертаят линия върху графиката само с два клика.
 • Преместването, премахването и добавянето на линии, инструменти и индикатори може да бъде завършено в рамките на секунди.
 • По-достъпни онлайн услуги, обучение, анализи, курсове за ботсова търговия и сайтове за онлайн търговия на борсата.

Както виждате, не само лекотата на днешната онлайн търговия е значително подобрена, но и простотата и качеството на инструментите, индикаторите и методите за анализ. В миналото трейдърите трябваше да съставят графика на хартия, а дори и когато компютрите станаха по-достъпни, трябваше да изчислят ръчно много от нивата и стойностите на индикаторите.

Сега на най-добрите платформи за онлайн търговия позволяват и широк спектър от поръчки, които могат да бъдат създадени на момента, чрез избрания от Вас брокер. Голямото разнообразие на видове поръчки е сериозно предимство, тъй като позволява на трейдърите да изготвят точен план за търговия.

Поръчки при онлайн трейдинг

При онлайн трейдинг на финансовите пазари може да се поставят различни ооръчки за покупка на определен финансови инструмент. Ето и основните от тях:

 • Buy Limit - използва се когато искате да купите под сегашната пазарна цена.
 • Buy Stop - използва се когато искате да купите над сегашната пазарна цена.
 • Buy Market - използва се когато искате да купите на сегашната пазарна цена.

Поръчки за продажба на определен финансов инструмент при онлайн търговия:

 • Sell Limit - използва се когато искате да продадете над сегашната пазарна цена.
 • Sell Stop - използва се когато искате да продадете под сегашната пазарна цена.
 • Sell Market - използва се когато искате да продадете на сегашната пазарна цена.

Поръчки за излизане от позиция:

 • Stop Loss - за излизане от сделка при предварително определено ниво на загуба.
 • Take Profit - за излизане от сделка при предварително определено ниво на печалба.
 • Trailing Stop - за излизане на по-добри нива ако сделката се развие положително.

EURUSD - поръчка

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MetaTrader Supreme Edition.

Последното важно предимство на все по-популярният онлайн трейдинг е, че няма ограничения затова как да търгувате. Трейдърите могат да изберат предпочитана от тях търговска стратегия. Ето и накратко различните стратегии за борсова търговия:

 1. Скалпиране - краткосрочна търговия.
 2. Интрадей трейдинг.
 3. Суинг трейдинг.
 4. Дългосрочна търговия.

Към тези стилове може да добавен и пети, който включва онлайн търговия с експертни съветници т.нар роботи. В някои случай те може да практикуват високочестотна търговия. При нея една сделка може трае само няколко секунди или минути и да се търси печалба в рамките на няколко пипса.

Някои от тези търговски стилове биха изглеждали немислими преди няколко десетилетия, когато е било необходимо да се обадите на брокер. Онлайн трейдингът наистина промени из основи светът на търговията на финансовите пазари и направи много инструменти достъпни до голяма част от световното население.

Пазари за борсова търговия

В днешни дни брокерите имат възможност да предложат множество финансови инструменти за онлайн търговия, както и множество пазари. Нека вземем например Admiral Markets и да прегледаме техните продукти:

Както виждате това са цели 9 различни категории и всяка от тях има списък с инструменти, които можете да анализирате и търгувате. Форекс пазарът например съдържа множество валутни двойки, които могат да бъдат разделени на основни като EUR/USD, GBP/USD и USD/JPY. След тях се нареждат кросове като EUR/JPY, GBP/AUD и GBP/JPY. Освен това има и екзотични валутни двойки като EUR/NOK, NZD/SGD и USD/HUF. Естествено това са само няколко примера, има още много валутни двойки, които можете да търгувате.

Други доста популярни инструменти са CFD-та върху злато, петрол (WTI и Brent) и немският индекс DAX30. Не трябва да забравяме и CFD-та върху акции като Apple, Facebook, Google, Daimler и BMW.

Тествайте популярната онлайн търговия с валута (Форекс), акции, индекси, суровини и криптовалути без риск за Вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Онлайн търговия с акции

Онлайн търговия с акции е свързана с търговия на фондовите пазари през интернет чрез платформа за онлайн трейдинг.

Онлайн търговия с акции на кратко: първо идентифицирате валутите, които искате да са представени във вашия портфейл; след това определяте в какъв процент ще е представена всяка от тях; и накрая избирате индивидуални акции (купувате акции, или индекси) в предварително зададения обем. Явно, ще трябва да прецените качеството на „акциите които купувате", или индексите, спрямо избраната валута.

Какво да изисквате от една платформа за онлайн търговия?

Когато инвеститор или трейдър реши да направи своите първи стъпки на Форекс или фондовия пазар, той трябва да избере своята платформа за онлайн търговия и своя брокер, с който иска да инвестира или спекулира.

Изборът на платформа за онлайн търговия винаги е важна стъпка за всеки инвеститор или трейдър. Той ще трябва да прекарва часове използвайки го често, в някои случай дори ежедневно. Въпреки това, има доста различни видове платформи за онлайн търговия и това може да затрудни избора, особено на начинаещите пазарни участници. Все пак тази стъпка може да се окаже ключова за бъдещото представяне на трейдъра.

Всяка една платформа за успешна онлайн търговия трябва да предлага на трейдърите прост начин за търговия на финансови пазари. Трейдърите се нуждаят от платформа за онлайн търговия и поради други задачи. Ето преглед на задачите, които професионалните трейдъри трябва да изпълнят:

 • Модели за влизане в сделка
 • Модели за излизане от сделка
 • Лесно управление
 • Възможности за анализ на графиките
 • Използване на индикатори
 • Промяна и добавяне на инструменти за търговия
 • Употреба на експертни съветници
 • Възможност за тестване на стратегии
 • Мониторинг на новините
 • Възможност за проследяване на отворени и затворени сделки
 • Бързо преминаване към различни сметки
 • Използване на няколко профила за различни видове анализ

Можете да видите, че не става въпрос само за трейдинг. Добрата платформа за онлайн търговия трябва да предлага много повече от това. Важно е да проучите платформата преди да започнете да я използвате, за да сте сигурни, че предлага това, което очаквате и от което се нуждаете, за да направите вашата търговия по-ефективна и успешна.

Два примера за добра търговска платформа, която има всички изброени характеристики са MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Тези две платформи за онлайн търговия са особено добри за Форекс и CFD търговия. Платформите MetaTrader предлагат графиките, които са не само лесни за употреба, но и за навигация. Ако искате да научите повече за онлайн търговия, търговски стратегии, как да използвате платформа за онлайн търговия и още много, Ви препоръчваме да разгледате нашите статии & уроци.

Най-добрите платформи за онлайн търговия

Софтуерът помага за напредъка на всеки елемент от живота и финансовите пазари далеч не са изключение. Днес възможностите пред трейдърите са много по-разнообразни, благодарение на използването на платформи за онлайн търговия. По-долу ще Ви представим едно изключително приложение за най-популярните платформи за търговия в света MT4 и MT5 – MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition (MTSE) е специално приложение, разработено от Admiral Markets за платформите за онлайн търговия Metatrader. Благодарение на приложението MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Добрата новина е, че плъгинът MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Някои по-сериозни брокери стигат по-далеч като разработват допълнения за тези платформи като MetaTrader Supreme Edition на Admiral Markets. Ето и какво някои от основните екстри включени в MTSE:

EURUSD Weekly Chart - MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставката MetaTrader Supreme Edition - EUR/USD Седмична графика.

Съвети как да започнем успешна онлайн търговия

Докато сърфирате из интернет ще забележите, че няма недостиг на съвети за успешна онлайн търговия на финансовите пазари. Почти всеки има мнение кои са най-важните стъпки и ключовите съвети за успех на начинаещ трейдър. Трудно е да съберем цялата тази мъдрост, опит и познания само в няколко съвета, но направихме опит да изтъкнем тези, които често се споменават.

Съвет 1: Създайте система за онлайн търговия и план

Първата стъпка е да изградите система за успешна онлайн търговия и план. Търговският метод ще помогне да размерете кога да търгувате и кога не. Освен това ще помогне по-лесно да организирате мислите и подхода си, така че да станете по-постоянен. Следенето на вашите търговски идеи, как се развива вашият анализ и как се извършват Вашите търговски настройки като цяло е жизненоважен начин за събиране на обратна връзка. Това на свой ред ви позволява да се научите от грешките си и да подобрите методите си.

Съвет 2: Настройте правилно управление на риска

Важно е да разберете ползите от управлението на риска. След като приключите с тестването на системата за онлайн търговия и търговията на демо сметка, можете да преминете към следващата стъпка и да започнете да търгувате с реален капитал. Трейдърите често не са информирани за рисковете, когато започват да търгуват. Например, някои трейдъри не използват stop loss, което е критично, тъй като им позволява да ограничат риска на сделките.

Друг проблем е, че някои трейдъри предприемат твърде големи рискове и често използват прекалено много ливъридж в техните системи за успешна онлайн търговия. Трейдърите, които използват по-ниски нива на риск са по-добре подготвени да оцелеят след при серия от губещи сделки, когато техните сделки преминават през лоши периоди. По-малките загуби ще позволят на трейдърите да се върнат по-бързо на позитивна територия, когато тяхната стратегия започне да се представя по-добре отново.

Съвет 3:Настройте системата за онлайн търговия спрямо вашия стил и предпочитания

Има тенденция трейдърите да има колебания относно това, което най-много им приляга. Често те сменят столове на търговия и опитват различни методи. Това е добре в нормално в началото, тъй като трейдърите имат нужда от време да намерят стил и подход, който се свързва добре с тях.

Важно е да разберем, че стратегия, която е работила добре за Тредйър А, не е задължително да е подходяща за Трейдър Б. Например Тредйър А може да постига най-добри резултати със скалпиране, но Трейдър Б може да няма нужното време да търгува по този начин.

Когато търгувате на финансовите пазари, имайте предвид, че е важно да знаете следните неща:

 • Вашите финансови цели в краткосрочен и средносрочен план.
 • С каква степен на риск апетит се чувствате комфортно?
 • Колко време можете да отделите за трейдинг?
 • Колко стратегии може да наблюдавате и практикувате?
 • Защо и как се мотивирате за трейдинг?
 • С кой търговски стил, кои инструменти и кои индикатори сте избрали да работите?

Съвет 4: Опитайте онлайн търговия с демо сметка

Няма нужда трейдърите да поемат рискове още в самото начало. Могат да тестват и опитат всякакви видове търговски идеи, анали и стратегии просто чрез демо сметка. Тя позволява да се натрупа опит и да се търгува без риск на собствен капитал. Демо сметката е полезна и безплатна първа стъпка за начинаещ трейдър.

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Платформа номер 1 в света за търговия множество активи предоставена от Admiral Markets

Още по темета за онлайн търговия на борсата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.