Числа на Фибоначи: Как да ги използвате успешно в търговията?

Борис Петров

Поредицата от числа на Фибоначи притежава уникални математически свойства, които могат да бъдат намерени и до днес в природата, архитектурата, биологията и тн. Широкото присъствие на тези съотношения във вселената се простира и върху финансовите пазари и някои трейдъри използват редицата на Фибоначи, за да идентифицират повратни точки на пазарите. Искате да разберете повече? Тогава сте на правилното място!

Да не губим повече време и да започваме!

Какво е редица на Фибоначи?

Редицата на Фибоначи е разработена от италианския математик Леонардо Фибоначи през 13 век. Поредицата от числа, започваща с нула и едно, е непрекъснато нарастваща серия, където всяко число е равно на сумата от предходните две числа. Тази редица може да продължи до безкрайност:

  • 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765….

Преди да се насочим към механиката на търговията с числа на Фибоначи и как те може да се превърнат в стратегия, е важно да разберем редицата на Фибоначи и математическите свойства, които тя притежава.

Има някои интересни връзки между тези числа, които формират основата на търговията с числа на Фибоначи. Въпреки че не можем да обхванем всички тези взаимоотношения в тази статия, по-долу са най-важните, за които ще трябва да знаете, когато разгледаме по-късно Фибоначи стратегии за търговия на Форекс пазара:

  • Ако разделите число на предходното число, то резултатът ще се доближи до 1.618. Това се използва като ключово ниво в разширенията на Фибоначи, както ще научите по-нататък в статията.
  • Ако разделите число на следващото по-голямо число, то ще се приближи до 0,618. Това число е основата за нивото на Фибоначи корекция на 61,8%.
  • Ако разделите число на още две места по-високо, то ще се приближи до 0,382. Това число е основата за нивото на Фибоначи корекция от 38,2%.

1.618 е известно като Златното сечение, Златната средна или Фи. Обратното на това е 0,618 и двете числа се срещат в природата, биологията и в Космоса.

Всъщност според Уилям Хофнър от списание Smithsonian:

  • „Пропорцията от 0.618034 към 1 е математическата основа за формата на карти за игра и Партенон, слънчогледите и черупките на охлювите, гръцките вази и спиралните галактики. Гърците базират голяма част от своето изкуство и архитектура на това съотношение.

Повишете своите знаения и умения в употребата на числата на Фибоначи и още много инструменти на техническия анализ с онлайн обучителен курс от Admirals. Вземете ваши безплатен обучителен курс като кликнете на банера отдолу:

От Аматьор до Трейдър

Научете се да търгувате за 20 дни

 

Как да приложите числата на Фибоначи на финансовите пазари?

Първо, тези „специални" числа са разделени на нива на корекция на Фибоначи и разширения на Фибоначи, които след това предоставят стойности, където е възможно да се открие повратна точка на пазара. Нека да ги разгледаме по-подробно.

Фибоначи корекция

Нивата на Фибоначи корекция помагат за идентифицирането на нива на подкрепа и съпротива, където може да се очаква обръщане на последното ценово движение. Важно е да знаем, че нивата на Фибоначи корекция се базират на последното пазарно движение:

  • След голямо покачване на цената, търговците на финансовите пазари ще измерят разстоянието от дъното до върха, за да видят докъде може да коригира цената, преди да поднови генералното възходящата тенденция.
  • След голям спад на цената, трейдърите ще преминат от върха до дъното, за да намерят докъде може да коригира цената, преди да поднови основния низходящ тренд.

Преди да разгледаме как да използваме софтуер за търговия с числа на Фибоначи и индикатори Фибоначи, за да помогнем за идентифицирането на тези нива на корекция, може да ви помогне визуално да видите модела, който е показан по-долу:

Източник: Admirals

По-рано изчислихме връзката между различните числа на Фибоначи, за да идентифицираме някои важни съотношения на Фибоначи, като 0.618 (което формира 61,8% нивото на корекция на Фибоначи) и числото 0,382 (което представлява основата на нивото на Фибоначи корекция от 38,2%).

Съществуват и други съотношения на Фибоначи, които се използват от трейдърите като 23.6% и 78.6%, наред със споменатите. Четирите, изброени на графиките по-горе, са най-често използваните нива на Фибоначи корекция.

  • Моделът за покупка се използва, когато пазарът е във възходящ тренд. Трейдърите може да опитат да намерят колко ще се върне цената от А към Х (ще се понижи), преди да намери подкрепа и да отскочи нагоре (точка B). Тези нива на подкрепа може да са и нива на Фибоначи корекция и могат да бъдат 23,6%, 38,2%, 61,8% или 78,6% от движението от Х към А.
  • Моделът за продажба се използва, когато пазарът е в низходящ тренд. Трейдърите може да се опитат да намерят колко ще се върне цената от А към Х (ще се повиши), преди да намери съпротива и да отскочи отново надолу (B). Точката В може да бъде всяко от вече изброените нива на корекция на Фибоначи.

Обичайно за някои пазарни участници е да използват други инструменти за технически анализ, като например технически индикатори за търговия или модели на ценовото движение, за да потвърдят около кое ниво на корекция на Фибоначи цената може да се обърне. Това е разгледано по-подробно по-късно в раздела за Фибоначи стратегия за търговия.

Фибоначи разширение

Нивата на разширение на Фибоначи също помагат за осигуряване на ценови нива на подкрепа и съпротива, но се използват за изчисляване на това колко далеч може да стигне цената след приключване на корекцията. По същество, ако нивата на корекция на Фибоначи се използват за влизане в посока на даден тренд, тогава нивата на разширение на Фибоначи се използват за изчисляване на края на тази тенденция.

Както бе обсъдено по-горе в статията 1.618 е ключово число в последователността на Фибоначи, поради което се нарича Златното сечение. Това е основата на най-популярното ниво на разширение на Фибоначи - нивото 161,8%.

Източник: Admirals
  • Във възходящ тренд, трейдърите ще се опитат да влязат след отскока в точка B. В последствие ще измерят последната корекция от А до B, за да намерят докъде може да стигне тенденцията, преди да достигнат точка С - нивото от 161,8%.
  • В низходящ тренд трейдърите ще се опитат да влязат след отскока в точка B и след това да измерят последната корекция от А до B, за да намерят докъде може да стигне тенденцията, преди да достигне точка С - нивото от 161,8%.

Тези, които търгуват срещу тенденцията също могат да използват нивото 161,8%, за да влязат в контратрендови сделки, но това е по-подходящо за по-напреднали трейдъри.

Досега научихте, че нивата на Фибоначи корекция се използват за намиране на нива на подкрепа и съпротива за влизане в сделка в посока на предходната тенденция. Нивата на разширение на Фибоначи се използват за изчисляване на това, докъде може да се стигне тенденцията преди да се обърне и се използват като нива на изход от сделка.

Тествайте търговия с Фибоначи корекция и Фибоначи разширение без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка още сега като кликнете на банера отдолу:

Търгувайте с безрискова демо сметка

Практикувайте търговия с виртуални средства

 

Как да използвате софтуер за търговия с числа на Фибоначи?

Сега знаете какъв тип визуален модел, цикъл, вълна или формации търсите и трябва да научите как да очертаете този модел на графиката на цените на пазара, за да намерим нива за вход и изход от пазара? Имате нужда от софтуер за търговия с Фибоначи. Добрата новина е, че Admirals предоставя тази възможност на своите клиенти.

Когато използвате софтуер за търговия с числа на Фибоначи, има два различни типа индикатори на Фибоначи, които могат да помогнат на търговците да намерят корекция и нива на разширение. Всичко, което трейдърът трябва да направи, е да измери циклите X до A, както е показано в по-ранните примери и ще бъде обяснено по-подробно в следващите няколко раздела.

След като трейдърът измери разстоянието от X до A с помощта на инструмента Фибоначи, софтуерът ще раздели вертикалното разстояние на съотношенията на Фибоначи (23,6%, 38,2%, 61,8%, 78,6% и т.н.), за да начертае нивата на Фибоначи. Т

Tова означава, че не е необходимо да се научите как да изчислявате нивата на корекция и разширение на Фибоначи ръчно, тъй като софтуерът ще го начертае за вас - което ще Ви спести много време.

Източник: Admirals MetaTrader 5, GBP/USD, дневна графика с диапазон на данните 10 март 2022 - 27 ноември 2023 година. Изготвена на 27 ноември 2023 г. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

С платформите за търговия MetaTrader, предоставени от Admirals, потребителите имат достъп до голямо разнообразие от индикатори и инструменти на Фибоначи. Admirals предлага следните платформи за търговия, които са безплатни за изтегляне:

Започнете търговия на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете MetaTrader 5 още сега, напълно безплатно, като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Фибоначи корекция в MetaTrader

Преди да разгледаме как да използвате инструмента Фибоначи корекция във Вашата платформа за търговия MetaTrader, нека първо настроим правилните нива на Фибоначи, като използваме следните стъпки:

1. Отворете вашата платформа за търговия MetaTrader 5, предоставена от Admirals.

2. От горното меню изберете Добави-> Обекти -> Фибоначи. Това ще покаже следните индикатор на Фибоначи:

Източник: Admirals MetaTrader 5

3. Инструментът за корекция на Фибоначи се използва за построяване както на нивата на Фибоначи корекция, така и на нивата на разширение на Фибоначи. След като изберете Фибоначи Корекция, курсорът ви ще се промени от стрелка в знак плюс с някои малки хоризонтални линии под него.

4. След като кликнете върху графиката, ще намерите изскачащ прозорец, което ви позволява да персонализирате нивата на Фибоначи, както е показано по-долу:

Източник: Admirals MetaTrader 5

 

Графата „ниво" е съотношението на Фибоначи, получено от спомената по-горе редица на Фибоначи. „Описанието" е как се получава това ниво на Фибоначи. Въпреки че има различни нива на Фибоначи корекция, най-често използваните са:

  • 23,6%
  • 38,2%
  • 50,0%
  • 61,8%

Някои нива и описания може да не са във вашата търговска платформа. За да ги добавите, просто кликнете върху бутона "Добави" вдясно.

Стратегия за търговия с Фибоначи индикатор

Досега научихте, че при възходящ тренд нивата на корекция на Фибоначи могат да действат като ниво на подкрепа, при което цената може да отскочи и да продължи да се повишава. Обратно, в низходящ тренд нивата на корекция на Фибоначи могат да действат като ниво на съпротива, при което цената може да отскочи и да продължи низходящия си тренд.

Вече установихме, че цената на пазара често може да се обърне или да намери подкрепа или съпротива на различни нива на Фибоначи. В рамките на търговската Фибоначи Форекс стратегия трейдърите могат да отидат една стъпка по-напред и да добавят повече технически анализ, за да потвърдят дали пазарът действително ще се обърне или не.

Един от най-популярните инструменти за потвърждение, който може да ви помогне да определите дали цената на пазара може да се обърне или не са моделиет от японски свещи.

  • Ако имате модел от японски свещи, който подсказва обръщане на ценовото движение около ниво на Фибоначи корекция, то може да сте по-уверен, че обръщането наистина може да е случи.

И така, как можем да използваме тези модели с нива на Фибоначи? Нека да разгледаме някои примери! Важно е да се отбележи, че следната стратегия не е тествана в исторически план за нейната ефективност, а просто служи като отправна точка за изграждане на собствена Фибоначи стратегия.

Фибоначи Форекс стратегия: Възходящ тренд

Нека започнем с прост набор от правила за това, когато пазарът е във възходящ тренд:

  1. Определете голям тренд нагоре (X до A) и начертайте нивата на корекция на Фибоначи от дъното на X до върха на A, като използвате индикатора Фибоначи в платформата за търговия MetaTrader, предоставена от Admirals.
  2. Идентифицирайте бичия ценови модел на търговия, като например модела чук близо до едно от нивата на Фибоначи.

И двете правила са показани в примерната графика на цената по-долу:

Източник: Admirals MetaTrader 5, EURUSD, дневна графика с диапазон на данните 3 ноевмрви 2023 - 27 ноевмри 2023 г. Изготвена на 27 ноември 2023 г. Миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Въпреки че трейдърът може да иска пазарът да достигне целевото ниво, няма гаранция, че ще го направи. Всъщност, пазарът по всяко време може да обърне в срещуположна посока и да промени тенденцията. Ето защо управлението на риска ще се окаже полезно в дългосрочен план, тъй като може да помогне за минимизиране на загубите.

Получете над 60 допълнителни функции към стандартния пакет на платформата MetaTrader 5 с изключителната приставка MetaTrader 5 Supreme Edition. Изтеглете MetaTrader 5 Supreme Edition още сега като кликнете на следващия банер:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Как да започнете търговия с Фибоначи с Admirals?

Вече знаете какво представляват числата на Фибоначи, как да ги приложите на финансовите пазари, какъв софтуер да използвате и познавате примерна стратегия Форекс търговия с Фибоначи индикатор. Следователно може би е дошло време да обмилсите по-интересната практическа част, а именно да започнете реално да търгувате с Фибоначи.

Това може да направите само в 3 стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия с регулиран инвестиционен посредник.
  2. Изтеглете вашата платформа за търговия с акции .
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си сделка!

Нека да дадем един пример как да направите покупка на най-търгуваната валутна двойка в света - EUR/USD:

Как да купите EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете двойката EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато купувате (дълга позиция) валутната двойка EUR/USD Вие очаквате EUR да поскъпне или USD да поевтинее, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете двойката EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутон на акциите и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато продавате (къса позиция) валутната двойка EUR/USD Вие очаквате EUR да поевтинее или USD да поскъпне, за да може да извлечете потенциална печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме оторизирани и регулиран от финансови регулатори като Financial Conduct Authority (FCA), Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) и Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC). Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & ДЗР на акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и.

С Admirals можете да използвате безплатно иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, MetaTrader Supreme Edition, както и изключителния портал Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии. Единственото, което трябва да направите е да кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Как да изградите собствен план за търговия?
В бизнеса има стар израз, че ако не успеете да планирате, планирате да се провалите. Както при всичко друго в живота, създаването на план е от критично значение за успеха Ви и на финансовите пазари. Следването на вече установен план за търговия може да бъде много добро начало на Вашата кариера като...
Какво е борсова спекулация и как да спекулирате на пазарите?
Едва ли има финансов пазар, на който да няма спекулации и спекулантите да не играят съществена роля. При някой по-малки пазари дори спекулативните сделки са основната част от търговията. Въпреки това, голяма част от хората, дори са чували думата спекулация, едва ли са много тези, които знаят точното...
Какво е фондов пазар и как да търгувате на фондова борса?
Понятия като фондова борса и фондов пазар може да звучат познато на широката публика, но в същото време да изглеждат сложни. Въпреки това, когато подходите дисциплинирано към инвестициите на фондовитe пазари, то те може да се окажат един от най-ефективните начини за постигане на личните финансови це...
Виж Всички