Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Какво е stop loss във Форекс трейдинга?

В тази статия ще разгледаме различни теми, свързани със stop loss (стоп лос), включително: какво е stop loss? Как да определяте Вашата stop loss цена? Защо е важно да поставяте stop loss ордер на Вашите сделки? Тази статия ще предостави на трейдърите някои интересни стратегии, за stop loss Форекс трейдинг, за да Ви помогне да използвате максимума от търговския си опит,

Какво е стоп лос в търговията на финансовите пазари?

Stop loss определение?

Stop loss е поръчка, която можете да поставите чрез Вашия Форекс и CFD брокер с цел да купите/продадете финансов актив, когато достигне определена цена. Всеки стоп лос ордер има за цел да намали загубите на трейдъра купил/продал определен финансов инструмент. Добре е да имате такъв помощник, когато нямате възможност да сте на компютъра и да наблюдавате сделката си. Тази статия ще даде точно stop loss определение. Освен това, ще разберете как да поставяте stop loss ордер и някои примерни stop loss стратегии, които трейдърите могат да използват.

Stop loss значение?

Първият логичен въпрос, на който трябва да отговорим е: какво значение има stop loss (стоп лос) за нашия Форекс трейдинг В резюме стоп лос представлява поръчка поставена от чрез Вашия брокер, за да купи/продаде даден финансов актив на определена цена с цел да намали загубите от отворена позиция. Въпреки че повечето трейдъри свързват понятието stop loss ордер с дълга позиция, той може да бъде приложен по-същия начин и за къса позиция.

Stop loss ордерът елиминира емоциите, които могат да повлияят на търговските решения. Това може да бъде особено удобно, когато човек не може да следи позицията си. Има обаче едно stop loss значение, което изпъква - никой не може да предвиди точното бъдеще на финансовите пазари. Няма значение колко силен е модела или колко сериозна информация може да сочи към дадена тенденция.

Бъдещите цени са неизвестни на пазара и влизането във всяка сделка представлява риск. Повече от половината от сделките на даден трейдър може да са печеливши, но ако управлението на риска е лошо, то все още може да се окаже, че те са губещи. Неправилното управление на капитала може да доведе до неприятни последици. За да предотвратите това трябва да може да определяте загубите и да ги ограничавате чрез поставянето на stop loss ордер.

Статичен stop loss ордер

Трейдърите могат да поставят stop loss на определена цена и повече да не движат или променят поръчката докато сделката не удари stop loss или take profit. Освен това, лекотата на този механизъм дължи на неговата простота и на способността на трейдърите да уточнят, че търсят минимум 1:1 съотношение риск/печалба.

Сега ще предоставим пример как да използваме stop loss ордер на Форекс пазара. Представете си, че суинг трейдър в Лос Анджелис открива позиция по време на азиатската сесия с очакванията, че волатилността по време на европейските или северноамериканските сесии ще повлияе най-много на сделката му. Този трейдър ни искал да даде на сделките си достатъчно място, за да се развият, без да рискува прекалено голяма част от капитала си ако анализът му се окаже грешен.

Така той поставя статичен stop loss ордер от 50 пипса на позицията си. В резултат на това той иска да неговият take profit да е на по-голямо разстояние от неговата стоп лос поръчка. Така всеки лимит ордер трябва да е на повече от 50 пипса от цената на вход. Ако трейдърът иска да търси съотношение риск/печалба 1:2, то той просто трябва да зададе статичен стоп поръчка от 50 пипса и take profit на 100 пипса.

Статичните стопове могат да бъдат базирани и върху индикатори, които трябва да имате предвид ако искате да научите как да използвате stop loss ордерите пълноценно. Някои трейдъри базират статичния стоп лос на индикатори като среден истински диапазон (ATR). Ключовото предимство зад това е, че така трейдърите използват реална пазарна информация, за да помогнат на стоп лос поръчката си.

В предходния пример имахме статичен stop loss от 50 пипса с take profit от 100 пипса. Но какво означава стоп лос от 50 пипса на волатилен пазар и на спокоен пазар. На спокоен 50 пипса може да са голямо движение, докато на волатилен пазар това може да е малко. Освен това използвайки индикатор като ATR или Pivot Points може да дадат възможност на трейдърите да използват скорошна пазарна информация в опит да анализират по-добре управлението на риска. Ето защо е важно да знаете как да зададете Вашия stop loss order.

Плаващ stop loss ордер

Използването на статичен stop loss може да донесе значителни предимства в подхода на новия трейдър. Но други трейдъри са възприели концепцията за плаващ stop loss ордер, за да се съсредоточат върху максимизирането на управлението на капитала си. Плаващите стопове, които ще бъдат коригирани, когато сделката се задвижи в полза на трейдъра ще намаляват още повече потенциалните загуби ако анализа Ви се окаже грешен.

Представете си, че трейдър заеме дълга позиция в EUR/USD на 1.1500 със стоп лос на 1,1450 и 100 пипса тейк профит на 1,1600. Ако цената се придвижи до 1,3250, търговецът може да реши да коригира своя стоп лос до 1,1500 и първоначалните 1,1450. Така той е ограничил загубите си до 0, след като е преместил стоп лос поръчката си на цената на вход. Дори и цената на EUR/USD да обърне и да се задвижи срещу позицията на трейдъра, той той е защитил своя капитал.

Stop loss на цената на вход, премахва първоначалния риск от загуба и дава възможност този риск да се пренасочи към друга възможност на Форекс пазара. Или пък може да просто да да изчака вече защитената дълга позиция да се развие без да се притеснява от загуба. Би било грешка да не споменем плаващия stop loss ордер във Форекс трейдинга. Има много вариации на плаващия стоп като той може да се настрои автоматично да следва цената на определено разстояние.

Стопът може да се коригира на всеки пип, който сделката направи в полза на трейдъра. Следователно, като се позоваваме на примера, даден по-горе, ако валутната двойка EUR/USD се покачи до 1,1501 от стартовата цена 1,1500, стоп лосът ще бъде коригиран до 1,1451. За трейдърите, които искат да имат повече контрол, стоп лос поръчката може да бъде преместена ръчно, когато сделката се движи на печалба.

Например, това може да бъде доста полезно за трейдъри, които ползват трендови стратегии или търгуват на по-бързи пазари, тъй като ценовото движение играе ключова роля в техния общ търговски подход. Тези търговци трябва да знаят как да установят своята стоп лос поръчка в търговията на финансовите пазари.

Stop loss стратегии

Много препоръчително е да използвате stop loss стратегии във Вашата Форекс търговия. Веднага щом усвоите способността да определяте ключовите нива, ще можете да определяте стратегии базирани на ценовото движение и ефективно ще използвате съотношението риск/печалба. Работещата stop loss стратегия е голямо предимство и може да изведе Вашия трейдинг на следващо ниво. Вие трябва да намерите най-добрата stop loss стратегия, която е подходяща за Вас.

Научете нови стратегии и повишете знанията и уменията си в търговията на финансовите пазари с безплатния Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets


Stop loss трейдинг при вътрешен бар и пин бар

В тази част ще дискутираме stop loss трейдинг при вътрешен бар или пин бар. Що се отнася за първоначалната stop loss цена, то тя зависи от стратегията, която използвате. Въпреки че може да зададете stop loss цена в съответствие с индивидуалните си предпочитания, има някои препоръчителни места за поставяне на stop loss ордер.

При Stop loss трейдинг при пин бар поръчката се поставя зад опашката на пин бара. Независимо дали е мечи или бичи бар. Следователно ако цената удари стоп лоса, то модела пин бар вече няма да е валиден. Като се има предвид това, никога не трябва да мислите за удрянето на stop loss ордера от цената като за нещо лошо. Така пазара Ви уведомява пин бар моделът не е достатъчно силен.

В сравнение с пин бар стратегията, за поставянето на stop loss при вътрешен бар има две възможности. Може да е зад върха/дъното на вътрешния бар или зад върха/дъното на бара-майка. Най-често срещаното и по-безопасно решение за stop loss трейдинг при вътрешен бар е зад върха/дъното на бара майка.

И тук също, както и при стратегията с пин бар, ако stop loss ордерът е ударен, то моделът вътрешен бар става невалиден. Това разположение е по-безопасно, просто защото имате повече буфер между Вашата stop loss цена и цената на вход, което може да бъде особено полезно при по-волатилните валутни двойки. Този буфер може да позволи на сделката Ви да се задържи значително по-дълго.

Сега трябва да обясним и втората възможност за поставяне на stop loss при търговия на вътрешен бар - зад върха/дъното на вътрешния бар. Трейдърите може да имат предимство при такъв stop loss трейдинг, тъй като той предлага по-добро съотношение риск/печалба. Основният, проблем е, че така се увеличава възможността да бъдете стопирани преди моделът да има възможност да се развие в полза на трейдъра.

По този начин вторият вариант може да се окаже по-рисков, въпреки по-доброто си съотношение риск/печалба, тъй като трейдърът има по-малък буфер между своята stop loss цена и нивото на вход. Кой вариант за поставяне на stop loss ще изберете зависи от Вашата толерантност към риск, съотношение риск/печалба и кои валутни двойки търгувате.

Stop loss цена "Постави и забрави"

Друг пример за Форекс stop loss стратегии е "Постави и забрави". Основният принцип на тези стратегии не би могъл да бъде по елементарен - поставяте Вашия stop loss ордер и оставяте пазара да се движи по курса си. Така ще намалите шанса сделката Ви да бъде затворена по-рано като държите стоп поръчката си на безопасно на разстояние от цената.

Освен това, този вид stop loss трейдинг елиминира емоциите, тъй като няма нужда от Вашата намеса, след като поръчката бъде настроена. Веднага щом сте в бизнеса и сте настроили Вашия stop loss, оставете на пазара да направи останалото. Последното предимство е, че тази стратегия е изключително лесна за изпълнение и изисква само еднократно действие.

Такъв тип stop loss трейдинг има и серия от недостатъци. Най-големият и често най-скъп недостатък на тази стратегия е максималният допустим риск, който се поддържа от началото до края. Ако рискувате определена сума пари, всъщност имате шанса да загубите тази сума от момента, в който влезете в сделка до времето, когато излезете.

Освен това, нямате възможност за допълнителна защита на Вашия капитал и премахва възможността за корекции при промяна на пазарните условия. Оставянето на стоп лос поръчката на едно място може да е емоционално предизвикателство дори и за най-опитен трейдър. Следователно, това не е най-добрата stop loss стратегия, но все пак заслужава известно внимание.

Стратегия 50% stop loss

Въпреки че тази стратегия включва свиването на риска наполовина, то не винаги ще е точно наполовина. Предимството е, че можем да използваме пазара, за да ни уведомим колко да защитим капитала си. Трейдърите могат да използват 50% stop loss и при модел пин бар. Представете си, че влизате на бичи пин бар след дневно затваряне или с пазарна поръчка. На следващия ден пазарът затваря малко по-високо от Вашата входна цена.

Следователно, вместо да преместите stop loss ордера на нивото на вход или да затворите сделката, можете просто да го преместите под минимума на днешната свещ. Ако и на вторият ден пазарът затвори нагоре можете да използвате минимума на следващата свещ за поставяне на stop loss. Това Ви разрешава да намалите риска в някои случаи с повече от 50%. Трябва да отбележим, че едва ли ще искате да останете в тази сделка след като цената пробие под минимума за предходния ден.

Първото и основно предимство на тази стратегия е, че намалява риска наполовина. Например, ако сте рискували $100 в определена сделка, при положение, че пазарът се придвижи в желаната посока можете да намалите риска до $50. А в някои случаи дори и до по-малко. Още повече, тази стратегия използва ценовото движение, с което понижава вероятността пазара да удари Вашия stop loss ордер.

По този начин използвате пазарните върхове и дъна, за да защитите стоп поръчката си, за разлика от произволните нива. Допълнителен плюс на 50% stop loss е, че дава възможност на пазара да диша. Така ще позволите на цената да се движи, за да може да се развие сделката Ви.

Въпреки това, тази стратегия не е перфектна. Все пак, 50% stop loss, запазва 50% rриск. Тези нива може да задоволяват някои, но не и други. Точно там индивидуалните предпочитания играят важна роля при определянето на stop loss стратегията, която използвате. Макар стратегията от 50% stop loss цена да осигурява на трейдъра малко пространство за дишане, тя все още има възможност да бъде спряна преждевременно.

Това е още по-вярно за валутните двойки, които демонстрират колебливо ценово действие, подобно на кросовете на японската йена (JPY). Пазарните условия играят съществена роля при вземането на решение дали стратегията за stop loss Форекс трейдинг е приемлива. Например, ако пазарът затвори около ниското на втория ден в примера, даден по-горе, стратегията от 50% може да не е проработи.

Това е така, защото ще преместите стоп лос поръчката твърде близо до текущата пазарна цена. В ситуация като тази, оставянето на stop loss ордера на първоначалното ниво може да е по-подходящо решение. Като цяло преместването на стоп поръчката при търговия на вътрешен бар може да е по-рисковано, отколкото при модела пин бар.

След като сте разбрахте пълното stop loss значение и какви стратегии можете да използвате в stop loss трейдинга можете да започнете да търгувате с брокер номер 1 в Германия и Испания за 2018 година - Admiral Markets.

Отворете реална сметка с Admiral Markets


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 85% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.