76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Как да се подготвим за следващата икономическа рецесия?

Спекулациите за предстояща икономическа рецесия се увеличиха сериозно в последно време и започнаха все повече да тревожат инвеститори, трейдъри и дори обикновените граждани. Продължаващия вече повече от 10 години бичи пазар на американските акции, забавянето на глобалната икономика, обърната крива по доходността на щатските облигации и разярилата се търговска война между двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай са едни от най-често споменаваните от анализаторите причини, когато говорят за следващата рецесия. В тази статия ще дискутираме какво е рецесия, наистина ли наближава следващата рецесия, как да се подготвим за икономическа рецесия и как може да се възползваме от забавянето на икономиката? Да започваме.

Как да се подготвим за следващата икономическа рецесия?

Приблизително десетилетие след Голямата рецесия от 2008-2009 година, която доведе до сериозен срив на световните финансовите пазари и фалит на една от най-големите банки в САЩ - Lehman Brothers, все повече анализатори и икономисти започват да прогнозират, че следващата икономическа рецесия чука на вратата. Но преди да разгледаме дали това е така и как може да се предпазим от следващата рецесия, нека първо да видим всъщност какво е рецесия?

Какво е рецесия?

Накратко отговорът на този въпрос е, че една икономика е в рецесия при две или повече поредни тримесечия на понижение на брутния вътрешен продукт, след период на икономически растеж. Според Националното бюро за икономически изследвания на САЩ (NBER) дефиницията за рецесия е: "Значителен спад в икономическата активност, с продължителност от повече от няколко месеца и обикновено се забелязва при реалния БВП, реалните доходи, заетостта, промишленото производство и продажбите на дребно."

Например, ако икономиката на определена държава се свие през първото тримесечие на дадена година, при положение, че икономическия растеж остане негативен и през вторите три месеца, то тогава може да кажем, че икономиката на тази страна се намира в рецесия. Може да се каже, че икономическа рецесия е период на свиване на икономиката на дадена страна. Този период може да доведе до ръст на безработицата и по-ниски разходи на населението.

Всички фактори в една рецесия са преплетени. Например, безработицата вероятно ще се увеличи, тъй като компаниите се опитват да увеличат маржовете си, на фона на по-ниските разходи на населението заради увеличението на безработицата. Така компаниите страдат от по-ниски приходи, по-ниски печалби и по-слаб бъдещ растеж, което неминуемо се отразява и на икономическия растеж на страната.

Бизнесът на компаниите страда, икономиката се забавя и в резултат на всичко това цените на акциите на компаниите се понижават значително. В края на крайщата може да да се стигне до спад на целия местен фондов пазар и дори на фондовите пазари в глобален мащаб.

Тествайте търговията на фондовите пазари без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets UK Ltd. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера по-долу.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Кои фактори предизвикват икономическа рецесия?

В миналото всяка икономическа рецесия е имала своите специфични причини, които и спомагат да се случи. Все пак в повечето случаи става въпрос за различни видове дисбаланси в икономиката. В течение на времето те нарастват и в един момент е наложително да бъдат коригирани по един или друг начин.

Например, Голямата рецесия започнала през 2008 година бе причинена от прекомерния дълг на жилищния пазар, който накрая взриви финансовите пазари. В същото време, спада през 2001 година, балона известен като "дот ком", бе причинен от балон при акциите на технологичните компании.

Въпреки че всеки икономически цикъл е уникален, има някои общи причини за рецесия в икономиката, които включват повишаването на лихвените проценти, инфлацията, цените на жилищата (именно те бяха една от сериозните причини Голямата рецесия от 2008) и цените на суровините. Всичко, което като цяло вреди на корпоративната рентабилност, достатъчно, за да предизвика намаляване на работните места, също може да бъде отговорно за икономическа рецесия.

Когато безработицата се повиши, потребителите обикновено намаляват разходите си, което допълнително засилва натиска върху икономическия растеж, печалбите на компаниите и съответно върху цените на акциите. Тези фактори могат да стимулират порочния негативен цикъл, който нанася удар по икономиката.

Ескалиралият търговски спор, например като сегашният между САЩ и Китай, също може да допринесе сериозно за забавянето на глобалния икономически растеж, както и до икономическа рецесия ако продължи прекалено дълго или се задълбочи прекалено много. В този случаи търговските търкания са между двете най-големи икономики в света и това допълнително усложнява ситуацията около конфликта.

Много анализатори се опитват да определят с точност началото на рецесията като използват различни индикатори. Но въобще не е лесно. Както споменахме много различни фактори могат да доведат до следващата рецесия. Добрата новина е, че все пак има някои сравнително надеждни показатели, които е добре да бъдат наблюдавани отблизо, особено в късния икономически цикъл. Имайте предвид, че всеки от споменатите по-долу индикатори трябва да се разглеждат по-скоро като сигнал за рецесия, отколкото като сигурен знак, че следващата рецесия е вече тук.

Обърната крива на доходността по облигациите и следващата рецесия

По-горе споменахме някои от икономическите показатели, които могат да доведат до рецесия като безработица, цени на жилища, инфлация и спад на корпоративните печалби. Нека сега да разгледаме един друг индикатор, който дава сравнително надеждни сигнали за предстоящо свиване на икономиката - обърната крива на доходността по облигациите.

Макар и за някои да не е толкова известен, това е един от най-популярните показатели, който използват анализаторите, за да прогнозират следващата рецесия. Американските облигации са най-следени за обърната крива на доходността. Това далеч не изглежда изненадващо, тъй като все става въпрос за най-голямата икономика и фондовите пазари с най-голяма капитализация в света. Но нека първо разберем какво е крива по доходността на облигации?

Терминът крива на доходността (англ. yield curve) се свързва с връзката между краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти на ценни книжа с фиксирана доходност, издадени от дадена държава (облигации). Тази крива може да е графика на доходността по облигации с всякакъв матуритет, от 1 месец до 30 години.

Когато кривата на доходността става по-стръмна, това обикновено отразява очакванията за по-високи краткосрочни лихвени проценти в бъдеще, което сигнализира за бъдещ икономически растеж. А изглаждане на кривата показва очаквания, че цените ще се сринат. Това обикновено се случва, тъй като пазарът очаква Федералният резерв да облекчи паричната политика, за да стимулира забавящата се икономика.

При нормални обстоятелства графиката на доходността трябва да има форма на възходяща дъга. Все пак има и аномалии като обърнатата крива.

Явлението обърната крива на доходността по облигации се наблюдава, когато дългосрочните облигации предлагат по-ниска доходност от краткосрочните. Тази крива е мечи сигнал, защото означава, че все повече инвеститори се насочват към дългосрочни държавни облигации, считани за активи убежища. Всичко това е за сметка на търсенето на рискови активи като акции например.

На 14.08.2019 (сряда) доходността по 10 годишните облигации проби под тази на 2 годишните. Както е видно на графиката по-долу 10 годишната доходност бе 1,634%, което е под 2 годишната от 1,623%.

В същото време доходността по 30 годишните щатски облигации се срина до най-ниската си стойност в историята 2,02% като падна под предходното и дъно от лятото на 2016 година. Обръщането на кривата на доходността по 2 и 10 годишните облигации и новите дъна при доходността по 30 годишните показват, че притесненията на инвеститорите се увеличават и те се подготвят за забавяне на световната и американската икономика, а защо не и за икономическа рецесия.

Въпреки това, доходността по 30 годишните щатски облигации, макар и на рекордно ниски нива, остава по-висока от тази по 10-годишните. Така кривата на доходността по двата вида дългосрочни облигации в САЩ все още не е обърната.

Данните на Credit Suisse от 1978 година насам, цитирани от CNBC, показват, че последните 5 обръщания на кривата на доходността по 2-годишните и 10-годишните щатски облигации са довели до рецесия. Следващата рецесия на икономиката се появява средно 22 месеца след обръщането на кривата по доходността на споменатите облигации, смятат от швейцарската банка.

Все пак има и добри новини за инвеститорите на фондовите пазари, тъй като според същите данни на Credit Suisse, отрицателната възвръщаемост на акциите идва чак 18 месеца след обръщането на кривата. За следващата година след обръщането на кривата по 2 и 10-годишните щатски облигации S&P 500 нараства със средно 12%.

Ако се върнем по-назад в историята ще видим, че зависимостта между кривата на доходността и следващата рецесия не е толкова силна. Но след втората световна война инверсиите са предсказали 7 от последните 9 рецесии, според Сун Уон Сон, професор по икономика в университета Лойола Мериманд и президент на SS Economics.

Така обърната крива на доходността изглежда като водещ индикатор за забавяне на икономиката, но по-скоро изглежда като ранен предупредителен сигнал, отколкото като знак, че рецесията е надвиснала застрашително. На графиката по-долу можете да видите обръщането на кривата на доходността по 2 и 10 годишните американски облигации (червената линия) и периодите на рецесия (маркирани в сиво).

Източник: Fed Saint Loius

Колко дълго продължава икономическа рецесия?

Една добра новина е, че повечето икономически рецесии в най-голямата икономика в света - тази на САЩ, в повечето случаи не са много дълги като времетраене. Ако анализираме последните 10 икономически цикъла от 1950 година насам ще видим, че икономическите рецесии са били с продължителност от 8 до 18 месеца, а средната им продължителност е 11 месеца. През последните 65 години САЩ официално са в рецесия в по-малко от 15% от всички месеци. Освен това нетното икономическо въздействие на повечето рецесии е относително малко.

Все пак за пряко засегнатите от дадена икономическа рецесия като освободените от работа и тези, които са закрили бизнеса си, това време може да се усети като цяла вечност. Но инвеститорите с по-дългосрочен хоризонт биха имали по-добър шанс да оцелеят по време на икономическа рецесия, отколкото тези, които са си поставили по-краткосрочни цели.

Средната икономическа експанзия увеличава икономиката средно с 24%, докато средната рецесия понижава БВП на САЩ със средно по-малко от 2%. Доходността на ценните книжа може да бъде положителна през целия период на свиването на икономиката. Доказателство затова е, че някой от най-големите ралита на фондовия пазар са се случили именно в последните етапи на икономическа рецесия.

Други силни представяния на акциите може да се наблюдават в периодите непосредствено преди навлизането на икономиката в рецесия.

Какво се случва на пазарите по време на рецесия?

Дори да не изглежда, че следващата рецесия ще дойде толкова скоро, никога няма да е прекалено рано да помислите как би се отразила тя на Вашето финансово положение и Вашите инвестиции на финансовите пазари. Трябва да имате предвид, че спада на пазарите на акции (мечи пазар) и свиването на икономиката често се припокриват като мечия пазар предшества икономическия цикъл с около 6-7 месеца. Тези числа важат и за свиването на икономиката и за икономическата експанзия.

По време на рецесия обикновено фондовите пазари продължават още няколко месеца низходящото си движение, което са започнали преди това. Често дъното на пазарите на акции е около 6 месеца след началото на икономическата рецесия. В повечето случаи ралито на фондовите пазари започва преди икономиката да навлезе отново в експанзия.

Спадът на фондовите пазари по време на икономическа рецесия често е предизвикан от капиталови потоци насочени извън пазарите, тъй като някои хора трябва да задоволяват своите нужди с тези средства, особено ако са останали без работа например. Без работа инвестиционният капитал може бързо да се превърне в спестявания. Някои по-консервативни инвеститори дори могат да загубят доверие във фондовите пазари и да се откажат от инвестирането в акции в бъдеще.

Изтеглянето на капитал от пазарите може да се превърне масово явление сред инвеститорите и по този начин да изгради низходяща тенденция при акциите. Когато целият пазар на акции спада, намаляват и цените на отделните акции. Резултатът от мащабното изместване на капитали извън акциите може да доведе до по-нататъшни спадове на борсите. Усещането за слабост на пазарите може да засили допълнително разпродажбата на акции.

Въпреки това, агресивните ходове на пазарите като например прехвърлянето на цялото портфолио в кеш, могат да имат обратен ефект. Някои от моментите с най-голяма доходност на пазарите, могат да се случат именно в късните етапи на икономическия цикъл или непосредствено след като пазарите ударят дъно. Често е по-добре да запазите поне част от своите инвестиции, за да не пропуснете бъдещото покачване в цените на акциите и други активи.

Кога ще дойде следващата рецесия?

Може би това един от най-често задаваните от хората въпроси, когато става въпрос за икономическа рецесия. Все пак, точното предсказване на времето на следващата рецесия е много трудно дори за най-опитните икономисти и анализатори. Именно затова те използват различни икономически индикатори, за да измерят температурата на дадена икономика и да предвидят бъдещия и курс.

Въпреки това, един или два негативни показателя не би трябвало да се взимат прекалено сериозно. Но, когато няколко ключови икономически индикатора започват да "мигат в червено" за продължителен период от време, картината става все по-ясна и тяхната значимост все по-голяма.

Ако използваме обърната крива на доходността по американските облигации, то може да направим прогноза, че следващата рецесия в САЩ вероятно ще настъпи в следващите 2 години. Тъй като процесите в днешните икономики са сериозно свързани, поради широката глобализация, евентуална рецесия в САЩ вероятно ще зарази и доста други страни по света.

България също далеч не е имунизирана от подобно стечение на обстоятелствата. Макар и към момента българската икономика да показва сравнително здравословен растеж (3.3% през второто тримесечие на 2019 спрямо съответното тримесечие на предходната година), то проблемите от други региони (особено еврозоната) бърз могат да засегнат и без това не много стабилната икономическа ситуация в България и бързо да потопят икономиката в рецесия.

Например, най-мощната икономика в Европа - Германия вече показа първите признаци на следващата рецесия, след като отбеляза първото тримесечие на свиване на икономиката от 2013 година насам. Във вторите три месеца на 2019 година немската икономика се сви с 0,1% според данни на немското бюро за статистика (Destatis.de).

Източник: Destatis.de

Ако и през третото тримесечие данните от Германия покажат свиване на икономиката, то най-голямата икономика в Европа официално ще е в икономическа рецесия. Това е много вероятно да засегне и останалите икономики от еврозоната и особено по-малките като тази на България.

Освен това, една потенциална продължителна икономическа рецесия в САЩ почти сигурно ще се разпространи на много други места по света и може да зарази и други страни и цели региони. По този начин може да се стигне и до нова световна рецесия.

Как да се подготвите за световна рецесия?

Икономическите рецесии са като природните бедствия. Те са неизбежни, но една умна подготовка може да да намали ефекта от забавянето на икономиката върху Вас и Вашите инвестиции. Ето няколко съвета, които може да Ви помогнат в подготовката за следващата рецесия.

Запазете спокойствие

Преди всичко инвеститорите трябва да останат спокойни, без да се паникьосват и да се дистанцират от емоционални решения. Те трябва да запазят дългосрочната перспектива, когато инвестират по време на рецесия, но и да настроят тяхната стратегия спрямо промените на пазарните условия. Емоциите могат да бъдат една от най-големите пречки за постигане на добра възвръщаемост от инвестициите и това е особено вярно по време на пазарен и икономически стрес.

Намалете разходите

Може да е добре да редуцирате своите нужди по време на икономическа рецесия. Вашите задължителни разходи трябва да включват подслон, храна, транспорт, комунални услуги, застраховка и възможно най-минимални плащания по заеми. Поради тази причина е добре да погасите голяма част от дълговете си още при първите признаци на рецесия.

Ограничаването на основните разходи гарантира, че ще имате възможност за изплащане на миналите задължения, да заделяте за бъдещето и да си позволите някои забавления разбира се. Трябва да бъдете подготвени да загубите работата си или да работите при намалено работно време.

Внимавайте с кредиторите

Кредиторите може да станат особено взискателни по време на икономическа рецесия. Те могат да прибегнат до замразяване на кредитни линии, затваряне на кредитни карти и да направят вземането на нови заеми доста по-трудно. Хората с по-добри кредитни резултати са склонни да се справят по-добре, когато заемодателите станат претенциозни.

Увеличете финансовата си гъвкавост

В идеалния сценарии всеки би имал фонд за спешни случай, който включва разходите за поне три месеца. Но много хора нямат подобни спестявания и изграждането на такъв може да им отнеме години. Междувременно, интелигентно решение може да е да си осигурите достъп до различни кредитни линии, които да ползвате ако загубите работата си или се сблъскате с други финансови неуспехи.

При липса на спестявания, ключът към успеха е да поддържате тези кредитни линии отворени и неизползвани. Ако имате дълг по кредитна карта, съсредоточете се върху плащането му, тъй като ще освободите наличния кредит и спестете пари от лихви. Макар и да сте без дълг по време на финансова рецесия е добра цел, не се изхвърляйте в плащане на абсолютно всички заеми или ипотеки, тъй като може да застрашите бързия си достъп да пари в спешни случаи. Добре е да запазите финансова гъвкавост.

Актуализирайте инвестиционните си портфейли

Вече споменахме, че пазарите на акции не се представят силно в периоди на икономическа рецесия. Следователно какви са възможностите пред инвеститорите? По време на икономическа рецесия, особено в началото и може да е добре да се насочите към по-ниско рискови инвестиции като държавни облигации или пари в брой.

Други инвеститори пък търсят активи убежища извън фондовите пазари и се насочват към суровините и най-вече към благородните метали като злато и сребро например. Ролята на валути убежища пък играят швейцарския франк и японската йена.

Именно рецесията е много добър момент да балансирате портфолиото си като се целите към микс от акции, облигации, суровини и пари в брой. Дългият бичи пазар може да означава, че имате прекалено много пари в акции, което ви прави по-уязвим на потенциалния спад.

Все пак не всички акции реагират по един и същи начин на рецесия и други икономически сътресения. През последните 8 съществени рецесии, някои сектори се държа по-стабилно от други.

Повишете Вашите знания и умения в търговията и инвестициите на финансовите пазари с Обучителен пакет от Admiral Markets. Кликнете на банера и вземете Вашия пакет безплатно.

Безплатен Обучителен пакет от Admiral Markets

Как да се възползвате от следващата рецесия?

Разбира се умния и информирания инвеститор има възможност да печели или поне да запази капитала си по време на рецесия като се насочи към финансови активи, чието търсене нараства при икономическа рецесия. Тези активи често са наричани убежища и на валутния пазар, както споменахме вече те включват японска йена и швейцарски франк ( в някои случаи и американски долар), а на пазарите на суровини най-често са ценните метали (злато, сребро).

На фондовите пазари като активи-убежища се полазват основно дългосрочните държавни облигации (със срок над 10 години) на най-големите развити пазари като САЩ, Япония и Германия.

Вече уточнихме, че акциите от различните икономически сектори също се представят по различен начин по време на забавяне на икономиката. Обикновено акциите с по-високи дивиденти като потребителските и комуналните услуги се представят най-солидно. Дивидентите могат да предложат потенциална пасивна възвръщаемост, докато цените се понижават.

Дори по време на световна рецесия има компании, които могат да останат печеливши. Добре е обаче да се насочите към компании, които произвеждат продукти и услуги за ежедневна употреба като производители на храни, телекомуникационни и комунални услуги, както и компании от сектор здравеопазване. В същото време, много популярни сектори като индустриалния, информационните технологии и финанси, обикновено се представят сравнително слабо по време на икономическа рецесия.

Диверсифицирането на инвестиционния портфейл при подготовка за рецесия може да се окаже от ключово значение. Пренасочване на част от капитала в портфолиото от акции на растежа от технологичния и индустриалния сектор към дивидентни компании от потребителския сектор и компании за комунални услуги може да се окаже добра идея.

Кои инструменти може да Ви потрябват по време на рецесия?

Освен да подберете точните активи, които да търгувате и инвестирате във времена на икономическа рецесия, трябва да имате и подходящите инструменти затова. Тук ще изброим някои финансови инструменти, които е добре да са Ви под ръка, когато дойдат тежки икономически моменти.

Договори за разлика (CFD)

Някои инструменти като договорите за разлика (CFD) предлагат възможност дори да печелите по време на спад на пазарите като отворите т.нар. къси позиции.

CFD означава договор за разлика, който се сключва между трейдър и брокер за размяна на разликата в цената на даден актив. Този договор е активен докато не бъде затворен от трейдъра, а плащанията по него са в кеш, вместо реална доставка на търгувания актив.

Договорите за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства на реалната инвестиция във финансови инструменти, но без реално да ги притежават. В същото време дори имат някои преимущества пред притежанието на реални активи като основните са възможността за отваряне на къси позиции и употребата на ливъридж.

Например ако смятате, че наближава икономическа рецесия в САЩ можете да решите да отворите къси позиции широкият американски борсов индекс S&P500. Това ще ви даде потенциални възможности да трупате печалби по време на мечи пазар.

Договорите за разлика може да са добра опция да хеджирате вече притежавани активи от Вас активи. Например ако притежавате доста акции на технологични компании, които са уязвими по време на икономически сътресения, можете да решите отворите къси позиции в технологичния индекс NASDAQ. Така ще имате възможност да компенсирате загубите си, докато цените на акциите Ви падат. CFD Ви дава възможност да отворите къси позиции и в отделни акции.

Още едно голямо предимство на Договорите за разлика е употребата ливъридж (финансов лост). Ливъриджът Ви предоставя възможност да търгувате и инвестирате с по-голям капитал от този, който притежавате в сметката си. По този начин ще можете да увеличите печалбите си (съответно и загубите) или пък да успеете да хеджирате по-голяма част от портфолиото си ако нямате възможност затова или просто не искате да инвестирате още големи суми на пазарите.

Чрез CFD може евтино и бързо да придобиете експозиция в активи-убежища като злато, сребро, японска йена, швейцарски франк и още много други пазари. По този начин, срещу сравнително приемлива сума, можете да извлечете потенциални печалби или просто да хеджирате риска по време на икономическа рецесия.

Разбира се, търговията с договори за разлика има своите недостатъци, тъй като използването на ливъридж, освен че увеличава печалбите, може да увеличи и загубите. Следователно, трейдърите и инвеститорите са изложени на риск от по-големи загуби при търговията с CFD.

Започнете да търгувате със CFD върху над 4500 акции и 29 борсови индекса с регулиран брокер като Admiral Markets UK Ltd. Единственото, което трябва да направите е да кликнете върху банера отдолу.

Започнете CFD търговия с акции с Admiral Markets

Обърнати борсово търгувани фондове (ETF-и)

ETF означава "exchange traded fund" на английски или в превод на български - борсово търгуван фонд. ETF-ите са ценни книжа, които можете да купувате и продавате на съответните фондови борси. Тези фондове могат да предлагат експозиция различни класове активи - от традиционни регистрирани на борсата компании до валути и суровини.

Точно както акциите на компаниите регистрирани на борсите, всеки ETF фонд може да бъде закупен и продаден по време на работното време на съответната борса, на която се търгува. Обикновено борсово търгуваните фондове предлагат възможност за придобиване на дълги позиции в определени активи като акции, облигации, суровини или валути.

Все пак има и обърнати ETF-и, които са известни като "къси" или "мечи". Те са създадени предоставят мечи позиции в даден финансови актив като борсов индекс например и целта им е да извлекат печалби при спад в определен базов актив. Обикновено обърнатите ETF-и използват различни финансови деривати и други методи, за да позволят на инвеститорите да направят залог за спад на пазара. Много обърнати ETF използват ежедневни фючърсни договори, за да получат възвръщаемостта си.

Разликата между обърнатите ETF-и и къса позиции чрез CFD е, че инвеститорът не е длъжен да използва ливъридж, за да придобие къса експозиция на даден пазар. Има различни обърнати ETF-и, които могат да бъдат използвани извличане на потенциални печалби от спад на пазарите (примерно на S&P500 или NASDAQ) или пък за хеджиране на портфолио от акции.

Обърнатите борсово търгувани фондови могат да използват ливъридж, за да увеличат възвръщаемостта от основния актив. Често срещани са т.нар. двойни или тройни обърнати ETF, които имат за цел да увеличат 2 пъти или 3 пъти печалбите в сравнение с базовия актив. Да вземем за пример двоен обърнат ETF върху индекса S&P500. При спад от 1% на S&P500, обърнатият двоен ETF ще достави доходност от 2%. Ако обърнатият ETF е троен ще донесе 3%.

В същото време, ако индексът S&P500 се покачи с 1%, двойно обърнатия ETF ще регистрира загуби от 2%, а тройният от 3%.

Заключение - икономическа рецесия

Икономическата рецесия е подобна на природните бедствия, на практика е неизбежна. По време на рецесия брутния вътрешен продукт на дадена държава се свива в две или повече поредни тримесечия. В този период може да се наблюдава забавяне в икономическата активност, ръст на безработицата, спад в реалните доходи, съответно и в потребителските разходи, както и понижения в индустриалното производство,продажбите на дребно и потребителското доверие.

Точните изчисления на времето, когато ще се появи следващата рецесия са почти невъзможни, но фактори като обръщане на кривата по доходността на държавните облигации и големите икономически дисбаланси могат да помогнат в идентифицирането на следващата рецесия. свиването на икономиката обикновено е предшествано и от срив в цените на акциите. Все пак, трябва да се отбележи, че в повечето случаи тези периоди са кратки като в САЩ например в последните 10 икономически цикъла средната продължителност на рецесиите е 11 месеца.

За да се намалите негативните ефекти от рецесията трябва да запазите спокойствие, да намалите разходите и дълговете си. Добре е да имате спестявания за поне три месеца напред. Освен това, трябва да актуализирате Вашето портфолио от инвестиции, така че да намалите риска, хеджирате експозицията си, а дори може да се опитате да се възползвате като увеличите възвръщаемостта си.

Все пак за тази цел е добре да имате план и да използвате различни финансови инструменти като Договори за разлика и обърнати ETF-и, както и да имате достъп до множество финансови пазари.

Admiral Markets Ви предлага достъп до над 8000 финансови активи с реална доставка или чрез договори за разлика. Чрез платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, можете да търгувате Форекс, CFD върху акции, борсови индекси, облигации, суровини, ETF-и (включително обърнати) и криптовалути. Вземете Вашата MetaTrader 5 безплатно като кликнете на банера по-долу.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.