76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Реални акции или ДЗР върху акции?

След като вече сте стигнали до извода, че трябва да инвестирате в акции, вероятно следващата дилема пред Вас е дали да изберете търговия с реални акции или договори за разлика (CFD). В тази статия ще покажем преимуществата и недостатъците и на двете, и ще се опитаме да ви помогнем да направите най-точния избор спрямо Вашата стратегия и капитал.

Реални акции срещу CFD-та върху акции

Търговията със CFD-та имитира реалната търговия с акции, с изключение на това, че при договорите за разлика, в действителност не притежавате базовия актив, за разлика от реалните акции на компанията, когато го правите.

Това, което наричаме CFD търговия на фондовите пазари определено е чудесна алтернатива на търговия с реални акции. Всъщност, при CFD търговия Вие купувате договор между Вас и Вашият CFD доставчик, който в зависимост от позицията Ви (покупка или продажба) ще предостави цена на вход и изход от пазара.

Единствената разлика в търговията на дълга позиция в CFD и покупка на реални акции е, че при CFD търговията можете да се насладите на употребата на ливъридж. Договорите за разлика се търгуват на маржин, което означава, че не е нужно да плащате пълната пазарна стойност на покупката си. По този начин CFD търговията позволява на трейдърите да отварят позиции с по-голям капитал, от собствения.

Все пак, трябва да кажем, че при CFD търговията с акции, трейдърите могат да използват по-нисък ливъридж, отколкото при някои други финансови активи.

CFD търговия или търговия с реални акции

Договорите за разлика са продукти, които предлагат на трейдърите възможност за търговия с финансов лост, наречен ливъридж. Ливъридж продуктите Ви позволяват да увеличите експозицията си в определен продукт с размера на ливъриджа предлаган Вашия брокер.

Когато става въпрос за търговия с акции чрез ливъридж, важно е да знаем, че след като сделката е отворена, трейдърът трябва да депозира само процент от стойността на позицията му. Това се нарича маржин. Вашият депозит обикновено зависи от стойността на Вашата позиция в CFD-та.

Ливъриджът може да доведе до по-големи печалби, когато пазарът тръгне във Вашата посока. Но също така има риск да увеличи загубите ако позицията се задвижи срещу Вас. Търговията със CFD-та върху акции се извършва чрез платформи като MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Препоръчително е да упражнявате управлението на риска по време на търговията със CFD-та, за да сте сигурни, че сте запознати със съответните рискове и съответно да ги управлявате,

Прилики и разлики между покупка на реални акции и на CFD-та върху акции

Разбира се има и някои ключови разлики между покупка на реални акции и

  • CFD-та върху акции може да се търгуват с дълги или къси позиции и от Вас не се изисква да предоставяте базовия актив при къса продажба
  • CFD-та са освободени от 0,5% данък във Великобритания, въпреки че печалбата подлежи на данък върху печалбата
  • Инвеститорът не притежава базовия актив, върху който се основава договора за разлика, а вместо това сключва контракт със CFD брокера, за да размени разликата в цената между началните и крайните цени на договора
  • За разлика от притежаването на базовия актив CFD се търгува на маржин, което означава, че първоначалния депозит блокиран от CFD брокера, позволява на инвеститора да купува и продава брой CFD-та, който се определя според маржин изчисленията.Това от своя страна предлага търговия с по-голям обем CFD-та.

Като правило един CFD контракт, отговаря на една акция, с изключения на това, че при договорът за разлика Вашият брокер ще изисква от Вас да заложите малък процент в диапазона от 5% до 25% от общата стойност на договора. Например, CFD върху акции с маржин от 5% Ви позволява да имате експозиция до 20 пъти по-голяма, отколкото при търговия с реални акции.

Да приемем, че купувате пет акции на Facebook на стойност $200, като по този начин ще похарчите общо $1000 ($200 x 5). Ако обаче сте купили CFD-та върху акциите на Facebook, а изискването на за маржин е 5%, това ще Ви струва само $50. По този начин ще Ви остане капитал, за да се възползвате от други сделки.

Естествено, негативното въздействие върху търговията е, че можете да загубите повече, отколкото са първоначалните Ви разходи. Вие също може да загубите цялата си инвестиция при покупка на реални акции ако компанията фалира или изпадне в ликвидация. Все пак, не можете да загубите повече от цялата си инвестиция.

И накрая, и това е важна разлика в сравнение със CFD, обикновено имате допълнителни права при придобиването на акции на компанията (но се запознайте с различните видове акции), като например правото на глас в ключовите решения на компанията.

Търговията с договори за разлика си има и своите недостатъци. Един от тях, че не притежавате реални акции, което Ви лишава от част от имуществените права като ликвидационен дял и право на глас на общо събрание.

Например, ако търгувате CFD-та върху акции на Microsoft или Volkswagen, всъщност търгувате разликата между входната цена и изходната цена. Тъй като не притежавате акции на Microsoft или Volkswagen, само спекулирате с цената, която се движи в определена посока. CFD се отнасят само за движението на цените, нищо друго, а договорът е между вас и вашия CFD брокер.

По-сериозният проблем обаче е, че CFD търговията с акции е далеч по-слабо регулирана от днешната търговия с реални акции. И това привлича към нея много нерегулирани CFD брокери, или брокери с ниско ниво на регулация, както и дори изцяло брокери измамници.

Ето защо, когато решите да практикувате CFD търговия или търговия с реални акции трябва да се насочите към брокер регулиран от най-стриктните регулаторни органи в света като Admiral Markets. Admiral Markets е носител на множество международни награди включително: най-добър CFD брокер в Германия за 2019 и най-безпристрастен CFD брокер за настоящата година.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.