Как да инвестираме в акции на компании за изкуствен интелект?

Борис Петров

Една от най-горещите теми на пазарите, а и в публичното пространство, през последните години определено е развитието на изкуствения интелект (ИИ). Състезанието между компаниите и държавите в тази индустрия става все по-оспорвано, което вкарва изкуствения интелект в полезрението на голяма част от инвеститорите по света, които искат да се възползват от възхода на технологията. И Вие сте един от тях? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е изкуствен интелект?

Концепцията за изкуствен интелект (англ. artificial intelligence или AI) се основава на предположението, че основно човешко качество като интелигентността може да бъде точно пресъздадено от машина. На практика изкуственият интелект позволява на компютрите да извършват разумни дейности, които са характерни за хората.

Въпреки че изкуственият интелект е обект на различни критики (вероятно има защо), днес той е важна част от информационните технологии и се използва за решаване на сериозни проблеми в областта на информатиката.

Чрез изкуствения интелект технологичните системи са свързани с околната среда, така че да имат способността да работят автономно и да адаптират поведението си въз основа на ефектите от предишни действия.

Човешките способности, които най-често се опитват да бъдат пресъздадени от машини са: разсъждение, учене, креативност, планиране и други. Все пак изкуственият интелект е изключително широка и дълбока сфера и приложенията на продуктите свързани с изкуствен интелект са многобройни, а инструментите са разнообразни. 

Кратка история на ИИ

  • През 1950 година Алън Тюринг въвежда концепцията за алгоритъм в своята статия за изчислимите числа и създава „теста на Тюринг“.
  • През 1956 година компютърният учен Джон Маккарти, на Конференцията в Дартмут, определя термина изкуствен интелект за първи път.
  • През 1966 година Джоузеф Вайзенбаум разработва „ELIZA“ в Масачузетския технологичен институт, който може да се каже, че е първият езиков чатбот в света.
  • Световният шампион по шах Гари Каспаров е победен от суперкомпютъра Deep Blue, създаден от IBM през 1997 година.
  • От 2011 до 2014 година стартират популярните виртуални асистенти Siri, Google Now и Cortana. 
  • През 2016 година софтуерът за изкуствен интелект Alpha Go на Google се изправи срещу южнокорейския Se-Dol, световния шампион по Go, вековна игра с много сложна стратегия, в мач от пет игри. 
  • През 2023 година ChatGPT, популярният чатбот с изкуствен интелект, достигна 100 милиона потребители само два месеца след стартирането си, което го направи най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.

Видове изкуствен интелект

Има четири основни типа ИИ, както е дефинирано от Аренд Хинтце, изследовател и професор по интегративна биология в Мичиганския държавен университет:

  1. Реактивни машини - системи за ИИ, които нямат памет и са специфични за конректната задача. Моделите за машинно обучение са склонни да бъдат реактивни машини, тъй като те вземат данни за клиенти, като история на покупки или търсения, и ги използват, за да предоставят препоръки на същите клиенти. Препорчъките Netflix са пример за този вид ИИ.
  2. Ограничена памет - този алгоритъм имитира начина, по който невроните на нашия мозък работят заедно, което означава, че той става по-умен, когато получава повече данни, върху които да тренира. ИИ с ограничена памет, за разлика от реактивните машини, може да погледне в миналото и да наблюдава конкретни обекти или ситуации във времето. Добръ пример за този вид ИИ са самоуправляващите се автомобили.
  3. Теория на ума - първите два вида ИИ съществуват в момента. Теорията на ума и самосъзнанието са видове ИИ, които ще бъдат изградени в бъдеще. По този начин все още няма примери от реалния свят. Ако бъде разработена, теорията за изкуствения интелект на ума би могла да има потенциала да разбере света и как другите същества имат мисли и емоции.
  4. Самоосъзнаване - големият финал за ИИ еволюцията ще бъде да се проектират системи, които имат самочувствие, съзнателно разбиране за тяхното съществуване. Този вид ИИ би трябвало да отиде една крачка отвъд теорията на ума и разбирането на емоциите. Все още сме много далеч от разразботването на този вид изкуствен интелект.

Как да инвестирате в изкуствен интелект?

Първата стъпка е да си отворите реална сметка в регулиран инвестиционен посредник като Admirals. След това ще трябва да изтеглите платформа за инвестиции на финансовите пазари. След като вече имате платформа за е време да разгледаме различните възможности да опитате да се възпозлвате от потенциала на техноглоията изкуствен интелект:

Всяка една от тези възможности има своите предимства и недостатъци. Всеки инвеститор трябва да избере точните за него инструменти като вземе предвид персоналните си възможности, личните финансови цели и толерантност към риск.

Получете достъп до над 8000 финансови инструменти с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Вземете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


Защо да инвестирате в изкуствен интелект?

Хората могат да правят инвестиции по всякакви причини, като например изграждане на състояние в дългосрочен план, плащане на обучение на дете, генериране на капитал за собствен бизнес, планиране на пенсиониране, постигане на други финансови цели или просто увеличаване на разполагаемия доход.

Всички технологии от следващо поколение, за които продължавате да чувате, като изчислителни облаци, Интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект, автономни превозни средства и други са част от настоящата технологична революция.

Причините за инвестиции в технологични акции може да са много и различни - от запазване и увеличаване на капитала до насърчаване на иновациите, но нека да формулираме най-популярните от тях. Да видим какво ще получите като направите инвестиции в техноглочни акции:

  • Експозиция в най-бързо развиващия се икономически сектор в света
  • Експозиция в иновациите
  • Възможности за капиталови печалби и постигане на финансови цели
  • Възможности за пасивна доходност под формата на дивиденти
  • Възможности за диверсификация на портфейл от активи
  • Възможности спестяване или пенсиониране
  • Защита от инфлация
  • Висока ликвидност, тъй като някои акциите на технологични компании са сред най-търгуваните в света.

В световен мащаб 18% от работата може да бъде автоматизирана от изкуствен интелект, като ефектът ще е по-сериозен в развитите пазари, отколкото в развиващите се, според Goldman sachs.

Пробивите в генеративния изкуствен интелект имат потенциала да доведат до радикални промени в глобалната икономика, пишат от Goldman Sachs Research. Тъй като инструментите, използващи напредъка в обработката на естествения език, си проправят път към бизнеса и обществото, те биха могли да доведат до 7% (или почти $7 трилиона) увеличение на глобалния БВП и да повишат растежа на производителността с 1,5 процентни пункта за период от 10 години.

Източник: Goldman Sachs

 

Започнете своите инвестиции в повече от 4000 акции и 200 ETF-и от 15 от най-големите фондови борси още сега в света като кликнете на банера отдолу и се регистрирате:

Инвестирайте в най-добрите инструменти в света

Хиляди акции и ETF-и на една ръка разстояние

Рискове при инвестиции в компании за изкуствен интелект

Както всяка една инвестиция и тази в изкуствен интелект също крие своите рискове. Ако обмисляте да добавите акции на компании за изкуствен интелект към своето портфолио от активи е добре да имате предвид следните фактори:

  • Волатилност - пазарите на акции, особено тези в технологичния сектор, често бъдат високо волатилни, особено в трудни икономически периоди и периоди на избягване на риска.
  • Повишаване на лихвите - вдихането на лихвените проценти от ФЕД може да забави инвестициите в изследователска и развийан дейност, което може да се отрази на развитието на различни технологии като ИИ.
  • Поскъпване на USD - потенциално поскъпване на долара може да се отрази негативно на приходите на експортно ориентираните компании за изкуствен интелект.
  • Забавяне икономиката на САЩ- при потенциално забавяне на на икономиката на САЩ дори рецесия може да станете свидетели на спад в цената акциите.
  • Политически рискове - САЩ често е изложена на вътрешно и външно политическо напрежение и търговско напрежение с Китай, особено напоследък често наблюдаваме и санкции за технологичните компании на противника, което може да се засегне и някои компании за ИИ.

Разбира тези и други рискове могат да бъдат контролирани с правилна стратегия за търговия и инвестиции и адекватен план за риск мениджмънт.

Кои са най-популярните акции на компании за изкуствен интелект?

Компаниите използват изкуствения интелект по два основни начина:

  • Технологични компании, които използват ИИ, за да направят съществуващите си операции по-мощни, като например чрез високопрофилни приложения, включително роботика, самоуправляващи се автомобили и виртуални асистенти. Тук можем да отбележим имена като Alphabet (собственик на Google), Amazon и Netflix.
  • Компании, които печелят директно от ИИ като продават хардуер, софтуер, услуги или опит, от които технологията се нуждае. Примери за такива компании са Nvidia, Microsoft, IBM и C3.AI.

Ето и графика на цената на акциите на Nvidia:

Според индикаторът на Societe General, присъствието на изкуствен интеелкт в новинарския поток буквално се изстреля в космоса през последната година като е скочило над 4 пъти.

Мега темата е в режим на пълна експлозия. Без акциите на компаниите свързани с изкуствен интелект S&P 500 щеше падне с 2% тази година, а не да нарасне с 8%, написаха от френската банка през май.

Източник: Soc Gen. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Борсово търгуваните фондове , които инвестират в компании за изкуствен интелект също могат да много добър избор за инвестиции. Ето и някои от най-популярните ИИ ETF-и:

Все пак винаги е добре да направите собствен анализ преди да прибегнете до покупка или продажба на акциии ETF-и.

Как да започнете инвестиции в изкуствен интелект?

След като знаете какво е изкуствен интелект, как и защо да инвестирате в ИИ, какви са рисковете, както и кои са някои от най-попуялрните акции на компании за изкуствен интелект може би е време да преминете към по-интересната практическа част, а именно да започнете инвестиции в акции на компании за изкуствен интелект.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с акции.
  2. Изтеглете платформа за търговия с акции.
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с Форекс сигнали с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете ДЗР на Nvidia.

Как да купите Nvidia?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете ДЗР на Nvidia [NVDA]
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) в Nvidia, Вие очаквате акциите да поскъпнат, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете Nvidia?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете ДЗР на Nvidia [NVDA]
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) в Nvidia, Вие очаквате акциите да поевтинеят, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Инвестирайте в най-добрите инструменти в света

Хиляди акции и ETF-и на една ръка разстояние

 

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво представлява съотношението цена / счетоводна стойност?
Един от многото показатели, които инвеститорите използват, за да оценяват акции е съотношението цена към счетоводна стойност (англ. price to book value). Искате да разберете повече как да използвате това съотношение при оценка на акции за Вашия инвестиционен портфейл? Тогава сте на правилното място!...
5 стратегии за изграждане на собствен инвестиционен портфейл
Един от първите въпроси, които си задава всеки начинаещ инвеститор, имащ сериозни инвестиционни намерения, е "как да си направя собствен инвестиционен въпрос". Това наистина е един фундаментален въпрос и ако и Вие си го задавате, то тогава сте на правилното място! В тази статия ще получите отговор...
Акции на Netflix: Как и защо да инвестирате в компанията?
Netflix е една от малкото технологични компании, които успяха да оцелеят след спукването на "дотком" балона в началото на 2000 година. Оттогава досега бизнесът на стрийминг платформата нарасна експоненциално, а с това и цената на акциите на Neflix. Всичко това привлече вниманието на инвеститорите, к...
Виж Всички