Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Хеджиране: Какво представлява и как да гo използвате [2020]?

Терминът хеджиране може да изглежда сложен за голяма част от начинаещите в търговията и инвестициите на финансовите пазари, но употребата на стратегии за хеджиране е една доста полезна практика, която всеки трейдър и инвеститор би трябвало да познава. В тази статия ще разберете какво е хеджиране, различните видове хеджиране на риска, и какви инструменти и стратегии за хеджиране съществуват? Освен това ще видите и някои нагледни примери за хеджиране. Да започваме!

Хеджиране: Какво представлява и как да гo използвате [2020]?

Какво е хеджиране?

Хеджиране е вид инвестиция, която има за цел да управлява и намалява рисковете от поевтиняване на Вашите активи. Може да мислите за хеджирането като за форма на застраховка. Когато хората използват стратегии за хеджиране на риска, те се опитват да застраховат своите активи срещу негативни ефекти.

По този начин едва ли ще попречите на негативните събития да се случват, но ефектът от тях върху Вашите финанси ще бъдат ограничени. На практика техники за хеджиране може да срещнем всеки ден.

Хеджиране пример:

Ако сте собственик на жилище и отидете да сключите договор за застраховка на дома си, Вие се хеджирате срещу пожар, наводнение, земетресение, обир и други непредвидени негативни обстоятелства, които могат да имат отрицателен ефект върху Вашето имущество.

Хеджиране и финанси

Портфолио мениджърите, индивидуалните инвеститори и трейдъри, и корпорациите използват стратегии за хеджиране, за да намалят излагането си на различни рискове.

На финансовите пазари обаче хеджирането не е толкова просто, колкото плащането на такса на застрахователната компания всяка година.

Хеджиране на риска на инвестиции означава стратегическо използване на финансови инструменти или пазарни стратегии за компенсиране на риска от неблагоприятно движение на цените. Казано по друг начин, инвеститорите хеджират една инвестиция, като отварят сделка или повече сделки в друга.

В някои случаи може да се отваря дори обратна позиция в същия инструмент чрез къса продажба. Но тази тема ще обсъдим малко по-натам в статията.

Технически, за да хеджирате бихте търгували активи, които имат обратна корелация. Разбира се, нищо на този свят не е безплатно, така че все пак трябва да платите за този вид застраховка под една или друга форма.

Хеджиране пример:

Например ако сте купили акции на Тесла, може да отворите къса позиция в дериват (договор за разлика, опция), за да предпазите своята експозиция от големи спадове в цената на акциите. Все пак затова ще Ви трябва допълнително капитал, следователно хеджирането няма да Ви излезе безплатно.

Друг пример за хеджиране може да е рискът от резки промени в цените на петрола, на който са изложени авиокомпаниите и други транспортни компании. Все пак именно от цените на петрола зависят голяма част от разходите на тези фирми.

За да могат да смекчат риска от бързо повишаване на цените на горивата, тези компании могат да изберат да купуват финансови инструменти като петролни фючърси. По този начин компанията ще може да се съсредоточи върху основната си дейност, а именно превоз на пътници и товари.

Научете повече за търговията с финансови инструменти с Обучителен курс от Admiral Markets. Вземете Вашия безплатен Обучителен курс като кликнете на банера отдолу!

Безплатен Обучителен курс от Admiral Markets

Видове хеджиране

Има различни видове хеджиране на риска на Вашите инвестиции. Най-елементарния начин за хеджиране на експозициите Ви е чрез поставяне на стоп лос поръчка, която ще ограничи Вашите загуби до определено ниво на цената. Стоп лосът ще затвори Вашите позиции при предварително зададено от Вас ценово ниво.

Други възможности за хеджиране на експозиция са чрез различни видове финансови деривати като договори за разлика, фючърси и опции или чрез покупка на обърнати борсово търгувани фондове (ETF-и).

Важно е да запомните, че част от инвестициите, особено тези на фондовите пазари, са свързани с валутен риск, тъй като заедно с активите придобивате експозиция и в местната валута.

При поевтиняване на валутата, в която имате експозиция, спрямо местната, то рисковете за Вашата инвестиция се увеличават. Може да се стигне до там, че дори Вашите инвестиции на чуждестранните пазари да са печеливши, един по-сериозен спад на чуждестранната валута да изтрие всичко спечелено, дори и по-зле.

Именно затова, когато придобивате експозиция в американски акции например, може да е добре да изберете стратегия за хеджиране на валутен риск произтичащ от USD. Форекс пазарът може да е една добра възможност за хеджиране на валутен риск.

Можете да се решите на валутен хедж и ако имате недвижим имот или бизнес в чужбина.

Валутен риск

Валутен риск е финансов риск, който произлиза от потенциални промени на обменния курс на една валута спрямо друга. В подобна ситуация може да са засегнати не само участниците на валутния пазар, но и тези на други пазари, както и тези, които не участват по никакъв начин на пазарите.

Неблагоприятни движения в курса на една валута често могат да ликвидират възвръщаемостта на портфейл от финансови активи със сериозна международна експозиция или да намалят доходността на проспериращо международно бизнес начинание.

Компаниите, които ръководят бизнес зад граница са изложени на валутен риск, когато приходите им, спечелени в чужбина, се обменят в местна валута. Както когато задълженията се преобразуват от чуждестранна в местна валута.

Валутен риск се появява и при инвестиции във финансови активи деноминирани в чуждестранна валута.

Макар инвестиция в различни географски региони да носи известна диверсификация, то тя идва на цената на увеличаване на валутния риск. Трябва да имате предвид, че добра инвестиция в чуждестранни активи, деноминирана в слаба валута, може да се превърне в лоша инвестиция и обратното.

Затова, може да е подходящо, когато инвестирате в чуждестранни активи освен да търсите най-добрата инвестиция, да търсите и силна валута.

Пример за хеджиране на валутен риск:

Живеете в България, но искате да инвестирате в американски акции на компании. Приготвили сте сумата от 10000 лв и за целия капитал купувате акции на компании от САЩ.

Тъй като американските акции се търгуват в долари, то Вашите средства ще се обменят в долари при покупката. Да кажем, че в този момент курсът USD/BGN (тук трябва да отбележим, че курсът на лева е фиксиран спрямо еврото) е 1,80, следователно Вашите 10 000 лв ще се превърнат приблизително $5555.

През следващата година Вие получавате доходност от вашата инвестиция от 10%, но EUR/USD пада с 15%. Следователно макар и Вашата инвестиция да е била печеливша ( достигнали сте 11 000 лв), то при капитализирането и превалутирането може да се окаже, че финалния резултат е загуба от около 5%.

Хеджиране срещу спекулация

Вече разбрахме какво е хеджиране и че чрез него компании, хедж фондове, индивидуални инвеститори и трейдъри и други се опитват да управляват риска на своята експозиция.

Употребата на стратегии за хеджиране ще понижи риска, но определено няма да го премахне напълно. Различните стратегии за хеджиране може да покриват риска на различна част от пазарната експозиция.

Хеджирането е обратното на спекулацията. Спекулант е този пазарен участник, който рискува като отваря позиция в даден финансов актив и се надява, че ще реализира печалба ако цената на актива се задвижи в неговата посока. Разбира се той би реализирал загуба ако цената тръгне срещу позицията на спекуланта.

Определено хеджърите са по-консервативни от спекулантите. Едните с опитват да защитят капитала и експозицията си в даден актив, докато другия просто се опитва да извлече печалба от промените в цената.

По-долу можете да видите някои от основните особености на двата вида стратегии за търговия и инвестиции:

Хеджиране:

 • По-нисък риск
 • По-голяма успеваемост
 • По-ниско съотношение риск/печалба

Спекулация:

 • По-висок риск
 • По-ниска успеваемост
 • По-високо отношение риск/печалба

Вероятно започва да Ви става ясно, че въпросът дали да използвате или не стратегии за хеджиране на риска зависи изцяло от Вашия характер и толерантност към риск.

Някои са консервативни и предпочитат да използват стратегии за хеджиране на риска, за да се успокоят и да контролират по-добре рисковете. Докато други предпочитат да спекулират на финансовите пазари, така че когато имат печеливши позиции, печелят повече пари, дори това да се случва по-рядко от консервативния трейдър или инвеститор.

Инструменти за хеджиране

Както бе споменато по-рано важно е да се внимава с достъпните инструменти за хеджиране предоставени за широко ползване в интернет пространството. Особено с инструменти, чиято цена не може да бъде точно определена.

Най-добрият начин да подберете нужните Ви инструменти за хеджиране на риска е да се свържете с признати професионалисти във Вашата област. Те вероятно ще са разработили или поне ще познават инструменти, които са тествани и се използват ежедневно от множество трейдъри и инвеститори.

Admiral Markets предлага безплатен набор от инструменти за хеджиране на финансовите пазари. Някои от тях са включени в индикаторите и експертните съветници, част от изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Ето и някои инструменти за хеджиране, които може да се Ви полезни:

Корелационна матрица

Този безплатен експертен съветник за платформите MetaTrader Ви позволява да намерите корелацията между различните класове активи, включително валутни двойки, индекси и суровини. Само в един прозорец можете да видите връзките в цените на няколко актива и да прецените какви са потенциалните възможности за хеджиране на риска в този определен момент.

Инструменти за хеджиране - корелационна мартица

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE. Графиките на финансови инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети за търговия или предложение за покупка или продажба на финансов инструмент предлаган от Admiral Markets (ДЗР, ETF, Акции). Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Корелационен трейдър

Този безплатен експертен съветник Ви позволява да видите две мини-графики за търговия, като същевременно Ви дава съответния процент на корелация. Можете дори да отворите поръчките си чрез този инструмент, който е част от Admiral Markets MT5 Supreme Edition.

Инструменти за търговия - Корелационен трейдър

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE. Графиките на финансови инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети за търговия или предложение за покупка или продажба на финансов инструмент предлаган от Admiral Markets (ДЗР, ETF, Акции). Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Мини терминал

Този безплатен експертен съветник от MetaTrader Supreme Edition Ви позволява да отворите позиция много лесно и с предварително зададени параметри на риска.

Можете дори да управлявате Вашите търговски позиции бързо и ефективно, и да използвате Mini Terminal за извършване на операции по хеджиране на риска на Форекс пазара, на фондовите пазари и на пазарите на суровини.

Инструменти за хеджиране - мини терминал

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE. Графиките на финансови инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети за търговия или предложение за покупка или продажба на финансов инструмент предлаган от Admiral Markets (ДЗР, ETF, Акции). Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Изтеглете напълно безплатно изключителната приставка на Admiral Marekts MetaTrader Supreme Edition и започнете да използвате Корелационна матрица, Корелационен трейдър, Мини Термнинал и още на 60 допълнителни инструменти във Вашата търговия!

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Стратегии за хеджиране на риска

Вече разбрахте какво е хеджиране и какви инструменти за хеджиране на риска може да използвате. Сега нека да видим и какви стратегии за хеджиране може да използвате с цел да запазите Вашата инвестиция. Можете да използвате:

 • Частично хеджиране на риска
 • Пълно хеджиране на риска

Както вече споменахме, в търговията на финансовите пазари хеджиране означава отваряне на обратна позиция в същия финансов актив или пък подобна позиция в актив със силна обратна корелация. Нека да разгледаме някои стратегии и примери за хеджиране.

Стратегия за хеджиране №1

Първата стратегия за хеджиране на риска ще е подобна на тази, която дадохме в примера за валутен риск малко по-нагоре в статията. Тя се отнася основно за трейдъри и инвеститори, които оперират и на фондовия, и на Форекс пазара.

Да кажем, че:

 1. Живеете във Великобритания и сте инвестирали в акции на Nintendo и все още не сте капитализирали Вашите печалби.
 2. Печалбите възлизат на 1 000 000 JPY.

При курс от 140 японски йени за паунд, печалбата Ви ще бъде 1 000 000/140 или около 7143 паунда (като не включваме транзакционните разходи).

И така, какви биха били операциите за хеджиране на валутен риск? Колко йени трябва да купите чрез валутната двойка GBP/JPY, за да имате хедж? Това зависи дали искате да хеджирате целия риск или само частично.

Ако искате да покриете целия риск, трябва да купите 7143 паунда. Трябва да се отбележи, че един договор в GBPJPY е равен на 100 000 паунда (1 лот). Затова трябва да закупите 7143/100 000 = 0,07143 лота.

Ако йената отслабне спрямо британския паунд, то Вие се възползвате от позицията си в GBPJPY, тъй като валутният курс се покачва. Размерът на покритие трябва да компенсира отрицателното въздействие от поевтиняване на йената върху Вашата транзакция с акции на Nintendo.

В действителност сложността на транзакцията произтича от възможността валутният риск да се колебае, когато стойността на акцията се променя. Следователно това, което трябва да направите е да променете размера на валутния хежд, тъй като стойността на двете позиции се променя.

Стратегия за хеджиране №2

Сега помислете за някои, който оперира само на Форекс пазара. Да видим как работи хеджирането на валутния пазар.

Стратегиите за хеджиране на риска на валутния пазар имат за цел да намалят рисковете от нежелани промени в курсовете на валутите. Очевидно най-лесният начин за понижаване на риска е да се намалят или затворят позициите.

Въпреки това може да има моменти, когато искате само временно или частично да намали експозицията си.

В зависимост от обстоятелствата, хеджирането на Форекс може да бъде по-практично от директното затваряне на позиции.

Да кажем, че сте имали 3 позиции на Форекс пазара преди Брекзит вота. Вашите позиции са следните:

 • Поръчка за продажба на 1 лот в евро/паунд - EUR/GBP
 • Поръчка за продажба на 2 лота в долар/швейцарски франк - USD/CHF
 • Поръчка за покупка на 1 лот в швейцарския франк/паунд - GBP/CHF

Като цяло сте доволни от тези дългосрочни позиции, но сте загрижени, че волатилността на британската лира (GBP) нараства с приближаването на вота за Брекзит.

Вместо да се отървете от двете си позиции в британски паунд (GBP), решавате да следвате стратегия за хеджиране. Но как да направите хеджиране на Форекс пазара?

Може да откриете допълнителна позиция за продажба на валутната двойка долар/британски паунд (GBP/USD). Подобно действие ще намали вашата експозиция в британски паунд, защото ще имате:

 • Продажба на британски паунд
 • Покупка на щатски долари
 • Съществуващи дълги позиции в паунд и къси позиции в щатски долар.

Бихте могли да продадете два лота GBPUSD, за да покриете изцяло експозицията си в британски паунд, което също би имало допълнително въздействие с елиминирането на експозицията Ви към долара.

Като алтернатива можете да хеджирате по-малко количество, в зависимост от Вашата собствена толерантност към риск.

Стратегии за хеджиране на Форекс пазара

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/USD, Седмична графика с диапазон на данните 8 юни 2014 - 3 февруари 2020 година. Изготвена на: 3 февруари 2020 в 18:00. Моля отбележете, че миналото представяне на гарантира бъдещи резултати.

Графиката по-горе показва спада на британския паунд след гласуването на Брекзит референдума. Следователно една отворена къса позиция в GBP/USD може да Ви спести сериозна загуба.

Имайте предвид, че може да търгувате с различни валутни двойки. Ключовото тук бе, че при паундът има опасност от висока волатилност, която Вие се опитвате да избегнете.

Като пример използваме двойката GBPUSD, тъй като се сравнява лесно при описаната ситуация, поради дългата позиция. Имайте предвид, че с тази стратегия ще имате допълнителна експозиция в американски долар.

Друг малко по-директен начин за хеджиране на риска е чрез операция с корелирана валутна двойка. Корелационната матрица включена в MetaTrader Supreme Edition Ви позволява да видите корелацията между различните валутни двойки.

Стратегии за хеджиране на Форекс пазара

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 с приставка MT5SE. Графиките на финансови инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети за търговия или предложение за покупка или продажба на финансов инструмент предлаган от Admiral Markets (ДЗР, ETF, Акции). Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Ако намерите валутна двойка, която е силно корелирана с друга, е възможно да изградите позиция, която до голяма степен да е неутрална на пазара.

Например, да кажем, че имате дълга позиция в NZDUSD. От корелационната матрица лесно можете да видите, че двойката USDCAD има силна отрицателна корелация с двойката NZDUSD.

Покупката на USDCAD теоретично трябва да се използва за покриване на част от експозицията Ви, с ефекта на корелацията. Но тъй като корелацията не е напълно обърната, хеджирането не осигурява пълна защита, ако не обработите еквивалентен размер на позицията и при двете валутни двойки.

Идеята за комбиниране на корелираните позиции за хеджиране на риска е тази, при която е първоначално залегнала в името на Форекс хедж фондовете.

Стратегия за хеджиране №3

Друг начин за хеджиране на риска е използването на финансови деривати, създадени от самото си начало за тази цел.

Опциите са един от тези видове деривати и са отличен инструмент за хеджиране. Опция е вид деривативен продукт, чието действие е подобно на това на застрахователна полица. Като такива, опциите имат много приложения, когато става дума за стратегии за хеджиране на Форекс и други финансови пазари.

Опциите може да са сложни, но Вие се интересувате само от цялостното им функциониране. Затова нека да обсъдим как те могат да помогнат на Вашите стратегии за хеджиране. Но първо да Ви въведем в терминологията на опциите.

Първо, трябва да определите вида на опцията. Опцията представлява право (в случай на покупка) и задължение (в случай на продажба) за определени действия по даден актив на фиксирана цена и конкретна бъдеща дата.

 • Правото на покупка се нарича кол опция
 • Правото на продажба се нарича пут опция.
 • Задължението за покупка се нарича продадена пут опция
 • Задължението за продажба се нарича продажба на кол опция

Фиксираната цена, на която опцията ви позволява да купувате или продавате, се нарича страйк. Датата, определена в бъдеще, се нарича дата на изтичане или падеж.

Така например: кол опция от 1,3000 GBP/USD е правото за покупка на GBP/USD по цена то 1,3000. Цената или премията на опция се управлява от търсенето и предлагането, като всичко, което е договорено е на конкурентен пазар.

В стойността на опцията са интегрирани два компонента:

 • Вътрешна стойност
 • Времева стойност

Вътрешната стойност на опцията ще бъде това, което струва опцията, ако се упражни на пазара при настоящи пазарни условия. Една кол опция ще има присъща стойност само ако нейната страйк цена е по-ниска от текущата цена на базовия актив.

Обратното се случва в случай на пут опция. Опцията за продажба има присъща стойност, само ако нейната цена на упражняване е по-висока от текущата цена на базовия актив.

Опция с вътрешна стойност по-голяма от 0 ще покаже, че бихте получили пари, при условие че успеете да възстановите стойността на премията. Ако присъщата стойност на опцията е 0, това ще означава, че няма да получите пари. Цената на опцията често надвишава нейната присъща стойност.

Но защо е така?

Всяка опция предлага възможност за защита на нейния купувач. Поради тази причина трейдърите са готови да плащат добавена стойност за времето до падежа на опцията. При равни други условия, колкото повече време остава да изтичането на дадена опция, толкова по-голяма е нейната времева стойност.

Пример за хеджиране с опции:

Да се върнем към примера с кол опция GBP/USD на 1,30.

В този случаи валутният курс GBP/USD е базовия актив. Ако цената му се търгува на нива от 1.2850, например, кол опцията е извън пари, тоест вътрешната й стойност е 0.

Въпреки това, ако GBP/USD се търгува при 1.3150, опцията Ви за покупка има присъща стойност от 150 пипса (1.3050 - 1.2900), следователно е в пари.

Това е така, защото ако упражните опцията, бихте могли да закупите GBP/USD на 1,3000, страйк цената на Вашата кол опция. Това би Ви позволило да продадете базовия актив на цена от 1.3050 с печалба от 150 пипса.

След като прегледахме тези основи, нека сега да видим как опциите могат да бъдат използвани като част от стратегия за хеджиране на Форекс пазара.

Интересният аспект на опциите е асиметричният начин, по който цената им се променя, когато пазарът се покачва или пада.

Стойността на кол опцията ще се увеличи без ограничение, когато пазарът нарасне. Но ако пазарът спадне, премията за кол опцията не може да надвишава 0, което означава, че ако сте закупили опцията, имате неограничени печалби при лимитирани загуби.

Това отваря вратата към много възможности по отношение на Вашата стратегия за хеджиране на финансовите пазари. Нека да разгледаме един прост пример: купуването на опция като защита срещу движението на цените.

Пример за хеджиране с опции 2:

Да кажем, че сте отворили дълга позиция в AUD/JPY, за да се възползвате от положителната разлика в лихвените проценти между Австралия и Япония. Например, ако стойността на дългия суап (суап за позиции за покупка) е +0,028 пипса, това означава, че всеки ден, когато държите позицията отворена, ще получите лихва.

Запазването на позицията отворена обаче Ви излага и на риск от движение на цените. Ако цените са стабилни или по-скоро се увеличават, позицията ви ще бъде наред. Но ако курсът на AUD/JPY започне да се понижава с повече от 0,028 пипса на ден (което далеч не е трудно), то ще претърпите загуба.

Най-големите Ви проблеми ще дойдат при рязък спад на цените, който може да изтрие печалбите от положителния суап и да вкара позицията Ви на загуба. И така, как този риск може да бъде смекчен?

Един от най-лесните начини е да закупите пут опция на AUD/JPY, която да не е в пари. Тъй като опцията е извън пари, Вашата премия ще бъде само времевата стойност. Колкото по-далеч извън пари са цените, толкова по-ниска ще бъде цената на премията.

Рисковият профил на опцията за продажба е, че имате фиксирана цена, тоест премията, която плащате за закупуване на опцията за продажба. Но след като сте платили премията, опцията Ви предпазва от резки движения. Нека разгледаме числови примери.

Пример за хеджиране с опции 3:

Да речем, че сте закупили много AUD/JPY на 4 февруари, когато цената е 73,00. Отворили сте позиция с цел кери трейд, за да се възползвате от положителния суап. Искате обаче да се предпазите от риска от внезапен спад в цената.

Ето защо решавате, че най-добрият начин да хежирате риска е да купите пут опция.

Купувате опцията на 72,00, но с падеж от един месец, срещу премия от 0,0061. ако цената падне под страйка от 72,00 опцията вече е в пари. По този начин Вие ще намалите максималната си загуба на бичата позиция до 100 пипса.

Това е така, защото присъщата стойност на Вашето участие започва да се увеличава, след като пазарът падне под страйк цената.

Общата загуба може да е: 100-те пипса между дългата ви позиция и страйк цената на опцията, плюс цената за участие. Тоест, общо 161пипса, което е разликата между цените на вход плюс премията платена за опцията.

Можете да считате цената на опцията като еквивалентна на застрахователна премия. Следвайки тази аналогия, разликата между цената на упражняване и нивото, на което сте влезли, е подобна на франчайзинга в застрахователната полица.

Искате ли да знаете най-добрата част? Вашите печалби не са ограничени. Докато AUD/JPY продължава да расте, Вие ще продължите да печелите, както от повишението, така и от суап.

В същото време ако цената на AUD/JPY падне загубите са ограничени до 161 пипса. Не трябва да забравяме стойността на суапа, който сме натрупали от нашата отворена операция във валутната двойка, въпреки че цената се понижава.

Стратегия за хеджиране №4

От гледна точка на бизнеса, хеджирането е много често срещан вид финансова транзакция, която компаниите редовно извършват като част от своята бизнес дейност.

Фирмите често имат нежелани експозиции в чуждестранни валути и цени на суровините.

В резултат на това те се стремят да намалят или да премахнат рисковете, свързани с тези експозиции, чрез извършване на финансови транзакции и, евентуално, хеджиране на суровините. В действителност финансовите пазари, до голяма степен са създадени точно за този вид транзакции.

Пример за хеджиране на бизнеса:

Вземете примера на авиокомпания, която може да бъде изложена на цената на горивата, която е свързана с цената на петрола.

Многонационална компания като тази американска авиокомпания печели доходи в много различни валути, но декларира своите печалби и изплаща дивиденти в щатски долари.

След това дружеството се хеджира на няколко финансови пазара, за да компенсира търговските рискове, свързани с тези неблагоприятни експозиции.

Например, авиокомпанията може да избере да купува петролни фючърси. Това може да защити компанията от риска от увеличение на разходите свързани с повишаването на цените на петрола.

Но има още!

На международните финансови пазари цените на суровия петрол се котират в щатски долари.

Когато фючърсни договори изтичат, компанията физически получава петрола и плащането в щатски долари. Ако говорим за компания извън САЩ, би имало риск от валутния курс.

В резултат на това е много вероятно компанията да реши също да хеджира валутен риск. За целта компанията продава националната си валута за закупуване на щатски долари и по този начин покрива експозицията си към долара и суровия петрол.

Трябва да се вземе предвид, че в хеджирането на Форекс пазара не участват само компании, но и други институции, както и индивидуални трейдъри и инвеститори.

Стратегия за хеджиране №5

Много стратегии използват корелациите между два класа активи, за да хеджират и да използват по-надеждно движението на финансовите пазари, отколкото с обикновените спекулации.

Общопризнато е, че корелацията между USD и златото е обратна. Тя е сравнително силна до такава степен, че стратегиите за хеджиране се провеждат във валутни двойки, включително американския долар с жълтия метал.

Така като цяло, когато щатският долар се покачва, златото има тенденция да пада и обратно. Става въпрос за хеджиране на суровини и хеджиране на Форекс.

Възможно е също така да се комбинира хеджиране на суровини и фондови пазари, стига избраната акция да има тясна връзка с въпросната суровина.

Стратегия за хеджиране №6

В онлайн пространството можете да намерите множество експертни системи за хеджиране на риска на Форекс пазара.

Важно! Трябва да бъдете много внимателни, когато използвате експертен съветник за хеджиране, който сте намерили в интернет и е разработен от частно лице. Препоръчително е да тествате експертния съветник за хеджиране на демо сметка (Admiral Markets предлага безплатна такава) и на пазарите, на които смятате да търгувате в бъдеще.

Този тест трябва да бъде възможно най-близък до реалността, но трябва да продължите да използвате дейността на експертния съветник за хеджиране при всякакви пазарни условия. Целта е да избегнете неприятни изненади, когато започнете да търгувате с него на реална сметка.

Последната стратегия за хеджиране, която ще обсъдим в тази статия, има за цел да намери неутрална пазарна позиция, която да диверсифицира рисковете. Този подход се използва широко в хедж фондове и други големи финансови институции.

Поради сложността на тази стратегия няма да навлизаме в твърде много подробности, а по-скоро ще обсъдим общото и функциониране.

Тествайте различни стратегии за хеджиране на финансовите пазари без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и вземете Вашата безплатна демо сметка:

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Стратегия за хеджиране №7

Много хедж фондове се възползват от възможността да заемат къси и дълги позиции, за да извлекат ползи от това като същевременно се излагат на минимален риск. Най-общо казано подобни стратегии имат за цел да направят две неща:

 • Избягване на излагането на пазарен риск като се оперира с множество корелирани финансови инструменти
 • Възползване на ценова асиметрия

Стратегиите за хеджиране с цел неутрална пазарна позиция се основава на предположението, че цените ще се върнат към средните, генерирайки печалби. По този начин колебанията на цените имат ограничено влияние върху цялостния резултат.

Друг начин да се опише това е да се каже, че сте защитени от волатилност на пазара. Едно от основните предимства на тези стратегии е, че те са добре балансирани по своята същност.

На теория, това трябва да Ви предпази от повечето рискове. На практика обаче е много трудно да се поддържа неутрален профил на пазара през цялото време.

Защо е трудно? Е, за начало, корелацията между инструментите може да бъде много динамична. Следователно е предизвикателство постоянно да знаем точната зависимост между различните активи на пазарите и да настройваме нашата експозиция.

Друго предизвикателство е да заемете позиция, основана на навременна информация и без да търпите значителни транзакционни разходи. Хедж фондовете са склонни да използват тези стратегии чрез отваряне на голям брой позиции.

Прецизното идентифициране на общи точки на Форекс пазара не е толкова просто. Освен това във Форекс има по-малко валутни двойки, отколкото различни акции на пазарите.

Търговия с хеджиране - предимства и недостатъци

Предимства

Недостатъци

 • Хеджирането по същество намалява излагането на риск на финансовите пазари.
 • Можете да отворите позиции, които не бихте могли да отворите по друг начин.
 • Можем влезем в началото на нова тенденция много преди да видим сигналите за потвърждение.
 • Стратегията за хеджиране ви дава възможност да управлявате Вашия портфейл от финансови инструменти по по-спокоен начин, което позволява на трейдъра да извършва по-добри операции, тъй като е подложен на по-малко стрес от загуба на пари.
 • Имайте предвид, че хеджиращите операции не са магически трик, който Ви гарантира печалби, а начин да ограничите потенциалните щети от неблагоприятно колебание на цените в бъдеще. Понякога просто затварянето или намаляването на отворена позиция е най-добрият начин да продължите. Друг път можете да използвате пълно или частично покритие, за да следвате движението по-удобно.
 • Admiral Market позволява употребата на стратегии за хеджиране

 • Не всички брокери предлагат тази функция.
 • Стратегията за хеджиране е начин за избягване на рискове, но това струва пари. Разбира се, има транзакционни разходи, но покритието също може да компрометира приходите Ви.
 • Хеджирането намалява загубите Ви, ако валутният пазар се движи отрицателно. Но ако пазарът се движи в Ваша полза, ще имате по-малко печалби, отколкото бихте постигнали без стратегия за хеджиране.

Важно е да направите това, което най-добре отговаря на Вашата толерантност към риск.

Как да започнете търговия с хеджиране?

Можете да започнете търговия с хеджиране на финансовите пазари само в три прости стъпки:

 1. Отворете сметка за търговия с хеджиране.
 2. Изтеглете платформа за търговия на финансовите пазари.
 3. Отворете прозорец "Нова поръчка" и направете първата си сделка.

За повече информация как да отворите реална сметка за търговия с Admiral Markets изгледайте следващото кратко видео:

Хеджиране - заключение

Сега след като разбрахте какво е хеджиране, какви са различните видове покриване на позиции, както и някои стратегии за хеджиране, остава да натрупате съответния опит, за да може да извличате максимума от този тип търговия на финансовите пазари.

Важно е да запомните, че хеджиране на Форекс, хеджиране на суровини, хеджиране на фондовите пазари може да Ви помогне да ограничите рисковете, но в същото време може да се отрази негативно на потенциалните Ви печалби.

Както бе споменато по-горе, някои пазарни участници се хеджират, за да редуцират допълнителни риска от позициите си. Те с удоволствие се отказват от по-съществени печалби в замяна на по-ниския риск, на който излагат своите позиции на пазарите.

От друга страна спекулантите не са склонни толкова лесно да намалят печалбите си. Вероятно най-добрата стратегия за хеджиране за тях ще е:

 • Поддържайте възможно най-дълго потенциално печелившите позиции
 • В някои моменти се ангажирайте да намалите риска, с което ще се понижат и печалбите.

Както видяхме по-нагоре в статията опциите са изключително полезен финансов инструмент за хеджиране. Въпреки това тези деривати са подходящи за трейдъри и инвеститори с повече опит на пазарите.

Разбира се има много други налични инструменти за хеджиране като договори за разлика например, с които може да практикувате Вашите стратегии за хеджиране на финансовите пазари.

Основното, което трябва да запомните относно хеджирането е, че то намалява риска на Вашата експозиция на пазарите, но в същото време понижава потенциалните Ви печалби. Това е олицетворение на един от основните закони на финансовите пазари - по-висок риск води със себе си по-висок потенциал за печалби, по-нисък риск идва с по-малки потенциални печалби.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от различни регулаторни органи. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете безплатно платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5! Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу.

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Вижте още:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.