Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
79% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 79% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Тейк профит: Как да го използвате във Форекс търговията?

Време за четене: 9 минути

За да бъдете успешни във Форекс търговията трябва да се научите да управлявате капитала си като минимизирате загубите и максимизирате печалбите и един от начините да направите това е използването на тейк профит (take profit) и стоп лос (stop loss) поръчки. Научете всичко, което ви е необходимо за тейк профит ордерите в статията.

Тейк профит: Как да го използвате във Форекс търговията?

Откриването на най-добрите сделки отнема много време на повечето търговци на финансовите пазари. След анализ на пазарите и тенденциите, те определят най-изгодните валутни двойки за търговия. Въпреки това, влизането в сделка на точната цена далеч не е цялата работа. Трябва да обмислим как и кога ще излезем от дадена сделка, така че да извлечем възможно най-голяма печалба. В таи статия ще разгледаме именно това: как да прибирате печалбите от сделките си?

Какво е тейк профит?

Take profit (тейк профит) или "вземи печалба" от английски, е поръчка често използвана на Форекс пазара. Тя позволява на трейдъра автоматично да затвори позицията си на печалба, когато цената достигне предварително определено ниво. Ордер take profit представлява лимит поръчка, която се поставя с цел да изпълни обратна операция, с която да затвори вече отворена сделка при дадена печалба.

Например ако сте купили 1 лот от валутната двойка EUR/USD на нива от 1.1200 и искате да приберете печалба ако цената достигне 1.1300, то трябва да поставите ордер take profit на съответното ниво. Така при достигането на 1.13 Вашата сделка ще бъде затворена с продажба на същото количество EUR/USD. Не забравяйте да вземете предвид и спреда на брокера.

Отбележете си и че при покупка трябва да поставите ордер take profit над цената на отваряне на сделката, а при къса продажба под нея.

Тейк профит и стоп лос

Много трейдъри свързват ордерите take profit и stop loss. Stop loss е поръчка, която ограничава загубите в случай, че цената се задвижи срещу сделката на трейдъра. В същото време, take profit е поръчка, с която трейдъра има за цел да прибере печалби ако цената се движи в негова полза.

Промените в цените на валутните двойки в повечето случаи се изразяват в пипсове. Най-просто казано, пип е стандартна единица за измерване с колко се е променил обменния курс. Първоначално пип е действително най-малкото увеличение, с което цената на една валута може да се предвижи. Но с появата на по-точни методи за ценообразуване, тази оригинална дефиниция вече не важи.

Традиционно валутните цени са били котирани с определен брой десетични знаци. Най-често с четири знака след десетичната запетая и първоначално пип е движение с един пункт на последния десетичен знак. Много брокери обаче вече котират цените на Форекс пазара с още един допълнителен десетичен знак. Това означава, че пип често не е последният десетичен знак в котировката. Най-често пип е четвъртия или втория знак след десетичната запетая.

Ако вземем горния пример, при покупка на EUR/USD на цена 1.1200 и take profit на цена от 1.1300. Ако този тейк профит ордер бъде достигнат Вие ще сте направили печалба от 100 пипса (1.13000-1.12000=100).

Тествайте търговията с EUR/USD и още над 8000 финансови инструмента без да рискувате собствен капитал с демо сметка от Admiral Markets. Вземете вашата безплатна демо сметка като кликнете на банера отдолу!

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Защо да поставяте ордер take profit?

Чрез поставяне на ордер take profit трейдъра придобива известна свобода, тъй като не се налага да следи графиките по цял ден. Тази поръчка автоматизира прибирането на печалбата и се изпълнява веднага щом пазара го позволи.

Все пак, не трябва да забравяме, че поставеният ордер take profit се изпълнява на най-добрата възможна цена, независимо от поведението на валутната двойка.

Във Форекс търговията take profit и stop loss поръчките се използват предимно за риск мениджмънт и техните стойности не би трябвало да се определят случайно. Всяка сделка трябва да бъде смятана за независима от останалите и трябва отделно да се обмисли очакваното съотношение риск/печалба преди да открием позицията.

Някои по-опитни трейдъри използват метода на частично затваряне на позициите, за да увеличат печалбите си и намалят алтернативите разходи, но този метод ще бъде разгледан малко по-надолу в статията.

Как да определим нивото на take profit?

Как да определим оптималната стойност за прибиране на печалбата е въпрос, който няма точен и ясен отговор. В крайна сметка той зависи от риск апетита на всеки Форекс трейдър и неговата стратегия за търговия. Едно нещо със сигурност е вярно - не поставяйте ордер take profit случайно. Това решение винаги трябва да се съпроводено със солиден технически анализ на пазара.

За всяка сделка е добре да се намери подходящата информация за структурата на пазара, данни за волатилността и графични ценови модели. Цялата тази информация е необходима, за да потвърди чувството, че цената на валутната двойка ще се развие до определено ниво.

Има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид преди да се определи точното ниво на take profit и stop loss. Много трейдъри използват линии на подкрепа и съпротива като ориентир за поставянето на тези отложени поръчки.

Нивата на подкрепа и съпротива са са зони, в които цени могат да забавят или обърнат движението си. Най-лесният начин да се идентифицира линия на подкрепа е да се анализира графиката и да се открият най-малко два минимума на близки нива и да се прокара хоризонтална линия между тях.

При поръчка за продажба, теик профит се поставя на няколко пипса над нивото на подкрепа. При изчисляване на разликата в пипсове между нивото на подкрепа и take profit ордера трябва да се вземе волатилността на валутната двойка.

Обратно, при поръчка за покупка, тейк профит ордер може да се постави на няколко пипса под линия на съпротива. За да се начертае линия на съпротива трябва да се открият поне два максимума, които да се свържат с хоризонтална линия. Като цяло цените са склонни да отскачат от основните нива на подкрепа и съпротива.

Въпреки че тези нива са надеждни за определяне на оптималните стойности на take profit, не трябва да им се доверявате напълно. Най-добре е да се използват и други технически индикатори като нива на Фибоначи или пълзящи средни например, за да се потвърди идентифицираната тенденция.

Научете какво представляват техническите индикатори и повишете Вашите знания и умения в търговията на финансовите пазари с безплатен Обучителен курс от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен курс от Admiral Markets

Как да вземете част от печалбата без употреба на take profit?

По-горе посочихме как да приберем печалбата си като затворим цялата си позиция, но има възможност и за частично затваряне. Това са по-напреднали концепции и се използват от по-опитните трейдъри. Ако току-що сте започнали да търгувате, по-добре да се ограничите до употребата на take profit поръчка и да приберете цялата си печалба.

При частично затваряне на позиция трейдърите ще трябва да определят няколко различни нива на прибиране на печалба като индентифицират няколко основни нива на подкрепа и съпротива. Прибирането на печалбата на части има две важни предимства.

Първо, позволява Ви по-рано да усвоите част от приходите си. Второ, обемът на сделката се намалява и ако цените се задвижат в неблагоприятна посока, потенциалната загуба ще е по-малка. Разбира се ако цената продължи да се движи в правилната посока и потенциалните печалби ще бъдат по-малки. Както можем да видим, прибирането на печалбата на части по-скоро се търси сигурността и достигането на оптимална доходност.

Съществуват няколко метода за определяне на нива за частично прибиране на печалба: метод 50/50, метод 80/20 и метод на трикратно затваряне.

  • Методът 50/50 се състои в определянето на две точки за прибиране на печалбата. На първата се ликвидира половината от позицията и след това се затваря и втората половина. Това е доста точна стратегия за прибиране на печалба, но изкривява съотношението риск/печалба, защото само част от позицията Ви ще достигне максималните печалби. Важно е да се премести stop loss поръчката на нивото на първото прибиране на печалбата, за да се свият потенциалните загуби.
  • Методът 80/20 е най-подходящ за волатилни пазари или когато не сте сигурни в ценовото развитите около определено ниво. И тук трейдърът трябва да установи две точки за прибиране на печалби. Първата е настроена около най-силното ниво на подкрепа или съпротива. Втората точка е далеч от първата, но пазарът може да достигне до нея при определени условия. Целта е първоначално да бъде затворена 80% от печалбата и да се изчаква развитието на пазара, за да бъдат затворени и последните 20%. Фактът, че 80% от позицията е ликвидирана успокоява трейдъра, в случай на негативно развитие на ситуацията. В същото време, ползите от достигане на второто нива на прибиране на печалба може да донесе значителни ползи.
  • Методът на трикратното затваряне е подобен на метода 50/50, с изключение на това, че трейдърът използва три точки на затваряне и разделя позицията на три части. Когато се достигне първата точка се ликвидира първата 1/3 от позицията. При достигане на втората се затваря и втората част като същевременно трейдърът премества стоп лос поръчката, за да намали риска. Третата третина от позицията се затваря при достигане на максимална печалба

ЗАПОЧНЕТЕ ФОРЕКС ТЪРГОВИЯ

Съвети за поставяне на take profit

  1. Стратегията с използване на тейк профит може да е много полезна за трейдъри, които са склонни често да променят мнението си или все още не са уверени в уменията си. След като се изчисли съотношението риск/печалба очакванията за всяка сделка ще бъдат по-реалистични и стратегията ще е по-подходяща.
  2. Съгласувайте Вашата стратегия с пазара и правете промени в плана само ако има надеждна информация, която да предполага промяната.
  3. Определяйте take profit като използвате надеждни методи, вместо да използвате произволни стойности.
  4. Използвайте сигнали за цените, за да Ви се налага да следите непрекъснато графиките.
  5. Експериментирайте с множество нива на теик профит. В края на краищата методът проба/грешка е чудесен начин да откриете това, от което имате нужда и Ви подхожда.

Как да поставите take profit на платформите MetaTrader 4 и MetaTrader 5?

Поставянето на ордер take profit е много лесно, когато търгувате с платформите MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Двете платформи предлагат възможност за поставяне на take profit и stop loss още преди да отворите пазарна поръчка и преди да поставите чакащ ордер, когато отворите прозореца нова поръчка.

Освен това, има възможност да настроите вече take profit и stop loss на вече отворена позиция, въпреки че е препоръчително да го направите предварително, когато създавате поръчката, за да имате по-голяма защита.

Популярните търговски платформи MetaTrader 4 и MetaTrader 5 предлагат и възможности за промяна на на take profit и stop loss поръчките. Можете да направите това на графиката като преместите с мишката отбелязаното с пунктирана линия нива на take profit или като кликнете с десен бутон върху пунктираната линия, натиснете редактирай и след това въведете ръчно нивото.

Търговия с take profit - Заключение

С поставянето на take profit ограничавате риска да пропуснете печалби, които вече сте натрупали. В същото време, можете да изберете и по-прецизна търговска стратегия чрез затваряне на позицията на части, независимо дали на два пъти или на три пъти и при какви пропорции.

За да постигнете най-добри резултати не определяйте нивата на take profit и stop loss случайно. Винаги търсете потвърждение от тренда като анализирате 2-3 индикатора и следвате цената. В крайна сметка управлението на риска е една от най-важните части на Вашата търговска дейност.

За Admiral Markets

Ние сме брокер с глобално присъствие и сме регулирани от най-стриктните финансови институции. Ние предоставяме достъп до над 8000 финансови инструмента за търговия като Форекс & CFD-та върху акции, индекси, облигации, суровини, ETF-и и криптовалути, както и възможности за инвестиции в реални акции и ETF-и. С Admiral Markets можете да използвате безплатно най-иновативните платформи за търговия като MetaTrader 4 и MetaTrader 5, както и изключителната приставка MetaTrader Supreme Edition.

Започнете да търгувате на платформа номер 1 в света за търговия с множество активи - MetaTrader 5, предоставена от Admiral Markets. Изтеглете MetaTrader 5 напълно безплатно като кликнете на банера отдолу!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

Още по темата:

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Борис Петров, финансов анализатор (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.