Кои са най-добре представящите се акции по време на финансова криза?

Борис Петров

Тези, които са подготвени за най-лошия сценарии, обикновено са онези, които успяват да оцелеят. Това правило важи в пълна степен и за финансовите пазари.

Вероятно повечето от Вас знаят, че акциите се представят слабо по време на моменти на несигурност като поредица от фалити, пандемия, въоръжени конфликти, природни бедствия и тн, които могат да доведат до финансова криза. Все пак има някои акции, в които можете да инвестирате дори по време на такива моменти на несигурност. Но кои са те? Вижте в статията!

Какво е финансова криза?

По време на финансова криза цените на активите претърпяват сериозен спад, предприятията и потребителите изпитват сериозни затруднения да изплащат задълженията си, а финансовите институции често страдат от недостиг на ликвидност. Много често финансовата криза се свързва с паника, разпродажба на активи от страна на инвеститорите или масово изтегляне на пари от спестовни сметки.

Други ситуации, които могат да бъдат окачествени като финансова криза са спукване на спекулативен финансов балон, срив на фондовите пазари, неизпълнение на задълженията или валутна криза. Всяка финансова криза може да бъде ограничена до определени банки, дадена икономика или регион, или да се разпространи в глобален план.

Какви са причините за финансова криза?

Факторите, които седят зад образуването на финансова криза може да са много и различни. Като цяло финансова криза може да възникне ако институциите или активите бъдат надценени, което да засили масово ирационално поведение сред инвеститорите.

Например бърза поредица от разпродажби може да предизвика инвеститорите да се отърват от определени активи. В друг случаи може да се стигне до масово теглене на средства от спестовни сметки, при слухове за банкрут на дадена банка.

Факторите, които често допринасят за финансова криза включват поредица от фалити, неконтролируемо поведение на инвеститорите, разпространение на вирус (пандемия), въоръжен конфликт, неизпълнение на задължения по дълг и други. В някои случаи, след финансовата криза може да се стигне до икономическа рецесия или дори до депресия.

Примери за финансова криза

Финансовите кризи далеч не са рядкост. Те се случват,откакто на света съществува валута. Нека сега да разгледаме някои от най-известните финансови кризи:

  1. Мания по лалета (1637 година). Това е по-скоро спекулативен балон. Финансовата криза вече е на път, когато цената на една луковица надвишава годишната заплата на холандски майстор. Спукването на балона изтрива много богатства.
  2. Голямата депресия (1929 година). Тази криза започва след срива в цените на акциите, след период на необуздани спекулации. Така се стига до Голямата депресия, която се усеща по целия свят в продължение на десетина години. Един от спусъците е свръх предлагане на някои суровини, което води до рязък спад в цените.
  3. Азиатската финансова криза (1997-1998 година). Тази криза започва малко по-рано след срива на тайландския бат. Резултатът бе огромна девалвация, която се разпространи на много места в Източна Азия.
  4. Глобална финансова криза (2008 година). Тази финансова криза е най-голямото икономическо бедствие след Голямата депресия. Тя започва от криза в ипотечното кредитиране през 2007 и се разрасна до глобална банкова криза с фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември 2008 година.

Разбира се има и много други по-малко популярни примери за финансова криза, но няма смисъл да споменаваме всички. Нека да видим от кои икономически сектори са най-добре представящите се акции по време на криза, за да знаете как да се защитите и къде да насочите Вашите инвестиции ако усетите несигурност на фондовите пазари.

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Най-добре представящите се сектори по време на финансова риза

Единственото нещо, което инвеститорите на фондовите пазари мразят повече от лошите новини, това е несигурността. По-голямата част от акциите на компании се представят слабо в моменти на несигурност. Все пак добрата новина е, че има някои акции, които се представят солидно дори и в трудните моменти за пазарите.

Инвестирайте в бизнесите, които оцеляват и процъфтяват по време на тежките периоди и може да получите едновременно печалби и малко повече сигурност, без това да Ви е гарантирано разбира се.

Има икономически сектори, които се представят добре въпреки икономическа рецесия или срив на фондовите пазари. В някои случаи тези сектори дори могат да се представят много по-силно поради тази рецесия или срив. Това може да са здравеопазване, комунални услуги, основни потребителски стоки, военна промишленост и суровини.

Нека сега да разгледаме по-подробно всеки един от тези сектори по отделно.

Здравеопазване

Няма значение дали фондовите пазари се сриват и колко е слаба икономиката. Фактите са, че определени фармацевтични продукти и медицинско лечение ще продължават да се купуват независимо от голямата картина. Ако скъпо лекарство е от съществено значение за Вашия живот, най-вероятно ще намерите начин да го закупите, независимо за колко.

Това обяснява защо много фармацевтични компании и компании за здравни технологии се считат за дефанзивни акции. Цената на тези акции може да не се движи в съответствие с цялата икономика. Ако сте направили Вашата инвестиция в компании за здравеопазване и фармацевтика, то Вашия капитал може да е по-защитен в трудни времена, в сравнение с други акции.

Комунални услуги

Дори в играта "Монополи" притежаване на комуналните услуги е от ключово значение. Важно при компаниите за комунални услуги е, че техния бъдещ растеж частично закъснява. Акциите на тези компании няма да удвоят стойността си за ден, нито дори за няколко дни. Те едва ли ще Ви направят много богат.

Въпреки това, те последователно ще Ви изплащат дивиденти като в същото време поддържат цената на акциите си сравнително стабилна, дори и стойността на останалите акции се срива.

Може да мислите по следния начин: ако останалите акции паднат със средно 20%, но комуналните услуги продължават да поддържат стойността си, то това е същото като да поскъпнат с 20%. Именно това прави тези компании привлекателна инвестиция, когато икономиката е изправена пред несигурност и рискове.

Основни потребителски стоки

Основните потребителски стоки включват храни, напитки, стоки за бита, както и хигиенни продукти, но в тази категория се включват и алкохол и тютюневи изделия. Това са продукти, които хората или не могат, или не искат да ограничат независимо от финансовото си състояние.

Тъй като успяват да поддържат постоянно търсене на своите продукти, компаниите за потребителски стоки от първа необходимост успяват да поддържат постоянен поток от приходи, дори в периодите на финансова криза. В резултат на това, акциите на тези компании поевтиняват далеч по-малко по време на мечи пазари, отколкото акциите в други сектори.

Секторът с компании за основни потребителски стоки често имат примамлива дивидентна доходност, която често е по-висока от тази, генерирана в други сектори. Поради техните по-бавни и стабилни характеристики, акциите на компании за основни потребителски стоки не само продължават да изплащат дивиденти по време на периоди на финансова криза, но в някои случаи дори продължават да ги увелчиават.

Военна промишленост

Военната индустрия в много държави (като например в САЩ) харчи доста пари от държавния бюджет. Дори, когато има проблеми с икономиката или рискове за фондовите пазари, властите продължават редовно да обсъждат военните разходи.

В действителност американската армия например участва в множество въоръжени конфликти по света. Поддръжката на тези военни изисква от военните компании постоянно производство независимо в какво състояние е икономиката. Подобни компании, които участват в военно-индустриалния комплекс обикновено процъфтяват или поне оцеляват без големи проблеми по време на икономическа рецесия и борсови сривове.

Компании за суровини

Едни от най-добре представящите се инвестиции по време на финансова криза са ценните метали. Печатането на пари в световен мащаб излиза извън релсите в последните години, което подсилва очакванията за по-високи цени на ценните метали.

Именно, защото ценните метали изглеждат като активи убежища по време на финансова криза, компаниите, които оперират в този бизнес може да са добър залог при глобален хаос или срив на финансовите пазари. Например златото и други ценни метали може да поскъпнат при:

  • Срив на фондовите пазари
  • Хиперинфалция
  • Пандемия
  • Въоръжен конфликт
  • Ниски лихвени проценти
  • Печатане на пари
  • Цялостна несигурност

Потенциално поскъпване на ценните метали може да повиши приходите на компаниите, които добиват тези ценни метали, което от своя стана ще вдигне цените на акциите на тези компании.

Тествайте търговията с акции и още над 8000 финансови инструмента без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Най-добре представящите се акции по време на финансова криза

Много инвеститори се надяват да посрещнат финансовата криза без експозиция в акции, но по този начин може да пропуснат съществени възможности ако го направят. В исторически план има компании, които се представят добре по време на кризисни моменти. Но нека първо да видим какви акции да трябва да избягваме в подобни моменти.

В моменти на несигурност е добре да се избягват:

  • Компании с високи нива на дълг
  • Циклични акции
  • Спекулативни акции

Вместо изброените, инвеститорите трябва да обмислят разработването на стратегия, основана на нециклични акции, със стабилни баланси, в индустрии устойчиви на икономическа рецесия.

Нека да споменем някои акции на компании, които са доказали в миналото, че са издръжливи по време на финансовата криза от 2008 година.

Dollar Tree

Dollar Tree е верига от магазини, в която цената на всеки артикул струва $1 или по-малко. По този начин компанията може да се възползва от желанието на потребителите да не харчат големи суми. Dollar Tree се представи блестящо по време на Глобалната финансова криза през 2008 година.

Изпълнителният директор на компанията Боб Сасър смята, че тя може да се представи добре, както в добри, така и в лоши времена. И изглежда наистина е така.

Доходност през 2008: 60,8%

По-добро представяне от S&P 500: 99,3%

Източник: Admirals, MetaTrader 5, Dollar Tree, Седмична графика с диапазон на данните 6 април 2003 - 5 декември 2010 година. Изготвена на 17 март 2020 година в 18:30 часа. Моля имайте предвид, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

На горната графика (в синия правоъгълник) ясно може да видите как акциите на Dollar Tree удрят дъно и започват да поскъпват по време на кризисната 2008 година. Този ръст дава тласък на цената, която продължава да расте до сегашната 2020 г. Разбира се има и известни корекции през този период.

H&R Block

Гигантът H&R Block за данъчни декларации може да се похвали с доста устойчив на рецесия бизнес: В крайна сметка смъртта и данъците са гарантирани във всички икономически условия. През 2008, когато някои сини чипове се готвеха да намалят или премахнат дивидентите, компаниите, които изплащат солидни потоци от доходи на обикновените акционери, бяха доста редки.

HRB беше една от тях. Тя предлагаше приблизително 4% доходност от дивидент. Повече от 12 години по-късно, H&R Block изглежда също толкова устойчива и се радва на 4.6% дивидент, постоянен безплатен паричен поток и четири поредни години на растеж на дивидентите.

Доходност през 2008: 25,8%

По-добро представяне от S&P 500: 64,3%

Anheuser-Busch Inbev

Част от устойчивите на рецесия индустрии включват продажби на дребно, развлечение и здравеопазване. За Anheuser-Busch Inbev, би могло да се каже, че е комбинация от трите, съчетаваща евтина бира със самолечение и необходимостта да се избяга от реалността. Приходите нараснаха с 5% през 2008 г., което не беше лошо представяне.

Основният катализатор, който задвижваше огромните резултати на акциите по време на пазара на мечки, обаче беше придобиването на Anheuser-Busch в ръцете на Inbev. Сливания и придобивания обикновено награждават акционерите с премия и тази сделка не се различаваше.

Доходност през 2008: 39,4%

По-добро представяне от S&P 500: 77,9%

Amgen

Биотехнологичният гигант Amgen също може да се смята за изолиран от рецесия, след като създаде жизненоважни лекарства за рак, анемия и други, които потребителите не могат да подминат. Приходите от тези продукти са нараснали само с 3% през 2008 г., но това не е твърде изтъркано, като се има предвид, че повечето американци са били в паника.

Amgen също разумно реши да се възползва от пазарната криза, изкупувайки милиони акции под 56 долара, приблизително една четвърт от сегашната си цена. Същата година също донесе положителни резултати от клинични изпитвания, които доведоха до приходи от 2,3 милиарда долара през 2018 година.

Доходност през 2008: 24,3%

По-добро представяне от S&P 500: 62,8%

Източник: Admirals, MetaTrader 5, Amgen, Седмична графика с диапазон на данните 19 декември 2004 - 28 октомври 2012 година. Изготвена на 17 март 2020 в 19:10. Моля имайте предвид, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Walmart

Walmart много явно се възползва по Глобалната финансова криза от 2008, тъй като купувачите се втурнаха да намаляват разходите, пазарувайки от търговци на дребно, които продават по-евтино. Приходите на Walmart нараснаха със 7,2% през най-лошата година за икономиката от поколения, което свидетелства за издръжливостта на компанията.

Веригата магазини за търговия на дребно успя да увеличи печалбите си на акция и повиши дивидента си до 8% в същата година. Фактът, че Walmart изплаща дивидент и го увеличава в увеличава, когато много други акции намаляват или спират плащанията вероятно успокоява инвеститорите. Инвестирането не трябва да е сложно и Walmart е типичен пример затова.

Доходност през 2008: 20%

По-добро представяне от S&P 500: 58,5%

Източник: Admirals, MetaTrader 5, Walmart, Седмична графика с диапазон на данните 7 август 2005 - 7 юли 2013 година. Изготвена на: 17 март 2020 в 17:25. Моля имайте предвид, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Ross Stores

Ross Stores е компания за търговия на дребно с намалени дрехи. Акциите на тази компания се представиха стабилно по време на Глобалната финансова криза, тъй като потребителите все повече свиваха своите разходи. В годишния доклад, Ross Stores отчете рекордни продажби и печалби през 2008 година.

Бизнесът на Ross Stores бързо се разрасна по време на последната финансова криза и броят на магазините на компанията се увеличи до 956 от 890 само през 2008 година. По този начин акциите на този търговец на дребно спокойно могат да се нарекат уз

Доходност през 2008: 17,6%

По-добро представяне от S&P 500: 56,1%

Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете някакви инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници или да направите инвестиционни анализи, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.

Изградете собствен поток от пасивна доходност с портфолио от акции изплащащи дивиденти. Единственото, което трябва да направите, за да започнете да получавате дивиденти е да кликнете на банера отдолу!

Търсите акции с висок дивидент?

Инвестирайте с Admirals и избирайте сред 4000 глобални акции

 

Най-добре представящи се акции по време на Коронавирус?

Развихрилия се коронавирус вече натежа на световната икономика, корпоративните печалби и прекъсна веригите по доставки. Освен това все още не се вижда края на пандемията. Така, инвеститорите очакват бизнеса по света да стане свидетел на дългосрочен и стръмен спад.

За да се борят с епидемията, правителствата налагат все повече забрани и ограничения за пътуване в различни страни. В същото време населението бива все по-настоятелно помолено да избягва масовите прояви. Компаниите навсякъде по света насочват служителите си към работа от вкъщи, на фона на опасенията от по-сериозно разпространение на вируса.

Именно поради тази причина може да е добра идея да следите акции, които биха се облагодетелствали от стоенето вкъщи на голяма част от населението и изглеждат имунизирани срещу негативните ефекти от вируса.

Например компании, които са насочили своите усилия към изработване на ваксина за Коронавирус, компании, които помагат на хората да останат свързани, такива, които доставят храна по домовете или компании, които предлагат на хората услуги, помагащи им да прекарват по-приятно времето си вкъщи.

Медицински компании

Още при появата на Коронавирус в Китай, някои компании от медицинския сектор веднага се насочиха към изработването на ваксина срещу този вирус. Те са микс от големи производители на лекарства до такива с малки капитализации, освен това са и от различни страни. Тези компании се състезават в разработването на лечение на Коронавирус.

Нека да разгледаме част от тях:

Всяка една от тези компании има възможност да натрупа приходи от милиарди долари ако успее първа да открие ваксина за развихрилия се Коронавирус. Едно такова постижение неминуемо да насочи инвеститорите към компанията, което от своя страна ще доведе до скок в цената на акциите.

Трябва да имате предвид, че очакванията към част от тези компании вече може да са високи и ако те се провалят е възможно цените на акциите им да поевтинеят.

Доставки на храна

Във все повече страни по света се обявява извънредно положение и заведенията и баровете, както и много други места за обществено хранене получават забрани за работа с клиенти, но не и доставките на храна. Освен това все повече правителства препоръчват на населението да си остане по домовете.

Подобна ситуация разкрива много сериозна възможност пред заведенията за хранене, които предлагат доставки на храна за вкъщи. Това е една много добра алтернатива пред опашките в супермаркетите и липсата на някои продукти в тях. Но кои компании могат да се възползват от създавалата се ситуация и да натрупат печалби?

Преди да се инвестира в някои от тези компании, трябва да се провери дали те работят в най-засегнатите от Коронавирус региони и какви са позициите им там.

Социални медии

При положение, че голяма част от хората в засегнатите региони ще трябва да работят от вкъщи и да избягват публични места, то една от малкото възможности за комуникация остават социалните медии. Те помагат на хората да останат свързани по между си, както и да имат достъп до новини в реално време. Така населението остава в крак с последните развития на ситуацията и около вируса.

Едва ли ще изненадаме ако кажем, че компаниите в портфолиот на Meta доминират този сектор.

Двете от най-популярните социални медии определено може да се радват на ръст в потребителите по време на кризата с Коронавирус.

Компании за видео и тв предавания

Застояването на хората от засегнатите региони вкъщи със сигурност ще увеличи и телевизионните и онлайн видео зрители. Следователно компании, които предлагат платени услуги в областта на онлайн видео и телевизионните предавания биха могли да се окажат облагодетелствани от ситуацията около Коронавирус.

Ето и някои от тези компании:

След като разбрахте кои икономически сектори и кои акции може да се представят най-добре по време на финансова криза е време да разберете и как да започнете търговия с акции и ДЗР върху акции, които имат тенденция да се представят силно по време на финансова криза.

Как да започнете да търгувате с акции и ДЗР върху акции?

Можете да започнете да търгувате с ДЗР върху акции, които се представят силно по време на финансова криза само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с акции и ДЗР върху акции
  2. Изтеглете платформа за търговия с акции и ДЗР върху акции
  3. Кликнете бутон "Нова поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с Форекс сигнали с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Най-добрите акции по време на криза - заключение

Както разбрахте, единственото нещо, което финансовите пазари не харесват повече от лошите новини, това е несигурността. Затова инвеститорите трябва да са подготвени за всеки сценарии и да променят своето портфолио при най-лошия от тях.

Все пак не задължително да затворите всичките си инвестиции и да приберете Вашия капитал в банковата сметка. Просто може да се насочите към компании от секторите здравеопазване, комунални услуги, основни потребителски стоки, военна промишлено и суровини. Добре е да изберете нециклични акции, със стабилни баланси и солидна дивидентна доходност.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от различни регулаторни органи. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Започнете търговия с 2000+ американски акции и общо над 8000 пазари с брокер номер 1 в Испания за 2020 година - Admira Markets. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу!

Инвестирайте в най-добрите инструменти в света

Хиляди акции и ETF-и на една ръка разстояние

 

Вижте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво представлява съотношението цена / счетоводна стойност?
Един от многото показатели, които инвеститорите използват, за да оценяват акции е съотношението цена към счетоводна стойност (англ. price to book value). Искате да разберете повече как да използвате това съотношение при оценка на акции за Вашия инвестиционен портфейл? Тогава сте на правилното място!...
5 стратегии за изграждане на собствен инвестиционен портфейл
Един от първите въпроси, които си задава всеки начинаещ инвеститор, имащ сериозни инвестиционни намерения, е "как да си направя собствен инвестиционен въпрос". Това наистина е един фундаментален въпрос и ако и Вие си го задавате, то тогава сте на правилното място! В тази статия ще получите отговор...
Акции на Netflix: Как и защо да инвестирате в компанията?
Netflix е една от малкото технологични компании, които успяха да оцелеят след спукването на "дотком" балона в началото на 2000 година. Оттогава досега бизнесът на стрийминг платформата нарасна експоненциално, а с това и цената на акциите на Neflix. Всичко това привлече вниманието на инвеститорите, к...
Виж Всички