MACD: Какво представлява и как да търгувате с индикатора?

Борис Петров

Един от най-използваните подходи за търговия на финансови пазари е техническия анализ, а техническите индикатори са основа част от него. Сред основните индикатори за технически анализ е MACD, който има място в арсенала на всеки трейдър, поради множеството си приложения и солидните търговски сигнали, които генерира.

В тази статия ще научите:

  • Какво е MACD индикатор?
  • Формула за изчисление на MACD
  • Защо да използвате индикатор MACD?
  • Как да настроите осцилатор MACD?
  • На кои инструменти да използвате MACD?
  • Сигнали за търговия с MACD
  • Търговски стратегии с MACD
  • Как да започнете търговия с MACD?

Да започваме!

Какво е MACD?

MACD е съкращение на Moving Avergаe Convergence/Divergence или преведено на български приближаващи и отдалечаващи се пълзящи средни. Техническият индикатор MACD е инерционен, следва и улавя тренда като използва разликата между две експоненциални пълзящи средни с различни периоди от време, за да генерира сигнали за покупка/продажба на даден финансов инструмент.

MACD е създаден от Джерлад Апиъл в края на 70-те години на миналия век и е често използван от трейдърите на финансовите пазари, тъй като е лесен за употреба и ефективен.

Индикаторът спада към групата на осциалторите, тъй като се опитва да открие и точки, в които цената ще обърне своята посока. Въпреки това може да се използва и като показател, който да следва тренда и именно затова е изоставащ индикатор. Това означава, че част от сигналите на MACD се появяват след като движението на цената вече е започнало.

Елементите на индикатор MACD са:

  • 26-периодна експоненциална пълзяща средна (EMA)
  • 12-периодна експоненциална пълзяща средна
  • 9-периода експоненциална пълзяща средна наречена сигнална линия
  • MACD хистограма

Това са настройки на MACD по подразбиране, зададени в платформите за търговия MetaTrader.

Формула за изчисление на MACD индикатор

Ако използваме горните MACD настройки по подразбиране, то формулата за изчисление на MACD е следната:

  • EMA 12 - EMA 26 = Стойността на MACD
  • Стойност на MACD - Сигнална линия = MACD хистограма

Разбира се не е задължително да помните наизуст формулата за изчисление на индикатора. Най-добре е да се научите да разпознавате добре сигналите, които той Ви дава, а тях ще ги обсъдим малко по-надолу в статията.

ЗАПОЧНЕТЕ ТЪРГОВИЯ

Защо да използвате индикатор MACD?

MACD е важна част от техническите индикатори, съответно и от техническия анализ на финансовите пазари. Осцилаторът предоставя данни, както за инерцията на цената (momentum), така и за тенденцията на разглеждани пазар като използва споменатите вече по-горе MACD хистограма и сигнална линия.

Те се колебаят под и над нулевата линия на MACD в зависимост от пазарните условия.

На следващата графика може да намерите пример на това как изглежда MACD индикатор в MT5. Поставен е на графиката на цената на най-търгуваната валутна двойка в света - EUR/USD и се намира точно под цената:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, EUR/USD, Часова графика с диапазон на данните 22 септември 2020 - 15 октомври 2020 година. Изготвена на 15 октомври 2020 година в 07:00 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Развитието на сигналната линия и хистограмата на MACD, по-специално тяхното пресичане, ще предложи на трейдърите сигнали за търговия, за влизане или излизане от пазара. MACD работи добре сам по себе си, но обикновено е най-добре да го използвате в комбинация с други индикатори или техники за търговия.

По принцип в търговията на финансовите пазари е добре няколко индикатора или техники да потвърдят сигнал за влизане в позиция. Не се доверявайте напълно само на един индикатор.

Предимствата на употребата на осцилатор MACD във Вашата търговия включват:

  1. Идентифицира основния пазарен тренд и различните фази на корекция
  2. Идентифицира инерцията на пазара
  3. Предлага сигнали, както за вход, така за изход
  4. Може да се използва, както от скалпъри и трейдъри в рамките на деня, така и от по-дългосрочни суинг трейдъри

Разбира се MACD има и своите недостатъци:

  1. Не идентифицира с точност търговски диапазони
  2. MACD е изоставащ индикатор
  3. Препоръчително е да го комбинирате с други техники за анализ

Тествайте търговията с MACD и още много други технически индикатори без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Кликнете на банера отдолу и вземете Вашата безплатна демо сметка още днес:

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Как да настроите осцилатор MACD?

Преди настроите своя индикатор MACD ще трябва да гo приложите на графиката на избрания от Вас финансов инструмент. Но как да добавите MACD на Вашите графики в платформите за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5?

  1. Отворете MT4 или MT5
  2. Кликнете на менюто "Добави"
  3. Изберете "Индикатори"
  4. След това кликнете върху "Осцилатори"
  5. Изберете MACD и пред Вас ще се появи прозореца за настройки

Търговията с MACD оставя много място за персонализиране на индикатора и неговото приложение. И така, много трейдъри търсят точните MACD настройки за своята търговия.

Въпреки че няма еднозначен отговор на въпроса за настройките на индикатора, най-добрата настройка на MACD ще бъде тази, която най-добре отговаря на Вашата търговска стратегия, така че ще зависи от Вас да я намерите. Все пак дори настройките на MACD по подразбиране (12, 26, 9) са солидна основа.

Ето обаче няколко насоки:

  • Краткосрочни MACD настройки: Може да е от полза да се съкратят периодите на експоненциални пълзящи средни на MACD, но внимавайте, това може да увеличи количеството на фалшивите сигнали. Например MACD (5, 9.4) за скалпиране или MACD (5, 35, 5) за дневна търговия.
  • Дългосрочни MACD настройки: Тук най-добрата настройка на MACD може да остане тази по подразбиране. При суинг търговията индикаторите се оказват по-подходящи, тъй като сроковете са много по-големи, така че няма нужда да променяте настройките на индикатора. Увеличаването на периодите би позволило по-добри MACD сигнали, но по-рядко.

Важно е да запомните, че точните MACD настройки зависят до голяма степен от Вашата стратегия за търговия. По-добре е да тествате и да видите кои настройки Ви прилягат, отколкото просто да ги изкопирате от някъде.

На кои инструменти да използвате MACD?

Техническият индикатор MACD работи особено добре при наличието на тренд на пазара. Броят на фалшивите сигнали, когато пазарът е в диапазон нараства.

Можете да използвате успешно MACD при търговия с:

  1. Валутни двойки - EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY
  2. ДЗР върху борсови индекси като S&P500, Dow Jones, Nasdaq и DAX 30
  3. ДЗР на суровини като злато, сребро, платина, петрол, природен газ

Разбира се технически индикатор с много приложения като MACD може да бъде използван на практика при всички видове финансови инструменти, но тук сме отбелязали най-популярните.

Започнете да търгувате с над 8000 финансови инструменти на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admirals. Изтеглете Вашата MТ5 сега, напълно безплатно като кликнете на банера отдолу:

Най-добрата платформа за множество активи


 

Сигнали за търговия с MACD

Вече споменахме, че MACD предоставя на трейдърите доста сериозно разнообразие от сигнали за покупка или продажба на даден финансов инструмент. Това е така, защото MACD не само може да Ви покаже посоката на настоящата тенденция, но и да измери нейната сила.

В основата си тълкуването на MACD трябва да се извършва по следния начин:

  • При възходящ тренд на цената хистограмата и сигналната линия трябва да се намират над нулевата линия
  • При низходящ тренд на цената хистограмата и сигналната линия трябва да се намират под нулевата линия

Ето различните видове MACD сигнали, които може да получите от индикатора:

  1. Пресичане на MACD хистограма с нулевата линия
  2. Пресичане на сигнална линия на MACD с нулевата линия
  3. Пресичане на хистограмата със сигналната линия
  4. Дивергенция между цената и MACD
  5. Прекупено и препродадено състояние

Да разгледаме всеки един от тези MACD сигнали в повече подробности.

Пресичане на MACD хистограма с нулевата линия

Този вид MACD сигнали може да идентифицирате, както следва:

  • MACD сигнал за покупка: Хистограмата на индикатора пресича нулевата линия отдолу нагоре, преминава от отрицателна на положителна територия
  • MACD сигнал за продажба: Хистограмата на индикатора пресича нулевата линия отгоре надолу, преминава от положителна на отрицателна територия

На следващата графика на GBP/USD можете да видите пример за двата вида сигнали, генерирани от пресичането на MACD хистограмата с нулевата линия (маркирани с червени хоризонтални линии):

Източник: Admirals, MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика с диапазон на данните 18 септември 2019 - 15 октомври 2020 година. Изготвена на 15 октомври 2020 година в 11:51 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Пресичане на сигнална линия на MACD с нулевата линия

Вторият вид MACD сигнали може да идентифицирате, както следва:

  • MACD сигнал за покупка: Сигналната линия на индикатора пресича нулевата линия отдолу нагоре, преминава от отрицателна на положителна територия
  • MACD сигнал за продажба: Сигналната линия на индикатора пресича нулевата линия отгоре надолу, преминава от положителна на отрицателна територия

На следващата графика на GBP/USD можете да видите пример за двата вида сигнали, генерирани от пресичането на MACD сигнална линия с нулевата линия (маркирани с жълти хоризонтални линии):

Източник: Admirals, MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика с диапазон на данните 18 септември 2019 - 15 октомври 2020 година. Изготвена на 15 октомври 2020 година в 11:51 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Пресичане на MACD хистограма със сигналната линия

Трейдърите могат да получат MACD сигнали и от пресичането на хистограмата със сигналната линия на техническия индикатор:

  • Влизане на сигналната линия в хистограмата:
    • Под нулевото ниво подава сигнал за продължаване на низходящия тренд.
    • Над нулевото ниво подава сигнал за продължаване на възходящия тренд.
  • Изход на сигналната линия от хистограмата:
    • Под нулевото ниво дава сигнал за покупка
    • Над нулевото ниво дава сигнал за продажба

Пресичанията на MACD хистограмата и сигналната линия вероятно предлагат едни най-добрите сигнали за влизане в позиция. В също време пресичанията с нулевата линия помагат на трейдъра да разчете тенденцията и нейната сила.

По-специално, изходът на сигналната линия от хистограмата често осигурява надежден MACD сигнал за търговия.

Следователно стратегията за търговия с MACD може да се състои от покупка, когато сигналната линия излезе от хистограмата под нулевото ниво, и затварянето й, когато излезе отново, но това се случи над нулевото ниво. Тогава може да се търси обръщане на позицията към продажба, която да бъде затворена при сигнал за покупка.

Източник: Admirals, MetaTrader 5, GBP/USD, Дневна графика с диапазон на данните 18 септември 2019 - 15 октомври 2020 година. Изготвена на 15 октомври 2020 година в 12:19 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

MACD дивергенция

Разбирането на конвергенцията и дивергенцията е важно при употреба на индикатори осцилатори и има още по-ключова роля при MACD (името му го подсказва). Ето и в какво се състои:

Конвергенция:

  • Цената образува нов по-висок максимум и индикаторът я последва
  • Цената прави нов по-нисък минимум и цената я последва

Дивергенция:

  • Цената образува нов по-висок максимум, но индикаторът прави по-нисък - меча дивергенция
  • Цената образува нов по-нисък минимум, но индикатора прави по-висок - бича дивергенция

Много често дивергенцията се случва след рязко покачване или спадане на цената на финансовия инструмент и знак, че може да наближава обръщане на ценовото движение. За потвърждение обикновено се ползва пробив на тренд линия.

На следващата графика на цената на златото можете да видите примери и за двата вида дивергенция:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, Злато ДЗР, Дневна графика с диапазон на данните 20 септември 2020 - 15 октомври 2020 година. Изготвена на 15 октомври 2020 в 12:35 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати!

Прекупено и препродадени състояния на MACD

Когато индикаторът MACD се покачи или спадне рязко (по-краткосрочната пълзяща средна се отдръпва от дългосрочната пълзяща средна), това може да е сигнал, че финансовия инструмент е прекупен или препродаден. В този случай стойностите на MACD са екстремни нива, които не са виждани скоро и може да сигнализират за обръщане на тенденцията.

Трейдърите често комбинират този сигнал с друг осцилатор като Индексът на Относителната сила (RSI), например, за да го потвърдят.

Научете повече как да използвате различните технически индикатори с нашите безплатни уебинари на живо. Кликнете на банера отдолу и запазете своето място:

Безплатни уебинари за търговия

Присъединете се към уебинари на живо с експерти

 

Стратегии за търговия с MACD

Често ще чуете в обучение за търговия и технически анализ: не търгувайте въз основа на само един индикатор и един сигнал. Всъщност влизането в търговските позиции само въз основа на MACD може да бъде неразумно.

Именно затова е добре да изготвите своя цялостна стратегия за търговия с MACD, която да включва и други индикатори или техники. Това е причината в следващите редове да Ви представим няколко примерни стратегии за търговия с MACD и други показатели.

Важно е да запомните, че тези стратегии са примерни и е добре да ги тествате на демо сметка преди ги използвате с реални средства.

Стратегия за търговия с MACD и RSI

MACD предлага информация за тенденция и инерция и може да се комбинира с други показатели. Една комбинация, която трейдърите често използват е между MACD и RSI. Много начинаещи, които се учат да търгуват, се чудят на към кой индикатор да се придържат, MACD или RSI, когато най-добрият отговор може да е MACD + RSI.

Индикаторът RSI допълва много добре MACD и ако двата показателя сочат в една и съща посока за отваряне на позиция, ще можете да го направите с по-голяма увереност.

На следващата графика на индекса DAX 30 можете да видите примерна позиция отворена при комбиниран сигнал от MACD и RSI:

  • Цената прави ново дъно, докато MACD не го потвърждава - бича дивергенция
  • Сигналната линия излиза от хистограмата под нулевото ниво
  • RSI малко преди това е излязъл от зоната на свръхпокупка (под 30) и се насочва нагоре

Източник: Admirals, MetaTrader 5, DAX 30, Часова графика с диапазон на данните 10 септември 2020 - 15 октомври 202 година. Изготвена на 15 октомври 2020 в 13:31 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Стратегия с MACD в рамките на деня

MACD може да се използва за търговия в рамките на деня с настройки по подразбиране (12,26,9). Но ако променим настройките на 24,52,9, можем да изградим интересна стратегия с MACD за търговия в рамките на деня.

Тази стратегия с MACD за търговия в рамките на деня включва следните показатели:

  • Изгладена пълзяща средна по цена на затваряне (365)
  • MACD (24,52,9)
  • Процентен диапазон на Уилямс (28)
  • Admiral Pivot Point индикатор (D1)

Тази стратегия с MACD е подходяща за търговия с основни (EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY, USD/CHF, AUD/USD) и второстепенни валутни двойки (GBP/JPY, AUD/JPY, USD/JPY, NZD/JPY и GBP/NZD).

Правилата за дълги позиции са следните:

  1. Цената трябва да бъде над изгладена пълзяща средна (SMMA)
  2. MACD трябва да бъде под нулевата линия
  3. Процентният диапазон на Уилиамс трябва да пресича -80 в посока нагоре

Ето и един пример на валутната двойка GBP/JPY:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, GBP/JPY, 30-минутна графика с диапазон на данните 25 септември 2020 - 15 октомври 2020 година. Изготвена на 15 октомври 2020 в 15:13 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Правилата за къси позиции са следните:

  1. Цената трябва да бъде под изгладена пълзяща средна (SMMA);
  2. MACD трябва да бъде над нулевата линия;
  3. Процентният диапазон на Уилиамс трябва да пресича -20 в посока надолу.

Ето и един пример на валутната двойка USD/JPY:

Източник: Admirals, MetaTrader 5, USD/JPY, 30-минутна графика с диапазон на данните 25 септември 2020 - 15 октомври 2020 година. Изготвена на 15 октомври 2020 в 15:13 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

Както можете да видите от примерите по-горе, MACD може да се използва по множество различни начини, според стратегията на трейдъра. Причината е, че MACD е чудесен индикатор за инерция и може да идентифицира тренд по превъзходен начин.

Не забравяйте основния принцип на търговията:

  • Купувате спадовете по време на възходящ тренд
  • Продавайте повишенията по време на низходящ тренд

MACD може да Ви помогне да идентифицирате подобни възможности и да улесни сериозно вашата търговия. Освен това с изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition ще получите достъп до над 60 допълнителни функции и индикатори, които не са включени в стандартния пакет на MetaTrader.

Вземете Вашата приставка MetaTrader Supreme Edition сега напълно безплатно като кликнете на банера отдолу:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Как да започнете търговия с MACD?

След като вече знаете какво е MACD, как да настроите индикатора, на кои финансови инструменти да го използвате и как да разпознавате MACD сигналите е настъпил момента да се насочите към по-интересната практическа част, а именно да започнете търговия с MACD индикатор.

Можете да започнете търговия с MACD само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за търговия.
  2. Изтеглете Вашата платформа за търговия.
  3. Отворете прозорец Нова поръчка и направете първата си маржин сделка

Нека да дадем един пример как да започнете търговия с MACD с валутната двойка EUR/USD.

Как да купите EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете валутната дойка EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутона на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато отваряте покупка (дълга позиция) в EUR/USD вие очаквате поскъпване на еврото или поевтиняване на щатския долар, за да може да извлечете печалба от Вашата сделка.

Как да продадете EUR/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете валутната дойка EUR/USD
  4. Кликнете с десния бутона на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотове в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато отваряте продажба (къса позиция) в EUR/USD вие очаквате поевтиняване на еврото или поскъпване на щатския долар, за да може да извлечете печалба от Вашата сделка.

За Admirals

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition или портала Premium Analytics.

Получете незабавен, безплатен достъп до нашия портал Premium Analytics с пазарни новини, технически анализ, икономически календар и глобални индикатори за пазарните настроения, събрани от над хиляда източника на финансови медии, като кликнете на банера отдолу:

Безплатни инструменти за анализ

Богатство от изключителни ресурси с натискането на един бутон

 

Открийте още интересни статии:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
RSI: Как да търгувате с индекс на относителната сила?
Една основна част от техническия анализ е свързана с индикаторите, а един от най-попуялрните от тях е Индекс на относителната сила или по-известен като RSI. Употребата на този осцилатор помага на множество трейдъри по света да определят скоростта и промяната на ценовото движение на финансовите инстр...
Какво са фрактали и как да открием фрактални модели?
Форекс трейдърите винаги се стремят да интегрират нови техники в своя пазарен анализ, за да получат предимство. Тук ще проучим сравнително нов начин за разпознаване на ценовите модели и ще обсъдим един форекс индикатор, който незабавно очертава моделите върху графиката за вас. Тези модели са фрактал...
Какво са Pivot Points и как да търгуваме с тях?
Какво представляват Pivot Points и как да ги използваме във Форекс търговията?Почти всички модели на техническия анализ се основават на концепцията за нивата на подкрепа и съпротива.Те могат да се смятат за нива, които се очаква да бъдат ключови бойни полета в битката между бикове и мечки.Когато паз...
Виж Всички