Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Реални акции срещу CFD-та върху акции

Търговия с реални акции или търговия със CFD-та върху акции, какво да изберем?

Търговията със CFD (Договори за разлика) имитира търговия с акции, с изключение на това, че в договора за разлика, в действителност не притежавате базовия актив, за разлика от реалните акции на компанията, когато го правите. Това е, което наричаме CFD търговия на фондовия пазар и определено е чудесна алтернатива на търговия с реални акции. Това, което всъщност правите при CFD търговия е да купите контракт между Вас и Вашият CFD доставчик, който в зависимост от позицията Ви (покупка или продажба) ще има цена на вход и изход от пазара.

Реални акции срещу CFD-та върху акции

Единствената разлика в търговията на дълга позиция в CFD и покупката на актив е, че при CFD търговията можете да се насладите на употребата на ливъридж. Договорите за разлика се търгуват на маржин, което означава, че не е нужно да плащате пълната пазарна стойност на покупката си. По този начин CFD търговията позволява на трейдърите да отварят позиции с по-голям капитал, от собствения. Все пак, трябва да кажем, че при CFD търговията с акции, трейдърите могат да използват по-нисък ливъридж, отколкото при някои други финансови активи.

Ливъридж при CFD търговия с акции

Договорите за разлика са продукти, които предлагат на трейдърите възможност за търговия с ливъридж. Ливъридж продуктите Ви позволяват да увеличите експозицията си в определен продукт с размера на ливъриджа предлаган Вашия брокер. Когато става въпрос за търговия с акции с ливъридж, важно е да знаем, че след като сделката е отворена, трейдърът трябва да депозира само процент от стойността на позицията му. Това се нарича маржин. Вашият депозит обикновено зависи от стойността на Вашата позиция в CFD-та.

Ливъриджът може да доведе до по-големи печалби, когато пазарът тръгне във Вашата посока. Но също така има риск да увеличи загубите ако позицията се задвижи срещу Вас. Търговията със CFD-та върху акции се извършва чрез платформи като MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Препоръчително е да упражнявате управлението на риска по време на търговията със CFD-та, за да сте сигурни, че сте запознати със съответните рискове и съответно да ги управлявате,

Ключови разлики между покупка на реални акции и покупка на CFD-та върху акции

Разбира се има и някои ключови разлики между търговията с реален актив и със CFD:

  • CFD-та върху акции може да се търгуват с дълги или къси позиции и от Вас не се изисква да предоставяте базовия актив при къса продажба
  • CFD-та са освободени от 0,5% данък във Великобритания, въпреки че печалбата подлежи на данък върху печалбата
  • Инвеститорът не притежава базовия актив, върху който се основава договора за разлика, а вместо това сключва контракт със CFD брокера, за да размени разликата в цената между началните и крайните цени на договора
  • За разлика от притежаването на базовия актив CFD се търгува на маржин, което означава, че първоначалния депозит блокиран от CFD брокера, позволява на инвеститора да купува и продава брой CFD-та, който се определя според маржин изчисленията.Това от своя страна предлага търговия с по-голям обем CFD-та.

Като правило един CFD контракт, отговаря на една акция, с изключения на това, че при договорът за разлика Вашият брокер ще изисква от Вас да заложите малък процент в диапазона от 5% до 25% от общата стойност на договора. Например, CFD върху акции с маржин от 5% Ви позволява да имате експозиция до 20 пъти по-голяма, отколкото при търговия с реални акции. Да приемем, че купувате пет акции на Facebook на стойност $200, като по този начин ще похарчите общо $1000 ($200 x 5). Ако обаче сте купили CFD-та върху акциите на Facebook, а изискването на за маржин е 5%, това ще Ви струва само $50. По този начин ще Ви остане капитал, за да се възползвате от други сделки.

Естествено, негативното въздействие върху търговията е, че можете да загубите повече, отколкото са първоначалните Ви разходи. Вие също може да загубите цялата си инвестиция пир покупка на реални акции ако компанията фалира или изпадне в ликвидация. Все пак, не можете да загубите повече от цялата си инвестиция. И накрая, и това е важна разлика в сравнение със CFD, обикновено имате допълнителни права при придобиването на акции на компанията (но се запознайте с различните видове акции), като например правото на глас в ключовите решения на компанията.

Например, ако търгувате CFD-та върху акции на Microsoft или Volkswagen, всъщност търгувате разликата между входната цена и изходната цена. Тъй като не притежавате акции на Microsoft или Volkswagen, само спекулирате с цената, която се движи в определена посока. CFD се отнасят само за движението на цените, нищо друго, а договорът е между вас и вашия CFD брокер.

Инвестирайте в акции и ETF-и с Admiral Markets

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 85% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.