Кои са най-добрите акции за покупка през 2024?

Jitanchandra Solanki

2023 година без изпълнена с интригуващи пазарни движения на фона високата инфлация и промените в паричната политика на повечето централните банки по света. А през 2024 ни очакват избори в САЩ, Великобритания и Европа, както и доста макроикономически и фундаментални промени, които имат потенциал да раздвижат пазарите.

Интересувате се да откриете кои може да са някои от най-добрите акции за покупка през 2024 година? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Глобален списък с най-добрите акции за покупка

По-долу ще откриете кратък списък на това кои биха могли да бъдат някои от най-добрите акции за покупка през 2023 г. Разбира се, никой не може да знае кое е най-доброто предварително, тъй като не можем да предвидим бъдещето. 

Както винаги, уверете се, че разбирате, че инвестирането включва и печали и загуби. Инвеститорите се стремят да поставят вероятностите в своя полза, като следват теми и тенденции на пазара, но управлението на риска е още по-важно.

Освен това, инвестирайте само средства, което можете да си позволите да загубите, и не забравяйте да изградите правилната емоционална дисциплина, когато се оперирате с печеливши и губещи сделки.

Списъкът с най-добрите акции за закупуване са компании, които са привлекли вниманието на анализатори и по-големи институционални мениджъри. Списъкът служи като чудесна отправна точка за надграждане върху използването на вашите собствени изследвания или използването на инструменти от портала Premium Analytics от Admirals.

Така че, нека да разгледаме списъка, преди да обясним мотивите по-подробно по-долу.

  1. ASML Holdings ( ASML ) - Малко известен холандски производител на чипове, снабдяващ света.
  2. LVMH ( LVMH ) - Акция на луксозна модна компания, която може да преодолее насрещния макроикoномически вятър.
  3. UnitedHealth Group ( UNH ) - Най-голямата здравноосигурителна компания в САЩ.
  4. Amazon ( AMZN ) – От потенциален растеж към акция със стойност.

В следващите раздели ще разгледаме малко по-дълбоко всяка една от тези компании и ще видим какво ги прави достойни да бъдат в списъка с най-добрите акции за закупуване сега! 

Тествайте търговията с над 4000 акции на компании без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Най-добрите акции за покупка на европейските и британските пазари

Има различни фактори, които биха могли да повлияят на европейските фондови пазари тази година. Предизвикателствата около инфлацията, цените на енергията и възможна рецесия ще бъдат наблюдавани през цялата година. Действията на централните банки също ще играят роля в тенденцията на европейските и британските акции, както и изборите в Обединеното Кралство.

Да разгледаме няколко потенциални акции за тази година.

ASML Holding (ASML) - Малко известен нидерландски производител на чипове, снабдяващ света

Представяне на ASML през последните 5 години:

  • 2023 +35.31%
  • 2022 -28.71%
  • 2021 +77.76%
  • 2020 +50.76%
  • 2019 +92.26% 

Въпреки че много инвеститори може да са запознати с компании за микрочипове като Intel и Nvidia, не много от тях са чували за холандската фирма ASML Holdings .Според анализаторите на компании за микрочипове от Bain & Co, „ASML е абсолютно критичен за цялата екосистема на полупроводниците“. 

Компанията е основана през 1984 г. и има повече от 37 500 служители и пазарна капитализация от €220 милиарда. ASML Holdings е единствената фирма в света, която е в състояние да направи сложните машини, необходими за производството на най-модерните чипове в света. Всяка машина струва близо $140 милиона, има повече от 100 000 компонента и отнема четири джъмбо джетове за изпращане. 

Машините на ASML имат способността да създават малки форми върху силиконови форми. За колко малко говорим? До 13,5 нанометра! 

Най-големият производител на чипове в света TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) използва EUV машините на ASML в Apple iPhone, които имат повече от 10 милиарда транзистора на всеки чип.

Значението на ASML е неоспоримо. Тъй като чиповете са във всичко в днешно време, може да има по-дългосрочен растеж.

EUV (екстремна ултравиолетова) литографска технология на ASML е от решаващо значение за новите технологии в областта на изкуствения интелект (ИИ). Ръстът в ИИ може да помогне да се компенсира по-слабото от очакваното търсене на усъвършенствани чипове поради пренасищането на запасите от пандемията и по-слабите потребителски разходи за смартфони.

ASML 2024 12-месечна прогноза на анализаторите

Източник: TipRanks, ASML (акции регистрирани в САЩ)

 

Започнете Вашите инвестиции в акции още сега с минимален депозит от само €1. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Инвестирайте в най-добрите инструменти в света

Хиляди акции и ETF-и на една ръка разстояние

 

LVMH (LVMH) - Луксозни модни акции, преодоляващи макро проблемите

Представяне не LVMH за последните пет години:

  • 2023 г. +7,90%
  • 2022 г. -6,48%
  • 2021 г. +42,30%
  • 2020 г. +23,35%
  • 2019 г. +60,42% 

Въпреки че много сектори на пазарите потънаха през 2023 г., някои успяха да се справят по-добре с макропрепятствията на по-високата инфлация и лихвените проценти. Един такъв беше секторът на луксозните стоки.

Секторът на луксозните стоки в миналото е преодолявал някои икономически спадове, тъй като много богатите в Китай и Близкия изток продължават да подкрепят сектора. Въпреки това, след падането през 2023 г., тази година може да бъде интересно време за дългосрочните инвеститори.

Най-голямата компания за луксозни стоки е базираната в Париж LVMH (Louis-Vuitton Moet Hennessey). Нейните 75 марки включват Louis Vuitton, Bulgari, Fendi, Hublot, Tiffany и други. Тъй като LVMH генерира приходи от пет различни категории (дрехи, часовници и бижута, вина и спиртни напитки, парфюми и козметика), те се считат за добре диверсифицирана компания.

Луксозните модни къщи се представиха много добре през периода на пандемията. Проблемите с веригата за доставки не само повишиха цените на техните стоки, но по-високият ръст на заплатите в развитите страни доведе до увеличаване на покупките на луксозна мода.

Въпреки че приходите на LVMH намаляха през 2020 г., те се възстановиха през 2021 г. с увеличаване на нетните печалби и досега се представиха солидно през 2022 като отбелязаха двуцифрен ръст във всичките си пет подразделения. 

Все пак а през последното тримесечие на 2023 г. LVMH показа по-нисък ръст на приходите от 9% на годишна база. Въпреки че приходите са се увеличили с 14% за годината, те са по-ниски от предходната година. Според Жан-Жак Гиони Жан-Жак Гиони, финансов директор на LVMH, сега растежът се приближава до числа, които са по-скоро в съответствие с историческите средни стойности. 

LVMH 2024 12-месечна прогноза на анализаторите

Източник: TipRanks, МС

 

Бъдете в крак с най-новите тенденции на пазара чрез безплатните серии уебинари на живо на Admirals. Запазете своето място на следващите уебинари още сега като кликнете на банера отдолу и се регистрирате:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Най-добрите акции за покупка на американския пазар

Американският фондов пазар навлезе в мечи пазар през 2022 г., но се повиши силно до края на 2023 г. Някои анализатори обаче прогнозират много по-високо ниво на волатилност на фондовия пазар тази година поради продължаващите опасения относно инфлацията, глобалното икономическо напрежение и президентските избори в САЩ. 

Използването на комбинация от инвестиране на стойност и стратегии за инвестиране в растеж може да действа като важен хедж в хода на годината.

Amazon (AMZN)

Представяне на AMZNза последните 5 години:

  • 2023 г. +80,88%
  • 2022 г. -49,62%
  • 2021 г. +2,38%
  • 2020 г. +76,26%
  • 2019 г. +23,03% 

Някога Amazon бе акцията, която не можеше да направи грешка. Това беше лидерът в стила на инвестирането в растеж.

Въпреки това 2022 г. беше ужасна година за Amazon. Цената на акциите се срина с повече от 50% по-ниско от рекордния си връх през юли 2021 г. След като акциите паднаха под $100 през 2022 г. за първи път от 2020 г., много анализатори се настроиха бичо към тях. Толкова много, че през 2023 г. цената на акциите се повиши с повече от 80%. Интересното е, че AMZN все още не са достигнал своя рекорд от $188,65.

Представянето се приписва на инвестицията на Amazon в услугата за облачни изчисления Amazon Web Services. Преминаването към електронна търговия и облачни изчисления нараства експоненциално, в което Amazon е ключов играч. В момента подразделението Amazon Web Services (неговият облачен бизнес) струва повече от общата стойност на компанията. 

Миналата година пазарната капитализация на Amazon беше около 950 милиарда долара, докато стойността на Amazon Web Services беше около 1,2 трилиона долара.

Новите потоци от приходи на Amazon през 2024 г. ще бъдат тези, които трябва да се наблюдават. Това включва добавянето на реклами към услугата Prime Video, което накара някои анализатори, като тези в Wedbush, да вдигнат целевата си цена до $210 от $180. Цената на акциите на компанията претърпя изключителна волатилност през последните няколко години, така че не забравяйте да упражнявате подходящо управление на риска.

 

AMZN 2024 12-месечна прогноза на анализаторите

Източинк: TipRanks, AMZN

 

UnitedHealth Group (UNH) - Най-голямата здравноосигурителна компания в САЩ

Представяне на UNH за последните 5 години:

  • 2023 г. -0,70%
  • 2022 г. +5,58%
  • 2021 г. +43,19%
  • 2020 г. +19,29%
  • 2019 г. +18,01% 

Към края на 2022 г. и 2023 г. анализаторите в Goldman Sachs обърнаха внимание на акциите от сектор здравеопазване и основните потребителски стоки. Акциите от сектор здравеопазване могат да бъдат трудни, тъй като могат да бъдат изключително волатилни в зависимост от това как протичат клиничните изпитвания.

Друг начин за инвестиране в сектор на здравеопазване е чрез най-голямата здравноосигурителна компания в САЩ, която е UnitedHealth Group. 

Основана през 1977 г., компанията има пазарна капитализация от над 500 милиарда долара и (към момента на писане) дивидентна доходност от 1,38%. Компанията предоставя планове за здравно осигуряване и здравни спестовни сметки за граждани на САЩ. Дългосрочната цена на акциите му има само малко влияние от последните събития, което показва устойчивостта на акциите. 

През 2024 г. UnitedHealth Group прогнозира приходи между $400 милиарда и $403 милиарда, с оценки на печалбата на акция (EPS) между $24,85 и $25, което предполага 12% ръст от миналата година. Компанията върна 11,5 милиарда долара на акционерите през 2023 г. чрез обратно изкупуване на акции, което спомага за повишаване на цената на акциите. 

Дългосрочният възходящ тренд може да предполага, че цената е свръхкупена, но може да бъде интересна акция за инерционни инвеститори или трейдъри в рамките на деня.

UNH 2024 12-месечна прогноза на анализатора

Източник: TipRanks, UNH

 

Търгувайте над 4000 акции на компании от 15 от най-големите фондови борси с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да откриете най-добрите акции за покупка?

Идентифицирането на какви акции да се купят обаче изисква известни умения, проучване и подготовка. Дори тогава все още няма гаранция за успех, поради което управлението на риска е важно.

Начинаещите инвеститори често слагат яйцата си в една кошница, очаквайки решенията им винаги да работят в тяхна полза. Например инвеститор може да има 10 000 лева за инвестиране и може да избере да ги инвестира всичките само в една акция. Това означава, че няма останал капитал, ако се появи друга, може би по-добра, възможност.

Също така, рязък, но временен ​​спад може да накара инвеститора да вземе емоционално решение и да излезе по-рано, мислейки за краткосрочни колебания в цената, а не за дългосрочния фундамент на компанията.

Една техника за управление на риска, използвана от много инвеститори, е разпределянето на инвестиции в различни видове компании, които работят в различни сектори. Когато един сектор не се представя добре, друг сектор може се представя силно. Това помага за изграждането на по-диверсифицирано и балансирано портфолио, което може да помогне за балансиране на ефекта от променящите се пазарни условия.

Например, инвеститор, който има 10 000 лева за инвестиране, може да избере да инвестира 2 000 лева в пет различни компании през цялата година. Разбира се, толерантността към риск на всеки индивид е различна, така че си струва да отделите малко време за изграждане на план за това как искате да инвестирате през годината.

Анализ на най-добрите акции за покупка: технически срещу фундаментален срещу секторен анализ

☑️ Фундаментален анализ.  Този тип анализ включва анализиране на компания на финансово ниво. Това включва показатели като ефективност на продажбите, тенденции в печалбите, нива на дълга, съобщения за нови продукти, икономическа среда и т.н. 

☑️ Технически анализ.  Този тип анализ включва анализиране на историческата цена на компанията чрез ценова графика. Моделите на търговия и техническите индикатори за търговия често могат да оставят улики за това кой доминира на пазара (купувачи или продавачи), както и да определят потенциални повратни точки в цената на акциите на компанията.

☑️ Секторен анализ. Както беше обсъдено в предишния раздел за управление на риска, наличието на инвестиции в различни сектори може да помогне за изграждането на диверсифицирано и балансирано портфолио от акции. Критериите имат за цел да идентифицират компании от редица различни сектори като банки, комунални услуги, финанси, енергетика, търговия на дребно и т.н.

Вземете безплатни инструменти за анализ от Admirals като кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Още очаквания за пазарите на акции през 2024 година можете да откриете във видеото:

Как да купите най-добрите акции онлайн?

Вече знаете кои може да са най-добрите акции за покупка през 2023 година от най-популярните фондови пазари в света, освен знаете какви методи за анализ и управление на риска да използвате. Следователно може да е дошло време да се насочите към по-интересната практическа част, а имено да направите своите инвестиции в акции за 2023 г.

Това може да направите само 3 стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с акции.
  2. Изтеглете Вашата платформа за търговия с акции .
  3. Потърсете символа на избраната от Вас акция, отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

Нека да дадем един пример как да купите/продадете акции на ASML при ниски комисионни:

Как да купите акции на ASML?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете символа ASML
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) акции на ASML, Вие очаквате акциите да поскъпнат, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете акции на ASML?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете символа ASML
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) акции на ASML, Вие очаквате акциите да поевтинеят, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво представлява съотношението цена / счетоводна стойност?
Един от многото показатели, които инвеститорите използват, за да оценяват акции е съотношението цена към счетоводна стойност (англ. price to book value). Искате да разберете повече как да използвате това съотношение при оценка на акции за Вашия инвестиционен портфейл? Тогава сте на правилното място!...
5 стратегии за изграждане на собствен инвестиционен портфейл
Един от първите въпроси, които си задава всеки начинаещ инвеститор, имащ сериозни инвестиционни намерения, е "как да си направя собствен инвестиционен въпрос". Това наистина е един фундаментален въпрос и ако и Вие си го задавате, то тогава сте на правилното място! В тази статия ще получите отговор...
Акции на Netflix: Как и защо да инвестирате в компанията?
Netflix е една от малкото технологични компании, които успяха да оцелеят след спукването на "дотком" балона в началото на 2000 година. Оттогава досега бизнесът на стрийминг платформата нарасна експоненциално, а с това и цената на акциите на Neflix. Всичко това привлече вниманието на инвеститорите, к...
Виж Всички