Как да изградите собствен план за търговия?

Admirals

В бизнеса има стар израз, че ако не успеете да планирате, планирате да се провалите. Както при всичко друго в живота, създаването на план е от критично значение за успеха Ви и на финансовите пазари. Следването на вече установен план за търговия може да бъде много добро начало на Вашата кариера като трейдър ил инвеститор. Искате да научите повече затова как да изградите трейдинг план? Тогава сте на правилното място!

 

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е план за търговия?

План за търговия е метод за идентифициране на финансови инструменти за търговия, който взема предвид редица променливи, включително цели, риск и хоризонт на инвеститора. Търговският план очертава как даден трейдър ще открие и осъществи сделки с финансови инструменти и при какви условия.

На практика, търговският план е пътна карта за това как да търгувате и никакви сделки не трябва да се правят без добре изграден и тестван трейдинг план.

Планът се записва и следва. Той не се променя, освен ако не се установи, че не работи (печели пари) или търговецът намери начин да го подобри.

Базов план за търговия може да включва правила за влизане и излизане, както и за управление на риска и правила за оразмеряване на позициите. Търговецът може да добави допълнителни правила по своя преценка, за да контролира кога и как търгува.

Едва ли са много трейдърите (ако въобще има такива), които успяват да печелят на пазарите без да имат ясно дефиниран план.

Тествайте различни планове за търговия на финансовите пазари без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals (преди това Admirals). Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

Защо се нуждаете от план за търговия?

Причините да използвате план за търговия са много и тук ще изброим някои от основните. Ако изградите успешен търговски план ще можете да:

  1. Дефинирате с точност правилата за влизане и излизане от сделка.
  2. Да се ориентирате по-лесно пазарите и да следите повече финансови инструменти.
  3. Намалявате броя на нискокачествените сделки и съответно увеличавате този на висококачествените.
  4. Държите емоциите си далеч от търговията, а те са и един от най-големите Ви врагове.
  5. Управлявате риска, тъй като всеки план за търговия включва и параметри за риск мениджмънт.
  6. Следите отблизо резултатите от Вашата търговия и да направите нужните промени ако е нужно.

След като вече знаете защо трябва да използвате търговия план и да се придържате към него, нека да видим кои са ключовите компоненти на един план за търговия.

Кои са компонентите на един план за търговия?

Най-важните компоненти в един търговски план включват:

  • Цели. Какво искате да постигнете? Как планирате да го постигнете? И докога? Как ще следите резултатите?
  • Методология. Какво ще търгувате? Какъв вид трейдър ще бъдете? Колко ресурси ще отделите? Колко риск можете да поемете?
  • Риск мениджмънт. Колко може да си позволите да загубите в една сделка? Колко може да загубите то цялата сметка?
  • Стратегия за търговия. Критерии, които ще използвате за вход и изход? Как ще управлявате отворените позиции? Кои инструменти за анализ ще използвате?
  • Дневник. Прекрасен инструмент, за да следите резултатите от Вашия план и да определите кои са силните и слабите Ви страни в търговията e трейдинг дневник.

Научете повече за изграждането на план за търговия и още много горещи теми за пазарите от нашите безплатни уебинари на живо. Регистрирайте се още сега чрез банера отдолу:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

Как да създадете план за търговия?

След като вече знаете основните компоненти на един трейдинг план, то да видим как може да изградите собствена план за търговия.

Цели

В началото на всеки търговски план трябва да седят целите, които искате да постигнете. Започнете като довършите изречението: "Искам да бъде успешен трейдър, защото..."

Поставените цели е добре да отговарят на следните условия:

  1. Конкретни
  2. Постижими
  3. Измерими
  4. Базирани на времето

След това изберете времето, в което искате да постигнете целите, които сте си поставили.

Методология

Вече имате поставени цели, но сега идва време да разберете как ще ги постигнете. Може би първия сериозен избор, който ще трябва да направите е да изберете активите, които ще търгувате. Може да избирате от

Както и финансови деривати свързани с тези активи.

Добре да изберете активите, които са Ви най-познати и най-интересни.

Друг ключов въпрос, на който трябва да дадете отговор е колко средства ще отделите за търговия и какъв риск сте готови да поемете.

Риск мениджмънт

Управлението на риска има съществено значение за успеха на финансовите пазари. Изключително важно е да определите собствената си толерантност към риск и да определите точни и ясни правила за риск мениджмънт.

  1. Определете максималната загуба от една сделка, която можете да приемете.
  2. Определете максималната загуба на цялата сметка.
  3. Какъв ливъридж може да си позволите да използвате?

След като сте определили тези параметри ще можете с лекота да управлявате Вашите отворени сделки.

Изберете стратегия

Има няколко вида търговски стратегии, от които можете да избирате и те са:

Високочестотоната търговия обикновено е автоматизирана и се осъществява чрез различни експертни съветници (роботи). Причините са, че от времетраенето на сделките може да е само няколко секунди и дори частите от пункта може да се окажат важни за успеха на стратегията.

Независимо дали искате да скалпирате или да търгувате в рамките на деня, Вие вероятно обичате да действате активно и търсите бързи резултати от своите сделки. Ако е така, то скалпирането и търговията в рамките на деня са търговски стратегии, които е добре да обмислите.

Суинг търговията е по-дългосрочна и позициите може да останат отворени повече от един ден и да достигнат няколко седмици. Този търговски стил е често е предпочитан от хора, които имат друга основна дейност и се опитват да използват търговията, като втори източник на доход.

Позиционната търговия и инвестирането са дългосрочни подходи, при които позициите могат да се държат отворени месеци или дори години и се практикуват от доста по-пасивни трейдъри и инвеститори.

Дневник

Чрез дневник на Вашите търговски дейности Вие можете да следите резултатите от търговската си дейност и да идентифицирате своите успехи и грешки. Добрите трейдъри знаят кога и защо са предприели определени действия.

В дневника запишете:

  • Защо сте отворили определена сделка
  • Нива на вход, изход и целеви нива
  • Време на сделката
  • Модел, който Ви е подтикнал към влизане в сделката

Така ще съхраните историята на своята търговия и в даден момент може да се върнете и да анализирането своите успехи и грешки или да откриете възможности да подобрите своята търговска стратегия.

Започнете да прилагате Вашия търговски план на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на следващия банер:

Най-добрата платформа за множество активи


Инструменти за изграждане на трейдинг план

Хубавото е, че има сериозно разнообразие от инструменти, които могат да Ви помогнат при изграждането и тестването на план за търговия. Доказаните инвестиционни посредници като Admirals предоставят на своите клиенти широка гама от инструменти за анализ, които включват и технически и фундаментален анализ.

Списъкът може да е много дълъг, но тук ще се спрем на някои от най-популярните инструменти:

Възползвайте се от над 60 допълнителни функции към стандартния пакет на платфоrмата MetaTrader 5 с изключителната приставка на Admirals - MetaTrader 5 Supreme Edition. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 Supreme Edition още сега като кликнете на банера по-долу:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

Съвети за изграждане на търговски план

Ето и няколко съвета, които могат да Ви помогнат при създаването на собствен план за търговия:

  1. Започнете с обучението
  2. Тествайте на демо сметка
  3. Дръжте емоциите далеч от търговията
  4. Бъдете дисциплинирани и се придържайте към плана
  5. Активно управлявайте рисковете
  6. Бъдете в крак с последните новини за пазарите
  7. Бъдете търпеливи, отделете достатъчно време да се развиете
  8. Дръжте плана си сравнително прост
  9. Не забравяйте за дневника

Имайте предвид тези съвети може да по-бързо да изградите своя трейдинг план, освен това може да бъде и по-успешен.

Как да започнете да прилагате Вашия трейдинг план?

След като знаете какво е план за търговия, защо имате нужда от търговски план, които са основните компоненти и как да изградите собствен трейдинг план, то може би е дошло времето за по-интересната част - да приложите Вашия план на практика.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия
  2. Изтеглете платформа за търговия
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия с на финансовите пазари с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да приложите Вашия Форекс трейдинг план като разберете как да купите/продадете най-търгуваната валутна двойка в света - EUR/USD.

Как да купите EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) в EUR/USD, Вие очаквате той да се покачи, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) в EUR/USD, Вие очаквате той да се понижи, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е борсова спекулация и как да спекулирате на пазарите?
Едва ли има финансов пазар, на който да няма спекулации и спекулантите да не играят съществена роля. При някой по-малки пазари дори спекулативните сделки са основната част от търговията. Въпреки това, голяма част от хората, дори са чували думата спекулация, едва ли са много тези, които знаят точното...
Какво е фондов пазар и как да търгувате на фондова борса?
Понятия като фондова борса и фондов пазар може да звучат познато на широката публика, но в същото време да изглеждат сложни. Въпреки това, когато подходите дисциплинирано към инвестициите на фондовитe пазари, то те може да се окажат един от най-ефективните начини за постигане на личните финансови це...
Гап на пазара: Какво представлява и как да го търгувате?
Ако погледнете графиката на даден финансов инструмент, особено ако е от фондовите пазари, то почти веднага ще забележите поне една празнина - гап. Именно тези гапове са много интересни за едни трейдъри и много избягвани от други. Все пак всеки, който търгува на финансовите пазари трябва да знае какв...
Виж Всички