Гап на пазара: Какво представлява и как да го търгувате?

Борис Петров

Ако погледнете графиката на даден финансов инструмент, особено ако е от фондовите пазари, то почти веднага ще забележите поне една празнина - гап. Именно тези гапове са много интересни за едни трейдъри и много избягвани от други. Все пак всеки, който търгува на финансовите пазари трябва да знае какво е гап, различните видове гапове и какви са възможностите за търговия при гап. Да видим!

Какво е гап?

Първият и основен въпрос, с който ще се занимаем в тази статия е какви е гап?

Гап е термин, който идва от английската дума "gap", която буквално може да се преведе като интервал, дупка или прекъсване. Във финансовия жаргон дефиницията за гап би трябвало да бъде:

Гап в търговията на финансовите пазари са зоните на графиката, в които цената на даден финансов инструмент се е задвижила рязко нагоре или надолу и е образувала дупка в котировките между различните нива, преди отново да се поднови.

Тази празнина на финансовите пазари е индикация за пропаст между търсенето и предлагането. Гап се появява, когато предлагането не е достатъчно да отговори на търсенето на определен финансов инструмент, както и обратното, когато търсенето не отговаря на предлагането.

На графиката на финансов инструмент, гапът се вижда като дупка в котировките. Важно е да запомните, че гап можете да намерите на графика с японски свещи и бар графика, но не и на линейна графика, тъй като тя просто свързва последните цени на затваряне.

Ето и един нагледен пример за гап на графика с японски свещи и на линейна графика

Източник: Admirals, MetaTrader 5, WTI, Дневна графика. Отказ от отговорност: Графиките за финансови инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват търговски съвети или покана за покупка или продажба на финансов инструмент, предоставен от Admirals (ДЗР, ETF-и, Акции). Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Същността на гапа не винаги е много добре известна на трейдърите, особено на начинаещите и това е жалко, защото гаповете на пазарите може да са много интересна концепция за търговия на финансовите пазари.

Научете повече за гаповете и за търговията на финансовите пазари като цяло от нашите безплатни уебинари на живо. Кликнете на банера отдолу и запазете Вашето място още сега:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Причини за формирането на гап на пазара

Гаповете може да са често явление финансовите пазари като тези празнини могат да се появяват на графиките на финансовите инструменти, основно поради две причини:

  1. Часовете за търговия (отваряне и затваряне на пазарите).
  2. Новини, които карат пазарите да се движат прекалено бързо в една от двете посоки.

Гаповете може да са далеч по предвидими, когато възникнат поради отваряне и затваряне на пазарите от тези, които се появяват в резултат на икономически новини.

Пример:

Пазарът на фючърсни контракти на DAX 30 е достъпен за търговия от 08:00 до 22:00 и когато цената на отваряне не е равна на тази на затваряне се появява т.нар. гап. В случая става въпрос за гап в цената на немския борсов индекс DAX 30.

На валутният пазар гап, поради часовете за търговия може да се образува между цената на затваряне в петък и цената на отваряне в понеделник. Все пак Форекс пазара е отворен 24 часа, 5 дни в седмицата и гапове при отваряне може да се получат само в споменатия период и са далеч по предвидими.

Гап на Форекс пазара, който е причинен от икономически новини е много по-трудно предвидим. Това дори може да е почти невъзможно. Новините, които в миналото са раздвижвали сериозно валутния пазар са:

  • Военни конфликти и атаки, природни бедствия и пандемии
  • Решения на централни банки
  • Макроикономически новини като доклад за пазара на труда, БВП, инфлация и други.

Пример:

През януари 2015 година Швейцарската национална банка реши да спре да поддържа прага от 1,20 на валутния курс EUR/CHF, което доведе до срив при валутната двойка, който ще остане в историята. Според някои данни EUR/CHF загуби около 30% от стойността си за няколко часа.

Източник: Admirals, MetaTrader 5, EUR/CHF, Часова графика с диапазон на данните 23 декември 2014 - 19 януари 2015 година. Изготвена на: 22 април 2020 в 12:49 часа. Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Швейцарски франк: Всичко, което трябва да знаете за CHF

Този вид пазарен гап се дължи на ниската ликвидност на дадения пазар. Търговията спира за известно време и новата пазарна цена често може да е много по-различна от цената преди дупката в котировките.

Много е трудно да се предвиди подобен пазарен гап, затова е много важно да практикувате подходящи управление на риска и управление на капитала, както и да използвате настройки за защита от волатилност.

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Видове пазарен гап

Чудите се дали има различни видове гапове на пазара? Отговорът е да!

Нека да видим различните видове пазарен гап, който може да се появи на Форекс или други финансови пазари. Изграждането на стратегия за търговия при гап изисква, на първо място, много добро познаване на различните видове гапове.

Вече споменахме, че образуването на гап на Форекс пазара е по-скоро рядкост и обикновено се появява само при отваряне и затваряне на пазара в петък и понеделник. За сметка на това на гап на фондовите пазари е доста по-често срещано явление, поради всекидневното отваряне и затваряне на пазара.

Видове пазарен гап - Обикновен гап на пазара

Обикновеният пазар гап е ценова разлика, която няма много голям размер и в много случаи бива запълнен от цената. Това е най-често наблюдавания вид пазарен гап и за него може да бъде приложена краткосрочна стратегия за търговия.

Източник: Admirals, MetaTrader 5, NZD/USD, Часова графика с диапазон на данните 13 февруари - 6 март 2020 година. Изготвена на: 22 април 2020 в 20:28 часа. Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

На горната графика може да видите обикновен гап: цената на валутната двойка NZD/USD, която отваря по-надолу от цената на затваряне. След това цената се стабилизира и дори в рамките на деня успява да затвори дупката в графиката.

Но може ли да разберем дали цената Форекс пазара ще отвори с пазарен гап? Обикновено това се случва при важни събития, слухове или икономически новини, които се случват през уикенда.

Ако случаят е такъв, то може да очаквате Форекс гап. Трейдърите търгуват тези дупки в графиката в понеделник с очаквания, че цената на валутната двойка ще се върне към тази на затваряне в петък. В такъв случай стратегията за търговия при гап е краткосрочна или дори в рамките на деня - обикновения гап на пазара е затворен само в рамките на няколко свещи.

Валутният пазар е най-ликвидният пазар в света, следователно Форекс гап може да бъде запълнен по-бързо, отколкото гап при индексите или суровините, например.

Разбира се може да има и изключение от това правило. Например, индексът DAX30 е още един ликвиден пазар, на който гаповете често се запълват.

Видове пазарен гап - гап с пробив

Гап с пробив означава, че цената пробива даден търговски диапазон с гап и след това продължава в същата посока. Фазата на консолидация е пробита със силен импулс в една от двете посоки, който образува дупка в котировките. Гап с пробив най-често може да се види след период на консолидация и след този гап на пробива се образува нов тренд при дадения финансов инструмент.

Ето и ден пример на гап с пробив при валутната двойка USD/CAD:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, USD/CAD, Дневна графика с диапазон на данните 11 януари 2019 - 22 април 2020 година. Изготвена на: 22 април 2020 в 20:46 часа. Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

На горната дневна графика на USD/CAD ясно се вижда как цената на валутната двойка дълго време се движи настрани. Следва пробив на този търговски диапазон във възходяща посока, който се случва чрез гап с пробив. Така се стига до възходящ тренд при USD/CAD.

Видове пазарен гап - гап с продължаване на тренда

Гап с продължаване на тренда се случва при ясна тенденция в цената. Тези дупки показват продължаване на тренда и този вид гап може да е един от най-надеждните начини за търговия при гап, особено, когато е комбиниран със стратегия за ценовото действие като нива на подкрепа /съпротива, тренд линия или пивот точки.

Източник: Admirals, MetaTrader 5, WTI, Дневна графика с диапазон на данните 28 септември 2018 - 22 април 2020 година. Изготвена на: 22 април 2020 в 20:56 часа. Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

В повечето случаи трейдърите очакват да видят как този вид пазарен гап се затваря, за да могат да влязат в посока на последната тенденция. Това обаче не винаги е така.

На горната графика ясно се вижда гап с продължаване на тренда при ДЗР на петрол тип WTI. Цената на WTI вече се намира в низходящ тренд, при което се появява дупка в котировките, която сваля цената рязко надолу. Следва леко връщане, което може да е търсената от трейдърите възможност за влизане в къси позиции.

Видове пазарен гап - гап на изтощението

Гап на изтощението се среща най-често на фондовите пазари, но тези дупки могат да съществуват и на Форекс пазара, макар и по-рядко. Формирането на гап на изтощението е в края на предходен тренд и сигнализира последната инерция преди цената на обърне своята посока.

Тези гапове могат да се търгуват само след като вече са ясни, че са такива. Първо трябва да идентифицирате гап на изтощението и след да търгувате в посоката на новия тренд.

Ето и един пример за пазарен гап на изтощението при акциите на Apple:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, WTI, Дневна графика с диапазон на данните 27 декември 2018 - 22 април 2020 година. Изготвена на: 22 април 2020 в 21:02 часа. Моля обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Затваряне на гап на пазара

За затваряне на гап на пазара се счита, когато цената на финансовия инструмент достигне цената, която е била преди отварянето на дупката, независимо дали това е опашката или тялото на свещта. Това е известно като теория за гапа.

Тази теория гласи, че пазарен гап много често бива запълван, но това не означава, че ще се случи веднага:

  • Гап на пазара може да бъде затворен по-късно и в този случаи краткосрочната стратегия за търговия при гап може да не работи по най-добрия начин.

Въпреки че повечето пазарни гапове в последствие се запълват има и други дупки в котировките, които не се запълват. Най-често незапълнени остават тези гапове, които в посока не тенденцията - гап с продължаване на тренда.

Нека да се разровим малко по-дълбоко в теорията за гапа, за да разберем нейната същност.

Теория за гап

Теорията за гапа е част от техническия анализ на финансовите пазари. От таи гледна точка дупката в графиката може да изиграе роля на стабилно ниво на подкрепа или съпротива в зависимост от тенденцията на пазара.

Правилото за пазарен гап гласи, че цената на даден финансов инструмент, който има дупка в которивките обикновено тества нивото на гапа преди отново да влезе в обичайна пазарна тенденция.

Някои Форекс трейдъри избират да търгуват отварянето на валутния пазар в неделя срещу понеделник. Причината за този вид търговия е същата: търговците смята, че цената ще запълни появилия се пазарен гап при отварянето на пазара. Но може ли да сте сигурни, че това ще се случва винаги?

Технически погледната обикновено този гап на отварянето се запълва, но в това не означава, че запълването ще се случи веднага и че всеки пазарен гап представлява добра възможност за търговия.

Въпреки че, когато погледнете графиките на валутните двойки при отварянето на пазара в неделя срещу понеделник, повечето от тях биват затворени съвсем скоро, но някои гапове могат да достигнат огромни размери (200 пипа например) и те ще бъдат затворени доста по-трудно.

Така дори да се смята, че пазарните гапове в повечето случаи биват запълнени, то рискът трейдърите да загубят пари в търговия при пазарен гап си остават. Това разбира се не означава, че теорията за гапа е невярна, а че преди да се прибегне до търговия при гап трябва точно да се идентифицират причините за появата на тази дупка и какъв вид е гапа.

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Как да се предпазите от гап на пазара?

Някои брокери като Admirals са разработили механизъм за защита от волатилност, който може да е от полза на много трейдъри в търговията на финансовите пазари, особено при търговия при гап на пазара.

  • Настройките за защита от волатилност позволяват вашите чакащи поръчки може да бъдат анулирани ако се намират в рамките на пазарен гап.

По този начин може да се предпазите от моменталните загуби, които могат да възникнат ако имате чакащи поръчки със стоп лос и двете поръчки се активират на една и съща цена.

Механизмът за защита от волатилност може да изиграе ключова роля във вашата търговия ако прилагате стратегии за търговия при гап през уикенда, например.

Пазари с най-много гапове

Гап на пазара може да се наблюдава при почти всички финансови инструменти. Все пак някои имат дупки в котировките доста по-често от други, а и размерите доста често са много различни. По-волатилните финансови инструменти могат да имат имат по-големи гапове в цените в сравнение с тези, които се характеризират с по-ниска волатилност.

Историята на цените показва, че в някои случаи може да се получи пазарен гап дори и при най-ниско волатилните финансови инструменти, какъв бе случаят с швейцарския франк, за който споменахме по-рано в статията. Волатилността е променлив показател и затова дори най-слабо волатилните инструменти могат да имат периоди на висока волатилност, както и обратното.

Активи като CAC 40, които са по-малко волатилни в сравнение с други индекси, също могат да имат гапове и тези дупки често са добри нива на подкрепа и съпротива при този актив.

Важно е да отбележим, че гаповете са доста често срещано явление на фондовите пазари (акции и индекси), отколкото на Форекс пазара например. Основната причина затова е очевидна - работното време на двата пазара. Докато акциите се търгуват само няколко часа на ден, то валутният пазар е отворен 24 часа, 5 дни в седмицата.

Започнете търговия при гап на пазара с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. С MetaTrader 5 предоставена от Admirals ще можете да следите за гап при над 8000 финансови инструмента. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

Най-добрата платформа за множество активи


 

Търговия при гап

Вероятно много трейдъри се питат какъв вид стратегия за търговия гап да изберат. В тази част на статията ще дадем някои насоки, които могат да бъдат от полза в търговия при гап на финансовите пазари.

Ако приемем, че един гап ще бъде изцяло затворен, то мечи гап (в низходяща посока) при силен възходящ тренд на фондов пазар може да е много добра възможност за закупуване на актива, чиято цена е паднала. С подобна търговия при гап може да се генерира известна печалба още при първото обратно движение като реакция на гапа.

Тази хипотеза е подкрепена и от технически разсъждения. Фондовият пазар е склонен да затвори гап и да тества предходните нива, преди да изгради устойчив тренд, независимо той дали ще бъде предходния или ще е нов.

Въпреки това трябва да внимавате, тъй като дупката не винаги се затваря в рамките на една търговска сесия!

Така обикновен мечи гап може да представлява възможност за покупка на даден актив на по-добра цена. Както видяхте по-горе гаповете могат да бъдат различни видове и е добре да ги търгувате след като знаете защо са причинени и какъв е техния вид. Да си ги припомним:

  1. Обикновен гап
  2. Гап с пробив
  3. Гап с продължаване на тренда
  4. Гап на изтощението

От този различни видове гапове само два представляват лош знак за купувачите и това са:

  • Обикновен гап
  • Гап на изтощение

Скалпиране, търговия в рамките на ден или суинг търговия при гап?

Един от ключовите въпрос преди да започнете търговия при гап е към кой вид търговия да се насочите. Някои трейдъри, особено тези с по-малки сметки и по-голям ливъридж избягват дългосрочната търговия при гап. Това е така, защото не могат да си позволят голям пазарен гап и затова се фокусират върху скалпирането и търговията в рамките на деня.

Има и други търговци, които използват по-ниски нива на ливъридж и практикуват дългосрочна търговия при гап. Както разбрахте вече, тези дупки в пазара често биват затваряни и могат да се използват за анализ на графиката на цената като потвърждение на тренда или сигнал за обръщане на тенденцията.

Можете да се насочите и към суинг търговия при гап или пък търговия в рамките на деня. Скалпирането вероятно ще е малко по-трудно, но възможно, на фона на по-високите спредове около гап на пазара или по-ниска ликвидност.

Разликата между печеливш и губещ трейдър, който има стратегия за търговия може да е в управлението на риска или психологията на търговията.

Търговия при гап - ливъридж и депозит

Търговията при гап не е задължително да е стратегия за начинаещи. Защо?

  • По време на гап на пазара ликвидността е по-ниска
  • Разходите по търговията може да са по-високи (например спредовете да са по-широки)

В резултат на това търговията при гап изисква умения и точна преценка относно управлението на капитала и риск мениджмънта.

Трейдърите трябва да разберат, че размера на гапа може да е много голям и да достигне до 200-300 пипса например, когато говорим за валутни двойки. Търговските сметки трябват да бъдат подготвени да издържат пазарно движение с подобен размер.

Едно от решенията на този проблем може да е да се намали ефективния ливъридж на търговската сметка. За намаляване на ефекта на финансовия лост има две опции:

  1. Отваряйте пазарни позиции с по-малък обем
  2. Добавете повече средства към вашата сметка за търговия

Как да започнете търговия при гап?

Търговия при гап на финансовите пазари можете да започнете само след три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия
  2. Изтеглете платформа за търговия
  3. Изберете доставчик и направете първата си сделка.

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия при гап на пазара с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Гап на пазара - заключение

Надяваме се тази статия да ви е помогнала да си отговорите на първоначалния въпрос: какво е гап? Получихте и повече информация за това какви видове гапове има на пазарите, както и някои насоки затова как да практикувате търговия при гап.

Търговията при гап не е най-лесното начинание, но ако можете да прецените кои дупки в котировките може да предложат добри възможности за търговия и кои не, то нещата ще се улеснят доста.

Опитайте се идентифицирате различни видове пазарни гапове на вашата платформа за търговия и да видите как се държи цената, когато се образува дупка. И най-важното дръжте рисковете под контрол!

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от различни регулаторни органи. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете MetaTrader 5 Supreme Edition напълно безплатно като кликнете на долния банер!

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Открийте още интересни статии

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Как да изградите собствен план за търговия?
В бизнеса има стар израз, че ако не успеете да планирате, планирате да се провалите. Както при всичко друго в живота, създаването на план е от критично значение за успеха Ви и на финансовите пазари. Следването на вече установен план за търговия може да бъде много добро начало на Вашата кариера като...
Какво е борсова спекулация и как да спекулирате на пазарите?
Едва ли има финансов пазар, на който да няма спекулации и спекулантите да не играят съществена роля. При някой по-малки пазари дори спекулативните сделки са основната част от търговията. Въпреки това, голяма част от хората, дори са чували думата спекулация, едва ли са много тези, които знаят точното...
Какво е фондов пазар и как да търгувате на фондова борса?
Понятия като фондова борса и фондов пазар може да звучат познато на широката публика, но в същото време да изглеждат сложни. Въпреки това, когато подходите дисциплинирано към инвестициите на фондовитe пазари, то те може да се окажат един от най-ефективните начини за постигане на личните финансови це...
Виж Всички