76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Може ли да се издържате с Форекс трейдинг през 2020?

Вероятно въпросът, който си задават много от начинаещите трейдъри е дали наистина могат да се издържат от Форекс трейдинг? В тази статия ще отговорим точно на този въпрос като първоначално ще разберете всъщност какво е Форекс трейдинг за начинаещи, печели ли се от Форекс трейдинг, трябва да ли да преминете през трейдинг обучение и как да изберете най-добрите трейдинг платформи. Да започваме!

Може ли да се издържате с Форекс трейдинг през 2019?

Трейдинг значение

Думата трейдинг (англ. trading) буквално означава търговия, но може би най-популярното трейдинг значение се свързва с търговия на финансовите пазари. Финансовите пазари в основата си не се отличават много от останалите познати пазари, където се купуват и продават стоки и продукти. Но вместо обмен на зеленчуци, дрехи или компютри срещу местна или национална валута, финансовите пазари са насочени към покупка, продажба и притежаване на финансови активи и деривати.

Днешните финансови пазари се разшириха експоненциално през последните няколко десетилетия и вече предлагат много различни класове активи и финансови инструменти. Ето и основните от тях:

Като цяло финансовите пазари изглежда са двигателят на международната търговия и глобалната икономика през последните 100 години. Особено през последните 25 години, когато пазарите стават още по-сложни, комплексни и важни за световните икономически процеси.

След като вече познавате реалното трейдинг значение можем да продължим напред и да видим какво е Форекс трейдинг, и как може да се издържаме от трейдинг.

Какво е Форекс трейдинг?

Форекс или валутен пазар е пазарът, на който се търгуват валути. В най-простия случай, валутна транзакция може да бъде, например, когато обменяте Вашата местна валута в друга за предстояща ваканция.

Данните на Банката за международни плащания показват, че през 2019 година дневния оборот на целия Форекс пазар е достигнал приблизително 6,6 трилиона долара на ден, което сериозен ръст спрямо 5,1 трилиона преди три години.

Щатският долар запазва своята позиция на доминантна валута, след като бил страна по 88% от всички сделки. Дялът на сделки с евро нараства леко до 32%, докато сделките, които включват японска йена са паднали с цели 5% през последните три години do 17% от всички транзакции.

Валутите се търгуват като двойки, а движението на валутните двойки измерва стойността на една валута спрямо друга. Например валутната двойка EUR/USD измерва стойността на единната европейска валута - евро, спрямо щатския долар. Това е и най-търгуваната валутна двойка в света. По-долу можете да видите и графика на цената на EUR/USD.

EUR/USD Форекс трейдинг

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, EUR/USD, Дневна графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Когато стойността на двойката се повиши, това означава, че цената на еврото се е повишила спрямо стойността на щатския долар. Когато стойността на двойката намалява, това означава, че стойността на щатския долар се е увеличила (или стойността на еврото е паднала).

Валутни двойки

Валутните двойки, които се търгуват на Форекс пазара се делят на основни, второстепенни и екзотични. Основните валутни двойки са изградени от най-често търгуваните валути, които са:

 • USD - американски долар
 • EUR - евро
 • JPY - японска йена
 • GBP - британски паунд
 • CAD - канадски долар
 • AUD - австралийски долар
 • NZD - новозеландски долар

Основни валутни двойки са тези, които съдържат една от тези валути в комбинация с щатски долар, например EUR/USD, USD/JPY и GBP/USD.

Второстепенни валутни двойки са тези, които включват основните валути, но не включват американски долар. Това са двойки като EURGBP, EURCHF, AUDNZD и други. Те често се наричат валутни кросове.

И накрая, екзотичните валутни двойки са тези, в които поне едната валута не е от горе споменатите и съдържат валути като Шведска крона(SEK), Хонгконгски долар (HKD) и южноафрикански ранд (ZAR).

Форекс трейдинг за начинаещи

Днешния Форекс трейдинг за начинаещи може да е трудна задача някои трейдъри. Това до голяма степен се дължи най-вече на нереалистичните очаквания, които са често срещани сред начинаещите търговци. В много случаи току що навлизащ на пазарите трейдър иска бързо да натрупа сериозни печалби за кратък период от време, което много рядко е печеливша стратегия.

Когато научават за Форекс търговията, много начинаещите са склонни да се фокусират върху основните валутни двойки поради сравнително добрата дневна волатилност и тесни спредове.

Когато търгувате на динамичния Форекс пазар ще забележите две валутни котировки- Bid и Ask. Bid е цената, на която можете да закупите валутата, докато цената на продаване е цената, на която можете да я продадете. Разликата между тези две котировки се нарича спред. Например, ако цената на Bid на EUR / USD е 1.16668, а Ask цената е 1.16669, спредът ще бъде 0.0001, или 1 pip.

Ето и пример как можете се визуализира всичко това на трейдинг платформа:

Трейдинг поръчка

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, прозорец за поръчки.

Голяма част от актуалния Форекс трейдинг за начинаещи се осъществява с помощта на договори за разлика или ДЗР. На практика ДЗР е споразумение между две страни – брокер и клиент. При него двете страни се съгласяват разликата в цената на актива, върху който е базиран договора за разлика, да бъде изплащана под формата на кешови плащания, вместо да става въпрос за реална доставка на базовия актив.

Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическия сетълмент. CFD на практика предоставя на трейдърите всички предимства от това да търгуват с валути и други финансови инструменти, но без да ги притежават реално. Освен това, при договорите разлика търговците имат възможност да употребяват ливъридж в търговията си.

Ливъриджът (финансовият лост) е от ключово значение при Форекс трейдинг за начинаещи, тъй като може да умножи резултатите от Вашите сделки, без да увеличава вложените ресурси. Това дава предимството на трейдърите да получат по-голяма възвръщаемост за малка първоначална инвестиция.

Когато практикувате търговия с ливъридж можете да контролирате много повече средства със сравнително малък депозит във вашата сметка. Търговията с финансов лост също е позната като маржин търговия.

Трейдър може да отвори малка сметка с определен Форекс брокер, след което да заеме пари от брокера, за да отвори по-голяма позиция. Това позволява на трейдърите да увеличат печалбите си от своя Форекс трейдинг. Не забравяйте обаче, че така можете да увеличите и загубите си.

Тествайте маржин търговията на Форекс пазара без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете Вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Печели ли се от Форекс трейдинг?

Много хора, които се замислят дали да впуснат във Форекс трейдинг си задават въпроса "печели ли се от Форекс"? И отговорът едва ли може да е по-различен от да. Доказателство затова са известни Форекс трейдъри като Джордж Сорос, Бил Липшуц, Джон Р. Тейлър, Станли Друкенмилър, Пол Тудор Джоунс и много други.

Ако не се печели от Форекс търговия, то големите търговски банки и финансови институции едва ли щяха да имат специални отдели за валутна търговия и обемите на Форекс пазара вероятно нямаше да са толкова огромни.

Има много трейдъри, които вярват, че може да бъде натрупан солиден капитал на финансовите пазари с добра стратегия и правилно управление на риска. Въпреки това само някои от тях успяват да постигнат целите си. Както споменахме вече със сигурност може да се издържате от Форекс трейдинг, но ще имате нужда от доста познания и сериозна практика.

Първото нещо, което е нужно да направите, когато става въпрос за Форекс трейдинг е да разберете какво искате да постигнете. Когато определяте с точност целите си, трябва да сте реалисти. Задайте си реалистична количествена цел. Тя може да бъде нещо като: постигане на 20% годишна възвръщаемост на инвестициите, печалба от 5000 USD, общо 100 пипса на месец или нещо подобно. Най-често се използва процентното съотношение.

Много трейдъри си поставят нереалистични цели като се опитват да натрупат капитал в много кратки срокове, излагайки своята търговска сметка на високи нива на риск. Прекалените рискове често водят до бърза загуба на целия инвестиран капитал .

Каквото и да решите, целта ви също трябва да бъде лесна за измерване. Важно е също така да се постави цел, която може да бъде постигана в продължение на дълъг период от време. Препоръчително е да се постави годишна цел, а не месечна или дневна цел.

След като сте определили основните си търговска цели за годината, сега е време да започнете да учите как да ги постигнете. Най-добрият начин е да определите кои ресурси са на разположение. Това може да включва размера на депозита, времето, което сте готови да отделите за трейдинг, и размера на наличните средства, които сте готови да похарчите за въпроси, свързани с търговия (софтуер и т.н.).

Някои трейдъри издържат на значителни първоначални загуби, защото разполагат с достатъчно капитал. Така могат търпеливо да дочакат бъдещите потенциални печалби от своите трейдинг стратегии. При по-ниска първоначална инвестиция риск за нея е по-голям, тъй като тя може по-бързо да бъде загубена.

Освен това, трябва да отбележите, че когато става въпрос за трейдинг за начинаещи, една от най-добрите инвестиции при всяко положение ще е адекватното трейдинг обучение. Без солидно трейдинг обучение шансовете да бъдете печеливш на финансовите пазари намаляват значително.

Трейдинг обучение

Една от абсолютно задължителните стъпки за всеки начинаещ трейдър е да премине през трейдинг обучение преди да се сблъска с пазарите. Придобиването на подходящите знания чрез точното трейдинг обучение може да е един от ключовите аспекти за бъдещия успех на всеки търговец на финансовите пазари.

Трейдинг книги

Един от най-лесните, достъпни и евтини начини за самообучение за множеството е чрез трейдинг книги. Тези книги за Форекс търговия могат да осигурят основата, на която да изградите успешни трейдинг стратегии и да сте в състояние да разберете как да изберете точните финансови инструменти като в същото време успешно управлявате и минимизирате рисковете.

Определено повечето трейдинг книги са достъпни на английски език и трябва да се отбележи, че няма много подобни четива преведени на български. Каква е причината може само да гадаем, но трябва да се отчете и че нарастващия интерес към финансовите пазари през последните години увеличава и книгите в тази насока.

Макар и малко като брой на български език са достъпни някои изключително ценни трейдинг книги. Една от тях е "100% Форекс" на Ангел Държанов, Васил Банов и Мирослав Козаров. Тази специализирана книга от 300 страници, преведена на много езици покрива теми като основи на Форекс пазара, технически и фундаментален анализ, трейдинг стратегии и техники за търговия, психология на търговията и паричния мениджмънт, както и пълно ръководство за ползване на платформата MetaTrader 4. Освен това "100% Форекс" се предлага безплатно от брокер номер 1 в Германия за 2019 година - Admiral Markets.

Освен нея, друго задължително четиво е бестселъра „Търгувай Форекс - по-лесно, по-ефективно, по-безопасно" с автор Клиф Вахтел. Той е ветеран на финансовите пазари, с над 30 години опит като инвеститор, анализатор, консултант и писател. „Търгувай Форекс – по-лесно, по-ефективно, по-безопасно" предлага практически решения, илюстрирани с графики и ефективни методи, за да сте успешни още от самото начало.

Започнете своето обучение сега с Обучителен пакет от Admiral Markets. Кликнете на банера отдолу и вземете Вашия безплатен Обучителен пакет!

Безплатно трейдинг обучение

Трейдинг стратегии

След като вече познавате същността на днешния Форекс трейдинг, следващата стъпка е изграждането на една или повече трейдинг стратегии. За начинаещи трейдъри, идеалният сценарий е да следвате проста и ефективна стратегия, която ще ви позволи да потвърдите това, което работи и което не работи, без твърде много променливи, които да объркват нещата.

За щастие, банките, корпорациите, инвеститорите и спекулантите търгуват на пазарите в продължение на десетилетия, което означава, че вече има широк спектър от трейдинг стратегии. Ето и основните видове.

Стратегии за скалпиране

Скалпирането е трейдинг стратегия, която включва покупка и продажба на валутни двойки в много кратки периоди, обикновено между няколко секунди и няколко часа. Това е една много практична стратегия, която включва вземане на голям брой малки печалби, докато тези печалби се натрупат.

Трейдърите, които следват трейдинг стратегии за скалпиране, обикновено търсят печалба в рамките на между 5 и 10 пипса. Сделките се правят с големи обеми, за което помага и употребата на ливъридж. Финансовият лост, увеличава не само размера на потенциалните позиции, но също така и на потенциалните печалби и загуби. Ето защо, ползването на значителен по размер ливъридж, трябва да се прави изключително внимателно.

Дейтрейдинг стратегии

Под дейтрейдинг стратегии се разбира търговия в рамките а деня. Това е малко по-консервативен подход от скалпирането и търговията е фокусирана върху дневните ценови тенденции. В повечето случаи сделките са отворени в рамките на няколко часа, но в някои случаи могат да се задържат и няколко дни.

За успешни дейтрейдинг стратегии е добре трейдъра да има насреща високоликвиден финансов инструмент като валута или акция. Например основните валутни двойки изглеждат като добър избор за прилагане на дейтрейдинг стратегии.

Суинг трейдинг стратегии

Повечето суинг трейдинг представляват средносрочен търговски подход, който се фокусира върху по-големи движения на цените, отколкото скалпирането или дейтрейдинг стратегии. Трейдърите могат да влязат в сделка и да се задържат в нея в рамките на няколко дни или няколко седмици, вместо да се налага постоянно да седят пред тяхната платформа за търговия. Това прави суинг търговията добър вариант за хората, които търгуват заедно с ежедневната си работа.

Това бяха основните стратегии за видове трейдинг стратегии. Разбира се има и други подходи като още по-дългосрочните инвестиционни стратегии, при които сделката може да остане отворена месеци и дори повече от година.

За да сте печеливши трябва да следвате определена стратегия, но трябва да знаете, че няма правилна и грешна трейдинг стратегии. Всеки трейдър трябва да избере точният за него метод на търговия, спрямо времето, което може да отдели за търговия, капитала и личния темперамент.

Една стратегия може да работи отлично при един трейдър или инвеститор, докато при друг съвсем да не е така. Това се случва поради различията в характерите на търговците и инвеститорите и различната толерантност към риск. Освен това, една трейдинг стратегия може да се справя добре на един финансов инструмент, но да се провали при друг. Както видяхме времевата рамка също има сериозно значение.

Приложете Вашите стратегии на реалните пазари с платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5. Вземете Вашата MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера по-долу!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Управление на риска при трейдинг

Управлението на риска на Форекс пазара, наречено още риск мениджмънт, е една от най-дискутираните теми в трейдинга. От една страна трейдърите искат да намалят вероятността от потенциални загуби, но от друга страна се стремят да извлекат възможно най-голяма печалба от всяка една сделка. Не е тайна, че за да получите по-висока възвращаемост, трябва да поемете по-големи рискове. Точно тук възниква въпросът за правилното управление на риска.

Едно от основните правила, а може би и основното, при управление на риска във Форекс трейдинг е, че никога не трябва да рискувате повече, отколкото можете да си позволите да загубите. Така казано, звучи елементарно, но тази грешка е изключително честа, особено сред начинаещите трейдъри.

Трябва да разберете основните аспекти на пазара. Ако не се чувствате комфортно с динамиката на някой пазар, насочете към друг, който отговаря на Вашия рисков профил. Но винаги имайте предвид, че не трябва да инвестирате повече капитал, отколкото може да си позволите да загубите и диверсифицирайте своите инвестиции с цел да намалите пазарните рискове, на които сте изложени.

За щастие съществуват няколко техники за управление на риска, които са на разположение, за да помогнат на търговците на финансовите пазари да намаляват своите загуби. Може би най-популярната от тях е поставянето на stop loss на сделките.

Stop loss трейдинг

Първият логичен въпрос, на който трябва да отговорим е: какво е актуалното stop loss значение и какво е stop loss трейдинг. В резюме стоп лос представлява поръчка поставена чрез Вашия брокер, за да купи/продаде даден финансов актив на определена цена с цел да намали загубите от отворена позиция. Въпреки че повечето трейдъри свързват понятието stop loss с дълга позиция, той може да бъде приложен по-същия начин и за къса продажба.

Поставянето на stop loss ордер елиминира емоциите, които могат да повлияят на търговските решения. Това може да бъде особено удобно, когато човек не може да следи позицията си. Има обаче едно stop loss значение, което изпъква. Трябва да знаете, че никой не може да предвиди с точност бъдещите цени на финансовите пазари. Няма значение колко силен е модела или колко стръмна е една тенденция.

Бъдещите цени на пазара са неизвестни и влизането във всяка сделка винаги носи своя риск.

Stop loss трейдинг е стратегия за управление на риска имаща за цел да намали загубите на трейдъра от дадена сделка. С поставянето на стоп лос поръчка нА своята трейдинг платформа, търговецът може да ограничи загубите си до определено ниво, така няма да рискува целия капитал в своята сметка за трейдинг.

Добре е да имате такъв помощник, когато нямате възможност да сте на компютъра и да наблюдавате сделката си. Също така поставянето на stop loss ще предпази трейдъра от резки пазарни движения.

Кои са най-добрите трейдинг платформи?

Софтуерът помага за напредъка на всеки елемент от живота и финансовите пазари далеч не са изключение. Днес възможностите пред трейдърите са много по-разнообразни, благодарение на използването на трейдинг платформи. По-долу ще представим една изключителна приставка за най-популярните платформи за търговия в света MetaTrader 4 и MetaTrader 5 – MetaTrader Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition (MTSE) е специално приложение, разработено от Admiral Markets за трейдинг платформите на Metatrader. Благодарение на приложението MTSE ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартните трейдинг платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Добрата новина е, че плъгинът MetaTrader Supreme Edition е безплатен за инсталиране, както за MT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Софтуерът MTSE предлага широк набор от възможности и предимства, пред чистите версии на MetaTrader. Ето кратък списък с допълнителните възможности:

 1. Global Opinion показва настроенията сред трейдърите на финансовите пазари в световен мащаб.
 2. Mini Terminal е удобно средство за контрол и управление на цялата Ви сметка от едно място.
 3. Trade Terminal е ефективен начин да управлявате всичките си сметки и поръчки от едно място.
 4. Tick Chart Trader Ви дава възможност да следите движението на цената, директно от тиковата графика, да пренасяте графики и да използвате различни графични типове.
 5. Останете свързани с всички важни и водещи новини, директно в търговската си платформа.
 6. Indicator Package съдържа ценна колекция от индикатори, които да Ви подпомогнат в търговията.
 7. Trading Simulator Ви дава възможност да тествате вашите стратегии.
 8. Mini Chart Ви позволява да визуализирате няколко времеви рамки и типове графики на едно място.
 9. Correlation Matrix Ви позволява да определите корелацията между различните валутни двойки, което ще Ви помогне при взимането на решения и управление на риска.

На първо място, както вече споменахме със своите над 60 допълнителни възможности, е много възможно MetaTrader Supreme Edition да подобри търговията Ви и да направи търговските Ви решения по-добре обосновани. Инструментите, които ще се ползват от трейдърите, разбира се варират в зависимост от личните предпочитания на всеки – неговият рисков профил и толерантност към риск.

Някои трейдъри, могат да отдадат най-голяма стойност на тиковите графики; или пък на търговския симулатор; а защо пък не на пакета от индикатори…

Най-добрият начин да разберете кои възможности и технически индикатори, в най-голяма степен ще отговарят на Вашите предпочитания е да тествате трейдинг платформата. Инструменти и индикатори, като Admiral Markets Pivot Points, Keltner Channel и Mini Terminal много често могат да бъдат от полза ако присъстват на графиките Ви.

Определено е препоръчително за всички трейдъри да погледнат по-отблизо MetaTrader Supreme Edition, защото възможности като Mini Terminal например, могат да предложат изключително лесно управление на цялата търговска сметка, наблюдение на позициите, бързо влизане и излизане от позиции, когато това се налага!

По дефиниция трейдинг платформите MetaTrader могат да поддържат много различни видове активи:

 • Валути
 • Акции
 • Облигации
 • Индекси
 • Суровини
 • ETF-и
 • Криптовалути

Освен това и всичките им еквиваленти в ДЗР (Договори за разлика): ДЗР върху акции, ДЗР върху борсови индекси, ДЗР върху суровини, ДРЗ върху криптовалути и тн.

Трябва да се разбере, че MT4 и MT5 не са само платформи за търговия и анализ, те не ограничават инструментите, с които можете да търгувате. Само брокерът може да ги ограничи.

Admiral Markets направи избор да предлага CFD-та върху всички описани по-горе активи и на двете трейдинг платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Освен това, от Admiral Markets предлагат и сметка с реални акции и ETF-и на MT5 - Invest.MT5.

С трейдинг платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5 получавате достъп от всяко устройство, свързано в глобалната интернет мрежа. Можете да търгувате с всякакви финансови инструменти навсякъде, където има интернет връзка, в удобно за вас време и място, напълно сигурно!

Ето и някои предимства на модерните трейдинг платформи на MetaQuotes:

 • Лесен и бърз достъп
 • Съвместимост с основни софтуери като Windows, MacOS, Linux
 • Надеждна защита на данните
 • Всякакъв тип търговски поръчки и режими за изпълнение достъпни при платформите за търговия с криптовалути
 • Търговия с един клик
 • 30 индикатора и 24 графични обекта за технически анализ
 • 9 времеви рамки, от едноминутна до едномесечна графика
 • Котировки на криптовалутите в реално време в „Състояние на пазара"
 • Пълна история на търговските операции и сделки на платформата за търговия с криптовалути.

За Admiral Markets

Admiral Markets Group непрекъснато разширява своя обхват и днес предлага своите услуги в световен мащаб чрез регулираните си търговски дружества, като по този начин се превръща в една наистина глобална организация. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition. Изтеглете я безплатно като кликнете на следващия банер!

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

Още по темата:

Този материал не съдържа и не трябва да се тълкува като съдържащ инвестиционен съвет, инвестиционни препоръки, оферта или покана за сделки с финансови инструменти. Моля, обърнете внимание, че този търговски анализ не е надежден показател за текущите или бъдещите резултати, тъй като обстоятелствата могат да се променят с течение на времето. Преди да вземете каквито и да било инвестиционни решения, трябва да потърсите съвет от независими финансови съветници, за да сте сигурни, че разбирате рисковете.