Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как да инвестираме в акции на компании за възобновяема енергия?

Как да инвестираме в компании за възобновяема енергия?

Спадът в петролната и газовата промишленост, по-големите турбини и стабилната верига за доставки са отговорни за намаляването на разходите за възобновяема енергия в света. Освен това, има увеличение на глобалното търсене на енергия и с лошите последици от изменението на климата, експертите прогнозират, че компаниите свързани с възобновяеми енергийни източници могат да станат свидетели огромен растеж през следващите години.

Правителствата в много държави по света са превърнали възобновяемата енергия в своя политика. Великобритания например, въпреки Брекзит, все още е обвързана с Националния закон за изменението на климата, който изисква 80% намаление на емисиите на парникови газове до 2050 година.

Около 8,4 милиарда британски паунда ще бъдат изразходвани за проекти за възобновяеми енергийни източници във Великобритания до 2020-21, според публикуван доклад от Службата за бюджетна отговорност (OBR). Това бележи нова ера за инвестициите във възобновяема енергия във Обединеното Кралство, което пък може да предостави много възможности за трейдърите да си осигурят доходоносни инвестиции.

Защо да инвестираме в източници на възобновяема енергия?

Освен растежа в сектора, защо един инвеститор би могъл да се интересува от инвестиции в компании за възобновяеми енергийни източници?

Има доста причини, които можете да вземете предвиди преди за започнете да инвестирате в източници на възобновяема енергия:

 • Етично инвестиране: инвестициите в сектор възобновяема енергия са чудесен избор от етичната гледна точка. С бързото изчерпване на изкопаемите горива и увеличаването на световното търсене на енергия, инвестирането във възобновяема енергия има повече смисъл от всякога. Днешните възобновяеми енергийни източници могат да имат дългосрочно въздействие по отношение на достъпа до енергия, опазването на околната среда и изменението на климата.
 • Скорост на технологичния растеж: технологичният напредък в сектор възобновяема енергия е изключително бърз. Повечето източници на възобновяема енергия стават все по-надеждни, ефективни и рентабилни. Например, Великобритания има за цел да задоволи 15% от общите си енергийни нужди от зелени ресурси. В същото време, Япония има за цел цялото енергийно потребление на Олимпийските игри в Токио през 2020 да е от източници на възобновяема енергия
 • Увеличаване на работните места: В световен мащаб могат да бъдат създадени голям брой работни места поради ръста на инвестициите в този сектор. По света има повече от 10 милиона души, които участват в производството на възобновяема енергия, според статия, публикувана от MIT Technology Review. Тъй като все повече селски райони приемат тези възобновяеми енергийни източници и създават инфраструктура за тяхната поддръжка, местните хора ще получат така необходимите доходи. Това е стимул за глобалната икономика.
 • Позитивен ефект върху търговията: Инвестициите във възобновяеми енергийни източници имат положително влияние върху световната търговия. При по-нисък внос на горива търговският баланс на една страна се засилва. Зелените енергийни източници могат да намалят тежестта на дълга на дадена страна, което води до по-силен ръст на БВП. Освен това търсенето на оборудване и услуги за възобновяема енергия ще продължи да нараства, като по този начин ще се усили търговията.

Как да инвестираме във възобновяеми енергийни източници?

Как можете да започнете вашите инвестиции в компании за възобновяема енергия? Има няколко възможности за инвестиране в зелена енергия, които варират за инвеститорите с различни нива на риск апетит.

Директна инвестиция в проекти за възобновяема енергия

Нека да започнем с опциите с по-нисък риск. Сега хората и компаниите могат директно да инвестират в проекти за зелена енергия; често в малки количества. Това са инвестиции с нисък риск; соларните фотоволтаични проекти едва ли ще имат усложнения след като бъдат инсталирани и започнат да функционират.

Обществените проекти за соларна енергия са доста популярни, тъй като са добри за местната икономика, осигурявайки работни места в области като планиране, строителство и поддръжка.

Пример за това биха били облигациите на компании за възобновяема енергия. Mid American Renewable Energy Company предложи облигации на стойност 1,5 милиарда долара, при лихвени нива от 5,375%, за да подпомогне финансирането на 550-мегаватовата си Topaz Solar Farm разположена в Калифорния. Трябва да знаете обаче, че докато облигациите на дребно се търгуват и регулират, при мини-облигациите не е точно така.

Компаниите предлагат и разписки за дълг. Това са регулирани, търгуеми дългови активи и са подобни на облигациите. Чрез тях можете да инвестирате в индивидуални проекти, като те могат да се държат до 20 години.

Инвестирането във фондове за възобновяема енергия е друга възможност с нисък риск. Парите ви ще бъдат обединени с тези на много други инвеститори за закупуване на висококачествени акции, които се избират от мениджъра на вашия фонд. Фондът Pictet-Clean Energy е пример за такъв актив. Други възможности включват BlackRock Global Energy и Guinness Alternative Energy.

Инвеститорите обаче трябва да имат предвид, че метеорологичните промени оказват огромно влияние върху този вид инвестиции.

Борсово търгувани фондови за възобновяема енергия

Борсово търгуваните фондове или ETF-и са малко по-рисков подход от горе споменатия, въпреки това предлагат възможности за по-голяма доходност. Докато отраслите винаги са инвестирали в акции на други свързани със сектора компании, появата на ETF-и е направила тази стратегия по-малко рискова от преди.

ETF-ите функционират като отделни акции, но всъщност представляват комбинация от десетки или дори стотици различни акции. Те имитират представянето на основните пазари, но с по-ниски разходи за задържане в сравнение с фондовете.

Борсово търгуваните фондове предоставят възможност за сериозна диверсификация между различни компании за възобновяема енергия. Така няма да им нужда да разчитате само на представянето на една акция. Недостатък на този метод, обаче е, че бихте имали експозиция в по-големи компании за възобновяема енергия, но не и в малките/средните компании.

Ето и някои примери за ETF-и за възобновяема енергия:

 • iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (INRG)
 • Invesco Solar ETF (TAN)
 • First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy ETF (QCLN)

Увеличеното одобрение от страна на правителството и приемането от страна на потребителите вероятно ще увеличи стойността на ETF-и инвестиращи в зелена енергия. Ако сте скептично настроени относно тези инвестиции в ETF-и винаги можете да търгувате със CFD-та върху ETF-и. Както знаете, CFD-тата са деривати, които ви позволяват да печелите, както при възходящи, така и при низходящи пазари.

Приставката MetaTrader Supreme Edition за търговски платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5 притежава функции за защита от волатилност, които са много подходящи при търговия на развиващите се сектори като този. Можете да тествате търговията с MetaTrader Supreme Eidtion безплатно и без риск за Вашия капитал с демо сметка от Admiral Markets.

Търговия без риск с Admiral Markets

Покупка на акции на компании за възобновяема енергия

Придвижвайки нагоре по траекторията на риска, насочваме вниманието си към акциите на отделните компании за възобновяема енергия. Те са за инвеститори с малко по-висок риск апетит. Акциите на компании за възобновяеми енергийни източници в света могат да бъдат доста волатилни за кратък период от време. Това е характерно за развиващи се сектори като този.

Ако имате по-висок риск апетит и се целите в по-големи потенциални печалби изберете компании, които са фокусирани изцяло във възобновяема енергия. Не забравяйте, че независимо от нивото на риск, на който сте подложен, винаги е важно да упражнявате управление на риска във Вашата търговия, за да сте сигурни, че сте ефективно запознати с рисковете и ги се справяте с тях по възможно най-добрия начин.

Ето и примери за някои от най-големите компании изцяло за възобновяема енергия:

 • Vestas Wind Systems (VWS)
 • SMA Solar Technology (S92)
 • Canadian Solar Inc (CSIQ)
 • Tesla Motors Inc (TSLA)
За да намалим леко нивото на риск можете да обмислите инвестирате в CFD-та върху акции на компании, които имат експозиция и в други сектори като:
 • General Electric (GE)
 • Siemens (SIE)
 • SSE PLC (SSE)
 • Cree Inc. (CREE)
 • PG&E Corp. (PCG)

Акциите и CFD-та върху акции са чудесен начин да приспособите собственото си портфолио, но те са волатилни. Така че, уверете се, че доходността на Вашето портфолио не зависи само от тях.

Има ли рискове свързани с инвестициите в компании за възобновяема енергия?

Възможностите са много, но като всички инвестиции, тук също ще трябва да разгледате толеранса към риск и инвестиционния си хоризонт. Възобновяемата енергия е развиващ се пазар и не всички технологии са вече тествани. Промените в регулациите също може да повлияят на инвестиционния Ви портфейл.

ETF-ите предоставят незабавна диверсификация в сектор възобновяема енергия. Освен това те са на сравнително ниска цена и сравнително ниски нива на риск, тъй като няма да бъдете засегнати от провала на един проект или компания. ETF-ите обаче ограничават Вашата експозиция до по-големите компании в сектора, намалявайки позициите Ви в малки средни компании.

Закупуването на акции на компании за възобновяема енергия Ви дава много гъвкавост при изграждането на собствено портфолио. Често хората намират за по-лесно да търгуват акции, отколкото да инвестират в ETF-и. Акциите на компании за възобновяема енергия могат да бъдат по-волатилни, тъй като много от тях експериментират и зависят от нови технологии.

Добра идея е да имате експозиция в тази индустрия и да диверсифицирате портфолиото си с активи от други сектори. Тъй като светът изглежда става все по-загрижен за околната среда, повече инвестиции могат да помогнат за решаването на част от днешните проблеми. Подкрепата за новаторите в тази област може да се окаже печеливша стратегия за търговия и инвестиции със солидни финансови награди. Без да споменаваме и етичните съображения.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Започнете да инвестирате в реални акции и ETF-и от 15 от най-големите фондови борси в света с новата сметка на Admiral Markets - Admiral.Invest.

Инвестирайте в акции & ETF-и с Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.