Може ли да се издържате с Форекс трейдинг?

Admirals

Вероятно въпросът, който си задават много начинаещи трейдъри и инвеститори е дали наистина могат да се издържат от Форекс трейдинг? В тази статия ще отговорим точно на този въпрос, както и на много други:

  • Какво е трейдинг?
  • Печели ли се от онлайн трейдинг?
  • Нужно ли Ви е трейдинг обучение?
  • Съвети за трейдинг за начинаещи
  • Видове трейдинг стратегии
  • Кои са най-добрите трейдинг платформи?

Да започваме!

Какво е трейдинг?

Думата трейдинг (англ. trading) буквално от английски означава търговия, но може би най-популярното трейдинг значение се свързва с търговия на финансовите пазари. Много често можете да я срещнете в словосъчетания като Форекс трейдинг (валутна търговия), онлайн трейдинг (търговия чрез интернет), трейдинг за начинаещи и друг.

Финансовите пазари в основата си не се отличават много от останалите познати пазари, където се купуват и продават стоки и продукти. Но вместо обмен на зеленчуци, дрехи или компютри срещу местна или национална валута, финансовите пазари са насочени към покупка, продажба и притежаване на финансови активи и деривати.

Днешните финансови пазари се разшириха експоненциално през последните няколко десетилетия и вече предлагат много различни класове активи. Ето и основните от тях:

Като цяло финансовите пазари изглежда са двигателят на международната търговия и глобалната икономика през последните 100 години. Особено през последните 25 години, когато пазарите стават още по-сложни, комплексни и важни за световните икономически процеси.

След като вече познавате практическото трейдинг значение можем да продължим напред и да видим какво е Форекс трейдинг, и как може да се издържате от трейдинг.

Какво е Форекс трейдинг?

Форекс или валутен пазар е пазарът, на който се търгуват валути. В най-простия случай, валутна транзакция може да бъде, например, когато обменяте Вашата местна валута в друга за предстояща ваканция.

Данните на Банката за международни плащания показват, че през 2019 година дневния оборот на целия Форекс пазар е достигнал приблизително 6,6 трилиона долара на ден, което сериозен ръст спрямо 5,1 трилиона преди три години.

Щатският долар запазва своята позиция на доминантна валута, след като бил страна по 88% от всички сделки. Дялът на сделки с евро нараства леко до 32%, докато сделките, които включват японска йена са паднали с цели 5% през последните три години do 17% от всички транзакции.

Валутите се търгуват като двойки, а движението на валутните двойки измерва стойността на една валута спрямо друга. Например най-търгуваната валутната двойка EUR/USD измерва стойността на единната европейска валута - евро, спрямо щатския долар. Това е и най-търгуваната валутна двойка в света.

По-долу можете да видите и графика на цената на EUR/USD.

Източник: Admirals MetaTrader 5, EUR/USD, Дневна графика с диапазон на данните 18 декември 2018 - 25 юни 2020 година. Изготвена на: 25 юни 2020 в 18:45 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

През 2015 година EUR/USD падна с 10,2%, през 2016 загуби още 3,2%, през 2017 скочи с цели 13,92%, докато през 2018 отново се насочи надолу с 4,4%, за да може да загуби още 2,2% от стойността си през 2019 година. Така, за последните 5 години EUR/USD падна с 7,3%.

Когато стойността на двойката се повиши, това означава, че цената на еврото се е повишила спрямо стойността на щатския долар. Когато стойността на двойката намалява, това означава, че стойността на щатския долар се е увеличила (или стойността на еврото е паднала).

ТЪРГУВАЙТЕ ФОРЕКС

Валутни двойки

Валутните двойки, които се търгуват на Форекс пазара се делят на основни, второстепенни и екзотични. Основните валутни двойки са изградени от най-често търгуваните валути, които са:

Основни валутни двойки са тези, които съдържат една от тези валути в комбинация с щатски долар, например EUR/USD, USD/JPY и GBP/USD.

Второстепенни валутни двойки са тези, които включват основните валути, но не включват американски долар. Това са двойки като EURGBP, EURCHF, AUDNZD и други. Те често се наричат валутни кросове.

И накрая, екзотичните валутни двойки са тези, в които поне едната валута не е от горе споменатите и съдържат валути като Шведска крона (SEK), Хонгконгски долар (HKD) и южноафрикански ранд (ZAR).

Форекс трейдинг за начинаещи

Днешния Форекс трейдинг за начинаещи може да е трудна задача някои трейдъри. Това до голяма степен се дължи най-вече на нереалистичните очаквания, които са често срещани сред начинаещите търговци.

В много случаи току що навлизащ на пазарите трейдър иска бързо да натрупа сериозни печалби за кратък период от време, което много рядко е печеливша стратегия.

Когато научават за Форекс търговията, много начинаещите са склонни да се фокусират върху основните валутни двойки поради сравнително добрата дневна волатилност и тесни спредове.

Когато търгувате на динамичния Форекс пазар ще забележите две валутни котировки- Bid и Ask. Bid е цената, на която можете да закупите валутата, докато цената на продаване е цената, на която можете да я продадете. Разликата между тези две котировки се нарича спред. Например, ако цената на Bid на EUR / USD е 1.16668, а Ask цената е 1.16669, спредът ще бъде 0.0001, или 1 pip.

Ето и пример как можете се визуализира всичко това на трейдинг платформа:

Източник: Admirals MetaTrader 5, Прозорец за поръчки.

Отказ от отговорност: Графиките на финансовите инструменти в тази статия са с илюстративна цел и не представляват съвети за търговия или препоръка за покупка или продажба на финансов инструмент, предоставен от Admirals (ДЗР, ETF, Акции). Миналото представяне не е сигурен индикатор за бъдещо представяне.

Голяма част от популярния Форекс трейдинг за начинаещи се осъществява с помощта на договори за разлика или ДЗР.

На практика ДЗР е споразумение между две страни – брокер и клиент. При него двете страни се съгласяват разликата в цената на актива, върху който е базиран договора за разлика, да бъде изплащана под формата на плащания в брой, вместо да става въпрос за реална доставка на базовия актив.

Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическия сетълмент. ДЗР на практика предоставя на трейдърите всички предимства от това да търгуват с валути и други финансови инструменти, но без да ги притежават реално. Освен това при договорите разлика търговците имат възможност да употребяват ливъридж в търговията си.

Ливъриджът (финансовият лост) е от ключово значение при Форекс трейдинг за начинаещи, тъй като:

  1. Може да умножи резултатите от Вашите сделки, без да увеличава вложените ресурси. Това дава предимството на трейдърите да получат по-голяма възвръщаемост за малка първоначална инвестиция.
  2. Може да контролирате много повече средства със сравнително малък депозит във вашата сметка.

Търговията с финансов лост също е позната като маржин търговия.

Трейдър може да отвори малка сметка с определен Форекс брокер, след което да заеме пари от брокера, за да отвори по-голяма позиция. Това позволява на трейдърите да увеличат печалбите си от своя Форекс трейдинг. Не забравяйте обаче, че така можете да увеличите и загубите си.

Тествайте маржин търговията на Форекс пазара без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admirals. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо Сметка Без Риск

Тествайте стратегията си на безплатна демо сметка

 

Трейдинг калкулатор

Инструментът трейдинг калкулатор Ви помага да определените спецификациите на Вашата търговия и да направите изчисленията, от които се нуждаете преди да влезете в сделка. Освен това с трейдинг калкулатор можете:

  1. Оцените Вашата търговска печалба или загуба
  2. Сравните Вашите резултати за различни цени на отваряне и затваряне
  3. Изчислявате необходимия маржин за Вашите позиции
  4. Получите подробности за стойността на пип.

След като въведете основните параметри на финансови инструмент, който искате да търгувате и параметрите на контракта ще видите индикативните резултати за тази сделка. Положителната стойност показва печалба, отрицателната - загуба.

Онлайн трейдинг - за вас ли е?

Форекс е несъмнено високорисков пазар и тъй като риска е голям, затова е и потенциалът за печалба е сериозен. Най-важният въпрос, който може би трябва да се запитате дали имате апетит за риск или не? Не всички сделки ще доведат до печалба и трябва да сте подготвени за загубите.

Готови ли сте да продължите търговия, дори и след поредица от лоши сделки? Дори и най-успешните търговци претърпяват загуби от време на време. Така че, трябва да устоите на напрежението и да продължите напред хладнокръвно.

Ако смятате, че имате всичко, което е необходимо, за да търгувате на валутния пазар, след това можете да вървите напред, но има една нотка на предпазливост тук: търгувайте само с капитал, които можете да си позволите да загубите, без това да засегне жизнения Ви стандарт.

Печели ли се от Форекс трейдинг?

Дали Форекс търговията е печеливша? Това е един въпрос, който е бил обсъждан и е в съзнанието на мнозина от доста време. Това се дължи на факта, че много инвеститори са се опарили, търгувайки на Forex и техния опит като че ли хвърля сянка на съмнение върху жизнеспособността им като инвестиционен избор.

Много хора, които се замислят дали да впуснат във Форекс трейдинг си задават въпроса "печели ли се от Форекс"? И отговорът едва ли може да е по-различен от да. Доказателство затова са известни Форекс трейдъри като Джордж Сорос, Бил Липшуц, Джон Р. Тейлър, Станли Друкенмилър, Пол Тудор Джоунс и много други.

Ако не се печели от Форекс търговия, то големите търговски банки и финансови институции едва ли щяха да имат специални отдели за валутна търговия и обемите на Форекс пазара вероятно нямаше да са толкова огромни.

Има много трейдъри, които вярват, че може да бъде натрупан солиден капитал на финансовите пазари с добра стратегия и правилно управление на риска. Въпреки това само някои от тях успяват да постигнат целите си. Както споменахме вече със сигурност може да се издържате от Форекс трейдинг, но ще имате нужда от доста познания и сериозна практика.

За да печелите от Форекс трейдинг трябва да направите точно две неща. При дълги позиции:

  1. Да купите евтино
  2. Да продадете скъпо

При къси позиции:

  1. Да продадете скъпо
  2. Да купите евтино

Пример за тези правила можете да видите на следващата графика на EUR/USD:

Източник: Admirals MetaTrader 5, EUR/USD, Часова графика с диапазон на данните 2 юни 2020 - 25 юни 2020 година. Изготвена на: 25 юни 2020 в 19:53 часа. Моля, обърнете внимание, че миналото представяне не гарантира бъдещи резултати.

През 2015 година EUR/USD падна с 10,2%, през 2016 загуби още 3,2%, през 2017 скочи с цели 13,92%, докато през 2018 отново се насочи надолу с 4,4%, за да може да загуби още 2,2% от стойността си през 2019 година. Така, за последните 5 години EUR/USD падна с 7,3%.

Цели при Форекс трейдинг

Първото нещо, което е нужно да направите, когато става въпрос за Форекс трейдинг е да разберете какво искате да постигнете. Когато определяте с точност целите си, трябва да сте реалисти.

Задайте си реалистична количествена цел. Тя може да бъде нещо като: постигане на 20% годишна възвръщаемост на инвестициите, печалба от 5000 USD, общо 100 пипса на месец или нещо подобно. Най-често се използва процентното съотношение.

Много трейдъри си поставят нереалистични цели като се опитват да натрупат капитал в много кратки срокове, излагайки своята търговска сметка на високи нива на риск. Прекалените рискове често водят до бърза загуба на целия инвестиран капитал .

Каквото и да решите, целта ви също трябва да бъде лесна за измерване. Важно е също така да се постави цел, която може да бъде постигана в продължение на дълъг период от време. Препоръчително е да се постави годишна цел, а не месечна или дневна цел.

Капитал за Форекс трейдинг

След като сте определили основните си търговска цели за годината, сега е време да започнете да учите как да ги постигнете. Най-добрият начин е да определите кои ресурси са на разположение. Това може да включва размера на депозита, времето, което сте готови да отделите за трейдинг, и размера на наличните средства, които сте готови да похарчите за въпроси, свързани с търговия (софтуер и т.н.).

Някои трейдъри издържат на значителни първоначални загуби, защото разполагат с достатъчно капитал. Така могат търпеливо да дочакат бъдещите потенциални печалби от своите трейдинг стратегии. При по-ниска първоначална инвестиция риск за нея е по-голям, тъй като тя може по-бързо да бъде загубена.

Освен това, трябва да отбележите, че когато става въпрос за трейдинг за начинаещи, една от най-добрите инвестиции при всяко положение ще е адекватното трейдинг обучение. Без солидно Форекс обучение шансовете да бъдете печеливш на финансовите пазари намаляват значително.

Трейдинг обучение

Една от абсолютно задължителните стъпки за всеки начинаещ трейдър е да премине през трейдинг обучение преди да се сблъска с пазарите. Придобиването на подходящите знания чрез точното трейдинг обучение може да е един от ключовите аспекти за бъдещия успех на всеки търговец на финансовите пазари.

Започнете своето трейдинг обучение сега с Обучителен курс от Admirals. Кликнете на банера отдолу и вземете Вашето безплатно Форекс обучение:

От Аматьор до Трейдър

Научете се да търгувате за 20 дни

 

Трейдинг книги

Един от най-лесните, достъпни и евтини начини за самообучение за множеството е чрез трейдинг книги. Тези книги за Форекс търговия могат да осигурят основата, на която да изградите успешни стратегии за трейдинг и да сте в състояние да разберете:

  • Как да изберете точните финансови инструменти?
  • Как да управлявате и минимизирате рисковете?
  • Как да използвате инструментите на техническия и фундаментален анализ

Определено повечето трейдинг книги са достъпни на английски език и трябва да се отбележи, че няма много подобни четива преведени на български. Каква е причината може само да гадаем, но трябва да се отчете и че нарастващия интерес към финансовите пазари през последните години увеличава и книгите в тази насока.

Макар и малко като брой на български език са достъпни някои изключително ценни трейдинг книги. Някои трейдинг компании като Admirals предлагат безплатно книги и други обучителни материали за Форекс търговия на своите клиенти.

Една от тях е "100% Форекс" на Ангел Държанов, Васил Банов и Мирослав Козаров. Тази специализирана книга от 300 страници, преведена на много езици покрива теми като основи на Форекс пазара, технически и фундаментален анализ, трейдинг стратегии и техники за търговия, психология на търговията и паричния мениджмънт, както и пълно ръководство за ползване на платформата MetaTrader 4.

Освен това "100% Форекс" се предлага безплатно от брокер номер 1 в Германия за 2019 година - Admirals.

Друго задължително четиво е бестселъра „Търгувай Форекс - по-лесно, по-ефективно, по-безопасно" с автор Клиф Вахтел. Той е ветеран на финансовите пазари, с над 30 години опит като инвеститор, анализатор, консултант и писател. „Търгувай Форекс – по-лесно, по-ефективно, по-безопасно" предлага практически решения, илюстрирани с графики и ефективни методи, за да сте успешни още от самото начало.

Разбира се на пазара можете да намерите още трейдинг книги, които могат да Ви помогнат да взимате по-информирани решения във Вашия онлайн трейдинг.

Открийте много безплатни обучителни материали относно трейдинг и инвестиции на финансовите пазари в секция " Статии и Уроци" на уебсайта на Admirals.

Трейдинг стратегии

След като вече познавате същността на днешния Форекс трейдинг, следващата стъпка е изграждането на една или повече трейдинг стратегии. За начинаещите трейдъри, идеалният сценарий е да следвате проста и ефективна стратегия, която ще им позволи да потвърдят това, което работи и което не работи, без твърде много променливи, които да объркват нещата.

За щастие, банките, корпорациите, инвеститорите и спекулантите търгуват на пазарите в продължение на десетилетия, което означава, че вече има широк спектър от стратегии за трейдинг. Ето и основните видове.

Стратегии за скалпиране

Скалпирането е трейдинг стратегия, която включва покупка и продажба на валутни двойки в много кратки периоди, обикновено между няколко секунди и няколко часа. Това е една много практична стратегия, която включва вземане на голям брой малки печалби, докато тези печалби се натрупат.

Трейдърите, които следват трейдинг стратегии за скалпиране, обикновено:

  • Отварят множество сделки за кратки периоди
  • Прибират печалби в рамките на между 5 и 10 пипса
  • Отварят сделки с големи обеми
  • Употребяват високи нива на на ливъридж.

Финансовият лост, увеличава не само размера на потенциалните позиции, но също така и на потенциалните печалби и загуби. Ето защо, ползването на значителен по размер ливъридж, трябва да се прави изключително внимателно.

Дейтрейдинг стратегии

Под дейтрейдинг стратегии се разбира търговия в рамките а деня. Това е малко по-консервативен подход от скалпирането и търговията е фокусирана върху дневните ценови тенденции. В повечето случаи сделките са отворени в рамките на няколко часа, но в някои случаи могат да се задържат и няколко дни.

За успешни дейтрейдинг стратегии е добре трейдъра да има насреща високоликвиден финансов инструмент като валута или акция. Например основните валутни двойки изглеждат като добър избор за прилагане на дейтрейдинг стратегии.

Суинг трейдинг стратегии

Повечето суинг трейдинг представляват средносрочен търговски подход, който се фокусира върху по-големи движения на цените, отколкото скалпирането или дейтрейдинг стратегии. Суинг подходът се базира някъде между краткосрочен трейдинг и инвестиции.

Трейдърите могат да влязат в сделка и да се задържат в нея в рамките на няколко дни или няколко седмици, вместо да се налага постоянно да седят пред тяхната платформа за търговия. Това прави суинг търговията добър вариант за хората, които търгуват заедно с ежедневната си работа.

Това бяха основните стратегии за видове стратегии за трейдинг. Разбира се има и други подходи като още по-дългосрочните инвестиционни стратегии, при които сделката може да остане отворена месеци и дори повече от година.

Всеки трейдър трябва да избере точният за него метод на търговия, спрямо времето, което може да отдели за търговия, капитала и личния темперамент.

Една стратегия може да работи отлично при един трейдър или инвеститор, докато при друг съвсем да не е така. Това се случва поради различията в характери на търговците и инвеститорите и различната толерантност към риск.

Освен това, една трейдинг стратегия може да се справя добре на един финансов инструмент, но да се провали при друг. Както видяхме времевата рамка също има сериозно значение.

Започнете Вашата трейдинг кариера с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Вземете Вашата MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера по-долу!

Най-добрата платформа за множество активи


 

Управление на риска при трейдинг

Управлението на риска на Форекс пазара, наречено още риск мениджмънт, е една от най-дискутираните теми в трейдинга. От една страна трейдърите искат да намалят вероятността от потенциални загуби, но от друга страна се стремят да извлекат възможно най-голяма печалба от всяка една сделка.

Не е тайна, че за да получите по-висока възвращаемост, трябва да поемете по-големи рискове. Точно тук възниква въпросът за правилното управление на риска.

Едно от основните правила, а може би и основното, при управление на риска във Форекс трейдинг е:

  • Никога не трябва да рискувате повече, отколкото можете да си позволите да загубите.

Така казано, звучи елементарно, но тази грешка е изключително честа, особено сред начинаещите трейдъри.

Трябва да разберете основните аспекти на пазара. Ако не се чувствате комфортно с динамиката на някой пазар, насочете към друг, който отговаря на Вашия рисков профил.

Но винаги имайте предвид, че не трябва да инвестирате повече капитал, отколкото може да си позволите да загубите и диверсифицирайте своите инвестиции с цел да намалите пазарните рискове, на които сте изложени.

За щастие съществуват няколко техники за управление на риска, които са на разположение, за да помогнат на търговците на финансовите пазари да намаляват своите загуби. Може би най-популярната от тях е поставянето на stop loss на сделките.

Stop loss трейдинг

Първият логичен въпрос, на който трябва да отговорим е: какво е актуалното stop loss значение и какво е stop loss трейдинг.

Стоп лос представлява поръчка поставена чрез Вашия посредник, за да купи/продаде даден финансов актив на определена цена с цел да намали загубите от отворена позиция. С поставянето на стоп лос поръчка, търговецът може да ограничи загубите си до определено ниво, така няма да рискува целия капитал в своята сметка за трейдинг.

Въпреки че повечето трейдъри свързват понятието stop loss с дълга позиция, той може да бъде приложен по-същия начин и за къса продажба.

Поставянето на stop loss ордер помага за:

  1. Елиминиране на емоциите, които могат да повлияят на търговските решения
  2. По-лесно управление на риска
  3. По-лесно следене на позицията

Трябва да знаете, че никой не може да предвиди с точност бъдещите цени на финансовите пазари. Няма значение колко силен е модела или колко стръмна е една тенденция. Бъдещите цени на пазара са неизвестни и влизането във всяка сделка винаги носи своя риск.

Stop loss трейдинг е стратегия за управление на риска имаща за цел да намали загубите на трейдъра от дадена сделка. Добре е да имате такъв помощник, когато нямате възможност да сте на компютъра и да наблюдавате сделката си. Също така поставянето на stop loss ще предпази трейдъра от резки пазарни движения.

ЗАПОЧНЕТЕ ТРЕЙДИНГ

Кои са най-добрите трейдинг платформи?

Софтуерът помага за напредъка на всеки елемент от живота и финансовите пазари далеч не са изключение. Днес възможностите пред трейдърите са много по-разнообразни, благодарение на използването на трейдинг платформи.

Платформа за търговия е инструмент, който Ви позволява да купувате и продавате активи на финансовите пазари онлайн, 24 часа на ден. Повечето платформи за онлайн търговия се предлагат от инвестиционни посредници, в голяма част от случаите безплатно, при положение, че имате отворена търговска сметка при дадения посредник.

На пазара има множество платформи за електронна търговия, но Вие трябва да изберете тази, които е най-подходяща за Вас и Вашия търговски стил. Преди да вземете решение, каква платформа ще изберете ще трябва да проверите дали избраната платформа за търговия е безплатна или платена.

Ето още няколко фактора, за които да следите, когато избирате най-добрата онлайн платформа за търговия:

  1. Лесна за употреба
  2. Достъп до множество финансови инструменти
  3. Ниски разходи за търговия
  4. Бързо изпълнение на поръчки
  5. Демо сметка
  6. Достатъчно възможности за анализ
  7. Стабилно представяне
  8. Добра поддръжка

Почти всяка платформа за електронна търговия има своите лоялни потребители. Въпреки това не всички са добре развити и ще отговарят на Вашите нужди.

С трейдинг платформите на MetaQuotes - MetaTrader 4 и MetaTrader 5 получавате достъп от всяко устройство, свързано в глобалната интернет мрежа. Можете да търгувате с всякакви финансови инструменти навсякъде, където има интернет връзка, в удобно за вас време и място, напълно сигурно!

Ето и някои предимства на модерните трейдинг платформи на MetaQuotes:

  • Лесен и бърз достъп
  • Съвместимост с основни софтуери като Windows, MacOS, Linux
  • Надеждна защита на данните
  • Всякакъв тип търговски поръчки и режими за изпълнение достъпни при платформите за търговия с криптовалути
  • Търговия с един клик
  • 30 индикатора и 24 графични обекта за технически анализ
  • 9 времеви рамки, от едноминутна до едномесечна графика
  • Котировки на криптовалутите в реално време в „Състояние на пазара"
  • Пълна история на търговските операции и сделки на платформата за търговия с криптовалути

По-долу ще представим една изключителна приставка за най-популярните платформи за търговия в света MetaTrader 4 и MetaTrader 5 – MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition

MetaTrader Supreme Edition (MTSE) е специално приложение, разработено от Admirals за трейдинг платформите на Metatrader. Благодарение на приложението MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните трейдинг платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5.

Добрата новина е, че плъгинът MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Софтуерът MTSE предлага широк набор от възможности и предимства, пред чистите версии на MetaTrader. Ето кратък списък с допълнителните възможности:

  1. Global Opinion показва настроенията сред трейдърите на финансовите пазари в световен мащаб.
  2. Mini Terminal е удобно средство за контрол и управление на цялата Ви сметка от едно място.
  3. Trade Terminal е ефективен начин да управлявате всичките си сметки и поръчки от едно място.
  4. Tick Chart Trader Ви дава възможност да следите движението на цената, директно от тиковата графика, да пренасяте графики и да използвате различни графични типове.
  5. Останете свързани с всички важни и водещи новини, директно в търговската си платформа.
  6. Indicator Package съдържа ценна колекция от индикатори, които да Ви подпомогнат в търговията.
  7. Trading Simulator Ви дава възможност да тествате вашите стратегии.
  8. Mini Chart Ви позволява да визуализирате няколко времеви рамки и типове графики на едно място.
  9. Correlation Matrix Ви позволява да определите корелацията между различните валутни двойки, което ще Ви помогне при взимането на решения и управление на риска.

Определено е препоръчително за всички трейдъри да погледнат по-отблизо MetaTrader Supreme Edition, защото възможности като Mini Terminal например, могат да предложат изключително лесно управление на цялата търговска сметка, наблюдение на позициите, бързо влизане и излизане от позиции, когато това се налага!

Изтеглете MetaTrader Supreme Edition сега! Вземете вашата изключителна приставка като кликнете на банера сега:

Изключителната MetaTrader Supreme Edition

Изтеглете най-мощния пакет от плъгини за любимата си търговска платформа!

 

Трейдинг приложения

Някои хора предпочитат да оставят своите средства неработещи в банкова сметка или да ги поверят на управлението на друг инвеститор, подобно на взаимните фондове. Други обаче предпочитат по-директен подход за управление на капитала си и търгуват активно на финансовите пазари.

Някои трейдинг компании като Admirals, освен платформи за търговия предлагат и трейдинг приложения, които да подпомогнат трейдърите и инвеститорите. Мобилният софтуер позволява на пазарните участници да получат достъп до финансовите пазари от всяка точка на света, на която има интернет връзка.

С част от тези трейдинг приложения освен да купувате и продавате финансови инструменти можете да:

  • Депозирате и теглите средства от Вашата трейдинг сметка
  • Отваряте и затваряте нови реални и демо сметки
  • Правите транзакции между Вашите различни трейдинг сметки
  • Следите развитието на Вашите позиции
  • Получите достъп до икономически календар, икономически новини и анализи
  • Получавате известия за движението на цените на финансовите инструменти

Най-доброто трейдинг приложение ще зависи от Вашите нужди, опит и цели в трейдинга.

Повечето мобилни трейдинг приложения можете да изтеглите безплатно, когато сте клиент на предлагащите ги трейдинг компании (брокери), от App Store или Google Play. Важно е да се съобразите с операционната система, която използвате на Вашето мобилно устройство - таблет или смартфон.

Как може да се издържате с онлайн трейдинг?

Да търгувате и печелите от онлайн трейдинг на валутния пазар изисква да имате определена стратегия, която да използвате. Няма правилен или грешен начин да търгувате, по-скоро това, което е важно за Вас е да определите подходът, който ще предприемете.

Печелившият Форекс трейдинг изисква високо ниво на дисциплина и стратегия, които Ви помагат да останете фокусиран и да избегнете емоционална търговия, която е проклятието на мнозина. Развитието на Ваша собствена стратегия идва с употребата й и натрупания опит.

При трейдинг за начинаещи се препоръчва да търгуват на демо сметка за известно време и да практикуват, за да разберат как работи пазара.

По-долу ще намерите някои основни съвети, за да може да се издържате с Форекс трейдинг в дългосрочен план:

  1. Изградете собствена стратегия за Форекс трейдинг
  2. Управлявайте капитала и риска, например чрез stop loss трейдинг
  3. Оставете емоциите настрана. Емоциите може да са най-големия враг на трейдъра
  4. Останете в крак с актуалните новини и събития за валутния пазар

Запомнете, че не съществува правило затова как да търгувате. Много хора се опитват да намерят "светия Граал" в трейдинга, но трябва да знаете, че такъв не съществува. Винаги ще има печеливши и губещи сделки. Важно е:

  • Печелившите сделки да са повече от губещите и
  • Печалбите да са по-големи от загубите

Освен това, трябва да имате предвид, че печалбите от Форекс трейдинг зависят от рисковете, кои сте готови да поемете. Основния принцип е: По-големи рискове - по големи очаквани печалби и обратното. При по-малки рискове и потенциалните печалби би трябвало да са по-малки.

Имайте предвид, че няма печалби без риск., Всеки, който твърди обратното вероятно се опитва да Ви подведе.

След като вече знаете, че можете да печелите от Форекс трейдинг и научихте някои от ключови съвети как да се приближите към успеха, нека да видим как да започнете онлайн трейдинг.

Как да започнете онлайн трейдинг?

Можете да започнете онлайн трейдинг само в три стъпки:

  1. Отворете сметка за онлайн трейдинг
  2. Изтеглете платформа за онлайн трейдинг
  3. Изберете инструмент и направете първата си сделка.

Нека да дадем един пример как да купите финансов инструменти на платформа за търговия с валута с валутната двойка GBP/USD.

Как да купите GBP/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете валутната дойка GBP/USD
  4. Кликнете с десния бутона на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотовве в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на синия бутон "Покупка на пазар"

Когато отваряте покупка (дълга позциия) в GBP/USD вие очаквате поскъпване на британския паунд или поевтиняване на щатския долар, за да може да извлечете печалба от вашата сделка.

Как да продадете GBP/USD?

  1. Влезете във вашата сметка с Admirals (MT4/MT5/WebTrader/Мобилно приложение)
  2. Отидете на "Състояние на пазара"
  3. Потърсете валутната дойка GBP/USD
  4. Кликнете с десния бутона на валутната двойка и след това изберете "Прозорец на графика"
  5. След като графиката се появи кликнете на бутон "Нова поръчка" (в Лентата с инструменти под менюто)
  6. Изберете броя на лотовве в поле Обем, както и нива на стоп лос и тейк профит ако желаете да поставите такива
  7. Кликнете на червения бутон "Продажба на пазар"

Когато отваряте продажба (къса позиция) в GBP/USD вие очаквате поевтиняване на британския паунд или поскъпване на щатския долар, за да може да извлечете печалба от вашата сделка.

За Admirals

Admirals Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admirals можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition. Изтеглете я безплатно като кликнете на следващия банер!

Започнете онлайн трейдинг с регулиран и награждаван брокер като Admirals. Кликнете на банера отдолу и стартирайте още днес!

Търгувайте Форекс & ДЗР

Получете достъп до над 40 ДЗР на валутни двойки

 

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайтовете инвестиционни компании на Admirals, опериращи под търговската марка Admirals (по-долу Admirals).

Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admirals не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admirals създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admirals не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admirals за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

ТОП СТАТИИ
Демо сметка: Какво представлява и какви са ползите от демо търговия?
Много начинаещи трейдъри и инвеститори се колебаят как да започнат своята кариера на финансовите пазари и се опасяват от загуба средства, поради липса на достатъчно опит. Демо сметката може да предостави на новаците на пазарите добра възможност да влязат в света на финансовите пазари и да натрупат п...
Топ 10 съвета за управление на риска на финансовите пазари
Почти всеки, който се сблъсквал с финансовите пазари отблизо вероятно е срещал предупреждения от сорта "търговията включва риск", "поемате висок риск от загуба на парите си" и тн. Още тук в съзнанието Ви трябва да изникне концепцията за управление на риска, която може да запази даден трейдър на паза...
Чакащи поръчки: Ръководство как да ги използвате
Всеки трейдър и инвеститор, който поне веднъж е сключил сделка на финансовите пазари е срещал концепцията за чакащи поръчки. С поставянето на чакаща поръчка получавате възможност да не сключите сделка на настоящата пазарна цена, а може да избере цена, която Вие смятате за подходяща. Искате да разбер...
Виж Всички