Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

4 начина за инвестиции в акции от сектор здравеопазване

През декември 2017 година Frost & Sullivan прогнозира, че приходите на световните производители на здравни услуги ще продължат да нарастват през 2018 и ще пресекат границата от 1,85 трилиона долара до края на годината. Само през 2017 инвестициите в дигитално здравеопазване нараснаха със 109%, спрямо 6,5 милиарда долара през 2016 година.

4 начина за инвестиции в акции от сектор здравеопазване

В своя годишен доклад Transformational Health Frost & Sullivan, заявиха, че се очаква този растеж да бъде обусловен от напредъка в технологичните платформи, които водят до иновации в здравеопазването, управление на хроничните заболявания, както в развитите така и развиващите се пазари.

Всъщност, докладът на Deloitte за глобалното здравеопазване за 2018 г. показва, че глобалните разходи за здравеопазване вероятно ще се увеличат при CAGR (комбиниран годишен темп на растеж) от 4,1% между 2017-2021, в сравнение с едва 1,3% между предишния период 2012-2016 година.

Всички тези статистики със сигурност правят добра идея инвестирането в акции на компании в сектор здравеопазване. Добавете към това и факта, че Charles Schwab даде рейтинг на "по-силно представящ" на този сектор на 27 септември 2018 и акциите на здравни компании изглеждат още по-привлекателни.

Имайте предвид, че акциите на компании от сектор здравеопазване са на трето място в S&P500 след технологичния и финансовия сектор. Въпреки това, дори и за сектор, който изглежда изключително привлекателен, е важно да се вземат информирани инвестиционни решения, като се използват правилните аналитични инструменти и да се актуализират с последните новини и икономически съобщения в сектора.

Това наистина е голям сектор, който излиза извън рамките на болниците и фармацевтичните компании. Ето един поглед към различните видове компании, от които можете да избирате, когато търсите най-добрите дивидентни акции в сектор здравеопазване.

Повишете Вашите знания и умения за търговия и инвестиции на финансовите пазари с безплатни Обучителен Пакет от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен пакет от Admiral Markets

Фармацевтични компании

Фармацевтичните компании произвеждат почти всички лекарства, отпускани без рецепта. Големите фармацевтични компании обикновено са по-малко рискови за инвестиции в сравнение с по-младите или по-малките си колеги. Тези компании изразходват голяма част от ресурсите си за научноизследователска дейност (Research & Development), за да изведат на пазара иновативни лечения.

Следователно ако една компания пусне нов медикамент на пазара, с огромен потенциал за печалба, нейните акции ще се представят силно. Може да откриете малка група, наречена "Big Pharma", която се състои от големите фармацевтични компании. Въпреки това, дори когато инвестирате в "Big Pharma", трябва да знаете:

 • Сферата на лекарството
 • Мащабът на хората, засегнати от болестта, която адресира лекарството
 • Наличието на заместители и медикаменти от конкурентните компании
 • Права върху интелектуалната собственост, свързани с процеса на производство и патента на лекарството
 • Поделянето на печалби и приходи с други компании

Клиничните изпитвания, провеждани преди пускането на лекарството в свободна продажба и техните резултати, също засягат цените на акциите на компаниите в сектор здравеопазване. Положителните резултати водят до покачване на цените, докато отрицателните резултати биха могли да доведат до срив. Следователно инвестициите във фармацевтични компании изискват активен анализ от страна на инвеститорите.

Здравни услуги

Болниците и клиники са в основата на всяка здравна система. Следователно, когато техните акции са налични за инвестиции, те обикновено предлагат добър потенциал за печалба. В здравния сектор по-големите компании биха предложили по-стабилен потенциал и по-малък риск. Разбира се, рискът винаги е част от всяка инвестиция и използването на добри стратегии за управление на риска е от жизненоважно значение.

Доставчиците на здравни услуги са подложени на огромни регулаторни рискове. Болниците често правят бързи и скъпи хардуерни и софтуерни промени за повече удобства, с цел да привличат повече пациенти. Това обаче може да направи болниците склонни към лоши дългове и може да повлияе на дивидентите им.

Медицинските застрахователни компании също са важен играч в сектора на здравните услуги. Те плащат сметките, така че колкото по-добра е застраховката, толкова по-ниски ще бъдат медицинските разходи на застрахователната компания.

Ето защо е важно да се анализира съотношението на медицински разходи и съотношението на медицински загуби, преди да се инвестира в акции на компании от сектор здравеопазване. Застрахователният сектор също е силно волатилен, поради промени, които настъпват в регулаторните рамки.

Въпреки това акциите им са по-малко волатилни от акциите на болниците. Трябва да следите активно регулаторната рамка, за да минимизирате загубите, свързани с тези акции.

Акции на компании за медицински изделия и апаратура

С увеличаване на продължителността на живота, медицинските изделия и апаратура стават все по-важни от преди. Фирмите за медицински изделия обикновено са свидетели на бавен растеж. Предлаганите от тях продукти варират от превръзки до изкуствени стави и от цифрови монитори за кръвно налягане до сърдечни стентове и много други. Такива устройства винаги ще бъдат търсени, но моментен бум на някое специфично устройство е малко вероятен.

Тези здравни компании също изразходват голям дял от своите ресурси за научноизследователска дейност, както и етапите след научноизследователската дейност. Тук има по-стари, по-стабилни компании, както и малки стартиращи проекти с голям потенциал за ръст.

Доставчиците на софтуер за здравеопазване предлагат по-голям потенциал за растеж от производителите на хардуер. Днес болниците по света адаптират автоматизирани системи, за да предлагат по-добри услуги на пациентите.

От друга страна, напредъкът в технологиите води до въвеждане на изкуствен интелект и роботика в здравната система, променя начина, по който се предоставя медицинското обслужване. Трябва да се запознаете с технологията, заместващите продукти и конкурентите на фирмата, преди да инвестирате. Нивата на адаптиране и брутните печалби обикновено определят успеха на тези акции на компании със здравни технологии.

Започнете да инвестирате в акции на компании и ETF-и от сектор здравеопазване без такси за задържане на позиция, без такси за поддръжка на сметка и при ниски комисионни с Admiral.Invest.

Инвестирайте в акции и ETF-и с Admiral Markets

Биотехнологии

Инвестициите в акции на компании за биотехнологии се считат за високодоходни, но носят и своите рискове. Можете също да обмислите за инвестиране в акции на компании, които участват в изследователска дейност за лечение на хронични и терминални заболявания, като рак, СПИН, диабет, сърдечни заболявания, неврологични заболявания, имунни заболявания, вирусни инфекции, регенерация на тъкан и стволови клетки.

Ако тези проекти са успешни, те значително ще повлияят на живота на хората по света, което от своя страна ще повиши цената на акциите тези компании.

Може дори да помислите за инвестиране в компании със силна колаборационна мрежа, което показва, че са финансово и логистично стабилни. Акциите на компании за биотехнологии, които се приближават към края на своята научноизследователска дейност или очакват одобрение от регулаторните органи, също може да се окажат добра възможност за инвестиции.

Не забравяйте обаче, че ако клиничното тестване не успее да постигне желания резултат или съществуват регулаторни пречки, цената на акциите може да бързо да се понижи.

3 начина за инвестиционно решение в акции от сектор здравеопазване

 1. Големи фармацевтични компании: Инвестициите в компании с голяма пазарна капитализация може да е по-нискорисково. Те не предлагат експлозивен растеж, но за сметка на това предлагат стабилност
 2. Недвижими имоти свързани със здравеопазването: С нарастващото търсене на здравеопазване ще има и нужда от повече болници, лаборатории и клиники, които да посрещнат търсенето. Следователно фондовете за инвестиции в недвижими имоти (REITs) свързани със здравеопазването се оказват значима възможност за инвестиции. Но не забравяйте да проучите кредитните рейтинги на тези REITs, преди да инвестирате в тях.

Някои примери за REITs включват:

 • Alstria Office REIT-AG CFD (AOX)
 • Hamborner REIT AG CFD (HAB)
 • Tritax Big Box REIT Plc CFD (BBOX)

3. ETF-и от сектор здравеопазване: Ако сте сигурни в кои акции на здравни компании да инвестирате, можете да обмислите инвестиция в ETF от сектор здравеопазване. ETF-ите от този тип са създадени да проследяват представянето на компаниите свързани със здравеопазване и предоставят лесен начин да придобиете експозиция в този сектор и то без да трябва да знаете много за отделните компании в него. ETF-ите включват компании за здравно осигуряване и управление на здравните грижи, както и свързани с тях бизнеси, като например управление на печалби на фармацевтичните компании и доставчици на медицински услуги.

Ето и примери за CFD-та върху някои ETF-и от сектор здравеопазване:

 • iShares Global Healthcare ETF CFD (IXJ)
 • iShares U.S. Healthcare ETF CFD (IYH)
 • iShares U.S. Healthcare Providers ETF CFD (IHF)

Диверсификацията е много важно за всяко инвеститорско портфолио и сектор здравеопазване предлага чудесна възможност в тази насока. Инвестициите в акции на здравни компании може да донесе добра доходност, но също носи и своите рискове. Този сектор предлага различни възможности и подсектори, от които можете да избирате за вашите инвестиции, следователно намирането на точния инструмент за инвестиране е първата стъпка към успеха.

Ако този сектор е нов за вас, можете да изберете на инвестирате в компаниите с голяма капитализация или да се насочите към здравни ETF-и, като начало. Добре е да обмислите и използването на онлайн инструменти за анализ, за да наблюдавате движенията в цените на акциите на компаниите в сектор здравеопазване.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.