76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Успешни стратегии за търговия на финансовите пазари [2020]

Вероятно знаете, че ако имате под ръка успешни Форекс стратегии за търговия на финансовите пазари, можете значително да подобрите ефективността си при взимането на решения в трейдинга. Но какво може да направи отделни трейдинг стратегии ефективни? И още по-важно, как може да разберете кои са най-подходящите стратегии за валутна търговия (и не само валутна) през годината и да се възползвате от тях?

Успешни Форекс стратегии за търговия през 2019

Това ръководство за стратегии за търговия на финансовите пазари се състои от 6 различни подхода към пазарите и 11 различни примера за трейдинг стратегии. В него ще можете да намерите още богата информация за това как да тествате стратегии за Форекс търговия и след това да започнете да ги прилагате успешно.

Стратегии за търговия на финансовите пазари?

Когато търгува на световните финансови пазари, един трейдър е натоварен със задачата да вземе решение за покупка или продажба на определен финансов актив, или да изчака по-добър момент. Инструментите, които са на разположение на трейдърите, за да вземат тези решения са много и разнообразни.

Стратегиите за търговия могат да включват всичко от анализ на последните новини или фундаменти на определена компания, идентифициране на статистически аномалии използвайки исторически данни или употреба на технически анализ за изследване на графиката на цената на даден финансов инструмент в миналото.

Стратегии за търговия на финансовите пазари се използват за рационализиране на процеса по разбор на цялата тази информация, чрез създаване на набор от правила или методология за взимане на решение за търговия. В края на краищата, огромното количество техники и стратегии за търговия могат да бъдат объркващи за всеки трейдър, без значение колко опит има.

Компонентите на една успешна стратегия за търговия на финансовите пазари може да включват проверка на последните оповестени фундаменти, дългосрочната и краткосрочната тенденция на пазара, специфични технически индикатори, правила за определяна на обема на сделката и общия риск мениджмънт на цялото портфолио от инструменти.

Отделните компоненти на една трейдинг стратегия от избраните от трейдъра методи и стил на търговия, както ще откриете в следващите раздели на тази статия.

Кои са най-добрите пазари са изграждане на успешна трейдинг стратегия?

Преди да разгледаме различните видове трейдинг стратегии, които можете да използвате, може да видим кои пазари са най-подходящи за прилагане на стратегии за търговия на финансовите пазари. Все пак, всяка успешна стратегия за търговия всъщност представлява набор от правила и условия, които подпомагат взимането на решение. А всички трейдинг стратегии могат да се настройват спрямо пазарите към конкретния пазар, на който се търгува.

Ето защо много трейдъри избират да използват стратегии за търговия на широк кръг от пазари, включително:

Въпреки че съществуват различни финансови продукти, които могат да бъдат използвани за сключване на сделки на тези пазари, един от най-популярните методи е чрез търговия със ДЗР (договори за разлика). Използвайки този продукт, трейдърите могат да спекулират с покачващи и понижаващи се цени, без реално да притежават базовия актив.

Освен това договорите за разлика имат и други предимства като:

 • Ливъридж - непрофесионален клиент може да отваря позиции с до 30 пъти повече капитал от неговия депозит. Трейдър, който е категоризиран като професионален клиент може да търгува с позиции до 500 пъти по-големи от баланса в неговата сметка.
 • Търговия във всяка посока - трейдърът може да отваря дълги и къси позиции, за да се възползва от постоянно променящите се пазарни условия.
 • Достъп до глобалните пазари - търговия на Форекс пазар, глобалните фондови пазари, пазари на суровини, световни борсови индекси, криптовалути и тн.

CFD търговията е подходяща за повечето търговски стилове и стратегии, които ще научите в следващия раздел. Ще научите повече и за различните видове CFD сметки. Но засега нека разгледаме различните видове стратегии за търговия на финансовите пазари, които са достъпни за Вас.

6 основни вида стратегии за търговия

Има множество видове трейдинг стратегии и техники, от които един трейдър може да избира. Докато броят на стратегическите методи може да изглежда обезсърчително, той е и една от причините, поради които хората от всички сфери на живота участват във финансовите пазари. Обикновено има по нещо за всеки!

Независимо дали става дума за краткосрочна търговия, дългосрочна търговия или инвестиране, повечето техники и методи ще попаднат в следните видове трейдинг стратегии:

1. Стратегии за търговия в рамките на деня.

Стилът на търговия в рамките на деня, известен още като дей трейдинг е известен с по-голяма активност на финансовите пазари. Той включва покупката и продажбата на множество финансови активи в рамките на един ден. Всъщност, за активните трейдъри в рамките на деня не е много традиционно оставянето на позиции за следващия ден. Най-употребяваните времеви рамки при стратегии за търговия в рамите на деня са 4-часова; 1-часова; 30-минутна и 15-минутна.

Много начинаещи трейдъри се стремят към търговия в рамките на деня, тъй като са привлечени от възможността да правят печеливши сделки няколко пъти в рамките на само един ден. Въпреки че голяма част от дей трейдинг стратегиите могат да бъдат печеливши, то овладяването им може да е сериозно предизвикателство и може да доведат от загуби за по-неопитните.

По принцип, не е препоръчително да за начинаещ да вземат много рискови финансовите решения за кратък период от време, освен ако не са преминали солидни обучения и тренировки.

Вземете Вашият безплатен Обучителен пакет за начинаещи и напреднали трейдъри от Admiral Markets като кликнете на банера по-долу.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Как да създадете собствена дей трейдинг стратегия?

Макар дей трейдингът да е предизвикателство, напълно възможно е да научите стратегии за търговия в рамките деня и да ги практикувате успешно. Независимо дали става въпрос за Форекс стратегии за търговия в рамките на деня или за дей трейдинг на акции има някои ключови елементи за изработване на стратегия като например:

 1. На кои пазари ще търгувате? Много трейдъри са фокусирани върху акции, но дей трейдинг стратегии може да бъдат използвани на всеки голям пазар. Тъй като търговците в рамките на деня предприемат много сделки за много краткосрочни ценови движения, избора на пазари, които предлагат ниски комисионни и тесни спредове е от съществено значение.
 2. На коя времева рамка ще търгувате? Има множество времеви рамки, от които можете да избирате. Изберете времева рамка, която отговаря на Вашите възможности, за да можете да се запознаете с начина на движение.
 3. Какви инструменти за търговия ще използвате? Когато се учите на стратегии за търговия в рамките на деня, имате на разположение огромни количества търговски индикатори. Съсредоточете се върху един или два, и овладейте работата с тях на високо ниво.
 4. Колко капитал ще рискувате в една сделка? Определянето на размера на сделката и управлението на риска са от огромно значение. Едва ли искате да рискувате прекалено много в една сделка, тъй като при една лоша серия Вашата търговска кариера може да бъде поставена под въпрос.

Пример за дей трейдинг стратегия

day trading audusd

Отказ от отговорност: Графиките на финансови инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват търговски съвети или покана за покупка или продажба на финансов инструмент, предоставен от Admiral Markets (CFDs, ETFs, Shares). Предишното представяне не е непременно показател за бъдещи резултати.

Графиката по-горе показва ценовото поведение на даден пазар за двудневен период на търговия. Използването на дей трейдинг стратегия е от изключително значение, тъй като трейдърът се сблъсква с много случайни ценови движения, които формират множество пазарни условия и трендове (нагоре, надолу и странично движение на цените). Всяко от тях изисква различни техники за търговия в рамките на деня.

Индикаторите за търговия, като например пълзящите средни, са популярни при търгуващите в рамките на деня, тъй като могат да бъдат полезни при разграничаването на променящите се пазарни условия. Нека поставим пълзяща средна на същата графика като по-горе, както би направил един дей трейдър.

day trading aud/usd

Синята линия представлява 20-периодната средна за цена на затваряне. Когато създава стратегия за търговия в рамките на деня, трейдърът може да я използва като правило или условия за търговия:

 • Правило 1: Когато цената е над пълзящата средна се оглеждайте само за дълги позиции (покупки).
 • Правило 2: Когато цената е под пълзящата средна се оглеждайте само за къси позции (продажби).

Тези две прости правила могат да помогнат за рационализиране и фокусиране на дей трейдърите върху процеса по вземане на решения. Броят на правилата в рамките на една дей трейдинг стратегия може да варира. В този пример пълзящата средна помага да се филтрира посоката. Трейдърът все още се нуждае от условия, които да определят времето за влизане и излизане от сделка, както и за определяне размера на позиция и цялостно управление на риска на портфолиото.

Ще намерите по-подробни трейдинг стратегии, след като засегнем някои по-специфични теми като Форекс стратегии, и стратегии за търговия с акции и индекси. Това ще направим след като приключим с 6-те основни видове трейдинг стратегии в този раздел. А сега нека се насочим към втория тип стратегии - суинг трейдинг.

2. Суинг стратегии за търговия

Какво е суинг трейдинг? Суинг трейдинг е метод, при който трейдърите купуват или продават финансови активи, с цел да ги задържат от няколко дни от няколко седмици. Използващите суинг трейдинг за търговия са известни като следващи тренда трейдъри и често използват дневна графика, за да влизат и излизат от сделка.

Някои суинг стратегии за търговия на финансовите пазари използват само технически анализ на ценовото движение за вземане на решение за търговия. Все пак, често срещано е суинг трейдинг стратегиите да използват и фундаментална информация или анализи на няколко времеви рамки. Това едва ли е изненадващо при положение, че суинг трейдърите се нуждаят от повече детайли, тъй като ще държат позицията си отворена в рамките на няколко дни или повече.

Пример за суинг стратегия за търговия

Една от най-популярните суинг трейдинг стратегии включват употребата на технически индикатори. Разнообразието при индикаторите е голямо и всеки от тях има своите преимущества и недостатъци. И така, кои са най-добрите индикатори за суинг търговия? Много суинг трейдъри използват RSI, Stochastic или MACD, за да идентифицират продължаване или обръщане на настоящата тенденция.

В крайна сметка най-добрите индикатори за суинг търговия ще са тези, които сте тествали и изучили. Нека да разгледаме един пример на суинг трейдинг графика:

aex25 hedging daily chart

Повечето суинг трейдинг графики имат три компонента:

 1. Графика от дневни барове или свещи. Това означава, че всяка свещ или бар представлява един търговски ден.
 2. Филтър за тренд. В горната примерна графика, като филтър за тренд се използва 50-периодната пълзяща средна и e обозначена с червената вълнообразна линия, преминаваща през ценовите свещи.
 3. Индикатор за свръх покупки и свръх продажби. В горната примерна графика, стохастичния осцилатор се използва за определяне на състояние на свръх покупки или свръх продажби и се намира в долната част на графиката.

Тъй като търговската стратегия е просто методология за подпомагане на процеса на вземане на решения от трейдъра, стратегия за търговия може да се изготви използвайки трите компонента, изброени по-горе. Например:

 • Правило 1: Когато цената е над пълзящата средна се оглеждайте само за дълги позиции (покупки). А когато цената е под пълзящата средна се оглеждайте само за къси позции (продажби).
 • Правило 2: Влизайте в дълга позиция само ако Стохастик е под нивата от 20, които представляват територия на свръх продажби. Влизайте в къса позиция само, когато Стохастик е над нивата от 80, които маркират територия на свръх покупки.

Използвайки тези прости правила трейдърите могат да идентифицират ниваta за вход в сделка, отбелязани с жълтите полета на графиката по-долу:

aex25 daily hedging

Тези прости правила могат да послужат като отправна точка за подпомагане на трейдъра в търговията по посока на тренда и определяне на времето на вход. Разбира се, подходящите стратегии за суинг трейдинг ще включват допълнителни правила, включващи специфични графични ценови модели, или нива на подкрепа и съпротива за определяне на входна цена и поставяне на стоп лос. Освен това, и анализ на по-висока времева рамка за идентифициране на нивата за поставяне на тейк профит, тъй като суинг трейдърите имат за цел да държат сделки за няколко дни или повече.

Употребата на най-добрите индикатори за суинг трейдинг може да помогне за систематизиране на подход в рамките на цялостна стратегия за търговия, така че да не бъдете оставени да се чудите какво Ви казва технически индикатор. При търговията на финансовите пазари подготовката е ключът към успеха.

3. Позиционни трейдинг стратегии.

Позиционният трейдинг е стил на търговия, при който трейдърите купуват и продават финансови активи с цел да задържат позициите си отворени в рамките няколко седмици или месеци. Позиционните трейдъри обикновено използват комбинация от дневни, седмични и месечни графики, заедно с фундаментален анализ за взимане на своите решения за влизане в сделка.

По същество позиционният трейдър е активен инвеститор, тъй като те са по-малко загрижени за краткосрочните колебания на пазара и търсят сделки за по-дългосрочен период.

Ключовият фокус един позиционен трейдър е върху наградата за риска от търговията. Обикновено, позиционните търговци очакват да държат своите позиции от няколко седмици до няколко месеца и те могат да имат множество загубени сделки, преди една голяма печеливша.

Пример за позиционна трейдинг стратегия

amazon daily chart

Повечето позиционни трейдинг стратегии имат 3 компонента:

 1. Дневна времева рамка или по-висока (седмична или месечна).
 2. Тренд филтър. На примерната графика отгоре като филтър за тренд е използвана 100-периодната пълзяща средна и е отбелязана с оранжевата вълнообразна линия през графиката на цената.
 3. Моментум индикатор за обръщане. На примерната графика по-горе, индикаторът MACD е използван да идентифицира промяната в инерцията и се намира в дъното на графиката.

Тъй като търговската стратегия е просто методология за подпомагане на процеса на вземане на решения от трейдъра, стратегия за търговия може да се изготви използвайки трите компонента, изброени по-горе. Например:

 • Правило 1: Когато цената е над пълзящата средна се оглеждайте само за дълги позиции (покупки). А когато цената е под пълзящата средна се оглеждайте само за къси позции (продажби).
 • Правило 2: Влизате в дълга позиция само ако индикаторът MACD се намира над 0, което показва, че инерцията става бича. Влизате само в къса позиция сако ако MACD се намира под 0, което показва, че инерцията става меча.

Разбира се, трейдърът все още трябва да намери подходящия момент за влизане в сделка и дори ако това бъде изпълнено, инерцията може да се обърне и да доведе до загуба по сделката. Все пак, именно тези дългосрочни трендове са това, което позиционният трейдър се опитва да открие и да търгува.

4. Алгоритмични стратегии за търговия

Алгоритмичната търговия е метод, при който трейдърът използва компютърни програми за влизане и излизане от сделки. Търговецът ще напише програмен код за набор от правила и условия за действие на компютърната програма. Алгоритмичната търговия е известна също като търговия с алгоритми, автоматизирана търговия, или търговия с роботи.

Повечето алгоритмични стратегии за търговия се опитват да се възползват от много малки движения на цените като търгуват с много висока честота. Много нови трейдъри са подлъгани от високочестотните стратегии за търговия, тъй като те могат да търгуват без присъствието на човек. За съжаление, тъй като изглежда много примамливо да се трупа капитал без много усилия, има много измамни алгоритми, затова трябва да се внимава.

Макар и да има много повече неуспешни алгоритмични търговски стратегии, отколкото успешни, има редица трейдъри, които успяват да използват силата на алгоритмичната търговия. Много търговци ще използват инвестиционни алгоритми или алгоритмични Форекс стратегии, за да си помогнат в търсенето на някои фундаментални или технически условия, които са част от техните търговски стратегии.

Реално погледнато алгоритмите действат като скенер за потенциални възможности на пазарите, на които са фокусирани. След това трейдърът може да насочи вниманието си към анализиране на останалата част от графиката, използвайки своя собствена стратегия за търговия и трейдинг техники.

Можете да тествате различни видове алгоритмични трейдинг стратегии без да рисувате собствен капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

5. Сезонни стратегии за търговия

Сезонните стратегии за търговия включват потенциално повтарящи се тенденции на пазарите в определени периоди от годината. Много финансови пазари показват характерни повтарящи се сезонни модели. Те може да са базирани на климата, правителствени икономически оповестявания и корпоративни отчети.

Един сезонен трейдър би използвал тези модели като статистическо предимство при избора на инструменти за търговия и период за влизане в сделка.

Сезонни инвестиционни стратегии

Едни от най-популярните сезонни стратегии за търговия често се практикуват на фондовите пазари. Има една много стара борсова поговорка "Продай през май и стой далеч". Този израз се опитва да представи една типична слабост на фондовия пазар през летните месеци, основно между май и октомври.

Според проучване на списание Financial Analyst Journal от 2013 година, което наблюдава този феномен, е установено, че той съществува между 1998 и 2012 г., като възвръщаемостта от инвестициите в акции е по-висока през периода ноември-април от периода май до октомври. Това обаче не означава, че летните месеци са като цяло отрицателни.

Тази лятна слабост на фондовите пазари често се дължи на спада на търговските обеми в летните месеци, но с все по-голямото навлизане на автоматизираната търговия, тази слабост става все по-слабо забележима.

При акциите има и още една много популярна стратегия за търговия, която си заслужава да споменем е т.нар. "Коледно рали". Това е една тенденция на фондовите пазари да нарастват в последните 5 търговски дни на годината и първите два от новата.

Важно да знаете, че тези сезонни търговски стратегии просто предоставят допълнително предимство в търговията. Всеки сезонен трейдър ще вземе предвид и други фактори и индикатори, за да идентифицира най-добрите възможности на пазарите. Едва ли има успешен трейдър, който да разчита само на един показател за анализ.

6. Инвестиционни стратегии за търговия

Инвестиционните и трейдърските стратегии за търговия имат много общо, но и една основна разлика. Инвестиционните стратегии за търговия са по-дългосрочни, докато трейдърските стратегии включват по-краткосрочно задържане на една позиция отворена.

Повечето инвестиционни стратегии за свързани с акции, тъй като покупката на печеливша компания може на теория да има неограничен потенциал за ръст. При закупуване на акции на компания понижението не е неограничено. Въпреки това, ако компанията фалира инвеститорът може да загуби цялата си инвестиция.

Когато инвеститорите формулират своите правила или условия за своите инвестиционни стратегии често се опитват да намерят показателите на изявени компании като Facebook и Amazon. Въпреки това, има много други компании, в които инвеститорите се опитват да се позиционират, според специфичните инвестиционни стилове:

 • Инвестиции в растеж: Стратегическите методи, които се фокусират върху инвестициите в растеж, имат за цел да идентифицират акции, които показват най-добри перспективи за растеж. Най-общо казано, това означава да се идентифицират компаниите, които са в зряла фаза на своя бизнес цикъл. Например, акциите на технологичните компании са привлекателни за много инвеститори търсещи растеж, тъй като тези те обикновено стават публични, за да привличат капитал, за да станат още по-големи.
 • Инвестиции в стойност: Стратегическите методи, които се фокусират върху инвестирането на стойност, са насочени към идентифициране на акции, които показват най-добра „стойност" за парите инвестирани в тях. Акциите на растежа всъщност често са прекалено скъпи, тъй като предлагат най-добрите перспективи за бъдещето. Акциите, които предлагат стойност обикновено са с понижена цена поради скорошни негативни новини или лошо управление. Инвеститорите в стойност ще търсят промени в обстоятелствата и ще инвестират в обрат в историята на компанията.
 • Инвестиции в доходност: Подходите, които се фокусират върху инвестиции в доходност, са насочени към акции на компании, които предлагат сериозна фиксирана доходност (изплащат дивиденти). Въпреки че тези акции може да са доста привлекателни за инвеститори, които не желаят да рискуват прекалено много, стойността им може да се понижи, когато например лихвените нива се покачат. По този начин инвестицията може да се окаже губеща, въпреки изплащането на дивиденти.

Ако планирате инвестиции на фондовия пазар, за да изградите собствено портфолио трябва да имате достъп до най-добрите продукти. Един от тези, които предлага Admiral Markets е сметката Invest.MT5, с която ще можете да купувате и продавате реални акции и ETF-и от 15 от най-големите фондови пазари в света. Кликнете на банера по-долу и вземете безплатно Вашата сметка Invest.MT5.

Инвестирайте в акции и ETF-и с Admiral Markets

Сега след като сте запознати с основните видове стратегии за търговия на финансови пазари, можем да разгледам и някои успешни Форекс стратегии за търговия, както и такива за търговия с индекси, акции, суровини и CFD-та. Все пак, преди това трябва да сте сигурни, че разполагате с точната платформа за търговия, така че да имате достъп до най-добрите инструменти, за да бъдете успешен трейдър и инвеститор.

Най-добрите платформи за различни стратегии за търговия

Възможността за достъп до стабилна и сигурна платформа за търговия е от съществено значение в съвременните бързо развиващи се пазари. Най-добрите платформи за търговия Ви позволяват да видите исторически ценови графики на инструмента, който търгувате, както и да ви предоставят различни възможности да поставите Вашите поръчки и да управлявате сделките си.

Благодарение на значителния напредък в технологиите, вече можете да имате своята платформа за графики и платформа за посредничество на едно място благодарение на пакета за търговия на платформи Admiral Markets MetaTrader, който включва:

 • MetaTrader 4
 • MetaTrader 5
 • MetaTrader WebTrader
 • MetaTrader Supreme Edition (Персонализиран плъгин за MetaTrader 4 и MetaTrader 5, създаден от Admiral Markets и професионални експерти по търговия)

dji30 hedging h1

Примерна екранна снимка на платформата на Admiral Markets - MetaTrader 5.

Чрез споменатите по-горе платформи можете да търгувате с всички видове инструменти и стратегии за търговия като Форекс стратегии, стратегии за борсова търговия, CFD стратегии, стратегии за търговия със суровини и стратегии за търговия с индекси. Всъщност, можете да получите достъп до повече от 8000 + инструмента, както и новинарски съобщения и усъвършенствани инструменти за търговия.

Най-важното е, че с тези платформи имате достъп до голяма библиотека от индикатори за търговия, които могат да бъдат много полезни, когато следвате и развивате различни стратегии за търговия на различни пазари. Някои от най-популярните търговски индикатори в света са напълно безплатни на всички платформи за търговия MetaTrader на Admiral Markets, като:

 • RSI Индикатор
 • Bollinger Bands
 • MACD
 • Ichimoku
 • И много други модерни технически индикатори.

Admiral Markets предлага на професионалните трейдъри възможност да подобрят значително търговския си опит, като подсили платформите MetaTrader с MetaTrader Supreme Edition. Получавате достъп до отлични допълнителни функции като модерни индикатори за търговия като корелационната матрица, която ви позволява да сравнявате и контрастирате различни валутни двойки, заедно с други фантастични инструменти, като прозореца Mini Trader, който ви позволява да търгувате в по-малък прозорец, докато продължавате с ежедневните си неща.

Вземете всичко това безплатно само като кликнете на банера по-долу:Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Сега, когато имате достъп до някои от най-добрите платформи за търговия, нека да разгледаме различните видове онлайн стратегии за търговия за някои от най-активно търгуваните пазари в света.

Трейдинг стратегии за 2019 година

В тази секция ще намерите голямо разнообразие от стратегии за търговия на различни пазари. Важно е да запомните, че една ефективна търговска стратегия е предназначена да рационализира процеса на търговия с информация чрез създаване на набор от правила или методология за вземане на търговско решение.

Повечето трейдъри започват да вярват, че успешна стратегия за търговия е тази, която печели в 100% от времето и ще прекарат много часове опитвайки се да намерят "свещения граал". Докато някои уебсайтове ще продават тези „светия граал" системи на необразованите, си струва да си припомним, че те просто не съществуват.

Стратегията за търговия със стабилни принципи за управление на риска може да даде предимство на трейдъра с течение на времето. Тя обаче ще придружена и от печеливши и губещи сделки. В крайна сметка на пазара може да се случи всичко, във всеки един момент. Стратегиите по-долу са предназначени да демонстрират различните възможности, достъпни за трейдърите, както и да действат като отправна точка за създаване на по-задълбочен и подробен набор от правила.

Нека да започваме!

Успешни Форекс стратегии за търговия

Валутният пазар е идеален за почти всички различни видове Форекс стратегии като дневна търговия, суинг търговия, алгоритмична търговия и др. Това се дължи на факта, че валутният пазар е отворен 24 часа в денонощието, 5 дни в седмицата, което го прави един от най-ликвидните пазари на разположение за търговия.

Форекс стратегия за търговия с EUR/USD

Тъй като валутният пазар е отворен за търговия от понеделник до петък инструменти като EUR/USD могат да показват няколко вида пазарни условия за кратък период от време. Например двойката за кратко може да премине през възходящ тренд, низходящ тренд и да се търгува в диапазон. Ето защо някои трейдъри използват Bollinger Bands в своята стратегия за валутна търговия с EUR/USD.

Bollinger Bands се използват за идентифициране на пазари, които са тихи и често се движат настрани, както и пазари, които показват повишена волатилност и са на път да се движат в определена посока. Самият инструмент Bollinger Bands се състои от три линии. Средната линия е 20-дневна проста пълзяща средна и се използва за изчисляване на стойността на горните и долните ленти. Тези ленти са две стандартни отклонения от 20-дневната прост плъзгаща средна.

Тъй като стандартното отклонение е мярка за волатилност, много правила около Bollinger Bands се фокусират върху движенията на горната и долната лента, като:

 • Правило 1: Когато линиите на Болинджър се раздалечават, пазарът е по-волатилен и може да започне тренд.
 • Правило 2: Когато линиите на Болиджър се приближават, пазарът е по-слабо волатилен и може да започне да се търгува в диапазон.

Нека погледнем 1-часовата графика на EUR/USD с индикатор Bollinger Bands:

eurusd bollinger bands

Графиката на цената на EUR/USD показва приближаващи се линии на Болинджър. Отказ от отговорност: Графиките на финансовите инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети или покани за покупка или продажба на финансови инструменти предоставени от Admiral Markets (CFD-та; ETF-и; акции). Миналото представяне не е непременно показател за бъдещи резултати.

В горната графика трите зелени линии представляват индикатора Bollinger Bands. Оцветените в жълто представляват периоди от време, в които линиите на Bollinger се свиват. Вижда се, че в повечето случаи по време на тези периоди пазара се движеше в диапазон.

Но има и други периоди от време, когато пазарът се движи настрани, но линиите на Болинджър не се свиват, което означава, че индикаторът често може да изостава от реалната цена.

Сега нека да разгледаме периода от време, когато линиите на Болинджър се разширяват:

eurusd bollinger bands h1

На тази графика сините полета показват периодите, когато линиите на Болинджър са значително разширени. В повечето случаи, ценовото движение прави пробив и се движи с краткосрочна тенденция, в някои случаи нагоре, в други надолу. Тъй като тези трендове предлагат по-големи ценови движения, използване на разширяването на линиите на Болинджър може да бъде полезно при употреба във Форекс стратегии за търговия.

След като Bollinger Bands измерва волатилността, а не посоката на тренда, някои трейдъри добавят филтър за тренд като дългосрочна пълзяща средна към своята Форекс стратегия за търговия. Това е така, защото пълзящите средни показват средната за определен период от време, което ги прави много полезни за бързото определяне на генералната посока на цената. Например:

 • Правило 3: Влизайте само в дълги позиции, когато се цената е над 200-периодната експоненциална средна (200 EMA).
 • Правило 4: Влизайте само в къси позиции, когато цена е под 200-периодната пълзяща средна (200 EMA).

Оранжевата линия на графиката по-долу показва 200-периодна експоненциална пълзяща средна (200 EMA), която отчита средната цена на последните 200 бара. Тъй като експоненциалната плъзгаща средна сочи надолу, това означава, че в повечето време цената се движи надолу, което ни помага бързо да идентифицираме общата тенденция.

Зелените полета показват периодите от време, когато лентите на Болинджър се разширяват и цената пробива надолу, под долната лента на Болинджър и по посока на дългосрочната плъзгаща средна.

eurusd bollinger bands chart

Графиката на EUR/USD показва разширяващи се линии на Болинджър и пробив на цената под долната граница по посока на 200-периодната пълзяща средна, която играе ролята на филтър за тренд.

Докато допълнителните правила водят до по-малко възможности за търговия, то приближават трейдъра към изграждането на успешна Форекс стратегия, която е да рационализира процеса на вземане на решения. На този етап трейдърът може да добави още правила относно специфичната входна цена, цената на стоп лос, и тейк профит, и размера на търговията, за да оптимизира процеса на вземане на решения за всякакви възможности за търговия.

Тествайте свои собствени Форекс стратегии без риск за Вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets. Кликнете на банера по-долу и вземете Вашата демо сметка.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Стратегии за търговия с акции

Фондовият пазар също е много удобен за почти всички видове стратегии за търговия. Тъй като инвеститорите и мениджърите на фондове са склонни да купуват компании дългосрочно в очакване на поскъпване на цената на акциите, тенденциите обикновено продължават по-дълго на този конкретен пазар.

И трейдърите, и инвеститорите участват на фондовия пазар като използват множество стратегии, които обсъдихме по-горе. В повечето случаи инвеститорите купуват реални акции на компании, трейдърът обикновено спекулира с цената, използвайки договори за разлика (CFD). CFD дава известни предимства като възможностите да се търгува и на къса и на дълга позиция и затова в някои случаи и инвеститорите прибягват до употребата на на договори за разлика.

Netflix позиционна трейдинг стратегия

Макар и да има хиляди компании за търговия и инвестиции, придържането към познати компании и такива, които използвате в ежедневието като например Apple, Amazon, Facebook, Google или Netflix. Въпреки има различия в тенденциите при различните акции, те малко или много са подобни. Това прави една трейдинг стратегия, приложима за много различни глобални акции.

netflix trading strategy

Графика на цените на акциите на Netflix от 2015-2019. Отказ от отговорност: Графиките на финансовите инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвет или поканa за покупка или продажба на финансови инструменти предоставени от Admiral Markets (CFD-та; ETF-и; акции). Миналото представяне не е непременно показател за бъдещи резултати.

Въпреки че горната графика е на Netflix, тя може да представлява цената на всяка друга акция. Цената на акцията може да е в тренд от много дълго време, много трейдъри могат да използват силата на експоненциалната пълзяща средна, за да се опитат да се възползват от тенденцията.

Един от най-универсалните начини за употреба на експоненциална пълзяща средна в стратегия за търговия с акции е пресичане на една по-бърза средна с по-бавна такава. Бързата пълзяща средна се базира на по-малко исторически свещи, отколкото бавната пълзяща средна. Например набора от правила може да представлява средното:

 • Правило 1: Влизайте в дълга позиция, когато 8-периодната експоненциална средна пресече 21-периодната отдолу нагоре.
 • Правило 2: Влизайте в къса позиция, когато 8-периодната експоненциална средна пресече 21-периодната отгоре надолу.

В този случай бързо движещата се пълзяща средна е 8-периодна, докато бавната е 21-периодна. И двете числа са част от редицата на Фибоначи, които са много популярни в търговията на финансовите пазари. Нека видим как да изглежда всичко това на графиката на акциите на Netflix:

netflix trading strategies

Графика на цената на акциите на Netflix заедно с 8-периодната експоненциална средна (синята линия) и 21-периодната експоненциална средна (жълтата линия).

На графиката по-горе има многократни случаи на пресичане на двете пълзящи средни и нагоре и надолу. В някои случаи цената продължава да се движи доста време в същата посока, а в други обръща посоката. Нека маркираме пресичанията на двете експоненциални средни, за да разберем повече:

trading netflix strategy

Червените вертикални линии отбелязват пресичанията, когато бързата пълзяща средна пресича под бавната. Зелените вертикални линии представляват случаите, в които бързата пълзяща средна пресича над бавната. Какво може да научим от това?

 • От петте случая, когато 8-периодната експоненциална пълзяща средна преминава под 21 експоненциална средна, само два пъти пазарът продължава да се движи в надолу за продължителен период от време. Един от проблемите с кръстосването на на пълзящите средни е, че може да вид дадат прекалено късен сигнал за влизане в сделка или сигнала да е фалшив.
 • От петте случая, когато 8-периодната експоненциална пълзяща средна преминава над 21 експоненциална средна, пазарът продължи да се движи нагоре през повечето време. Именно в тези ситуации, трейдърът ще се опита да постигне по-високо съотношение риск/печалба.

Пресичането на пълзящи средни по-скоро се включва в позиционни стратегии за търговия, които са подходящи за следване на тренда на фондовите пазари. Поставянето на стоп лос и тейк профит при търговията са пожелание на трейдъра, но е добре да се знае, че този тип трейдинг стратегия води до повече губещи сделки, отколкото печеливши. Целта обаче печелившите да да донесат възвръщаемост, която е няколко пъти по-голяма от риска.

По тази причина е важно да се използват разумни техники за управление на риска, за да се запази рискът по сделките малък, за да се даде възможност за многобройни губещи сделки преди възможността за голяма печалба.

CFD трейдинг стратегии

CFD или договори за разлика позволяват на трейдърите да спекулират с повишенията и пониженията на цените без да има нужда да притежават реалния актив. Когато търгувате със CFD имате две страни, които участват - брокер и трейдър. По същество, когато трейдърът отвори дълга или къса позиция, двете страни сключват споразумение да заплатят разликата между цената на влизане на пазара и цената на излизане.

Елементарното влизане и излизане от сделка в сравнение с някои други продукти за търговия е само една от причините много трейдъри да използват CFD, за да търгуват на голямо разнообразие от пазари като Форекс, акции, индекси, суровини, облигации, ETF-и и криптовалути. Една област, която привлече сериозно внимание в CFD търговията е късите позиции в Биткойн.

Традиционно, за да се скъси Биткойн, късия продавач би трябвало да заеме Биткойни, които не притежава, и след това да ги продаде на свободния пазар по пазарна цена. Впоследствие краткият продавач би купил тези Биткойни на по-ниска цена в бъдеще и печалба от тях би била разликата в цената, на която ги е продал и тази, на която ги е купил обратно. При търговията със CFD този процес е много лесен. Единственото, което трябва да направи трейдъра е да отвори платформата и да кликне върху бутона "Продай по пазарна цена".

Стратегия за търговия със CFD върху Биткойн

Криптовалутите като Биткойн са склонни на големи ценови колебания поради волатилния характер на пазара, който все още е сравнително нов. Това подхожда на множество стратегии за търговия като търговия в рамките на деня, суинг трейдинг и позиционна търговия.

Стратегията "Price Action" (Ценово движение) е също много популярна на много CFD пазари. А какво е търговия по ценовото движение? По същество това е изследване на ценовите модели, за да се определи какво се случва сега, с цел да се прогнозира какво ще случи след това. Нека погледнем как можем да използваме стратегия за търговия по ценовото движение, за търговия със CFD върху Биткойн, включително къси позиции в Биткойн.

bitcoin cfd trading

Графика на Биткойн срещу американски долар. (BTC/USD). Отказ от отговорност: Графиките на финансовите инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети или покани за покупка или продажба на финансови инструменти предоставени от Admiral Markets (CFD-та; ETF-и; акции). Миналото представяне не е непременно показател за бъдещи резултати.

На горната графика на Биткойн срещу щатски долар е показана 34 периодната пълзяща средна (34 ЕМА) върху цената. Както научихме от различните стратегии за търговия по-горе, можем да използваме пълзящи средни като филтър за тренд:

 • Правило 1: Влизайте в дълги позиции, когато цената е над 34 ЕМА
 • Правило 2: Влизайте в къси позиции, когато цената е под 34 ЕМА

Въпреки че пълзящите средни дават насоки за посоката, трейдърите се нуждаят и от правила за избиране на времето, в което да влязат в сделка. Ето тук стратегия за търговия по ценовото движение може да полезна. Има много модели, които могат да бъдат използвани в търговията о ценовото движение и две от най-популярните са "чук" и "падаща звезда".

Моделът за търговия по ценовото движение наречен "Чук" (показан по-горе) е бичи сигнал, който показва провала на продавачите на направят ново дъно и завръщането на купувачите на пазара, които успяват да накарат пазара да затвори близо до най-високите стойности.

Моделът за търговия по ценовото движение нарече "Падаща звезда" (показан отгоре) е обратен на "Чук". Той е мечи сигнал, който показва, че купувачите не успяват да затворят пазара на нов по-висок връх, а продавачите се завръщат на пазара и успяват да накарат цената да затвори близо до най-ниското ниво. Сега можем да доразвием правилата, които използваме за изграждане на търговска стратегия:

 • Правило 1: Влезте в дълга позиция, когато цената е над 34 EMA и формиран ценови модел "Чук".
 • Правило 2: Влезете в къса позиция, когато цената е под 34 EMA и е формиран ценови модел "Падаща звезда".

bitcoin cfd

Графика на цената на BTC/USD, на която в червено са очертани ценовите модели "падаща звезда", а в зелено са очертани ценови модели "чук". Червената вълнообразна линия пък е 34 EMA.

На графиката по-горе може да видим реално появата и на правило 1 и на правило 2. В повечето случаи пазарът продължава в посоката на движение на пълзящата средна и посоката, която подсказва ценовия модел. Ще има случаи, когато избраните от Вас правила ще са по-малко ефективни. Ето защо управлението на риска и употребата на стоп лос ордер ще са много полезни в дългосрочен план.

Една от другите причини, поради които търговията по ценовото движение е толкова популярна е, че самите ценови модели дават на трейдърите възможност да идентифицират нивата за вход в сделка и поставяне на стоп лос. Например, входната цена би могла да бъде, когато пазарът пробие максималната цена на чука или най-ниската цена на звездата.

В тази ситуация стоп лос поръчката може да бъде поставена в другия край на ценовия модел, а целевото ниво (тейк профит) трябва да бъде поне колкото риска в сделката или дори два пъти по-голямо. Риска в търговията е разликата между нивото на вход и стоп лос ордера.

Чрез използването на тези ценови търговски модели и CFD търговия, трейдърът може да отваря дълги или къси позиции в Биткойн. По този начин търговецът може да се възползва от различни пазарни условия - повишение или понижение на цената.

Admiral Markets дава възможност на трейдърите да търгуват 24 часа на ден, 7 дни в седмицата с двойки от най-големите криптовалути срещу USD и EUR, както и крипто кросове. Започнете да търгувате CFD върху BTC/USD; ETH/EUR; XRP/EUR; LTC/BTC и много други като кликнете на банера по-долу.

Търгувайте криптовалути с Admiral Markets

Трейдинг стратегии за суровини

Търговията на различни суровини като злато, сребро и петрол е доста популярна сред трейдърите, тъй като тези инструменти често може да се движат в тренд за продължителен период от време. Всички пазари преминават през различни условия в някакъв момент. Въпреки това пазарите на суровини биват силно засегнати от промяната в търсенето и предлагането, предизвикани от промените в климатичните условия, геополитическите напрежения и икономическите настроения.

Видовете стратегии, които обикновено са подходящи за търговия със суровини са суинг трейдинг и позиционни стратегии. Много трейдъри използват едновременно елементи от сиунг трейдинг стратегии и стратегии за търговия в рамките на деня, за да търгуват на пазари на суровини с много силен тренд. Това позволява на търговците на използват по-малки времеви рамки, за да идентифицират възможности за влизане в сделка.

Стратегии за търговия с петрол

MACD и RSI са два от популярните индикатори за търговия, които помагат да да бъдат открити пазари в тренд, пазари, които могат да променят посоката си и да пазари, които са свръхкупени или свръхпродадени. Ето как изглежда и двата индикатора на графиката на суровия петрола тип Brent:

brent crude oil chart

Графика на суровия петрол тип Brent с индикатори MACD И RSI. Отказ от отговорност: Графиките на финансовите инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети или покани за покупка или продажба на финансови инструменти предоставени от Admiral Markets (CFD-та; ETF-и; акции). Миналото представяне не е непременно показател за бъдещи резултати.

За начинаещите трейдъри графиката на цената може да изглежда произволна и объркваща. Ето защо стратегията е толкова важна - тя може да помогне на търговците да рационализират процеса на информация, за да помогнат при вземането на решения. Така че нека започнем с набор от правила, за да обработим това, което ни казва графиката:

 • Правило 1: Влизайте в дълги позиции, когато MACD е над своята нулева линия.
 • Правило 2: Влизайте в къси позиции, когато MACD е под своята нулева линия.

По същество MACD играе ролята на филтър за тренд, за да даде на трейдъра насоки за посоката. Следващата стъпка е да се провери за свръхкупени или свръхпродадени пазарни условия, тъй като това може да подскаже най-доброто време за влизане в сделка. Затова може да използван 4 периоден RSI:

 • Правило 3: Влизайте в дълги позиции, когато RSI се намира под 30 (долната черна линия на индикатора)
 • Правило 4: Влизайте в къси позиции, когато RSI се намира над 70 (горната черна линия на индикатора).

Трейдърите може да използват още правила, за да прецизират входната цена и поставянето на стоп лос поръчка. Например, допълнителни правила могат да включват ценови модели като чук или падаща звезда. Някои трейдъри могат да прибегнат до употребата на други индикатори като Среден истински диапазон (Average True Range) за идентификация на ценови нива за вход и стоп лос. Но засега нека да намерим зоните, където се прилагат правила от 1 до 4:

crude oil chart

Четиричасова графика на суров петрол тип Brent с индикатори MACD и RSI.

В ценовата графиката по-горе, зелените полета представляват периоди, в които са изпълнени както правило едно, така и правило три; MACD над нулевата линия и индикаторът RSI под линията 70. Червените полета представляват моменти, в които са изпълнени както правило две, така и правило четири; MACD под нулевата линия и RSI индикатора над линията 30.

Важно е да се отбележи, че тези условия са най-подходящи за пазари с много силни тенденции, както показва четиричасовата ценова графика. Струва си да се обмисли и добавянето на още правила като например пълзящи средни, за да се опитата да се идентифицират условия. Разбира се, неизбежно е, че ще има губещи сделки, когато пазарът промени посоката или пазарните условия като цяло. Ето защо употребата на стоп лос и подходящи техники за управление на риска са от голямо значение.

Стратегии за търговия с индекси

Търговията с индекси е предпочитана и от краткосрочните, и от дългосрочните трейдъри, тъй като борсовите индекси могат да предложат силни трендове, както на по-малките, така и на по-големите времеви рамки. Това е и причината стратегии за търговия с индекси включват стратегии за търговия в рамките на деня, суиг трейдинг стратегии, позиционни трейдинг стратегии и сезонни инвестиционни стратегии и дори хеджиране.

Тъй като глобалните фондови привличат всякакъв вид трейдъри, индикатори като RSI, MACD, Stochastic и Bollinger Bands могат да бъдат доста ефективни при точните пазарни условия.

Въпреки че Admiral Markets предлага търговия с 25 борсови индекси, повечето краткосрочни трейдъри се съсредоточават върху основните от тях като DJI30; SP500; NQ100; DAX30; FTSE 100, CAC40 и JP225. Те покриват основните фондовите пазари в САЩ, Европа и Азия. Нека сега се съсредоточим върху стратегии за търговия с немският индекс DAX30.

Трейдинг стратегия за DAX30

Някои трейдъри са фокусирани върху търговия с акции в рамките на деня и избират да използват техники за дей трейдинг на фондовия пазар, поради по-ниските разходи за търговия. Например Admiral Markets предлага 24 часова търговия с DAX30 CFD с нулеви комисионни и тесни спредове на най-популярните платформи за търговия в света.

Когато се научите как да търгувате в рамките на деня със CFD върху индекса DAX30 е важно да запомните, че сам по себе си дей трейдинга включва влизането в няколко сделки на ден. Това е от ключово значение, тъй като високата честота на търговия означава множество печеливши и губещи сделки. Затова управлението на риска трябва да бъде крайъгълен камък на вашата търговска стратегия. Засега ще се съсредоточим върху използването на някои от индикаторите и техниките, които използвахме в предишните стратегии, обсъдени по-горе.

dax 30 chart

5-минутна графика на DAX30 CFD с Bollinger Bands, MACD и 50 EMA. Отказ от отговорност: Графиките на финансовите инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети или покани за покупка или продажба на финансови инструменти предоставени от Admiral Markets (CFD-та; ETF-и; акции). Миналото представяне не е непременно показател за бъдещи резултати.

Изображението по-горе показва 5-минутната графика на DAX30 CFD за специфичен период от време. Употребата на различни търговски индикатори може да помогне за идентифицирането на тренд на пазара и определянето на точното време за влизане в сделка. Пример:

 • Правило 1: Влезте в дълга позиция, когато цената е над 50 EMA + MACD е над 0 + цената се е отблъснала от линия на Болинджър.
 • Правило 2: Влезте в дълга позиция, когато цената е под 50 EMA + MACD е под 0 + цената се е отблъснала от линия на Болинджър.

Графиката по-долу показва някои периоди, в които са изпълнени правила 1 или 2.

dax 30 index

5-минутна графика на DAX30 CFD с Bollinger Bands, MACD, 50 EMA и търговски примери.

Лесно могат да се определят циклите на волатилността на цената в първата част на графиката. Комбинацията от експоненциална пълзяща средна и MACD помага да се избегнат подобни прекалено волатилни пазарни условия.

Средната част на графиката е мястото, където ценовите цикли започват да улягат, а експоненциалната плъзгаща средна и MACD подравняването помагат да се идентифицират три възможни възможности за търговия, подчертани в червено.

Докато движението в първото червено поле местеше цената от горната линия на Болинджър към долната (добра ценова цел, когато се търгува с къса позиция), второто и третото червено поле пробиха горната линия, което би довело до две последователни сделки със загуба.

В края на графиката цената започва да изгражда възходящ тренд, което кара MACD и експоненциалната пълзяща средна да подсказват дълги позиции. Търговията след рикошет в долната линия на Болинджър води до две възможности за влизане в сделка, които водят до достигане на горната линия (подходяща ценова цел, когато се търгува на дълга позиция).

Трейдърите могат да добавят повече правила, за да идентифицират най-добрите трендове, както и да използват подходящи техники за управление на сделките и риска, за да максимизират печалбите и минимизират загубите. Един от най-добрите начини за оптимизиране на стратегии за търговия е да си отворите демо сметка и да тествате в безрискова среда.

Всъщност Admiral Markets предоставя за професионалните трейдъри най-конкурентните условия за търговия с индекса DAX30! Да, точно така! Вие можете да търгувате CFD върху DAX30 с нулева комисионна . Кликнете върху банера отдолу, за да научите повече!

Търгувайте DAX30 с Admiral Markets

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.