Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво е IPO и как да инвестираме в първично публично предлагане?

Тази статия е за компании, които са станали публични и такива, които се очаква скоро да бъдат регистрирани на борсата т.е да организират първично публично предлагане или т.нар. IPO. Такива компании често имат потенциал за значителните печалби и тук ще илюстрираме някои примери. Въпреки това, трябва да споменем, че някои нови компании може да преуспеят, а други да се провалят.

Какво е IPO и как да инвестираме в първично публично предлагане?

Определено IPO е много интересен момент за компаниите и пазарните участници, особено, когато се намираме в бичи пазар. До края на септември 2018 нещата за инвеститорите бяха "цветя и рози", тъй като фондовите пазари в САЩ достигаха до все по-високи стойности. Все пак, те бяха загубили част от инерцията си през лятото на 2018.

През есенните месеци видяхме как волатилността се завърна на пазарите и това беше съпроводено със сериозен низходящ натиск върху акциите. Американският фондов пазар навлезе в почивните дни за Деня на благодарността при негативни нива за годината на основните щатски борсови индекси. Например, S&P 500 бе с 0,89% от началото на годината, а Dow Jones - с 1,0%.

Въпреки този натиск върху фондовия пазар като цяло, може да се изненадате да научите, че някои от по-новите акции, добавени към пазара, успяха да запазят с печалбите, които направиха тази година. Някои от тези акции действително се гордеят с изключително здравословни печалби след своето IPO. Звучи привлекателно?

По-късно ще прочетете повече и ще преминем към изводите от тези печалби. Но нека първо обясним точно какво е IPO и какво имаме предвид, когато говорим за първично публично предлагане на акции?

Какво е IPO?

Първият въпрос, който изниква в съзнанието на начинаещият инвеститор, когато става въпрос регистриране на компании на борсата е какво е IPO? IPO (от английски Initial Public Offering) означава първично публично предлагане на акции на дадена компания, която иска да започне да се търгува на борсата.

Компаниите, които организират IPO често са сравнително млади и с по-малка пазарна капитализация и се стремят да натрупат капитал чрез продажбата на акции с цел да финансират потенциален бъдещ растеж. Разбира се това не винаги е така. Не всички компании, които провеждат IPO са малки. Някои може да бъдат огромни, какъвто бе случая с китайския гигант за онлайн продажби Alibaba.

Ако имате интерес към търговията с акции, защо не си отворите инвестиционна сметка с Admiral Markets? С нея можете да получите достъп до 15 от най-големите фондови борси в света. В допълнение ще получите възможност да инвестирате в хиляди публично търгувани компании като същевременно управлявате активни портфолиото си платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - Metatrader 5.

Инвестирайте в акции и ETF-и с Admiral Markets

Alibaba: Най-голямото първично публично предлагане в историята

Едно от най-големите и успешни IPO в историята бе излизането на Alibaba на Нюйоркската фондова борса (NYSE) през септември 2014, с тикер BABA. Всъщност това бе и най-голямото първично публично предлагане в историята. Акциите на Alibaba отвориха на цена на 92,70 долара в първия си пълен ден от търговията на NYSE, а малко повече от четири години по-късно, на 27 ноември 2018 година цената на акциите затвори на 156,46 долара.

Това означава, че акциите на китайския гигант в онлайн продажбите се отбелязали ръст от 69% спрямо цената си в началото на търговията на NYSE. Alibaba е най-големия онлайн продавач на дребно в света с пазарна капитализация от $404,4 милиарда. За да придобиете представа за мащабите, това капитализация по-голяма от тази на Facebook.

Компанията наскоро постави нов рекорд с продажбите си за ""Един ден" като продаде стоки на стойност повече от 30,8 милиарда долара в рамките на само 24 часа. За сравнение, широко разпространените оценки за продажбите по време на Cyber Monday през 2018 придават на американските продажби онлайн стойност от 7,9 млрд. долара, това са данни за всички американски онлайн търговци заедно!

Най-големите IPO-та в исторята

Има редица компании, които са станали публични и са видели как техните акции процъфтяват. Таблицата по-долу показва 5 подобни компании, които са отбелязали двуцифрен или по-голям растеж.

Компания

Тикер

Индустрия

Първи търговски ден

Сума набрана чрез IPO

Alibaba

BABA

Технология

18-Sep-14

$25 милиарда

General Motors Company

GM

Автомобили

16-Nov-10

$20.1 милиарда

Agricultural Bank of China

ABC

Финанси

7-Jul-10

$19.2 милиарда

Industrial and Commercial Bank of China

ICBC

Финанси

19-Jan-07

$19.1 милиарда

NTT DOCOMO, Inc.

TYO

Телекомуникации

22-Oct-98

$18.4 милиарда

Visa Inc.

V

Финанси

18-Mar-08

$17.9 милиарда

AIA Group Limited

AAIGF

Финанси

21-Oct-10

$17.8 милиарда

Enel

ENLAY

Комунални услуги

1-Jan-99

$17.4 милиарда

Facebook

FB

Технология

1-May-12

$16 милиарда

Deutsche Telekom AG

DTE

Телекомуникации

17-Nov-96

$13 милиарда


Трябва да подчертаем, разбира се, че досегашното представяне не е гаранция за бъдещи печалби, но е забележително, че тези младежи на фондовия пазар са постигнали такова силно представяне, въпреки последните сътресения. Но какви други IPO са процес на подготовка и кои са най-новите. Нека продължим и да обсъдим част от тях.

Скорошни първични публични предлагания

Редица компании са подали в документи в Комисията по ценни книжа и борси (SEC) за предстоящи първични публични предлагания. Някои са ги организирали успешно, други не. Тези акции преди IPO включват някои интересни перспективи, включително Moderna и Virgin Trains USA.

Moderna

Moderna е биотехнологична компания, която е на по-малко от 10 години и е основана през 2011 г. Тя подаде актуална регистрация в SEC на 28 ноември 2018 и успя да натрупа над $604 милиона чрез IPO. Това бе и най-голямото биотехнологично първично предлагане на акции за момента.

Любопитен факт за производството е, че компанията все още няма продукти на пазара, въпреки че има някои лекарства, включително противоракова ваксина в сътрудничество с Merck, на етапа на дозиране. Наред с това Модерна вече е набрала милиарди долари чрез частни фондове.

Virgin Trains USA

Virgin Trains USA, която управлява железопътна система във Флорида, е подала документи в SEC на 16 ноември 2018, за да бъде регистрирана на NASDAQ под символа VTUS. Virgin Trains USA имаше за цел да събере около 100 милиона долара чрез IPO, но в средата на февруари внезапно се отказа от плановете си за първично публично предлагане. Отказа от IPO е по-скоро сериозно изключение, отколкото често срещано явление.

Причината, която бе изтъкната от компанията е, че са намерени "алтернативни източници на финансиране, които позволяват компанията да бъде запазена частна". Въпреки това, тези източници не бяха споменати.

Интересни бъдещи IPO

Съществуват редица предстоящи първични публични предлагания, които са дългоочаквани, с добре познати технологични акции с потенциално огромни оценки. Нека разгледаме три от най-горещите имена, които могат да се появят през 2019 година.

Uber

Главният изпълнителен директор Дара Хосровшахи, бивш шеф на Expedia, пое управлението на Uber през лятото на 2017 година и определи втората половина на 2019 г. като цел за предстоящо IPO. Wall Street Journal съобщи през октомври 2018 година, че стойността на такова първично публично предлагане може да достигне 120 млрд. долара въз основа на предложения за организиране от Goldman Sachs и Morgan Stanley.Изследванията показват, че Uber притежава повече от 60% от американския пазар на споделени пътувания.

Lyft

Когато говорим за Uber, естествено е да говорим и за неговия съперник Lyft, тъй като в последните години двете компании се борят за пазарен дял в тази сравнително нова област. Докато Uber работи в голям брой страни по света, Lyft понастоящем оперира само в САЩ и Канада. Прогнозите са, че в момента Lyft държи около 32% от американския пазар на споделени пътувания.

Разбира се, когато става дума за растеж, това не е непременно недостатък, тъй като има потенциално повече място за растеж. Докладите от октомври 2018 сочат, че Lyft е получил предложение от JP Morgan да помогне на компанията да стане публична.

Airbnb

Компанията за отдаване на домове под наем онлайн Airbnb обяви в края на ноември 2018 г. назначаването на дългогодишен изпълнителен директор на Amazon Дейв Стивънсън за главен финансов директор (CFO), премахвайки поне една от пречките пред организиране на IPO. След промяната главния изпълнителен директор Брайън Чески заяви в официално съобщение за пресата, че Airbnb е само в началото.

През следващите години Дейв ще бъде двигателя на дългосрочния растеж. Чески вече заяви, че Airbnb ще бъде готов за IPO през 2019 г., а през ноември 2018 г. компанията разкри, че е генерирала над 1 млрд. долара приходи през третото тримесечие на 2018 година.

Първично публично предлагане: Да инвестираме ли или не?

Разгледахме някои интересни примери за успех заедно с някои други компании, които могат да се присъединят към фондовия пазар в бъдеще. Както при инвестирането на фондовите пазари, решението за инвестиция в IPO трябва да се обмисли. Трябва да прочетете кой управлява компанията и да претеглите дългосрочните перспективи на бизнес модела на компанията, за да помогнете на процеса на вземане на решения. Все пак трябва да знаете, че инвестирането в IPO може да е по-рисково от инвестицията във вече публична компания.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи от Admiral Markets

Уведомление за риск: Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.