Какво са фрактали и как да открием фрактални модели?

Борис Петров


Форекс трейдърите винаги се стремят да интегрират нови техники в своя пазарен анализ, за да получат предимство. Тук ще проучим сравнително нов начин за разпознаване на ценовите модели и ще обсъдим един форекс индикатор, който незабавно очертава моделите върху графиката за вас. Тези модели са фрактални модели, а индикаторът фрактали е инструментът, който ги идентифицира.

Какво са фрактални модели и как трейдърите да ги разпознават на графиките?

Фрактален модел е повтарящ се модел, при който една и съща конфигурация съществува в цялата структура на различни нива. В природата виждаме фрактални модели в растежа на кристалите, разклонението на клонките на дърветата и структурата на снежинките и на още много други места. Свойствата на фракталните модели са повтаряемост и самоподобност.

Фракталните модели са повтаряеми, защото без значение колко сложно е цялото, те са изградени от много повторения на един и същ процес. Те са подобни на себе си, тъй като ако погледнете малка част от модела, тя не се различава от много по-голяма част от него или от цялото.

Връзката на фракталите с финансовите пазари

Е, можем да направим някаква аналогия между фракталите и поведението на финансовите пазари. Когато разглеждаме ценовите движения на пазара като цяло, те очевидно са много сложени и изглежда също толкова случайни.

Търгувайте на най-големия и ликвиден финансов пазар - валутния, с регулиран брокер.

Фракталната теория, която е предложена от известния трейдър и анализатор Бил Уилямс, предполага, че тази сложност е изградена от самоподобни модели на поведение на трейдъра. Оттук следва, че в крайна сметка има нестандартна структура на цялото, която можем да разберем.

Уилямс твърди, че вълните Елиът представляват основната структура на пазара и че структурата на вълните на Елиът е фрактална. Ако сделките са резултат от поведенчески фрактал, разсъждава Уилямс, тогава съвкупното поведение също следва фрактални модели.

Накратко, признаването на поведенческия фрактален модел на общата маса от трейдъри, предлага начин за потенциална печалба от пазарите.

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Основи на фракталните модели?

Уилямс каза, че фракталният модел на графиката е съставен от минимум пет последователни японски свещи. Всеки фрактал трябва да има среден бар, който е с по-висок връх или по-ниско дъно от двете предходни и двете следващи свещи.

Примери за класически фрактални модели с пет бара са показани по-долу:

Както може да видите един фрактал изглежда като мини обръщане и показва значим връх или дъно. Не позволявайте названията нагоре и надолу да ви объркат - някои наричат тези модели мечи или бичи, но истината е, че те не са нито задължително мечи, нито задължително бичи.

Тяхното значение е контекстуално. Това означава, че стават бичи или мечи само ако пазарът се държи по определен начин.

Въпреки че Уилямс твърди, че тези фрактални модели са прости и лесни за разпознаване, реалността е малко по-различна. Опитите да се визуализира последователността на тези модели на графиката може да е досадно.

Тук идва добрата новина: индикаторът фрактали (Fractals)на Бил Уилямс е един от стандартните инструменти, които се предоставят в пакета с MetaTrader 4. Лесно е и не се налага да сваляте отделен индикатор фрактали.

Така, след като се запознахме с основите на фракталните модели, нека да разгледаме само индикатора на МТ4 фрактали.

Използване на индикатора на Фрактали на Форекс пазара в MetaTrader 4

Ще намерите индикатор фрактали в папката Bill Williams в Navigator на MT4.

Графика: MetaTrader 4 Supreme Edition, фрактални индикатори

Щракването върху Fractals стартира диалоговия прозорец за индикатор Фрактали, както е показано на изображението по-горе. Сега целта на фракталния индикатор е просто да разпознае стандартните, повтарящи се модели, дефинирани от Бил Уилямс. Това означава, че няма да се задават променливи, когато стартирате инструмента.

Както виждате, единствените промени в индикатора, които може да направите са козметични- избор на колко голям да е символа на фракталите в MT4 и в кой цвят да се появят.

Изображението по-долу показва MT4 фрактали, отбелязани на часова графика на EUR/USD, използвайки настройките по подразбиране за цветовете и дебелината на линиите:

Графика: MetaTrader 4 Supreme Edition, фрактални индикатори

Индикаторът фрактали (Fractals) в MetaTrader ще свърши цялата работа по идентифициране на фракталите от Forex в нашата графика вместо нас.

Когато става дума за вземане на търговски решения обаче, това е само част от работата. Трябва да разгледаме поредиците от фрактални модели на валутния пазар заедно, за да идентифицираме тенденциите и по този начин да вземем решение за търговия.

Използването на индикатор фрактали изисква значителни знания за правилата за търговия на Бил Уилямс. Нека ги прегледаме накратко и да видим как можем да ги приложим.

Правила за Форекс търговия с фрактали

Първоначалните правила на Уилямс за търговия с фрактали включват търсене на определени формации, които сигнализират за сделка. По-конкретно, първо искаме два съседни фрактала в MetaTrader 4, които сочат в обратна един на друг посока. Това ще представлява това, което Уилямс нарича фрактално начало и фрактален сигнал. Фракталното начало е просто всеки фрактал, последван от такъв в обратната посока. Сигналът е посоката на втория от тези два фрактала.

При възходящ фрактал ние сме заинтригувани само от най-високата свещ, а при низходящ от най-ниската. Най-важното от всичко е, че търгуваме сигнала, само когато пазарът премине отвъд високото или най-ниското ниво на сигналния фрактал.

Друго условие дефинирано от Уилиамс е фрактал стоп, което е най-далечното ниво на всеки от последните два фрактала, което в обратна посока на сигнала. Когато търгувате фрактален сигнал, той препоръчва да поставим стоп-лоса именно над/под него.

Основните правила за търговия са:

  • Търгувате в посока на фракталния сигнал след фрактално начало
  • Но само ако впоследствие пазарът се възобнови в посока на сигнала и пробие над нивото на фракталния сигнал
  • Поставете стоп-лос, за да затворите тази сделка, ръководен от нивото на фракталния стоп.


Уилямс, който търгуваше фючърсни договори, препоръчва стоп-лоса да бъде един тик отвъд фракталния стоп.Това е илюстрирано на графиката по-долу:

Графика: MetaTrader 4 Supreme Edition, фрактални индикатори

Така, това основните правила на Бил Уилиамс за търговия с фрактали. Дали има недостатъци? Има разбира се, но никой Форекс индикатор не е перфектен и фракталите не са изключение.

Например, индикаторът осигурява голям брой фрактални сигнали и много от тях ще бъдат неверни. Безразборната търговия на всички тях ще доведе до слаби резултати.

Най-доброто представяне на индикатор фрактали (Fractals) ще дойде, когато го комбинирате с други инструменти за търговия, за да филтрирате неговите търговски сигнали. Най-очевидният начин е да съчетаете Форекс фрактали с друго от изобретенията на Бил Уилямс - индикатора Алигатор.

Евентуален метод би бил да влезем в сделка само когато и индикаторът за фрактали, и индикаторът Алигатор са съгласувани по посока на тенденциите. Един от силните страни на индикатора Алигатор е да ви помогне да запазите позицията си, докато пазарът все още е във ваша полза.

Ако търсите по-широк набор от индикатори, отколкото са налични в стандартната версия на MT4, защо да не обмислите изтеглянето на MetaTrader 4 Supreme Edition? Това е персонализирана приставка с авангарден набор от допълнителни инструменти за търговия, избрани от професионалисти от бранша.

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

MetaTrader 4 - най-добрият софтуер за автоматизирана търговия

Като Форекс трейдър, най-вероятно знаете, че търговията на Форекс и CFD-пазарите, може да е особено изтощителна, особено ако нещо се обърка. Трейдърите, неимоверно са изложени на психологически фактори, които въздействат върху търговските им решения и резултати. Всичко за психологията в търговията, можете да научите от безплатния уебинар на Джак Швагер, направен специално за Admirals.

Много трейдъри обаче, искат да избегнат „психологическите капани" в търговията. И в тази насока, много от тях търсят „Светия Граал" в инвестирането – как да създадат автоматизирана търговска стратегия (експертни системи), която избягва „човешкия фактор" и емоциите, при вземане на търговски решения. Неизбежно, за постигането на тази цел обаче (създаването на експертни системи), трейдърите се нуждаят от добър форекс софтуер за валутна и CFD търговия. Сега ще разгледаме вечния въпрос – кой е най-добрият софтуер за валутна търговия и какви са неговите характеристики?

На валутните пазари в момента, има „море от възможности" за трейдърите, както по отношение на валутни и CFD брокери, така и по отношение на търговски платформи, измежду които могат да избират. Всяка търговска платформа, си има своите предимства и недостатъци. Особено, що се отнася по отношение на създаване на автоматизирани стратегии за валутна търговия.

Основната функция на автоматизираните софтуери за валутна търговия е да функционират без нуждата от намеса на трейдъри, при вземане на решения за търговия. Те сканират валутните и CFD пазарите и вземат „решения" за търговия, на база на предварително зададени критерии и условия за търговия.

Най-общо казано, автоматизираните търговски стратегии за форекс търговия (експертни системи), оперират единствено при включен компютър и наличие на интернет връзка. Вие можете да сте на работа, на почивка, или навсякъде, без необходимост от това да стоите 24 часа на ден, пет дни в седмицата, пред своя компютър, за да правите пари. Или поне това е в основата на идеята на автоматизираните софтуери за валутна търговия.

Повишете своите знания и се научете как да прилагате най-важните форекс индикатори на практика, с безплатния обучителен пакет на Admirals.

Списък с най-добрите индикатори за платформата MetaTrader 4

Най-добрите Форекс индикатори, са тези, който в най-голяма степен отговаря на вашия начин на мислене и стратегия на търговия. Ето защо, не може да се каже еднозначно кой е най-добрия Форекс индикатор, като цяло. Защото това, което е добре за един трейдър, не е добре – за други.

За щастие на инвеститорите, има широк набор от възможности и различни форекс индикатори, измежду които, последните могат да избират. Так, че всеки може да открие своя индикатор.

Започваме с темата на този материал - кои са най-добрите индикатори за платформата за търговия MetaTrader 4 (MT4). И макар те да са изключително голям брой и да могат и да са различни за всеки трейдър, както вече уточнихме, сега ще се опитаме да ги обобщим, до най-често ползваните от трейдърите на форекс пазарите. Ето как изглежда краткият сиписък на най-добрите индекатори за търговия в MetaTrader 4:

  • MACD
  • Money Flow Index или MFI
  • Bollinger Band индикатор
  • Fibonacci нива на корекция.

Още по темата:

Какво е MACD индикатор?

RSI – един от най-ползваните технически индикатори

Най-добрите индикатори за MetaTrader4 (MT4)

Кой е най-печелившият форекс индикатор?

Стандартно отклонение - индикатор за волатилност

ТОП СТАТИИ
MACD: Какво представлява и как да търгувате с индикатора?
Един от най-използваните подходи за търговия на финансови пазари е техническия анализ, а техническите индикатори са основа част от него. Сред основните индикатори за технически анализ е MACD, който има място в арсенала на всеки трейдър, поради множеството си приложения и солидните търговски сигнали,...
RSI: Как да търгувате с индекс на относителната сила?
Една основна част от техническия анализ е свързана с индикаторите, а един от най-попуялрните от тях е Индекс на относителната сила или по-известен като RSI. Употребата на този осцилатор помага на множество трейдъри по света да определят скоростта и промяната на ценовото движение на финансовите инстр...
Какво са Pivot Points и как да търгуваме с тях?
Какво представляват Pivot Points и как да ги използваме във Форекс търговията?Почти всички модели на техническия анализ се основават на концепцията за нивата на подкрепа и съпротива.Те могат да се смятат за нива, които се очаква да бъдат ключови бойни полета в битката между бикове и мечки.Когато паз...
Виж Всички