76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Какво е къса продажба през 2019?

От тази статия можете да научите какво е къса продажба, как работи, защо трябва да обмислите къси продажби на акции чрез договори за разлика, кои са най-добрите акции за продажба, както и на кои пазари можете да търгувате с къси позиции.

Какво е къса продажба през 2019?

"Купувай евтино, продавай скъпо" - търговска мисъл, която много често може да видим по стените на различни фондови борси. Когато пазарите се покачват тя може да работи много добре. Ако купите една акция на компания "ABC" за 100 долара и след това я продадете на 150 долара, ще направите скромна печалба от $ 50, минус комисионни или лихви.

Но какво се случва, когато пазарът не се покачва? Какво ще стане ако фондовия пазар се срине? Ако сте купили компания ABC, може да сте загубили пари. Въпреки това, ще има някои разумни трейдъри, които са отворили къси позиции на пазара. Техните къси продажби ще им правят пари, стига пазарът да продължава да върви в тяхната посока, която е надолу.

Какво е къса продажба?

Когато зададем въпроса "Какво в къса продажба?", то отговорът може да бъде вземане на решение за влизане в меча или негативна за даден актив сделка. Вместо да купувате ниско и да продавате високо, ще продавате високо и купувате ниско, като правите печалба от промяната в цената на актива.

В този случай трейдърът смята, че пазарът ще се понижи и ще иска да се възползва от това движение, като отвори на къса позиция, или да продаде, а не да купува.

Преди да разгледаме някои от причините, поради които бихте помислили за къси продажби на акции или на друг клас активи, нека първо да разберем как работи късата продажба, как да работи тя и как можете да отворите първата си къса позиция?

Можете да тествате отварянето на къса продажба без да рискувате собствен капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Как работи късата продажба?

Традиционно късия продавач взима на заем акции, които не притежава. Най-често това се случва в сметка в брокер. След това той ще продава тези акции на отворения пазар и на определена цена. Целта на късия продавач е да си откупи обратно тези акции в бъдеще на по-ниска цена и да ги върне обратно на заемодателя. След това продавача ще прибере разликата в цената, на която е купил и тази, на която е продал, като заплати разходите за закупуването им.

Пример за къса продажба

Да приемем, че трейдър е заел къса позиция със 100 акции на компанията ABC на цена от $20 за акция.След известен период от време цената пада до $10 и трейдърът тогава решава да си върне акциите. Печалбата от търговията ще бъде $ 1,000 [($ 20 - $ 10) x 100 акции], минус всички комисиони и лихви.

Какво обаче се случва, ако цената на акциите се увеличи, след като трейдърът е заел къса позиция? Нека кажем, че компанията ABC поскъпне до $50 на акция, а трейдърът реши да намали загубите си. В този случай загубата му ще бъде $ 3,000 [($ 50 - $ 10) x 100] и също ще трябва да плати комисионна и лихва за тази позиция.

Както можете да видите тук, загубите са по-големи от 100% от инвестирания капитал. Това е основният риск от къса продажба - безкрайна загуба. Тъй като не съществува горна граница на цената на акциите, максималната загуба на продавача теоретично е безкрайна.

Има обаче различни инструменти, които могат да помогнат на късите продавачи да сведат до минимум риска като например стоп лос поръчка. Този тип ордер ще затвори Вашата сделка, когато загубите Ви достигнат определено ниво и по-този ще Ви предпази от загуба на цялата си инвестиционна сметка.

Къса продажба чрез CFD

Договорите за разлика, по-известни като CFD-та, позволяват на трейдърите да спекулират с повишаващите се или понижаващите се цени на пазарите, без притежават основния актив. По същество CFD е договор между две страни - трейдърът и брокерът. В края на договора двете страни обменят разликата между цената на акцията към момента на сключване на договора и цената на акцията в края на контракта.

По същество трейдърът плаща разликата между началната и цената на затваряне на акциите на компанията, която търгува. Простотата на влизане и излизане от позиции в сравнение с други търговски инструменти е само една от причините, поради които CFD търговията е толкова популярна за къса продажба на акции.

Това не означава, че е съвсем лесно, разбира се, но има някои съществени предимства като:

  • Ливъридж - индивидуален трейдър може да търгува с позиции пет пъти по-големи от баланса си. Професионалният трейдър може да отваря позиции с 10 пъти по-голям капитал от собствения.
  • Търговия във всяка посока - Можете да отваряте дълги и къси позиции при всякакви акции. Без допълнителни такси за къси продажби.
  • Усъвършенствани инструменти за управление на риска - използвайте поръчките като стоп лос и тейк профит, за да минимизирате риска.
  • Достъп до световните фондови пазари - търговия с CFD-та върху акции от САЩ, CFD-та върху акции от ЕС, CFD-та върху британски акции и тн.

Наличието на правилните продукти на върха на пръстите ви е изключително важно за трейдърите, участващи в световните пазари. Ето защо Admiral Markets Ви предлага да търгувате CFD-та върху акции, индекси, валути, суровини и криптовалути на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

В същото време със сметка Admiral.Invest можете да купите и притежавате реални акции.

Как да направите къси продажби на акции?

Благодарение на новите технологии днешните къси продажби на акции никога не са били по-прости. Ключът е да притежавате подходящата платформа. Например, приставката за MT5 MetaTrader Supreme Edition е платформа, която ви позволява да търгувате със CFD-та върху акции от САЩ, ЕС и Великобритания, при разширени функции за платформата.

Shorting Stock CFDs

Източник: Admiral Markets MT5 Supreme Edition Apple седмична графика

Графиката по-горе показва движението на цените на акциите на Apple. Платформата MT5 Supreme Edition позволява на трейдърите да преглеждат историческите данни за цените на акциите, както и възможността да използват цяла гама от безплатни търговски индикатори, за да подпомогнат вземането на решения. Тази версия има и функцията "Мини терминал", която ви позволява да избирате параметрите на вашата сделка.

Например, за да направите къса продажба, просто щракнете върху бутона "Продава", където можете да добавите и стоп лос и тейк профит ордери. Тези поръчки помагат на трейдърите да се измъкнат от позициите си на предварително определени нива на цените, или на загуба, или на печалба. Преди да отворите сделка е добре да имате представа кои акции са подходящи за възможностите за късата продажба, така че нека ги разгледаме

Кой са най-добрите акции за къси продажби?

За съжаление, никой не може да предвиди бъдещето с абсолютна точност. Съществуват обаче определени сценарии, при които къси продажби на акции могат да се окажат много полезни и печеливши.

Тук има три сценария, при които късите продажби биха могли да бъдат добър ход:

1. В случаи на финансова криза

Помните ли финансовата криза от 2008 година? А дотком балонът от 2000 година? Сривовете на пазарите се случват, макар и не толкова често. Обаче всичко е свързано с подготовката, така че, ако се случи, да знаете какво да правите.

2, Скандал в компанията

Този сценарии се случва по-често от финансовата криза. Споменете си скандала около дизеловите емисии на Volkswagen през 2015 година, която разтърси не само компанията, но и цялата автомобилна индустрия.

MT5 Supreme Edition - Monthly Chart

Източник: Admiral Markets MT5 Supreme Edition Volkswagen месечна графика

Полето, маркирано в жълто, показва месечните японски свещи на срива на цената на акциите на Volkswagen по време на скандала с дизелови емисии. Спада изтри три години ръст на цените.

Ако имате правилната платформа и продукт, с които да осъществите къса продажба, падащият пазар може да се окаже доста печеливш за Вас, в зависимост от стратегията за търговия.

3. Разочароващ отчет

Всяко тримесечие публичните компании публикуват своя отчет за доходите. Анализаторите дават своите прогнози за печалба на акция и приходите, както и някои други показатели. Ако компанията пропусне тези оценки, това може да подтикне някои трейдъри да се отърват от акциите и, а други да инициират нови къси позиции. След поредица от лоши отчети за приходите, компанията може да започне да показва характеристики на низходяща тенденция.

Daily Chart - MT5 Supreme Edition

Източник: Admiral Markets MT5 Supreme Edition Alcoa дневна графика

Изображението по-горе е графика на Alcoa, шестият по големина производител на алуминий в света. След като се наслаждаваше на възходящ тренд през по-голямата част от 2017, средата на 2018 година бележи точката, в която акциите започнаха да падат. Възможността да участват в движение нагоре или надолу поставя пазарните участници в уникална позиция като пазарна активност. Понякога трейдърът иска да участва в къса продажба на пазара, а не в отделна акция. Това е друго предимство на късите продажби със CFD.

На кои пазари можете да търгувате с къса продажба

С Admiral Markets Вие можете да участвате в къса продажба или да заемете меча позиция относно много активи. Кои се тези активи, които можете да търгуват с къса продажба? Ето и няколко примера:

Заключение за това какво е къса продажба?

Къса продажба на акции или друг актив означава, че имате мечо мнение за цената му. В този случаи трейдърът смята, че цената на дадения актив ще се понижи. Може да обмисляте къса продажба на пазара ако очаквате потенциален спад. Или може да сте къси при определени акции, тъй като са пропуснали очакванията за отчетите, или пък просто поради сценарии на низходящ тренд.

Традиционният метод за къси продажби на акции е когато трейдъра вземе акциите назаем от брокер и след това ги продадете на отворения пазар. Целта е да си ги купи обратно в бъдеще на по-ниска цена. Обаче сега има по-прости продукти, като CFD-та върху акции, които позволяват на трейдърите да спекулират с покачване или понижаване на цените без никаква собственост на търгуваните акции.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

След като вече знаете какво е къса продажба и как да печелите и при падащи и при покачващи се цени на пазарите, е време да отворите реална сметка с регулиран брокер като Admiral Markets и да материализирате Вашите познания.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.