Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
 • Ливъридж до:
  1:500 за непрофесионални клиенти
 • Защита от волатилност
 • Политика за Негативен Баланс по Сметка
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • FSCS защита
 • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • ICF защита
 • Защита от негативен баланс
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Световни борсови индекси - как да ги търгуваме?

Време за четене: 8 минути

Най-големите световни борсови индекси могат да се търгуват онлайн. Dow Jones (DJIA), S&P 500, DAX 30, FTSE 100 и още много други индекси могат да бъдат купувани или продавани дей трейдинг, суинг и дългосрочно. Тази статия разглежда как световните борсови индекси представляват пазара, как работят CFD-та (Договори за разлика) и предимствата да изберете да търгувате индекси пред акции.

Как да търгуваме борсови индекси - Admiral Markets

Повечето трейдъри знаят имената и абревиатурите на най-популярните световни борсови индекси, но не за всички е известно, че те могат да се търгуват на CFD-та. Всъщност CFD-та върху борсови индекси могат да бъдат анализирани, купувани и продавани, точно както се търгуват и акциите.

Борсов индекс определение

Повечето борсови индекси представят определена група от акции от една държава или индустрия. Индексите показват представянето на тези акции като цяло, в момента и в миналото. Икономисти, политици и анализатори използват борсови индекси, за да разберат как се представят финансовите пазари и компаниите на тези пазари.

Борсовите индекси обикновено се изчисляват въз основа на цените на акциите включени в тях. Има и индекси, които са базирани върху представянето на облигации, но те са доста по-малко популярни.

Видове борсови индекси

Борсовите индекси показват представянето на различни единици като:

 • Държави като немският DAX30
 • Група от акции от една държава като S&P500 от САЩ, който включва 500 компании
 • Компании от един сектор като NASDAQ100, който представлява акции на 100 технологични компании

Например ако индексът NASDAQ100 се движи нагоре или надолу, предоставя информация затова как се представят като цяло акциите в него. Когато цената на акциите в индекса се повишава, то и целият борсов индекс нараства. Същото е валидно и когато цените на акциите в индекса намаляват и цената на индекса се понижава.

Посоката на движение на борсовия индекс обаче не означава, че всички отделни цени на акциите на индекса се движат нагоре или надолу. Средната стойност на всички акции може да e по-важна, но някои акции могат да се покачват, други могат да се движат надолу. Същото важи и при мечи ден на индекса: повечето акции или сектори може да се търгуват надолу, но други може да са бичи. Освен това, някои борсови индекси може да са по-популярни от други.

Основни борсови индекси

Борсови индекси има по целия свят, но някои от тях се търгуват повече от други. Нека разгледаме някои основни борсови индекси от САЩ, Европа и Азия.

Американски борсови индекси:

 • Dow Jones Industrial Average САЩ
 • Standard & Poor's 500 САЩ
 • NASDAQ 100 САЩ

Европейски борсови индекси:

 • DAX30 Германия
 • FTSE100 Великобритания
 • CAC40 Франция
 • Eurostoxx 50 цялата еврозона

Азиатски борсови индекси:

Има още много борсови индекси по света като FTSE Mib 40 от Италия и Ibex35 от Испания, AEX от Холандия и ASX200 от Австралия, но деветте бенчмарка изброени по-горе се обозначават като основни борсови индекси. Тествайте търговията със CFD-та върху борсови индекси и още над 7500 финансови инструмента без риск за вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Ключови моменти в историята на големите международни борсови индекси

Нека разгледаме някои по-важни моменти в историята на основните международни борсови индекси.

 1. Катастрофата на Wall Street от 1929 година. Тя бе създадена от спекулативен балон при акциите и продължи 4 години.
 2. Черният понеделник през 1987. Този срив бе в рамките на един ден и бяха загубени 22,61%, което остава и до днес най-големият еднодневен спад. Нямаше ясни причини за това, което предизвика внезапната катастрофа, но програмната търговията вероятно е била фактор.
 3. Дот-ком балонът от 2000 година. Цените на акциите на технологичните компании се движеха рязко нагоре в интервала 1995-2000 година, докато спекулативният балон не се спука през 2000 година.
 4. "Голямата рецесия" от 2008 година (или глобалната финансова криза) финансовата система в САЩ се разпадна като банките и други финансови институции почувстваха проблемите, създадени от лошите дългове на пазара на жилища, които се усилваха от търговията с деривати.
 5. Ръстът на пазара от 2008 година до днес. Фондовите пазари отбелязаха забележителен ръст след глобалната финансова криза.

Графиката на пазара по-долу показва спада от 2008 година (D) и растежа в следващите 10 години. Огромният бичи тренд през последното десетилетия достигна нов връх съвсем наскоро, което отключи разпродажба, през която борсовият индекс Dow Jones загуби 546 пункта само за ден и общо 1378 за два.

Има три потенциални причини защо повечето международни борсови индекси реагираха по този начин:

 • Инвеститорите са притеснени от покачващите се лихвени нива.
 • Облигациите предлагат все по-конкурентна доходност в сравнение с инвестициите в акции.
 • Разходите по заемите на компаниите нарастват.

Dow Jones Месечна графика - MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка Supreme Edition - Дневна графика на Dow Jones.

Защо да търгуваме световни борсови индекси вместо акции?

Информацията от идваща от борсови индекси и графиката им може да бъде използвана по различни начини. Нека обобщим основните начини, по които трейдърите могат да използват ценова информация от графиката на борсовите индекси:

 • За аналитични цели, за да се разбере тренда и пазарните модели на индекса.
 • За търговия със CFD-та върху борсови индекси.
 • За хеджиране (но затова е нужен повече опит).

CFD-тата върху борсови индекси имат и други предимства.

 • Не сте изложени на рисковете свързани с търговията на отделни акции.
 • CFD-тата могат да се търгуват на маржинливъридж), което означава, че имате нужда от малък процент от търговския капитал, за да отворите позиция.
 • CFD-тата върху борсови индекси позволяват търговия и в двете посоки (дълги и къси позиции).
 • CFD-тата върху борсови индекси могат да се търгуват в по-големи часови интервали.

Моля, не забравяйте, че Вие, като трейдър, всъщност не търгувате NASDAQ конкретно, нито върху някакъв борсов индекс, а по-скоро със CFD върху индекса. Търговията със CFD-та върху борсови индекси е популярна сред индивидуалните и институционалните трейдъри, тъй като индексът предлага на трейдърите постоянна ценова волатилност, обем и начин за участие в ценовото движение на отделните акции чрез един CFD контракт.

Също така е по-добре да заемеш къса продажба чрез CFD (CFD върху акция или индекс), отколкото да скъсите единична акция, тъй като параметрите за управление на риска, като стоп лос поръчка, са лесни за изпълнение в рамките на търговията със CFD-та. Ограничаването на риска е много важен момента в търговията.

Предимствата на CFD търговията с борсови индекси пред опции и фючърси

CFD-тата (договорите за разлика) предлагат на трейдърите лесен начин за търговия на финансовите пазари. Трейдърите могат лесно да влязат в дълга или къса позиция и да затварят тази позиция по свое желание (чрез стоп лос, тейк профит или пазарен изход). Търговията с фючърси и опции е по-сложна от CFD-та върху индекси, въпреки че всички те са финансови инструменти и деривати.

Но защо е така?

На първо място, фючърсите и опциите изискват от трейдърите да работят с дати на изтичане. Има различни видове опции върху индекси като европейски и американски, които определят кога могат да се упражняват опциите. Европейските опции могат да се упражняват само при изтичане на срока, докато американските опции могат да бъдат упражнявани по всяко време.

На второ място, най-простите стратегии с опции се въртят около купуването на кол или пут върху борсовия индекс, но стратегиите за по-напреднали стават доста по-сложни. Тези стратегии са по-сложни от това, да се търгува с движенията на цените нагоре и надолу на базата на анализ на графиката или технически анализ.

Търговията със CFD-та е доста по-опростен процес в сравнение с опциите и фючърсите, и процеса по обучение е по-кратък. Трейдърите могат да увеличат техните знания умения чрез онлайн курсове като "От Аматьор до Трейдър" или статии и уроци също достъпни онлайн. Освен това има уебинари, които обясняват основните понятия в търговията, търговски стратегии и използването на индикатори за професионален трейдинг.

Безплатно обучение от Admiral Markets

Най-добрата платформа за Форекс и CFD търговия

Добър вариант за Форекс и CFD търговия онлайн е приставката MetaTrader Supreme Edition към най-популярните платформи за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Те предлагат широк набор от инструменти за търговия като Форекс, CFD-та върху суровини, борсови индекси и много други.

Някои по-сериозни брокери стигат по-далеч като разработват допълнения за тези платформи като MetaTrader Supreme Edition на Admiral Markets. Ето и какво някои от основните екстри включени в MTSE:

EURUSD Weekly Chart - MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка Supreme Edition - седмична графика на EURUSD.

Свалете безплатно приставката MetaTrader Supreme Edition за МТ4 и MT5, и увеличете своите шансове в търговията на финансовите пазари.

Приставка MTSE от Admiral Markets

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.