Суинг трейдинг: Всичко, което трябва да знаете

Борис Петров

Много трейдъри са чували термина суинг трейдинг (англ. swing trading), когато са избирали своя стил за търговия на финансовите пазари. Всъщност немалко пазарни участници са избрали да практикуват именно този стил и суинг търговията е била ключова част от успеха им в търговията. И вие искате да разберете повече за суинг трейдинга? Тогава сте на правилното място.

 

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е суинг трейдинг?

Преди да дадем дефиниция за суинг трейдинг е важно да обясним различните търговски стилове и времеви рамки, които се използват в търговията на финансовите пазари.

Пазарите са изключително разнообразни и има много различни начини да се опитате да постигнете печалбите, които търсите. Наред с голямото разнообразие има редица различни стилове за търговия. Един от ключовите фактори, които определят Вашия търговски стил е времевата рамка, която използвате.

Сега ще отбележим основните стилове на търговия на финансовите пазари като започнем от най-краткосрочните и се насочим към по-дългосрочните.:

  • Високочестотона търговия. Този стил на търговия обикновено се практикува с роботи и позициите остават отворени в рамките на няколко секунди или минути.
  • Скалпиране. При скалпирането също често се използват роботи, но може да се прави и ръчно. Позициите при скалпиране често остават отворени от няколко минути до около час или два.
  • Търговия в рамките на деня. Името на този търговски стил показва ясно, че при него позициите се затварят преди края на деня. На практика, при дей трейдинг сделките остават отворени от няколко часа до ден.
  • Суинг търговия. Този стил е основния предмет на тази статия и при него сделките на трейдърите остават отворени от няколко дни до няколко седмици.
  • Позиционна търговия. Това е най-дългосрочния стил на търговия и при него сделките остават отворени по няколко месеца, а в някои случаи дори и година.

По-дългосрочните стилове на търговия често се практикуват от трейдъри, за които търговията е второ занимание и работят нещо друго на пълно работно време. Дългосрочната търговия изисква по-малко следене н графиките, но пък повече търпение.

След като разбрахте различните търговски стилове е време да дадем дефиниция за суинг трейдинг:

Суинг трейдинг (англ. swing trading) е сравнително дългосрочен стил на търговия, при която позициите на трейдърите остават отворени от няколко дни до няколко седмици. Целите на този тип търговия често са следване на по-дългосрочни тенденции и опит за постигане на по-големи по размер печалби.

Много хора намират този стил за изключително привлекателен, тъй като предлага компромис между високата честота на сделките и свързаните с това изисквания за време, което трябва да отделите.

Въз основа на това, което разбрахме, можем да кажем, че най-често използваните графики от суинг трейдърите са:

  1. Дневните графики (D1).
  2. Седмичните графики (W1). 

Разбира се в някои случаи, за да изчистят нивата си на вход, можете да видите суинг трейдъри, които слизат до 4-часови графики (H4).

Суинг трейдърите смесват своите умения в технически и фундаментален анализ, за да изберат най-точните инструменти и нива за влизане и излизане от пазара.

Повишете Вашите знания и умения в техническия и фундаментален анализ на финансовите пазари с видео обучителен курс от Admirals (преди това Admirals). Вземете Вашия безплатен обучителен пакет още сега като кликнете на банера отдолу:

От Аматьор до Трейдър

Научете се да търгувате за 20 дни

 

Предимства и недостатъци на суинг търговията

Има няколко предимства на суинг търговията, особено за новите на финансовите пазари.

Време

Както беше отбелязано, изключително краткосрочните сделки изискват постоянно наблюдение. От друга страна, дългосрочните сделки може да не са достатъчно активни за повечето хора и изискват повече търпение.

Суинг търговията е склонна да се хареса на начинаещи, просто защото използва по-лесна за използване времева рамка.

Суинг трейдърите прекарват много по-малко време в анализи и търговия, тъй като правят по-малко сделки от скалперите. Това им дава повече време да обмислят и поставят своите позиции, но също така означава, че трябва да отделят само по няколко минути на ден, за да правят сделки.

Възползвайте се от по-дългите тенденции

Докато скалпирането и търговията в рамките на деня разчитат на краткосрочна волатилност, суинг търговията позволява на търговците да се възползват от дългосрочните тенденции. Анализите, извършвани върху по-големи единици време, често са по-стабилни, докато краткосрочната търговия е по-уязвима от шум и фалшиви сигнали.

Това също така означава, че всяка сделка има повече време за генериране на печалба, поради това, че сделките следва по-дълги тенденции на цените.

По-малки разходи за спред

Един от основните разходи за търговия е спредът или разликата между цена купува и цена продава. Докато спредовете са много малки, те се таксуват всеки път, когато търгувате, изяждайки печалбите от ултра краткосрочната търговия.

За суинг трейдърите спредът има по-малко значение, тъй като те правят по-малко сделки и търгуват в по-дълъг период от време. По този начин спредът, обикновено няколко пипса, се таксува по-рядко и следователно трябва да бъде по-малък в сравнение с размера на общата реализирана печалба.

По-голям набор от индикатори

Времевите рамки за суинг търговия - четиричасови, дневни и седмични, позволяват да се извлече максимума дори от най-простите технически индикатори.

Всъщност, ако вземем примера за дневно затваряне на свещ над 20-периодната пълзяща средна, това е много по-представително от същата свещ, затваряща се над плъзгащата се средна на 5-минутна графика. Като цяло анализът на по-дълги времеви рамки е по-точен и най-добрата стратегия за суинг търговия може да се възползва от това.

Използване на по-големи ценови движения

Суинг трейдърите могат да използват значителни ценови движения или колебания, които биха били трудни за постигане при търговия в рамките на деня. Колкото по-волатилен е пазарът, толкова по-големи са движенията и толкова по-голям е броят на възможностите за суинг търговия.

Всеки един стил за търговия на финансовите пазари има своите предимства и недостатъци. Но какви са основните рискове от суинг търговията? Сега ще разберете.

Суап такси

Суаповете са дневни лихвени такси, които се начисляват върху позиции, които са оставени отворени през нощта. Въпреки че това не е проблем за скалпери или дей трейдъри, тези такси могат да се натрупат при по-дългосрочни сделки. Практикуващите суинг трейдинг е добре да ги държат под око.

Икономически и политически събития

Извън часовете, в които сте на компютъра и следите пазарите може да има икономически и политически събития, които могат да повлияят на цените на активите, които търгувате. Така може да се стигне до разрушаване на тенденцията и негативен ефект за Вашите сделки. 

Все пак тези рискове могат да бъдат активно управлявани чрез използване на подходяща стратегия за риск мениджмънт.

Тествайте суинг търговията на финансовите пазари без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Кои са най-добрите инструменти за суинг търговия?

Стил като суинг търговията може да се използва на редица финансови инструменти включително:

  1. Форекс
  2. Суровини
  3. Акции
  4. Индекси
  5. ETF-и 

Форекс суинг търговията позволява на трейдърите да се възползват от отлична ликвидност и достатъчно волатилност, за да получат интересни ценови движения. Всичко това за относително кратък период от време. Някои от най-популярните валутни двойки за суинг търговия са:

  • Основни валутни двойки като EUR/USD, USD/JPY, GBP/USD, USD/CHF, USD/CAD и AUD/USD
  • Второстепенни валутни двойки като AUD/JPY, EUR/GBP, GBP/JPY, EUR/CHF и тн
  • Екзотични валутни двойки като USD/CZK, USR/RUB, EUR/RUB и тн

За суинг търговия на други пазари, извън Форекс, често се използват следните инструменти:

Някои борсови индекси може да имат по-широки спредове от основните валутни двойки, но както разбрахте това няма чак толкова голямо значение при суинг търговия.

Кои са най-добрите индикатори за суинг трейдинг?

Има много инструменти и индикатори, които можете да използвате, за да подобрите шансовете си за успех в суинг търговията. Някои от най-популярните технически показатели, които се използват от суинг трейдърите са:

Ето някои, които препоръчваме:

  • Корелационна матрица: Корелацията между Форекс двойки, суровини или индекси е един елемент от анализа, който позволява на мъдрия търговец да действа по-уверено.
  • Мини графики: Инструментът за мини графики Ви позволява да анализирате множество времеви рамки на една графика. Това означава, че няма нужда трейдърът да превключва от дневна към седмична графика например, за да намери своето ниво за вход.
  • Admiral Symbol Info: В същия дух този индикатор позволява на търговците да виждат на една графика сигналите за суинг търговия на най-използваните индикатори на осем различни времеви рамки!
  • Мини терминал: Инструментът за мини терминал Ви позволява да отворите позиция в MetaTrader 5 за няколко секунди, но също така Ви позволява да отваряте сделки, съобразени с риска във фиксирана сума или в проценти. Всъщност, този експертен съветник Ви предоставя разнообразна информация, свързана с финансовия пазари, на който го прилагате, включително текущата тенденция, текущия импулс и силата на текущите движения.

И така, къде можете да получите достъп до всички тези индикатори и инструменти за суинг търговия? Отговорът е прост - платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals.

Изтеглете MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на следващия банер:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Стратегии за суинг търговия

Суинг търговията е стил, а не стратегия. Времевият хоризонт определя този стил, а в рамките на този стил могат да се използват безброй различни търговски стратегии. 

Суинг търговията работи на краткосрочни до средносрочни времеви рамки. Тя не е толкова краткосрочна, че да ангажира цялото Ви време в наблюдение на пазара. И все пак е достатъчно краткосрочна, за да осигури изобилие от възможности за търговия.

Нека да отбележим основните видове стратегии за суинг търговия:

  1. Следване на тренда. Това са сравнително прости стратегии, в които първоначално се изисква да откриете тренд при финансов инструмент и да влезете в сделка след като пазарът се задвижи в обратната посока (след корекция). Стратегиите, следващи тренда търсят онези моменти, когато нивата на подкрепа и съпротива биват пробити в посока на тенденцията.
  2. Контратренд. Този вид стратегии са обратни на гореспоменатите. След като откриете тренд трябва да успеете да откриете потенциални точки на обръщане около, които да влезете в сделка срещу последното движение. Контратрендовите стратегии може да се окажат печеливши, когато нивата на подкрепа и съпротива в посока на тренда издържат. 

За двата типа стратегии за суинг търговия е полезно да имате способността да разпознаете визуално ценовото действие. Може да разпознаете възходящия тренд чрез по-високите дъна и върхове, а низходящия по по-ниските върхове и дъна.

Пример за трендова стратегия за суинг търговия

За пример за трендова стратегия за суинг търговия ще използваме дневната графика на валутната двойка GBP/USD:

Източник: Admirals MetaTrader 5, GBP/USD, дневна графика с диапазон на данните 18 септември 2019 - 23 март 2021 година. Изготвена на 22 март 2021 в 17:41 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

На горната графика:

  • Определяте наличието на възходящ тренд чрез по-високите върхове и дъна и 100-дневната пълзяща средна, която се движи нагоре
  • Изчаквате цената да се върне до 100-дневната пълзяща средна и може да обмислите влизане в дълга позиция

Различните сигнали за влизане в дълга позиция генерирани от тази съвсем елементарна стратегия за търговия са маркирани с жълти стрелки на графиката. 

Виждате, че и в трите случаи цената се задвижва в посока на основния възходящ тренд след тест на 100-дневната средна. Все пак това не винаги ще е така, затова е добре да управлявате риска на своите позиции.

Пример за контратрендова стратегия за суинг търговия

За пример за контратрендова стратегия за суинг търговия ще използваме дневната графика на цената на златото:

Източник: Admirals MetaTrader 5, GBP/USD, дневна графика с диапазон на данните 18 септември 2019 - 23 март 2021 година. Изготвена на 22 март 2021 в 17:53 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

На горната графика:

  • Определяте наличието на възходящ тренд чрез по-високите върхове и дъна и 100-дневна пълзяща средна, която се движи нагоре.
  • Виждате че цената са отдалечава много далеч от пълзящата средна, а в същото време индикаторът RSI показва свръхкупено състояние (над нивата от 70.
  • Може да обмислите влизане в къса позиция след като RSI слезе под нивата от 70

Сигналът за потенциално влизане в къса позиция е маркиран с жълта стрелка. Виждате, че веднага след това цената на златото започва да се понижава.

Насоки за суинг търговия

Разгледахме някои стратегии за суинг търговия, но е добре предварително да тествате стратегията си с безплатна демо сметка или софтуер за бектестване на стратегии. По този начин няма да рискувате реални пари преди да се убедите, че избраната от Вас стратегия работи.

Някои други полезни насоки може да са:

  • Контратрендовите стратегии са малко по-сложни от трендовите, особено, когато става въпрос за начинаещи трейдъри.
  • Не се доверявайте напълно на сигналите на само един индикатор, използвайте втори или трети индикатор, който да потвърди сигнала.
  • Управлявайте рисковете чрез поставянето на стоп лос или тейк профит поръчки.
  • Поддържайте положителни съотношение риск / печалба на сделките (някои трейдърите се целят към съотношение 1:2 или 1:3).
  • Оставете емоциите си настрана. Не взимайте решения за влизане или излизане от сделка на базата на емоция.
  • Обърнете внимание на суап таксите.

Един инструмент, който може сериозно да Ви помогне да подобрите своята суинг търговия е MetaTrader Supreme Edition (MTSE). MTSE е приставка за MT4 и MT5, която включва широк набор от функции. MetaTrader Supreme Edition включва над 60 допълнителни функции, които няма да откриете в стандартния пакет на платформите MetaTrader 4 и MetaTrader 5. 

Изтеглете MetaTrader Supreme Edition още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Как да започнете Форекс суинг търговия?

След като знаете какво е суинг търговия, какви са предимствата и недостатъците на този стил, на кои инструменти може да изполвате суинг търговия и кои са най-подходящите индикатори може би е време да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да направите първите си сделки със суинг търговия на валутния пазар.

Това може да направите само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за Форекс търговия.
  2. Изтеглете платформа за Форекс търговия.
  3. Отворете прозорец "Нова Поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за Форекс суинг търговия с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Нека да дадем един пример как да купите/продадете една от най-търгуваните валутни двойки в света - GBPUSD.

Как да купите GBPUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете GBPUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) GBPUSD, Вие очаквате двойката да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете GBPUSD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете GBPUSD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) GBPUSD, Вие очаквате двойката да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е борсова спекулация и как да спекулирате на пазарите?
Едва ли има финансов пазар, на който да няма спекулации и спекулантите да не играят съществена роля. При някой по-малки пазари дори спекулативните сделки са основната част от търговията. Въпреки това, голяма част от хората, дори са чували думата спекулация, едва ли са много тези, които знаят точното...
Какво е фондов пазар и как да търгувате на фондова борса?
Понятия като фондова борса и фондов пазар може да звучат познато на широката публика, но в същото време да изглеждат сложни. Въпреки това, когато подходите дисциплинирано към инвестициите на фондовитe пазари, то те може да се окажат един от най-ефективните начини за постигане на личните финансови це...
Гап на пазара: Какво представлява и как да го търгувате?
Ако погледнете графиката на даден финансов инструмент, особено ако е от фондовите пазари, то почти веднага ще забележите поне една празнина - гап. Именно тези гапове са много интересни за едни трейдъри и много избягвани от други. Все пак всеки, който търгува на финансовите пазари трябва да знае какв...
Виж Всички