Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво е Блокчейн и как да се възползвате от възхода на технологията?

Вероятно повечето от Вас са забелязали, че терминът Блокчейн се използва все по-често през последните няколко години. Това изглежда съвсем разбираемо като се вземе предвид факта, че влиянието на набиращата популярност Блокчейн технология е сравнявано с това на интернет през 90-те години на миналия век. Но какво е Блокчейн технология, как работи Блокчейн и как може да се възползвате от възхода на тази технология? Отговорите на всички тези въпроси и още ще намерите в статията.

Какво е Блокчейн?

Най-елементарното определени за това какво е Блокчейн е споделена цифрова книга или база данни за финансови транзакции, които се записват на множество компютри на различни места по света. Базата данни постоянно се разраства, когато към нея се добавят нови транзакции или „блокове". Това формира непрекъсната верига от данни, при която записите са публични и проверими.

При липсата на централно местоположение тази Блокчейн технология, е по-трудно да се хакне, тъй като информацията съществува на милиони различни места по света.

Защо Блокчейн променя играта?

Има три основни технологии, които се комбинират, за да създадат Блокчейн. Те включват криптография с поверителни ключове, мрежа за разпространение със споделена книга и стимул за поддържане на транзакции, съхраняване на записи и сигурност на мрежата. Те се комбинират, за да превърнат познатата Блокчейн технология в децентрализирана, неизменима и прозрачна система.

Децентрализация

Повечето традиционни форми на плащане са централизирани. Например, Вашата банка съхранява Вашите пари и за да платите на някой друг, но задължително трябва да преминете през банката. Това има няколко уязвимости:

 1. Всички данни се съхраняват на едно място, което я прави лесна мишена за хакери.
 2. Ако централизираното образувание се изключи или се повреди, никой няма достъп до информацията, която притежава.

В децентрализирана система, като тази, създадена с помощта на Блокчейн технология, информацията не се съхранява само от едно цяло. Всеки в мрежата притежава информацията и има достъп до историята на транзакциите, но не може да я промени. Тази неизменимост е друг ключов стълб на Блокчейн технологията.

Неизменимост

След като нещо е въведено в Блокчейн, то не може да бъде подправено. Няма възможен начин да се „подправят книгите". Това е така, защото основната технология използва криптографски хешове. В контекста на плащанията това означава, че транзакциите се приемат като вход и се извършват чрез алгоритъм на хеширане, който му дава изход с фиксирана дължина и фиксиран размер. Следователно всеки хеш може да идентифицира много голям набор от изчисления или низ от данни.

Прозрачност

Може би най-интересният аспект на Блокчейн технологията е фактът, че тя предлага високо ниво на прозрачност и поверителност в същото време. Самоличността на потребителя е скрита зад сложна криптография и може да бъде идентифицирана само по неговия публичен адрес.

В същото време, докато идентичността на потребителя е защитена, все още можете да видите всички транзакции, извършени на неговия публичен адрес. Това ниво на прозрачност не съществува в сегашната финансова система, поради което иновативната Блокчейн технология променя финансовия сектор, както ще обсъдим по-нататък в тази статия.

Как работи Блокчейн?

Да речем, че Иван иска да изпрати пари на Петър. Използвайки Блокчейн технология, тази транзакция ще бъде представена онлайн като блок. Този блок ще бъде разпределен в Блокчейн мрежата, което е специален вид партньорска мрежа, където натоварването е разделено между участниците, а не е на един централен сървър.

След като мрежата потвърди, че транзакцията е валидна, след това блокът се добавя към веригата и се съгласува по цялата мрежа, създавайки постоянен запис. Записът на Иван за собствеността върху парите след това се премества при Джон. По същество технологията помага да се премахнат посредниците по сделките при пълна прозрачност и поверителност.

Блокчейн в реалния свят

Едно от първите приложения на Блокчейн в реалния свят бяха дигитални валути като Биткойн и Етериум. Това се дължи на факта, че технологията позволява дигиталната информация да се разпространява и да не се копира, което означава, че всяка част от данните може да има само един собственик. Това е от съществено значение при работа с плащания. В действителност Блокчейн технологията създава цифрова книга.

Знаете ли, че можете да търгувате с криптовалути без реално да ги притежавате с продукт наречен договор за разлика (ДЗР)? Започнете да търгувате 24/7 с договори за разлика върху Биткойн, Етериум, Рипъл и още 8 от най-големите криптовалути с Admiral Markets. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу!

Търгувайте ДЗР върху криптовалути с Admiral Markets

Блокчейн на Биткойн

През 2008 година някой, използващ псевдонима Сатоши Накамото, създаде криптовалута наречена Биткойн. Тъй като Блокчейн технологията на Биткойн е децентрализирана, той не се контролира от един централен орган, за разлика от традиционните (фиатни) валути, които се издават от централна банка.

Вместо това технологията Блокчейн на Биткойн се поддържа от мрежа от миньори (понякога наричани „възли"). Тези възли са създадени по предназначение компютри, които решават сложни математически проблеми, за да може транзакцията да премине.

Представете си, че Иван прави транзакция с Биткойн. Тази транзакция ще произхожда от цифровия валутен портфейл на Иван, който ще има частен ключ. Този ключ е цифров подпис на Иван, който осигурява математическото доказателство, че транзакцията е дошла от неговия портфейл.

Ако повече хора правят повече транзакции, всички те ще се групират в блок, който ще бъде организиран от строги криптографски правила. След това този блок ще бъде изпратен до мрежата на Биткойн и след като бъде потвърден ще бъде добавен към предишните блокове. По този начин се създава Блокчейн технология.

Това може да звучи като много дълъг и объркан начин за извършване на транзакция, но не забравяйте, че всички тези транзакции са прозрачни и са изброени в Биткойн книгата (която можете да търсите с помощта на Bitcoin Explorer). Той също така изисква няколко страни да удостоверят транзакцията и ако една част от мрежата се спусне, цялата мрежа няма да се срине.

Блокчейн на Етериум

След огромния успех на Биткойн много други компании се обърнаха към Блокчейн и създадоха технологии, които са много лесни за употреба в реалния свят и от корпорациите. Втората по големина криптовалута след Биткойн е Етериум. По същество Етериум е Блокчейн платформа, която е специлизирана в интелигентни договори и с нея е свързана цифровата валута наречена Етер.

Блокчейнът на Етериум е публичен, точно като този на Биткойн и позволява на хората да изграждат децентрализирани приложения на неговата платформа, специализирани в интелигентни договори. Това са договори, които се изпълняват автоматично, когато са изпълнени определени условия от всички предвидени страни. Това ниво на автоматизация помага да се ускори процеса.

Блокчейн портфейл

Блокчейн портфейлът е софтуер, коjто позволява на потребителите да купуват, продават и наблюдават балансите си в криптовалути като Биткойн и Етериум. Важно е да се отбележи, че Блокчейн портфейлът не съхранява криптовалути. Той просто води запис на всички транзакции, свързани с цифровата валута (вашите публични и частни ключове) и ги съхранява в Блокчейн технология.

Предлагат се различни видове Блокчейн портфейли. Хардуерните портфейли са хардуерни устройства като USB химикалки, които съхраняват частни ключове за потребител. Има и софтуерни портфейли, като настолни, онлайн и мобилни приложения, които съхраняват частни ключове за всякакви извършени транзакции.

Самата технология Блокчейн, нейните приложения и услугите около нея са много сериозен бизнес. Ето защо много големи компании влагат милиарди долари в нейното развитие. Въпреки това, има някои Блокчейн акции, които се открояват от останалите. Преди да ги разгледаме, нека да видим как можете да научите повече и да подобрите познанията си за Блокчейн технологиите.

Блокчейн инвестиция с акции

За да разберете колко инвеститори се интересуват от Блокчейн акции, просто трябва да погледнете Riot Blockchain. Това беше пени акция, която през 2017 година премина от цена от само 8 долара до 40 долара за акция, когато компанията смени името си от Bioptix Inc на Riot Blockchain.

Компанията беше производител на диагностични машини за биотехнологичната индустрия. След като промени името си и ребрендира себе си, за да се съсредоточи върху закупуването на криптовалути и Блокчейн бизнеси, акциите започнаха да се търсят много сериозно от инвеститорите. Впоследствие компанията беше разследвана от SEC (Комисията за ценни книжа и борси).

Това е пример защо инвеститорите трябва да направят своите изследвания и анализи, преди да инвестират в безспорно големия потенциал на Блокчейн технологията. Има обаче известни големи корпорации, които инвестират милиарди в технологията, за които инвеститорите трябва да знаят.

Топ 3 Блокчейн акции за 2020

Според доклад на Световния икономически форум около 10% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) вероятно ще се съхранява на Блокчейн до 2027 година. Компаниите начело на предоставянето на Блокчейн услуги ще бъдат високо в списъците на инвеститорите за 2020, а и в доста по-дългосрочен план. По-долу е даден списък от само 3 акции на компании инвестиращи сериозно в Блокчейн технология, които могат да се окажат интересни за инвеститорите през 2020 година и след това.

IBM

IBM е един от лидерите в развитието на Блокчейн технологиите. В компанията работят над 1500 експерти в тази област и IBM участва в повече от 500 Блокчейн проекти. Един от тези проекти е платформата IBM Food Trust, която стартира с Walmart през 2018 година. Целта беше да се подобрят процесите на безопасност на храните чрез интегриран Блокчейн от страна на предлагането.

Според Forbes, IBM „може да е най-голямата и успешна корпоративна Блокчейн компания от всички". Една от причините е, че компанията помогна за създаването на Hyperledger Fabric, след като дари 44 000 реда код на проекта, който формира ядрото на нов Блокчейн с по-бързи скорости и повишена поверителност. Hyperledger Fabric е златният стандарт за корпоративни Блокчейн проекти.

През последните седем години цената на акциите на IBM страда, тъй като им липсваха иновациите на техните колеги като Microsoft и Apple. Акцията на IBM започна 2019 като най-евтината в борсовия индекс Dow Jones и поскъпна с почти 20% до 20 декември. Въпреки това, тя е в центъра на развитието на Блокчейн и инвеститорите ще търсят знаци, които ще помогнат компанията и ще сигнализират бъдещо увеличаване на цената на акциите.

Блокчейн акции - IBM, седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, IBM, седмична графика с диапазон на данните 17 август 2014 - 20 декември 2019 година. Изготвена на 23 декември 2019 в 11:25. Моля имайте предвид, че миналото представяне на гарантира бъдещи резултати.

На горната седмична графика на цената на акциите на IBM се вижда низходящия тренд започнал още през 2013 и продължил до края на 2018 година. Инвеститорите вече се интересуват дали акцията може да продължи инерцията, която набра през 2019 година и през 2020 г. Макар че Блокчейн технологията е нова, тя помага да на IBM да бъде в центъра на потенциално развитие в бъдеще.

Започнете да инвестирате в ДЗР върху акции на IBM и още над 4500 компании от 17 от най-големите фондови борси в света без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и вземете Вашата безплатна демо сметка!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Alibaba

Alibaba, най-голямата китайска компания за електронна търговия и технологии, вече подаде 90 патента свързани с Блокчейн технология. През ноември Ant Financial, Финтех групата на Alibaba Group, стартира етапа на тестване на своята Блокчейн мрежа, насочена към подкрепа на малкия и средния бизнес.

Групата си партнира и с китайското правителство за използване на Блокчейн в здравеопазването. Китайското правителство вече обяви, че иска да ръководи световния стандарт в Блокчейн технологиите.

Alibaba изглежда е готова да се възползва от това, тъй като не само, че са изградили голяма библиотека за патенти на блокчейн технология, компанията вече използва технологията в нейния филиал за електронна търговия Lynx и T-Mall, което им дава реално и практическо предимство.

Блокчейн акции - Alibaba, Admiral Markets MetaTrader 5, седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Alibaba, седмична графика с диапазон на данните 28 февруари 2016 - 20 декември 2019 г. Изготвена на 23 декември 2019 година в 11:44. Моля имайте предвид, че миналото представяне на гарантира бъдещи резултати.

На дългосрочната седмична графика на цената на акциите на Alibaba по-горе ясно може да се види, че компанията се е представила добре - дори преди да постигнат успех във възприемането на Блокчейн технологията. Успехът на платформата и за електронна търговия дава голяма подкрепа на инвеститорите, които все още имат своите опасения за потенциала на Блокчейн.

Комбинацията от успех на Alibaba и в двете области може да бъде много мощен двигател на цената на акциите на Alibaba през 2020 година, а и след това.

Mastercard

Mastercard е на трето място в света сред най-добрите Блокчейн иноватори с над 100 заявени патентни свързани с Блокчейн. Напредъкът на компанията в областта на Блокчейн технологиите е интересен, тъй като самата компания е проектирана да бъде централизиран посредник.

Въпреки това, Mastercard използва технологията, за да намали транзакционните разходи и да увеличи защитата от измами. С повече от 21 милиарда долара загуби от измами, направени от банките през 2015 г., има огромно предимство в използването на технология, която позволява прозрачност и поверителност, докато в същото време е и неизменима.

Начинът, по който Mastercard подхожда към Блокчейн технологията, е очевиден пример за перспективна иновативна компания, от която акционерите и инвеститорите могат да останат доволни.

Блокчейн акции - Mastercard, Admiral Markets, MetaTrader 5, седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Mastercard, седмична графика с диапазон на данните 20 април 2014 - 20 декември 2019 година. Изготвена на 23 декември 11:50. Моля имайте предвид, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Дългосрочната седмична графика на цената на акциите на Mastercard показва много впечатляващ възходящ тренд. Въпреки че цената на акциите се търгува на рекордно високи нива, тя прави това от 2006 година насам. Начинът, по който компанията се адаптира към тази нова технология, която заплашва части от бизнеса и, може да означава, че възходящият тренд ще се запази непокътнат.

Блокчейн инвестиция с ETF

Друга много популярна възможност да направите Блокчейн инвестиция са борсово търгуваните фондове (ETF-и), които инвестират в компании развиващи Блокчейн технология.

Какво е ETF?

Съкращението ETF идва от Exchange Traded Fund (борсово търгуван фонд). Тези фондове са ценни книжа, които можете да купувате и продавате точно като акции. ETF-ите могатда проследяват представянето на различни класове активи - от традиционни публично търгувани компании до валути, суровини и други.

Освен това, структурата на борсово търгуваните фондове позволява на трейдърите и инвеститорите да правят къси продажби, да използват ливъридж и да избегнат данъците върху капиталовите печалби в някои държави и юрисдикции.

ETF-ите предлагат много добра възможност за диверсификация и за инвестиция в Блокчейн за начинаещи, на които им е трудно да подберат точните Блокчейн компании. Част от тези борсово търгувани фондове ще Ви дадат експозиция и в технологичния сектор като цяло, което също ще е от полза за диверсификацията и управлението на риска на портфолиото.

Ето някои ДЗР върху ETF, които могат да Ви дадат възможност за инвестиция в Блокчейн:

Тук трябва да направим едно уточнение, че търговията с американски борсово търгувани фондове не е достъпна за непрофесионални клиенти в Европа. Все пак, има едно добро решение на този проблем и то е договори за разлика върху ETF-и.

Тези финансови деривати ще Ви предоставят възможност да търгувате и инвестирате американски Блокчейн ETF-и, да управлявате повече капитал от този, с който разполагате във Вашата сметка и да откривате къси позиции, чрез които да печелите и от спад в цената на избрания от Вас ETF или да хеджирате дългата си експозиция.

Как да инвестирате в Блокчейн акции?

Купуването и продажбата на Блокчейн акции като IBM, Alibaba и Mastercard и ETF-и може да се извърши само с три прости стъпки:

 1. Отворете сметка за търговия с акции.
 2. Изтеглете вашата платформа за търговия с акции .
 3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

Как да отворите сметка за търговия с акции с Admiral Markets?

За да отворите собствена сметка за търговия с акции просто трябва да посетите уебсайта на Admiral Markets и да кликнете върху зеления бутон с надпис Създайте профил:

Инвестиция в Блокчейн с Admiral Markets

За да регистрирате реална или демо сметка за търговия попълнете необходимите данни като Вашето име, имейл и парола:

Инвестиция в Блокчейн с Admiral Markets

След като направите това веднага ще получите достъп до Кабинет на Трейдъра! Именно от тук ще можете да отваряте демо или реални сметки:

Кабинет на Трейдъра

След като кликнете зеления бутон Отворете реална сметка, можете да изберете вида сметка, която искате да отворите (на примера .

Отворете реална сметка с Admiral Markets

След като преминете през тази стъпка и Вашето искане за реална сметка бъде одобрено, Вие сте готови да изтеглите платформа за търговия MetaTrader 5.

Платформа MetaTrader 5 предоставена от Admiral Markets


Просто следвайте насоките на Вашия компютър, за да завършите изтеглянето на Вашата платформа за търговия MetaTrader 5.

blockchain explorer

Пример за платформата за търговия на Admiral Markets MetaTrader 5, показваща ценовата графика на акциите на Apple, индикаторите за търговия MACD и Stochastic, списък със символи, показващи различните налични региони на фондовия пазар и прозорец Нова Поръчка.

Отказ от отговорност: Графиките за финансови инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети за търговия или искане за покупка или продажба на финансов инструмент, предоставен от Admiral Markets (ДЗР, ETF, Акции). Миналото изпълнение не е непременно индикация за бъдещо изпълнение.

Как да направите сделка на платформата MetaTrader 5?

Отворете Вашата платформа за търговия с акции и следвайте тези стъпки, за да отворите сделка:

 1. Отворете прозореца Състояние на пазара, като изберете Изглед от менюто в горната част на платформата или като натиснете Ctrl + M на клавиатурата си. Това ще отвори списък със символи за търговия в лявата част на Вашата графика.
 2. Кликнете с десния бутон върху прозореца Състояние на пазара и изберете Символи или натиснете Ctrl + U на клавиатурата си.
 3. След това ще се отвори прозорецът, показан по-долу, в който са подробно описани всички пазари, на които можете да търгувате. От тук можете да добавите голямо разнообразие от акции към прозореца си на Market Watch, като изберете съответната акция или държава и кликнете върху Покажи Символ.

След като кликнете върху бутона OK в прозореца Символи можете да видите различните инструменти в прозореца Състояние на пазара. За да видите графика с цените на акциите на компанията, просто кликнете с левия бутон върху един от символите на акциите в прозореца Състояние на пазара и го плъзнете върху областта на графиката. От тук вече можете да отворите прозорец Нова Поръчка:

Пример за платформата за търговия на MetaTrader 5 на Admiral Markets, показваща билет за търговия.

Отказ от отговорност: Графиките за финансови инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети за търговия или препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент, предоставен от Admiral Markets (ДЗР, ETF, Акции). Миналото изпълнение не е непременно индикация за бъдещо изпълнение.

  Защо да инвестирате в Блокчейн технология с Admiral Markets?

  Ето само няколко причини, поради които трябва да обмислите за покупка и продажба на акции и ETF-и с Admiral Markets:

  • Търгувате с добре утвърдена, силно регулирана компания, която включва регулиране от Органа за финансово поведение (FCA) на Обединеното кралство.
  • Достъп до най-бързия и най-популярен онлайн софтуер за търговия с акции, наречен MetaTrader, който можете да използвате на операционни системи PC, Mac, Web, Android и iOS.
  • Инвестирайте с комисионни от $0,01 на акции при минимална транзакция от $1 за американски акции.

  За Admiral Markets

  Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

  Започнете търговия и инвестиции в Блокчейн акции с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MT5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

  MetaTrader 5 от Admiral Markets

  Още по темата:

  ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

  Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

  1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

  2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

  3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

  4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

  5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

  6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

  7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.