Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Тренд: Какво представлява и как да определим посоката му?

Време за четене: 16 минути

"Трендът е твои приятел" е един много популярен цитат, когато става за търговия на финансовите пазари. В тази статия ще разберете какво е тренд, как се чертае тренд линия и как да използваме тренд индикатор, за да определим посоката на последната тенденция на пазарите? След като разберете всичко това ще видим как може да търгувате по тренда и да използвате посоката на тренда във Вашата търговия. Да започваме!

Тренд: Какво представлява и как да определим посоката му?

Какво е тренд?

Тренд е основната посока на цената на даден финансов пазар. Пазарът може да има две моментни състояния – тренд (ясно изразена тенденция) или рейндж (цената се движи хоризонтално, без ясно изразена посока).

Например ако цената на финансовия актив (валута, акция, суровина, индекс и тн) през повечето време нараства т.е. той поскъпва, можем да кажем, че имаме възходящ тренд при цената му. И обратно, ако цената на финансовия актив се понижава през по-голямата част от времето т.е. той поевтинява, можем да регистрираме низходящ тренд.

Наличието на тренд може да се установи при лихвени проценти, доходност на облигации, фондовите пазари, валутен пазар и много други финансови пазари. Много трейдъри и инвеститори се опитват да търгуват в посоката на тренда, а други се опитват да търсят обръщане на тенденцията.

В техническият анализ на финансовите пазари трендът представлява поредица от дъна и върхове, които могат да се свържат с линия на графиката наречена тренд линия. В следващата част от статията ще видим какво представлява и как се чертае тренд линия?

Как се чертае тренд линия?

Най-често срещаният начин за идентифициране на тренд е чрез изчертаването на тренд линия на графиката на даден финансов актив. При възходящ тренд начертаната тренд линия трябва да свързва поредица от две или повече по-високи дъна. Така тя създава ключово ниво на подкрепа за цената. Пример за възходяща тренд линия можете да видите на графиката по-долу.

Възходящ Форекс тренд - Admiral Markets, MetaTrader 5, EUR/USD, часова графика.

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, EUR/USD, часова графика. Моля, обърнете внимание: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

В същото време, при низходящ тренд, начертаната тренд линия трябва да свързва последователност от два или повече все по-ниски върхове като така изгражда ниво на съпротива за цената. По-долу можете да видите пример и за низходяща тренд линия (с червено).

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, AUD/USD, дневна графика с диапазон на данните 9 октомври 2018 - 29 ноември 2019 година. Изготвена на 29. ноември 2019 г. Моля, обърнете внимание: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Главната цел на всяка тренд линия е да даде по-ясен поглед върху дадена графика. Начинаещите трейдъри чертаят множество от тренд линии, но това само може да доведе до объркване. Целта на професионалистите е да намерят най-значимите и открояващи се тренд линии и да работят с тях.

Може да се следва следното правило: Ако една тренд линия се забелязва лесно, това означава, че голям брой трейдъри ще я използват. Поради този факт, вероятността тази тренд линия да бъде пробита е по-малка. Всяка тренд линия трябва да свързва поне две точки и също така трябва да е под хоризонтален наклон.

Ако начертаете две успоредни тренд линии, така че цената да остане между тях, то ние вече имаме тренд-канал. Тази структура помага на трейдърите да се ориентират по-лесно, когато има наличие на ясно изразен тренд.

Обърнете внимание, че тези две тренд линии имат различна важност. По време на възходящ тренд линията на подкрепа е водеща, докато при низходящ тренд водеща е линията на съпротива. Това е така, защото ако някоя от тези линии бъде пробита, то ще е налице обръщане посоката на настоящата тенденция.

Тествайте търговията по тренда си срещу него без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Как да използвате тренд индикатор?

Търгуващите по тренда постоянно се опитват да извлекат печалби от тенденциите на пазарите, но преди това трябва да ги идентифицират. Има няколко затова и еди от най-популярните е употребата на тренд индикатор, който се поставя върху графиката на цената на избрания актив за търговия.

Използването на тренд индикатор може да се от съществено значение за разпознаването на тенденциите на финансовите пазари, които търгувате. Всеки тренд индикатор се опитва да покаже посоката на цената на дадения финансов актив или дериват.

Разбира се нито един от тези индикатори няма да държи билета към пазарни богатства, тъй като търговията включва елементи като риск мениджмънт и търговска психология.

По-надолу ще изброим някои от най-използваните тренд индикатори и как да ги използвате, за да придобиете предимство в търговията на финансовите пазари.

Пълзящи средни

Пълзящите средни, известни като Moving averages на английски, предоставят многобройни възможности за анализ като ключови отскоци и пробиви, както и определянето на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни пазарни тенденции. Графиките на цените в някои случаи могат да бъдат объркващи за трейдърите, а големите корекции може да ги накарат да загубят представа за дългосрочния тренд и цялостната картина.

Дългосрочните пълзящи средни помагат на трейдърите да останат фокусирани, тъй като чрез тях бързо и лесно може да се установи дали има тенденция на избрания пазар и каква е посоката и. Ето основното обобщение на използването на пълзящи средни при определяне на тренда:

 • Налице е тренд - ценовото движение се задържа далеч от дългосрочните пълзящи средни. Ако то има мечи наклон, то тренда и низходящ, но ако е с бичи наклон, тогава е възходящ.
 • Тенденцията отслабва - цената се връща обратно към дългосрочната пълзяща средна.
 • Няма тренд - ценовото движение се колебае около дългосрочните средни стойности.

Пълзящите средни стойности помагат на трейдърите да останат правилната страна на пазара и им помага да избягват рискови модели и да влизат в сделка, когато са в съответствие с актуалния тренд.

Тренд индикатор - Admiral Markets, MetaTrader 5, EUR/USD

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, EUR/USD, часова графика с диапазон на данните 13 ноември 2019 - 29 ноември 2019 година. Изготвена на: 29 ноември 2019 в 11:00. Моля, обърнете внимание: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати.

Трендът не е единственото предимство при използването на пълзящи средни. Цената има да навика да забавя и спира в близост до нивата, около които се намират средните. Нивата на MA са ключови и критични зони за вземане на решение за продължаване на тенденцията или за по-сериозно обръщане на тренда:

 • Ако цената пробие дългосрочна пълзяща средна значи е възможно обръщане на настоящия тренд
 • Ако цената леко отскочи от нивата около дългосрочна пълзяща средна може да се насочи и в двете посоки
 • Ако цената отскочи силно от дългосрочната пълзящ средна, вероятно настоящия тренд ще продължи.

Реакцията на цената около дългосрочните средните стойности със сигурност е ценна информация, която трябва да се има предвид. Разбира се, най-добре е да се вземат под внимание и други фактори, като например върховете и дъната, нивата на Фибоначи и други показатели, за да се намери стабилна зона на подкрепа или съпротива.

Колкото повече нива са събрани в близост една до друга, толкова по-важно ще е решението, което ще трябва да се вземе. Това на свой ред означава, че пробивът или отскокът ще имат по-голяма стойност и могат да се считат за по-значими.

Трейдърите ще имат възможност да търгуват тези пробиви и отскоци, изчаквайки например конфигурации от японски свещи, за да потвърдят пробива или отскока.

Bollinger Bands

Нека разгледаме още един основен Форекс тренд индикатор - Bollinger Bands. Този индикатор за тренд анализ носи името на Джон Болинджър, който има сериозен принос към техническия анализ през 80-те години на миналия век.

Bollinger Bands (Линии на Bollinger) е технически индикатор, който може да бъде приложен на всеки финансов пазар, включително на Forex, CFD-пазара и суровините. Индикаторът поставя две граници около краткосрочна пълзяща средна на ценовото движение (средата на канала).

Основната цел на индикатора е, да посочи относително високи и ниски екстремни нива на цената, като показва горни и долни граници, създадени с добавянето и изваждането на стандартно отклонение (по-долу ще обясним какво представлява и този индикатор):

 • Горна граница = SMA + стандартно отклонение
 • Ниска граница = SMA - стандартно отклонение

Стандартното отклонение измерва волатилността, което означава, че границите на канала, обикновено се разширяват и стесняват заедно с промяната на пазара:

 • Каналът BB ще се разшири, когато волатилността на цената се повиши.
 • Болинджър каналът ще се свие, когато волатилността на цената се понижи.

В общи линии, волатилността се повишава, когато разстоянието между горната и долната граница се разшири и се свива, когато разстоянието между двете граници се стеснява (лилавите линии на графиката по-долу).

Основното предимство от прилагане на BB е възможността да се визуализират лесно и бързо нива на подкрепа и съпротива, както и да се разпознават модели свързани с важните ценови нива, базирана на Bollinger Bands.

Тренд индикатор - Bollinger bands

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, EUR/USD, часова графика с диапазон на данните 13 ноември 2019 - 29 ноември 2019 година. Изготвена на: 29 ноември 2019 в 11:00. Моля, обърнете внимание: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати.

Ето някои концепции, които е добре да имате в предвид, при ползване на Bollinger Bands, когато извършвате своя тренд анализ:

 1. Затваряне на японска свещ извън линиите на Bollinger, е първоначален индикатор за пробив и продължение на тренд и не се дава сигнал за обръщане на посоката.
 2. Формация с японски свещи за обръщане, в близост до границите на канала, може да е индикатор за потенциално неуспешен пробив и връщане на цената.
 3. Bollinger Bands предлага допълнителна стойност и информация на инвеститорите, на всякакъв тип графики, независимо дали те са 5-минутни, или седмични.
 4. Bollinger Bands може да се използва за идентифициране на ценови модели, като например двоен връх, двойно дъно, или увеличаване на убедеността на пазара в една от двете посоки.
 5. Традиционно се използва 20-периодна пълзяща средна величина.

Разберете как да използвате технически индикатори с Обучителен пакет от Admiral Markets. Вземете Вашия безплатен Обучителен пакет като кликнете на следващия банер.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Тренд индикатор Ichimoku Kinko Hyo

Индикаторът Ишимоку се отличава сред другите технически индикатори за Форекс тренд. Това е поредното въведение в техническия анализ на финансовите пазари дошло Япония. Неговото име се превежда като "един поглед". Идеята е, че позволява на трейдърите да изградят цялостна преценка за пазара само след няколко секунди взиране в графиката.

Всъщност Ichimoku Kinko Hyo е не само индикатор, а по-скоро нещо като търговска система. Тя е базирана на японски свещи стратегия за следване на тренда.

Ichimoku се състои от пет линии на графиката.

 1. Tenkan-sen се изчислява като се сумират най-високия връх и най-ниския минимум, след което се дели на две и се изглажда за последните девет периода.
 2. Kinjun-sen се изчислява по подобен начин, но за период от 22 свещи.
 3. Leading (senkou) span A се изчислява като сумата на Tenkan-sen plus и Kinjun-sen, за 26 периода напред.
 4. Leading (senkou) span B се изчислява по подобен начин на Tenkan-sen, но за период от поне 52 периода и се поставя за 26 периода напред.
 5. Lagging span (chikou) е на база на текущата цена на затваряне, 26 периода назад.

Първите две линии, оперират по подобен начин на средните пълзящи.

На графиката по-долу можете да видите как се изобразява тренд индикатор Ichimoku Kinko Hyo на графиката на цената на EUR/USD.

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, EUR/USD, часова графика с диапазон на данните 13 ноември 2019 - 29 ноември 2019 година. Изготвена на: 29 ноември 2019 в 11:00. Моля, обърнете внимание: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати.

Преминаването на Tenkan-sen под Kinjun-sen сигнализира , че краткосрочните цени са по-ниски от дългосрочните. Това предполага низходящ тренд.

Площта между span A и span B се нарича kumo или облак. Това представлява канал на подкрепа, или съпротива. За да се даде сигнал за сделка, следите за пробив на облака.

The lagging span, или линията chikou играе функцията на филтър. Тя сочи към общия пазарен сентимент и ефективно сравнява цените в миналото. Ако chikou се държи над ценовите свещи на графиката, налице е като цяло „бичи сентимент". И обратното.

Ето и още няколко съвета, които може да използвате, когато използвате Ichimoku:

 • Възможно е също да използвате Ишимоку в комбинация с други инструменти и индикатори. Например, дивергенциите при MACD и ще помогнат за улавяне на потенциални обрати и за коригиране на изхода от сделка.
 • Стоп-лос. Съществуват различни опции, като най-смелите са тези, които поставят стоп-лоса зад обратната граница на облака. В много случаи, обаче, би било по-разумно да се придържате към правилата си за управление на капитала.
 • Изход. Ишимоку позволява различни подходи към затварянето позиции – консервативни (когато Tenkan и Kijin пресичат в посока, противоположна на тенденцията) и по-агресивни (когато цената премине отвъд Kijun/пробие противоположната граница на облака).
 • Други съображения. Когато вземате решение за 4-часова графика (H4), проверете също дневна и часова. Ако сигналите са противоречиви и объркващи, по-добре се въздържайте от търговия. Освен това индикаторът е разработен като продължение на свещния анализ. Не отваряйте сделки, ако има сигнали от свещи, които противоречат на главния сигнал.

Стандартно отклонение

Стандартно отклонение е термин, извлечен от статистическия клон на математиката и представлява метод, който се използва, за да се опише разпределението на набор от данни. Индикаторът стандартно отклонение придава стойност на разпределението на тези стойности спрямо средната стойност на набора от данни.

Колкото е по-голямо стандартното отклонение, толкова по-широко се разпространяват стойностите. Колкото по-малко е стандартното отклонение, толкова по-тясно се разпространяват стойностите в набора от данни.

По-конкретно, в света на финансовите пазари стандартното отклонение се използва като един от няколкото начина за количествено определяне на волатилността, а оттам и на риска. Имайте предвид, че когато говорим за волатилност това може да е термин с множество значения.

Индикаторът стандартно отклонение е един от инструментите, които обикновено се предлагат, когато изтегляте MetaTrader 4 или MetaTrader 5. Основните индикатори в тези платформи са разделени на четири широки категории: Трендови, Осцилатори, Обеми и Бил Уилямс. Индикаторът стандартно отклонение е означен в като трендови индикатор и следователно ще го намерите в папката Трендови.

Имайте предвид, че макар да е посочен тук като трендови инструмент, стандартното отклонение е един от ключовите индикатори за волатилност в МТ4 и MT5.

По-долу е показан индикаторът за стандартно отклонение, добавен към часова графика на USD/JPY. Стойностите на стандартното отклонение на Форекс се показват от зелена хистограма, изобразена под основната ценова диаграма.

Тренд индикатор - Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/USD, часова графика

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, GBP/USD, часова графика с диапазон на данните 13 ноември 2019 - 29 ноември 2019 година. Изготвена на: 29 ноември 2019 в 11:00. Моля, обърнете внимание: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати.

В зелената хистограма над стандартното отклонение за USD/JPY виждаме, че най-високата стойност за цялата графика е по-малка от 0,5. С други думи, цените не са особено волатилни през наблюдавания период. Ако цените започнат да се движат достатъчно, за да тласнат индикатора над 1.0 стандартни отклонения, трябва да го отбележим. Това е значително движение на цените, което предполага по-сериозна волатилност.

При статистическите данни очакваме в нормално разпределение да влязат около две-трети от стойностите, вариращи на по-малко от едно стандартно отклонение от средното. Около 95% от всички стойности варират на по-малко от две стандартни отклонения и почти всички стойности са в рамките на три стандартни отклонения от средната стойност.

Популярните платформи за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5 предлагат голям избор от тренд индикатори, които можете да използвате, за да си помогнете с идентифицирането на тенденцията.

Тези индикатори могат да се използват безплатно от трейдърите търгуващи на тези две платформи и се намират в меню Добави/Индикатори/Трендови. Тренд индикаторите са сред най-добрите показатели на фондовия пазар, особено, когато става въпрос за дългосрочна търговия.

Използвайте безплатно тренд индикатори, докато търгувате с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5

Търговия по Форекс тренд

Всеизвестно правило гласи „Трендът е твой приятел". Все пак, това е доста общо понятие, тъй като има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен тренд, които в някои случаи са напълно противоположни. Това може да е объркващо за доста начинаещи трейдъри.

Търговията по тренда може да е много печеливша, стига да не се купува, или да продава един актив, точно преди промяната му. Търговията по тренд, може да се обобщи до средните няколко правила:

 • Тренд: Правилно определяне на посоката му;
 • Корекция: Разпознаване на корекциите, в рамките на тренда;
 • Обръщане: Следене за сигнали за край на тренда.

Логиката е да се отварят позиции в посоката на тренда. Най-добре е да се разгледат възможно най-много времеви интервали. Нека да проследим стъпките за изграждане на стратегията за търговия по Форекс тренд:

1. Открийте наличието на Форекс тренд с помощта тренд линия или тренд индикатор. След това проучете как изглежда той на различните времеви рамки.
2. Планирайте ниво за отваряне на позиция. Покупката при отскок на цената от линията на подкрепа носи по-малко риск от покупката при пробив на линията на съпротива. Бъдете търпеливи и изчакайте точния момент за вход.
3. Ограничете загубите. Ако търгувате при възходящ тренд, един възможен вариант е да поставите стоп лос поръчка под предходното дъно, но разбира се може да ползвате и други похвати за минимизиране на потенциалните загуби. Важно да се отбележи, че залагаме на това цената да продължи да се движи в посоката на текущия тренд. Ако прогнозата ни е грешна, трябва възможно най-бързо да излезем от губещата позиция.
4. Определете нивото на желаната печалба (тейк профит). Най-добре е тейк профит да бъде избран още преди да сте отворили позицията. Когато нивото на желаната печалба бъде достигнато, може да затворите позицията и да се поздравите с успеха. Разстоянието до тейк профит нивото винаги трябва да е по-голямо от това до стоп-лоса, така че съотношението риск/възвръщаемост да е поне 1:2.

Обърнете внимание, че Форекс тренд линиите ви дават възможност да сте по-гъвкави и да максимизирате печалбата като минимизирате риска. Трендът представлява временно състояние на пазара, той няма да продължава вечно, затова е добре да вземете съответните мерки за ограничаване на загубите и прибиране на печалбите.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете първокласната приставка MetaTrader 5 Supreme Edition предоставена от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и получете MT5SE напълно безплатно

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.