Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво е къса продажба и как да печелите при спад на пазара през 2020?

Замисляли ли сте се как може да печелите и при спад на цената на даден актив на финансовите пазари? Отговорът на този въпрос е елементарен и се нарича къса продажба или къса позиция. В тази статия ще разберете какво е къса продажба, как работи, защо трябва да обмислите къси продажби на акции чрез договори за разлика (ДЗР), кои са най-добрите моменти за къса позиция, както и на кои пазари можете да търгувате с къси позиции. Да започваме

Какво е къса продажба през 2019?

"Купувай евтино, продавай скъпо" - търговска мисъл, която много често може да видим по стените на различни фондови борси и финансови компании. Когато пазарите се покачват тя може да работи много добре. Ако купите една акция на компания "ABC" за 100 долара и след това я продадете на 150 долара, ще направите скромна печалба от $ 50, минус комисионни или лихви.

Но какво се случва, когато пазарът не се покачва? Какво ще стане ако фондовите пазари се сринат? Ако сте купили компания ABC, може да сте загубили пари. Въпреки това, ще има някои разумни трейдъри, които са отворили къси позиции на пазара. Техните къси продажби ще им правят пари, стига пазарът да продължава да върви в тяхната посока, която е надолу.

По този начин, при падащ пазар, популярната търговска поговорка може да се превърне в "Продавай скъпо, купувай евтино".

Какво е къса продажба?

Когато зададем въпроса "Какво в къса продажба?", то отговорът може да бъде вземане на решение за влизане в меча или негативна за даден актив сделка. При къса позиция ще печелите, когато цената на избрания от Вас финансов актив се понижава.

Вместо да купувате ниско и да продавате високо, ще продавате високо и купувате ниско, като правите печалба от низходящата промяна в цената на актива.

В този случай търговецът на финансовите пазари смята, че пазарът ще се понижи и ще иска да се възползва от това движение, като отвори на къса позиция, или да продаде, а не да купува.

Преди да разгледаме някои от причините, поради които бихте помислили за къси продажби на акции или на друг клас активи, нека първо да разберем как работи късата продажба и как можете да отворите първата си къса позиция?

Тествайте търговията с къса позиция без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Къса продажба - как работи?

Традиционно късия продавач взима на заем акции или друг актив, които не притежава. Най-често това се случва в сметка в инвестиционен посредник. След това той ще продава тези акции на отворения пазар и на определена цена. Целта на късия продавач е да си откупи обратно тези акции в бъдеще на по-ниска цена и да ги върне обратно на заемодателя.

След това продавача ще прибере разликата в цената, на която е купил и тази, на която е продал, като преди това заплати разходите за закупуването им.

Пример за къса продажба

Да приемем, че трейдър е заел къса позиция със 100 акции на компанията ABC на цена от $20 за акция.След известен период от време цената пада до $10 и трейдърът тогава решава да си върне акциите. Печалбата от търговията ще бъде $ 1,000 [($ 20 - $ 10) x 100 акции], минус всички комисиони и лихви.

Какво обаче се случва, ако цената на акциите се увеличи, след като трейдърът е заел къса позиция? Нека кажем, че компанията ABC поскъпне до $50 на акция, а трейдърът реши да намали загубите си. В този лучай загубата му ще бъде $ 3,000 [($ 50 - $ 10) x 100] и също ще трябва да плати комисионна и лихва за тази позиция.

Както можете да видите тук, загубите са по-големи от 100% от инвестирания капитал. Това е основният риск от къса продажба - безкрайна загуба. Тъй като не съществува горна граница на цената на акциите, максималната загуба на продавача теоретично е безкрайна.

Има обаче различни инструменти, които могат да помогнат на късите продавачи да сведат до минимум риска като например стоп лос поръчка. Този тип ордер ще затвори Вашата сделка, когато загубите Ви достигнат определено ниво и по-този ще Ви предпази от загуба на цялата си инвестиционна сметка.

Къса продажба чрез ДЗР

Договорите за разлика, по-известни като ДЗР, или CFD позволяват на трейдърите да спекулират с повишаващите се или понижаващите се цени на пазарите, без притежават основния актив. По същество ДЗР е договор между две страни - трейдърът и брокерът. В края на договора двете страни обменят разликата между цената на дадения финансов актив към момента на сключване на договора и цената на акцията в края на контракта.

По същество трейдърът плаща разликата между началната и цената на затваряне на акциите на компанията, която търгува. Простотата на влизане и излизане от позиции в сравнение с други търговски инструменти е само една от причините, поради които търговията с договори за ралика е толкова популярна за къса продажба на акции или други активи.

Това не означава, че е съвсем лесно, разбира се, но има някои съществени предимства като:

  • Употреба на Ливъридж- индивидуален трейдър може да търгува с позиции пет пъти по-големи от баланса си. Професионалният трейдър може да отваря позиции с 10 пъти по-голям капитал от собствения при търговия с акции и до 500 пъти по-голям при Форекс търговия и търговия с борсови индекси.
  • Търговия във всяка посока - Можете да отваряте къса и дълга позиция при всякакви финансови активи. Без допълнителни такси за къси продажби.
  • Усъвършенствани инструменти за риск мениджмънт - използвайте поръчките като стоп лос и тейк профит, за да минимизирате риска.
  • Достъп до световните фондови пазари - търговия с CFD-та върху акции от САЩ, CFD-та върху акции от ЕС, CFD-та върху британски акции и тн.

Наличието на правилните продукти на върха на пръстите ви е изключително важно за трейдърите, участващи в световните финансови пазари.

Започнете да търгувате с ДЗР върху валути, акции, индекси, суровини и криптовалути с платформа номер 1 света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете платформа MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера по-долу!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Как да направите къси продажби на акции?

Благодарение на новите технологии днешните къси продажби на акции никога не са били по-прости. Ключът е да притежавате подходящата платформа за търговия. Например, приставката за МТ4 и MT5 - MetaTrader Supreme Edition е добавка, която Ви позволява да търгувате със ДЗР върху акции от САЩ, ЕС, Великобритания и още 14 фондови борси в света, при разширени функции на стандартните MetaTrader 4 и MetaTrader 5.

Пълно ръководство за търговия с платформата MetaTarder 5 можете да намерите тук.

Къса продажба - Admiral Markets MT5  с приставка MT5 Supreme Edition, Apple, дневна графика

Източник: Admiral Markets MT5 с приставка MT5 Supreme Edition, Apple, дневна графика с диапазон на данните 2 ноември 2019 - 16 декември 2019 година. Изготвена на: 16 декември 2019 година в 18:00. Моля имайте предвид, че миналото представяне не е сигурен индикатор за бъдещи резултати.

Графиката по-горе показва движението на цената на акциите на Apple. Платформата MT5 Supreme Edition позволява на трейдърите да преглеждат историческите данни за цените на акциите, както и възможността да използват цяла гама от безплатни търговски индикатори, за да подпомогнат вземането на решения. Тази версия има и функцията "Мини терминал", която ви позволява да избирате параметрите на вашата сделка.

Например, за да направите къса продажба, просто щракнете върху бутона "Продава", където можете да добавите и стоп лос и тейк профит ордери. Тези поръчки помагат на трейдърите да се измъкнат от позициите си на предварително определени нива на цените, или на загуба, или на печалба.

Преди да отворите сделка е добре да имате представа кои моменти и финансови активи са подходящи за къса позиция, така че нека ги разгледаме.

Кой са най-добрите моменти за къси продажби?

За съжаление, никой не може да предвиди бъдещето с абсолютна точност. Съществуват обаче определени сценарии, при които къси продажби на акции могат да се окажат много полезни и печеливши.

Тук има три сценария, при които късите продажби биха могли да бъдат много добър ход:

1. В случаи на финансова криза

Помните ли голямата финансовата криза от 2008 година? А "дотком балонът" от 2000 година? Сривовете на пазарите се случват, макар и не толкова често. Обаче всичко е свързано с подготовката, така че, ако се стигне до подобен срив, да знаете какво да правите.

Отварянето на къси позиции по време на финансова криза може да е добър ход и да се изплати. Все пак търговията по време на висока волатилност носи и по-високи рискове.

2. Скандал в компанията

Този сценарии се случва по-често от финансовите кризи. Споменете си скандала около дизеловите емисии на Volkswagen през 2015 година, която разтърси не само компанията, но и цялата автомобилна индустрия.

Къса позиция -

Източник: Admiral Markets MT5 с приставка Supreme Edition, Volkswagen, месечна графика с диапазон на данните 1 февруари 1996 - 16 декември 2019. Изготвена на 16 декември в 22:00ч. Моля имайте предвид, че миналото представяне не е сигурен индикатор за бъдещи резултати.

Полето, маркирано в жълто, показва месечните японски свещи на срива на цената на акциите на Volkswagen по време на скандала с дизелови емисии, който се развихри в САЩ. Спада изтри три години ръст в цената на акциите на Volkswagen.

Ако имате правилната платформа и продукт, с които да осъществите къса продажба, падащият пазар може да се окаже доста печеливш за Вас, в зависимост от стратегията за търговия, която ползвате

3. Разочароващ отчет

Всяко тримесечие публично търгуваните компании публикуват своя отчет за приходите. Анализаторите дават своите прогнози за печалба на акция и приходите, както и някои други показатели.

Ако компанията пропусне тези оценки, това може да подтикне някои трейдъри да се отърват от акциите и, а други да инициират нови къси позиции. След поредица от лоши отчети за приходите, цената на акциите на компанията може да започне да показва характеристики на низходяща тенденция.

Източник: Admiral Markets MT5 с приставка MT5 Supreme Edition, Green Dot, дневна графика с диапазон на данните 26 октомври 2018 - 16 декември 2019. Изготвена на: 16 декември 2019 година. Моля имайте предвид, че миналото представяне не е сигурен индикатор за бъдещи резултати.

Изображението по-горе е графика на Green Dot, американска Финтех компания. След като се наслаждаваше на възходящ тренд от 2015 до средата на 2018 година, акциите на компанията започнаха да падат. Спада бе подпомогнат от поредни неприятни новини по време на финансовите отчети.

Възможността да участват в движение нагоре или надолу поставя пазарните участници в уникална позиция като пазарна активност. Понякога трейдърът иска да участва в къса продажба на пазара, а не в отделна акция. Това е друго предимство на късите продажби с договори за разлика.

На кои пазари можете да търгувате с къса продажба

С Admiral Markets Вие можете да участвате в къса продажба или да заемете меча позиция относно много активи. Ето и няколко примера за финансови активи, в които можете да отваряте къса позиция:

Заключение за това какво е къса позиция?

Къса продажба на акции или друг актив означава, че имате мечо мнение за цената му. В този случаи трейдърът смята, че цената на дадения актив ще се понижи. Може да обмисляте къса продажба на пазара ако очаквате потенциален спад. Или може да сте къси при определени акции, тъй като са пропуснали очакванията за отчетите, или пък просто поради сценарии на низходящ тренд.

Трябва да знаете, че наименованията къса и дълга позиция не идват от това колко дълго ще държите Вашата позиция отворена, а на това в коя посока предполагате, че ще се задвижи пазара. При къса продажба искате пазара да се движи надолу, за да печелите, а при дълга позиция - нагоре.

Традиционният метод за къси продажби на акции е когато трейдъра вземе акциите или друг финансов актив назаем от брокер и след това ги продадете на отворения пазар. Целта е да си ги купи обратно в бъдеще на по-ниска цена. Обаче сега има по-прости продукти, като ДЗР върху акции, които позволяват на трейдърите да спекулират с покачване или понижаване на цените без никаква собственост на търгуваните акции.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

След като вече знаете какво е къса продажба и как да печелите и при падащи и при покачващи се цени на пазарите, е време да отворите реална сметка с регулиран брокер като Admiral Markets и да материализирате Вашите познания.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.