Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Ливъридж до:
    1:30 за непрофесионални клиенти,
    1:500 за професионални клиенти
  • FSCS защита
  • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.

Управление на риска на Форекс пазара през 2018

Време за четене: 10 минути

ureУправление на риска - Admiral Markets

Как да изготвим план за управление на риска на Форекс пазара?

Управлението на риска (риск мениджмънт) на Форекс пазара е е една от най-дискутираните теми в трейдинга. От една страна трейдърите искат да намалят вероятността от потенциални загуби, но от друга страна трейдърите искат да извлекат възможно най-голяма печалба от всяка една сделка. Не е тайна, че за да получите по-висока възвращаемост, трябва да поемете по-големи рискове. Точно тук възниква въпросът за правилното управление на риска.

Форекс пазарът е един от най-големите финансови пазари на планетата като всекидневните транзакции са на стойност повече от 1,4 трилиона долара. Следователно банките, финансовите институции и индивидуалните инвеститори имат потенциал да реализират огромни печалби, както и загуби.

Търговският риск на Форекс пазара е просто потенциалната загуба или печалба, които се случват в резултат на промяна в обменните курсове. За да се сведе до минимум вероятността от финансови загуби, всеки инвеститор трябва да разполага със стратегия за управление на риска. Пазарните участници взимат предварителни мерки и използват техники за риск мениджмънт.

Как тази статия ще ви помогне да изградите система за управление на риска?

Днес много хора са ангажирани с различни дейности свързани с търговията на Форекс пазара. Повечето от тях обаче не са в състояние да направят печалбите, които очакват. Някои трейдъри ще загубят всичките си пари, докато някои не успяват да получат очакваните резултати. Всъщност само малка част от трейдърите винаги могат да достигнат или дори да надминат очакванията си.

Форекс пазарът непрекъснато се променя и това носи големи рискове, с които трябва всички трейдъри трябва да се съобразяват. Следователно, темата за управлението на риска на Форекс пазара е все по-популярна тема сред валутните трейдъри. А системата за управление на риска трябва да включва повече от един метод.

В тази статия ще обсъдим управлението на риска свързан с търговията на Форекс пазара и как да изградим стратегия за управление на риска, когато търгуваме. Това може да ви помогне да избегнете загуби и да се ангажирате напълно с търговските си дейности, без да се притеснявате.

Повишете познанията си в търговията на Форекс и управлението на риска с новия безплатен Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets

Най-честите грешки при управлението на риска на Форекс пазара

Едно от основните правила, а може би и основното, за управление на риска на Форекс пазара е, че никога не трябва да рискувате повече, отколкото можете да си позволите да загубите. Така казано, звучи елементарно, но тази грешка е изключително честа, особено сред форекс трейдъри, които тепърва започват.

Форекс пазарът е много непредсказуем, така че трейдърите, които са готови да вложат повече, отколкото всъщност могат да си позволят, са силно уязвими към рискове от загуба. Много фактори могат да повлияят на цените на валутите. Най-малката новина може да повлияе на цената на дадена валута по отрицателен или положителен начин. Вместо да влезете със всичко, което имате, по-добре е да следвате по-умерен път и да търгувате с консервативните суми от капитала.

Емоционална стратегия за управление на риска

Форекс трейдърите трябва да имат способността да контролират своите емоции. Ако не можете да контролирате емоциите си, няма да получите печалбите, които искате от сделките си. Настроенията на пазара често могат да уловят трейдърите в капана на волатилни пазарни позиции. Това е един от най-честите търговски рискове свързани с валутния пазар.

Тези, които имат прекалено упорит характер, не са склонни да се представят добре на Форекс пазара. При тях има тенденция да чакат твърде дълго, за да излязат от позиция. Когато трейдърът осъзнае грешката си, трябва да напусне пазара, като вземе възможно най-малката загуба. Прекалено дългото чакане ще доведе до значителна загуба на капитал. В повечето случаи, трейдърите трябва да са търпеливи и да влязат отново на пазара, когато се представи истинска възможност.

Как да използваме по-добри методи за управление на риска?

За щастие, няколко методи за управление на риска, които са на разположение, за да помогнат на Форекс трейдърите да стоят далеч от тези грешки и да избягват загуби. Трябва да имате добре тестван план за търговия, който включва цялостна стратегия за управление на риска на Форекс пазара. Търговският план трябва да е практичен - и трябва да можете лесно да следвате стъпките му.

Експертите препоръчват по-добре да се съсредоточите върху сделки с по-голяма вероятност за печалба. Форекс търговията включва високо ниво на риск, така че не е задължително най-добрия избор за всички инвеститори. Също така трябва да сте в състояние да обърнете допълнително внимание на грешките и да се ангажирате с търговската си дейност на валутния пазар.

Времето и усилията, които изразходвате за създаването на план за търговия, често се считат за една голяма инвестиция, която ще помогне за постигането на печелившо бъдеще. Но в никакъв случаи не трябва да забавяте за изградите стабилен план за управление на риска.

Упражнявайте се в управлението на риска на финансовите пазари без да рискувате собствен капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна Демо Сметка от Admiral Markets

Основни техники за управление на риска

За да намалите риска от Форекс търговията, ще трябва да запомните някои от основните техники за управление на риска отбелязани по-долу. Оценката на парите се променя и често влияе върху фирмите и хората, ангажирани с глобалните борси. Задълженията, активите и паричните потоци се влияят от промените в обменните курсове. Чрез търговия с малка част от капитала и наблюдението на пазарните движения ще можете да видите тези концепции как преминава през търговските сесии.

По-долу са представени серия от прости техники за управление на риска, които ще помогнат за намаляване на потенциалните загуби от търговията. Както и можете да вземете предвид при изграждането на цялостна стратегия за управление на риска.

1. Поставяне на стоп лос

Търговията без стоп лос е подобна на карането на кола без спирачка при максимална скорост - няма да свърши добре. По подобен начин, след като сте задали стоп лоса си, никога не трябва да го премахвате или да го увеличавате. Няма смисъл да имате предпазна мрежа, ако няма да я използвате правилно.

2. Не обвързвайте всичките си инвестиции с един актив

Това важи за всички видове инвестиции и Forex не е изключение. Валутите трябва да са част от портфолиото ви, но не и цялото. Друг начин, по който можете да разширите, е да търгувате повече от една валутна двойка.

3. Трендът е ваш приятел

Възможно е да сте взели решението да бъдете позиционен трейдър, които планират да задържат тази позиция за продължителен период от време. Въпреки това, независимо какви са намеренията за позицията ви, не трябва да се борите с настоящите пазарни тенденции и движения. Винаги ще има и по-силни играчи на пазара и най-добрият начин да се придържате към тях е да бъдете гъвкави и да променяте стратегиите си, за да отразите това.

4. Продължавайте да се учите

Най-добрият начин да изградите стратегия за управление на риска на Форекс пазара и да станете ефективен трейдър е да знаете как функционира пазара. Както вече споменахме, пазарът непрекъснато се променя, така че, ако искате да останете в предната част на редиците, трябва да сте винаги готови да учите нови неща и да се актуализирате заедно с пазара.

Четенето на форекс книги винаги е било много полезно за вас, тъй като можете да се възползвате от самостоятелно обучение и развитие, а от време на време може и да се позабавлявате.

5. Използвайте софтуерни програми за помощ

За да прогресирате на Форекс пазара, може да искате да използвате определен софтуер за търговия, който може да ви помогне да затвърдите избора си. Каквото и да говорим тези системи не са перфектни, затова е най-добре да ги използвате като инструмент за съвет, отколкото да базирате върху тях търговските си решения.

Възползвайте се от най-модерните инструмент и повишете вашето търговско изживяване с безплатния плъгин на Admiral Markets - MetaTrader Supreme Edition

MetaTrader Supreme Edition - Admiral Markets

6. Ограничете употребата на ливъридж

Може да бъде изключително изкушаващо да използвате максимално ливъридж, за да постигнете значителни печалби. Това обаче може много лесно да ви докара загуба на сериозна част от капитала. Така че не използвайте гигантски ливъридж. Всичко, което е необходимо, е една бърза промяна на пазара и лесно можете да изтриете цялата си търговска сметка.

Управлението на риска на Форекс пазара не е трудно за разбиране. Сложната част е да имате достатъчно самодисциплина, за да спазвате този план за управление на риска, когато пазарът се движи срещу вашата позиция.

Управление на риска за често търгуващи трейдъри

Ако търгувате често, един от основните начини за измерване и управление на рисковата експозиция е чрез разглеждане на корелацията на валутните ви сделки. Преди да започнем да обясняваме как да го направим, първо да обясним какво е корелация.

В акциите има общ индекс, наречен бета, който показва как се очаква акциите да се представят в зависимост от промените в отрасъла. Като цяло, при търгуване на акции и с цел намаляване на риска трейдърът би се опитал да комбинира акциите, което би довело до комбинирана бета, която е равна на нула - тъй като някои запаси имат положителна бета и други са отрицателни.

Във Форекс търговията няма бета, но има валутна корелация. Корелацията ни показва как промените в рамките на една валутна двойка се отразяват на промените в друга валутна двойка. Като цяло, ако търгувате близко свързани валутни двойки (като EUR/USD и AUD/JPY), може да очаквате те да имат обща тенденция. С други думи, когато EUR / USD поевтинее, бихте могли да очаквате тенденция на спад и при AUD / JPY.

Как това може да помогне за измерване на валутния риск на експозицията? Всички знаем, че рискът се дължи главно на концепцията за маржин. Ето защо трябва основно да търгувате на двойките, които нямат силни положителни или отрицателни взаимовръзки, тъй като просто ще изгубите маржина си за двойки, които водят до същата или пълна противоположна посока.

Като правило валутната корелация е различна на различните времеви рамки. Ето защо трябва да потърсите точна корелация във времевата рамка, която всъщност използвате.

Можете да имате по-добро управление на риска на Форекс пазара като отделите голямо внимание на валутната корелация, особено когато става въпрос за скалпиране. Всеки път, когато практикувате стратегия за скалпиране, трябва да увеличите печалбите си за кратък период от време. Това може да бъде постигнато само, когато не пилеете маржин в обратно-корелирани активи.

Управлението на риска е от жизненоважно значение, ако искате да успеете като Форекс трейдър. Ето защо трябва да се придържате към гореспоменатите принципи за управление на риска на Форекс пазара.

Започнете да търгувате Форекс, суровини, акции, индекси и ETF-и с брокер номер 1 в Германия за 2018 година.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Повече информация за риск мениджмънта на Форекс пазара:

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.