Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво е бенчмарк и как да го използваме в търговията [2020]?

Повечето хора, които някога са обръщали внимание на икономическите и финансови новини вероятно са чували термина бенчмарк. Въпреки това мнозинството от тях може би да не разбират точното значение на бенчмарк и за какво служи. В тази статия ще разберете какво е бенчмарк и какво представлява процесът наречен бенчмаркинг. Освен това ще видите как може да използвате и изберете бенчмарк за Вашето инвестиционно портфолио от финансови активи и деривати. Да започваме!Какво е бенчмарк и как да го използваме в търговията [2020]?

Какво е бенчмарк?

Бенчмарк е стандарт, спрямо който може да се определи ефективността на дадено портфолио от активи, инвестиционен фонд или мениджър на активи. В повечето случаи, за тази цел, се използват широки пазарни индекси, пазарни сегменти и облигации.

Всеки бенчмарк може да бъде използван за анализ на разпределението, риска и възвръщаемостта на дадено портфолио от финансови активи. Бенчмарк може да е индекс, създаден, за да включва множество ценни книжа, представляващи някакъв аспект от общия пазар. Бенчмарк индексите са създадени във всички видове класове активи.

Видове бенчмарк

Определянето на бенчмарк може да бъде важен аспект на инвестирането за индивидуалните инвеститори. В допълнение към традиционните бенчмарк показатели, които следят представянето на широк диапазон от активи можем да добавим и индекси, които следят представянето на:

  • Компании с голяма пазарна капитализация
  • Компании със средна пазарна капитализация
  • Компании с малка пазарна капитализация
  • Акции на растежа
  • Акции със стойност
  • Дивидентни акции
  • Икономически сектори
  • Пазарни трендове и други.

Разбирането или интереса към конкретен тип инвестиция ще помогне на инвеститора да идентифицира подходящите активи, които да му позволят да се приближи към своите инвестиционни цели.

Разнообразието от бенчмарк показатели също може да се използва, за да се разбере как се представя портфолиото спрямо различни пазарни сегменти. Инвеститорите често употребяват S&P 500, Barclays Agg и едногодишните американски облигации, когато анализират рисковете и доходността на различни инвестиции.

Бенчмарк на част от пазара

Има много различни бенчмарк стойности, които отразяват представянето са част от пазара. Често може да срещнете бенчмарк на определен икономически сектор като например:

Широко употребявани са и бенчмарк стойности, които следят представянето на пазарите в различите страни и географски региони.

Тествайте търговията със световен бенчмарк и още над 8000 финансови инструмента без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets UK Ltd. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Бенчмарк - кои са най-използваните?

Много взаимни и борсово търгувани фондов от инвестиционната индустрия използват бенчмарк като основа на пасивна стратегия за копиране. Инвеститорите използват даден бенчмарк за оценка на резултатите от отделните инвестиции и групи или инвестиционни портфейли.

Често използваните бенчмарк в Съединените щати включват индекси, измерващи различни инвестиционни активи и сектори на пазарите.

Индексите, които измерват както широкия пазар, така и специфичните сектори и активи, се използват редовно за постоянна оценка и промяна на портфейли. Ето и най-използваните от тях:

Бенчмарк S&P 500

Standard & Poor's 500 е претеглен според пазарната капитализация индекс на 500-те най-големи компании в САЩ, с пазарна капитализация от поне 4 милиарда долара. Той е водещ щатски и световен бенчмарк, като съществува от 1939 година, но през 1957 се разширява до 500 компании.

О тогава S&P 500 представлява между 80% и 85% от американския щатския пазар на акции и почти половината от глобалния. Това прави и индекса, най-важния и следен бенчмарк в световен мащаб, когато става въпрос за пазарите на акции.

Компаниите, включвани в състава на индекса S&P 500, се избират от комитета S&P Index Committee - екип от анализатори и икономисти от Standard & Poor's. Тези експерти, вземат под внимание различен тип фактори, касаещи размера, ликвидността на индустриалната група и други показатели.

Петте компании с най-голямо тегло в този бенчмарк към момента са Apple Inc, Microsoft Corp, Alphabet Inc (собственик на Google), Amazon Inc. и Facebook Inc. В същото време, петте компании с най-малко тегло в S&P 500 са TripAdvisor Inc, Macerich Co, Affiliated Managers Group Inc, Helmerich & Payne Inc и Cimarex Energy Co.

Пазарната капитализация на дадена компания се изчислява, като се вземе текущата цена на акциите и се умножи по акциите в обръщение. S&P използва само свободно плаващи акции, което означава акции, които са публично търгувани. S&P коригира пазарната капитализация на всяка компания, за да компенсира новите емисии акции или сливания на дружествата.

Стойността на индекса се изчислява чрез сумиране на коригираните пазарни ограничения на всяка компания и разделяне на резултата на делител. За съжаление, делителят е патентована информация на S&P и не се предоставя на обществеността.

Дневна графика на ДЗР (договори за разлика) върху индексът S&P 500 може да видите по-долу. На нея ясно се вижда възходящата тенденция при този бенчмарк след края на 2018 година.

Бенчмарк - Admiral Markets MetaTrader 5, S&P 500 ДЗР, дневна графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, S&P 500 CFD, дневна графика с диапазон 5 ноември 2018 - 3 декември 2019 година. Изготвена на 3 декември 2019 в 11:00. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Бенчмарк Russell 2000

По-горе обсъдихме най-използваният бенчмарк, когато става въпрос за компании с голяма капитализация, но нека сега да видим как най-лесно можем да следим представянето на акции с малка пазарна капитализация.

Най-популярният бенчмарк в тази област е американският индекс Russell 2000. Поддържан от Russell Investments, компонентите в този индекс се оценяват всяка година, а както личи от името техния брой е приблизително 2000.

Ако дадена компания повиши своята капитализация и вече не отговаря на критериите малка пазарна капитализация бива отстранявана от индекса и се заменя с другa, за да може да се запази точното измерване на представянето на компаниите с малка пазарна капитализация.

По-долу можете да видите графиката на един от най-популярните ETF-и (борсово търгувани фондове), следящ движението на индекса Russell 200 - iShares Russell 2000 ETF CFD (#IWM).

Бенчмарк - Admiral Markets MetaTrader 5, #IWM, дневна графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, #IWM, дневна графика с диапазон на данните 16 октомври 2018 - 3 декември 2019 година. Изготвена на 3 декември 2019 г. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

MSCI World бенчмарк

Индексът MSCI World е широк глобален бенчмарк на пазара на акции, който следи представянето на компании с голяма и средна пазарна капитализация от всички 23 икономики с развити пазари. Този бенчмарк обхваща около 85% от свободно плаващата пазарна капитализация във всяка от тези страни и 1651 компании.

Бенчмарк Barclays Agg

Bloomberg Barclays Aggregate Bond Index или накратко Barclays Agg е индекс използван от инвеститорите и трейдърите на облигации, взаимни фондове и ETF-и като бенчмарк, за да измерят относителната си ефективност.

Този бенчмарк включва държавни ценни книжа, обезпечени с ипотеки ценни книжа (MBS), обезпечени с активи ценни книжа (ABS) и корпоративни ценни книжа, за да може да симулира пазара на облигации. Функциите на индекса за облигационния пазар са подобни на тези S&P 500 за пазара на акции.

Barclays Agg като цяло се счита за най-добрия бенчмарк на целия на пазар на облигации и се използва от 90% от инвеститорите в САЩ. Индексът се състои от ценни книжа, които притежават инвестиционен рейтинг или по-висок, имат поне една година до падежа и стойност от поне 100 милиона долара.

Въпреки че инвеститорите следят цената му всеки ден, Dow Jones Industrial Average, или DJIA, не измерва точно пазара като цяло, поради ограничения брой представени компании. Обратно, ако инвеститорът притежава само акции, представени в Dow, индексът би бил перфектен бенчмарк.

Както при всеки индекс, важно е да знаете съставните елементи, които съставляват групата, която се наблюдава. Разбира се, има глобални индекси, индекси на сектор от фондовия пазар и индекси, които проследяват само облигации, емитирани в една държава.

Започнете да търгувате с бенчмарк показатели, както и още над 8000 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Как да изберете бенчмарк за портфолио?

Както вече разбрахме бенчмарк е стандарт или мярка, която може да се използва за анализ на разпределението, риска и възвръщаемостта на даден портфейл. Индивидуалните средства и инвестиционните портфейли като цяло ще имат установени критерии за стандартен анализ.

Разнообразието от различни бенчмарк стойности също може да се използва, за да се разбере как се представя портфолиото спрямо различни пазарни сегменти.

Рисков профил

Когато търси инвестиционен бенчмарк, инвеститорът също трябва да вземе предвид риска. Избраният от инвеститора индекс трябва да отразява размера на риска, който е готов да поеме. Други инвестиционни фактори около съображенията за избор на бенчмарк могат да включват сумата за инвестиране и разходите, които инвеститорът е готов да плати.

Първата стъпка по избор на бенчмарк модел е да определите Вашия рисков профил. Много фактори трябва да се вземат предвид, за да определите вашата толерантност към риск включително възрастта, опита в инвестициите и финансовите ресурси, които са на разположение.

Разпределение на активите

След това трябва да вземете решение за общ модел на разпределение на активите (диверсификация), който отразява Вашия рисков профил. Тъй като повечето хора имат диверсифицирани портфейли, разпределението трябва да включва множество класове активи, например облигации, акции, суровини и валути от различни страни и региони. Трябва да определите какви класове активи да включите, както и какъв процент от портфейла ви трябва да бъде във всеки клас активи.

Диверсификацията може да бъде сравнително просто начинание, когато се използват широки индекси като споменатите S&P500, Russell 200, MSCI World и Barclays Agg например.

В рамките на общия Ви модел на разпределение на активите може да се наложи да използвате различни бенчмарк стойности в зависимост от това колко дълго ще бъдат инвестирани средствата. Подходящото разпределение на инвестиция с период от 3-5 години е напълно различно от дългосрочната инвестиция от 10 или повече години.

Така например Вашите дългосрочни инвестиции биха могли да бъдат разпределени 70% в акции и 30% облигации, докато вашите 3-5 годишни инвестиции може да имат обратното взаимоотношение.

Един от начините да се разбере как да се разпределят класовете на активи в бенчмарк е като разгледаме състава на различните фондове предлагани от инвестиционните компании. Все пак разпределението и рискът варират при различните компании, така че има смисъл да разгледаме няколко различни фонда.

Волатилност

Рискът включва волатилност и променливост. Волатилността измерва потенциала на цената на активите да се движи нагоре-надолу, докато променливостта измерва честото на промяната в стойността.

Например американските държавни облигации с инвестиционен клас, които имат по-малка волатилност и променливост, се смятат за по-безопасни инвестиции, отколкото суровини, които имат големи и чести промени в цените.

Изграждане на бенчмарк

Изграждането на персонализиран бенчмарк изисква използване на някакъв софтуер. Има много компании, които продават абонаменти за софтуер, който Ви позволява да управлявате портфолио и да изграждате бенчмарк. Можете да изградите множество портфейли и бенчмарк стойности, както и да генерирате различни статистически мерки, като коефициента на Шарп, стандартното отклонение и алфа.

Коефициентът на Шарп е широко използвана мярка за измерване на коригираната спрямо риска възвръщаемост. Той представлява печалбата, която е постигната над възвръщаемостта от ниско рискова инвестиция като тази в американски държавни облигации. По-високият коефициент показва по-добра възвръщаемост коригирана спрямо риска.

Можете също така да създадете бенчмарк като съберете голямо количество безплатна информация и софтуерни инструменти, предлагани от някои от ETF компаниите.

Създайте собствено портфолио от акции, индекси, суровини и ETF-и и получете възможност за потенциална пасивна доходност с Admiral Markets. Единственото, което трябва да направите, за да започнете да кликнете на банера отдолу!

Пасивна доходност с Admiral Markets

Портфолио и бенчмаркинг

Фондовете използват бенчмарк като показател за представянето на даден портфейл спрямо инвестиционната му вселена. Мениджърите на активи обикновено избират бенчмарк, който е съобразен с инвестиционната им вселена. Сравнението на представянето им с това на избрания бенчмарк се нарича бенчмаркинг (сравнителен анализ).

Активните мениджъри се стремят да надминат представянето на избрания от тях бенчмарк. Важно е да се има предвид обаче, че инвеститор не може непременно да инвестира във всички ценни книжа на индекса и следователно всички инвестиции идват с някои свързани такси, които ще влошат възвръщаемостта на индекса.

Инвеститорите могат също така да използват индивидуални индекси, съчетани с показатели за риск, за да анализират своите портфейли и да изберат точното разпределение на активите в този портфейл.

Като цяло един инвеститор може да иска да използва S&P 500 като бенчмарк за своето портфолио от акции, Barclays Agg като бенчмарк за фиксирана доходност и едногодишните държавни облигации като индекс за ликвидните си спестявания. Портфолиото от акции, фиксираната доходност и спестяванията също могат да имат много възможности за бенчмаркинг.

За да помогне за определянето на подходящ инвестиционен бенчмарк, инвеститорът първо трябва да вземе предвид неговия риск. Например, ако сте готови да поемете умерено количество риск (профилът ви е 6 по скала от 1 до 10), подходящ показател може да бъде разпределение 60 на 40%, което включва:

  1. 60% за инвестиция от индекса Russell 3000, фокусирана върху индекса с претеглена пазарна капитализация, включващ американски акции с голяма, средна и малка капитализация.
  2. 40% при инвестиция в Barclays Aggregate Bond Index, която включва широк диапазон от правителствени и корпоративни облигации в САЩ с инвестиционен клас.

В този сценарий инвеститор би използвал индекса Russell 3000 като бенчмарк за представянето на своето портфолио от акции и Barclays Agg като бенчмарк за фиксирана доходност.

Пасивно инвестиране

Бенчмарк стойностите са създадени, за да включват множество ценни книжа, които в някакъв аспект представляват целия пазар. Пасивните инвестиционни фондове предоставят на инвеститорите възможност експозиция в даден бенчмарк, тъй като би било скъпо за индивидуален инвеститор да инвестира във всеки един от активите, които са част от един индекс.

В пасивните фондове мениджъра на активи използва стратегия за копиране, за да постигне покрие същите активи и възвръщаемост, а инвестицията в бенчмарк може да понижи разходите за инвеститора. Водещ пример за това са борсово търгувани фондове (ETF-и) като SPDR S&P 500 ETF (#SPY), който копира индекса S&P 500 с такса за управление от 0,09%.

На следващото изображение можете да видите дневната графика на SPDR S&P 500 ETF CFD. Лесно може да се види, колко идентична е тя с графиката на S&P 500 CFD, която публикувахме малко по-нагоре в статията.

Бенчмарк - Admiral Markets MetaTrader 5, SPDR S&P 500 ETF CFD (#SPY), дневна графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, SPDR S&P 500 ETF CFD (#SPY), дневна графика с диапазон 5 ноември 2018 - 3 декември 2019 година. Изготвена на 3 декември 2019 в 11:20. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Бенчмаркинг и управление на риска

За да управляват риска много хора инвестират в диверсифицирано портфолио, което включва различни класове активи. Най-често използваните от инвеститорите са акции и облигации. Рисковите показатели могат да бъдат използвани, за да се разберат рисковете от тези инвестиции. А рискът най-често е характеризиран с волатилност и променливост.

Колкото по-високи са тези показатели за даден актив, толкова е по-голяма риска на инвестицията в тях. От друга страна очакваната печалби при рисковите активи също е по-висока. Важно е всеки инвеститор да запомни, че по-високата доходност идва с повече риск, а по-малкото риск води по-скромна доходност.

Често се случва повечето инвеститори с по-дълъг хоризонт да са готови да инвестират по-сериозно в инвестиции с по-висок риск. По-късите времеви хоризонти или по-високата нужда от ликвидност ще доведат до по-малко рискови инвестиции в продукти с фиксирана доходност и спестявания.

Пазарите могат постепенно да променят рисковите си настроения в зависимост от различни фактори. Циклите на икономиката и монетарната политика могат да бъдат основни двигатели, които да променят риск апетита на пазарите.

Активните инвеститори, които използват подходящи техники за бенчмаркинг, често могат по-лесно да извлекат полза от инвестиционните възможности, тъй като те се развиват. Сравняването на ефективността и риска на различни показатели в цялото портфолио или конкретно може също да бъде важно за осигуряване на оптимално инвестиране.

Бенчмарк - заключение

Бенчмарк е инструмент, който може да бъде използван по много начини от инвеститорите. Може да се каже, че всеки мениджър на активи има установен бенчмарк, с който да измерва представянето на неговото портфолио.

Инвеститорите могат да отидат и по-далеч от стандартния процес на бенчмаркинг. Напредналата форма бенчмаркинг може да включва индекси, чрез които да се направи специфично разпределение на активи.

Активните инвеститори могат също да изберат да следват голяма брой бенчмарк стойности в рисковия спектър. Анализирайки даден бенчмарк, заедно с рисковите характеристики, може да си гарантират, че техните инвестиции са оптимално поставени с възможно най-нисък риск и най-висока възвръщаемост.

Бенчмаркинг и следенето на рисковите показатели също позволяват на инвеститорите потенциално да идентифицират възможностите за промяна в инвестиционното портфолио, за да се възползват от последните пазари тенденции.

Изградете собствено инвестиционно портфолио и получете възможност за пасивна доходност с Admiral Markets. Започнете като кликнете на банера отдолу!

Инвестирайте в акции и ETF-и с Admiral Markets.

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.