Какво са Pivot Points и как да търгуваме с тях?

Борис Петров

Какво представляват Pivot Points и как да ги използваме във Форекс търговията?

Почти всички модели на техническия анализ се основават на концепцията за нивата на подкрепа и съпротива.Те могат да се смятат за нива, които се очаква да бъдат ключови бойни полета в битката между бикове и мечки.

Когато пазарът се доближава до тях много трейдъри очакват цената да отскочи, други обаче се надяват на пробив. Ето защо това са важни нива, пътепоказатели за бъдещи значителни движения.Ето защо идентифицирането на това, къде се намират тези нива е много полезно умение за развитие. Като се има предвид значението на точките за подкрепа и съпротива, следва естествения въпрос:

Как изчисляваме къде да намерим тези ключови ценови нива?

Има голям брой методи, които се опитват да отговорят на тези въпрос. Една популярна техника използва Pivot Points. Търговията с pivot points се базира на стандартна техническа информация за ценовите нива като връх, дъно и цена на затваряне и я използва за проектиране на възможни нива на подкрепа и съпротива.

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Използвайте Pivot points и много други технически индикатори като отворите реална сметка с регулиран брокер като Admirals.

Какво трябва да знаете за Pivot Points, преди да използвате този форекс индикатор?

Съществуват различни видове Pivot Points. В тази статия ще разгледаме методите за изчисление зад няколко от тези видове, а именно стандартните Pivot Points, Fibonacci Pivot Points и DeMark Pivot Points.

Нека да започнем, като обсъдим стандартните Pivot Points:

Стандартни Pivot Points

Началната калкулация nа тази формула е средно аритметичната стойност на високата (H), ниската (L) и цената на затваряне (C) от предходния период. Ние наричаме това наш основен Pivot Point (P).

P = (H + L + C)/3

След това извличаме две нива на подкрепа и съпротива от P. Нека наречем разликата между най-високата и най-ниската цена D, следователно D = H - L.

Първа подкрепа S1= 2P - H

Втора подкрепа S2= P - D

Първа съпротива R₁ = 2P - L

Втора съпротива R₂ = P + D.

Fibonacci Pivot Points (Фибоначи Пивот Точки)

Изхождаме от една и съща начална точка, използвана от стандартните Pivot Points, която изчислява основния Pivot Point (P).

Нивата на подкрепа и съпротива се начертават на известно разстояние от тази точка P. Нека отново да кажем, че D е разликата между високата и ниската. Нивата на подкрепа се изчисляват чрез изваждане на кратни от D от P. Нивата на съпротива се изчисляват чрез добавяне на кратни от D към P. Кратните се вземат от редицата на Fibonacci, откъдето идва и името на този тип Pivot Points.

Точните изчисления са както следва:

S₁ = P - 0.382D

S₂ = P - 0.618D

S₃ = P - D

R₁ = P + 0.382D

R₂ = P +0.618D

R₃ = P + D

Повече за редицата на Fibonacci може да прочетете в нашите публикации: Как да използвате числата на Фибоначи за успех във Форекс и CFD търговията и Три Ефективни начина за използване на Фибоначи Нива.

DeMark Pivot Points

За DeMark Pivot Poitns използваме различна дефиниция за основната Pivot Point. Всъщност има три различни начина за изчисляване на основаната Pivot Point с този метод. Кое изчисление трябва да използвате зависи от това как се сравнява цената на отваряне с тази на затваряне.

За тези Pivot Points, ние определяме променлива x, чиято стойност зависи от това дали цената на отваряне е по-високо или по-ниски от цената на затваряне.

  • Ако затварянето е по-ниско от отварянето: x = H + 2L + C.
  • Ако затварянето е по-високо от отварянето: x = 2H + L + C.
  • Ако затварянето е равно на отварянето: x = 2H + L + C.


Тази крайна стойност ще бъде все по-често използвана ако се вгледате в стратегията за Форекс търговия с Pivot Points. Това е така, защото Форекс е 24-часов пазар и цената на отваряне почти винаги е много близо до тази на затваряне.

Ако гледате дневна графика през седмицата, цените на отваряне и затваряне са наистина много близки. Това е в противоречие с фондовия пазар, където цените на отваряне и затваряне са много различни, отделени от времето, обикновено и от цената.

Веднъж след като имаме х трябва да изчислим основаната Pivot Point (P):

P = x/4

Нивата на подкрепа и съпротива също се изчисляват от х (DeMark pivot points не използва повече от едно ниво на подкрепа и съпротива)

S₁ = x/2 - H

S₂ = x/2 - L

Използване на Pivot Points (Пивот Точки)

Така че сме определили как да изчисляваме различните видове Pivot Points и съпътстващите ги нива на подкрепа и съпротива. Но сега как да ги използваме в нашата търговия?

Първо, можем да използваме основната Pivot Point като начин да преценим общата посока. Ако преобладаващата пазарна цена е над основаната Pivot Point, това предполага доминация на биковете. Ако пазарът е под основната Pivot Point, предполага мечи настроения.

Второ, може да използваме изчислените нива на подкрепа и съпротива за по-информирана търговия. Типичните правила за търговия с Pivot Points са да заемете дълга позиция, когато индикаторът предполага бичи пазар и къса позиция, когато индикаторът предполага сила на мечките. Вие бихте искали да затворите дългите си позиции, когато пазарът достигне нива на съпротива или да затворите късите си позиции, когато пазарът падне до нива на подкрепа.

Като алтернатива можете да използвате нивата на подкрепа и съпротива като индикатори за това кога да отваряте позиции. Ще продавате, когато пазарът достигне съпротива или ще купувате, когато падне до подкрепа.

Естествено, няма да искате да правите изчисленията ръчно. За удобство ще потърсите вашия софтуер да направи изчисленията вместо вас. Така че нека да поговорим как да използваме индикатора Pivot Point на най-популярната платформа за търговия в света MetaTrader 4.

Как да използваме форекс индикатора Pivot Point в MetaTrader 4?

MetaTrader 4 е широко използвана платформа за Форекс търговия и една от причините за нейния успех е нейната разширяемост. Потребителите, запознати с езика MQL4, могат лесно да създават нови индикатори и алгоритми за търговия. За тези, които не са на това ниво, има огромна библиотека от налични за изтегляне индикатори, създадена от широката потребителска база.

Недостатъкът, разбира се, е, че те могат да бъдат с различно качество.

В идеалния случай вие бихте искали да използвате индикатори създадени от професионалисти. Към момента MT4 се предоставя с ограничен брой индикатори с това качество. За съжаление индикаторът Pivot Points не е от тези, които са включени в стандартния пакет на MetaTrader 4. Това означава, че ще трябва да изтеглите индикаторa Pivot Point в MT4, ако искате да използвате този метод за анализ.

Ако се интересувате от използването на инструменти, които идват от надежден източник, най-добрият индикатор Pivot Points за MT4 за вас вероятно ще бъде този, който се предлага от MetaTrader 4 Supreme Edition.

MT4SE е безплатна приставка за MetaTrader, която е внимателно изработена от професионални програмисти. Едно от предимствата е, че ще получите пакет от нови инструменти наведнъж от един и същ надежден източник. Когато изтегляте MT4SE, получавате цял пакет от допълнителни инструменти и индикатори, вместо да изтегляте всеки един по един.

Aplikace Admirals Trading

Plná síla trhů ve Vaší kapse

 

MetaTrader 4 - най-добрият софтуер за автоматизирана търговия

Като Форекс трейдър, най-вероятно знаете, че търговията на Форекс и CFD-пазарите, може да е особено изтощителна, особено ако нещо се обърка. Трейдърите, са изложени на психологически фактори, които въздействат върху търговските им решения и резултати. Всичко за психологията в търговията, можете да научите от безплатния уебинар на Джак Швагер, направен специално за Admirals.

Много трейдъри обаче, искат да избегнат „психологическите капани" в търговията. И в тази насока, много от тях търсят „Светия Граал" в инвестирането – как да създадат автоматизирана търговска стратегия (експертни системи), която избягва „човешкия фактор" и емоциите, при вземане на търговски решения. Неизбежно, за постигането на тази цел обаче (създаването на експертни системи), трейдърите се нуждаят от добър форекс софтуер за валутна и CFD търговия. Сега ще разгледаме вечния въпрос – кой е най-добрият софтуер за валутна търговия и какви са неговите характеристики?

На валутните пазари в момента, има „море от възможности" за трейдърите, както по отношение на валутни и CFD брокери, така и по отношение на търговски платформи, измежду които могат да избират. Всяка търговска платформа, си има своите предимства и недостатъци. Особено, що се отнася по отношение на създаване на автоматизирани стратегии за валутна търговия.

Основната функция на автоматизираните софтуери за валутна търговия е да функционират без нуждата от намеса на трейдъри, при вземане на решения за търговия. Те сканират валутните и CFD пазари и вземат „решения" за търговия, на база на предварително зададени критерии и условия за търговия.

Най-общо казано, автоматизираните търговски стратегии за Форекс търговия (експертни системи), оперират единствено при включен компютър и наличие на интернет връзка. Вие можете да сте на работа, на почивка, или навсякъде, без необходимост от това да стоите 24 часа на ден, пет дни в седмицата, пред своя компютър, за да правите пари. Или поне това е в основата на идеята на автоматизираните софтуери за валутна търговия.

Най-добрите индикатори за търговия с MetaTrader 4

Най-добрите Форекс индикатори, са тези, който в най-голяма степен отговаря на вашия начин на мислене и стратегия на търговия. Ето защо, не може да се каже еднозначно кой е най-добрия Форекс индикатор, като цяло. Защото това, което е добре за един трейдър, не е добре – за други.

За щастие на инвеститорите, има широк набор от възможности и различни форекс индикатори, измежду които, последните могат да избират. Так, че всеки може да открие своя индикатор.

Започваме с темата на този материал - кои са най-добрите индикатори за платформата за търговия MetaTrader 4 (MT4). И макар те да са изключително голям брой и да могат и да са различни за всеки трейдър, както вече уточнихме, сега ще се опитаме да ги обобщим, до най-често ползваните от трейдърите на Форекс пазарите. Ето как изглежда краткият списък на най-добрите индикатори за търговия в MetaTrader 4:

  • MACD
  • Money Flow Index или MFI
  • Bollinger Band индикатор
  • Fibonacci нива на корекция.

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Използвайте тези и още много доказани индикатори за Форекс и CFD търговия като си отворите реална сметка с регулиран брокер като Admirals.

MACD валутен индикатор

MACD е един от най-популярните сред инвеститорите Форекс индикатори. Носещ името на съкращението от наименованието си - The moving average convergence/divergence (MACD), той е предназначен да измерва инерцията.

Заедно с идентифицирането на тренда, показателят също така се използва за измерване на силата му. По отношение на това да се даде усещане за силата на тренда, той може би е най-добрия Форекс индикатор.

Изчисляването на дивергенцията между по-бързата и по-бавната EMA е ключовата концепция зад индикатора.

Money Flow Index или MFI

Този индикатор в платформата за търговия MetaTrader 4, Money Flow Index (MFI) е моментен индикатор, който използва като инструментариум цената и обема, за да се прогнозира, доколко надежден е текущия тренд. Предвид на това, че индикаторът Money Flow Index добавя търговския обем към индекса за силата на тренда Relative Strength Index, той често се определя, като претеглен с обемите индекс RSI.

По отношение на индекса, ви предлагаме да използвате 14 дневен период за извършване на изчисленията.

Bollinger Band индикатор

Всеки списък с най-добри форекс индикатори, трябва да включва доказал се с времето индикатор за канал на волатилност. И в случая ние ще се спрем на индикатора Bollinger Band.

Каналът на волатилност, е друг метод за идентифициране на тренд. Той използва идеята, че ако цената се отдалечи от пълзящата си средна величина с повече от определено ниво, то може да е започнал нов тренд.

Индикаторът Bollinger е канал на волатилност, изобретен от финансовия анализатор Джон Болинждър, преди повече от 30 години. Той все още, остава сред най-добрите форекс индикатори, на разположение на трейдърите.

Fibonacci нива на корекция

Този индикатор е базиран на идеята, че след силно движение в определена посока, налице е повишена възможност за корекция до определени пропорции.

Тези пропорции, се определят от редицата на Фибоначи.

Това е последователност от числа, позната от античността, но популяризирана от италианския математик Фибоначи и поради тази причина се наричат числа на Фибоначи. Именно на него е и кръстена тя (числа на Фибоначи). Модерната редица от числа на Фибоначи, стартира с 0 и 1. Всяко последователно число е сумата от предходните две стойности.

Ето и как изглежда редицата от числа на Фибоначи – 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233…

Съотношенията на Фибоначи, които се приемат, че са най-важните нива на корекция, идват от тези числа. Най-важното от всички съотношения е съотношението 0.618. Това съотношение се получава, като се раздели число от редицата на фибоначи с непосредствено предшестващото го.

Стойността на съотношението, започва да клони към 0.618 като напредвате в редицата от числа. Например 89/144 = 0.6181 и 144/233 = 0.6180.

Друго ключово съотношение е съотношението 0.382.

То се получава, като се раздели число от редицата на Фибоначи (числа на Фибоначи), с число от същата редица, но през едно място напред.

Налице е тенденция към достигане на 0.382 с напредване по редицата. Например 55/144 = 0.3819, а 89/233 = 0.3820.

Последното важно съотношение е 0.236. То се получава с разделянето на число от редицата с число, през две места от него. Например 55/233 = 0.23605.

Повишете своите знания и се научете как да прилагате най-важните форекс индикатори на практика, с безплатния обучителен пакет на Admirals.

Oще по темата:

Какво са фрактали и как да открием фрактални модели?

Какво е MACD индикатор?

RSI – един от най-ползваните технически индикатори

Най-добрите индикатори за MetaTrader4 (MT4)

Кой е най-печелившият форекс индикатор?

 

ТОП СТАТИИ
MACD: Какво представлява и как да търгувате с индикатора?
Един от най-използваните подходи за търговия на финансови пазари е техническия анализ, а техническите индикатори са основа част от него. Сред основните индикатори за технически анализ е MACD, който има място в арсенала на всеки трейдър, поради множеството си приложения и солидните търговски сигнали,...
RSI: Как да търгувате с индекс на относителната сила?
Една основна част от техническия анализ е свързана с индикаторите, а един от най-попуялрните от тях е Индекс на относителната сила или по-известен като RSI. Употребата на този осцилатор помага на множество трейдъри по света да определят скоростта и промяната на ценовото движение на финансовите инстр...
Какво са фрактали и как да открием фрактални модели?
Форекс трейдърите винаги се стремят да интегрират нови техники в своя пазарен анализ, за да получат предимство. Тук ще проучим сравнително нов начин за разпознаване на ценовите модели и ще обсъдим един форекс индикатор, който незабавно очертава моделите върху графиката за вас. Тези модели са фрактал...
Виж Всички