Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Борсови индекси: Как да ги търгуваме през 2019?

Време за четене: 8 минути

Най-големите международни борсови индекси могат да се търгуват онлайн. Dow Jones (DJIA), S&P 500, DAX 30, FTSE 100 и още много други борсови индекси могат да бъдат купувани или продавани в рамките на деня, суинг и дългосрочно. Тази статия разглежда какво е индекс, как световните борсови индекси представляват икономиките на съответните страни, как работят Договорите за разлика (CFD) и какви са предимствата да изберете да търгувате световни борсови индекси пред акции.

Как да търгуваме международни борсови индекси през 2019?

Повечето трейдъри знаят имената и абревиатурите на най-популярните световни борсови индекси, но не на всички е известно, че те могат да се търгуват чрез Договори за разлика (CFD). Всъщност CFD-та върху борсови индекси могат да бъдат анализирани, купувани и продавани, точно както се търгуват и акциите.

Едно от сериозните предимства на търговията със CFD-та върху борсови индекси е, че тя може да се извършва 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата. А не само в работното време на съответстващите фондови борси. Но сега нека видим всъщност какво е индекс и какви видове борсови индекси има?

Какво е индекс?

Индексите на фондовите пазари по света са мощни показатели за глобалната и регионалните икономики. Повечето държави имат свои основни борсови индекси, които са индикатор за икономическото представяне на страната. Все пак, в една държава или фондова борса може да има повече от един борсов индекс. В САЩ например, освен трите основни борсови индекси има - S&P500, Dow Jones и NASDAQ100, има около 5000 индекса, които формират американския пазар на акции.

Повечето борсови индекси представляват определена група от акции от една държава или индустрия. Индексите показват представянето на тези акции като цяло, в момента и в миналото. Икономисти, политици и анализатори използват борсови индекси, за да разберат как се представят финансовите пазари и компаниите на тези пазари.

Борсовите индекси обикновено се изчисляват въз основа на цените на акциите включени в тях или на базата на пазарната капитализация на компаниите. Има и други видове борсови индекси, които са базирани върху представянето на облигации, но те са доста по-малко популярни.

В повечето случаи относителната промяна в цената на един борсови индекс е по-важна от действителната цифрова стойност, представляваща индекса. Например, ако Financial Times Stock Exchange (FTSE) 100 е на нива от 6,670.40, това показва на инвеститорите, че индексът е почти седем пъти над базовото ниво от 1000.

Въпреки това, за да се оцени как индексът се е променил от предишния ден, инвеститорите трябва да разгледат сумата, която индексът се покачил/понижил, често изразена като процент.

Видове борсови индекси

Борсовите индекси показват представянето на различни единици като:

 • Държави като немският DAX30 и френският CAC40
 • Група от акции от една държава като S&P500 от САЩ, който включва 500 компании (75% от фондовия пазар в САЩ).
 • Компании от един сектор като NASDAQ100, който представлява акции на 100 технологични компании

Например ако индексът NASDAQ100 се движи нагоре или надолу, предоставя информация затова как се представят като цяло акциите в него. Когато цената на акциите в индекса се повишава, то и целият борсов индекс нараства. Същото е валидно и когато цените на акциите в индекса намаляват и цената на индекса се понижава.

Посоката на движение на борсовия индекс обаче не означава, че всички отделни цени на акциите на индекса се движат нагоре или надолу. Средната стойност на всички акции може да e по-важна, но някои акции могат да се покачват, други могат да се движат надолу. Същото важи и при мечи ден на индекса: повечето акции или сектори може да се търгуват надолу, но други може да са бичи. Освен това, някои борсови индекси може да са по-популярни от други.

Освен това има различни видове борсови индекси според метода на изчисление. В повечето случаи теглото на отделните акции в индексите се определя според пазарна капитализация или според цена. Повечето борсови индекси използват метода с пазарна капитализация като широкият американски борсов индекс S&P500. В същото време, най-старият бенчмарк Dow Jones използва метод на изчисление според цената на акциите в него.

Основни борсови индекси

Борсови индекси има по целия свят, но някои от тях се търгуват повече от други. Именно най-търгуваните се смятат за основните борсови индекси. Нека разгледаме някои някои от тях от САЩ, Европа и Азия.

Американски борсови индекси:

 • Dow Jones Industrial Average САЩ
 • Standard & Poor's 500 САЩ
 • NASDAQ 100 САЩ

Европейски борсови индекси:

 • DAX30 Германия
 • FTSE100 Великобритания
 • CAC40 Франция
 • Eurostoxx 50 цялата еврозона

Азиатски борсови индекси:

Има още много борсови индекси по света. Например, европейски борсови индекси като FTSE Mib 40 от Италия, Ibex35 от Испания и AEX от Холандия, както и ASX200 от Австралия, но деветте бенчмарка изброени по-горе се обозначават като основни борсови индекси.

Тествайте търговията със CFD-та върху борсови индекси и още над 7500 финансови инструмента без риск за вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

История на големите международни борсови индекси

Нека разгледаме някои по-важни моменти в историята на големите международни борсови индекси.

 1. Катастрофата на Wall Street от 1929 година т.нар Голямата депресия. Тя бе създадена от спекулативен балон при акциите и продължи 4 години.
 2. Черният понеделник през 1987. Това бе срив на големите американски борсови индекси в рамките на един ден и бяха загубени 22,61%, което и до днес остава най-големият еднодневен спад. Нямаше ясни причини за това, което предизвика внезапната катастрофа, но програмната търговията вероятно е била фактор.
 3. Дот-ком балонът от 2000 година. Цените на акциите на технологичните компании се движеха рязко нагоре в интервала 1995-2000 година, докато спекулативният балон не се спука през 2000 година.
 4. "Голямата рецесия" от 2008 година (или глобалната финансова криза) срина финансовата система в САЩ като банките и други финансови институции почувстваха проблемите, създадени от лошите дългове на пазара на жилища. Ефектът се усили допълнително от търговията с ипотечни деривати.
 5. Ръстът на пазара от 2008 до 2018 година. Фондовите пазари отбелязаха забележителен ръст след глобалната финансова криза. Този 10-годишен бичи пазар многократно изведе повечето световни борсови индекси до рекордни стойности.

Графиката на пазара по-долу показва спада от 2008 година (D) и растежа в следващите 10 години. Огромният бичи тренд през последното десетилетия достигна нов връх, което отключи разпродажба, през която борсовият индекс Dow Jones загуби 546 пункта само за ден и общо 1378 за два. По-важните европейски борсови индекси последваха Dow Jones и поеха надолу.

Има три потенциални причини защо повечето международни борсови индекси реагираха по този начин:

 • Инвеститорите са притеснени от покачващите се лихвени нива
 • Облигациите предлагат все по-конкурентна доходност в сравнение с инвестициите в акции.
 • Разходите по заемите на компаниите нарастват.

Dow Jones Месечна графика - MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка Supreme Edition - Дневна графика на Dow Jones.

Тази разпродажба на световните фондови пазари продължи през цялото последно тримесечие на 2018 година и свали цената на основни борсови индекси като S&P500 с почти 20%, което за малко можеше да доведе до мечи пазар. Въпреки това, новата 2019 година донесе нови настроения на пазарите и повечето американски борсови индекси поеха рязко нагоре. S&P500, Dow Jones и NASDAQ все повече се доближават до рекордните стойности достигнати в началото на октомври 2018 година.

Борсовият индекс S&P500 отбеляза най-силното си представяне през януари от повече от 30 години. Ако се вгледаме към статистиката ще видим, че 86,8% от случаите, когато широкият американски борсов индекс е завършил януари с печалби и годината завършва на по този начин. Всъщност в шестдесет и осем години има само девет големи грешки, повечето от които се появяват при постоянен мечи пазар.

Търговия с борсови индекси срещу търговия с акции

Информацията от идваща от борсовите индекси и графиката им може да бъде използвана по различни начини. Нека обобщим основните начини, по които трейдърите могат да използват ценова информация от графиката на борсовите индекси:

 • За аналитични цели, за да се разбере тренда и пазарните модели на индекса.
 • За CFD търговия с борсови индекси
 • За хеджиране (но затова е нужен повече опит).

Днешната CFD търговия с борсови индекси има някои сериозни предимства:

 • Не сте изложени на рисковете свързани с търговията на отделни акции.
 • CFD-тата могат да се търгуват на маржинливъридж), което означава, че имате нужда от малък процент от търговския капитал, за да отворите позиция.
 • При CFD търговия с борсови индекси може да печелите при движение на цената и в двете посоки (дълги и къси позиции).
 • CFD търговията върху борсови може да се практикува в големи часови интервали. В някои случаи дори 24/5.

Моля, не забравяйте, че Вие, като трейдър, всъщност не търгувате NASDAQ конкретно, нито върху някакъв борсов индекс, а по-скоро със CFD върху индекса. Търговията със CFD-та върху борсови индекси е популярна сред индивидуалните и институционалните трейдъри, тъй като индексът предлага на трейдърите постоянна ценова волатилност, обем и начин за участие в ценовото движение на отделните акции чрез един CFD контракт.

Също така е по-добре да заемеш къса продажба чрез CFD (CFD върху акция или индекс), отколкото да скъсите единична акция, тъй като параметрите за управление на риска, като стоп лос поръчка, са лесни за изпълнение в рамките на търговията със CFD-та. Ограничаването на риска е много важен момента в търговията.

Предимствата на CFD търговия с борсови индекси

CFD-тата (договорите за разлика) предлагат на трейдърите лесен начин за търговия на финансовите пазари. Трейдърите могат лесно да влязат в дълга или къса позиция и да затварят тази позиция по свое желание (чрез стоп лос, тейк профит или пазарен изход). Търговията с фючърси и опции е по-сложна от CFD-та върху индекси, въпреки че всички те са финансови инструменти и деривати.

Но защо е така?

На първо място, фючърсите и опциите изискват от трейдърите да работят с дати на изтичане. Има различни видове опции върху индекси като европейски и американски, които определят кога могат да се упражняват опциите. Европейските опции могат да се упражняват само при изтичане на срока, докато американските опции могат да бъдат упражнявани по всяко време.

На второ място, най-простите стратегии с опции се въртят около купуването на кол или пут върху борсовия индекс, но стратегиите за по-напреднали стават доста по-сложни. Тези стратегии са по-сложни от това, да се търгува с движенията на цените нагоре и надолу на базата на анализ на графиката или технически анализ.

Търговията със CFD-та е доста по-опростен процес в сравнение с опциите и фючърсите, и процеса по обучение е по-кратък. Трейдърите могат да увеличат техните знания умения чрез безплатен Обучителен пакет от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен пакет от Admiral Markets

Най-добрата платформа за Форекс и CFD търговия

Когато инвеститор или трейдър реши да направи своите първи стъпки на Форекс или фондовия пазар, той трябва да избере своята платформа за онлайн търговия и своя брокер, с който иска да инвестира или спекулира.

Изборът на платформа за онлайн търговия винаги е важна стъпка за всеки инвеститор или трейдър. Той ще трябва да прекарва часове използвайки го често, в някои случай дори ежедневно. Въпреки това, има доста различни видове платформи за онлайн търговия и това може да затрудни избора, особено на начинаещите пазарни участници. Все пак тази стъпка може да се окаже ключова за бъдещото представяне на трейдъра.

Добър вариант за Форекс и CFD търговия онлайн е приставката MetaTrader Supreme Edition към най-популярните платформи за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Те предлагат широк набор от инструменти за търговия като Форекс, CFD-та върху суровини, борсови индекси и много други.

Някои по-сериозни брокери стигат по-далеч като разработват допълнения за тези платформи като MetaTrader Supreme Edition на Admiral Markets. Ето и какво някои от основните екстри включени в MTSE:

EURUSD Weekly Chart - MetaTrader 5

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка Supreme Edition - седмична графика на EURUSD.

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.Приставка MTSE от Admiral Markets

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.