Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Какво са фондови пазари и как да инвестираме на тях през 2020?

Вероятно много хора са чували за фондови пазари и за част инструментите, които се търгуват на тях. Все пак, много по-малко знаят точно какво означава понятието фондови пазари и как могат да се възползват от възможностите, които те предлагат. В тази статия ще отговорим на въпроса какво са фондови пазари и как работят те. Освен това, ще разгледаме американските фондови пазари, които са най-големите в света.

Какво са фондови пазари и как да инвестираме на тях през 2019?

Какво са фондови пазари?

Фондовите пазари представляват събиране на различни пазари и борси, където се извършват редовни дейности по закупуване, продажба и емитиране на акции на публични дружества. Такива финансови дейности се извършват чрез официални борси или на извънборсови пазари, които работят съгласно определен набор от регулации.

В дадена страна или регион може да има множество места за търговия с акции, които позволяват сделки с акции и други форми на ценни книжа. Докато и двата термина - фондови пазари и фондови борси, се използват взаимозаменяемо, последният обикновено е по-скоро част от първия. Ако някой каже, че търгува на фондов пазар, това означава, че той купува и продава акции на една (или повече) фондова борса, които са част от общите фондови пазари.

Американските фондови пазари са най-големите в света, а най-големите фондови борси в САЩ са New York Stock Exchange (NYSE) и Nasdaq. Тези водещи национални борси, заедно с няколко други борси действащи в страната като Chicago Board Options Exchange (CBOE), формират американските фондови пазари.

Въпреки че, фондовият пазар е известен предимно с търговия с акции, на него се търгуват и други финансови ценни книжа като борсово търгувани фондове (ETF), корпоративни и държавни облигации, деривати базирани на акции, суровини, валути и облигации. Започнете да търгувате CFD-та върху валути, акции, облигации, борсови индекси, ETF-и и криптовалути без риск за Вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Как работят световните фондови пазари?

Световните фондови пазари служат като платформа, където многобройни купувачи и продавачи се срещат, взаимодействат и сключват сделки. Тъй като броят на участниците на пазара е огромен, се гарантира справедлива цена. Например, ако в целия град има само един продавач на коледни елхи, то той ще има свободата да определи цена, която му харесва, тъй като купувачите няма да имат възможност да отидат Ако броят на продавачите на дървета е голям в общия пазар, те ще трябва да се конкурират помежду си, за да привлекат купувачи.

Фондовите пазари работят по подобен начин. На тях се търгува с различни видове ценни книжа в контролирана, сигурна и управлявана среда. Тъй като фондовата борса обединява стотици хиляди участници на пазара, които желаят да купуват и продават акции, това гарантира справедливи цени и прозрачност на транзакциите. Докато по-рано пазарите използваха издаване и раздаване на хартиени сертификати за физическо притежание на акции, на съвременните фондови пазари всичко това се случва по електронен път.

Фондовата борса често създава и поддържа различни пазарни и специфични за сектор показатели, като борсовите индекси S&P 500 и Nasdaq 100, които предоставят мярка за проследяване на движението на целия пазар. Повечето фондови борси също поддържат новини за компаниите регистрирани на тях, съобщения и финансови отчети, които обикновено могат да бъдат достъпни на официалните им уебсайтове.

Борсите също подкрепят различни други дейности, свързани с корпоративни сделки. Например, печеливши компании могат да възнаграждават инвеститорите си чрез изплащане на дивиденти, които обикновено идват от част от печалбата на компанията.

Видове фондови пазари

Според типа на работа има два основни вида фондови пазари - първичен и вторичен. Първичният фондов пазар позволява на компаниите да издават и продават акциите си на широката общественост за първи път чрез процеса на първично публично предлагане (IPO). Тази дейност помага на компаниите да набират необходимия капитал от инвеститорите. По същество това означава, че една компания се дели на определен брой акции (да кажем, 50 милиона акции) и продава част от тези акции (да речем, 20 милиона) на широката общественост на дадена цена (например 10 долара на акция).

След първоначалното пускане на акции под формата на IPO, наречен процес на регистриране (листване), борсата служи и като платформа за търговия, която улеснява редовната покупка и продажба на изброените акции. Това представлява вторичен фондов пазар. Фондовата борса получава такса за всяка сделка, която се извършва на платформата и по време на вторичната пазарна дейност.

Освен това, фондовата борса поема отговорността за осигуряване на прозрачност на цените, ликвидност, откриване на цени и справедливи сделки в такива търговски дейности. Тъй като почти всички основни фондови пазари по света работят по електронен път, борсата поддържа търговски системи, които ефективно управляват поръчките за покупка и продажба на различни участници на пазара. Те изпълняват функция да сравняват на цените, за да улеснят търговското изпълнение на цена, която да е справедлива както за купувачите, така и за продавачите.

Вече регистрирана на борсата компания може да предлага допълнителни акции на по-късен етап, както може да изкупува обратно собствените си акции или да ги изтегли от борсата.

Борсови индекси на фондови пазари

Борсовите индекси на фондовите пазари по света са мощни показатели за глобалната и регионалните икономики. Повечето държави имат свои основни борсови индекси, които са индикатор за икономическото представяне на страната. Все пак, в една държава или фондова борса може да има повече от един борсов индекс. В САЩ например, освен трите основни борсови индекса S&P500, Dow Jones и NASDAQ100, има около 5000 показателя, които формират американските фондови пазари.

Повечето борсови индекси представляват определена група от акции от една държава или индустрия. Индексите показват представянето на тези акции като цяло, в момента и в миналото. Икономисти, политици и анализатори използват борсовите индекси, за да разберат как се представят определени фондови пазари и компаниите на тях.

Индексите обикновено се изчисляват въз основа на цените на акциите включени в тях или на базата на пазарната капитализация на компаниите. Има и други видове борсови индекси, които са базирани върху представянето на облигации, но те са доста по-малко популярни. Борсови индекси има по целия свят, но някои от тях се търгуват повече от други. Именно борсовите на най-търгуваните фондови пазари се смятат за основните. Нека разгледаме някои някои от тях от САЩ, Европа и Азия.

Американски борсови индекси:

 • Dow Jones Industrial Average САЩ
 • Standard & Poor's 500 САЩ
 • NASDAQ 100 САЩ

Европейски борсови индекси:

 • DAX30 Германия
 • FTSE100 Великобритания
 • CAC40 Франция
 • Eurostoxx 600 цялата еврозона

Азиатски борсови индекси:

 • Nikkei225 Япония
 • HSI50 Хонг Конг.
 • Singapore 25 Сингапур

Започнете да търгувате CFD-та върху 19 кеш индекса и 7 фючърси на индекси, както и още над 8000 финансови инструмента с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена безплатно от Admiral Markets.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи от Admiral Markets

Срив на фондови пазари

Не един и два пъти и в историята сме виждали срив на фондови пазари. Тук трябва да отбележим катастрофата от 1929, "Черния понеделник" от 1987 година и Глобалната финансовата криза от 2008 г. Докато точната причина за всеки срив на фондови пазари може да е сложна за разбиране, почти всеки спад обикновено се дължи на комбинация от спекулации, ливъридж и няколко други ключови фактори. Нека погледнем 6 от основните причини, които могат да допринесат за следващия срив на фондови пазари.

1. Спекулации

За почти всеки срив на фондовите пазари могат да бъда обвинявани необузданите спекулации. Катастрофата от 1929 година е спекулативен финансов балон в акциите като цяло. Сривът на технологичните акции в началото на 2000 година е последван от период на ирационални спекулации с dot.com компаниите. А глобалната финансова криза от 2008 може да се припише на спекулациите на инвеститорите с недвижимите имоти (и банките позволили да се стигне до там).

Въпросът е, че когато има ирационална еуфория при определен клас активи или индустрия, не е необичайно това да свърши много зле.

2. Прекален ливъридж

Когато нещата вървят добре, ливъриджът (т.е. "заетите пари") може да изглеждат като отличен инструмент. Например, ако купя акции за $5 000 и цената им се повиши с 20%, ще направя $1 000. Ако взема на заем още $5 000 и купя от същите акции за $10 000 , ще да направя $ 2,000. Така ще удвоя печалбите си.

От друга страна, когато ситуацията се промени, употребата на ливъридж може да стане опасна. Да речем, че същите инвестиции в акции от $5 000 са намалели с 50%. Щеше заболи, но все пак ще има още $ 2 500 в инвестиционната сметка. А ако бях взел назаем още 5 000 долара, 50% спад ще ме изтрие напълно.

Прекомерният ливъридж може да създаде низходяща спирала в акциите, когато нещата станат неприятни. Със спада на цените компаниите и инвеститорите с прекомерен ливъридж са принудени да продават, което води до още по-ниски цени. Най-забележителният случай е катастрофата от 1929 година, в която играеше основна роля при прекомерното закупуване на акции на марджин.

3. Лихви и инфлация

Като цяло повишаването на лихвените проценти има негативен ефект върху цените на акциите и икономиката като цяло. Това е особено валидно за акциите фокусирани върху приходите като тръстовете за инвестиции в недвижими имоти (REITs). Инвеститорите купуват тези акции специално за доходността от дивиденти и нарастващите пазарни лихвени проценти оказват натиск върху тези акции.

Елементарен пример, да предположим, че доходността по 10-годишните щатски облигации е 3% и доходността на определен REIT e 5%. Тогава търсещите приходи инвеститори може да сметната, че допълнителния риск си струва и да изберат да инвестират в REIT. От друга страна, ако доходността по щатските облигации с покачи до 4%, дивидентите от REIT трябва да се покачат пропорционално, за да бъдат атрактивни за инвеститорите. И по-ниските цени на акциите се превръщат в по-високодоходни дивиденти на процентна основа.

От икономическа гледна точка по-високите лихвени проценти означават по-високи разходи по заеми, което води до забавяне на покупателната активност, което от своя страна може да доведе до потапяне на акциите. Така че, ако 30-годишната ипотечна лихва се е повишила, да речем, 6%, тя би могла да забави драстично пазара на жилища и да нанесе удар по акциите на строителните компании.

4. Политически рискове

Докато никой не разполага с кристална топка, която може да предскаже бъдещето, сигурно е, че на фондовия пазар няма да му хареса много, ако например САЩ ще воюват със северна Корея. Пазарите обичат стабилността. А войните и политическите рискове представляват точно обратното. Например Dow Jones Industrial Average се понижи с повече от 7% по време на първата търговска сесия след терористичните атаки на 11 септември 2001, тъй като несигурността около атаките и следващите стъпки изплашиха инвеститорите.

5. Данъчни промени

Неотдавнашният Закон за намаляване на данъците и увеличаване на работните места със сигурност имаше ефект върху по-високите корпоративни печалби и вероятно е като цяло положителен катализатор за пазарите. От друга страна, увеличаването на данъците може да има обратен ефект.

Един от възможните начини за решаване на проблема с финансирането на социалната сигурност би бил начисляването на данъци върху заплатите на служителите и работодателите. Има няколко начина, по които това може да се случи, но това би означавало по-ниски заплати за работниците и по-високи разходи за работодателите и със сигурност би могло да бъде отрицателен катализатор.

6. Паника

Важно е да се отбележи, че почти всеки срив на фондовите пазари обикновено не е причинен от един или повече от тези фактори сами по себе си. Обикновено това е комбинация от отрицателни катализатори и паника при инвеститорите. Именно това предизвиква рязък срив на фондовите пазари.

Например най-стръмният спад на пазара по време на финансовата криза настъпи през септември и октомври 2008 година. Да, спекулациите с недвижими имоти и прекаления ливъридж, доведоха до неприятностите. Но страховете от икономическа рецесия и че американската банкова система може потенциално да се срине, изпрати инвеститорите в паника, което доведе до истинския срив на фондови пазари.

Как да започнем инвестиции на фондови пазари?

Този ясен и кратък наръчни по инвестиране в акции, ще представи различни важни теми, свързани с инвестирането на фондовите пазари. Научете как да отворите инвестиционна сметка, как да избирате най-добрите акции и инвестиции, които да работят за вас, как да извършвате пазарни поръчки, как да изпълнявате лимит поръчки и още много други!

 1. Отворете търговска сметка в Admiral Markets
 2. За MetaTrader 4 (MT4): Изберете Admira.lMarkets
 3. За MetaTrader 5 (MT5): Изберете Trade.MT5 или Invest.MT5
 4. Изберете Вашите акции
 5. Търсете компании със сериозен дългосрочен потенциал за ръст
 6. Решете колко акции да купите. Базирайте това на бюджета си и желаното разпределение
 7. Изберете Вашия вид поръчка. Използвайте пазарна или лимит поръчка, в повечето случаи.

Започнете да инвестирате в реални акции и ETF-и с най-новата сметка на Admiral Markets - Invest.MT5. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отодлу!

Инвестирайте в реални акции и ETF-и с Admiral Markets

Изберете предпочитаните от Вас акции

След като регистрирате и захраните сметката си във Вашия брокер ще започнете процеса по избиране на акциите, в които ще инвестирате. Добра отправна точка са компаниите, които познавате като потребител. Непрекъснатият поток от данни, заедно с движенията на пазара в реално време, може да ви завладеят първоначално, така че запазете процеса опростен, докато търсите компании, които искате да притежавате.

Един от най-великите инвеститори на всички времена Уорън Бъфет бе споделил преди време: "Купувайте компания, защото искате да я притежавате, а не защото акциите и ще поскъпнат". Започнете с годишния доклад на компанията. Годишното писмо на ръководството на акционерите може да осигури прилично общо описание за това, как компанията се представя и какви са бъдещите му планове.

Освен това, аналитичните инструменти, които са Ви нужни да оцените бизнеса, ще бъдат достъпни на уебсайта на Вашия брокер, като например скорошни новини, преписи на конферентни разговори, тримесечни актуализации на приходите и всички компании, подадени в регулатора.

Вземане на решение за инвестиции на фондови пазари

Трябва да започнете търговия с акции и да инвестирате с малки инвестиции, може би дори да започнете с малка покупка, за да почувствате притежанието на акции на фондовия пазари това ще ви помогне да разберете дали имате търпение или не, да приемете малки загуби за дългосрочни печалби.

Пазарни поръчки при инвестиции на фондови пазари

Когато влизате на пазара Вие купувате или продавате акции на следващата най-добра пазарна цена. Тъй като пазарната поръчка не съдържа определени ценови параметри, поръчката ви ще бъде изпълнена незабавно. Освен ако не се опитвате да купите голям количество акции, например акции на стойност милиони долари.

С пазарни поръчки цената, която плащате или получавате, ако продавате, може да не е същата, която се е котирала само секунди преди това. Това се случва, тъй като бид и аск цените се колебаят постоянно в рамките на деня. Пазарните поръчки се използват най-добре при покупката или продажбата на акции, които не изпитват големи колебания на цените в рамките на деня - например за големите сини чипове, а не за по-волатилните компании.

Съвети:

 • Пазарната поръчка е най-подходяща за инвеститори, които купуват и държат своите акции, тъй като те не се интересуват от малки разлики в цените, а по-скоро от гарантираното пълно изпълнение на сделката.
 • Поставянето на пазарна поръчка, когато пазарите са затворени за деня означава, че вашата поръчка ще бъде задействана на следващата цена, когато борсите отворят.
 • Проверката на отказа от отговорност на брокера Ви е добра идея. Някои нискотарифни брокери обединяват всички заявки за търговия на клиенти с преобладаваща цена, независимо дали в края на деня за търговия, или в определен час или ден от седмицата.

Лимит поръчки при инвестиции на фондови пазари

Ако предпочитате повече контрол над цената при търговия, тогава използването на лимит поръчки е препоръчително. Да предположим например, че Apple се търгува на цена от 100 долара на акция, но мислите, че 95 долара за акция са повече в съответствие с оценката ви. Вашата лимит поръчка казва на брокера Ви да изчака и да изпълни ордера, когато цената падне до това ниво.

В същото време, лимит поръчка за продажба (sell limit) казва на Вашия брокер, че искате да търгувате акции, когато цената им се повиши до определено от Вас ниво. Лимит поръчките могат да бъдат много полезни за инвеститорите, които търгуват акции на по-малки компании, тъй като при тях спредовете са по-широки в зависимост от активността на инвеститорите.

Лимит поръчките са полезни и при краткосрочна волатилност на фондовите пазари или когато цената на акциите е по-важна от изпълнението.

Други условия, които влияят на лимит поръчките са:

 • AON - AON (всички или нищо) поръчка може да изпълнена само ако целия брой акции, който сте решили да търгувате е наличен на определената цена.
 • GFD - GDF( добра за деня) поръчката в повечето случаи изтича в края на търговския ден, дори ако ордера не е изпълнен
 • GTC - GTC (добра докато не бъде отменена) поръчка ще остане в играта, докато трейдърът не я отмени или докато ордера не изтече.

Лимит поръчките гарантират на трейдърите, че ще получат цената, която искат, въпреки че има възможност поръчката да не бъде изпълнена. Те обикновено се поставят на база FC-FS (първи дошъл - първи обслужен) и само след като се изпълнят пазарните поръчки. Освен това акцията трябва да остане в рамките на предварително определените параметри, които сте задали, достатъчно дълго, за да може вашият брокер да изпълни тази конкретна сделка. Лимит поръчките могат да струват на трейдърите и инвеститорите комисионни.

Комисионната, която се заплаща при инвестиране в акции с лимит поръчки, може да е по-голяма от тази при пазарни поръчки. Имайте предвид, че лимит поръчка, която не може да бъде изпълнена едновременно или по време на един работен ден, може да бъде запълнена в течение на следващите дни. Транзакционните разходи обикновено се таксуват във всеки ден, в който има сделка. Ако акциите никога не достигнат определеното лимит ниво до изтичането на срока, сделката няма да бъде изпълнена.

Научете как да изберете най-добрите възможности за инвестиции и търговия с безплатния Обучителен пакет 2018 от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Американските фондови пазари

Когато се споменат американските фондови пазари, в повечето случаи се наум идват Ню Йоркската фондова борса (NYSE) и Nasdaq. Нищо чудно, че именно тези имена са първите, които чува всеки начинаещ инвеститор. NYSE е създадена още през 17 век, докато Nasdaq през 70-те години на 20-век. NYSE е една от най-старите фондови борси в света. Все пак, трябва да отбележим, че американските фондови пазари не са само тези две популярни борси. Затова нека разгледаме структурата на фондовите пазари в САЩ.

Нюйоркската фондова борса е създадена през 1792 г. и се намира, разбира се, в Ню Йорк на пресечката на Уолстрийт и Броуд стрийт. Понастоящем на фондовата борса са регистрирани 2400 компании. Капитализацията на борсата през април 2018 година е 23,14 трилиона долара. Това е повече отколкото следващите три фондови борси в класацията - Nasdaq ($10,38 трилиона), Японска фондова борса ($6,29 трилиона) и Шанхайска фондова борса ($5,02 трилиона).

NYSE е отговорна за около 40% от капитализацията на всичко фондови борси в света. Ето защо, това е огромен пазар, и компаниите, включени в него, са сред най-големите в света и се радват на висока репутация. Boeing, Coca-Cola, McDonald's, GM, IBM, GE, Goldman Sachs и много други международни корпорации са регистрирани на Нюйоркската фондова борса. Ню Йоркската фондова борса е напълно автоматизирана и времената, в които брокери крещят на пода вече са забравени.

Втората по големина борса в САЩ NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations - Национална асоциация на дилърите на ценни книжа автоматизирани котировки) е основана през 1971 година. На Nasdaq се търгуват основно технологични компании. До 2006 година борсата функционираше като регулиран извънборсов пазар, създаден от т.нар. маркет-мейкъри, създаващи алтернативна система за търговия с ценни книжа. На NASDAQ се регистрирани над 3000 компании като най-големите от тях са Microsoft, Apple, Alphabet (Google) и тн.

Американските фондови пазари претърпяха сериозна революция през 1996 година. След поредица от тестове Американският надзор над фондовите борси на SEC (US Securities and Exchange Commission) позволи въвеждането на алтернативни пазари на акции. Досега всички поръчки трябваше първо да се изпращат до брокерската кантора и след това до борсата. Въвеждането на алтернативни фондови борси позволи изпълнението на поръчки с използване на електронни системи като ECN (Electronic Communication Network).

Основните предимства на въвеждането на алтернативни фондови пазари:

 • Търговия извън търговските часове на Ню Йоркската фондова борса между 16:30 и 23:00 българско време
 • Прескачане на брокер, което намалява значително разходите
 • Пълна анонимност на направените поръчки
 • По-висока ликвидност.

В последните години все повече фондови борси предлагат алтернативни методи за търговия на фондови пазари.

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.