Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Управление на риска на Форекс пазара през 2019

Време за четене: 10 минути

Управление на риска на Форекс пазара през 2019

Как да изготвим план за управление на риска на Форекс пазара?

Управлението на риска на Форекс пазара, наречено още риск мениджмънт, е една от най-дискутираните теми в трейдинга. От една страна трейдърите искат да намалят вероятността от потенциални загуби, но от друга страна се стремят да извлекат възможно най-голяма печалба от всяка една сделка. Не е тайна, че за да получите по-висока възвращаемост, трябва да поемете по-големи рискове. Точно тук възниква въпросът за правилното управление на риска.

Форекс пазарът е най-големият финансов пазар на планетата като всекидневните транзакции са на стойност повече от 5 трилиона долара. Следователно банките, финансовите институции и индивидуалните инвеститори имат потенциал да реализират огромни печалби, както и загуби разбира се.

Търговският риск на Форекс пазара е просто потенциалната загуба или печалба, които се случват в резултат на промяна в обменните курсове. За да се сведе до минимум вероятността от финансови загуби, всеки инвеститор трябва да разполага със стратегия за риск мениджмънт. Пазарните участници взимат предварителни мерки и използват различни методи за управление на риска

Методи за управление на риска

Днес много хора са ангажирани с различни дейности свързани с търговията на Форекс пазара. Повечето от тях обаче не са в състояние да направят печалбите, които очакват. Някои трейдъри ще загубят всичките си пари, докато някои не успяват да получат очакваните резултати. Всъщност само малка част от трейдърите винаги могат да достигнат или дори да надминат очакванията си.

Форекс пазарът непрекъснато се променя и това носи големи рискове, с които трябва всички трейдъри трябва да се съобразяват. Следователно, темата за управлението на риска на Форекс пазара е все по-популярна тема сред валутните трейдъри. А една система за управление на риска трябва да включва повече от един метод.

В тази статия ще обсъдим различните методи управление на риска на Форекс пазара и как да изградим стратегия за управление на риска, когато търгуваме. Това може да ви помогне да избегнете загуби и да се ангажирате напълно с търговските си дейности, без да се притеснявате.

Повишете познанията и уменията си в търговията и управление на риска на Форекс пазара с безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets

Най-честите грешки при управлението на риска на Форекс пазара

Едно от основните правила, а може би и основното, за управление на риска на Форекс пазара е, че никога не трябва да рискувате повече, отколкото можете да си позволите да загубите. Така казано, звучи елементарно, но тази грешка е изключително честа, особено сред начинаещите Форекс трейдъри.

Форекс пазарът е трудно предсказуем, така че трейдърите, които са готови да вложат повече, отколкото всъщност могат да си позволят, са силно уязвими към рискове от загуба. Много фактори могат да повлияят на цените на валутите. Най-малката новина може да повлияе на цената на дадена валута по отрицателен или положителен начин.

Вместо да влезете със всичко, което имате, по-добре е да предприемете по умерен метод за управление на риска и да търгувате с по-консервативна част от капитала Ви.

Емоции и стратегия за управление на риска

Форекс трейдърите трябва да имат способността да контролират своите емоции. Ако не можете да контролирате емоциите си, няма да получите печалбите, които искате от сделките си. Настроенията на пазара често могат да уловят трейдърите в капана на волатилни пазарни позиции. Това е един от най-честите търговски рискове свързани с валутния пазар.

Тези, които имат прекалено упорит характер са склонни да не се представят достатъчно добре на Форекс пазара. При тях има тенденция да чакат твърде дълго, за да излязат от позиция. Когато трейдърът осъзнае грешката си, трябва да напусне пазара, като приеме възможно най-малката загуба. Прекалено дългото чакане ще доведе до значителна загуба на капитал. В повечето случаи, трейдърите трябва да са търпеливи и да влязат отново на пазара, когато се представи реална възможност.

На практика всяка една стратегия за управление на риска трябва да изолира максимално въздействието на емоциите върху Форекс търговията. Едно е сигурно, емоциите далеч не са най-добрия съветник в трейдинга.

Как да използваме по-добри техники за управление на риска?

За щастие, няколко техники за управление на риска, които са на разположение, за да помогнат на Форекс трейдърите да стоят далеч от тези грешки и да избягват загуби. Трябва да имате добре тестван план за търговия, който включва цялостна стратегия за управление на риска на Форекс пазара. Търговският план трябва да е практичен - и трябва да можете лесно да следвате стъпките му.

Експертите препоръчват добре да се съсредоточите върху сделки с по-голяма вероятност за печалба. Форекс търговията включва високо ниво на риск, така че не е задължително най-добрия избор за всички инвеститори. Също така трябва да сте в състояние да обърнете допълнително внимание на грешките и да се ангажирате с търговската си дейност на валутния пазар.

Времето и усилията, които изразходвате за създаването на план за търговия, често се считат за една голяма инвестиция, която ще помогне за постигането на стабилни печалби в бъдеще. Но в никакъв случаи не трябва да забравяте за изградите солидна сртатегия за управление на риска.

Упражнявайте се в управлението на риска на финансовите пазари без да рискувате собствен капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets


Система за управление на риска

За да намалите риска от Форекс търговията, ще трябва да запомните някои от основните техники за управление на риска отбелязани по-долу.

  • Стойността на парите се променя и често влияе върху компаниите и хората, ангажирани с глобалните борси.
  • Задълженията, активите и паричните потоци се влияят от промените в обменните курсове.

Чрез търговия с малка част от капитала и наблюдение на пазарните движения ще можете да видите как тези концепции преминават през дневните търговските сесии.

По-долу са представени серия от прости техники за управление на риска, които ще помогнат за намаляване на потенциалните загуби от търговията. Както и можете да вземете предвид при изграждането на цялостна стратегия за управление на риска.

1. Поставяне на стоп лос

Търговията без стоп лос поръчка е подобна на карането на кола без спирачка при максимална скорост и при всички положения няма да свърши добре. По подобен начин, след като сте задали стоп лоса си, никога не трябва да го премахвате или да го увеличавате. Няма смисъл да имате предпазна мрежа, ако няма да я използвате правилно.

2. Не обвързвайте всичките си инвестиции с един актив

Това важи за всички видове инвестиции и Форекс не е изключение. Валутите трябва да са част от портфолиото ви, но не и цялото. Друг начин, по който можете да диверсифицирате вашето портфолио е да търгувате повече от една валутна двойка.

3. Трендът е ваш приятел

Възможно е да сте взели решението да бъдете позиционен трейдър, който планира да задържа една позиция за продължителен период от време. Въпреки това, независимо какви са намеренията за позицията Ви, не трябва да се борите с настоящите пазарни тенденции и движения. Винаги ще има и по-силни играчи на пазара и най-добрият начин е да се придържате към тях е да бъдете гъвкави и да променяте стратегиите си, за да отразявате промените в пазарните настроения.

4. Продължавайте да се учите

Най-добрият начин да изградите стратегия за управление на риска на Форекс пазара и да станете ефективен трейдър е да знаете как функционира пазара. Както вече споменахме, пазарът непрекъснато се променя, така че, ако искате да останете в предната част на редиците, трябва да сте винаги готови да учите нови неща и да се обновявате заедно с пазара.

Четенето на форекс книги винаги би било много полезно за вас, тъй като можете да се възползвате от самостоятелно обучение и развитие, а от време на време може и да се позабавлявате.

5. Използвайте софтуерни програми за помощ

За да прогресирате на Форекс пазара, може да искате да използвате определен софтуер за търговия, който може да ви помогне да затвърдите избора си. Каквото и да говорим тези системи не са перфектни, затова е най-добре да ги използвате като инструмент за съвет, отколкото да базирате върху тях търговските си решения.

Възползвайте се от най-модерните инструменти и повишете вашето търговско изживяване с безплатната приставка на Admiral Markets - MetaTrader Supreme Edition

MetaTrader Supreme Edition - Admiral Markets

6. Ограничете употребата на ливъридж

Може да бъде изключително изкушаващо да използвате максимално ливъридж, за да постигнете значителни печалби. Това обаче може много лесно да ви докара загуба на сериозна част от капитала. Така че не използвайте гигантски ливъридж. Всичко, което е необходимо, е една бърза промяна на пазара и лесно можете да изтриете цялата си търговска сметка.

Управлението на риска на Форекс пазара не е трудно за разбиране. Сложната част е да имате достатъчно самодисциплина, за да спазвате определена стратегия за управление на риска, когато пазарът се движи срещу вашата позиция.

Управление на риска за високочестотни трейдъри

Ако търгувате често, един от основните начини за измерване и управление на рисковата експозиция е чрез разглеждане на корелацията на валутните ви сделки. При акции има показател наречен "бета" , който показва как се очаква да се представи акцията в зависимост от промените в индустрията. Преди да започнем да обясняваме как да го направим, първо да обясним какво е корелация.

Какво е корелация?

Като цяло, при търговия с акции и с цел намаляване на риска трейдърът би се опитал да комбинира акциите, което би довело до комбинирана бета, която е равна на нула - тъй като някои запаси имат положителна бета и други са отрицателни.

Във Форекс търговията няма бета, но има валутна корелация. Корелацията ни показва как промените в рамките на една валутна двойка се отразяват на промените в друга валутна двойка. Като цяло, ако търгувате близко свързани валутни двойки (като EUR/USD и AUD/JPY), може да очаквате те да имат обща тенденция. С други думи, когато EUR / USD поевтинее, бихте могли да очаквате тенденция на спад и при AUD / JPY.

Как това може да помогне за измерване на валутния риск на експозицията? Всички знаем, че рискът се дължи главно на концепцията за маржин. Ето защо трябва основно да търгувате на двойките, които нямат силни положителни или отрицателни взаимовръзки, тъй като просто ще изгубите маржина си за двойки, които водят до същата или пълна противоположна посока.

Като правило валутната корелация е различна на различните времеви рамки. Ето защо трябва да потърсите точна корелация във времевата рамка, която всъщност използвате.

Можете да имате по-добро управление на риска на Форекс пазара като отделите голямо внимание на валутната корелация, особено когато става въпрос за скалпиране. Всеки път, когато практикувате стратегия за скалпиране, трябва да увеличите печалбите си за кратък период от време. Това може да бъде постигнато само, когато не пилеете маржин в обратно-корелирани активи.

Управлението на риска е от жизненоважно значение, ако искате да успеете като Форекс трейдър. Ето защо трябва да се придържате към гореспоменатите принципи за управление на риска на Форекс пазара.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи от Admiral Markets


Повече информация за риск мениджмънта на Форекс пазара:

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.