76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Как да използвате числата на Фибоначи за успех във Форекс и CFD търговията?

числата на Фибоначи, вълнови анализ

Уважаеми трейдъри,

Фибоначи нивата, са изключително популярен и широко използван от трейдърите инструмент, за вземане на инвестиционни решения и залегнали в търговските стратегии на трейдърите. Сега ще ви покажем няколко начина, как да използвате тези нива по-добре и успешно в търговската си стратегия.

Ако сте запознати с техническия анализ, то със сигурност сте чували за Фибоначи нивата, или за така наречените Фибоначи корекции. Подкрепите по Фибоначи, обикновено са нива, които ограничават поевтиняването на един актив, след възходящ тренд. Съпротивите - са нива, които спират поскъпването, след низходящ тренд.

Тези фибоначи корекции, традиционно се изобразяват на графиките с хоризонтални линии, на които се изразява процента на корекция, на цялото импулсивно движение преди това.

Основните Фибоначи съотношения, които ще разгледаме и по-долу са следните: 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8% и 100%. Форекс корекциите по Фибоначи са изключително популярен инструмент от техническия анализ, ползван от милиона трейдъри по света. Най-хубавото на фибоначи нивата обаче е, че те са приложими не само на Форекс пазара, но и към всички останали класове активи. Независимо дали става въпрос за CFD-та върху акции, индекси, суровини, или дори криптовалути, числата на Фибоначи са напълно приложими.

Няма как да не отбележим, че числата на Фибоначи са залегнали в основата на една от най-популярните стратегии за технически анализ – вълновия анализ на Елиът, основите на който също ще разгледаме, малко по-надолу в изложението.

Добрата новина е, че не е необходимо трейдърите сами да изчисляват числата на фибоначи и фибоначи корекциите. Благодарение на съвременни софтуери и търговски платформи, пресмятането на тези нива, става с лекотата на изтегляне на една линия от дъното до връх, или обратно.

MT4 Supreme Edition

Ролята на числата на Фибоначи за създаване на търговска стратегия

Фороекс трейдърите използват масово числата на Фибоначи, като нива за определяне на потенциалните възможности за това, докъде може да коригира един актив, който преди това е бил в тренд. Тези нива, индикират ключови нива на съпротиви и подкрепи, които могат да се използват от трейдърите за влизане по тренда. Сигурно сте чували правилото на финансовите пазари – „Търгувай по тренда!".

И корективните фибоначи нива, Ви помагат да направите именно това – да търгувате по тренда, като влизате на пазара на далеч по-благоприятни нива за Вас. Традиционно тези нива се използват след силен тренд, който е последван от корекция.

Трейдърите обикновено предпочитат да влизат на три ключови фибоначи корекции - 38.2%, 50% и 61.8%.

Как можете да използвате тези Фибоначи числа?

Купувате, или продавате близо до 38.2-процентната фибоначи корекция, с поставяне на стоп за ограничаване на загубата малко под, или над следващата ключова корекция – 50-процентната.

Купувате, или продавате около 50-процентната корекция, с поставяне на стоп за ограничаване на загубата малко под, или над следващото ключово фибоначи ниво – при 61.8%.

Фибоначи корекциите, често се използват от трейдърите и за поставяне на цели за прибиране на печалби.

Малко предистория - кой е Фибоначи и какви са числата на Фибоначи?

Леонардо Фибоначи е роден в Пиза, през 1 170 година, син на заможен търговец. Той е бил италиански математик, считан за един от най-талантливите западни математици в средновековието.

В наши дни, описаните от Фибоначи нива, са използвани широко в търговията с всякакъв род инструменти – фючърси на суровини, криптовалути и Forex. На практика, фибоначи нивата, които сочат целите на потенциални корективни и импулсивни вълни, са едни от най-добрите инструменти и приоми, ползвани в техническия анализ.

Съчетавани с нива на съпротиви и подкрепи, от други методи на техническия анализ, на практика фибоначи нивата, са изключително ценни за трейдърите, защото дават конкретни нива за влизане и излизане от позиции.

Редицата от числата на Фибоначи

За редица на Фибоначи се определят числата: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597 и т.н.

Серията от числата (редица на Фибоначи) се получава, като всяко число, е сбор от предходните две:

0 + 1 = 1

1 + 1 = 2

1 + 2 = 3

2 + 3 = 5

3 + 5 = 8 и т.н.

Дори приложени към по-големи числа, правилото се запазва в сила и тази редица на Фибоначи се запазва.

89 + 144 = 233,

144 + 233 = 377 и т.н.

Може би, ще попитате защо фибоначи нивата (редица на фибоначи) са толкова значими?

Има няколко причини за това:

1) Фибоначи нивата имат сериозна тежест, защото голям процент от пазарните участници се съобразяват с тях. Или тук е в сила „самореализиращото се пророчество".

2) Фибоначи числата, се използват за определяне на целите на корективни и импулсивни движения.

3) Тези числа, на практика се използват не само на финансовите пазари, но могат да бъдат засечени навсякъде в обкръжаващия ни свят:

a) При кристалните образования;

b) Изсвирени в музикална прогресия;

c) При ръста на популацията на зайците;

d) Дори в ДНК-спиралата се открива редица на фибоначи;

e) Цялото човешко тяло е пълно с фибоначи съотношения.

Ветрилната Фибоначи Стратаегия

ветрилна фибоначи стратегия

Източник: AM MT4, GBP/USD H1 графика, Юли 5, 2:30 време от платформата

Характеристиките на тези нива са важни за нашия ценови анализ, като ще добавят към 1-2-3 търговската формация.

Фибоначи Експанзия 61.8

Това е първото важно ниво на инструмента. Обикновено, посоченото ниво не работи особено добре като силно ниво на съпротива, или подкрепа, ако бъде достигнато директно. Веднъж обаче, когато това ниво бъде преодоляно, то се превръща в силно ниво на съпротива, или подкрепа (подход отзад напред).

Фибоначи Експанзия 100.0

Това ниво, също се смята за слабо ниво на съпротива, или подкрепа. Например ако ценовия модел 1-2-3 модела сочи към 3 равни, или е близо до 61.8 нивото, то тази Фибоначи Експанзия, би следвало да се превърне в силно ниво на съпротива, или подкрепа.

Фибоначи Експанзия138.2

Това ниво е подобно на 61.8 Фибоначи Експанзия (редица на фибоначи), с много подобни характеристики.

Фибоначи Експанзия 150

Това е едно много силно ниво на съпротиви и подкрепи (редица на фибоначи), особено когато се прилага към кросовете на долара, където доларът е базова валути (например, USD/CHF, USD/JPY, USD/CAD, USD/SGD, и т.н.). Това ниво, също така е силно и за кросовете в евро, където еврото е базова валута (EUR/USD, EUR/GBP, EUR/JPY и т.н.).

Фибоначи Експанзия 161.8

Това е едно много силно ниво на съпротива, или подкрепа, което обикновено маркира края на корекцията (от редица на Фибоначи).

Фибоначи Експанзия 200

Може би най-силното ниво на съпротива и подкрепа, която маркира края на корекцията и е добра възможност за търговия към обръщане на тренда.

безплатна демо сметка

Тествайте посочените числа на Фибоначи в реални условия, но без опасност от загуба на реални средства, с безплатна демо сметка от Адмирал Маркетс.

Fibonacci 50.0 в съчетание с EMA канал

Ето една лесна за приложение стратегия. Тя използва следните индикатори:

 • EMA 15 настроена на Затваряне (черна)
 • EMA 50 настроена на Най-Високо ниво (синя)
 • EMA 50 настроена на Най-Ниско ниво (червена)
 • Admiral Pivot настроен на Дневна база.
 • Времева Рамка: H1

  Заемане на Дълги Позиции:
 • Проверете дали наклона на канала е нагоре;
 • Цената трябва да е над канала;
 • Изчакайте за корекция;
 • Начертайте Fibonacci Retracement от последния суинг – от дъното до върха;
 • Цената трябва да докосне, или да се доближи до 23.6, 38.2, или 50.0-процентните фибоначи нива;
 • Влизайте на части в позицията, като разделите позицията си на три равни части.

  Заемане на къси позиции
 • Проверете дали канала е с отрицателен наклон;
 • Цената трябва да е над канала;
 • Изчакайте за корекция;
 • Начертайте Fibonacci Retracement на последния суинг – от върха до дъното;
 • Цената трябва да докосне, или да се приближи до 23.6, 38.2 и 50.0-процентното фибоначи ниво;
 • Влизайте в къси позиции на части, като я разделите на три равни части.

  За определяне на тергетите на така заетите позиции, използвайте помощта на показателя Admiral Pivots, а стоповете за ограничаване на загубите, поставяйте под дъното, или върха на последния суинг.

  Например, ако решите да влезете в позиция с 0.3 лота, разделете ги на три части по 0.1 лота, които поставете, като чакащи поръчки при 23.6, 38.2 и 50-процентните фибоначи корекции.

фибоначи числа

Източник: GBP/JPY H1 графика, Admiral Markets MT4SE, Ноем-Дек 2017

Какво е Вълнови анализ на Елиът?

Както вече споменахме, числата на Фибоначи са залегнали в основата на един от най-популярните и ползвани от техническите анализатори типове анализ. Вълновият анализ на Елиът, е широко разпространен тип технически анализ, разработен от Ралф Нилсън Елиът.

Елиът е бил счетоводител, прекарал години в изследване на фондовия пазар. Той публикува много книги и статии, в които представя своя метод за прогнозиране на поведението на финансовите пазари.

И макар теорията да е доста сложна, основната й идея е, че пазарът се движи нагоре и надолу, следвайки вълнови модел. Според теорията вълните се състоят от импулсивна и корективна част.

Импулсивните движения, са съставени от пет вълни, а корективните – от три. Тези вълни се състоят от собствени по-малки вълни, с тяхна си собствена структура.

Основната концепция на теорията е, сравнително проста за разбиране. В основата й, стои схващането, че пазарът не е случаен. Вместо това, той следва предначертан модел за поведение.

Детайлите, свързани с метода обаче, бързо се усложняват. И както вече споменахме, за начинаещите инвеститори, може да става много трудно, правилно да идентифицират импулсивните и корективните вълни.

Вълновият анализ на Елиът, разчита изцяло на изучаването на движението в цената. А както вече споменахме, това е един процес, отнемащ сериозно време, освен ако не го автоматизирате.

Как да изберете софтуер за Фибоначи нива и Вълнови анализ на Елиът във Форекс и CFD търговията

Кой е най-добрият софтуер за вълнови анализ на Елиът? Отговорът е прост – този, който ще ви помогне да търгувате по-добре на финансовите пазари.

Разбира се, добре е да пробвате различни варианти, преди да изберете кой софтуер, в най-голяма степен, подхожда на вашия стил на търговия.

При всички положения, всеки уважаван софтуерен продукт, би следвало да позволява на трейдърите с интерес към него, да го тестват, преди да решат да го имплементират в търговската си стратегия.

MT4 Supreme Edition

Добре е също така, да изберете софтуер, с плъгин за платформата за търговия MetaTrader 4. Още по-добре би било, да погледнете към нашата усъвършенствена версия на софтуера - MT 4 Supreme Edition. По този начин, ще избегнете необходимостта от инсталиране на няколко програми, които могат да натоварват вашия компютър.

Когато стане въпрос, за избор на софтуер за Вълнови анализ на Елиът, следвайте старото правило:

"Ако нещо звучи твърде хубаво, за да е истина, то най-вероятно е."

За съжаление, в търсенето на най-добрия продукт, може да се натъкнете на компании, които ще ви предлагат „изключителни оферти", като например отплащане в рамките на 40-60%, срещу цена от 25 долара. По-добре е да избягвате компании, с големи обещания, срещу минимални разходи. Много често, тези предложения, могат да ви вкарат в „измамни схеми".

Обикновено качествените софтуери, се отличават с по-висока цена. Не е нетипична месечна такса, за подобен софтуер от 100-200 долара.

Още по темата:

Помага ли техническият анализ в търговията на финансовите пазари?

Най-добрият софтуер за вълнови анализ на Елиът

Стратегии за Форекс търговия