76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Всичко, което трябва да знаете за търговията с японски свещи

японски свещи

Японските свещи, дават друга гледна точка към ценовата графика, която съдейства на инвеститорите по-лесно да възприемат промяната в цената на един актив. С използването на различни по периодичност графики с японски свещи, трейдърите много по-добре възприемат пазарните нагласи.

Благодарение на Стив Нисън, японските свещи, бяха представени на Западния Свят и предоставят, много по-задълбочена информация, в сравнение с баровите графики. На бар-графиките, се набляга на върховете и дъната в много по-голяма степен от всичко останало, докато при японските свещи, акцент се поставя на връзката между цената на отваряне и цената на затваряне.

Графиките с японски свещи дават детайлно описание на ценовата графика в три основни измерения. Това, с което този род графики се отличават е ясната визуализация на ценови модели и по-лесната възможност да бъдат забелязвани промени в тренда, в сравнение с останалите типове графики.

Трейдърите, които използват различни ценови модели, базирани на японски свещи, много по-лесно виждат добри моменти за промяна, или продължение на тренда. В допълнение, когато японските свещи и техните модели, се съчетаят с други приоми на техническия анализ, се получава много по-точна представа за потенциални ценови движения.

Обяснение на японските свещи

Източник: Ненад Керкез

Както може да се види от снимката по-горе, когато цената на затваряне е над тази на отваряне, се получава бяла свещ (бича свещ). Когато цената на затваряне е по-ниска от тази на отваряне – е налице черна свещ (меча).

Най-големите екстремуми при цената, в рамките на деня, образуват линиите извън тялото на свещта и се наричат „опашки" (фитил, или сянка). Малката част на свещта, оставаща под, или над свещта, се нарича „нос".

Когато цената на отваряне, съвпада с тази на затваряне, свещта се нарича „Доджи". И макар запомнянето на имената на различните свещи и формации, да не е гаранция за успех в търговията, това е полезно да се знае от трейдърите.

Поглед към графиката с японски свещи на един актив, помага да се определи момента и посоката на движение и да се добие обща представа за един актив.

Източник: EUR/USD H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Юни 26- Август 4

Как да измервате дължината на една свещ

Свещта е вид измерване на движението на един актив, между върха за съответния период и дъното. Най-високата стойност на свещта, често действа като ниво на съпротива, докато дъното – на подкрепа. Колкото по-голяма е една свещ, толкова по-значима е силата на съпротивата и подкрепата на най-високата и най-ниската й стойност.

Източник: AUD/USD H1 Графика, Admiral Markets Платформа, Август 3-7

Прозорецът във ваше ляво – показват критичната информация за свещите, която трябва да знаете, включително най-високата и най-ниска стойност, цената на отваряне и затваряне. Това са данни по подразбиране на платформата MetaTrader4 .

Гледайте видеото по-долу (само на английски), за да научите още важни основни неща, свързани с японските свещи и трендовете!

Трите основни компонента на графиките с японски свещи

 1. Размер/дължина на цялата свещ;
 2. Корелацията между отварянето и затварянето;
 3. Сенките и връзката им с тялото на свещта.

Размер/Дължина на цялата свещ

Свещите, които отварят при най-ниската стойност и затварят при най-високата, или тези свещи, които са изключително дълги са често срещано явление. При наличието на низходящ тренд, появата на такава свещ е изключително добър сигнал за промяна на тренда.

И обратното, след дълъг възходящ тренд, необичайно дълга свещ, която затваря при дъното, се приема, като изключително „мечи сигнал" и може да свидетелства, за потенциално формиране на връх. Вижте примерите по-долу. Обръщащите тренда свещи, са маркирани в синьо.

Източник: EURUSD H4 графика, Admiral Markets Платформа, Февруари 23- Април 7

Корелация между Отваряне и Затваряне

След като са се появили „оцветени" свещи, даващи позитивни, или негативни сигнали за промяна в тренда, по време на бичи, или мечи периоди, търговията обикновено се прави при отварянето на следващата свещ. Доминацията на биковете, или мечките, предопределя и размера на свещта, или разстоянието между нивото на отваряне и затваряне.

При мечи пазарни условия, или по време на силен низходящ тренд, би следвало да се формира свещ с дълго черно тяло. Това сочи, че продавачите са влизали на пазара при отварянето и са доминирали през по-голямата част от времето.

Графиките с японски свещи, позволяват на трейдърите, в по-голяма степен да могат да анализират тренда, неговата сила и потенциалната му промяна, в сравнение с обикновените барови графики.

Сенките и корелацията им с тялото на свещта

Дължината на фитила, която представлява разликата между екстремума за съответния ценови период и цената на отваряне при бичи свещи, или на затваряне при мечи свещи, илюстрира пазарното отричане, на подкрепата, или съпротивата при даден актив.

Ако виждаме дълги опашки, сенки, или фитили, като например такива формирани след дълъг низходящ тренд, може да е налице сигнал за изтощаване на тренда и повишаване на търсенето на актива.

И обратното, ако има дълги опашки, формирани след дълго повишение в цената на актива, то налице е доказателство за намаляване на търсенето и повишаване на предлагането. Това може да е ранен сигнал за промяна на възходящия тренд.

Източник: Ненад Керкез

При „бичия пин бар" е налице признак за повишаване на моментното търсене и впоследствие, цената на актива се повишава.

И обратното, при „мечи пин бар", е налице доказателство за увеличаване на моментното предлагане, което в крайна сметка резултира в пи-ниско ниво на затваряне. Това е мечи сигнал за актива, при който се наблюдава подобна свещ.

Източник: GBP/JPY H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Февруари 6-Март 21

Силни моментни свещи

Свещи, които сочат силен момент, обикновено отварящи при ниво на съпротива, или подкрепа, се наричат „Марубозу свещи". Това са моментни свещи, които се отличават с минимални, или никакви опашки, или сенки. Този тип свещи, са много мощни и сочат много по отношение на потенциалното движение в цената. Нашият професионален трейдър и анализатор – Ненад Керкез, разработи специална техника за търговия, с използването на този тип свещи.

Марубозу свещите, определят предпоставки за силни разпродажби, от нива на съпротиви, или покупки, при нива на подкрепи. Марубозо означава „гола глава", или „обръсната глава" на японски.

Наименованието, идва от липсата, или минимална сянка, при този тип свещи. Разбира се този тип свещи, могат да се отличават с много къси опашки. При този тип свещи, се говори именно за „моментни свещи".

Когато бяла Марубози свещ се появи при възходящ тренд, тя може да свидетелства за неговото продължение. Когато бяла Марубозо свещ се появи при низходящ тренд, може да е предвестник на промяна в тренда.

Ето няколко примера за подобни свещи:

Източник: GBP/JPY H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Юни 1- Юни 27

И обратното, черна Марубозо свещ, появила се при низходящ тренд, може да е предвестник за по-нататъшно поевтиняване на актива. Поява при възходящ тренд пък, може да е сигнал за неговата промяна.

Източник: GBP/JPY H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Март 17- Април 7

За повече информация, гледайте видеото по-долу (само на английски), за да видите как може да използвате Марубозо свещите на практика!

Общи модели с японски свещи

Традиционните ценови модели с японски свещи, се появяват доста често при Forex и CFD-търговията с акции и индекси. Някои от най-популярните подобни модели включват:

 1. Чук
 2. Падаща Звезда
 3. Обесен
 4. Пробождаща Линия
 5. Бичо/МечоПоглъщане
 6. Завеса от Тъмни Облаци

Разбира се има още много ценови модели, с използването на японски свещи, за които сме говорили. Сега обаче, ще се спрем на някои от най-често срещаните модели.

Чук

Източник: GBP/USD H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Ноември 10- Ноември 22

Чукът има дълга сянка, обикновено два пъти по-дълга от тялото на свещта. Когато се появи след дълъг низходящ тренд, това е първия признак за промяна на тренда. Тялото на свещта може да е оцветено, или не, но се приема, че сигнала е по-силен, когато тялото е бяло.

Падаща Звезда

Източник: GBP/USD H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Окт. 31- Ноем. 10

Падащата Звезда, се появява по време на възходящ тренд и е сигнал за потенциално обръщане на тренда. Опашката е дълга, обикновено много по-дълга от тялото на свещта. Тялото може да е бяло, или черно, като за по-силен сигнал за промяна на възходящия тренд, се приема, ако тялото на свещта е черно.

Обесен

Източник: EUR/USD D1 Графика, Admiral Markets Платформа, Септ. 29, 2009 – Ноем. 22, 2009

Този ценови сигнал е подобен на Чука, но се появява основно при формиране на връх, при възходящ тренд и може е предупреждение, за предстоящо обръщане.

Пробождаща Линия

Източник: EUR/USD D1 Графика, Admiral Markets Платформа, Окт. 22, 2015 - Март 2, 2016

Това е бичи сигнал за обръщане на тренда. Той е много често срещан на Forex пазара. Моделът се формира, когато втора бича свещ затвори над средата на предходна свещ с черно тяло. Дъното на втората свещ е по-ниско от това на първата. На Forex пазара, сигнала е валиден, дори дъното на втората свещ да е равно на това на първата.

Бичи и Меки Поглъщания

Бичите и мечите поглъщания са обръщащи модели. Бичите поглъщания, обикновено се получават при дъното на низходящ тренд, докато мечите – при върха, след възходящ тренд.

Бичите поглъщания, се характеризират от две свещи. Тялото на втората свещ, която задължително е бяла, поглъща тялото на предходната свещ. При мечите поглъщания, втората свещ е черна, като тялото й напълно поглъща това на предходната свещ.

Ето няколко примера за бичи поглъщания:

Източник: EUR/USD H1 Chart, Admiral Markets Platform, Jul 10-Jul 14

И няколко примера за мечи поглъщания:

Източник: GBP/USD H1 Графика, Admiral Markets Платформа, Юни 28- Юли 4

Завеса от Тъмни Облаци

Източник: AUD/USD H1 Графика, Admiral Markets Платформа, Май 4 - Май 9

Това е мечи сигнал за обръщане на тренда, който традиционно се появява в моменти на ръст. Той се състои от две свещи. Първата е бича, а втората – със запълнено тяло. Формацията завеса от тъмни облаци се появява, когато втората свещ отвори над върха на първата, но впоследствие се понижава и затваря над отварянето на първата свещ. Този модел, е противоположен на гореспоменатия – Пробождаща Линия. За Forex пазара, отново важи правилото, че цената на затваряне на втората свещ, може да е равно на цената на отваряне на първата. Важно правило обаче е, че затварянето на втората свещ, трябва да е под средата на реалното тяло на първата.

Изучаване на Master Candle концепцията

Източник: AUDUSD H1 Графика, Admiral Markets Платформа, Юли-Август, Ненад Керкез Master Candle Indicator

Свещта „Мaster candle" е концепция позната на повечето трейдъри търгуващи на моментум. Първоначално представен във Forex Factory, индикаторът е бил усъвършенстван от професионалния трейдър и анализатор Ненад Керкез, за да служи на неговите търговски решения и стил.

Този „Master candle" се определя като японска свещ с размер между 30 и 150 пипса, които поглъщат следващите четири свещи. Пробив по този сигнал, е налице, ако 5-та, 6-та и 7-та свещ, пробият рейнджът за да е налице „валиден" сигнал.

Изтотчник: GBP/USD H1, Admiral Markets Платформа, Ян. 13, 2015 - 20 Ян. 2015

Източник: NZD/USD H1, Admiral Markets Платформа, Ян. 2-6

Тази концепция, се използва също при реалните сделки на професионалния трейдър Ненад Керкез. Сигналът, може да се обвърже идеално с индикатора Admiral Pivot за определяне на нивата за прибиране на печалбите и поставяне на стоповете за ограничаване на загубите.

Вижте видеото по-долу (само на английски) за по-детайлни обяснения.

Прилагането на показаната стратегия, може да е удобна за всички типове трейдъри , включително интрадей, суинг и дори скалпъри.

Търговска Стратегия с Използване на Японски Свещи

Индикатори: EMA 30,60,100 настроени на цена на затваряне

Сигнал за вход: Ценови модел с японски свещи

Времева графика: 4H

Първо, е необходимо да настроим Експоненциалната Пълзяща Средна за да кореспондира с посоката на тренда. Необходимо е също така да инсталираме три индикатора ЕМА на графиката. Както се вижда на примера по-долу, ЕМА 20 е в синьо, ЕМА 60 е в червено и ЕМА 100 е в зелено.

Стратегията е много проста, предвид на факта, че обичаме да се придържаме към простите неща. Трите индикатора ЕМА трябва да са подредени по подходящ начин, за да сочат тренд. Когато синята ЕМА е под червената и зелената ЕМА, трендът е мечи. Когато синята е над червената и зелената, трендът е бичи.

Мечи тренд

Източник: GBP/JPY H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Септ. 16, 2016 – Окт. 28, 2016

Бичи тренд

Източник: GBP/JPY H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Ноем. 9, 2016 – Дек. 20, 2016

Моля, имайте в предвид, че трите линии ЕМА, трябва да са правилно подредени, за да е налице тренд. Ако трите линии, не са подредени в правилния ред, то все още нямаме тренд.

Входовете се правят, когато цената на актива се върне към средните си величини. Когато видим връщане, следващото което търсим е бичи, или мечи сигнал от японските свещи, в зависимост от тренда. Входове се правят, при наличието на една от горепосочените фигури.

 1. Чук
 2. Падаща Звезда
 3. Обесен
 4. Пробождаща Линия
 5. Бичо/Мечо Поглъщане
 6. Завеса от Тъмни Облаци

Стопът за ограничаване на загубата, се поставя на 10 пипса над входа на свещта. За цел на сделките, препоръчваме да използвате индикатора Admiral Pivot на Седмична Графика.

Източник: Admiral Markets MT4SE

Мечи Пример за Търговия

Източник: GBP/JPY H4 Графика, Admiral Markets Platform, Февр. 16- Март 30

Бичи Пример за Търговия

Източник: GBP/JPY H4 Графика, Admiral Markets Платформа, Окт. 20- Ян. 12

Съвет: Винаги е добре да изчакате за връщане, при което цената поне да се докосне до синята ЕМА, преди да вземете решение за влизане в позиция, в която и да е посока.

Търговията с ползването на японски свещи, може да е много удачно, при правилно прилагане на риск-мениджмънт. Съветваме Ви, преди да преминете към реална търговия, да тествате стратегиите си с Безплатна Демо Сметка!

Ненад Керкез

Автор и Хост на уебинара

Ненад Керкез е професионален FOREX и CFD трейдър. Той е добре познат в инвестиционната общност, под прякора „Тарантулата".