Най-добрите стратегии за търговия на финансовите пазари

Борис Петров

Тези трейдъри и инвеститори, които разполагат с успешни стратегии за търговия на финансовите пазари в своя арсенал, могат да имат значително предимство пред останалите и да взимат по-информирани решения за влизане и излизане от сделка. Ето защо е важно и Вие да сте от тях, но искате да разберете как? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е стратегия за търговия на финансовите пазари?

Когато търгува на световните финансови пазари, един трейдър е натоварен със задачата да вземе решение за покупка или къса продажба на определен финансов актив, или да изчака по-добър момент. Инструментите, които са на разположение на трейдърите, за да вземат тези решения са много и разнообразни.

Но да дадем една дефиниция за трейдинг стратегия:

Стратегия за търговия на финансовите пазари е метод, по който се избират финансови активи, които да бъдат купени или продадени. Този метод е базиран на предварително определени правила, които се използват за взимане на решения.

Стратегиите за търговия могат да включват всичко от анализ на последните новини или фундаментален анализ на определена компания, идентифициране на статистически аномалии използвайки исторически данни или употреба на технически анализ за изследване на графиката на цената на даден финансов инструмент в миналото.

Стратегии за търговия на финансовите пазари се използват за рационализиране на процеса по разбор на цялата тази информация, чрез създаване на набор от правила или методология за взимане на решение за търговия. В края на краищата, огромното количество техники и стратегии за търговия могат да бъдат объркващи за всеки трейдър, без значение колко опит има.

Компонентите на една успешна стратегия за търговия на финансовите пазари може да включват:

  1. Проверка на последните оповестени фундаменти,
  2. Дългосрочната и краткосрочната тенденция на пазара,
  3. Специфични технически индикатори,
  4. Правила за определяна на обема на сделката
  5. Общ риск мениджмънт на цялото портфолио от инструменти.

Повечето трейдъри започват да вярват, че успешна стратегия за търговия е тази, която печели в 100% от времето и ще прекарат много часове опитвайки се да намерят "свещения граал". Докато някои уебсайтове ще продават тези „свещения граал" системи на необразованите, си струва да си припомним, че те просто не съществуват.

Стратегията за търговия със стабилни принципи за управление на риска може да даде предимство на трейдъра с течение на времето. Тя обаче ще придружена и от печеливши и губещи сделки. В крайна сметка на пазара може да се случи всичко, във всеки един момент.

Отделните компоненти на една трейдинг стратегия ще зависят от избраните от трейдъра методи и стил на търговия, както ще откриете в следващите раздели на тази статия.

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Пазари за изграждане на успешна трейдинг стратегия

Преди да разгледаме различните видове трейдинг стратегии, които можете да използвате, може да видим кои пазари са най-подходящи за прилагане на стратегии за търговия на финансовите пазари.

Все пак, всяка успешна стратегия за търговия всъщност представлява набор от правила и условия, които подпомагат взимането на решение. А всички стратегии за трейдинг могат да се настройват към конкретния пазар, на който се търгува.

Ето защо много трейдъри избират да използват стратегии за търговия на широк кръг от пазари, включително:

Въпреки че съществуват различни финансови продукти, които могат да бъдат използвани за сключване на сделки на тези пазари, един от най-популярните методи е чрез търговия с договори за разлика. Използвайки този продукт, трейдърите могат да спекулират с покачващи и понижаващи се цени, без реално да притежават базовия актив.

Освен това договорите за разлика имат и други предимства като:

  • Употреба на ливъридж- непрофесионален клиент може да отваря позиции с до 30 пъти повече капитал от неговия депозит. Трейдър, който е категоризиран като професионален клиент може да търгува с позиции до 500 пъти по-големи от баланса в неговата сметка.
  • Търговия във всяка посока - трейдърът може да отваря дълги и къси позиции, за да се възползва от постоянно променящите се пазарни условия.
  • Достъп до глобалните пазари - търговия на Форекс пазар, глобалните фондови пазари, пазари на суровини, световни борсови индекси, криптовалути и тн.

ДЗР търговията е подходяща за повечето търговски стилове и стратегии, които ще научите в следващия раздел. Ще научите повече и за различните видове ДЗР сметки.

Все пак трябва да имате предвид, че търговията с ДЗР, както всички останали, има и своите недостатъци:

  • Неразумната употреба на ливъридж може да доведе до бърза загуба на средства
  • Търговията с ДЗР е обект на суап такси

Но засега нека разгледаме различните видове стратегии за търговия на финансовите пазари, които са достъпни за Вас.

Тествайте своите стратегии за търговия без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals (преди това Admirals). Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу: 

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

6 основни вида стратегии за търговия

Има множество видове трейдинг стратегии и техники, от които един трейдър може да избира. Докато броят на стратегическите методи може да изглежда обезсърчително, той е и една от причините, поради които хората от всички сфери на живота участват във финансовите пазари. Обикновено има по нещо за всеки!

Независимо дали става дума за краткосрочна търговия, дългосрочна търговия или инвестиране, повечето техники и методи ще попаднат в някой от следните видове трейдинг стратегии.

1. Стратегии за търговия в рамките на деня.

Стилът на търговия в рамките на деня, известен още като дей трейдинг е доста активен. Той включва покупката и продажбата на множество финансови активи в рамките на един ден.

Всъщност, за активните трейдъри в рамките на деня не е много традиционно оставянето на позиции за следващия ден. Най-употребяваните времеви рамки при стратегии за търговия в рамите на деня са 4-часова; 1-часова; 30-минутна и 15-минутна.

Много начинаещи трейдъри се стремят към търговия в рамките на деня, тъй като са привлечени от възможността да правят печеливши сделки няколко пъти в рамките на само един ден. Въпреки че голяма част от дей трейдинг стратегиите могат да бъдат печеливши, то овладяването им може да е сериозно предизвикателство и може да доведат от загуби за по-неопитните.

По принцип, не е препоръчително да за начинаещ да вземат много рискови финансовите решения за кратък период от време, освен ако не са преминали солидни обучения и тренировки.

Как да създадете собствена дей трейдинг стратегия?

Макар дей трейдингът да е предизвикателство, напълно възможно е да научите стратегии за търговия в рамките деня и да ги практикувате успешно. Независимо дали става въпрос за Форекс стратегии за търговия в рамките на деня или за дей трейдинг на акции има някои ключови елементи за изработване на стратегия като например:

  1. На кои пазари ще търгувате? Много трейдъри са фокусирани върху акции, но дей трейдинг стратегии може да бъдат използвани на всеки голям пазар. Тъй като търговците в рамките на деня предприемат много сделки за много краткосрочни ценови движения, избора на пазари, които предлагат ниски комисионни и тесни спредове е от съществено значение.
  2. На коя времева рамка ще търгувате? Има множество времеви рамки, от които можете да избирате. Изберете времева рамка, която отговаря на Вашите възможности, за да можете да се запознаете с начина на движение.
  3. Какви инструменти за търговия ще използвате? Когато се учите на стратегии за търговия в рамките на деня, имате на разположение огромни количества търговски индикатори. Съсредоточете се върху един или два, и овладейте работата с тях на високо ниво.
  4. Колко капитал ще рискувате в една сделка? Определянето на размера на сделката и управлението на риска са от огромно значение. Едва ли искате да рискувате прекалено много в една сделка, тъй като при една лоша серия Вашата търговска кариера може да бъде поставена под въпрос.

Пример за дей трейдинг стратегия

Източник: Admirals, MetaTrader 5, EUR/USD, 5-минутна графика с диапазон на данните 5 май 2021 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 в 09:39 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Графиката по-горе показва ценовото поведение на валутната двойка EUR/USD за двудневен период на търговия. Използването на дей трейдинг стратегия е от изключително значение, тъй като трейдърът се сблъсква с много случайни ценови движения, които формират множество пазарни условия и трендове (нагоре, надолу и странично движение на цените).

Всяко от тях изисква различни техники за търговия в рамките на деня. При търговия в рамките на деня често се използват стратегии базирани на ценовото движение или т.нар. price action стратегии.

Индикаторите за търговия, като например пълзящите средни, са популярни при търгуващите в рамките на деня, тъй като могат да бъдат полезни при разграничаването на променящите се пазарни условия. Нека поставим пълзяща средна на същата графика като по-горе, както би направил един дей трейдър.

Източник: Admirals, MetaTrader 5, EUR/USD, 5-минутна графика с диапазон на данните 5 май 2021 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 в 09:41 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Синята линия представлява 20-периодната средна за цена на затваряне. Когато създава стратегия за търговия в рамките на деня, трейдърът може да я използва като правило или условия за търговия:

  • Правило 1: Когато цената е над пълзящата средна се оглеждайте само за дълги позиции (покупки).
  • Правило 2: Когато цената е под пълзящата средна се оглеждайте само за къси позиции (продажби).

Тези две прости правила могат да помогнат за рационализиране и фокусиране на дей трейдърите върху процеса по вземане на решения.

Броят на правилата в рамките на една дей трейдинг стратегия може да варира. В този пример пълзящата средна помага да се филтрира посоката. Трейдърът все още се нуждае от условия, които да определят времето за влизане и излизане от сделка, както и за определяне размера на позиция и цялостно управление на риска на портфолиото.

Ще намерите по-подробни трейдинг стратегии, след като засегнем някои по-специфични теми като Форекс стратегии и стратегии за търговия с акции. Това ще направим след като приключим с 6-те основни видове трейдинг стратегии в този раздел.

Научете повече как да изготвите собствена стратегия за търговия от нашите безплатни уебинари на живо. Кликнете на банера отдолу и запазете своето място още днес

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

2. Суинг стратегии за търговия

Какво е суинг трейдинг? Суинг трейдинг е метод, при който трейдърите купуват или продават финансови активи, с цел да ги задържат от няколко дни до няколко седмици. Използващите суинг трейдинг за търговия са известни като следващи тренда трейдъри и често използват дневна графика, за да влизат и излизат от сделка.

Някои суинг стратегии за търговия на финансовите пазари използват само технически анализ на ценовото движение (price action стратегии) за вземане на решение за търговия.

Все пак, често срещано е суинг трейдинг стратегиите да използват и фундаментална информация или анализи на няколко времеви рамки. Това едва ли е изненадващо при положение, че суинг трейдърите се нуждаят от повече детайли, тъй като ще държат позицията си отворена в рамките на няколко дни или седмици.

Пример за суинг стратегия за търговия

Една от най-популярните суинг трейдинг стратегии включват употребата на технически индикатори. Разнообразието при индикаторите е голямо и всеки от тях има своите преимущества и недостатъци.

И така, кои са най-добрите индикатори за суинг търговия? За да идентифицират продължаване или обръщане на настоящата тенденция много суинг трейдъри използват индикатори като

В крайна сметка най-добрите индикатори за суинг търговия ще са тези, които сте тествали и изучили. Нека да разгледаме един пример на суинг трейдинг графики:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика с диапазон на данните 24 октомври 2019 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 в 10:55 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

 

Повечето суинг трейдинг графики имат три компонента:

  1. Графика от дневни барове или свещи. Това означава, че всяка свещ или бар представлява един търговски ден.
  2. Филтър за тренд. В горната примерна графика, като филтър за тренд се използва 50-периодната пълзяща средна и e обозначена с зелена вълнообразна линия, преминаваща през ценовите свещи.
  3. Индикатор за свръх покупки и свръх продажби. В горната примерна графика, Стохастичен осцилатор се използва за определяне на състояние на свръх покупки или свръх продажби и се намира в долната част на графиката.

Тъй като търговската стратегия е просто методология за подпомагане на процеса на вземане на решения от трейдъра, стратегия за търговия може да се изготви използвайки трите компонента, изброени по-горе. Например:

  • Правило 1: Когато цената е над пълзящата средна се оглеждайте само за дълги позиции (покупки). А когато цената е под пълзящата средна се оглеждайте само за къси позиции (продажби).
  • Правило 2: Влизайте в дълга позиция само ако Стохастичния осцилатор е под нивата от 30, които представляват територия на свръх продажби. Влизайте в къса позиция само, когато Стохастичния осцилатор е над нивата от 0, които маркират територия на свръх покупки.

Използвайки тези прости правила трейдърите могат да идентифицират нивата за вход в сделка, отбелязани с жълтите полета на графиката по-долу:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика с диапазон на данните 24 октомври 2019 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 в 10:59 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Тези прости правила могат да послужат като отправна точка за подпомагане на трейдъра в търговията по посока на тренда и определяне на времето на вход.

Разбира се, подходящите стратегии за суинг трейдинг може да включват още:

Употребата на най-добрите индикатори за суинг трейдинг може да помогне за систематизиране на подход в рамките на цялостна стратегия за търговия, така че да не бъдете оставени да се чудите какво Ви казва технически индикатор. При търговията на финансовите пазари подготовката е ключът към успеха.

Сега да разгледаме и третия основен вид стратегии за търговия.

3. Позиционни трейдинг стратегии.

Позиционният трейдинг е стил на търговия, при който трейдърите купуват и продават финансови активи с цел да задържат позициите си отворени в рамките няколко седмици или месеци. Позиционните трейдъри обикновено използват комбинация от дневни, седмични и месечни графики, заедно с фундаментален анализ за взимане на своите решения за влизане в сделка.

По същество позиционният трейдър е активен инвеститор, тъй като те са по-малко загрижени за краткосрочните колебания на пазара и търсят сделки за по-дългосрочен период.

Ключовият фокус един позиционен трейдър е върху наградата за риска от търговията. Обикновено, позиционните търговци очакват да държат своите позиции от няколко седмици до няколко месеца и те могат да имат множество загубени сделки, преди една голяма печеливша.

Пример за позиционна трейдинг стратегия

Източник: Admirals, MetaTrader 5, Злато ДЗР, Дневна графика с диапазон на данните 25 октомври 2019 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 в 16:53 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

 

Повечето позиционни трейдинг стратегии имат 3 компонента:

  1. Дневна времева рамка или по-висока (седмична или месечна).
  2. Тренд филтър. На примерната графика отгоре като филтър за тренд е използвана 100-периодната пълзяща средна и е отбелязана с оранжевата вълнообразна линия през графиката на цената.
  3. Моментум индикатор за обръщане. На примерната графика по-горе, индикаторът MACD е използван да идентифицира промяната в инерцията и се намира в дъното на графиката.

Тъй като търговската стратегия е просто методология за подпомагане на процеса на вземане на решения от трейдъра, стратегия за търговия може да се изготви използвайки трите компонента, изброени по-горе. Например:

  • Правило 1: Когато цената е над пълзящата средна се оглеждайте само за дълги позиции (покупки). А когато цената е под пълзящата средна се оглеждайте само за къси позиции (продажби).
  • Правило 2: Влизате в дълга позиция само ако индикаторът MACD се намира над 0, което показва, че инерцията става бича. Влизате само в къса позиция сако ако MACD се намира под 0, което показва, че инерцията става меча.

Разбира се, трейдърът все още трябва да намери подходящия момент за влизане в сделка и дори ако това бъде изпълнено, инерцията може да се обърне и да доведе до загуба по сделката. Въпреки това, именно тези дългосрочни трендове са това, което позиционният трейдър се опитва да открие и да търгува.

4. Алгоритмични стратегии за търговия

Алгоритмичната търговия е метод, при който трейдърът използва компютърни програми за влизане и излизане от сделки. Търговецът ще напише програмен код за набор от правила и условия за действие на компютърната програма. Алгоритмичната търговия е известна също като търговия с алгоритми, автоматизирана търговия, или търговия с роботи.

Повечето алгоритмични стратегии за търговия се опитват да се възползват от много малки движения на цените като търгуват с много висока честота. Много нови трейдъри са подлъгани от високочестотните стратегии за търговия, тъй като те могат да търгуват без присъствието на човек.

За съжаление, тъй като изглежда много примамливо да се трупа капитал без много усилия, има много измамни алгоритми, затова трябва да се внимава.

Макар и да има много повече неуспешни алгоритмични търговски стратегии, отколкото успешни, има редица трейдъри, които успяват да използват силата на алгоритмичната търговия.

Много търговци ще използват инвестиционни алгоритми или алгоритмични Форекс стратегии, за да си помогнат в търсенето на някои фундаментални или технически условия, които са част от техните търговски стратегии.

Реално погледнато алгоритмите действат като скенер за потенциални възможности на пазарите, на които са фокусирани. След това трейдърът може да насочи вниманието си към анализиране на останалата част от графиката, използвайки своя собствена стратегия за търговия и трейдинг техники.

5. Сезонни стратегии за търговия

Сезонните стратегии за търговия включват потенциално повтарящи се тенденции на пазарите в определени периоди от годината. Много финансови пазари показват характерни повтарящи се сезонни модели. Те може да са базирани на климата, правителствени икономически оповестявания и корпоративни отчети.

Един сезонен трейдър би използвал тези модели като статистическо предимство при избора на инструменти за търговия и период за влизане в сделка.

Сезонни инвестиционни стратегии

Едни от най-популярните сезонни стратегии за търговия често се практикуват на фондовите пазари. Има една много стара борсова поговорка "Продай през май и стой далеч". Този израз се опитва да представи една типична слабост на фондовия пазар през летните месеци, основно между май и октомври.

Според проучване на списание Financial Analyst Journal от 2013 година, което наблюдава този феномен, е установено, че той съществува между 1998 и 2012 г., като възвръщаемостта от инвестициите в акции е по-висока през периода ноември-април от периода май до октомври. Това обаче не означава, че летните месеци са като цяло отрицателни.

Тази лятна слабост на фондовите пазари често се дължи на спада на търговските обеми в летните месеци, но с все по-голямото навлизане на автоматизираната търговия, тази слабост става все по-слабо забележима.

При акциите има и още една много популярна стратегия за търговия, която си заслужава да споменем е т.нар. " Коледно рали". Това е една тенденция на фондовите пазари да нарастват в последните 5 търговски дни на годината и първите два от новата.

Важно да знаете, че тези сезонни търговски стратегии просто предоставят допълнително предимство в търговията. Всеки сезонен трейдър ще вземе предвид и други фактори и индикатори, за да идентифицира най-добрите възможности на пазарите.

Едва ли има успешен трейдър, който да разчита само на един показател за анализ.

6. Инвестиционни стратегии за търговия

Инвестиционните и трейдърските стратегии за търговия имат много общо, но и една основна разлика. Инвестиционните стратегии за търговия са по-дългосрочни, докато трейдърските стратегии включват по-краткосрочно задържане на една позиция отворена.

Повечето инвестиционни стратегии за свързани с акции, тъй като покупката на печеливша компания може на теория да има неограничен потенциал за ръст. При закупуване на акции на компания понижението не е неограничено. Въпреки това, ако компанията фалира инвеститорът може да загуби цялата си инвестиция.

Когато инвеститорите формулират своите правила или условия за своите инвестиционни стратегии често се опитват да намерят показателите на изявени компании като Google и Amazon.

Въпреки това, има много други компании, в които инвеститорите се опитват да се позиционират, според специфичните инвестиционни стилове:

  • Инвестиции в растеж: Стратегическите методи, които се фокусират върху инвестициите в растеж, имат за цел да идентифицират акции, които показват най-добри перспективи за растеж. Най-общо казано, това означава да се идентифицират компаниите, които са в зряла фаза на своя бизнес цикъл. Например, акциите на технологичните компании са привлекателни за много инвеститори търсещи растеж, тъй като тези те обикновено стават публични, за да привличат капитал, за да станат още по-големи.
  • Инвестиции в стойност: Стратегическите методи, които се фокусират върху инвестирането на стойност, са насочени към идентифициране на акции, които показват най-добра „стойност" за парите инвестирани в тях. Акциите на растежа всъщност често са прекалено скъпи, тъй като предлагат най-добрите перспективи за бъдещето. Акциите, които предлагат стойност обикновено са с понижена цена поради скорошни негативни новини или лошо управление. Инвеститорите в стойност ще търсят промени в обстоятелствата и ще инвестират в обрат в историята на компанията.
  • Инвестиции в доходност: Подходите, които се фокусират върху инвестиции в доходност, са насочени към акции на компании, които предлагат сериозна фиксирана доходност (изплащат дивиденти). Въпреки че тези акции може да са доста привлекателни за инвеститори, които не желаят да рискуват прекалено много, стойността им може да се понижи, когато например лихвените нива се покачат. По този начин инвестицията може да се окаже губеща, въпреки изплащането на дивиденти.

Въпреки че всички трейдъри имат различен подход към търговията, то има определени общи подходи, които са приложими за повечето трейдъри. Те са свързани основно с управлението на риска и традиционната природа на финансовите пазари.

Ето и някои от добрите практики, които може да използвате в изграждането на вашата дългосрочна стратегия за търговия:

  1. Използвайте по-малко ливъридж, когато търгувате дългосрочно.
  2. Обърнете внимание на разходите (особено суап таксите).
  3. Дръжте под око съотношението риск/печалба на сделките Ви.
  4. Бъдете търпеливи

Ако планирате инвестиции на фондовия пазар, за да изградите собствено портфолио трябва да имате достъп до най-добрите продукти.

Сега след като сте запознати с основните видове стратегии за търговия на финансови пазари, можем да разгледам и някои примери за успешни Форекс стратегии и стратегии за търговия с акции.

Успешни Форекс стратегии за търговия

Валутният пазар е идеален за почти всички различни видове Форекс стратегии като дневна търговия, суинг търговия, алгоритмична търговия и др. Това се дължи на факта, че валутният пазар е отворен 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата, което го прави един от най-ликвидните пазари на разположение за търговия.

Освен това на Форекс пазара се търгуват $6,6 трилиона всеки ден. Всеки може да получи своя дял от този оборот ако има подходяща стратегия за валутна търговия.

Форекс стратегия за търговия с EUR/USD

Тъй като валутният пазар е отворен за търговия от понеделник до петък инструменти като EUR/USD (най-търгуваната валутна двойка в света) могат да показват няколко вида пазарни условия за кратък период от време.

Например двойката за кратко може да премине през възходящ тренд, низходящ тренд и да се търгува в диапазон. Ето защо някои трейдъри използват Bollinger Bands (Ленти на Болинджър) в своята стратегия за валутна търговия с EUR/USD.

Bollinger Bands се използва за идентифициране на пазари, които са тихи и често се движат настрани, както и пазари, които показват повишена волатилност и са на път да се движат в определена посока.

Самият инструмент Bollinger Bands се състои от три линии. Средната линия е 20-дневна проста пълзяща средна и се използва за изчисляване на стойността на горните и долните ленти. Тези ленти са две стандартни отклонения от 20-дневната прост плъзгаща средна.

Тъй като стандартното отклонение е мярка за волатилност, много правила около Bollinger Bands се фокусират върху движенията на горната и долната лента, като:

  • Правило 1: Когато линиите на Болинджър се раздалечават, пазарът е по-волатилен и може да започне тренд.
  • Правило 2: Когато линиите на Болиджър се приближават, пазарът е по-слабо волатилен и може да започне да се търгува в диапазон.

Нека погледнем едночасовата графика (H1) на EUR/USD с индикатор Bollinger Bands:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, EUR/USD, Часова графика с диапазон на данните 13 април 2021 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 в 11:14 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи

 

На горната графика трите сини линии представляват индикатора Bollinger Bands. Оцветените в жълто представляват периоди от време, в които линиите на Bollinger се свиват. Вижда се, че в повечето случаи по време на тези периоди пазара се движи в диапазон.

Но има и други периоди от време, когато пазарът се движи настрани, но линиите на Болинджър не се свиват, което означава, че индикаторът често може да изостава от реалната цена.

Сега нека да разгледаме периода от време, когато линиите на Болинджър се разширяват:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, EUR/USD, Часова графика с диапазон на данните 13 април 2021 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 в 11:17 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи

 

 

На тази графика сините полета показват периодите, когато линиите на Болинджър започват да се разширяват. В повечето случаи, ценовото движение прави пробив и се движи с краткосрочна тенденция, в тези случаи нагоре. Разбира се движението може да е и в низходяща посока.

Тъй като тези трендове предлагат по-големи ценови движения, използване на разширяването на линиите на Болинджър може да бъде полезно при употреба в стратегии за валутна търговия.

След като Bollinger Bands измерва волатилността, а не посоката на тренда, някои трейдъри добавят филтър за тренд като дългосрочна пълзяща средна към своите стратегии за Форекс търговия. Това е така, защото пълзящите средни показват средната за определен период от време, което ги прави много полезни за бързото определяне на генералната посока на цената. Например:

  • Правило 3: Влизайте само в дълги позиции, когато се цената е над 200-периодната експоненциална средна (200 EMA).
  • Правило 4: Влизайте само в къси позиции, когато цена е под 200-периодната пълзяща средна (200 EMA).

Оранжевата линия на графиката по-долу показва 200-периодна експоненциална пълзяща средна (200 EMA), която отчита средната цена на последните 200 бара. Тъй като експоненциалната плъзгаща средна сочи нагоре, това означава, че в повечето време цената се движи във възходяща посока, което ни помага бързо да идентифицираме общата тенденция.

Лилавото поле показва периодът време, когато лентите на Болинджър се разширяват и цената пробива нагоре, над горната Лента на Болинджър и по посока на дългосрочната плъзгаща средна.

Източник: Admirals, MetaTrader 5, EUR/USD, Часова графика с диапазон на данните 13 април 2021 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 в 11:21 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи

 

Графиката на EUR/USD показва разширяващи се линии на Болинджър и пробив на цената под долната граница по посока на 200-периодната пълзяща средна, която играе ролята на филтър за тренд.

Докато допълнителните правила водят до по-малко възможности за търговия, то приближават трейдъра към изграждането на успешна Форекс стратегия, която е да рационализира процеса на вземане на решения.

На този етап трейдърът може да добави още правила към своите стратегии за валутна търговия относно специфичната входна цена, цената на стоп лос и тейк профит, и размера на сделката, за да оптимизира процеса на вземане на решения за всякакви възможности за търговия.

ЗАПОЧНЕТЕ ФОРЕКС ТЪРГОВИЯ

Стратегии за търговия с акции

Фондовият пазар също е много удобен за почти всички видове стратегии за борсова търговия. Тъй като инвеститорите и мениджърите на фондове са склонни да купуват компании дългосрочно в очакване на поскъпване на цената на акциите, тенденциите обикновено продължават по-дълго на този конкретен вид финансови пазари.

И трейдърите, и инвеститорите участват на фондовия пазар като използват множество стратегии, които обсъдихме по-горе. В повечето случаи инвеститорите купуват реални акции на компании, трейдърът обикновено спекулира с цената, използвайки договори за разлика (ДЗР).

ДЗР дава известни предимства като възможностите да се търгува и на къса и на дълга позиция, и затова в някои случаи и инвеститорите прибягват до употребата на този вид финансов дериват.

Стратегия за търговия с акции на Apple

Макар и да има хиляди компании за търговия и инвестиции, придържането към познати компании и такива, които използвате в ежедневието като например Apple, Amazon, Facebook, Google или Netflix, може да е добро начало.

Въпреки че има различия в тенденциите при различните акции, те малко или много са подобни. Това прави една трейдинг стратегия, приложима за много различни глобални акции.

Източник: Admirals, MetaTrader 5, #APPL, Седмична графика с диапазон на данните 29 септември 2013 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 година в 11:42 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Въпреки че горната графика е на Apple, тя може да представлява цената на всяка друга акция.

Ако цената на акцията е в тренд от много дълго време, много трейдъри могат да използват силата на експоненциалната пълзяща средна, за да се опитат да се възползват от тенденцията.

Един от най-универсалните начини за употреба на експоненциална пълзяща средна в стратегия за търговия с акции е пресичане на една по-бърза средна с по-бавна такава. Бързата пълзяща средна се базира на по-малко исторически свещи, отколкото бавната пълзяща средна.

Например набора от правила може да представлява средното:

  • Правило 1: Влизайте в дълга позиция, когато 8-периодната експоненциална средна пресече 21-периодната отдолу нагоре.
  • Правило 2: Влизайте в къса позиция, когато 8-периодната експоненциална средна пресече 21-периодната отгоре надолу.

В този случай бързо движещата се пълзяща средна е 8-периодна, докато бавната е 21-периодна. И двете числа са част от редицата на Фибоначи, които са много популярни в търговията на финансовите пазари.

Нека видим как да изглежда всичко това на графиката на акциите на Apple:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, #APPL, дневна графика с диапазон на данните 10 октомври 2013 - 5 май 2021 година. Изготвена на 5 май 2021 година в 11:52 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

Графика на цената на акциите на Apple заедно с 8-периодната експоненциална средна (синята линия) и 21-периодната експоненциална средна (жълтата линия).

На графиката по-горе има многократни случаи на пресичане на двете пълзящи средни и нагоре и надолу, маркирани с червени и зелени хоризонтални линии. В някои случаи цената продължава да се движи доста време в същата посока, а в други обръща посоката.

  • И в трите случаи, когато 8-периодната пресича 21-периодната експоненциална средна отдолу нагоре - цената се е задвижила във възходяща посока.
  • И в двата случая, когато 8-периодната експоненциална пълзяща средна преминава под 21 експоненциална средна - цената на акциите на Apple се е задвижила надолу, но единия път е доста краткотрайно.

Все пак трябва да знаете, че не винаги ще е така. Ще имате случаи, в които ще получавате бичи сигнал, но цената ще се задвижи надолу или ще имате мечи сигнал, а цената ще се задвижи нагоре.

Пресичането на пълзящи средни по-скоро се включва в позиционни стратегии за търговия, които са подходящи за следване на тренда на фондовите пазари.

Поставянето на стоп лос и тейк профит са пожелание на трейдъра, но е добре да се знае, че този тип стратегии за борсова търговия води до повече губещи сделки, отколкото печеливши. Целта обаче печелившите да да донесат възвръщаемост, която е няколко пъти по-голяма от риска.

По тази причина е важно да се използват разумни техники за управление на риска. Рискът по сделките трябва да се запази малък, за да се даде възможност за многобройни губещи сделки преди възможността за голяма печалба.

Най-добрите платформи за различни стратегии за търговия

Софтуерът помага за напредъка на всеки елемент от живота и финансовите пазари въобще не са изключение. Днес възможностите пред трейдърите и инвеститорите са много по-разнообразни, благодарение на използването на платформи за търговия.

Възможността за достъп до стабилна и сигурна платформа за търговия е от съществено значение в съвременните бързо развиващи се пазари. Най-добрите платформи за търговия Ви позволяват да видите исторически ценови графики на инструмента, който търгувате, освен това Ви предоставят различни възможности да поставите Вашите поръчки и да управлявате сделките си.

Благодарение на значителния напредък в технологиите, вече можете да имате своята платформа за графики и платформа за посредничество на едно място благодарение на пакета от търговия за платформи Admirals MetaTrader, който включва:

  • MetaTrader 4
  • MetaTrader 5
  • MetaTrader WebTrader
  • MetaTrader Supreme Edition (Персонализирана приставка за MetaTrader 4 и MetaTrader 5, създаден от Admirals и професионални търговски експерти

Източник: Admirals, MetaTrader 5.

Започнете Вашата търговия сега на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера по-долу!

Най-добрата платформа за множество активи


 

Чрез споменатите по-горе платформи можете да търгувате с всички видове инструменти и стратегии за търговия като Форекс стратегии, стратегии за борсова търговия, стратегии за търговия с акции, суровини, индекси и тн.

Всъщност, можете да получите достъп до повече от 8000 + инструмента, както и новинарски съобщения и усъвършенствани инструменти за търговия и анализ

Най-важното е, че с тези платформи имате достъп до голяма библиотека от индикатори за търговия, които могат да бъдат много полезни, когато следвате и развивате стратегии за търговия на различни пазари.

Някои от най-популярните търговски индикатори в света са напълно безплатни на всички платформи за търговия MetaTrader на Admirals, като:

  • Moving Average
  • RSI Индикатор
  • Bollinger Bands
  • Momentum
  • MACD
  • Ichimoku

И много други модерни технически индикатори.

Admirals предлага на професионалните трейдъри възможност да подобрят значително търговския си опит, като подсилят платформите MetaTrader с MetaTrader Supreme Edition (MTSE). С това приложение ще получите достъп до над 60 допълнителни функции, които не се предлагат на стандартните платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5.

Тези функции включват:

  1. Global Opinion показва настроенията сред трейдърите на финансовите пазари в световен мащаб.
  2. Mini Terminal е удобно средство за контрол и управление на цялата Ви сметка от едно място.
  3. Trade Terminal е ефективен начин да управлявате всичките си сметки и поръчки от едно място.
  4. Tick Chart Trader Ви дава възможност да следите движението на цената, директно от тиковата графика, да пренасяте графики и да използвате различни графични типове.
  5. Останете свързани с всички важни и водещи новини, директно в търговската си платформа.
  6. Indicator Package съдържа ценна колекция от индикатори, които да Ви подпомогнат в търговията.
  7. Trading Simulator Ви дава възможност да тествате вашите стратегии.
  8. Mini Chart Ви позволява да визуализирате няколко времеви рамки и типове графики на едно място.
  9. Correlation Matrix Ви позволява да определите корелацията между различните валутни двойки, което ще Ви помогне при взимането на решения и управление на риска.

Изтеглете изключителната приставка MetaTrader Supreme Edtion още сега, напълно безплатно като кликнете на следващия банер:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Как да започнете да използвате трейдинг стратегии?

След като вече знаете какво е стратегия за търговия, кои са пазарите на които можете да прилагате трейдинг стратегии, кои са основните видове стратегии, както и примери за някои успешни походи към финансовите пазари, може би е дошло време да направите първата си сделка на реалните пазари

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на финансовите пазари.
  2. Изтеглете платформа MetaTrader 5
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете валутна двойка с най-търгуванатa валутна двойка в света - EURUSD.

Как да купите EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EURUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EURUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) EURUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е борсова спекулация и как да спекулирате на пазарите?
Едва ли има финансов пазар, на който да няма спекулации и спекулантите да не играят съществена роля. При някой по-малки пазари дори спекулативните сделки са основната част от търговията. Въпреки това, голяма част от хората, дори са чували думата спекулация, едва ли са много тези, които знаят точното...
Какво е фондов пазар и как да търгувате на фондова борса?
Понятия като фондова борса и фондов пазар може да звучат познато на широката публика, но в същото време да изглеждат сложни. Въпреки това, когато подходите дисциплинирано към инвестициите на фондовитe пазари, то те може да се окажат един от най-ефективните начини за постигане на личните финансови це...
Гап на пазара: Какво представлява и как да го търгувате?
Ако погледнете графиката на даден финансов инструмент, особено ако е от фондовите пазари, то почти веднага ще забележите поне една празнина - гап. Именно тези гапове са много интересни за едни трейдъри и много избягвани от други. Все пак всеки, който търгува на финансовите пазари трябва да знае какв...
Виж Всички