Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
 • Ливъридж до:
  1:500 за непрофесионални клиенти
 • Защита от волатилност
 • Политика за Негативен Баланс по Сметка
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • FSCS защита
 • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • ICF защита
 • Защита от негативен баланс
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

EURUSD: плюсове и минуси от търговията с тази валутна двойка

Време за четене: 15 минути

EURUSD - Admiral Markets

Американският долар (USD) и евро (EUR) са две от най-известните и добре познати валути в света, следователно валутната двойка EURUSD (евро/долар) има най-големия глобален търговски обмен. Това прави EURUSD най-търгуваната валутна двойка в света. Независимо дали смятате, че инструментът е лесен или труден за търговия, това не е двойка, която много трейдъри пренебрегват, поради ежедневната си волатилност и движение на цените.

Тази статия предоставя подробна информация от всички ъгли, свързани с търговията с евро/долар, стратегиите за търговия на EUR срещу USD, EURUSD новини и много други. Тук ще споменем най-добрите стратегии, които читателите трябва да обмислят, както и различните фактори и сили, които влияят на ценовото движение и посока на цените.

Основите на валутната търговия с EURUSD

Американски долар (USD) и евро (EUR) са официалните валути на съответните икономически зони в САЩ и държавите в рамките на Европейския съюз. FOMC (Федерален комитет за отворените пазари) е клон на Федералния резерв (FED), който определя посоката на паричната политика в САЩ. Политиката от своя страна влияе върху стойността и възприеманата стойност на американския долар. Европейската централна банка (ЕЦБ) е основната централна банка за еврото и еврозоната и има подобно въздействие върху единната валута.

И двете валути са основна част от валутния пазар (Форекс). На Форекс пазара цената на една валута се движи нагоре, надолу или странично спрямо друга валута, която оформя валутна двойка. Еврото (евро) и щатският долар (USD) формират валутна двойка, известна като евро/долар, EURUSD или EUR/USD. Както еврото, така и щатският долар формират и валутни двойки с други валути като евро срещу паунд (EUR/GBP) или щатски долаи спрямо канадски долар (USD/CAD).

Ценовото движение на EUR/USD отразява промяната на еврото срещу долара. Ето как работи:

 • Когато цената на евро/долар се покачи (например от 1,15 до 1,17) еврото става по-ценно и доларът става по-малко ценен.
 • Когато цената на евро/долар спадне (например от 1,22 до 1,19) еврото става по-малко ценно и доларът става по-ценен.
 • Обратното е вярно за онези, които използват абревиатурата USD/EUR (USD спрямо EUR се покачва, а USD става по-ценен). Важно е да се отбележи, че тази версия на съкращението не е обичайна.


Когато цената на EURUSD се движи нагоре или надолу, това показва, че една валута става все по-силна или другата става все по-слаба, а е възможно и двете. Ако EUR / USD се движи нагоре, това може да означава, че еврото става все по-силно спрямо щатския долар или може да означава, че щатският долар отслабва, или и двете. Независимо от това, което води до промяна на цените, остава фактът, че трейдърите могат да наблюдават сегашния баланс на силите, като просто наблюдават ценовото движение в рамките на валутната двойка EURUSD.

Търгувайте EURUSD с MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставката MTSE EUR/USD D1

EURUSD - най-търгуваната валутна двойка

Щатският долар е най-търгувамата валута в света, а еврото претендира за второто място, според проучване на централните банки, проведено през 2016 г. Дневният оборот в долари е 87,6% от общата търговска активност, което е 2.79 пъти, колкото дела на еврото - 31,4%.

Има няколко извода, които могат да бъдат направени и взети предвид:

 1. Преднината на щатския долар е огромна и USD има най-голям дял и то много по-голям от останалите.
 2. Не е изненадващо, че EUR/USD е най-търгувана валутна двойка, тъй като включва първата и втората най-търсени валути в света.


Останалата част от първите пет се състои от японската йена с дял от 21.6%, британски паунд (12.8%) и австралийският долар (6.9%). Таблицата по-долу показва проценти за всичките 10 топ валута.

RankCurrencyCurrency symbol% daily share (April 2016)
1United States dollarUSD (US$)87.6%
2EuroEUR (€)31.4%
3Japanese YenJPY (¥)21.6%
4Pound sterlingGBP (£)12.8%
5Australian dollarAUD (A$)6.9%
6Canadian dollarCAD (C$)5.1%
7Swiss francCHF (Fr)4.8%
8RenminbiCNY (元)4.0%
9Swedish kronaSEK (kr)2.2%
10New Zealand dollarNZD (NZ$)2.1%

Other

21.5%

Total

200.0%

Source: Triennial Central Bank Survey Foreign exchange turnover in April 2016. Data range: 11 December 2016 - Retrieved 22 March 2017.

Валутите с по-висок дневен дял обикновено участват в най-интересните валутни двойки за трейдърите, тъй като движението на цените е по-силно и по-редовно от гледна точка на ежедневната и дневна перспектива в сравнение с по-рядко търгуваните валути, които ще споменем сега. Повечето трейдъри са склонни да се придържат към "основните" валутни двойки като EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, EUR/JPY, GBP/JPY, докато други се осланят на по-малко известни валутни кросове като GBP/AUD, EUR/NZD и CAD/JPY например.

Най-популярната валутна двойка обаче е най-търгуваната - EURUSD. Екзотични валутни двойки като Чешка крона/Мексиканско песо (CZK/MXN), CHF/JPY (Швейцарски франк/ японска йена) са по-трудни за търговия поради резките промени във волатилността. Те не се препоръчват за търговия от начинаещи трейдъри.

EURUSD дневна графика
Източник: : Admiral Markets MT5 с приставка MTSE EUR/USD D1

Trade CHF/JPY
Източник:: Admiral Markets MT5 с MTSE EUR/USD D1

EURUSD новини и фактори влияещи на евро/долар

Има много фактори, които влияят на ценовото движение на EURUSD. Тази фактори обикновено за групирани, както следва:

1. Фундаментален анализ

2. Новини, събития и публикуване на данни.

3. Технически анализ

EURUSD фундаментален анализ

Макроикономическите данни от страна като САЩ или икономическа зона на ЕС индикират дългосрочното направление на техните икономики. Връзката между тях определя как ще се държи цената на валутната двойка EURUSD. Най-важните икономически данни са свързани с лихвените проценти по еврото и щатския долари, темповете на инфлация, данните за безработицата и търговски баланс (внос и износ).

Можете да намерите тези икономически съобщения, цифри, статистически данни и свързаните с тях прогнози на нашия Форекс календар, ако се интересувате от проследяването им, когато бъдат публикувани.

Освен това посланията на Федералния резерв и ЕЦБ също са ключови, тъй като препращат гледната точка на основните лица, вземащи решения в борда, по отношение на настоящите и бъдещите икономически перспективи в САЩ и ЕС. Основните анализатори преценяват тези фактори и се опитват да предскажат посоките на тези номера и въздействието, което ще имат върху всяка валута и валутна двойка.

EURUSD новини, събития и публикуване на данни

Съществува списък с икономически данни, които се разпространяват ежедневно и за определени валути. Не всички икономически данни и новини имат еднаква тежест за всяка отделна валута. Разбира се, производствените номера от еврозоната са важни за валутните двойки с еврото. За да се посочи дали новината се очаква да бъде важна или не, Admiral Markets използва в своя Форекс календар цветова система за посочване на важни (червени), средни (жълти) и маловажни (зелени) новини, според техния ефект върху пазара.

Съществуват няколко събития, които ще окажат влияние върху целия пазар, сред които са NFP (данните за работните места извън селското стопанство в САЩ) и решението за лихвените проценти на FOMC за Съединените Шати. Икономическите данни оказват влияние върху цените, тъй като предоставят информация дали САЩ и ЕС се представят по-добре или по-зле в сравнение с миналото.

Също така има очаквания, които се определят предварително, а анализаторите могат да сравнят действителните числа с очакванията и да видят дали има положителна или отрицателна промяна.

EURUSD технически анализ

Трейдърите използват графиките за анализи и при взимането на търговски решения. Тези трейдъри анализират графиката на EURUSD, за да разберат предишните и текущите цени, които им помагат да преценят дали има потенциални възможности за търговия в бъдеще.

Има три основни клона за изучаване на цената, които са:

 • Технически анализ: разглежда тенденциите, моделите, нивата на подкрепа и съпротива, използвайки индикатори като MACD и канал на Keltner, както и инструменти като тренд линии и Fibonacci.
 • Ценови анализ: разглежда ценовото действие като например, модели на японски свещи, за да разбере как всички фактори влияят на цената. Тези модели могат да показват дали цената се движи нагоре или надолу.
 • Вълнови анализ: обяснява, че цената се движи в тренд с пет вълни и коригира с три вълни. Вълновите анализатори изследват минали вълни, за да определят текущите и следващите бичи, мечи, коригиращи или импулсни вълни.


Разбира се, не на последно място, трейдърите могат също така да използват комбинация от някои или всички фактори, споменати по-горе, както е обяснено на курса на Admiral Markets Forex 101.

Вълнови анализ - Admiral Markets

Източник: Admiral Markets MT5 с MTSE плъгин EURUSD W1

Стратегии за търговия с ЕURUSD

Цената на евро долара се движи нагоре и надолу сериозно по време на търговията през деня и седмицата, което дава възможност на трейдърите да се възползват от колебанията в цените. Ето как трейдърите могат да капитализират тези движения на цените:

 • Трейдърите могат да влязат в дълга позиция или да купуват, ако анализът им покаже, че EURUSD има по-голям шанс да се движи нагоре (в сравнение с текущата цена) и да се опитат да продадат на по-висока цена.
 • Трейдърите могат да влязат в къса позиция или да продадат, ако анализът им показва, че EURUSD има по-голям шанс да се движи надолу (в сравнение с текущата цена) и да се опита да купи на по-ниска цена.
 • Трейдърите могат да изберат да не влязат на пазара и да изчакат да ако анализът им показва нерешителност.

За всяка категория анализ има десетки стратегии за търговия с EURUSD. Независимо дали търгувате на базата на фундаментален анализ, икономически данни, технически анализ, ценови анализ или вълнови анализ, съществуват множество начини за подход към Форекс пазара като цяло и EURUSD конкретно.

Освен методите на влизане, трейдърите са свободни да развиват свои собствени стратегии за търговия, но трябва да знаят, че всички методи трябва да бъдат правилно тествани. Най-добрият начин да направите такива изследвания е чрез тестване с:

 1. Да проверят идеите си върху минали данни чрез софтуер за търговия (Expert Advisor) и ръчно обратно тестване
 2. Чрез тестване напред с демо или реална сметка.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Фундаментален анализ

С фундаментален анализ трейдърите се концентрират основно върху дългосрочни позиционни сделки, които са насочени към по-големи колебания и които могат да отнемат седмици, месеци или дори цели финансови периоди. Стратегията е подобна на инвестирането в евро долар, тъй като е дългосрочно ориентирана. Трейдърите се опитват да търгуват големи икономически несъответствия и тенденции, например EURUSD нараства от 1,05 до 1,25.

Новини

Трейдърите на новини реагират бързо на икономическите данни. Те оценяват наличните данни и ги сравняват с предишните и прогнозните цифри. След това те решават дали това ще бъде тълкувано като положително или отрицателно и може да основат сделките си на това решение. Някои трейдъри използват технически анализ при много малки времеви рамки, като графиките от 1 или 5 минути, за да добавят различен начин за анализиране на новините и потенциални настройки.

Технически, ценови и вълнови анализ

Основната полза от търговията на EURUSD е, че той реагира добре на техническите, ценови и вълнови стратегии. Добрата новина е, че тези елементи предлагат голяма комбинация от възможности за използване и създаване на системи за търговия. Широката гама от методи, индикатори и инструменти осигуряват на трейдърите безброй начини да се справят с пазара.

Като се има предвид това, трейдърите, които използват един или всички от тези три метода, обикновено са дейтрейдъри (които отварят и затварят позиции в рамките на един работен ден), трейдъри в рамките на седмицата (които отварят и затварят позиции в рамките на една търговска седмица) или суинг трейдъри (няколко седмици).

Системите за търговия също са фокусирани предимно към пет различни вида сценарии:

 1. Тренд
 2. Пробив
 3. Отскок
 4. Обръщане
 5. Диапазон


Всеки от трите сегмента - технически, ценови и вълнови - има свои собствени методи и инструменти, въпреки че имайте предвид, че това може да варира значително от трейдър до трейдър. Като цяло те използват индикаторите, за да определят точните нива на вход и изход, за да трупат печлби в дългосрочен план. Индикаторите помагат да се избегнат зони с по-малка вероятност и да се изберат тези с по-голяма вероятност. Това е валидно в дългосрочен план, но не и за всеки отделен случай, защото търговията винаги остава вероятност и никога може да се постигне абсолютна сигурност.

Търговия с EURUSD с Admiral Markets

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с MTSE плъгин EURUSD Monthly

Стратегиите за технически анализ често са базирани на индикатори като RSI (Relative Strength Index), ATR (Average True Range), Канал на Келтнър, Pivot Points, MACD и още много. Те търсят вероятни места на отскок или пробив. Например пробив над канала на Келтнър може да потвърди евентуален модел за дълга позиция в EURUSD.

Трейдърите могат да използват индикатори и за евентуално коригиране или обръщане на тренд в рамките на диапазон. Ако сте заинтересовани и искате да използвате индикатора Канал на Келтнър, защо не обмислите използването на собствен Admiral Markets Keltner Channel. И вижте как се сравнява с обикновения.

Стратегиите за ценови анализ са фокусирани върху разбирането на последователността от барове или японски свещи, за да се определи дали цената ще продължи, пробие, отскочи или обърне. Цената на отваряне, затваряне, най-ниските и най-високите цени при японските свещи предоставят ключова информация за движението на цената. Например, ако дневната свещ на EUR/USD затваря далеч от най-високата си стойност, това може да показва изтощаване на тенденцията.

При вълновия анализ решенията се основават на вълновите модели. Например, на четиричасовата графика на EURUSD може да видим бича 1-2 конфигурация и цената отскача от 61,8% Fibonacci подкрепа. Вълновият трейдър може да заеме дълга позиция на това ниво или да изчака корекция, за да търгува очакваната трета вълна. Имайте предвид, че всички стратегии работят със стоп лос (или изходна точка ако сделката тръгне в обратната посока на очакваната). Освен това трябва да упражнявате подходящо управление на риска.

Най-доброто време за търговия на EURUSD

Форекс пазарът, както и EURUSD е отворен 24 часа в денонощието, 5 търговски дни в седмицата. Има само два дни в седмицата, в които не се търгува или пазарите са затворени само 48 часа в седмицата. Трейдърите могат да започнат да търгуват с Admiral Markets от 00:00 в понеделник до 23:00 в петък (българско време). Най-доброто време за търговия с евро долар, точно както всяка друга валутна двойка е, когато пазарът е активен, което означава, че има наличие на прилична ценова волатилност и движение.

Валутните двойка са по-активни, когато една или и двете валути работят (са в обичайните си бизнес часове) или в работното време на фондовите борси в съответните страни. Ето и един общ преглед:

 • Еврото например е най-активно между 9 и 18 часа българско време
 • Подобно е и при щатският долар, който е най-активен от 15:00 до 24:00

Има два или три часа, когато са отворени и европейските и американските пазари, което има тенденция да предлага най-много обем и волатилност. Все пак, с повечето стратегии за евро долар е добре да се търгува между 10:00 и 11:00. Тогава графиките показват най-голяма волатилност на цените. Преди и след това време цените се забавят значително. Но най-добрият период изглежда е в припокриващите се часове между 15:00 до около 18:00, когато пазарите в САЩ, Лондон и Европа са отворени.

Най-добрите часове за търговия с EURUSD

Източник: thebalance.com - "Най-доброто време за търговия на валутната двойка EURUSD"/"Волатилност в пипса при EURUSD по търговски часове.

По-високата волатилност е особено нужна за трейдърите, които търгуват:

 • по тренда
 • пробиви
 • Интрадей стратегии за търговия на EUR/USD.

Периодите на ниска волатилност пък са по-интересни за трейдърите в два случая:

 • Трейдърът е създал специална стратегия, приспособена към тази среда, която често означава търговия на фалшиви пробиви
 • Трейдърът се опитва да намери ниво на вход пред активността на пазара да се увеличи.

Все пак, обичайното време, когато цените се движат остава малко или много стабилно, волатилността на цената варира на дневна, седмица и месечна база. В определени моменти еврот долар ще се движи повече или по-малко поради промени в факторите, влияещи върху валутната двойка:

 • Новинарски събития
 • Публикуване на икономически данни
 • Пресконференции на централни банкери
 • Промяна в макроикономическите перспективи
 • Аспекти на технически анализ
 • Графични и вълнови модели.

Най-добрата платформа за търговия на евро долар

Може би най-добрата платформа за търговия на валутната двойка EURUSD е MetaTarder 5 Supreme Edition. Платформата MetaTarder предлага графики, които са лесни за използване и управление. Трейдърите могат да наблюдават валутната двойка EURUSD и широк набор от други финансови инструменти, включително CFD-та, суровини и борсови индекси. Плъгинът Supreme Edition на Admiral Markets предлага дълъг списък от допълнителни индикатори и инструменти, които не се предлагат в стандартния пакет на MetaTrder.

Допълнителните функции включват, но не са ограничени само до търговски настроения, мини терминал, търговски терминал, тик чарт трейдър, търговски симулатор, мини графики, подходящи за анализ на много времеви рамки и допълнителен пакет индикатори включващ Pivot Points и Keltnre Channel.

Безплатен плъгин MTSE от Admiral Markets


Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.