79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Финансови пазари: Какво представляват и как да ги търгуваме?

Време за четене: 21 минути

Темата финансови пазари придобива все по-сериозна популярност в публичното пространство. Съобщения касаещи световните финансови пазари могат да се срещнат в почти всяка емисия новини, ежедневник или новинарски уебсайт. Лаптопите и смартфоните в повечето случаи също имат приложение за финансови пазари. Въпреки това не са много този, които наистина знаят какво е финансов пазар, какви видове финансови пазари и инструменти има и как да практикуват търговия на финансови пазари. В този статия ще отговорим точно на тези въпроси. Да започваме.

Финансови пазари: Какво представляват и как да ги търгуваме?

Какво са финансови пазари?

Първият въпрос, който изниква в главата на много бъдещи финансови трейдъри реално е "какво е финансови пазари"? Финансов пазар е пазар, на който се търгуват финансови инструменти на национално и глобално ниво. Трейдърите купуват и продават тези ценни книжа, за да получат потенциални печалби, докато се опитват да ограничат рисковете си.

Много трейдъри са склонни да се съсредоточават върху един финансов пазар, например за търговия с акции или CFD-та, но е важно да има цялостен обзор на всички финансови пазари, тъй като те могат да влияят един на друг. Тази статия разглежда най-важните финансови пазари и обяснява тяхната глобална роля.

Настоящите световни финансови пазари съществуват, за да улеснят международната търговия, да спомогнат за увеличаването на капитал на някои компании и да спомогнат за управлението на риска. На финансовите пазари се срещат тези, които търсят капитал с тези, които притежават капитал и са готови да го инвестират. Освен това тези пазари са се превърнали в барометър за представянето на икономиките на отделните държави, както и на глобалната като цяло.

Финансовите пазари в основата си не се отличават много от другите пазари, където се купуват и продават стоки и продукти. Но вместо обмен на зеленчуци, дрехи или компютри за местна или национална валута, финансовите пазари са насочени към закупуване, продажба и притежаване на финансови продукти и активи. Модерните финансови пазари се разшириха експоненциално през последните няколко десетилетия и сега предлагат много видове финансови инструменти.

Ето и най-важните от тях:

 • Форекс (познат също като Foreign Exchange или валутен пазар)
 • Капиталови пазари - като акции на компании и облигации
 • Пазари на деривати - като CFD-та (познати също като договори за разлика)
 • Пазари на суровини- включват търговия на злато, сребро, петрол и тн
 • Пазар на криптовалути - включва Биткойн, Етериум и други Алткоини
 • Ипотечни пазари - предлагат дългосрочни заеми
 • Застрахователни пазари - трансферират риска към премия.

Някои от тези финансови пазари по своя характер са по-дългосрочно фокусирани. Други са ориентирани в краткосрочен план или комбинация от двете. Ипотечният пазар например е място, където се извършват много дългосрочни заеми, докато паричните пазари са съсредоточени върху по-кратките срокове.

Форекс, акциите и CFD-та могат да бъдат търгувани както в дългосрочен, така и в краткосрочен план. Професионалните трейдъри могат да решат дали да се занимават с инвестиции или търговия, в зависимост от собствения си подход и трейдинг стил.

Днешните финансови пазари имат важно предназначение в икономиката и предлагат шест основни функции:

 1. Определяне на цените
 2. Ликвидност
 3. Ефективност
 4. Традиционни заеми и кредитиране
 5. Информация за потока на средства
 6. Споделяне на риска.

Финансовите институции помагат за улесняване на потока и движението на средства в рамките на днешните международни финансови пазари и цялостната финансова система. Тези институции включват търговски банки, инвестиционни банки, централни банки, застрахователни компании, брокери и дори небанкови финансови институции.

Научете се да търгувате на финансовите пазари за 21 дни с безплатното обучение за начинаещи от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и получете безплатното обучение!

Безплатно обучение за начинаещи от Admiral Markets

Международни финансови пазари

Като цяло финансовите пазари изглежда са двигателят на международната търговия и глобалната икономика през последните 100 години. Този ефект се увеличава през последните 25 години, когато пазарите стават още по-сложни, комплексни и важни. В началото на XXI век световните финансови пазари станаха по-динамични и започнаха да се променят по-бързо. Днес има по-малък обменен контрол, капиталов контрол, повече глобални финансови транзакции и повече платежни системи като цяло.

Налице е също така рязко движение по отношение на международните капиталови потоци, разработването на нови глобални финансови пазари и инструменти (като криптовалути) и нови цифрови технологии. Като цяло, това води до по-отворени и модерни пазари и методи. Въпреки че горните тенденции са валидни за финансовите пазари като цяло, всеки финансов пазар има свои собствени отделни тенденции. По-долу ще обсъдим няколко тенденции на Форекс и фондовите пазари. Но нека първо се запознаем с различните видове финансови пазари.

Видове финансови пазари

Финансовите пазари се разделят на различни видове според фазата на цикъла на ценните книжа, тяхната централизация, според срока на операциите и различните финансови инструменти, които се търгуват на тях. По-долу ще дадем повече информация кои са основни видове финансови пазари.

Според цикъла на ценните книжа, финансовите пазари биват първични и вторични. На първичните пазари емитираните ценни книжа се срещат за първи път с инвеститорите. Тук се осъществява пласирането на ценните книжа. Докато на вторичните пазари ценните книжа могат да се търгуват и да сменят многократно собствениците си.

Според тяхната централизация има два вида финансови пазари: борсови и извънборсови. Борсовите финансови пазари представляват организирани пазарни центроwа за вторична търговия - фондови борси. На тях може да търгуват само членове на борсата и търговията се извършва по строго определени правила. В същото време, на извънборсовите пазари търговията се извършва чрез електронна връзка между различните пазарни участници и доставчици на ликвидност.

От гледна точка спецификите на отделните финансови инструменти и търговията с тях, финансовите пазари се разделят на дългови (облигации), дялови (акции) и пазари на деривати (фючърси, договори за разлика, ETF-и и тн).

Валутни финансови пазари (Форекс)

Валутният финансов пазар, наречен Форекс, стана много популярен през последните няколко десетилетия и преживя огромен ръст в обема през последните 30 години. Ето и тенденцията при дневния обем в повече детайли.

 • 1977 - $5 милиарда
 • 1987 - $600 милиарда
 • 1992 - $1 трилион
 • 2001 - $1.5 трилиона
 • 2007 - $3 трилиона
 • 2010 - $4 трилиона
 • 2013 - $5.3 трилиона
 • 2017 - $5.5 трилиона.

Както можете да видите, обемът на Форекс пазара се е увеличил с коефициент 1000 в рамките на 40 години. Той също така е нараснал с 267% между 2001 и 2017 година и с 40% между 2010 г. и 2017 г. Тези впечатляващи данни за растежа показват важността на сегашните валутни финансови пазари.

Фондови пазари

Друг тренд може да се открие на глобалните фондови пазари. Там американските фондови пазари вероятно са станали много по-важни в сравнение с други части на света. Американският фондов пазар беше големия победител през 20-ти век, според книгата "Триумфът на оптимистите" (2002), написана от Елрой Димсън, Пол Марш и Майк Стантън. Техните изследвания показват, че през последните 100 години са настъпили три важни промени:

 • САЩ постигнаха доминация на финансовите пазари
 • Световните фондови борси консолидираха
 • Трайна ротация в секторите.

Ето няколко графики, които показват информация за международни фондови пазари както през 1900, така и през 2000 година:

Фондовите пазари през 1900 година

Източник: Investopedia - ''Триумфът на оптимистите - Димсън''

Тези графики показват как американските фондови пазари са нараствали от 22% през 1900 до 47% през 2000 година. Техният дял е нараснал повече от два пъти и достига почти 50%. Друга страна, която нарасна освен САЩ, беше Япония, която увеличи дела си от 4% на 13%. Повечето други региони загубиха пазарен дял. Обединеното кралство спадна от 12% на 8%, а Европа от 25% на 13%. Някои страни изчезнаха от списъка, докато други за първи път влязоха в списъка.

Канада не е била в списъка през 1900, но е имала дял от 2% през 2000 година. Други държави през 1900 г. са успели да държат около 7%, докато дялът на новите пазари възлиза на 6% през 2000 година.

Фондовите пазари през 2000 година

Източник: Investopedia - ''Триумфът на оптимистите - Димсън''

Бизнес секторите се промениха съществено между 1900 и 2000 година. Секторите, които бяха много силни през 1900, като железниците, загубиха значителен пазарен дял след един век. Ръстът на железопътните пътища се забави от 62,8% през 1900 до 0,2% през 2000 година. Например дялът на желязото, въглищата и стоманата падна от 5,2% до 0,3%. Други индустрии като банки и финанси, и търговия на дребно изградиха сериозен ръст.

Някои от секторите, които бяха големи през 2000, нямаха сериозен пазарен дял през 1900 година. Информационните технологии скочиха от 0 на 23,1% през 2000 г. Фармацевтичните, застрахователните и диверсифицираните отрасли отбелязаха също голям ръст в акциите си.

Разбира се, тенденциите от миналия век няма как да бъдат тенденциите на този век. За щастие трейдърите не трябва да знаят какво ще е бъдещето след 100 години. Те могат да изберат да търгуват по-кратки срокове, като например един търговски ден, седмично или месечно. В крайна сметка е по-лесно да се разбере какво могат да се прави на финансовите пазари в малко по-краткосрочен план, а не в прекалено дългосрочен, особено когато става въпрос за анализа на период от цял век.

Тежест на секторите в САЩ през 1900

Сектори

1900

2000

Разлика

Железници

62.8%

0.2%

-62.6%

Банки и Финанси

6.7%

12.9%

6.2%

Минен

0.0%

0.0%

0.0%

Текстил

0.7%

0.2%

-0.5%

Желязо, въглища, стомана

5.2%

0.3%

-4.9%

Пивоварни и дестилерии

0.3%

0.4%

0.1%

Комунални услуги

4.8%

3.8%

-1.0%

Телеграф и Телефон

3.9%

5.6%

1.7%

Застрахователен

0.0%

4.9%

4.9%

Друг транспорт

3.7%

0.5%

-3.2%

Химичен

0.5%

1.2%

0.7%

Производство на хранителни продукти

2.5%

1.2%

-1.3%

продажби на дребно

01.%

5.6%

5.5%

Тют'н

4.0%

0.8%

-3.2%

Малки сектори през 1900

4.8%

62.4%

57.6%

Общо

100.0%

100.0%


Източник: Investopedia - 'Триумфът на оптимистите - Димсън''

Тежест на секторите в САЩ през 2000

Сектори

2000

1900

Разлика

Информационни технологии

23.1%

0.0%

23.1%

Банки и Финанси

12.9%

6.7%

6.2%

Фармацевтика

11.2%

0.0%

6.2%

Телекомуникации

5.6%

3.9%

1.7%

Продажби на дребно

5.6%

0.1%

5.5%

Петрол и Газ

5.2%

0.0%

5.2%

Диверсифицирани индустрии

5.1%

0.0%

5.1%

Застрахователен

4.9%

0.0%

4.9%

Комунални услуги

3.8%

4.8%

-1.0%

Медия и Фотография

2.5%

0.0%

2.5%

Пивоварна и Дестилерии

0.4%

0.3%

0.1%

Минен

0.0%

0.0%

0.0%

Малки сектори през 200 година

19.7%

84.2%

-64.5%

Общо

100.0%

100.0%


Подобни сектори през 1900 и 2000 година

Източник: Investopedia - 'Триумфът на оптимистите - Димсън''

Преглед на световни финансови пазари

В тази част ще предоставим общ преглед на различните видове финансови пазари, споменати по-рано.

Валутни финансови пазари

Както вече споменахме, растежът на валутните финансови пазари и техният обем са впечатляващи през последните 40 години - от 5 милиарда долара през 1977 до повече от 5 трилиона долара през 2017 година. Съществуват няколко ключови фактора, които допринасят за тази тенденция:

 • Разширена употреба на компютърни технологии
 • По-голяма волатилност на цените
 • По-добър достъп до глобални финансови пазари чрез брокери
 • Повече инструменти за търговия и достъп до информация.

Форекс пазарът е много популярен сред трейдърите, които търсят възможности за краткосрочна и средносрочна търговия.

Пазари на деривати

Дериватите са ценни книжа, свързани с базисен актив и понякога се използват за хеджиране срещу промените в цените. Опциите, фючърсите и ДЗР (договори за разлика) са примери за деривати. Спекулантите могат да използват тези инструменти, за да хеджират своята експозиция срещу риск или да поемат риск, за да направят потенциална печалба чрез търговия на финансовите пазари.

Пазари на суровини

Пазарът на суровини се състои от твърди суровини като злато, сребро и меки суровини - селскостопански и животински продукти. Инвеститорите и трейдърите могат да участват непряко в пазара на суровини чрез закупуване на акции или директно чрез закупуване на опции, фючърси или CFD-та.

Капиталови пазари

Капиталовите финансови пазари включват пазарите на акции и облигации (държавни и корпоративни дългови ценни книжа). Има първичен пазар, в който компаниите и правителствата издават нови ценни книжа и вторичен пазар, където се търгуват акции и облигации, които преди това са емитирани.

Повишете вашите знания и умения в търговията на финансовите пазари с Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets. Вземете Вашия безплатен пакет като кликнете на банера отдолу!

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Застрахователни и ипотечни пазари

Ипотечните финансови пазари се въртят около дългосрочните заеми, които се предоставят за закупуване на имот. Тези заеми могат да бъдат търгувани на вторични ипотечни пазари. Застрахователните пазари включват застрахователя и застрахования, където рискът се прехвърля като премия. Застрахователните компании имат значителни парични резерви, които инвестират в акции, облигации и пазари на деривати.

Ипотечните пазари могат да бъдат възможност за инвестиции в недвижими имоти като се избегне физическата покупка на имот.

Парични пазари

Паричните финансови пазари са съсредоточени върху много краткосрочен дълг и включват местни банки и централни банки. Банките заем помежду си за краткосрочна ликвидност. Централната банка често действа като кредитор от последна инстанция.

Пазари на криптовалути

Въпреки че са съвсем нов пазар, Биткойн, Етериум и останалите Алткоини завладяха заглавията в края на 2017 година. Тогава силната волатилност на цените доведе до скок. Блокчейн технологията и минната система предизвикаха засилен интерес към пазара на криптовалути. Как ще продължи този пазар, как ще оформи като част от финансовите пазари като цяло и дали може да създаде по-голяма стойност за потребителите и финансовата система, или не? Това все още е нещо, което ще бъде определено през следващите няколко години.

Финансови пазари и инструменти

Финансовите пазари предлагат изобилие от възможности за търговия и инвестиции в различни видове финансови инструменти. Едни от най-търгуваните инструменти на международни финансови пазари са :

 • облигации
 • акции
 • индекси
 • суровини
 • валути (Форекс)
 • борсово търгувани фондове (ETF-и)
 • Криптовалути

Облигациите са продукти с фиксирана доходност, които осигуряват дългосрочен начин за набиране средства на различни органи и институции. Всъщност всички облигации са вид дълг. Пазарната цена на облигациите е силно обвързана с лихвените проценти. Това прави облигационните фючърси добър начин за търговия, ако имате представа за бъдещото представяне на лихвените проценти или ако искате да хеджирате експозицията си към лихвен риск. А управлението на риска е сред най-важните задачи в натоварената търговия на финансовите пазари.

Акциите и облигациите са едни от най-популярните финансови пазари и инструменти, когато става въпрос за инвестиции. Освен това, общото между тях е, че са ценни книжа и могат да носят доходност. Въпреки това те са много различни. Докато акциите са ценни книжа с променлива доходност, то облигациите са с фиксирана. Освен това, много важно е да се знае, че акциите купуват собственост, а облигациите дълг. Трябва да отбележим и че търговията с акции е считана за по-рискова от тази с облигации.

Борсовите индекси обединяват в себе си и проследяват движението на много на брой акции. Така те се превръщат в измерител на измененията в цените на акциите, от които можете за кратко време да натрупате солидни печалби. Индексите се използват от инвеститорите и трейдърите за оценка на ценовото равнище на дадена индустрия или група.

Търговията със суровини е доста популярна както за спекулиране с цената, така и за хеджиране. Пазарите на суровини са сред най-старите в света и предлагат огромно разнообразие. Суровините могат да включват от земеделски продукти като пшеница и царевица, през енергийни продукти като петрол и газ, до благородни метали като злато, сребро и платина.

Форекс пазарът (валутен пазар) е най-популярния и най-ликвиден сред международните финансови пазари. Огромни мултинационални търговски компании, финансови институции, хедж фондове и много други компании се нуждаят от чуждестранни валути, за да оперират техните бизнеси. Както може би разбирате, една валута е купувана онлайн за друга валута и това създава доста голям поток от средства на Форекс пазара.

Борсово търгуваните фондове (ETF-и) ви позволяват да имате експозиция на разнообразни пазари и сегменти от сектори по икономически ефективен и удобен начин, без да купувате отделни акции или други активи и да плащате допълнителни комисионни. ETF-ите вече обхващат много категории, включително смесени дялове, свързани с различни региони, нива на капитализация и сектори от индустрии. Има ETF-и проследяващи представянето на индекси, суровини, валути и инструменти с фиксирана доходност. По същество ETF-ите ви позволяват да търгувате почти всичко!

Тествайте търговията с Форекс и ДЗР върху акции, индекси, суровини, ETF-и и криптовалути без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на следващия банер!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Участници в търговията на финансови пазари

Финансовите пазари позволяват на физическите лица да инвестират, надявайки се да печелят пари от ръста в цената на инструментите, които купуват. Освен индивидуалните трейдъри, най-важните участници на финансови пазари са централни и търговски банки, инвестиционни и хедж фондове, застрахователите и държавните фондове и пенсионните фондове.

Може би най-големите участници на финансовите пазари са централните банки, тъй като те на практика може да разполагат с ограничен ресурс. Въпреки че на теория централните банки са ограничени откъм печатането на пари, те намират варианти да заобикалят това. Един от примерите в последните години са програмите за изкупуване на активи т.нар. количествени улеснения, чрез които банките изкупуват основно държавни облигации, но и други финансови активи.

След централните банки най-големите участници в търговията на финансовите пазари са търговските банки, фондовете и другите финансови институции. Именно те формират основната структура на днешните световни финансови пазари. Почти всички поръчки минават през тях.

Най-малките участници в търговията финансовите пазари са индивидуалните трейдъри. Повечето от тях търгуват с няколко хиляди или дори няколко стотин долара в търговските си сметки, но те не зависят от заплати, бонуси, комисионни и тн. Всичко, което успеят да отмъкнат от пазарите остава за тях като чиста печалба.

Търговия на финансови пазари

Милиони трейдъри и инвеститори вземат участие в международната търговия на финансовите пазари. Трейдингът и инвестирането е бизнес не по различен от всеки друг. Все пак има и разлики. Търговията на финансови пазари е доста по-динамична от по-голямата част от традиционните бизнеси. Освен това може да бъде и доста по-доходоносна ако успеете да натрупате необходимите знание и умения.

Как трейдърите правят пари онлайн? Механизмите зад търгуването са много прости, Вие придобивате актив на изгодна цена и след това очаквате да се отървете от него, разбира се на по-висока, цена. Или просто следвате правилото - "Купувай ниско, продавай високо!". Това правило може да се разшири и с другата възможност да печелите на финансовите и валутните пазари - "Продавай скъпо и купувай евтино". На финансовите пазари предлагат възможност за та.нар къси продажби. Тоест да печелите и при понижение в цената на активите, които търгувате

Трябва да се отбележи и че търговията на финансови пазари вече далеч не е само за хората с костюм и вратовръзка, с които сме свикнали да я свързваме. Вече можете да се включите и да печелите на финансовите пазари със съвсем достъпна за сума. Например, за да отворите популярната сметка Trade.MT4, са ви необходими 500 лева, 200 долара, или 200 евро (или равностойността им в друга валута). Тази сметка, ще ви предложи ниски спредове и конкурентен ливъридж, който дори можете да настройвате сами и в зависимост от вашите предпочитания.

След като разберете какво и кога се търгува, трябва много добре да знаете кой и как го търгува. Цените на финансовите инструменти се движат от самия капитал от пазарните участници. В крайна сметка те определят дали да купят или продадат някой финансов инструмент на сегашните нива или да изчакат по-добри възможности. Техните решения определят потоците от поръчки. Действията на пазарните участници могат да бъдат породени от спекулативен или търговски интерес.

Търговията на финансови пазари предлага голямо разнообразие от възможности за всеки тип трейдър и инвеститор. С развитието на глобалната онлайн мрежа се улесни и достъпа до финансовите пазари. Това позволи на по-дребните инвеститори да участват в онлайн търговията на финансови пазари чрез различни платформи за търговия.

Една от най-популярните платформи за търговия на финансовите пазари е MetaTrader 5. Вземете безплатно платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5 като кликнете на банера по-долу!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Най-добрата платформа за търговия на глобални финансови пазари

От гледна точка на безплатните платформа за търговия с акции и валути, MetaTrader 5 е най-новата версия на MetaTrader. Тази нова платформа за търговия завършва започнатото от предшественика си MetaTrader 4 и решава някои проблеми, изведени от инвеститорите.

Всъщност основният дефект на платформата MT4, ако можем да наречем това дефект, е, че тя не бе достатъчно добре настроена за инвеститорите, които правят първите си стъпки на фондовите пазари. По-скоро повечето платформи за търговия с акции, валути и други финансови деривати бяха ориентирани към професионалните инвеститори.

За да отговори на нарастващото търсене на непрофесионални инвеститори, MetaQuotes реши да пусне нова версия с подобен дизайн, но по-актуална и преди всичко много по-лесна за употреба. MetaTrader 5 предлага много инструменти за технически анализ и запазва способността на инвеститорите да разработват свои собствени инструменти за анализ.

Следователно е трудно да определим, коя е най-добрата платформа за търговия - MetaTrader 4 или MetaTrader 5, тъй като двата софтуера имат различни предимства. В същото време, MT5 бързо се утвърди на финансовите пазари и особено при начинаещите трейдъри.

Новата платформа позволява хеджирането на позиции. За разлика от стандартната система при повечето платформи за онлайн търговия, на нетиране на позициите, хеджирането позволява на трейдърите да държат насрещни позиции по един и същ инструмент.

Въпреки това, брокерите, които предлагат платформа за търговия MetaTrader 5 не са много. Admiral Markets е един от малкото финансови посредници, които предлагат възможност за търговия с MT4 и MT5 едновременно.

Софтуерът помага за напредъка на всеки елемент от живота и финансовите пазари въобще не са изключение. Днес възможностите пред трейдърите са много по-разнообразни, благодарение на използването на платформи за търговия. По-долу ще Ви представим едно изключително приложение за най-популярните платформи за търговия в света MT4 и MT5 – MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition (MTSE) е специално приложение, разработено от Admiral Markets за платформите за онлайн търговия Metatrader. Благодарение на приложението MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Добрата новина е, че плъгинът MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Софтуерът MTSE предлага широк набор от възможности и предимства, пред чистите версии на MetaTrader. Ето кратък списък с допълнителните възможности:

 1. Global Opinion показва настроенията сред трейдърите на финансовите пазари в световен мащаб.
 2. Mini Terminal е удобно средство за контрол и управление на цялата Ви сметка от едно място.
 3. Trade Terminal е ефективен начин да управлявате всичките си сметки и поръчки от едно място.
 4. Tick Chart Trader Ви дава възможност да следите движението на цената, директно от тиковата графика, да пренасяте графики и да използвате различни графични типове.
 5. Останете свързани с всички важни и водещи новини, директно в търговската си платформа.
 6. Indicator Package съдържа ценна колекция от индикатори, които да Ви подпомогнат в търговията.
 7. Trading Simulator Ви дава възможност да тествате вашите стратегии.
 8. Mini Chart Ви позволява да визуализирате няколко времеви рамки и типове графики на едно място.
 9. Correlation Matrix Ви позволява да определите корелацията между различните валутни двойки, което ще Ви помогне при взимането на решения и управление на риска.

Финансови пазари и посредници

Достъпът до финансовите пазари на индивидуалните трейдъри и някои компании се осигурява от финансови посредници, известни още като брокери. Понастоящем, само на Форекс пазара, дневно се търгуват трилиони щатски долари, а клиентите на дребно допринасят с над 5% от общия обем или около 250 милиарда щатски долара на ден! Казано по друг начин, дневният търгуван обем само на Форекс е над 5 трилиона долара!!!

Именно този огромен обмен създава привлекателна среда за много брокери измамници. Темата, която е изключително актуална в момента в България – как да разпознавате валутни брокери измамници.

Трябва да запомните, че гаранциите за големи печалби са един от най-известните инструменти на брокерите измамници. Добре е винаги да си спомняте старата поговорка „без риск няма печалба". Всъщност връзката между риск и доходност, отдавна е известна във финансовите теории.

Традиционно е схващането, че по-големите печалби са свързани с по-големи рискове. Връзката между двете е правопропорционална, а не обратно пропорционална. Или, втората „червена лампа", по отношение на намеренията на насрещната страна, трябва да Ви светва, когато чуете голяма потенциална доходност, при това с минимален риск.

Изборът на подходящ брокер е първата и до голяма степен критична крачка, за успех на финансовите пазари. Изборът на международен брокер, попадащ под сериозна регулация, но с клон в България, може да е изключително подходящ вариант за всички български трейдъри.

Регулацията на Форекс брокера е ключовия момент за разкриване на измамни схеми и брокери измамници. Задължително, тази регулация, трябва да е оповестена на сайта на Форекс брокера, който се свързва с Вас. Ако имате съмнения, относно достоверността на тази информация, то задължително проверете страницата на официалния регулатор и списъка с попадащите под неговата регулация компании.

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Започнете да търгувате с платформа номер 1 света за търговия с множество активи предоставена от Admiral Markets.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.