Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво е къса продажба?

Открийте всичко, което трябва да знаете за късата продажба. Научете какво е къса продажба, как работи, защо трябва да обмислите къси продажби на акции чрез CFD, кои са най-добрите акции за продажба и на кои пазари можете да търгувате с къси позиции.

Какво е къса продажба? - Admiral Markets

"Купувай евтино, продавай скъпо" - търговска мисъл, която много често може да видим по стените на различни борси. Когато пазарите се покачват тя може да работи много добре. Ако купите една акция на компания "ABC" за 100 долара и след това я продадете на 150 долара, ще направите скромна печалба от $ 50, минус комисионни или лихви.

Но какво се случва, когато пазарът не се покачва? Какво ще стане ако пазарът се срине? Ако сте купили компания ABC, може да сте загубили пари. Въпреки това, ще има някои разумни трейдъри, които са отворили къси позиции на пазара. Техните къси продажби ще им правят пари, стига пазарът да продължава да върви в тяхната посока.

Къса продажба определение

Когато зададем въпроса "Какво в къса продажба?", то може да отговорим като вземане на решение за влизане в меча или негативна търговия върху актив. Вместо да купувате ниско и да продавате високо, ще продавате високо и купувате ниско, като печелите печалба от промяната в цената на актива. В този случай трейдърът смята, че пазарът ще се понижи и ще иска да се възползва от това движение, като отвори на къса позиция, или да продаде, а не да купува.

Преди да разгледаме някои от причините, поради които бихте помислили за скъсяване на акции или на друг клас активи, нека първо да разберем как работи късата продажба, как да работи тя и как можете да отворите първата си къса позиция?

Как работи късата продажба?

Традиционно късия продавач взима на заем акции, които не притежава. Най-често това се случва в сметка в брокер. След това той ще продава тези акции на отворения пазар и на определена цена. Целта на късия продавач е да си откупи обратно тези акции в бъдеще на по-ниска цена и да ги върне обратно на заемодателя. След това продавача ще прибере разликата в цената, на която е купил и тази, на която е продал, като заплати разходите за закупуването им.

Пример за къса продажба

Да приемем, че трейдър е заел къса позиция със 100 акции на компанията ABC на цена от $20 за акция.След известен период от време цената пада до $10 и трейдърът тогава решава да си върне акциите. Печалбата от търговията ще бъде $ 1,000 [($ 20 - $ 10) x 100 акции], минус всички комисиони и лихви.

Какво обаче се случва, ако цената на акциите се увеличи, след като трейдърът е заел къса позиция? Нека кажем, че компанията ABC поскъпне до $50 на акция, а трейдърът реши да намали загубите си. В този случай загубата му ще бъде $ 3,000 [($ 50 - $ 10) x 100] и също ще трябва да плати комисионна и лихва за тази позиция.

Както можете да видите тук, загубите са по-големи от 100% от инвестирания капитал. Това е основният риск от къса продажба - безкрайна загуба. Тъй като не съществува горна граница на цената на акциите, максималната загуба на продавача теоретично е безкрайна. Има обаче налични продукти, които могат да помогнат на къси продавачи да сведат до минимум риска.

Къса продажба чрез CFD

CFD (Договор за разлика) позволява на трейдърите да спекулират с повишаващите се или понижаващите се цени на пазарите, без притежават основния актив. По същество CFD е договор между две страни - трейдърът и брокерът. В края на договора двете страни обменят разликата между цената на акцията към момента на сключване на договора и цената на акцията в края на контракта.

По същество трейдърът плаща разликата между началната и цената на затваряне на акциите на компанията, която търгува. Простотата на влизане и излизане от позиции в сравнение с други търговски инструменти е само една от причините, поради които CFD търговията е толкова популярна за къса продажба на акции. Това не означава, че е съвсем лесно, разбира се, но има някои предимства като:

  • Ливъридж - индивидуален трейдър може да търгува с позиции пет пъти по-големи от баланса си. Професионалният трейдър може да отваря позиции с 10 пъти по-голям капитал от собствения.
  • Търговия във всяка посока - Можете да отваряте дълги и къси позиции при всякакви акции. Без допълнителни такси за къси продажби.
  • Усъвършенствани инструменти за управление на риска - използвайте поръчките като стоп лос и тейк профит, за да минимизирате риска.
  • Достъп до световните фондови пазари - търговия с CFD-та върху акции от САЩ, CFD-та върху акции от ЕС, CFD-та върху британски акции и тн.

Наличието на правилните продукти на върха на пръстите ви е изключително важно за трейдърите, участващи в световните пазари. С Admiral.Invest можете да купите и притежавате акции. С Admiral Markets CFD сметка за търговия можете да спекулирате с покачващите се и падащи цени. Това предлага на трейдърите уникална гъвкавост при търгуване на финансовите пазари.

Инвестирайте в акции и ETF-и с Admiral Markets


Как да направите къси продажби на акции?

Благодарение на новите технологии днешните къси продажби на акции никога не са били по-прости. Ключът е да притежавате подходящата платформа. Например, MetaTrader Supreme Edition плъгин за MetaTrader 5 е платформа, която ви позволява да търгувате по CFD-та върху акции от САЩ, ЕС и Великобритания, с разширени функции за платформата.

Shorting Stock CFDs

Източник: Admiral Markets MT5 Supreme Edition Apple седмична графика

Графиката по-горе показва акцията на Apple. Платформата MT5 Supreme Edition позволява на трейдърите да преглеждат историческите данни за цените на акциите, както и възможността да използват цяла гама от безплатни индикатори за търговия, за да подпомогнат вземането на решения. Тази версия има и функцията "Мини терминал", която ви позволява да избирате параметрите на вашата сделка.

Например, за да направите къса продажба, просто щракнете върху бутона "Продава", където можете да добавите и стоп лос и тейк профит. Тези поръчки помагат на трейдърите да се измъкнат от позициите си на предварително определени нива на цените, или на загуба, или на печалба. Преди да отворите сделка е добре да имате представа кои акции са подходящи за възможностите за късата продажба, така че нека ги разгледаме

Кой са най-добрите акции за къси продажби?

За съжаление, никой не може да предвиди бъдещето. Съществуват обаче определени сценарии, при които къси продажби на акции могат да се окажат полезни. Тук има три сценария, при които късите продажби и биха могли да бъдат добър ход:

1. В случаи на финансова криза

Помните ли финансовата криза от 2008 година? А дотком балонът от 2000 година? Сривовете се случват, макар и не толкова често. Обаче всичко е свързано с подготовката, така че, ако се случи, да знаете какво да правите.

2, Скандал в компанията

Този сценарии се случва по-често от финансовата криза. Споменете си скандала около дизеловите емисии на Volkswagen през 2015 година.

MT5 Supreme Edition - Monthly Chart

Източник: Admiral Markets MT5 Supreme Edition Volkswagen месечна графика

Полето, маркирано в жълто, показва месечнитеяпонски свещи на спада на цената на акциите на Volkswagen по време на скандала с дизелови емисии. Спада изтри три години ръст на цените. Ако имате правилната платформа и продукт, с които да направите къса продажба, пазарът може да се окаже добър за Вас в този конкретен случай, в зависимост от стратегията ти.

3. Разочароващ отчет

Всяко тримесечие публичните компании публикуват своя отчет за доходите. Анализаторите дават своите прогнози за печалба на акция и приходите, както и някои други показатели. Ако компанията пропусне тези оценки, това може да подтикне някои трейдъри да се отърват от акциите и, а други да инициират нови къси позиции. След поредица от лоши отчети за приходите, компанията може да започне да показва характеристики на низходяща тенденция.

Daily Chart - MT5 Supreme Edition

Източник: Admiral Markets MT5 Supreme Edition Alcoa дневна графика

Изображението по-горе е графика на Alcoa, шестият по големина производител на алуминий в света. След като се наслаждаваше на покачващата се цена през по-голямата част от 2017, средата на 2018 година бележи точката, в която акциите започнаха да падат. Възможността да участват в движение нагоре или надолу поставя пазарните участници в уникална позиция като пазарна активност. Понякога трейдърът иска да участва в къса продажба на пазара, а не в отделна акция. Това е друго предимство на късите продажби със CFD.

На кои пазари можете да търгувате с къса продажба

С Admiral Markets Вие можете да участвате в къса продажба или да заемете меча позиция относно много активи. Кои се тези активи, които можете да търгуват с къса продажба? Ето и няколко примера:

Заключение за това какво е къса продажба?

Къса продажба на акции или друг актив означава, че имате мечо мнение за цената му. В този случаи трейдърът смята, че цените на дадения актив ще падне. Може да обмисляте къса продажба на пазара ако очаквате потенциална катастрофа. Или може да сте къси при определени акции, тъй като са пропуснали очакванията за отчетите, или пък просто поради сценарии nа низходящ тренд.

Традиционният метод за къси продажби на акции е когато трейдъра вземе акциите назаем от брокер и след това да ги продадете на отворения пазар. Целта е да си ги купи обратно в бъдеще на по-ниска цена. Обаче сега има по-прости продукти, като CFD-та върху акции, които позволяват на трейдърите да спекулират за покачване или понижаване на цените без никаква собственост.

Платформи като MetaTrader 4 и MetaTrader 5 и допълнения като Supreme Edition могат да помогнат на трейдърите при взимането на решение като предоставят разширени търговски функции. Освен това, с демо сметка за търговия, можете да практикувате да заемате къса продажба на няколко класа активи, като например CFD-та върху акции, форекс, индекси, облигации, суровини и криптовалути.

Изтеглете безплатно MetaTrader Supreme Edition

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 85% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.