Какво е къса продажба и как да се възползвате от спад на пазара?

Борис Петров

Когато купите даден финансов актив Вие ще спечелите ако цената му се повиши. Но цените на финансовите пазари се движат нагоре и надолу, и тук възниква въпросът може да ли да печелите, докато цените се понижават? Отговорът е да и на помощ Ви се притичват т.нар. къси продажби или къси позиции. Искате да научите повече за тях? Тогава сте на правилното място!

 

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е къса позиция?

Къса позиция или къса продажба e продажба на финансов актив с надеждата, че цената му ще се понижи и ще можете да го купите по-евтино като по този начин да реализирате печалба от сделката си.

На практика късата позиция е обратна на дългата, при която трейдъра купува даден актив с цел да спечели от повишаването на цената му. Къса продажба на акции или друг актив означава, че имате негативни очаквания за цената. 

Не е задължително да притежавате актива, в който отваряте къса продажба, тъй като може да го заемете от инвестиционния посредник, с който търгувате. Отварянето на къси позиции често се нарича на жаргон "шортване" (от английското short sell).

Трябва да знаете, че наименованията къса и дълга позиция не идват от това колко дълго ще държите Вашата позиция отворена, а на това в коя посока предполагате, че ще се задвижи пазара.

Късите позиции могат да бъдат използвани за:

Спекулацията се извършва с цел да се извлече печалба от падащата цена на актива, а при хеджирането включва обратна позиция на съществуващи вече дълго позиции с цел намаляване на риска.

Тествайте търговията с къси позиции в над 8000 финансови инструменти без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу!

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Как работи късата продажба?

"Купувай евтино, продавай скъпо" - търговска мисъл, която много често може да видим по стените на различни фондови борси и финансови компании. Когато пазарите се покачват тя може да работи много добре.

  • Ако купите една акция на компания "ABC" за 100 долара и след това я продадете на 150 долара, ще направите печалба от $ 50, минус разходите по сделката.

Но какво се случва, когато пазарът не се покачва? Какво ще стане ако фондовите пазари се сринат?

Ако сте купили компания ABC, вероятно сте загубили пари.

Въпреки това, ще има някои разумни трейдъри, които са отворили къси позиции на пазара. Техните къси продажби ще им правят пари, стига пазарът да продължава да върви в тяхната посока, която е надолу.

По този начин, при падащ пазар, популярната търговска поговорка може да се превърне в "Продавай скъпо, купувай евтино".

Ето и как работи късата продажба:

  1. Традиционно късия продавач (англ. short seller) взима на заем акции или друг актив, които не притежава. Най-често това се случва в сметка в инвестиционен посредник.
  2. След това той ще продава тези акции на отворения пазар и на определена цена.
  3. Целта е да си откупи обратно този актив в бъдеще на по-ниска цена и да ги върне обратно на заемодателя.

Така късия продавач може да спечели разликата в цената, на която е купил актива и тази, на която е продал, като от печалбата трябва да се извадят разходите по сделката.

Пример за къса продажба

Да приемем, че трейдър е заел къса позиция със 100 акции на компанията ABC на цена от $20 за акция. След известен период от време цената пада до $10 и трейдърът тогава решава да си върне акциите. Печалбата от сделката ще бъде:

  • $ 1,000 = [($ 20 - $ 10) x 100 акции]

От нея трябва да извадим всички комисиони и такси (често те се наричат суап за къса позиция)

Какво обаче се случва, ако цената на акциите се увеличи, след като трейдърът е заел къса позиция?

Нека кажем, че компанията ABC поскъпне до $50 на акция, а трейдърът реши да намали загубите си. В този случай загубата му ще бъде:

  • $ 3,000 = [($ 50 - $ 20) x 100]

Освен това ще трябва да плати комисионна и суап за къса позиция.

Както можете да видите тук, загубите са по-големи от 100% от инвестирания капитал. Това е основният риск от къса продажба - безкрайна загуба. Тъй като не съществува горна граница на цената на акциите, максималната загуба на продавача теоретично е безкрайна.

Има обаче различни инструменти, които могат да помогнат на късите продавачи да сведат до минимум риска като например стоп лос поръчка. Този тип поръчка ще затвори Вашата сделка, когато загубите Ви достигнат определено ниво и по-този ще Ви предпази от загуба на цялата си инвестиционна сметка.

Някои платформи като MetaTrader 5 Ви предлагат да поставите поръчки като стоп лос и тейк профит още в процеса на отваряне на дълга и къса позиция.

Търгувайте над 8000 финансови инструменти на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5 предоставена от Admirals. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да направите къса продажба?

За да отварят къса позиция в даден актив и да се възползват от потенциално понижение в цената, трейдърите използват деривати като опции и договори за разлика.

Договорите за разлика, по-известни като ДЗР, или CFD позволяват на трейдърите да спекулират с повишаващите се или понижаващите се цени на пазарите, без притежават основния актив. По същество ДЗР е договор между две страни - трейдърът и брокерът. В края на договора двете страни обменят разликата между цената на дадения финансов актив към момента на сключване на договора и цената в края на контракта.

Простотата на влизане и излизане от позиции в сравнение с други търговски инструменти е само една от причините, поради които търговията с договори за разлика е толкова популярна за къси позиции.

Това не означава, че е съвсем лесно, разбира се, но има някои съществени предимства като:

  • Употреба на Ливъридж- индивидуален трейдър може да търгува с повече капитал от този в баланса си.
  • Търговия във всяка посока - Можете да отваряте къса и дълга позиция при всякакви финансови активи. Без допълнителни такси за къси продажби.
  • Усъвършенствани инструменти за риск мениджмънт - използвайте поръчките като стоп лос и тейк профит, за да минимизирате риска.
  • Достъп до множество различни пазари, които ще разгледаме малко по-надолу в статията

Все пак ДЗР имат и своите недостатъци и основните от тях са:

  • Такса суап за къса позиция
  • По-висок риск при употреба на ливъридж
  • Липса на реално притежание на финансовия актив

Наличието на правилните продукти на върха на пръстите Ви е изключително важно за трейдърите, участващи в световните финансови пазари. Именно затова трябва да изберете регулиран инвестиционен посредник, който Ви предлага широк набор от финансови инструменти.

Започнете търговия на финансовите пазари с лицензиран и награждаван брокер като Admirals. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера по-долу:

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Защо имате нужда от къси продажби?

Отговорът на този въпрос може да се го обобщим по следния начин:

  • Можете да печелите от спад в цените на пазарите
  • Възможност за по-бързи печалби, тъй като пазарите падат по-бързо, отколкото се качват
  • Достъп до множество пазари
  • Употреба на ливъридж
  • Възможности за хеджиране на експозиция в реални активи (като акции например)

Разбира се късите продажби имат своите недостатъци, както и всяка друга инвестиция:

  • По-висок риск, заради употребата на ливъридж
  • Липса на реално притежание на актива

След като вече знаете какво е къса позиция, как работят късите продажби и защо имате нужда от тях, нека да видим кои моменти биха били подходящи за къси продажби.

На кои пазари може да правите къси продажби?

С Admirals Вие можете да участвате в къса продажба или да заемете меча позиция относно много активи. Ето и примери за финансови активи, в които можете да отваряте къса позиция чрез договори за разлика:

По този начин Вие можете да се възползвате от потенциален спад в цената на почти всички основни финансови активи или да хеджирате Вашата експозиция в реални акции, например.

Подходящи моменти за отваряне на къси позиции може да са:

  1. Кризисни моменти (финансова криза, икономическа криза)
  2. Конфликти (военни или търговски)
  3. След отчет на дадена компания
  4. Пробив на цената под силно ниво на подкрепа

На следващото изображение ще откриете пример за къса позиция в индекса S&P 500 след настъпването на кризата с Covid-19 през март 2020 година:

Източник: Admirals MetaTrader 5, SP500, дневна графика с диапазон на данните 29 ноември 2019 - 11 юни 2021 г. Изготвена на 19:20 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

В този случай трейдъри може да:

  • Отвори къса позиция в S&P 500 след пробив на ниво на подкрепа от 3213 (последен минимум)
  • След като индексът пада до нива от 2185 да затвори късата продажба
  • Получи потенциална печалба от $1028 = 3213 - 2185 при търговия само с 1 индекс

Разбира се, ако индексът се беше повишил трейдърът вероятно е щял да регистрира загуба.

Как да направите къси продажби на акции?

След като вече знаете какво е къса позиция, защо са Ви нужни късите продажби, как работят и на кои пазари можете да ги използвате, може би е време да се насочите към практическата част, а именно как да отворите къси продажби на акции.

Можете да стартирате само в 3 стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия.
  2. Изтеглете Вашата платформа за търговия.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с акции с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

За примера ще използваме акции на Тесла, за да дадем пример за къса и дълга позиция.

Как да отворите дълги позиции в акции?

Нека да дадем един пример как да купите акции като използваме акции на Тесла.

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете акциите на Tesla (#TSLA)
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позiциия) в акции на Тесла Вие очаквате да те поскъпнат, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да отворите къси продажби на акции?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете акции на Тесла
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) акции на Тесла Вие очаквате те да поевтинеят, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

 

ТОП СТАТИИ
EUR/USD: Защо да търгувате с най-популярната валутна двойка?
Американският долар (USD) и еврото (EUR) са двете разпознаваеми валути в света, а и са двете с най-голям обем на валутния пазар, според последния доклад на Банката за международни разплащания. Следователно, валутната двойка EURUSD (евро долар) е най-популярната сред трейдърите. Искате да научите пов...
Euro stoxx 50: Как да инвестирате в индекса на европейските сини чипове
Икономиката на Европейския съюз е третата най-голяма в света и има трима представили в топ 10 на най-големите икономики. ЕС е дом на едни от най-големите фондови борси в света, както и на някои много големи компании. 50 от тях са събрани в един от най-популярните индекси в света Euro Stoxx 50! Искат...
Инвестиции в сребро: Всичко, което трябва да знаете
Макар често да играе ролята на "втора цигулка" на златото и да е наричано "златото на бедните", среброто може да предложи прекрасна възможност за търговия и инвестиции, напълно достъпна и за начинаещите инвеститори. Искате да разберете повече за инвестициите в сребро? Тогава сте на правилното място!...
Виж Всички