76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Какво е тренд и как да определим посоката му през 2019?

Време за четене: 16 минути

В тази статия ще можете да разберете какво е тренд на финансовите пазари и как да използваме тенденциите на пазарите в нашата търговия. Освен това, ще разгледаме подробно какво е тренд индикатор и как да го добавим на графиките на най-популярните платформи за търговия - MetaTrader 4 и MetaTrader 5.

Какво е тренд и как да използваме тренд индикатори през 2019?

Какво е тренд?

Пазарът може да има две моментни състояния – тренд (ясно изразена тенденция) или рейндж (цената се движи хоризонтално, без ясно изразена посока). Преди да обясним как да идентифицираме тренд на финансовите пазари и как да използваме тренд индикатор, който да ни помогне, първо ще трябва да отговорим на въпроса какво е тренд?

Най-просто казано, тренд е основната посока на движение на цената на даден финансов инструмент. Например ако цената на финансовия инструмент (валута, акция, суровина, индекс и тн) нараства т.е. той поскъпва, можем да кажем, че имаме възходящ тренд при цената му. И обратно, ако цената на финансовия актив се понижава т.е. той поевтинява, можем да регистрираме низходящ тренд.

Наличието на тренд може да се установи при лихвени проценти, доходност на облигации, фондовите пазари, Форекс пазар и много други финансови пазари. Много Форекс трейдъри се опитват да търгуват в посоката на тренда, а други се опитват да търсят обръщане на тенденцията.

В техническият анализ на финансовите пазари трендът представлява поредица от дъна и върхове, които могат да се свържат с линия на графиката наречена тренд линия.

Тренд линия - как да я използваме?

Най-често срещаният начин за идентифициране на тренд е чрез изчертаването на тренд линия на графиката на даден финансов актив. При възходящ тренд начертаната тренд линия трябва да свързва поредица от две или повече по-високи дъна. Така тя създава ключово ниво на подкрепа за цената. Пример за възходяща тренд линия можете да видите на графиката по-долу.

Chart EURUSD, H1, Admiral Markets AS, MetaTrader 5,

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, EUR/USD, часова графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

В същото време, при низходящ тренд, начертаната тренд линия трябва да свързва последователност от все по-ниски върхове като така изгражда ниво на съпротива за цената. По-долу можете да видите пример и за низходяща тренд линия (с червено).

Chart NGAS, H1, 2019.04.17 08:08 UTC, Admiral Markets AS, MetaTrader 5, Demo

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5, Natural Gas, часова графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Главната цел на всяка тренд линия е да даде по-ясен поглед върху дадена графика. Начинаещите трейдъри чертаят множество от тренд линии, но това само може да доведе до объркване. Целта на професионалистите е да намерят най-значимите и открояващи се тренд линии и да работят с тях.

Може да се следва следното правило: Ако една тренд линия се забелязва лесно, това означава, че голям брой трейдъри ще я ползват. Поради този факт, вероятността тази тренд линия да бъде пробита е малка. Всяка тренд линия трябва да свързва поне две точки и също така трябва да е под наклон.

Ако начертаем две успоредни тренд линии, така че цената да остане между тях, то ние вече имаме тренд-канал. Тази структура помага на трейдърите да се ориентират по-лесно, когато има наличие на ясно изразен тренд.

Обърнете внимание, че тези две тренд линии имат различна важност. По време на възходящ тренд линията на подкрепа е водеща, докато при низходящ тренд водеща е линията на съпротива. Това е така, защото ако някоя от тези линии бъде пробита, то ще е налице обръщане посоката на настоящата тенденция.

Как да използваме тренд индикатор за определяне на тенденцията?

Използването на тренд индикатор може да се от съществено значение за разпознаването на тенденциите на финансовите пазари. Всеки тренд индикатор се опитва да покаже посоката на цената на избраният от Вас финансов инструмент.

Популярните платформи за търговия MetaTrader 4 и MetaTrader 5 предлагат голям избор от тренд индикатори, които можете да използвате, за да си помогнете с идентифицирането на тенденцията. Тези показатели могат да се използват безплатно от трейдърите търгуващи на тези две платформи и се намират в меню Добави/Индикатори/Трендови. Тренд индикаторите са сред най-добрите показатели на фондовия пазар, особено, когато става въпрос за дългосрочна търговия.

За всеки трейдър е много важно да може да идентифицира правилно тренда, преди да влезе в сделка. Свалете безплатно платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admiral Markets и разберете кой е най-добрият тренд индикатор за Вашата търговия.

Платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5

Пълзящи средни

Пълзящите средни, известни като Moving average на английски, предоставят многобройни възможности за анализ като ключови отскоци и пробиви, както и определянето на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни тенденции. Графиките на цените в някои случаи могат да бъдат объркващи за трейдърите, а големите корекции може да ги накарат да загубят представа за дългосрочния тренд и цялостната картина.

Дългосрочните пълзящи средни помагат на трейдърите да останат фокусирани, тъй като чрез тях бързо и лесно може да се установи дали има тенденция и каква е посоката и. Ето основното обобщение на използването на пълзящи средни при определяне на тренда:

 • Налице е тренд - ценовото движение се задържа далеч от дългосрочните пълзящи средни. Ако то има мечи наклон, то тренда и низходящ, но ако е с бичи наклон, тогава е възходящ.
 • Тенденцията отслабва - цената се връща обратно към дългосрочната пълзяща средна.
 • Няма тренд - ценовото движение се колебае около дългосрочните средни стойности.

Пълзящите средни стойности оставят трейдърите от правилната страна на финансовите анализи и им помага да избягват рискови модели и да влизат в сделка, когато са в съответствие с тренда.

тренд

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 4 Supreme Edition, EUR/USD, часова графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Трендът не е единственото предимство при използването на пълзящи средни. Цената има да навика да забавя и спира в близост до нивата, около които се намират средните. Нивата на MA са ключови и критични зони за вземане на решение за продължаване на тенденцията или за по-голямо обръщане:

 • Ако цената пробие дългосрочна пълзяща средна значи е възможно обръщане
 • Ако цената леко отскочи от нивата около дългосрочна пълзяща средна може да се насочи и в двете посоки
 • Ако цената отскочи силно от дългосрочната пълзящ средна, вероятно тренда ще продължи.

Реакцията на цената около дългосрочните средните стойности със сигурност е ценна информация, която трябва да се има предвид. Разбира се, най-добре е да се вземат под внимание и други фактори, като например върховете и дъната, нивата на Фибоначи и други показатели, за да се намери стабилна зона на подкрепа или съпротива.

Колкото повече нива са събрани в близост една до друга, толкова по-важно ще е решението, което ще трябва да се вземе. Това на свой ред означава, че пробивът или отскокът ще имат по-голяма стойност и могат да се считат за по-значими.

Трейдърите ще имат възможност да търгуват тези пробиви и отскоци, изчаквайки например конфигурации от японски свещи, за да потвърдят пробива или отскока.

Повишете Вашите знания и умения в техническия и фундаментален анализ на финансовите пазари с безплатния Обучителен Пакет от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Bollinger Bands

Нека разгледаме още един основен Форекс тренд индикатор - Bollinger Bands. Този индикатор за тренд анализ носи името на Джон Болинджър, който има сериозен принос към техническия анализ през 80-те години на миналия век.

Bollinger Bands (Линии на Bollinger) е технически индикатор, който може да бъде приложен на всеки финансов пазар, включително на Forex, CFD-пазара и суровините. Индикаторът поставя две граници около краткосрочна пълзяща средна на ценовото движение (средата на канала).

Основната цел на индикатора е, да посочи относително високи и ниски екстремни нива на цената, като показва горни и долни граници, създадени с добавянето и изваждането на стандартно отклонение (по-долу ще обясним какво представлява и този индикатор):

 • Горна граница = SMA + стандартно отклонение
 • Ниска граница = SMA - стандартно отклонение

Стандартното отклонение измерва волатилността, което означава, че границите на канала, обикновено се разширяват и стесняват заедно с промяната на пазара:

 • Каналът BB ще се разшири, когато волатилността на цената се повиши.
 • Болинджър каналът ще се свие, когато волатилността на цената се понижи.

В общи линии, волатилността се повишава, когато разстоянието между горната и долната граница се разшири и се свива, когато разстоянието между двете граници се стеснява (лилавите линии на графиката по-долу).

Основното предимство от прилагане на BB е възможността да се визуализират лесно и бързо нива на подкрепа и съпротива, както и да се разпознават модели свързани с важните ценови нива, базирана на Bollinger Bands.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 4 Supreme Edition, EUR/USD, четиричасова графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Ето някои концепции, които е добре да имате в предвид, при ползване на Bollinger Bands, когато извършвате своя тренд анализ:

 1. Затваряне на японска свещ извън линиите на Bollinger, е първоначален индикатор за пробив и продължение на тренд и не се дава сигнал за обръщане на посоката.
 2. Формация с японски свещи за обръщане, в близост до границите на канала, може да е индикатор за потенциално неуспешен пробив и връщане на цената.
 3. Bollinger Bands предлага допълнителна стойност и информация на инвеститорите, на всякакъв тип графики, независимо дали те са 5-минутни, или седмични.
 4. Bollinger Bands може да се използва за идентифициране на ценови модели, като например двоен връх, двойно дъно, или увеличаване на убедеността на пазара в една от двете посоки.
 5. Традиционно се използва 20-периодна пълзяща средна величина.

Тренд индикатор Ichimoku Kinko Hyo

Индикаторът Ишимоку се отличава сред другите технически индикатори за Форекс тренд. Това е поредното въведение в техническия анализ на финансовите пазари дошло Япония. Неговото име се превежда като "един поглед". Идеята е, че позволява на трейдърите да изградят цялостна преценка за пазара само след няколко секунди взиране в графиката.

Всъщност Ichimoku Kinko Hyo е не само индикатор, а по-скоро нещо като търговска система. Тя е базирана на японски свещи стратегия за следване на тренда.

Ichimoku се състои от пет линии на графиката.

 1. Tenkan-sen се изчислява като се сумират най-високия връх и най-ниския минимум, след което се дели на две и се изглажда за последните девет периода.
 2. Kinjun-sen се изчислява по подобен начин, но за период от 22 свещи.
 3. Leading (senkou) span A се изчислява като сумата на Tenkan-sen plus и Kinjun-sen, за 26 периода напред.
 4. Leading (senkou) span B се изчислява по подобен начин на Tenkan-sen, но за период от поне 52 периода и се поставя за 26 периода напред.
 5. Lagging span (chikou) е на база на текущата цена на затваряне, 26 периода назад.

Първите две линии, оперират по подобен начин на средните пълзящи.

Как работи Ichimoku?

Преминаването на Tenkan-sen под Kinjun-sen сигнализира , че краткосрочните цени са по-ниски от дългосрочните. Това предполага низходящ тренд.

Площта между span A и span B се нарича kumo или облак. Това представлява канал на подкрепа, или съпротива. За да се даде сигнал за сделка, следите за пробив на облака.

The lagging span, или линията chikou играе функцията на филтър. Тя сочи към общия пазарен сентимент и ефективно сравнява цените в миналото. Ако chikou се държи над ценовите свещи на графиката, налице е като цяло „бичи сентимент". И обратното.

Ето и още няколко съвета, които може да използвате, когато използвате Ichimoku:

 • Възможно е също да използвате Ишимоку в комбинация с други инструменти и индикатори. Например, дивергенциите при MACD и RSI ще помогнат за улавяне на потенциални обрати и за коригиране на изхода от сделка.
 • Стоп-лос. Съществуват различни опции, като най-смелите са тези, които поставят стоп-лоса зад обратната граница на облака. В много случаи, обаче, би било по-разумно да се придържате към правилата си за управление на капитала.
 • Изход. Ишимоку позволява различни подходи към затварянето позиции – консервативни (когато Tenkan и Kijin пресичат в посока, противоположна на тенденцията) и по-агресивни (когато цената премине отвъд Kijun/пробие противоположната граница на облака).
 • Други съображения. Когато вземате решение за 4-часова графика (H4), проверете също дневна и часова. Ако сигналите са противоречиви и объркващи, по-добре се въздържайте от търговия. Освен това индикаторът е разработен като продължение на свещния анализ. Не отваряйте сделки, ако има сигнали от свещи, които противоречат на главния сигнал.

Стандартно отклонение

Стандартно отклонение е термин, извлечен от статистическия клон на математиката и представлява метод, който се използва, за да се опише разпределението на набор от данни. Индикаторът стандартно отклонение придава стойност на разпределението на тези стойности спрямо средната стойност на набора от данни.

Колкото е по-голямо стандартното отклонение, толкова по-широко се разпространяват стойностите. Колкото по-малко е стандартното отклонение, толкова по-тясно се разпространяват стойностите в набора от данни.

По-конкретно, в света на финансовите пазари стандартното отклонение се използва като един от няколкото начина за количествено определяне на волатилността, а оттам и на риска. Имайте предвид, че когато говорим за волатилност това може да е термин с множество значения.

Индикаторът стандартно отклонение е един от инструментите, които обикновено се предлагат, когато изтегляте MetaTrader 4 или MetaTrader 5. Основните индикатори в тези платформи са разделени на четири широки категории: Трендови, Осцилатори, Обеми и Бил Уилямс. Индикаторът стандартно отклонение е означен в като трендови индикатор и следователно ще го намерите в папката Трендови.

Имайте предвид, че макар да е посочен тук като трендови инструмент, стандартното отклонение е един от ключовите индикатори за волатилност в МТ4 и MT5.

По-долу е показан индикаторът за стандартно отклонение, добавен към часова графика на USD/JPY. Стойностите на стандартното отклонение на Форекс се показват от зелена хистограма, изобразена под основната ценова диаграма.

Индикатор Стандартно отклонение на часова графика USD/JPY

Източник: Admiral Markets МetaTrader 4, USD/JPY, часова графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

В зелената хистограма над стандартното отклонение за USD/JPY виждаме, че най-високата стойност за цялата графика е по-малка от 0,5. С други думи, цените не са особено волатилни през наблюдавания период. Ако цените започнат да се движат достатъчно, за да тласнат индикатора над 1.0 стандартни отклонения, трябва да го отбележим. Това е значително движение на цените, което предполага по-сериозна волатилност.

При статистическите данни очакваме в нормално разпределение да влязат около две-трети от стойностите, вариращи на по-малко от едно стандартно отклонение от средното. Около 95% от всички стойности варират на по-малко от две стандартни отклонения и почти всички стойности са в рамките на три стандартни отклонения от средната стойност.

Тествайте търговията с различните Форекс тренд индикатори като Стандартно отклонение, пълзящи средни, Bollinger Bands и Ichimoku Kinko Hyo без да рискувате собствен капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Търговия по Форекс тренд

Всеизвестно правило гласи „Трендът е твой приятел". Все пак, това е доста общо понятие, тъй като има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен тренд, които в някои случаи са напълно противоположни. Това може да е объркващо за доста начинаещи трейдъри.

Търговията по тренда може да е много печеливша, стига да не се купува, или да продава един актив, точно преди промяната му. Търговията по тренд, може да се обобщи до средните няколко правила:

 • Тренд: Правилно определяне на посоката му;
 • Корекция: Разпознаване на корекциите, в рамките на тренда;
 • Обръщане: Следене за сигнали за край на тренда.

Логиката е да се отварят позиции в посоката на тренда. Най-добре е да се разгледат възможно най-много времеви интервали. Нека да проследим стъпките за изграждане на стратегията за търговия по Форекс тренд:

1. Открийте наличието на Форекс тренд с помощта тренд линия или тренд индикатор. След това проучете как изглежда той на различните времеви рамки.
2. Планирайте ниво за отваряне на позиция. Покупката при отскок на цената от линията на подкрепа носи по-малко риск от покупката при пробив на линията на съпротива. Бъдете търпеливи и изчакайте точния момент за вход.
3. Ограничете загубите. Ако търгувате при възходящ тренд, един възможен вариант е да поставите стоп лос поръчка под предходното дъно, но разбира се може да ползвате и други похвати за минимизиране на потенциалните загуби. Важно да се отбележи, че залагаме на това цената да продължи да се движи в посоката на текущия тренд. Ако прогнозата ни е грешна, трябва възможно най-бързо да излезем от губещата позиция.
4. Определете нивото на желаната печалба (тейк профит). Най-добре е тейк профит да бъде избран още преди да сте отворили позицията. Когато нивото на желаната печалба бъде достигнато, може да затворите позицията и да се поздравите с успеха. Разстоянието до тейк профит нивото винаги трябва да е по-голямо от това до стоп-лоса, така че съотношението риск/възвръщаемост да е поне 1:2.

Обърнете внимание, че Форекс тренд линиите ви дават възможност да сте по-гъвкави и да максимизирате печалбата като минимизирате риска. Трендът представлява временно състояние на пазара, той няма да продължава вечно, затова е добре да вземете съответните мерки за ограничаване на загубите и прибиране на печалбите.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Изтеглете безплатно първокласната приставка MetaTrader Supreme Edition предоставена от Admiral Markets.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.