Икономическа рецесия: какво представлява и как да се предпазите?

Борис Петров

Един от икономическите термини, който плаши най-много икономисти, инвеститори и дори обикновените граждани е рецесия. Едва ли са много хората, които не са чували термина икономическа рецесия, въпреки това не са много тези, които знаят точно какво представлява тази част от икономическия цикъл. И Вие искате да разберете повече за рецесията и как да се подготвите? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е рецесия?

Според Националното бюро за икономически изследвания на САЩ (NBER) значението на рецесия е:

Значителен спад в икономическата активност, който се разпространява в цялата икономика и продължава повече от няколко месеца.

"Определянето на месеците на пикове и спадове се основава на набор от месечни показатели, които включват: реални лични доходи минус трансфери, заетост извън селското стопанство, заетост, измерена чрез проучването на домакинствата, реални лични потребителски разходи, продажби на едро и дребно, коригирани за промени в цените, и индустриално производство."

Накратко, една икономика е в рецесия при две или повече поредни тримесечия на понижение на брутния вътрешен продукт, след период на икономически растеж. Поне това е дефиницията за т.нар. техническа рецесия, но както виждаме по-горе може да има различни определения, според различните институции.

Например, ако икономиката на определена държава се свие през първото тримесечие на дадена година, при положение, че икономическия растеж остане негативен и през вторите три месеца, то тогава може да кажем, че икономиката на тази страна се намира в рецесия или поне в техническа рецесия.

Икономическата рецесия е подобна на природните бедствия, на практика е неизбежна. Освен това е трудно да се предвиди кога точно ще се появи. Все пак има някои фактори, които могат да помогнат в идентифицирането на следващата рецесия и част от тях бяха изброените по-горе.

Какво се случва при рецесия?

Рецесията може да да доведе до:

  • Спад в производството и други икономически сектори
  • Спад в кредитирането
  • Ръст на безработицата
  • Висока инфлация или по-често дефлация
  • Спад в доходите на населението
  • По-ниски разходи на населението

В една рецесия множество могат да бъдат преплетени.

Ето и една графика, която показва зависимостта между безработица и рецесия, от която можете да видите, че в повечето пъти рецесията идва при рекордно ниски нива на безработица и от рецесията се излиза при върхове на безработицата. Този ефект вероятно се дължи на това, че безработицата е силно изоставащ показател.

Източник: NBER.org. Изготвена на 2 октомври 2023 г.

 

Рецесия и депресия

Както за рецесия, така за депресия няма точно и конкретно определение. Според много икономисти депресия е продължителна икономическа рецесия. Най-общо се приема, че при спад от над 10% от брутния вътрешен продукт на дадена държава тя е изпаднала в депресия. Така спокойно може да отсъдим, че рецесията и депресия са най-тежките периоди от целия икономически цикъл.

Научете повече за икономическия цикъл и фундаментите на пазарите от нашите безплатни уебинари на живо. Регистрирайте се и запазете своето място като кликнете на банера отдолу:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Кои фактори предизвикват икономическа рецесия?

В миналото всяка икономическа рецесия е имала своите специфични причини, които са спомогнали тя да се случи. Все пак в повечето случаи става въпрос за различни видове дисбаланси в икономиката. Например, голямата рецесия започнала през 2008 година бе причинена от прекомерния дълг на жилищния пазар, който накрая взриви финансовите пазари и пазaрите на имоти.

Въпреки че всеки икономически цикъл е уникален, има някои генерални причини за рецесия в икономиката, които включват:

  1. Повишаването на лихвените проценти.
  2. Ръст на инфлацията.
  3. Ръст в цените на жилищата (именно те бяха една от сериозните причини Голямата рецесия от 2008) или балонизиране на други пазари.
  4. Повишение на цените на суровините.

Всичко, което като цяло вреди на корпоративната рентабилност, достатъчно много, че да предизвика намаляване на работните места, също може да бъде отговорно за икономическа рецесия. Когато безработицата се повиши, потребителите обикновено намаляват разходите си, което допълнително засилва натиска върху икономическия растеж и печалбите на компаниите.

Как да разпознаете наближаваща рецесия?

Много анализатори се опитват да определят с точност началото на рецесията като използват различни индикатори. Но това въобще не е лесна задача. Както споменахме много различни фактори могат да доведат до следващата рецесия.

Добрата новина е, че все пак има някои сравнително надеждни показатели, които е добре да бъдат наблюдавани отблизо, особено в късния икономически цикъл. Един от най-достоверните индикатори за наближаващ икономическа рецесия е обръщането на кривата на доходността по облигациите. 

Обърната крива на доходността по облигациите

Американските облигации са най-следени за обърната крива на доходността. Това далеч не изглежда изненадващо, тъй като все става въпрос за най-голямата икономика и фондовите пазари с най-голяма капитализация в света.

Но нека първо разберем какво е крива по доходността на облигации?

Терминът крива на доходността (англ. yield curve) се свързва с връзката между краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти на ценни книжа с фиксирана доходност, издадени от дадена държава (облигации). Тази крива може да е графика на доходността по облигации с всякакъв матуритет, от 1 месец до 30 години.

Основното правило е. че доходността по дългосрочните облигации трябва да е по-висока от тази по краткосрочните т.е. кривата на доходността да е нормална или стръмна.

  • При нормални обстоятелства графиката на доходността трябва да има форма на възходяща дъга. Ако това е така може да се очаква ръст на икономиката.
  • Ако доходността по дългосрочните облигации се доближи сериозно до тази на краткосрочните (кривата се изглади) или дори падне по-надолу (обърната крива), то икономиката вероятно е изправена пред проблеми. Така обърната крива на доходността изглежда като водещ индикатор за забавяне на икономиката.

Трябва да отбележим, че обърната крива на доходността по 10 и 2-годишните американски облигации е прогнозирала с точност всяка една рецесия след 1950 година в САЩ. След като кривата се обърне обикновено изминават 6 до 24 месеца, докато рецесията настъпи. Има и друго тълкуване - рецесията ще настъпи след като кривата се изправи, след като е била обърната.

На графиката по-долу можете да видите обръщането на кривата на доходността по 2 и 10 годишните американски облигации (червената линия) и периодите на рецесия (маркирани в сиво).

Източник: FRED, 31 януари 2024 г. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Идва ли рецесия?

Може един от най-често задаваните от хората въпроси, когато става въпрос за състоянието на икономиката е идва ли рецесия?

Все пак, точното предсказване на времето на следващата рецесия е много трудно дори за най-опитните икономисти и анализатори. Именно затова те използват различни икономически индикатори, за да измерят температурата на дадена икономика и да предвидят бъдещия и курс.

В повечето отговорът на въпроса идва ли рецесия не може да едностранен, тъй като различните икономически индикатори често показват различно състояние на икономиката.

Въпреки това, един или два негативни показателя не би трябвало да се взимат прекалено сериозно. Но, когато няколко ключови икономически индикатора започват да "мигат в червено" за продължителен период от време, картината става все по-ясна и тяхната значимост все по-голяма.

От графиката на кривата на доходността, която видяхте по-горе, може да отсъдим, че определено има възможности за рецесия в САЩ, тъй като кривата на доходността на американските облигации е обърната. Има и други индикации като повишаване на лихвените проценти, ниски нива на водещите индикатори на Conference Board и потребителските настроения също са доста ниски нива в исторически план.

Колко дълго продължава икономическа рецесия?

Една добра новина е, че повечето икономически рецесии в най-голямата икономика в света - тази на САЩ, в повечето случаи не са много дълги като времетраене. Ако анализираме последните 10 икономически цикъла от 1950 година насам ще видим:

  • Икономическите рецесии са били с продължителност от 8 до 18 месеца.
  • Средната им продължителност е 11 месеца.
  • През последните 65 години САЩ официално са в рецесия в по-малко от 15% от всички месеци.
  • Нетното икономическо въздействие на повечето рецесии е относително малко.

Все пак за пряко засегнатите от дадена икономическа рецесия като освободените от работа и тези, които са закрили бизнеса си, това време може да се усети като цяла вечност. Но инвеститорите с по-дългосрочен хоризонт биха имали по-добър шанс да оцелеят по време на икономическа рецесия, отколкото тези, които са си поставили по-краткосрочни цели.

Средната икономическа експанзия увеличава икономиката средно с 24%, докато обикновената рецесия понижава БВП на САЩ със средно по-малко от 2%.

Доходността на ценни книжа като акции и облигации може да бъде положителна поне в части от период на свиването на икономиката. Доказателство затова е, че някой от най-големите ралита на фондовия пазар са се случили именно в последните етапи на икономическа рецесия.

Започнете инвестиции в акции и ETF-и от 15 от най-големите фондови борси в света с Admirals. Инвестирайте без комисионни сега като кликнете на банера отдолу:

Инвестирайте в най-добрите инструменти в света

Хиляди акции и ETF-и на една ръка разстояние

 

Какво се случва на пазарите по време на рецесия?

Бизнесът на компаниите страда, икономиката се забавя и в резултат на всичко това цените на акциите на компаниите може да се понижат значително. В края на краищата може да да се стигне до спад на местния фондов пазар и дори на фондовите пазари в глобален мащаб ако става въпрос за световна рецесия.Освен цените на акциите, цените на имотите също може да паднат по време на рецесия.

Трябва да имате предвид, че спада на пазарите на акции (мечи пазар) и свиването на икономиката често се припокриват като мечия пазар предшества икономическия цикъл с няколко месеца.

По време на рецесия обикновено:

  1. Фондовите пазари продължават още няколко месеца низходящото си движение, което са започнали преди това.
  2. Дъното на пазарите на акции е около 6 месеца след началото на икономическата рецесия.
  3. Ралито на фондовите пазари започва преди икономиката да навлезе отново в експанзия.

Агресивните ходове на пазарите по време на рецесия като например прехвърлянето на цялото портфолио в пари в брой, могат да имат обратен ефект. Някои от моментите с най-голяма доходност на пазарите, могат да се случат именно в късните етапи на икономическия цикъл или непосредствено след като пазарите ударят дъно.

Често е по-добре да запазите поне част от своите инвестиции, за да не пропуснете бъдещото рязко покачване в цените на акциите и други активи. Освен това, трябва да знаете, че има акции, които се представят добре и във времена на рецесия. Вижте:

Как да се подготвите за рецесия?

Икономическите рецесии са като природните бедствия. Те са неизбежни, но една разумна подготовка може да да намали ефекта от забавянето на икономиката върху Вас и Вашите инвестиции.

Ето няколко съвета, които може да Ви помогнат в подготовката за следващата рецесия.

  1. Запазете спокойствие. Дистанцирайте се емоционалните решения и в личен и в инвестиционен план. Останете с дългосрочна визия и настройте Вашата стратегия спрямо новите условия. Емоциите могат да бъдат една от най-големите пречки за постигане на добра възвръщаемост от финансовите пазари и това е особено вярно по време на пазарен и икономически стрес.
  2. Намалете разходите. Може да е добре да редуцирате своите нужди по време на рецесия в икономиката. Вашите задължителни разходи може да включват подслон, храна, транспорт, комунални услуги, застраховка и възможно най-минимални плащания по заеми. Поради тази причина е добре да погасите голяма част от дълговете си още при първите признаци на рецесия.
  3. Създайте авариен фонд. В идеалния сценарии всеки би имал фонд за спешни случай, който включва разходите за поне шест месеца. Но много хора нямат подобни спестявания и е добре бързо да помислят за изграждането на подобен фонд.
  4. Актуализирайте инвестиционния си портфейл. Дори голяма част от активите да поевтиняват по време на рецесия, то остават някои възможности, които можете да използвате и ще разгледаме в следващата част на статията.

Инвестиции при рецесия

Разбира се информирания инвеститор има възможност да избере точните инвестиции при рецесия и да печели или поне да запази капитала си по време като се насочи към финансови активи, чието търсене нараства при икономическа рецесия.

Тези активи често са наричани убежища и често включват:

Диверсифицирането на инвестиционния портфейл при подготовка за рецесия може да се окаже от ключово значение. Пренасочване на част от капитала в портфолиото от акции на растежа от технологичния и индустриалния сектор към дивидентни компании от сектора за основни потребителски стоки и компании за комунални услуги може да се окаже добра идея.

Още за инвестициите във време на икономическа рецесия можете да научите във видеото:

Кои инструменти да използвате?

Вече знаете какви активи може да използвате, за да укрепите вашия портфейл и дори да се опитате да се възползвате от следващата икономическа рецесия. Сега да видим кои са най-добрите инструменти, с които да получите експозиция в споменатите активи.

Започнете инвестиции във над 8000 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера по-долу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Как да започнете инвестиции?

След като вече знаете какво е рецесия, какво се случва по време на рецесия, как можете да разпознаете периодите на забавяне на икономиката, как да се подготвите за периоди на икономическа рецесия и кои може да са най-подходящите инвестиции по време на рецесия е дошло време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да направите своите инвестиции.

Това може да направите само в 3 стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с акции.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия с акции .
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с акции с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да направите покупка на акции на компании за потребителски избираеми стоки като използваме акциите на Proctor & Gamble. По-сходен начин можете да отворите и къса позиция в акции.

Как да купите акции?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете акции на Proctor & Gamble (#PG)
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) в акции на Proctor & Gamble Вие очаквате те да поскъпнат, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете акции?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете акции на Proctor & Gamble (#PG)
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) в акции на Proctor & Gamble Вие очаквате те да поевтинеят, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е инфлация и какви са различните видове инфлация?
Понятието инфлация изглежда доста познато за широката публика. Инфлацията може да се срещне често в повечето медии и предизвиква сериозни тревоги у хората. Въпреки това едва ли са много тези, които знаят всъщност какво представлява инфлацията и как да се предпазят от ръста на цените. И Вие искате да...
Как да се защитите от инфлация?
След като вече знаете какво е инфлация, за да успеете да запазите и дори да увеличите Вашия капитал въпреки инфлацията, трябва да подсигурите източници на доходност, която след всички разходи да нахвърля нивата на инфлация в България. Ето защо ще разгледаме някои от най-популярните класове активи, к...
Как да защитим парите си от промени в курс евро лев?
Една от най-обсъжданите теми в България в последните години, е членството на България в еврозоната, съответно валутния борд и потенциални промени във валутния курс евро лев (EUR/BGN). Изглежда съвсем нормално хората да се вълнуват от тази тема, тъй като може да се отрази сериозно на тяхното финансов...
Виж Всички