Какво е фондов пазар и как да търгувате на фондова борса?

Борис Петров

Понятия като фондова борса и фондов пазар може да звучат познато на широката публика, но в същото време да изглеждат сложни. Въпреки това, когато подходите дисциплинирано към инвестициите на фондовитe пазари, то те може да се окажат един от най-ефективните начини за постигане на личните финансови цели. И вие се интересувате от търговия на фондовата борса? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е фондов пазар?

Фондов пазар е комбинация на различни пазари и борси, където се извършват редовни дейности по покупка, продажба и емитиране на ценни книжа. Такива финансови дейности се извършват чрез официални борси или на извънборсови пазари, които работят съгласно определен набор от регулации.

Ефективно функциониращият фондов пазар се счита за ключов за икономическото развитие на страните, тъй като дава на компаниите възможност за бърз достъп до публичен капитал, а на притежателите на капитал да го инвестират с цел потенциални печалби в бъдеще.

Тествайте търговията на 15 от най-големите фондови борси в света без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера по-долу:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

Какво е фондова борса?

Фондова борса е мястото, където се търгуват ценни книжа. На практика фондова борса е инфраструктурата, която свързва емитенти на ценни книжа с инвеститори, и улеснява търговията с ценни книжа.

Въпреки че, в повечето случаи понятието фондов пазар се свързва предимно с търговия с акции, на него се търгуват и други финансови активи като:

Без фондови борси компаниите, които искат да станат публично търгувани няма да имат официален механизъм, по който да предлагат своите акции на голяма част от инвеститорите. Всъщност борсите не притежават ценни книжа, те всъщност срещат купувачите и продавачите на акции, облигации и др.

Различните видове фондови борси могат да прилагат:

  1. Физическа търговия - чрез трейдъри на пода на борсата.
  2. Електронна търговия - чрез платформа за онлайн търговия.

В дадена страна или регион може да има множество места за търговия (борси), които позволяват сделки с акции и други ценни книжа.

Докато и двата термина - фондов пазар и фондова борса, често се използват взаимнозаменяемо, последният обикновено е по-скоро част от първия. Фондовият пазар е широка платформа за емитиране, покупка и продажба на ценни книжа. Фондовата борса е специфично място, където се купуват и продават ценни книжа. На практика, фондовият пазар обхваща множество фондови борси.

Например американския фондов пазар може да включва Нюйоркската фондова борса, Nasdaq, Чикагската фондова борса и други.

Коя е най-голямата фондова борса в света?

Днешните американски фондови пазари са най-големите в света, а най-голямата фондова борса според пазарната капитализация е Нюйоркска фондова борса. След нея се нарежат Nasdaq, европейската фондова борса (Euronext) и Шанхайската фондова борса, според данните на Visual Capitalist.

Започнете търговия с над 400 акции на компании и над 200 ETF-и от 15 от най-големите фондови борси в света още сега като кликнете на банера отдолу:

Инвестирайте в най-добрите инструменти в света

Хиляди акции и ETF-и на една ръка разстояние

Как работят световните фондови пазари?

Всеки международен фондов пазар служи като платформа, където многобройни купувачи и продавачи се срещат, взаимодействат и сключват сделки. Огромният брой пазарни участници гарантира:

  1. Справедливи цени
  2. Ликвидност
  3. Прозрачност на транзакциите
  4. Сигурност на транзакциите и др.

Например, ако в целия град има само един продавач на коледни елхи, то той ще има свободата да определи цена, която му харесва, тъй като купувачите няма да имат възможност да отидат на друго място. Ако броят на продавачите на дърветата е по-голям, то те ще трябва да се конкурират помежду си, за да привлекат купувачи.

Фондовите пазари работят по подобен начин.

На тях се търгува с различни видове ценни книжа в контролирана, сигурна и управлявана среда. Докато по-рано пазарите използваха издаване и раздаване на хартиени сертификати за физическо притежание на акции, то на повечето съвременни борсови пазари всичко това се случва по електронен път.

Кои са основните видове фондови пазари?

Според типа на работа има два основни вида фондови пазари:

  • Първичен - първичният фондов пазар позволява на компаниите да издават и продават акциите си на широката общественост за първи път чрез процес на първично публично предлагане (IPO). IPO-то помага на компаниите да набират необходимия капитал от инвеститорите.
  • Вторичен - тук инвеститорите и трейдърите могат да търгуват с акции и други ценни книжа по между си. Компанията вече не участва в тези транзакции.

Една току що емитирана ценна книга се продава веднъж на първичния пазар, след което започва своята търговия на вторичния, където може да смени своя собственик многократно.

Борсови индекси на фондови пазари

За да може лесно да се проследява движението на цели пазари и специфични за сектори са създадени борсови индекси като:

  • Dow Jones Industrial Average (Нюйоркска фондова борса и Nasdaq, САЩ)
  • Standard & Poor's 500 (Нюйоркска фондова борса и Nasdaq, САЩ)
  • NASDAQ 100 (Nasdaq, САЩ)
  • DAX (Франкфуртска фондова борса, Германия)
  • FTSE100 Великобритания (Лондонска фондова борса)
  • CAC40 Франция (Парижка фондова борса, Франция)
  • Nikkei225 (Токийска фондова борса, Япония)
  • HSI50 (Хонгконгска фондова боса, Хонг Конг)

Борсовите индекси на фондовите пазари по света са мощни показатели за глобалната и регионалните икономики. Повечето държави имат свои основни борсови индекси, които са индикатор за икономическото представяне на страната. Все пак, в една държава или фондова борса може да има повече от един борсов индекс.

В САЩ например, освен трите основни борсови индекса са S&P500, Dow Jones и NASDAQ100, има още около 5000 показателя, които демонстрират представянето на огромните американски фондови пазари.

Повечето борсови индекси представляват определена група от акции от една държава или индустрия. Индексите показват представянето на тези акции като цяло, в момента и в миналото. 

Отдолу ще откриете графика на представянето на изброените борсови индекси в последните 10 години до 9 ноември 2023 година:

Източник: Koyfin. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

 

 

Започнете да търгувате S&P 500, Nasdaq 100 и още над 8000 финансови инструмента на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


Колко капитал да отделите за инвестиция на фондовата борса?

Отговорът на този въпрос зависи основно от четири персонални фактора:

  1. Лични възможности, които са строго индивидуални при различните инвеститори и затова не може да се определи точна сума, с която да започнете.
  2. Персонални финансови цели. Задължително е да знаете какво точно искате да постигнете с Вашите инвестиции в акции, за да може да изберете точните за Вашите цели инвестиции.
  3. Лична толерантност към риск. Отговорете си на въпроси като колко мога да си позволя да загубя?
  4. Инвестиционният хоризонт, който сте си поставили. Можете да разгледате хоризонта на инвестиции или времето, за което могат да бъдат отделени средствата, без да се нуждаете от тях. 
  5. Активи в портфейла. Добре е да се направи оценка на притежаваните активи преди да се започнат инвестиции на фондовите пазари, за да се балансира инвестиционния портфейл.

Както удължените срокове, така и по-високите нива на възвръщаемост биха могли да Ви дадат близки резултати. Това прави различните инвестиции интересни и подходящи за различни цели.

Как се търгува на фондова борса?

 По-долу са обсъдени две основни насоки затова как да търгувате на фондова борса.

Изберете предпочитаните от Вас ценни книжа

След като регистрирате и захраните сметката си във Вашия брокер ще започнете процеса по избиране на акциите или други ценни книжа и деривати, в които да инвестирате.

Добра отправна точка са компаниите, които познавате като потребител. Непрекъснатият поток от данни, заедно с движенията на пазара в реално време, може да ви завладеят първоначално, затова може да е добра идея да запазите процеса опростен, докато търсите компании, които искате да притежавате.

Един от най-великите инвеститори на всички времена Уорън Бъфет бе споделил преди време: "Купувайте компания, защото искате да я притежавате, а не защото мислите, че акциите и ще поскъпнат".

Освен това, аналитичните инструменти, които са Ви нужни да оцените бизнеса, ще бъдат достъпни на уебсайта на Вашия брокер, като например:

  • Актуални икономически новини
  • Финансови отчети
  • Анализи

Проучете икономическата ситуация в страната, в която искате да инвестирате и след това разгледайте финансовите отчети на компанията.

Поръчки за инвестиции на фондови борси

Сега ще разгледаме два основни вида поръчки, с които можете да купите или продадете ценни книжа, търгувани на фондова борса. Това са:

  • Пазарни поръчки - изпълняват се по най-добрата пазарна цена, но при висока волатилност на пазара може да има разминавания между цената, на която сте подали поръчката и тази, на която е изпълнена.
  • Чакащи поръчки - изпълняват се на предварително зададена цена, но само ако тя бъде достигната. Тези поръчки са полезни при волатилност на пазара и когато искате да сте по-сигурни за цената на изпълнение. Лимит поръчките могат да бъдат различни видове: AON (всички или нищо), GFD (само за деня), GTC (докато не бъде отменена)

Виждате, че всеки един от двата вида поръчки има своите предимства и недостатъци и подходящ за различни пазарни ситуации.

Как да започнете търговия на фондова борса?

След като вече знаете какво е фондова борса и фондова пазари, кои са различните видове фондови пазари, както и основните борсови индекси, време да дадем отговор на последния въпрос, как се търгува на фондова борса.

Можете да започнете търговия на фондова борса само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия на фондови борси.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия на фондови борси
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

За повече информация за това как да отворите сметка за търговия на фондови борси с Admirals изгледайте следващото кратко видео:

Да дадем един пример, за който ще използваме борсовия индекс S&P 500, който вече споменахме по-горе в статията.

Как да купите S&P 500?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете SP500
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) в S&P 500 Вие очаквате индексът да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете S&P 500?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете SP500
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) в S&P 500 Вие очаквате индексът да поевтиняване, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Как да изградите собствен план за търговия?
В бизнеса има стар израз, че ако не успеете да планирате, планирате да се провалите. Както при всичко друго в живота, създаването на план е от критично значение за успеха Ви и на финансовите пазари. Следването на вече установен план за търговия може да бъде много добро начало на Вашата кариера като...
Какво е борсова спекулация и как да спекулирате на пазарите?
Едва ли има финансов пазар, на който да няма спекулации и спекулантите да не играят съществена роля. При някой по-малки пазари дори спекулативните сделки са основната част от търговията. Въпреки това, голяма част от хората, дори са чували думата спекулация, едва ли са много тези, които знаят точното...
Гап на пазара: Какво представлява и как да го търгувате?
Ако погледнете графиката на даден финансов инструмент, особено ако е от фондовите пазари, то почти веднага ще забележите поне една празнина - гап. Именно тези гапове са много интересни за едни трейдъри и много избягвани от други. Все пак всеки, който търгува на финансовите пазари трябва да знае какв...
Виж Всички