Психология на търговията: Топ 7 съвета на професионалистите

Roberto Rivero

Едно от най-важните умения, което трябва да притежавате, за да имате успешна кариера на финансовите пазари е да можете да контролирате емоциите си. Това умение е част от психология на търговията. За да Ви помогнем да се справите с тази аспект на трейдинга съставихме списък със 7 от най-важните съвети на някои от успешните имена в бизнеса. Искате да се учите от най-добрите? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Успехът отнема време

"Без значение колко голям талант имате или колко усилия сте вложили, някои неща просто отнемат време. Не можете да родите бебе за един месец като забремените 9 жени."

Би било почти престъпно да се състави списък с най-добите цитати свързани с търговията и инвестицията и да не включим нищо от един от най-легендарните инвеститори. Затова започваме нашия списък със съвети за психология на търговията с "Оракулът от Омаха" - Уорън Бъфет.

Нетното богатство на Бъфет надхвърля $100 милиарда и в момента той е главен изпълнителен директор и председател на Berkshire Hathaway - мултинационална холдингова компания, чрез която Бyфет осъществява своите инвестиции от 70-те години насам.

Но да разгледаме какво точно има предвид Уорън Бъфет като изрича горе написаното? Кратко и ясно - имайте реалистични очаквания.

Много начинаещи трейдъри и инвеститори започват своята кариера на финансовите пазари с мечтите за бърз успех и богатство за една нощ. Най-добре е това да си останат само мечти и да ги държите по-далеч от Вас, когато търгувате на пазарите. В действителност е малко вероятно да започнете търговия и да трупате успехи веднага. 

Успешните трейдъри и инвеститори са успешни, защото са прекарали достатъчно време в обучение, практика, анализ и усъвършенстване на подхода си към финансовите пазари. За да станете успешни е най-добре, възможно най-скоро да приемете, че Ви трябва време и упорита работа, за да постигнете своите цели.

Започнете още днес като тествате своите знания и умения за финансовите пазари без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals (преди това Admirals). Вземете Вашата демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Бъдете търпеливи и не прекалявайте с търговията

"Ако повечето трейдъри се научат да седят на ръцете си в 50% от времето, те биха спечелили много повече пари"

Този цитат пък е от Бил Липщуц, който се радва на почти легендарен статут при Форекс трейдърите. Изводът, който може да се направи от цитата на Липшуц е важността на търпението.

Тук може да видим връзка с предходния проблем, който споменахме, а именно нереалистичните очаквания. Нереалистичните очаквания може да Ви накарат да правите прекалено много сделки, които да не помогнат за Вашия успех, а по-скоро да Ви докарат повече загуби.

Вместо да влизате на пазари при всяка възможност, изградете ясна стратегия за търговия, след което задължително я тествайте и ако тя дава добри резултати се придържайте към нея.

Бъдете търпеливи и дисциплинирани, и влизайте само в сделки, където са изпълнени всички условия, които сте поставили. По този начин може да си спестите редица ненужни загуби.

Бил Липшуц, както множество други трейдъри, научава този урок по трудния начин. Той започва като трейдър още като студент, след като получава наследство от акции на стойност от $12 000. Липшуц продава тези акции и с получените средства започва да търгува като ги превръща в $250 000. Въпреки това, поради лошо търговско решение губи всичко. 

Сега Бил Липщуц е директор управление на портфейл в Heathersage Capital Management, а освен това е и основател на компанията.

Взимайте си редовни почивки

"Има време за дълги позиции, има време за къси и има време и за риболов."

Джеси Ливърмор, макар и починал преди повече от 80 години, все още е легендарен в много инвестиционни среди и именно той измисля остроумния цитат по-горе. Ливърмор е най-известен с това, че печели около $100 милиона през 1929 година от катастрофата на Уолстрийт, като влиза в огромни къси позиции по-рано през годината.

Този съвет ни напомня, че е важно да правите редовни почивки от търговията. Вече споменахме опасностите от претоварването и тук ще подчертаем важността периодично да прекарвате време далеч от Вашата платформа за търговия.

Естествено е емоциите ни да надделяват от време на време и в трейдинга това обикновено се изразява в загуби. Почивката от търговията е чудесен начин да спрете това да се случи, особено след поредица от загуби.

Ливърмор е бил изключително успешен трейдър, но може би е щял да бъде още по-успешен, ако бе обърнал повече внимание на собствения си съвет по-горе. Той губи богатството си няколко пъти по време на своята кариерата и към момента на смъртта му пасивите надвишават активите му. Въпреки това остава едно от най-разпознаваемите имена в този бизнес.

Започнете търговия на финансовите пазари с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете Вашата MetaTrader 5 още днес, напълно безплатно, като кликнете на следващия банер:

[ctabanne283] 

Научете се да губите

"В този бизнес ако си добър ще печелиш 6 пъти от 10. Никога няма да си прав 9 пъти от 10.

Третата легенда която идва на помощ, когато става въпрос за психология на търговията на финансовите пазари е легендарният фонд мениджър Питър Линч.

Между 1977 и 1990 година Линч отговаря за управлението на фонда Magellan на Fidelity. По време на този период средната годишна възвръщаемост, която предоставя фонда на своите клиенти е 29%. Ако сравните това число с възвръщаемостта на S&P 500 за същия период от време (15%) ще видите, че Питър Линч е успял да победи бенчмарка с почти двойно по-добър резултат.

Когато започнете да търгувате, едно от първите неща, които трябва да е бързо приемете, че загубите са част от играта. Те не само се случват, но и ще се случват редовно. Цитатът на Линч ни напомня, че това е абсолютно нормално не само за начинаещи, но и за ветерани инвеститори като самия него.

Когато загубите сделка, не си позволявайте да мислите, че това е краят на света. Погледнете обстоятелствата на загубата си, вижте какви уроци можете да научите от нея и след това продължете.

Научете още за психлогията на търговията във видеото:

Не се привързвайте към сделките си

"Пазарите могат да останат ирационални по-дълго, отколкото Вие може да останете платежоспособни"

Джон Мейнард Кейнс направи революция в икономиката по време на Голямата депресия през 30-те години. Получената школа на мислене, кейнсианска икономика, за добро или за лошо все още предоставя рамката за това как правителствата по света реагират по време на финансови кризи.

Цитатът на Кейнс по-горе ни предупреждава за опасността от неправилно ценообразуване на финансовите пазари.

За да бъдете успешен трейдър и инвеститор, трябва да признаете, че без значение колко анализ сте направили, без значение колко мислите, че шансовете са във Ваша полза или колко силно чувствате, че сте прави; има много случаи, когато пазарите няма да се държат така, както очаквате.

Много пари се губят от трейдърите, които държат губещи позиции с надеждата, че пазарът ще се обърне. Но реалността е, че както каза Кейнс, можете да загубите баланса в сметката си много преди пазарът да се съгласи с Вас.

Никога не се привързвайте емоционално към дадена сделка или актив. Ако нещата не се развиват по Вашия начин, е много по-добре да намалите загубата си, отколкото да рискувате да загубите всичко. Доброто управление на риска е решаваща част от онлайн търговията, която включва диверсификация и използването на инструменти като стоп лос.

Не рискувате прекалено много в една сделка

"Тази сделка с памук преобърна нещата за мен. Точно тогава си казах: "Г-н Глупак, защо да рискуваш всичко в една сделка? Защо не превърнеш живота си в търсене на щастие, а не на болка."

Пол Тюдор Джоунс, основател на Tudor Investment Corporation, е милиардер мениджър на хедж фондове от САЩ. Той печели признание през 1987 година за правилното прогнозиране на "Черния понеделник" - внезапен и тежък срив на световния фондов пазар, който се случи на 19 октомври 1987 г.

Чрез натрупването на големи къси позиции в процеса на нарастване на катастрофата се смята, че Джоунс е спечелил $100 милиона.

Цитатът му по-горе обаче се отнася до събитие, което се е случило осем години преди "Черния понеделник" Джоунс се озова на грешната страна на сделка с памук, което му донася огромни загуби и го накара да преразгледа бъдещето си като инвеститор.

Никога не трябва да рискувате прекалено много в една сделка, без значение колко уверени се чувствате по нея.

Въпреки че няма установено правило за това колко трябва да рискувате за една сделка, общоприето е, че цифрата се намира някъде между 1-5% от общия Ви баланс по сметката. Наличието на риск от този размер означава, че можете да си позволите да загубите, без баланса по сметката Ви да се изчерпи твърде бързо.

Контролирайте емоциите си

"Трябва да знаете много добре кога да се отдалечите или да предадете загубата и да не позволявате на тревогата да Ви подмами да опитате отново."

Последният цитат в тази статия отново ще е от Уорън Бъфет. От него можем да отличим два съвета:

  1. Важно е да знаете кога да затворите своите сделки на загуба, тъй като както споменахме по-рано загубите са част от търговията на финансовите пазари.
  2. След загуба е важно да запазите контрола върху емоциите си и да не им давате те да продиктуват следващия Ви ход на пазарите.

Често срещана грешка, особено при начинаещите трейдъри и инвеститори, е да потърсят възможност да си върнат веднага загубените пари. Това намерение може да доведе до необмислени сделки и още по-тежки последствия за баланса по Вашата сметка.

Не позволявайте на загубите да променят начина, по който подхождате към финансовите пазари. Вашият подход трябва да остане рационален, без емоции и с повишено внимание.

Научете повече за емоциите, психологията и още много горещи теми на финансовите пазари от нашите уебинари на живо. Регистрирайте се безплатно още сега като кликнете на банера по-долу:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Как да започнете търговия на финансовите пазари?

Надяваме се, че с нашите топ 7 съвета за психология на търговията сме Ви помогнали да се справите със сложната психологическа страна на финансовите пазари. След като вече знаете повече за трейдинг психологията може би е време да преминете към по-интересната практическа част на нещата, а именно да направите първите си сделки на финансовите пазари.

Това може да направите само в 3 стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на финансовите пазари.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия на финансовите пазари.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

Нека да дадем един пример как да направите покупка на акции на компании за потребителски избираеми стоки като използваме акциите на Boeing. По-сходен начин можете да отворите и къса позиция в акции.

Как да купите акции?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете акции на Boeing (#BA)
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) в акции на Boeing Вие очаквате те да поскъпнат, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете акции?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете акции на Boeing (#BA)
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) в акции на Boeing Вие очаквате те да поевтинеят, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Какво е социална търговия?
След като сте попаднали на термина социална търговия (social trading), то вероятно вече сте разбрали колко голяма е вселената на търговията на финансовите пазари. Може би още повече, вероятно сте завладени от този свят и искате да участвате, но нямате достатъчно време или опит. Тогава сте на правилн...
Уорън Бъфет: Топ 20 съвета за успешни инвестиции
Попитайте широката публика кой е най-известният инвеститор в света и много вероятно най-често срещаният отговор, който ще получите ще е Уорън Бъфет. "Оракулът от Омаха", както е прякорът на Бъфет, се е превърнал в истински модел за подражение за множество начинаещи и опитни инвеститори по света. И В...
Виж Всички